Η κριτική μας για το Δημοτικό Συμβούλιο της 1/3/2021
Πολύ συνοπτικά για το Δημοτικό Συμβούλιο της 1/3/2021, του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και για το 1ο θέμα που μας ενδιέφερε και είχαμε υποβάλει Υπόμνημα (μαζί με τον ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ), έχουμε να παρατηρήσουμε τα εξής:
1) Όλες οι παρατάξεις και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στις θέσεις μας.2) Όμως καμία παράταξη και κανένας σύμβουλος δεν έδωσε σημασία στην ανακήρυξη του Εθνικού Πάρκου Κεντρικής Εύβοιας, που έχει ζητηθεί όχι μόνο από εμάς, αλλά και από περισσότερους από 70 ακόμη φορείς και σωματεία κλπ της Εύβοιας. Γιατί; (εάν χάσαμε κάποια σχετική δήλωση λόγω κάποιων διαδικτυακών διακοπών ζητούμε συγγνώμη και περιμένουμε να μας το πει όποιος γνωρίζει).
3) Ήταν λάθος η δήλωση ότι ο ιστός στο Κάδι είχε ήδη μπει. Όχι μόνο δεν είχε μπει αλλά τις επόμενες ημέρες με κοινή δράση αποφεύχθηκε και τουλάχιστον προς το παρόν διεκόπη η εγκατάστασή του.
4) Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι καλό είναι να μπουν 2-3 υπάλληλοι του Δήμου για να παρακολουθούν τις πολύπλοκες αυτές υποθέσεις, να συγκεντρώνουν τα στοιχεία κλπ. Νομίζουμε ότι πρόκειται για αποδοχή του αιτήματός μας του παρελθόντος Μαΐου που έχει πολλαπλή σημασία και αξία. Δυστυχώς δεν ελήφθη απόφαση επί αυτού και κανείς άλλο δεν στήριξε την θέση του Δημάρχου.
5) Καμία ουσιαστική πρόταση δεν έγινε για την τεκμηρίωση του ιδιοκτησιακού του δάσους Καστροβαλά. Εμείς φυσικά συνεχίζουμε, ήδη με αξιόλογα στοιχεία, αλλά έως πότε εμείς θα υποκαθιστούμε τόσους φορείς και υπηρεσίες στο έργο τους και θα είμαστε και αβοήθητοι από όλους αυτούς; Σημειώνουμε ότι γενικώς οι ντόπιοι που έχουν περιουσίες στα βουνά μας (Καδίτικο κλπ) δέχονται πιέσεις "κάτω από το τραπέζι" στην προσπάθειά τους για υπεράσπιση της περιουσίας τους, όταν μάλιστα πολλές φορές ούτε οι ενδιαφερόμενες εταιρείες, ούτε πολύ περισσότερο οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν παρουσιάζουν στοιχεία και τεκμήρια για τις πράξεις και ενέργειές τους.
6) Λανθασμένες ήταν όλες οι αναφορές στις επιτυχίες των κινημάτων στις περιοχές Αγράφων, Τήνου, Άνδρου, Σκύρου. Φυσικά και τα εν λόγω κινήματα έχουν πολύ μεγάλη αξία, πλην όμως και στις 3 πρώτες από τις προαναφερόμενες περιπτώσεις οι μπουλντόζες έχουν ήδη μπει στις θέσεις εγκ/σης των ΑΣΠΗΕ, στην δε 4η περίπτωση, της Σκύρου, η απόφαση του ΣτΕ εκδόθηκε για την προηγούμενη αδειοδότηση και όχι την τρέχουσα. Συνεπώς (κατά την αντίληψη και γνώση μας, εάν κάνουμε λάθος διορθώστε) μόνο ως καλό νομολογιακό δεδομένο αξίζει αυτή η απόφαση. Όμως δεν σταματά τα έργα στην Σκύρο.
7) Δεν δόθηκε σημασία σε αυτά που είχαμε γράψει, για το ότι ο Δήμος δεν έχει και πολλές νομικές δυνατότητες στην παρούσα φάση της διαδικασίας, γιατί δεν άσκησε προσφυγή στην κρίσιμη φάση του Μαίου. Αυτό το θέμα παραμένει ζωντανό και υπάρχουν νομικές δυνατότητες στο μέλλον, μόνο γιατί οι ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ, ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ και ΕΟΣ Χαλκίδας φροντίσαμε για την άσκηση των αρχικών προσφυγών. Ο χρόνος ενώπιόν μας δεν είναι άπειρος, γιατί η ΡΑΕ άρχισε να εκδίδει αποφάσεις για προσφυγές (πχ για την 721/2020 για το Νημποριό και έργο που έχει ενταχθεί στην στρατηγική επένδυση ΕΛΛΑΚΤΩΡ κλπ) που αφορούν έργα ενταγμένα στην στρατηγική επένδυση.
8) Επισημαίνουμε ότι δήμαρχοι κλπ εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί μπορούν να κινηθούν παρά τα περιοριστικά μέτρα της πανδημίας. Συνεπώς μπορούσαν να πάνε και να δούνε τους αρμόδιους υπουργούς και να μην περιμένουν τηλεδιασκέψεις κλπ. Η δια ζώσης επαφή πάντοτε πλεονεκτεί.
9) Η δημιουργία επιτροπών από διάφορα πρόσωπα του Δήμου κλπ, όπως το γνωρίσαμε και μέχρι τώρα, μόνο ως κωλυσιεργία και ανώφελη την χαρακτηρίζουμε. Ιδίως μάλιστα όταν κάποια από αυτά τα πρόσωπα ήδη δοκιμάστηκαν σε ανάλογες επιτροπές και φυσικά το αποτέλεσμα των έργων τους είναι αόρατο.
10) Είναι κρίμα όλη αυτή η δράση που έχουμε κάνει και η τεχνογνωσία που χρόνια διαχέουμε για το περιβάλλον του τόπου μας (ήδη αναγνωρίζεται και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας) και που μέχρι τώρα μας έχει σώσει τόσο από ΑΣΠΗΕ όσο και από την ΛΑΡΚΟ αλλά και στα δάση μας έχει αποφέρει κάποια καλά (μικρές αναδασώσεις, προληπτική πυροφύλαξη κα), είναι κρίμα λοιπόν να μην γίνεται αντικείμενο μεγαλύτερης προσοχής από τον Δήμο της περιοχής μας και να μην χρησιμοποιείται για το καλό του περιβάλλοντος και του πολιτισμού του τόπου μας.
11) Διευκρινίζουμε ότι στην συγκλονιστική σε συμμετοχή Δημόσια Διαβούλευση για την στρατηγική επένδυση ΕΛΛΑΚΤΩΡ κλπ (που όχι τυχαία η πρώτη συμμετοχή ήταν της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης) ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου δεν συμμετείχε.
12) Τονίζουμε για άλλη μια φορά, ότι αυτό που μας διαφοροποιεί από άλλες περιοχές της Ελλάδας μπροστά στην επερχόμενη καταστροφική και πολλαπλώς ισοπεδωτική λαίλαπα, είναι η διαχρονική και σταθερή μας άρνηση για βΑΠΕ ή άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες (πχ ΛΑΡΚΟ) και η ύπαρξη ενός τοπικού περιβαλλοντικού κινήματος, που εδώ και ένα χρόνο μεγαλώνει καθημερινά. Κοινή θέση αυτού του περιβαλλοντικού κινήματος είναι ότι θέλουμε την Κύμη και τα μέρη μας όαση φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος για το νησί της Εύβοιας και πυρήνα πολιτισμού, κάτι που το δικαιούται ένας τόσο ιστορικός τόπος (επιγραμματικά διατρέχοντας τον χρόνο: αποικισμός σε Κάτω Ιταλία και Αιολία, μεταφορά χαλκιδέϊκου αλφάβητου, πρώτο λιγνιτωρυχείο της ανεξάρτητης Ελλάδας, Παπανικολάου, Γαλάνης, Λούλης και πολλά άλλα...) .
Ευχαρίστως να διορθώσουμε σε κάτι από τα προαναφερόμενα εάν κάτι δεν καταλάβαμε καλά, αφού δεν είμαστε με φυσική παρουσία στο δημοτικό συμβούλιο και όπως είπαμε τα προβλήματα σύνδεσης για όσους το παρακολουθήσαμε μας δυσκόλεψαν. Επίσης όποιο σχόλιο, άποψη ή θέση μας αποσταλεί για τα ανωτέρω από οποιονδήποτε συμμετέχοντα στο Δημοτικό Συμβούλιο της ... θα το δημοσιεύσουμε στον ιστότοπό μας γιατί αυτό επιβάλει η δημοκρατική λειτουργία για θέματα κοινού και μάλιστα τόσο σοβαρού ενδιαφέροντος.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου