Το Υπόμνημα των ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ & ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ για το σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο
Υπόμνημα
(& σε αρχείο pdf)
Προς τον Δήμαρχο, τον Πρόεδρο, τους αρχηγούς παρατάξεων -συνδυασμών και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου
για την συνεδρίαση της 1/3/2021, ώρα 18.00
Σχετικά με το 1ο θέμα: Συζήτηση σχετικά με την ένταξη 8 αιολικών πάρκων σε Κεντρική και Νότια Εύβοια μετά από απόφαση της αρμόδιας Διυπουργικής Επιτροπής. (σχετικό και το υπ. αριθμ. 2443/23-2-2021 κοινό αίτημα δημοτικών παρατάξεων του Δήμου)
Ι.
Εισαγωγή
Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότερες κινήσεις, ενέργειες και πράξεις που αφορούν την υπόθεση ανάπτυξης ΑΣΠΗΕ στην Κεντρική Εύβοια (και φυσικά και πέριξ της Κύμης, στον Οξύλιθο, τις Αξάνεμες-Ορτάρι και στο θαλάσσιο χώρο του κόλπου της Κύμης) έχουν τόπο και χρόνο γέννησης και αυτός βρίσκεται στην ομάδα μας. Δεν το λέμε για να ευλογήσουμε τα γένια μας, αλλά γιατί θα πρέπει και εσείς να γνωρίζετε την αλήθεια και όλοι οι δημότες και βεβαίως να γίνει αντιληπτό ότι δεν είστε μόνοι σε αυτό τον αγώνα και ότι υπάρχουν ομάδες πολιτών κλπ που βοηθούν τον Δήμο στην τεράστια αυτή περιβαλλοντική υπόθεση1.
Ενδεικτικά και μόνο θα αναφέρουμε ότι οι πρώτες Ενδικοφανείς Προσφυγές ενώπιον της ΡΑΕ που έγιναν στην Εύβοια κατά ΑΣΠΗΕ, έγιναν από τον ΣΔΑΠΠΕ Κύμης και από την Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης και συνέπραξε και ο ΕΟΣ Χαλκίδας2. Επίσης εμείς κατ΄ ουσίαν παρείχαμε κάθε δυνατή βοήθεια και το υπόβαθρο για την Προσφυγή που έγινε από τον ΕΟΣ για τον ΑΣΠΗΕ στην Δίρφη. Μετά βρέθηκαν πολλοί μιμητές (δήμοι και οργανώσεις, αλλά οι ημερομηνίες, οι αριθμοί πρωτ/λων και φυσικά και ο όγκος δουλειάς αποδεικνύουν αυτά που λέμε).
Δυστυχώς ο Δήμος δεν άσκησε προσφυγή. Συνεπώς στο επόμενο και πολύ σημαντικό στάδιο μιας δικαστικής αιτήσεως ακυρώσεως κατά της ΡΑΕ για τις βεβαιώσεις Παραγωγού δεν θα μπορεί να προσφύγει, το μόνο ίσως που θα μπορεί να γίνει είναι να συνδράμει τους πρώτους ασκήσαντες προσφυγή.
Το προηγούμενο εν μέρει μπορεί να διορθωθεί με την και εκ μέρους του Δήμου άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής κατά της Βεβαιώσεως Παραγωγού (0219/2020 ΡΑΕ). Φυσικά και κατά της Βεβαιώσεως Παραγωγού ασκήσαμε πρώτοι εμείς Ενδικοφανή Προσφυγή, που για λόγους που δεν είναι του παρόντος συνιστά μία πολύ καλή δυνατότητα για το μέλλον της υποθέσεως σε δικαστικό επίπεδο, αφού συνδέει τις αρχικές Άδειες Παραγωγής, την Βεβαίωση Παραγωγού και τις συνεχείς παραβάσεις εκ μέρους της ΡΑΕ.
Έχουμε κάνει ενημερωτικές εκδηλώσεις στον τόπο μας, έχουμε συμμετάσχει και έχουμε παράσχει βοήθεια σε άλλους τόπους, είχαμε συμμετοχή σε Πανελλαδικής Εμβέλειας και σημασίας Εκδηλώσεις (Σκύρο, Άγραφα, Δίκτυο Αιγαίου κα).
Οργανώθηκε η κοινή δήλωση των 73 συλλόγων της Εύβοιας που όχι μόνο ζητούν να αποφευχθεί η καταστροφή αλλά πολύ περισσότερο ζητούν για την επόμενη ημέρα μια άλλη προοπτική, την ίδρυση του Εθνικού Πάρκου Κεντρικής Εύβοιας.
Σε όλα τα προηγούμενα πολλοί έχουν βρεθεί στο πλάι μας και ήδη Ομάδες και συλλογικότητες έχουν δημιουργηθεί για να στηρίξουν την όλη προσπάθεια.
Θα κάνουμε όμως μία ιδιαίτερη μνεία στον ΕΟΣ Χαλκίδας, έναν από τους παλαιότερους και ιστορικότερους ορειβατικούς συλλόγους της χώρας, με τον οποίο η συνεργασία μας και η συντροφικότητα σε αυτό τον μεγάλο αγώνα για την σωτηρία των βουνών μας και της Φύσης μας είναι ένα μεγάλο εφόδιο και πλεονέκτημα για το παρόν και το μέλλον.
ΙΙ.
Εθνικό Πάρκο
Για την πρότασή των 73 συλλόγων για το Εθνικό Πάρκο Κεντρικής Εύβοιας ας ειπωθούν τα ακόλουθα: εάν δημιουργηθεί θα είναι το μεγαλύτερο και σημαντικότερο Εθνικό Πάρκο στην κοντινότερη απόσταση από την Αθήνα (άρα και το ευκολότερα και περισσότερο δυνάμενο να δέχεται επισκέπτες από το πολυπληθέστερο πολεοδομικό συγκρότημα της χώρας). Θα είναι δε ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας, αφού εντός αυτού υπάρχει το μοναδικό αιγαιακό δάσος ελάτης, υπάρχουν φυτά ενδημικά και προστατευόμενα και ευρισκόμενα στο Κόκκινο Βιβλίο λόγω κινδύνου εξαφάνισης, υπάρχει το μεγαλύτερο δίκτυο καρστικών σχηματισμών3 (σπήλαια, καταβόθρες κλπ στην περιοχή Βρωμονέρας-Κοτυλαίων κλπ). Πρέπει επιπλέον να επισημανθεί η ύπαρξη των τοπίων Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους (ΤΙΦΚ των χωριών της Κύμης AT20110054) που ή θα ενταχθεί σε αυτό ή θα βρίσκεται στα όρια του (του εθνικού πάρκου). Ακόμη εγγύς βρίσκεται και το λεγόμενο Γεωπάρκο της Κύμης για το οποία πολλά ακούγονται αλλά λίγα φαίνονται μέχρι τώρα επί της ουσίας. Κοντά δε στο Μανικιάτη ποταμό απ΄ ότι ακούμε υπάρχει πρόθεση για δημιουργία αναρριχητικών διαδρομών σε συνεργασία με Γάλλους, διαδικασία που δεν φαίνεται να προχωρά ικανοποιητικά ή με την απαιτούμενη περιβαλλοντική προφύλαξη, πλην όμως σε καμία περίπτωση δεν είναι συμβατή με την δημιουργία ΑΣΠΗΕ, ενώ αντιθέτως μπορεί άνετα να ενταχθεί σε ένα εθνικό πάρκο εάν ακολουθηθούν οι ορθές προδιαγραφές.
Επισημαίνουμε ότι η Κύμη και τα χωριά της, μαζί με τμήματα κάποιων άλλων οικισμών της περιοχής (με προεξάρχοντα τον μεσαιωνικό πυρήνα του Αυλωναρίου αλλά κ.α) αποτελούν το καλύτερο οικιστικό σύνολο της νήσου Ευβοίας από πλευράς παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
ΙΙΙ.
Εμείς όλα τα ανωτέρω που αφορούν την δύσκολη υπόθεση των ΑΣΠΗΕ θα τα συνεχίσουμε καθ΄ όσον αφορά τις δράσεις μας, την πληροφόρηση και την συγκέντρωση επιστημονικών στοιχείων και τεκμηρίων κλπ. Ήδη μάλιστα σε συνεργασίες ακόμη ευρύτερες βρισκόμαστε στο δρόμο για ακόμη πιο σημαντικές παρεμβάσεις και δράσεις.
Και βεβαίως ευθύς εξ αρχής δηλώνουμε πρόθυμοι για συνεργασία με τον Δήμο ή άλλους οργανισμούς ή επιστημονικούς φορείς είτε για την δημιουργία του Εθνικού Πάρκου είτε για το γεωπάρκο είτε για την αρχιτεκτονική του τόπου μας κλπ.
ΙV.
Πολιτικές κινήσεις
Καθ΄ όσον αφορά την επένδυση του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ: Η απόφαση της Διυπουργικής είναι πρώτα και κύρια πολιτική πράξη. Συνεπώς ο ενδεδειγμένος τρόπος αντιμετώπισης της είναι και πάλι πολιτικός. Οι Δήμαρχοι της Κεντρικής Εύβοιας5, ο Περιφερειάρχης της περισσότερο κατεστραμμένης από αιολικά πάρκα περιοχής της Ελλάδας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας6 και κανονικά όλοι οι βουλευτές7 του νησιού πρέπει να πάνε στην Αθήνα, να απευθυνθούν στους αρμόδιους υπουργούς8 και να απαιτήσουν, όχι να παρακαλέσουν, να απαιτήσουν να παραμείνουν κύριοι του σπιτιού τους και αφεντικά της ζωής τους και του μέλλοντος των κατοίκων της Κεντρικής Εύβοιας.
Εδώ, κατά την άποψή μας, οι δυνατότητες και η εμπειρία του σημερινού Δημάρχου Κύμης, του κ. Μπουραντά, μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο. Γιατί είναι ο παλαιότερος αυτοδιοικητικός πολιτικός της Εύβοιας, τον γνωρίζουν και τον σέβονται για την πολιτική του ικανότητα και μπορεί να παίξει αυτό τον ρόλο στην παρούσα φάση με σθένος και αποτελεσματικότητα, για τους εξής λόγους:
Στην περιοχή της Κύμης έχει αναπτυχθεί το πιο ισχυρό και τεκμηριωμένο φιλοπεριβαλλοντικό κίνημα της Εύβοιας9, με ξεκάθαρες και από μακρού χρόνου δηλωμένες επιστημονικά θέσεις κατά των Αιολικών Πάρκων.
Πέρα από τις αποφάσεις του Δήμου μας υπάρχει και η σχετική επιστολή του σημερινού Δήμαρχου Κύμης-Αλιβερίου, απευθυνόμενη προς την ΡΑΕ (ο οποίος σημειωτέον είναι υπέρ των ΑΠΕ) στην οποία δήλωσε την ξεκάθαρη αρνητική θέση του Δήμου λέγοντας επί λέξει: “Σε όλα υπάρχουν όρια, τα οποία δεν πρέπει να ξεπερνιούνται. Είναι αδικαιολόγητη η αδειοδότηση, εγκατάστασης αιολικού πάρκου στα Κοτύλαια. Είναι επίσης αδικαιολόγητη, η ενδεχόμενη πρόθεση να αδειοδοτηθεί, η αίτηση για αιολικό πάρκο που εξετάζεται από εσάς στο Ορτάρι. Αυτές οι περιοχές έχουν άλλο προορισμό και δεν θα πρέπει να προορίζονται για εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Η ισοπέδωση που εφαρμόζεται λειτουργεί υπονομευτικά για την προώθηση της αξιοποίησης της αιολικής ενέργειας η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τη χώρα”10. Επίσης έχουν γίνει πολλές και ξεκάθαρες δηλώσεις του κ. Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου για σωτηρία της Κύμης και των Κονιστρών, των Κοτυλαίων, του Οξυλίθου και των Αξάνεμων από τις βαριές αυτές βιομηχανικές εγκαταστάσεις11.
Έχει ο Δήμαρχος και ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου το μεγαλύτερο προικιό και τους σπουδαιότερες υποθήκες και για τους ακόλουθους λόγους: Την επιστολή των 73 Συλλόγων του νησιού, ιδίως της περιοχής μας που απαιτούν να μην γίνουν οι ΑΣΠΗΕ στα Κοτύλαια, την Δίρφη και την Κεντρική Εύβοια. Αρχικά εντάχθηκαν 43 σύλλογοι12 στην προσπάθεια αυτή και σε ελάχιστο χρόνο έγιναν 73 σύλλογοι, εκ των οποίων κάποιοι πανευβοϊκής εμβέλειας ή και εμπορικοί κλπ (πχ Κύμης, Αλιβερίου κα).
Έχει ο Δήμαρχος και ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου στα πλεονεκτήματά του την σημαντικότερη συμμετοχή σε Δημόσια Διαβούλευση που έγινε μέχρι σήμερα στην Ελλάδα για αυτό το θέμα. Πάνω από 400 συμμετοχές σε δύο 24ώρα όταν για παράδειγμα τα Άγραφα έφθασαν στον αριθμό των 600 συμμετοχών μετά από πανελλαδική κινητοποίηση μηνών (βλέπετε “Το ρεκόρ που καταρρίψαμε με την συμμετοχή μας στην Διαβούλευση για το έργο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στην Κεντρική Εύβοια”, Φεβρουαρίου 19, 2021)
Επίσης υπέρ μας είναι οι καταδικαστικές αποφάσεις εκ μέρους της ΕΕ για τις υποθέσεις κακής προστασίας των περιοχών Natura 2000 ((βλέπετε Καταδίκη της Ελλάδας για μη προστασία των περιοχών Νatura 2000, Ιανουαρίου 18, 2021 και Απόφ. του ΔΕΕ 17/12/2020 (C-849/19), Kαταδίκη της Ελλάδος για τον καθορισμό και τα μέτρα προστασίας των περιοχών Natura, Ιανουαρίου 21, 2021).
Έχει γίνει παρουσίαση της υποθέσεως μας ως τεράστιας σημασίας για το ελληνικό περιβάλλον από πλήθος δημοσιευμάτων των ΜΜΕ, ιστοτόπων και σε εκδηλώσεις.
Τέλος έχουμε με το μέρος μας την διαχρονική άρνηση της Κύμης στο θέμα αυτό. Κανείς άλλος τόπος τουλάχιστον της Εύβοιας δεν το έχει κάνει αυτό τόσο πρώιμα και τόσο μεθοδικά (βλέπετε και υποσημείωση 8).
Και πολλά ακόμη πλεονεκτήματα συντρέχουν στην περίπτωσή μας, στα οποία όμως δεν θα αναφερθούμε τώρα για λόγους όσο το δυνατόν συνοπτικότητας.
V.
Στρατηγική επένδυση ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στρατηγική επένδυση ΤΕΡΝΑ
Η πρώτη αφορά τον Δήμο μας και την γεωγραφική περιοχή μας, δηλαδή την Κεντρική Εύβοια. Η δεύτερη αφορά τον Δήμο Καρύστου και τη Νότια Καρυστία. Η υπόθεση της ΤΕΡΝΑ είναι πολύ πιο προχωρημένη πολιτικά, αδειοδοτικά κλπ. Αφορά δε περιοχή που δυστυχώς έχει ήδη σε μεγάλο βαθμό αλλοιωθεί. Ήδη έχει εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ.
Στην περίπτωση μας όμως, δηλαδή στο έργο ΕΛΛΑΚΤΩΡ τα πράγματα βρίσκονται σε ενωρίτερο στάδιο και γιαυτό θα πρέπει να κερδηθεί στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό ή άσκηση πολιτικής πίεσης είτε για αναστροφή των αποφάσεων ή για καθυστέρησή τους κλπ. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει οι δύο στρατηγικές επενδύσεις να αντιμετωπιστούν με τον ίδιο τρόπο από πλευράς τακτικής και μεθόδων. Και γιαυτό ο Δήμος μας θα πρέπει (μαζί με τους άλλους Δήμους της Κεντρικής Εύβοιας και την Περιφέρεια) να προσπαθήσουν τώρα να σταματήσουν το προχώρημα της υπόθεσης πριν εκδοθεί το σχετικό ΦΕΚ.
Σύνδεση λοιπόν της υπόθεσης αυτής με την υπόθεση της ΤΕΡΝΑ και από κοινού αντιμετώπισή τους μαζί με τον Δήμο Καρύστου θα αποτελούσε στρατηγικό λάθος με πιθανά ολέθρια αποτελέσματα.
Επιπλέον ο Δήμος Καρύστου διαχρονικά και ιδίως με την παρούσα Δημοτική Αρχή μόνο ως παράδειγμα προς αποφυγήν θα πρέπει να χαρακτηρίζεται στην αντιμετώπιση των ΑΣΠΗΕ.
Θέλουμε μάλιστα να πιστεύουμε ότι οι προθέσεις τόσο στην συμπολίτευση όσο και στην αντιπολίτευση του Δημοτικού μας Συμβουλίου είναι πολύ πιο ειλικρινά φιλοπεριβαλλοντικές.
Χάρις δε στην πολυεπίπεδη δράση ΜΚΟ και προσώπων καθ΄ όσον αφορά την υπόθεσή μας και την περιοχή μας βρισκόμαστε σε εντελώς διαφορετικό σημείο και έχουμε εντελώς διαφορετικές προοπτικές.
Ταυτοχρόνως να θυμίσουμε και τονίσουμε ότι την Κεντρική Εύβοια και την περιοχή της Βρωμονέρας-Κοτυλαίων απειλούν και άλλοι ΑΣΠΗΕ, πχ με τις αδειοδοτήσεις Δεκεμβρίου 2020 βρεθήκαμε μπροστά στην Αίτηση της Σπίθας Μονοπρόσωπη ΙΚΕ (βλέπετε Νέα Αίτηση για Αιολικά 147MW στη Σκοτεινή και το Ξηροβούνι, Ιανουαρίου 16, 2021 καθώς και Χάρτης του ΑΣΠΗΕ Σπίθας Μον. ΕΠΕ σε Σκοτεινή, Αμπουδιώτισσα, Ξηροβούνι, Φεβρουαρίου 05, 2021).
Επισημαίνουμε ότι και για αυτό το έργο εμείς αντιδράσαμε με την υποβολή Αντιρρήσεων προς την ΡΑΕ, την 29/1/2021. Αντιδράσεις για την υπόθεση αυτή, μετά από παρότρυνσή μας, υπέβαλαν και άλλα ΝΠΙΔ, φορείς και πρόσωπα, δυστυχώς όμως όχι και ο Δήμος Κύμης-Αλιβερίου.
Τέλος ως απλή υπόμνηση να αναφέρουμε ότι οι ΑΣΠΗΕ συνδυάζονται πολλές φορές με πυρκαγιές13 (για το θέμα αυτό με την ομάδα μας βρισκόμαστε στο στάδιο μεγάλης έρευνας και συγκέντρωσης στοιχείων, με υπεύθυνο τον Στ. Κουνή14, μηχανικό Γεωπληροφορικής και Τοπογραφίας).
Και βεβαίως μόνο σε καταστροφή του τουρισμού οδηγούν και ποτέ σε ανάπτυξη του. Κανείς δεν θα θέλει να έρθει στα μέρη μας για να βρει ένα βιομηχανικό τοπίο και άλλον ένα κατεστραμμένο από κακώς εννοούμενη ανάπτυξη τόπο της Ελλάδας15.
VΙ.
Δασικά
To δάσος Καστροβαλά είναι κατ΄ ουσία ιδιοκτησία του Δήμου μας. Ανήκε στις κοινότητες Ανδρονιάνων, Καλημεριάνων, Πύργου και Βιτάλου. Ο Καστροβαλάς υπάρχει σε τουρκικά κατάστιχα ήδη από τον 15ο αιώνα. Το δάσος ανήκε στον Καστροβαλά προφανώς τουλάχιστον από το 1836. Αναζητούμε περαιτέρω τεκμηρίωση που θα μπορούσε να γίνει σε αρχεία του Δήμου ή άλλων υπηρεσιών πχ Δασικές Υπηρεσίες, πιθανά όμως ακόμη και σε τουρκικά αρχεία μάλλον ευρισκόμενα στην Κωνσταντινούπολη. Η βοήθεια σας στο θέμα θα ήταν σημαντική. Η προάσπιση του δάσους ως ιδιοκτησία του Δήμου πρέπει να είναι απόλυτη. Μας δίνει ένα δρόμο για να κρατήσουμε μακριά την εταιρεία ή όποια άλλη εταιρεία στο μέλλον.
Αυτό θα πρέπει να γίνει και καθ΄ όσον αφορά την εγκατάσταση ανεμολογικών ιστών εντός του δάσους Καστροβαλά. Ο Δήμος δεν πρέπει να το επιτρέψει και όλη αυτή η προσπάθεια πρέπει να μεθοδευτεί και συστηματοποιηθεί. Για την πρώτη απόπειρα εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού επάνω από το Κάδι υπήρξε έντονη αντίδρασή μας, μαζί με το σύνολο των παρατάξεων της αντιπολιτεύσεως του Δημοτικού Συμβουλίου και αυτό είχε ως αρχικό αποτέλεσμα μία καθυστέρηση της εγκατάστασης και τον εξαναγκασμό του αρμόδιου Δασαρχείου σε αυτοψία, της οποίας τα συμπεράσματα είναι ελέγξιμα μεν, πλην όμως δείχνουν όλα αυτά σε όλους ότι στα μέρη μας με άλλη σοβαρότητα και μεθοδικότητα αντιμετωπίζουμε κάθε σχετικό στάδιο αυτής της υπόθεσης. Χαρακτηριστικά λέμε ότι στην περιοχή της Αμπουδιώτισσας -Σέττας ή και της Δίρφυς οι ιστοί εγκαταστάθηκαν μέσα σε μία-δύο ημέρες και δεν υπήρξε καμία αντίδραση παρά το γεγονός ότι διαπιστώθηκαν και παραβάσεις.
Τέλος να τονίσουμε ότι -με μία επαινετή πρωτοβουλία τους- οι πρόεδροι των προαναφερομένων Τ.Ε. καθώς και του Καδίου έχουν εγγράφως ζητήσει αρμοδίως να μην γίνει οποιαδήποτε επέμβαση εντός του δάσους Καστροβαλά και θέλουν αυτό να συνεχίσει να υπάρχει έτσι όπως το παραλάβαμε: ως ένα τόπο σπουδαίας φύσης, απαραίτητο για τους μελισσοκόμους της περιοχής, απαραίτητο για την ξυλεία του, πηγή του νερού της υδροδοτήσεως των χωριών μας και τόπο αναψυχής και ήπιου και φυσιολατρικού τουρισμού.
VIΙ.
Άλλες κινήσεις
Έχει προταθεί από την παρελθούσα άνοιξη η δημιουργία ενημερωτικού χώρου, κυρίως ψηφιακού, που θα λειτουργεί εντός του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου και θα συγκεντρώνει τα έγγραφα, κυρίως διοικητικής μορφής που αφορούν την υπόθεση των ΑΣΠΗΕ στην περιοχή μας, δείτε σχετικά στο Αίτημα προς τους Δήμους της Κεντρικής Εύβοιας με ημερομηνία 29/5/2020.
Αυτό, παρόλο που προτάθηκε με πολλούς τρόπους, ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί και ούτε απόκριση ποτέ υπήρξε επ΄ αυτού. Καιρός είναι να γίνει. Δεν ζητούμε πληροφορίες για το περιβάλλον ή τις ΑΠΕ. Είναι προφανές ότι αυτό και μας ενδιαφέρει περισσότερο και το γνωρίζουμε πολύ καλύτερα.
Όμως η συγκέντρωση εγγράφων, η επαφή με άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, τα αιτήματα και οι απαντήσεις επ΄ αυτών σε Ανεξάρτητες ή άλλες Αρχές κλπ είναι καλύτερο και ευκολότερο να γίνονται από τον Δήμο και όχι από πολίτες και Περιβαλλοντικές Οργανώσεις, που φυσικά το πράττουν, αλλά έχουν προ πολλού υπερβεί εαυτόν σε εργασία και προσφορά πληροφοριών και γνώσης όχι μόνο στην περιοχή μας αλλά και σε ολόκληρη την Εύβοια και ακόμη παραπέρα.
Η δημιουργία του σχετικού κόμβου και η λειτουργία του θα βοηθήσει και άλλες περιοχές του Δήμου, θα φέρει την Διαφάνεια και την πολλαπλώς προβλεπόμενη περιβαλλοντική πληροφόρηση εντός του Δήμου και θα είναι πέρα από εργαλείο δουλειάς και μία απόδειξη καλών προθέσεων και ειλικρίνειας.
Τέλος να τονίσουμε (ήδη αναφέρθηκε και στο Δημοτικό Συμβούλιο της 11ης Ιουνίου 2020) ότι η ανάπτυξη ΑΣΠΗΕ οπουδήποτε στην περιοχή μας και σε απόσταση ακτινικά μικρότερη των 25 χλμ από τις ευρισκόμενες στο ακρωτήριο της Κύμης στρατιωτικές Μονάδες συνιστά παράγοντα κινδύνου για την Εθνική Άμυνα.
Είμαστε πρόθυμοι για συνεργασία και αλληλοβοήθεια αλλά νομίζουμε ότι πλέον πρέπει η Αυτοδιοίκηση να αναδειχθεί στον εκ του Συντάγματος και της τοπικότητας σκοπό της, όπως το απαιτούν οι δύσκολοι καιροί που ζούμε και η τεράστια επαπειλούμενη απειλή για τον τόπο μας.
Μετά τιμής,
για την Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης-Αλιβερίου (ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ)
Κατερίνα Παππά
Τοπογράφος Μηχανικός ΑΠΘ
Μεταπτ. Διπλ. "ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ, ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ"
Τμήμα Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ
τηλ. 6977920273
(Ενορία)
Dr Σταθοπούλου Ελένη
Senior Research Associate
Laboratory of Environmental Chemistry
Department of Chemistry,
NATIONAL AND KAPODISTRIAN UNIVERSITY OF ATHENS
τηλ. 6972900147
(Κάδι)
Δημήτρης Δούκα Σουφλέρης
Δικηγόρος παρ΄ εφέτες
Επιμ/θείς στο ΕΚΠΑ στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον
Imperial College Clean Power Professional Certificate
τηλ. 6932107398
(Καλημεριάνοι)
για τον Σύλλογο Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης
(ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ)
Γιώργος Ρούσαλης
Επιχειρηματίας
Ορειβάτης – Αναρριχητής (μέλος ΔΣ ΕΟΣ Χαλκίδας)
τηλ. 6972017364
(Βίταλα)
Υποσημειώσεις:
1Συνεπώς λανθασμένα ο κύριος Δήμαρχος είπε στην εκπομπή “Βήμα για Όλους”, την 22/2/2021 (βλ. διαδικτυακή συζήτηση στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, στο https://digitalstar.gr/enimerosi-webtv/37960-vima-gia-olous-22-02-2021) ότι ο Δήμος δεν έχει βοήθεια για τα θέματα αυτά. Μάλλον το ανάποδο θα έπρεπε να ειπωθεί, δηλαδή ότι εμείς, οι πολίτες και περιβαλλοντικές οργανώσεις δεν έχουμε την πρέπουσα βοήθεια από τον Δήμο μας.
2Συνοπτικά για τις υπ' αριθμ. 722/2020 & 723/2020 Αποφάσεις ΡΑΕ για χορήγηση αδειών παραγωγής, όπως ισχύουν, κατά των οποίων ασκήθηκαν ιδίως οι με Αρ. Πρωτ. ΡΑΕ Ι 281868 Προσφυγή κατά της 722/20 (προσφεύγοντες ΕΟΣ Χαλκίδας και Σύλλογοι) και Ι 281874 Προσφυγή κατά της 723/20 (προσφεύγοντες ΕΟΣ Χαλκίδας, ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ κα). Η νομική και επιστημονική δουλειά για αυτές τις προσφυγές έγινε από την ομάδα μας.
3Βλ. Δελτίου Τύπου του ΣΠ.ΕΛ.Ε.Ο. για το α/π στα Κοτύλαια, Μαΐου 13, 2020
5Έχουν ήδη αντιταχθεί με τις αποφάσεις των Δήμων τους: Για την προστασία αυτού του μοναδικού τόπου, που συνιστά τον πυρήνα και την καρδιά του νησιού, οι Δήμοι της Κεντρικής Εύβοιας έχουν λάβει τις ακόλουθες αποφάσεις: για τον Δήμο Διρφύων-Μεσσαπίων με αριθμό Δημοτικού Συμβουλίου 41/2020, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου με αριθμό Δημοτικού Συμβουλίου 51/2020, για τον Δήμο Ερέτριας με αριθμό Δημοτικού Συμβουλίου 43/2020, Το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας, στη συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου, αποφάσισε με ευρεία πλειοψηφία την έκδοση ψηφίσματος (αρ. Απόφασης 148/2020). Ακόμη πρόσφατα βλ. το Δελτίο Τύπου Δήμων Κεντρ. Εύβοιας και Καρύστου για την στρατηγική επένδυση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, 22/2/2021.
6Η περιφέρεια έχει αντιταχθεί γενικά επιφανειακά. Αρχικά με .την με αρ. Απόφασης 148/2020, οπ. και πρόσφατα με το To ψήφισμα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για τους ΑΣΠΗΕ (27/1/2021) Φεβρουαρίου 09, 2021. Ακολούθησε και η πιο πρόσφατη επιστολή του Περιφερειάρχη, βλ. Επιστολή Περιφερειάρχη Φ. Σπανού για τις ΑΠΕ στην Εύβοια και την στρατηγ. επένδυση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Φεβρουαρίου 25, 2021.
7Υπάρχουν ήδη κάποιες δηλώσεις και θέσεις αλλά είναι μουδιασμένες και δεν αρκούν. Ενδεικτικά Ο Θαν. Ζεμπίλης κάνει επερώτηση για τις ΑΠΕ στον ΥΠΕΝ Κ. Σκρέκα ,Φεβρουαρίου 24, 2021
8Βλέπετε σχετικά το Οι Υπουργοί που προωθούν την καταστροφή της Κεντρικής Εύβοιας, Φεβρουαρίου 19, 2021
9Βλ. Η Διαχρονική Άρνηση της Κύμης και των χωριών της στα αιολικά πάρκα στην περιοχή, Μαΐου 07, 2020 και Διακήρυξη Πολιτών και Συλλόγων της Κύμης για το Περιβάλλον Απριλίου 07, 2020.
10Προσβάσιμη στο http://www.eviakosmos.gr/index.php/politiki/item/6567-epistoli-tou-dimarxou-kymis-aliveriou-thanasi-bouranta-sti-rae-sxetika-me-tin-egkatastasi-aiolikon-parkon-stin-perioxi-tis-kymis?fbclid=IwAR3HaMU0acT_LwUjGye35olKb1F72o8WER2NObDq03HLc2SwZatAk5jWOzo (στις 12/5/20).
11Βλ. πχ διαδικτυακή συζήτηση στο STAR Κεντρικής Ελλάδας, στην εκπομπή Βήμα για Όλους, την 22/2/2021, στο https://digitalstar.gr/enimerosi-webtv/37960-vima-gia-olous-22-02-2021
12 Βλ. το Αίτημα-Δήλωση 43 Συλλόγων, Πολιτιστικών & Περ/κών φορέων της Εύβοιας για την διακοπή ΑΠΕ στην Κεντρική Εύβοια και την δημιουργία Εθνικού Δρυμού, Δεκεμβρίου 31, 2020 καθώς και το Πρόσκληση για Συνυπογραφή του Αιτήματος-Δήλωσης προς τους Δήμους της Κεντρικής Εύβοιας και την Περιφέρεια, Ιανουαρίου 04, 2021.
13Ενδεικτικά βλ. Πυρκαγιές και Αιολικά Πάρκα. Γιατί πολλές φορές ταυτίζονται; Ιανουαρίου 16, 2021, Πυρκαγιές σε ανεμογεννήτριες και από ανεμογεννήτριες, Ιανουαρίου 28, 2021, Φωτιές στη Μάνη και ανεμογεννήτριες, Αυγούστου 26, 2020.
14Σχετικό video στο https://www.youtube.com/watch?v=FXfAEW7p8Hw&feature=emb_logo
15Δείτε και το Τα Αιολικά θα σκοτώσουν τον τουρισμό, Ιανουαρίου 30, 2021
-------------------------------------------
σχετικά τα: Δημοτικό Συμβούλιο Κύμης, 1/3/2021, ώρα 18.00-Α και Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Κύμης-Αλιβερίου 1/3/2021, ώρα 18.00-Β
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου