Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα

[ΕΠΠΠΟ: Σειρά άρθρων των τελευταίων μηνών που ρίχνουν αρκετό φως στο σκοτάδι των υψηλών λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάποια στιγμή γράψαμε: "--- Και τώρα με τον "πόλεμο στην Ουκρανία"... που όμως δεν είναι η αιτία, αλλά μία ακόμη αφορμή και ένα άλλοθι" ---. Το προηγούμενο δεν έχει νόημα για την πολλαπλώς νοσούσα ελληνική πολιτεία, κοινωνία και οικονομία. ΑΠΛΑ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΔΙΑΣΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΩΝ ΟΛΙΓΩΝ ΚΑΙ ΖΗΜΙΑ ΤΩΝ ΠΟΛΛΩΝ ]

--- 
31 Δεκεμβρίου 2024 
Crash test για τις τιμές της ενέργειας στην Ευρώπη – Το τέλος του ρωσικού αερίου και ο κακός… καιρός.
O ψυχρός καιρός και τα χαμηλά για την εποχή αποθέματα στο φυσικό αέριο δοκιμάζουν την Ευρώπη 
στο  https://www.in.gr/2024/12/31/
 
---
Τέλος το ρωσικό φυσικό αέριο για την Ευρωπαϊκή Ένωση- Έληξε η σύμβαση με την Ουκρανία
Από Συμέλα Τουχτίδου
Δημοσιεύθηκε

Μετά από δεκαετίες το ρωσικό φυσικό αέριο σταματάει να ρέει από τους ουκρανικούς αγωγούς- Η ΕΕ έχει αναζητήσει εναλλακτικούς παρόχους... 

πηγή: https://gr.euronews.com/

---

Γιατί οι Πολιτικοί Παρεμβαίνουν στις Τράπεζες και όχι στον ΔΕΔΔΗΕ;

Παρακολουθήσαμε πρόσφατα μια έντονη πολιτική διαμάχη στο Κοινοβούλιο για τις χρεώσεις των Τραπεζών, η οποία κατέληξε σε μέτρα ελέγχου των εσόδων και της συμπεριφοράς των Τραπεζών από το κράτος που ήδη νομοθετήθηκαν. Η επέμβαση του κράτους με τρόπο ad hoc σε μια – έστω ολιγοπωλιακή – αγορά για τον έλεγχο των τιμών είναι συζητήσιμη ως προς την πραγματική ωφέλειά της για το κοινωνικό σύνολο στον βαθμό που δεν περιορίζει την  ισχύ των παικτών στην αγορά*. Το δικαίωμα (και η ευθύνη) για μόνιμη παρέμβαση του κράτους στην λειτουργία του μονοπωλιακού υπό τον έλεγχό του διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρισμού** όμως, είναι απόλυτα θεμιτή, αναγκαία και νομικά πλήρως κατοχυρωμένη.

Η λειτουργία του Δικτύου διανομής στοίχισε στους Έλληνες καταναλωτές περίπου 1 δισεκατομμύριο ευρώ το 2023, μια αύξηση της τάξεως των 300 εκατομμυρίων από το 2022 που ήταν κοντά στα 700 εκατομμύρια ευρώ. Η τεράστια αυτή αύξηση στα έσοδα αντικατοπτρίζεται στην θηριώδη αύξηση των χρεώσεων στους λογαριασμούς των καταναλωτών. Ένας μέσος καταναλωτής με τριφασική παροχή πληρώνει 150 ευρώ τον χρόνο για το δίκτυο διανομής πριν καταναλώσει την πρώτη κιλοβατώρα. Συνολικά η χρέωση για το δίκτυο διανομής (ενέργεια + ισχύς) έχει διπλασιαστεί από τον Μάϊο του 2023 από 80 σε 160 ευρώ τον χρόνο (για κατανάλωση 3.750 κιλοβατώρες και συμφωνημένη ισχύ 25 KVA).

Ακόμα χειρότερα, το γεγονός ότι η χρέωση δικτύου μετατράπηκε (από τον 5/23) πρακτικά σε πάγια – ανεξάρτητη από την κατανάλωση – την κατέστησε αντίστροφα προοδευτική. Οι μικρότεροι καταναλωτές πληρώνουν υψηλότερη τελική τιμή ανά κιλοβατώρα από ότι οι μεγάλοι καταναλωτές. Στον καταναλωτή των 2.500 κιλοβατωρών το δίκτυο στοιχίζει 6,4 λεπτά την κιλοβατώρα ενώ στον καταναλωτή των 4.000 κιλοβατωρών στοιχίζει 4 λεπτά – περίπου 40% λιγότερο.

Η επιβάρυνση του εισοδήματος των Ελλήνων από τις χρεώσεις του μονοπωλίου στην διανομή ηλεκτρισμού είναι ίσως μεγαλύτερη από αυτή των τραπεζικών προμηθειών***. Θα γίνει ακόμα σημαντικότερη στο μέλλον γιατί ο διαχειριστής ήδη απαιτεί από το κράτος υψηλότερες αμοιβές για τα επόμενα χρόνια. Ιδιαίτερα εντυπωσιακή (με βάση την ευρωπαϊκή εμπειρία) είναι η απαίτησή του για εγγυημένη ετήσια απόδοση κεφαλαίων 8,2% (μεσοσταθμική, που σημαίνει ότι – αν υποτεθεί μια μόχλευση 50% – η απόδοση για τους μετόχους διπλασιάζεται. Απόδοση που θα έκανε ακόμα και τραπεζίτες ευτυχισμένους)

Το 35% έως 40% του λογαριασμού του ηλεκτρικού ρεύματος σήμερα αποτελείται από ρυθμιζόμενες χρεώσεις με τάση αυξητική. Οι χρεώσεις αυτές – με αδιαφανείς στην ουσία διαδικασίες – ορίζονται από το κράτος. Η άποψη του γράφοντος είναι ότι αν για τις Τράπεζες έγινε τόση πολιτική “φασαρία”, αξίζει τουλάχιστον άλλη τόση για τον ΔΕΔΔΗΕ. Αν στις τράπεζες ο καταναλωτής έχει να διαλέξει έστω και από ένα υποτιθέμενο καρτέλ των τεσσάρων, στη διανομή του ρεύματος έχει να αντιμετωπίσει ένα πραγματικό μονοπώλιο. Το πρόβλημά του μπορεί να λυθεί μόνο με πολιτικό τρόπο. Αναρωτιέται κανείς πως αυτό έχει διαφύγει μέχρι τώρα της προσοχής των Ελλήνων πολιτικών – όλων των αποχρώσεων.

* Για να είμαστε δίκαιοι υπάρχει ένα τέτοιο μέτρο που αυξάνει τον ανταγωνισμό – η διευκόλυνση παροχής πιστώσεων από μη τραπεζικά ιδρύματα.
** Αναφερόμαστε στο δίκτυο διανομής αλλά το σχόλιο προφανώς περιλαμβάνει και τον ΑΔΜΗΕ που είναι μικρότερος σε μέγεθος αλλά αποτελεί μέρος του προβλήματος.
*** Να ένα θέμα για έρευνα και διατριβή από σπουδαστές των οικονομικών σχολών της χώρας

Πηγή: Αθανάσιος Γκίκας smart energy blog

 
---
Να Τελειώνουμε Επιτέλους με τον “Φόρο Βλακείας” – τα Πράσινα και τα Κίτρινα Τιμολόγια
---

Ρεύμα: Στην πρίζα τα χρωματιστά τιμολόγια - Τα 6 κριτήρια επιλογής λογαριασμού και οι 3 μύθοι για το κόστος 
29/12/2023, στο https://www.imerisia.gr/opinions/86076_reyma-stin-priza-ta-hromatista-timologia-ta-6-kritiria-epilogis-logariasmoy-kai-oi-3
---

Ο κ. Γκίκας μιλάει στο allazorevma.gr για το Σήμερα και το Αύριο στο Ρεύμα

Ελλείψει δημοσιογραφικού ενδιαφέροντος, το allazorevma.gr αποφάσισε να ζητήσει από τον κύριο Γκίκα, ιδρυτή της Clarus ESCo και της πρώτης ιστοσελίδας τιμών στην Ελλάδα, του allazorevma.gr, τις απόψεις του για τα τεκταινόμενα στην αγορά ρεύματος αλλά και τις προβλέψεις, τις ελπίδες και τους φόβους του για το μέλλον. Πάντα διαθέσιμος να μιλήσει (επί παντός επιστητού και επί μακρόν), απάντησε στις ερωτήσεις μας, ακόμα και τις πιο δύσκολες, αφού παρακάλεσε να τονίσουμε ότι απηχούν αυστηρά προσωπικές του απόψεις. Ιδού η συνέντευξη:

allazorevma.gr : Κύριε Γκίκα τι σκοπεύετε να κάνετε εσείς προσωπικά στο σπίτι σας τώρα με τις αλλαγές στα τιμολόγια του ρεύματος από 1/1/24;

Γκίκας: Δεν νομίζω ότι θα ξαφνιάσω κανένα αν πω ότι θα επισκεφτώ το allazorevma.gr και θα επιλέξω το φθηνότερο τιμολόγιο για την κατανάλωσή μου. Ανεξάρτητα από Πάροχο, με εξαίρεση αυτούς που με έχουν δυσαρεστήσει στο παρελθόν (και τους έχω δοκιμάσει σχεδόν όλους) και βέβαια την Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (γνωστή ως ΔΕΗ). Προτιμώ να πληρώσω κάτι παραπάνω σε Πάροχο που προσφέρει καλή εξυπηρέτηση. Πριν ολοκληρώσω την επιλογή μου, που υποθέτω ότι θα είναι ένα από τα μεταβλητά “κίτρινα” τιμολόγια, θα ερευνήσω αν υπάρχει κάποιο “σοβαρό” σταθερό τιμολόγιο που να προσφέρεται από “σοβαρό” Πάροχο. Δηλαδή τιμολόγιο με σταθερή τιμή για ένα 12μηνο. “Σοβαρό” σταθερό τιμολόγιο θεωρώ αυτό που είναι μεν ακριβότερο σε σχέση με τα μεταβλητά αλλά σε λογικό επίπεδο και δεν έχει “πονηρούς” όρους που επιτρέπουν στον Πάροχο να αθετήσει την υπόσχεσή του. Ως κριτήριο “σοβαρού” Παρόχου, δηλαδή κάποιου που θα είναι στην αγορά και στο μέλλον, χρησιμοποιώ ενδεικτικά το ότι έχει ήδη περισσότερους από 100.000 πελάτες. Ακόμα καλύτερα αν αυτοί αυξάνονται – έστω και με μικρό ρυθμό.

allazorevma.gr: Τι είναι αυτή η ιδιοτροπία σας με τα σταθερά τιμολόγια; Μας έχετε σπάσει τα νεύρα με την επιμονή σας σ΄ αυτά. Εξηγήστε μας σας παρακαλώ.

Γκίκας: Αγαπώ τα σταθερά τιμολόγια γιατί η επικράτησή τους στη αγορά θα σημαίνει ότι η αγορά ενηλικιώθηκε – ωρίμασε. Και μια ώριμη, δηλαδή ανταγωνιστική, αγορά είναι ο καλύτερος τόπος για να ανθήσει η καινοτομία προς όφελος των καταναλωτών. Πιστεύω ακράδαντα ότι η μη ύπαρξη σταθερών τιμολογίων στην χώρα είναι αποτέλεσμα της έλλειψης ανταγωνισμού. Οι δικαιολογίες για έλλειψη υποδομής είναι υποκριτική – όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Στην πραγματικότητα η ύπαρξη σταθερών τιμολογίων είναι το “raison d’ etre” των Παρόχων ρεύματος. Αλλιώς δεν έχουν λόγο να υπάρχουν.

 allazorevma.gr: Μας εντυπωσιάσατε με τα γαλλικά σας αλλά και με την επιμονή σας. Εδώ μας λένε ότι με τους έξυπνους μετρητές θα μας τιμολογούν ανά πεντάλεπτο. Έχουν ήδη καθιερώσει και το χρώμα – τα πορτοκαλιά τιμολόγια. Και εσείς μιλάτε για σταθερά;

Γκίκας: Σταθερά όχι μόνο στη  τιμή αλλά και στο ποσό – τιμολόγια τύπου Netflix. Με τα οποία ο καταναλωτής θα πληρώνει ένα συμφωνημένο ποσό – ετήσια αναθεωρούμενο – για την κατανάλωσή του. Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει ο καταναλωτής να έχει έξυπνο μετρητή αλλά και να δίνει το δικαίωμα στον Πάροχο να διαχειρίζεται την  ζήτησή του (ψυγεία/καταψύκτες, θέρμανση, air condition κλπ.). Αυτό σημαίνει βέβαια έξυπνες συσκευές αλλά κυρίως δυνατότητα του διαχειριστή δικτύου (του ΔΕΔΔΗΕ!!) να αμείβει τον Πάροχο για τις υπηρεσίες διαχείρισης ζήτησης που του παρέχει ώστε με το έσοδο αυτό να καλύπτει τον κίνδυνο που αναλαμβάνει με το σταθερό τιμολόγιο.

allazorevma.gr: Αυτό είναι καταπληκτικό. Μας λέτε δηλαδή ότι οι έξυπνοι μετρητές θα μας φέρουν σταθερά τιμολόγια και όχι δυναμικά; Και τι χρώμα θα τους δώσουμε το μπλε; Πότε προβλέπονται αυτά;

Γκίκας: Ναι αυτή είναι η πρόβλεψή μου. Οι έξυπνοι μετρητές θα φέρουν σταθερά τιμολόγια και όχι δυναμικά όσο περίεργο και να φαίνεται. Να σημειώσω ότι σε πολλές χώρες έχουν ήδη εγκατασταθεί έξυπνοι μετρητές στην πλειοψηφία των καταναλωτών. Δυναμικά τιμολόγια όμως διατίθενται ελάχιστα. Μέχρι στιγμής η επένδυση σε έξυπνους μετρητές δεν έχει αποδώσει πουθενά στον κόσμο. Οι καταναλωτές απλώς δεν ενδιαφέρονται για δυναμικά τιμολόγια (Πάροχος που τα πρόσφερε πχ στο Τέξας, όπου 80% των καταναλωτών έχει έξυπνο μετρητή, καταφέραν να πείσουν περίπου 30.000 πελάτες και χρεωκόπησαν ήδη). Ευτυχώς εδώ στην Ελλάδα απέχουμε πολύ από αυτό – είμαστε τουλάχιστον 10 χρόνια μακριά από τις ΗΠΑ και σχεδόν όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Ίσως είναι μια καθυστέρηση που θα μας βγει σε καλό – ειδικά αν καταφέρουμε να αργήσουμε ακόμα λίγο (Ναι το χρώμα θα είναι το μπλε – κάπως πιο βαθύ όμως).

allazorevma.gr: Φέξε μου και γλίστρησα δηλαδή. Δεν υπάρχει κάτι πιο γρήγορο;

Γκίκας: Ναι υπάρχει. Θα μπορούσαν οι έξυπνοι μετρητές να λειτουργήσουν ως μετρητές προπληρωμής και να δώσουν την δυνατότητα παροχής ζωνικών τιμολογίων (όχι μόνο νυκτερινό/ημερήσιο αλλά και εργάσιμη/ΣΚ, χειμώνα/καλοκαίρι). Εκτιμώ ότι δεν είναι δύσκολο να αλλάξουν οι κώδικες συναλλαγών της χονδρικής ώστε να δώσουν στους παρόχους το κίνητρο να τα προωθήσουν (κίνητρο που σήμερα δεν έχουν ούτε για το απλό νυκτερινό). Οι μετρητές προπληρωμής θα μειώσουν τα οφειλόμενα από στρατηγικούς κακοπληρωτές και τα Ζωνικά τιμολόγια θα φέρουν σημαντική εξοικονόμηση στη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας.

allazorevma.gr: Με το καλό !Τους τα’ χετε πει; Θα τα κάνουν;

Γκίκας: Μόνος μου τα λέω μόνος μου τα ακούω χρόνια τώρα. Όσο ζούμε ελπίζουμε όμως – έτσι δεν είναι;

allazorevma.gr: Ναι είμαστε πάντα αισιόδοξοι – με τις τιμές τι γίνεται; Πως θα πάμε το 2024 Πως θα πάμε γενικά στο μέλλον;

Γκίκας: Η εκτίμηση, με βάση τις προθεσμιακές αγορές, είναι ότι μέσα στο 2024 δεν θα έχουμε σημαντικές μεταβολές στην τιμή του ρεύματος. Δεν προβλέπεται κάτι παρόμοιο με το 21 και το 22 – που ήταν ένα επεισόδιο που συμβαίνει κάθε 50 χρόνια και είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρεύματος κατά 40% σε σχέση με το 2021 – παρά τις γενναιόδωρες επιδοτήσεις . Στο μέλλον η τιμή του ρεύματος θα έχει αυξητική τάση – όχι απότομη αλλά ελαφριά υφέρπουσα. Θα συνεχιστεί δηλαδή αυτό που συμβαίνει τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια. Η διαφορά είναι ότι στο μέλλον η αύξηση δεν θα οφείλεται τόσο στο κόστος της ενέργειας (το ανταγωνιστικό κομμάτι) αλλά στο κόστος των δικτύων που είναι ρυθμιζόμενη χρέωση (το 2023 η χρέωση δικτύων έφερε αύξηση 7% στους λογαριασμούς). Αυτό σημαίνει ότι οι πολίτες θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις αυξήσεις ενεργώντας όχι μόνο ως καταναλωτές αλλά και ως ψηφοφόροι. Δεδομένου ότι η κύρια γενεσιουργός αιτία της αύξησης της τιμής το ρεύματος είναι οι Ευρωπαϊκοί και Εθνικοί στόχοι για το Νet Zero.

allazorevma.gr: Ωχ! Δεν μας βλέπω καλά. Κανένα καλό νέο δεν έχετε να μας πείτε;

Γκίκας: Θα σας πω ένα ανέκδοτο: Είναι 2030, οι στόχοι για το Net Zero στη Ευρώπη έχουν επιτευχθεί, με αποτέλεσμα η διεθνής τιμή του φυσικού αερίου να έχει πέσει στα τάρταρα, τα επιτόκια να είναι στον Θεό και όλοι οι συμμετέχοντες στα PPAs και οι τραπεζίτες που τους χρηματοδότησαν να κλαίνε με μαύρο δάκρυ τα χαμένα λεφτά τους.

allazorevma.gr: Είστε σοβαρός; Είναι αυτό ανέκδοτο;

Γκίκας: Είναι – για τους Αμερικάνους και τους Κινέζους!!

allazorevma.gr: Ευχαριστούμε για τον χρόνο σας

---
Τιμολόγια ρεύματος: Οι διαφορές σε πράσινα, μπλε, κίτρινα, πορτοκαλί -Από τη ΔΕΗ η χαμηλότερη τιμή ανά κιλοβατώρα


Μεγάλες αποκλίσεις στις προσφορές των προμηθευτών για το "πράσινο" τιμολόγιο ρεύματος που θα ισχύσει από 1.1.2024 για την μεγάλη πλειονότητα των καταναλωτών προκύπτουν από τις παραμέτρους που κατέθεσαν - σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση - οι εταιρίες στη Ρυθμιστική Αρχή.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ για 5 μεγάλους προμηθευτές, η χαμηλότερη τιμή είναι της ΔΕΗ στα 15,932 σεντς ανά κιλοβατώρα. Οι τιμές των άλλων τεσσάρων προμηθευτών κλιμακώνονται στα 16,596 σεντς, 17,195 σεντς, 19,654 σεντς και 20,572 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο

Οπως γράφει το ΑΠΕ-ΜΠΕ τα παραπάνω προκύπτουν με υπόθεση ότι η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στο Χρηματιστήριο το Δεκέμβριο θα διαμορφωθεί στα 122 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Οι τελικές τιμές που θα ισχύσουν τον Ιανουάριο θα ανακοινωθούν την 1η Ιανουαρίου οπότε θα υπάρχει και η πλήρης εικόνα από το σύνολο των προμηθευτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά. Στη συνέχεια οι τιμές θα ανακοινώνονται την πρώτη κάθε μήνα στις ιστοσελίδες των προμηθευτών και της Ρυθμιστικής Αρχής προκειμένου οι καταναλωτές να μπορούν να συγκρίνουν και να επιλέγουν την πιο συμφέρουσα προσφορά.

Στο "πράσινο" τιμολόγιο υπενθυμίζεται, θα μεταπέσει από 1ης Ιανουαρίου το σύνολο των καταναλωτών με εξαίρεση όσους έχουν συμβόλαια με σταθερή τιμή κιλοβατώρας και όσους, επίσης, δηλώσουν ρητά ότι δεν επιθυμούν το "πράσινο" τιμολόγιο και επιλέξουν κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα στην αγορά. Εκτιμάται ότι στο "πράσινο" τιμολόγιο θα μεταφερθεί άνω του 70 % των πελατών. Οι προμηθευτές τις προηγούμενες ημέρες ενημέρωσαν με σχετικές επιστολές, ηλεκτρονική αλληλογραφία κλπ. το σύνολο των καταναλωτών για τα διαθέσιμα τιμολόγια από 1.1.2024. Εκτός από το ειδικό τιμολόγιο που επισημαίνεται με πράσινο χρώμα υπάρχουν ακόμη τα σταθερά τιμολόγια που επισημαίνονται με μπλε χρώμα, τα κυμαινόμενα με κίτρινο χρώμα και τα δυναμικά (για όσους έχουν έξυπνο μετρητή κατανάλωσης) με πορτοκαλί.

Το "πράσινο" τιμολόγιο θεσπίστηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενόψει της λήξης στις 31 Δεκεμβρίου των έκτακτων μέτρων στην αγορά ενέργειας που ίσχυσαν κατά την περίοδο της ενεργειακής κρίσης. Σύμφωνα με τις σχετικές ρυθμίσεις οι προμηθευτές θα ανακοινώνουν την 1η κάθε μήνα μια τελική τιμή (μαζί με τις τυχόν εκπτώσεις που εφαρμόζουν) ώστε η σύγκριση να γίνεται εύκολα και να μην δημιουργούνται συνθήκες ελλιπούς ενημέρωσης ή παραπλάνησης των καταναλωτών. Η Ρυθμιστική Αρχή θα δημοσιεύει έως τις 5 κάθε μήνα τον πίνακα με τα τιμολόγια του συνόλου των προμηθευτών ώστε να διευκολύνεται περαιτέρω η σύγκριση.

Η σχετική απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρου Σκυλακάκη, επέβαλε επίσης στους Προμηθευτές να δημοσιεύουν στην ιστοσελίδα τους σε ευδιάκριτο σημείο και να κοινοποιήσουν στη Ρ.Α.Α.Ε.Υ., μέχρι την 1η Δεκεμβρίου 2023, όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους της μεθοδολογίας του Ειδικού ("πράσινου") Τιμολογίου που θα ισχύει για κάθε κατηγορία πελατών, ήτοι τη Βασική Τιμή Προμήθειας, την Πάγια Χρέωση Προμήθειας, τυχόν εκπτώσεις και τις τιμές των συντελεστών του Μηχανισμού Διακύμανσης.

Συμβουλές προς τους καταναλωτές από τον ΙΝΚΑ
  • Θα πρέπει να γνωρίζουν πως απαγορεύεται οποιαδήποτε επιπλέον χρέωση σε περίπτωση που επιλέξουν να είναι ο λογαριασμός τους ένχαρτος, δηλαδή να τους έρχεται συστημένος στο σπίτι αντί για το κινητό τηλέφωνο.
  • Θα πρέπει να επιλέξουν ως προς το μεγαλύτερο δέλεαρ που έχουν οι εταιρίες αυτή τη στιγμή, την έκπτωση συνέπειας. Αν εφαρμόζεται μια έκπτωση συνέπειας καθ’ όλη τη διάρκεια της σύμβασης θα επιβραβεύεται για κάποιους μήνες.
  • Να μην παρασύρονται από πολύ μεγάλες προσφορές, γιατί θα μπορούσε να αφορά έκπτωση μόνο για τον πρώτο μήνα. Εδώ με τη δυνατότητα του κυμαινόμενου τιμολογίου οποιεσδήποτε παραπλανητικές διαβεβαιώσεις ότι σου εξασφαλίσαμε την καλύτερη δυνατή τιμή, δεν πρέπει να επηρεάζουν την κρίση του καταναλωτή.
  • Επίσης, στο κυμαινόμενο τιμολόγιο ο καταναλωτής δεν προστατεύεται από τυχόν αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.
  • Στα νέα τιμολόγια θα δουν οι καταναλωτές ότι θα αναγράφεται ο σύνδεσμος που παραπέμπει στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ και του e-katanalotis και θα είναι και με QWcode. Εκεί θα μπορεί να ελέγχεται η χρέωση που έχει συνάψει ο πάροχος με τον καταναλωτή, σε σχέση με ανταγωνίστριες προσφορές ή εταιρίες. Αν δεν υπάρχει αυτός ο σύνδεσμος αυτό πρακτικά σημαίνει ότι έχει ελεγχθεί αυτός ο τύπος τιμολόγησης από τη ΡΑΕ και είναι εκτός πλαισίου. Επομένως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός ο καταναλωτής. Καλό είναι να είμαστε σε αναγνωρισμένες εταιρίες, γιατί δεν έχει να κάνει με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος αλλά και με τις γενικότερες υπηρεσίες που προσφέρει ένας πάροχος, όπως είναι η ενημέρωση και η προστασία του πελάτη.
Μπλε τιμολόγια σταθερής χρέωσης
  • Θα έχουμε πλέον το μπλε τιμολόγιο ρεύματος, το οποίο θα είναι σταθερής τιμολόγησης. Θα είναι μια συμφωνία μεταξύ καταναλωτή και παρόχου για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, με σταθερή τιμή, ανεξαρτήτως της τιμής που θα έχει στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Βέβαια, είναι πιο ακριβή η προσφορά ενός σταθερού τιμολογίου, καθώς έχει την εξασφάλιση ο καταναλωτής ότι δεν θα δει υπέρογκους λογαριασμούς.
Πράσινα τιμολόγια κυμαινόμενης χρέωσης, διαφορετικής ανά μήνα
  • Στο συγκεκριμένο τιμολόγιο θα ενταχθούν όσοι δεν έχουν επιλέξει κάποιον πάροχο. Όσων καταναλωτών δηλαδή λήγει το συμβόλαιο μέσα στο 2024 και δεν έχουν επιλέξει κάποια συγκεκριμένη προσφορά. Θα είναι λοιπόν κυμαινόμενο και η τιμή θα ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, από όπου θα μπορεί ο καταναλωτής να δει με ποια τιμή θα τιμολογηθεί ανά μήνα. Κάθε μήνα θα δημοσιεύεται διαφορετική τιμή, ανάλογα με τη διακύμανση της χρηματιστηριακής αγοράς.
Κίτρινα τιμολόγια μεικτής χρέωσης
  • Αποτελεί ένα τιμολόγιο που θα είναι κατά βάση κυμαινόμενο, το οποίο όμως θα κυμαίνεται ανάλογα και με τις προσφορές που μπορεί να επιλέξει ο καταναλωτής για τι τον συμφέρει.
Πορτοκαλί τιμολόγια αποκλειστικά για τους καταναλωτές με έξυπνο μετρητή
  • Σε αυτό το τιμολόγιο ο καταναλωτής θα πρέπει να έχει τοποθετήσει έξυπνο μετρητή στο ρολόι του, που είναι και το πιο ασφαλές σύστημα, καθώς πληροφορείται τη χρέωση και γίνεται διακύμανσή της χρέωσης σε ημερήσια βάση, και πάλι ανάλογα με την πορεία που έχει το Χρηματιστήριο Ενέργειας.
 
---

Η Ιλαροτραγωδία με τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στο Ρεύμα

Είναι πράγματι για γέλια και για κλάματα. Προκαλούν θυμηδία οι πανικόβλητες εκκλήσεις του Ρυθμιστή της Αγοράς (της ΡΑΑΕΥ) προς τον ΔΕΔΔΗΕ που διαχειρίζεται τον λογαριασμό των ΥΚΩ: Παιδιά τι έγιναν τα λεφτά; Εσείς είχατε υπολογίσει εκατοντάδες εκατομμύρια υπόλοιπο και βλέπουμε ότι τώρα δεν υπάρχει μία! Ακόμα περισσότερο γέλιο (για όσους είναι έξω από τον χορό) προκαλεί η θυμωμένη έκπληξη των εναλλακτικών παρόχων μόλις ενημερώθηκαν ότι δεν πρέπει να περιμένουν τις αμοιβές τους για την παροχή υπηρεσιών ΥΚΩ για λίγο καιρό*.

Οι καταναλωτές δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν τι ακριβώς συμβαίνει και η πρώτη αυθόρμητη αντίδραση, αν τα νέα φθάσουν στα αυτιά τους (πράγμα εξαιρετικά απίθανο),  θα ήταν να διασκεδάσουν με την  εικόνα του κρατικού “μπάχαλου”. Αν όμως καταλάβαιναν ότι το κράτος στην πράξη δανείστηκε από τους ίδιους για να τους δώσει μέρος της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος, η λογική αντίδραση θα ήταν να θυμώσουν και να βάλουν τα κλάματα! Εξηγούμε:

Οι καταναλωτές πληρώνουν περίπου 300 εκατομμύρια τον χρόνο μέσω των λογαριασμών τους για να καλυφθούν α) το αυξημένο κόστος παραγωγής στα μη διασυνδεδεμένα νησιά και β) τα “φέσια” που αφήνουν οι “πελάτες”  καθολικής υπηρεσίας δηλαδή οι “τζαμπατζήδες”. Τα λεφτά της χρέωσης ΥΚΩ τα μαζεύει ο ΔΕΔΔΗΕ και τα μοιράζει: για μεν το α) στην ΚΕΗ (γνωστή ως ΔΕΗ) ως παραγωγό στα νησιά και το β) στην ΚΕΗ και τους τέσσερεις εναλλακτικούς παρόχους που έχουν αναλάβει τους “τζαμπατζήδες” (Elpedison, Heron, Protergia, NRG).

Μέσα στην κρίση, η παραγωγή στα μη διασυνδεδεμένα νησιά με μαζούτ ήταν πιο φθηνή από αυτή στο διασυνδεδεμένο σύστημα που χρησιμοποιούσε φυσικό αέριο. Θεωρητικά λοιπόν ο λογαριασμός ΥΚΩ θα πρέπει να ήταν θεαματικά πλεονασματικός. Ο αριθμός των τζαμπατζήδων βέβαια έφθασε τους 200.000, αλλά η επίπτωση θα πρέπει να ήταν σχετικά μικρή. Πως λοιπόν φθάσαμε να έχουμε έλλειμα στον λογαριασμό; Φαίνεται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποίησε το πλεόνασμα για να ενισχύσει το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης – δηλαδή την επιδότηση του ρεύματος στην διάρκεια της κρίσης.

Το κράτος συνεπώς δανείστηκε από τους καταναλωτές για να τους επιδοτήσει. Γιατί μπορεί προς το παρόν το βάρος να πέφτει στους Προμηθευτές, αλλά στο προσεχές μέλλον θα πρέπει να το εισπράξουν. Αυτοί είναι απλώς οι ενδιάμεσοι (και απαιτούν -ευλόγως – πρόσθετη αμοιβή για το χρηματοοικονομικό κόστος του αυξημένου κεφαλαίου κίνησης που θα χρειαστούν μέχρι να εισπράξουν).

Υπάρχουν και χειρότερα. Η Ρυθμιστική Αρχή έχει ήδη αποφασίσει (από τον Νοέμβριο του 22) υπερδιπλασιασμό της χρέωσης για τα ΥΚΩ. Η οποία όμως δεν έχει ισχύσει μέχρι τώρα για λόγους που ίσως είναι προφανείς σε ορισμένους (εμείς δεν τολμούμε  να μαντέψουμε). Η χρέωση για τον μέσο καταναλωτή από 0,0069 λεπτά την κιλοβατώρα πάει στα 0,0179. Αυτό ισοδυναμεί με ετήσια χρέωση που πάει από τα 26 στα 67 ευρώ (από 27,6 σε 71 με τον ΦΠΑ) για κατανάλωση 3,75 MWh τον χρόνο.

Αν τα παραπάνω προκαλούν γέλια και κλάματα σε ορισμένους, η άποψή μας είναι ότι θα έπρεπε να προκαλούν τρόμο. Όχι μόνο τον τρόμο των ΥΚΩ που έρχονται (μήπως και αναδρομικά;). Αλλά και τον τρόμο που προκαλεί μια κυβέρνηση που δεν ξέρει η αριστερά της τι ποιεί η δεξιά της (και τανάπαλιν). Που κρατάει “μυστικά και ντοκουμέντα” από τους πολίτες θεωρώντας τους αδρανή μάζα. Ίσως δεν εκτιμούμε αρκετά τις Μπανανίες.

* Το γέλιο θα ήταν πιο τρανταχτό αν αναλογιζόταν κανείς την (μέχρι στιγμής) σιωπή του Προμηθευτή που έχει το μεγαλύτερο πρόβλημα από το έλλειμα στα ΥΚΩ- της Κρατικής Επιχείρησης Ηλεκτρισμού (γνωστής ως ΔΕΗ). Η αλήθεια είναι ότι δεν τα έχει ανάγκη – “κάθεται” σε ταμειακά διαθέσιμα 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο ανταγωνιστές της όμως;

---
Τρείς Αλήθειες για το Ρεύμα – από το allazorevma.gr

“Πολλά ήταν τα ψέματα που είπαμε ως εδώ, ας πούμε και μια αλήθεια κι ας πέσει στο γιαλό”, τραγουδούσε ο Νιόνιος στο ¨Σημαία από Νάιλον”. Εμπνεόμενοι από ανάλογα αγωνιστικά και ανιδιοτελή αισθήματα φιλαλήθειας παραθέτουμε όχι μια αλλά τρείς αλήθειες για το, πεζό μεν, αλλά σημαντικό θέμα που αφορά τον οικογενειακό προϋπολογισμό πολλών Ελλήνων: Το ρεύμα.

Αλήθεια πρώτη. Η τιμή του ρεύματος έχει αυξηθεί κατά περίπου 40% για τον μέσο καταναλωτή σε σχέση με την περίοδο πριν την κρίση – δηλαδή τον Σεπτέμβριο του 2021. Παρ’ όλες τις επιδοτήσεις που ήταν από τις πιο γενναιόδωρες στην Ευρώπη. Η αύξηση αυτή είναι πολύ μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό και ακόμα μεγαλύτερη από την αύξηση στο εισόδημα των καταναλωτών.

Αλήθεια δεύτερη: Η τιμή του ρεύματος θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο στο μέλλον και μάλιστα περισσότερο για τους μικρούς καταναλωτές από ότι για τους μεγαλύτερους. Αυτό γιατί θα αυξηθούν οι χρεώσεις (και ιδιαίτερα το πάγιο μέρος τους) στο ρυθμιζόμενο σκέλος των τιμολογίων. Δηλαδή σ’ αυτό που δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Αυτό είναι ήδη πραγματικότητα. Από τον Μάιο του ’23 η αύξηση στα ρυθμιζόμενα (χρέωση Δικτύων) έχει αυξήσει την τελική τιμή του ρεύματος (για τον μέσο καταναλωτή) κατά περίπου 7%. Στο άμεσο μέλλον αναμένεται νέα αύξηση στα ρυθμιζόμενα (χρέωση Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας) με αποτέλεσμα την επί πλέον αύξηση κατά 5% της τελικής τιμής του ρεύματος.

Αλήθεια Τρίτη. Εδώ και περίπου ένα χρόνο η Κρατική Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (γνωστή ως ΔΕΗ), ανταποκρινομένη όπως φαίνεται στα συμφέροντα του ενός εκ των δύο Αφεντάδων της, των ιδιωτών μετόχων (και με την ανοχή του άλλου Αφέντη που είναι το κράτος), συμπεριφέρεται περίπου σαν μια ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση. Προσπαθεί πλέον να εισπράξει τους λογαριασμούς της και τιμολογεί με βάση το κόστος της. Στοχεύοντας σε κέρδη, υπονομεύει το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα που ήταν μέχρι τώρα η ανοχή στους κακοπληρωτές και η κατάχρηση τη δεσπόζουσας θέσης της στην αγορά με την πώληση σε τιμές κάτω του κόστους.

Υπάρχουν περισσότερες “αλήθειες” στην αγορά του ρεύματος. Πληροφορίες που είτε δεν εμφανίζονται καθόλου στα ΜΜΕ (ακόμα και τα Κοινωνικά δίκτυα) είτε υποβαθμίζονται – στην καλύτερη περίπτωση λόγω άγνοιας. Εκτιμούμε ότι οι τρείς που προαναφέρθηκαν είναι οι σημαντικότερες που θα πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές αυτή την στιγμή. Οι οποίοι είναι και οι τελικοί κριτές για το αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Το allazorevma.gr, ανεξάρτητο, αντικειμενικό, αξιόπιστο, είναι πάντα στη διάθεσή τους.

 
---
Πέμπτη, 25-Μαϊ-2023
Τι σημαίνει η κατάργηση των έκτακτων μέτρων στην ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις 
στο  https://www.capital.gr/oikonomia/3717510/ti-simainei-i-katargisi-ton-ektakton-metron-stin-energeia-gia-noikokuria-kai-epixeiriseis/
---
Πρωτομαγιά με αυξήσεις στο ρεύμα - Ακριβότερα τέλη για τη μέση τάση – Tι αλλάζει στις ώρες αιχμής

Αναπροσαρμόζονται επίσης οι χρεώσεις και για τα νοικοκυριά και τους άλλους καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση

Αυξήσεις στο λογαριασμό ρεύματος και για τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται στη Μέση Τάση φαίνεται ότι εμπεριέχει η νέα μεθοδολογία υπολογισμού των χρεώσεων χρήσης δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ για τις επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής.

Πρόκειται για αλλαγές, οι οποίες περιλαμβάνονται στην απόφαση της ΡΑΕ, σχετικά με τις Χρεώσεις Χρήσης του Ελληνικού́ Δικτυού Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΔΔΗΕ). Μια απόφαση με την οποία αναπροσαρμόζονται επίσης οι χρεώσεις και για τα νοικοκυριά και τους άλλους καταναλωτές στη Χαμηλή Τάση.

Οι νέες χρεώσεις για όλους τους καταναλωτές στη Χαμηλή και τη Μέση Τάση θα τεθούν σε ισχύ από την 1η Μαΐου.  

Σε ότι αφορά στη Μέση Τάση, η βασική τροποποίηση είναι ότι πλέον η χρέωση ισχύος υπολογίζεται βάσει της μέσης ισχύος στις ώρες αιχμής αντί της μέγιστης του μήνα. Μάλιστα οι περίοδοι αιχμής αλλάζουν πέντε φορές μέσα στο έτος.

Σε περίπτωση που η μέση ισχύς στις ώρες αιχμής είναι μεγαλύτερη από τη μέγιστη ισχύ του μήνα, όπως ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς, τότε μία δυσάρεστη έκπληξη περιμένει τις βιομηχανίες στη Μέση Τάση, των οποίων οι σχετικές χρεώσεις θα αυξηθούν σημαντικά σε μία ήδη βεβαρυμμένη περίοδο, εξ αιτίας της ενεργειακής κρίσης και του υψηλού κόστους ρεύματος.

Σύμφωνα με στοιχεία της EBIKEN (Ένωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας) με την παλαιά μέθοδο η χρέωση ισχύος ήταν 1,097 ευρώ/ΚW/ μήνα και γίνεται 42 ευρώ/ΚVA/έτος, που ισοδυναμεί με περίπου 3,5 ευρώ/KW/μήνα. Αντιστοίχως, η χρέωση ενέργειας από 0,0028 ευρώ/KWh, διαμορφώνεται στα 0,00413 ευρώ/KWh.

Ας σημειωθεί ότι όπως και στη Χαμηλή Τάση (οικιακά, επαγγελματικά τιμολόγια κλπ), έτσι και για τους καταναλωτές στη Μέση Τάση (κυρίως βιομηχανίες και μεγάλες επιχειρήσεις) η χρέωση χρήσης για το δίκτυο διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) αποτελείται από δύο διακριτά σκέλη, τη χρέωση ισχύος και τη χρέωση ενέργειας.

Τιμολόγια και περίοδοι αιχμής

Τα νέα τιμολόγια εγκρίθηκαν από τη ΡΑΕ μετά από σχετική εισήγηση του ΔΕΔΔΗΕ, για τον οποίο το απαιτούμενο συνολικό έσοδο από τις ρυθμιζόμενες δραστηριότητες για το 2023 έχει οριστεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε 981.774.885 ευρώ.

Σε ότι αφορά τις περιόδους αιχμής όπως αυτές ορίστηκαν από τη ΡΑΕ κατόπιν εισήγησης του ΔΕΔΔΗΕ, πρέπει να σημειωθεί ότι είναι πέντε και συγκεκριμένα :

Από 1/1 ως 15/2 και κατά τις ώρες από 10.00-14.00 καθώς και 18.00-21.00, δηλαδή συνολικά 7 ώρες κάθε ημέρα.

Από 16/2 ως 15/5 από 10.00 ως 14.00 (4 ώρες κάθε ημέρα)

Από 16/5 ως 15/8 από 11.00 ως 17.00 (6 ώρες κάθε ημέρα)

Από 16/8 ως 15/11 από 12.00-14.00 και από 19.00-21.00 (4 ώρες κάθε ημέρα) και

Από 16/11ως 31/12 από 10.00 ως 14.00 και από 18.00 ως 21.00 (7 ώρες κάθε ημέρα).

Τόσο ο ΔΕΔΔΗΕ όσο και η ΡΑΕ στα κείμενά τους δέχονται ότι ο αριθμός των ωρών που εντάσσονται στις Περιόδους Αιχμής μπορεί να είναι μεγαλύτερος για τους μήνες που το Δίκτυο ενδέχεται να βρεθεί́ πραγματικά́ υπό́ πίεση λόγω υψηλής φόρτισης.

Όπως αναφέρει ο Διαχειριστής μάλιστα εξηγώντας τη νέα πρακτική: «τα υψηλά́ φορτία του χειμώνα και του θέρους αφενός επιβάλλουν νέες επενδύσεις στο Δίκτυο (πάγια κόστη) και αφετέρου αυξάνουν τις απώλειες του Δικτύου. Η αύξηση των ωρών που εντάσσονται στις Περιόδους Αιχμής κατά́ τον χειμώνα και το θέρος αντικατοπτρίζει, λοιπόν, τα υψηλοτέρα φορτία που υφίσταται το Δίκτυο σε αυτές τις δυο εποχές και παρέχει κοστοστρεφή κίνητρα στους Καταναλωτές για χρονική́ μετάθεση της κατανάλωσής τους”

Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ υποστηρίζει ότι ο καθορισμός των προτεινομένων Περιόδων Αιχμής Φορτιού Δικτυού γίνεται βάσει των δεδομένων φόρτισης του Δικτύου κατά τα προηγούμενα δυο έτη, με τρόπο ώστε αυτές να μην μεταβάλλονται συνεχώς, να είναι γνωστές εκ των προτέρων, και να διευκολύνουν τους χρήστες για τη διαμόρφωση του προφίλ κατανάλωσής τους.

πηγή: www.worldenergynews.gr

---
Νέο «χαράτσι» στο ρεύμα με απόφαση της ΡΑΕ
 
Νέα «χαράτσια» έρχονται στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των καταναλωτών. Με αποφάσεις της ΡΑΕ, που δεν γνωστοποιήθηκαν στους καταναλωτές, αυξάνονται οι χρεώσεις, τόσο για τη χρήση του δικτύου διανομής, όσο και για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ), που ανήκουν στη διαχείριση του ΔΕΔΔΗΕ.

Η νέα μεθοδολογία που προέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θα εφαρμοστεί από την 1η Μαΐου, αλλά θα έχει αναδρομική ισχύ από την αρχή του έτους. Πρακτικά, οι καταναλωτές «τιμωρούνται» γιατί μείωσαν την κατανάλωση, μειώνοντας αντίστοιχα τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των νέων χρεώσεων που έκανε το allazorevma.gr, ένας μέσος καταναλωτής (25 KVA ισχύ και 3.750 kWh ετήσια κατανάλωση) θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα, δηλαδή με 76 ευρώ τον χρόνο ή 6 ευρώ τον μήνα παραπάνω. Για το 2023 η παραπάνω χρέωση θα είναι 7,6 ευρώ τον μήνα, για να καλυφθεί το πρώτο τετράμηνο του έτους που δεν ήταν σε ισχύ οι νέες τιμές.

Η επιβάρυνση αυτή προκύπτει γιατί η ΡΑΕ θα υπολογίζει τη χρέωση των καταναλωτών με κριτήριο (κατά κύριο λόγο) την ισχύ των εγκαταστάσεών τους και λιγότερο το ύψος της κατανάλωσης, ώστε να μη μειώνονται τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ από την εξοικονόμηση ενέργειας ή τη μείωση της ζήτησης. Αυτό πρακτικά σημαίνει επιμερισμό των χρεώσεων σε ποσοστό 60%/40% ανάμεσα σε ισχύ και ύψος κατανάλωσης, αναλογία που θα αλλάξει το 2024 σε 90/10. Η ΡΑΕ προχώρησε στην απόφαση αλλαγής του τρόπου υπολογισμού για δύο λόγους.

Πρώτον, αναθεωρήθηκε προς τα πάνω, ύστερα από αρκετά χρόνια, το ετήσιο έσοδο που εγκρίθηκε για τον διαχειριστή του συστήματος διανομής.

Συγκεκριμένα, το απαιτούμενο έσοδο του ΔΕΔΔΗΕ αυξάνεται από 744.000.000 ευρώ κατά την προηγούμενη ρυθμιστική περίοδο, σε 981.000.000 ευρώ φέτος, κάτι που αυξάνει σημαντικά τα προς ανάκτηση κεφάλαια που πρέπει να εισρεύσουν στα ταμεία του διαχειριστή μέσω των τελών χρέωσης δικτύου.

Δεύτερον, έχει μεσολαβήσει η σημαντική μείωση της κατανάλωσης ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα του 2019, πράγμα που σημαίνει ότι το αυξημένο έσοδο πρέπει να εισπραχθεί από λιγότερες «κιλοβατώρες», συνεπώς αυξάνει η επιβάρυνση ανά κιλοβατώρα.

«Η προσαύξηση λόγω υποανάκτησης α’ τετραμήνου 2023 εκτιμάται σε περίπου 15%, σε σχέση με τις μοναδιαίες χρεώσεις που υπολογίζονται θεωρώντας ανάκτηση ποσού ίση με το απαιτούμενο έσοδο 2023 σε 12 μήνες από την έναρξη εφαρμογής των χρεώσεων» αναφέρει μεταξύ άλλων στην απόφασή της η ΡΑΕ για τον υπολογισμό των χρεώσεων, θεωρώντας ότι αυτές θα εφαρμοστούν από 1/5/2023.

---
Έρχονται τα διμερή συμβόλαια στο ρεύμα
Τι θα προβλέπει η ρύθμιση για τις βιομηχανίες εντάσεως ενέργειας, που αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα 

20/2/2023, από https://www.kathimerini.gr/economy/562285909/erchontai-ta-dimeri-symvolaia-sto-reyma/

---
Στα ύψη τα τιμολόγια ρεύματος των νοικοκυριών παρά την πτώση της τιμής φυσικού αερίου

από το  https://www.bankingnews.gr/

Τα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά σε σχέση με των άλλων προμηθευτών
Σχετικά Άρθρα Οι εκλογές τινάζουν στον αέρα την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος – Τι φοβάται το Μέγαρο ΜαξίμουΤιμολόγια Ρεύματος: Οι χαμηλές κρατικές επιδοτήσεις θα κρατήσουν ψηλά την τιμή της KWh για τα νοικοκυριά
Στα ύψη παραμένουν τα τιμολόγια των νοικοκυριών τους τελευταίους έξι μήνες παρότι οι τιμές ενέργειας κατρακυλούν χάρη στην καθοδική πορεία τιμής φυσικού αερίου.
Ο ρυθμιστής των τιμολογίων ρεύματος είναι το ΥΠΕΝ που έχει « κλειδώσει» την μέση τιμή από 0,105 έως τα 0, 220 ανεξάρτητα από τις συνθήκες που διαμορφώνεται στην αγορά. Το άτυπο «πλαφόν» του Κώστα Σκρέκα έχει κάνει εύκολη τη ζωή των προμηθευτών που κάθε 20 του μήνα ανανεώνουν την τιμή της MWh του επόμενου μήνα.
Οι προμηθευτές έχουν ρίξει την τιμή του ρεύματος από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Φεβρουάριο από 66% έως 74%. Τον περασμένο Σεπτέμβριο οι τιμές των βασικών προμηθευτών διαμορφώνονταν από 679 έως 799 ευρώ. Τον Φεβρουάριο του 2023 η τιμή του ρεύματος κυμαίνεται από 199 έως 265 ανά MWh.
Αντίθετα τα νοικοκυριά δεν έχουν καρπωθεί τις νέες χαμηλές τιμές της ενέργειας αφού η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αξιοποιεί μέρος των χρημάτων των φορολογούμενων προς όφελος των προμηθευτών.
Τα νοικοκυριά που έχουν κάνει επιλογή το Γ1 της ΔΕΗ μετά την κρατική επιδότηση η αξία της Kwh θα παραμείνει στα 0,159 λεπτά. Τα νοικοκυριά που διαθέτουν το My Home Open της ίδιας εταιρείας μετά την κρατική επιδότηση διαμορφώνεται στα 0,155 λεπτά ανά KWh. Η ΔΕΗ προσφέρει χαμηλό τιμολόγιο σε σχέση με τον ανταγωνισμό και δεν χρειάζεται να μπαίνουν στον πειρασμό των μετακινήσεων.
Να σημειωθεί ότι στην αγορά υπάρχουν κάποια προγράμματα με χαμηλότερη τιμή αλλά τα νοικοκυριά επιλέγουν την σταθερότητα του παρόχου της ΔΕΗ καθώς η μετακίνηση ανά μήνα από τον έναν πάροχο στον άλλο δεν έχει ιδιαίτερη σημασία διότι οι διαφορές είναι μικρές και δεν διαμορφώνουν κάποια ουσιαστική διαφορά στο τελικό τιμολόγιο.

Τα τιμολόγια του Φεβρουαρίου των προμηθευτών


Πιο αναλυτικά στα ΕΛΤΑ μετά την επιδότηση των 40 ευρώ ανά MWh ή 4 λεπτά η τελική τιμή χρέωσης πέφτει στα 0,220 λεπτά ανά KWh. H ΗΡΩΝ με βάση τα εμπορικά προγράμματα που διαθέτει στην αγορά μετά την επιδότηση οι τιμές ανά Kwh θα κυμανθούν από 0,130 έως 0,219 λεπτά.
Η εταιρεία Φυσικό Αέριο προσφέρει τιμολόγιο από 0,220 έως 0,230 ανά KWh.
H ELIN Energy από 0,145 έως 0,185, η ELPEDISON διαθέτει ευρεία γκάμα προγραμμάτων και η τελική τιμή κυμαίνεται από 0,105 έως 295 λεπτά ανα KWh , η NRG από 0,180 έως 0,216 , η PROTERGIA από 0,208 έως 225 λεπτά ανά KWh, η ΖΕΝΙΘ από 0,154 έως 0,160 λεπτά ανά KWh.

Η κρατική επιδότηση που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από τον ΥΠΕΝ έχει στο επίκεντρο τον μεγαλύτερο προμηθευτή της χώρας που είναι η ΔΕΗ.
Έτσι παραμένει αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

Η τιμή της KWh παραμένει ψηλά για τα νοικοκυριά....


Πέρυσι τον Φεβρουάριο του 2022 η χονδρεμπορική μέση τιμή ανά MWh στο Χρηματιστήριο Ενέργειας ήταν στα 62,5 ευρώ όταν φέτος οι προμηθευτές την προσδιόρισαν από τα 200 έως τα 260 ευρώ.
Δηλαδή είναι τετραπλάσιες σε σχέση με πέρυσι.
Την ίδια στιγμή η τιμή του φυσικού αερίου ήταν στα 55 ευρώ ανά MWh την περασμένη Παρασκευή ενώ τον Φεβρουάριο του 2022 η τιμή του από τα 80 ευρώ ανέβηκε στα 120 ευρώ ανά MWh λόγω του πολέμου της Ουκρανίας.
Οι κερδοσκοπικές διαθέσεις των παραγωγών ενέργειας παραμένουν σε υψηλά επίπεδα όταν για σήμερα η τιμή της χονδρεμπορικής τιμής είχε άνοδο κατά 38,8%.
Ανήλθε στα 226,36 ευρώ ανά MWh παρότι η τιμή του φυσικού αερίου υποχωρεί κάτω από 60 ευρώ. Οι τιμές ενέργειας στην εγχώρια αγορά παραμένουν υψηλές διότι οι παραγωγοί δεν θέλουν να αποχωριστούν τα κέρδη τους.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

---

Δεύτερη επενδυτική άνοιξη για τα φωτοβολταϊκά: Οι 8+1 «εθνικοί πρωταθλητές» και οι ξένοι που ψηφίζουν Ελλάδα

Η πρώτη χρυσή εποχή των φωτοβολταϊκών η οποία έλαβε χώρα πριν από μια δεκαετία, έγινε χωρίς κανένα σχεδιασμό και τελείωσε κάπου το 2014 με ένα γενναίο «κούρεμα» στις εγγυημένες ταρίφες. Τότε είχαν πρωταγωνιστήσει οι μικροί.

Η δεύτερη επενδυτική άνοιξη συμβαίνει τώρα, υπό εντελώς διαφορετικούς όρους. Το παιχνίδι βρίσκεται στα χέρια των μεγάλων, δεν έχει σχέση με τις ακρότητες του παρελθόντος, πριμοδοτείται από το κυνήγι αποδόσεων σε ένα κόσμο αρνητικών επιτοκίων, με την Ελλάδα να εξελίσσεται σε μια από τις πιο δυναμικές αγορές του πλανήτη. Επιπλέον, ο δρόμος για να φτάσουν στην Ευρώπη οι νέες πηγές της ηλιακής ενέργειας, αυτές στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή, περνάει από τη χώρα μας.

Στο παιχνίδι συμμετέχουν οι πάντες. Τράπεζες που θέλουν να εκμεταλλευτούν το κύμα της στροφής στα φωτοβολταικά και ξαναζωντανεύουν τις γραμμές πράσινης χρηματοδότησης. Μεγάλοι ελληνικοί ενεργειακοί όμιλοι που μεγαλώνουν κι άλλο μέσω εξαγορών, ξένοι παίκτες που βλέπουν τις τεράστιες προοπτικές της ελληνικής αγοράς, αλλά και επενδυτές, άσχετοι με το αντικείμενο. Βιομηχανικές επιχειρήσεις και εισηγμένες κάθε τομέα, στρέφονται στις ΑΠΕ για να μειώσουν το ενεργειακό τους αποτύπωμα και να εξασφαλίσουν αποδόσεις πολύ υψηλότερες σε σχεση με τα μηδενικά επιτόκια.

Ποιοί είναι οι «εθνικοί πρωταθλητές» και ποιοί οι νέοι παίκτες της αγοράς από το εξωτερικό;

συνέχεια στο https://energymag.gr/news...OQrR4

---

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς η έκτακτη εισφορά στο αέριο έκανε την Ελλάδα την ακριβότερη στην Ε.Ε.
Αύξηση των εισαγωγών ρεύματος από ακριβότερες μονάδες αερίου

Μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στις εγχώριες μονάδες φυσικού αερίου, προκαλεί μία έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε την 1η Νοεμβρίου του 2022.

Ο λόγος για το τέλος των 10 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, το οποίο επιβλήθηκε επί των τιμών των ποσοτήτων φυσικού αερίου που αγοράζουν οι ηλεκτροπαραγωγοί. Το επιχείρημα της επιβολής από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν για να μειωθεί η κατανάλωση του καυσίμου. Αλλά και για να συγκεντρωθούν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης περισσότερα χρήματα για τις επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος.

Η επιβάρυνση

Όπως είχαν επισημάνει τότε οι ηλεκτροπαραγωγοί η επιβολή της έκτακτης εισφοράς στο αέριο – σημειώνεται πως τότε το TTF ήταν στα 120 με 130 ευρώ/MWh – σήμαινε μία επιβάρυνση της τάξης των 20 ευρώ/MWh στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος. Τα 10 ευρώ/MWh δε, επί της τιμής του TTF αντιστοιχούσαν περίπου στο 8%.

Οι ηλεκτροπαραγωγοί για να αποφύγουν την αγορά του ακριβού φυσικού αερίου TTF είχαν στραφεί στην αγορά ποσοτήτων LNG για τις μονάδες τους, το οποίο τότε προσφερόταν με έκπτωση έναντι του ίδιου καυσίμου που μεταφέρεται με αγωγούς.

Η αύξηση των εισαγωγών

Σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε ο ΟΤ, όσο μειώνονται οι τιμές του TTF φτάνοντας πια από τις αρχές του Ιανουαρίου στα επίπεδα των 58 και 60 ευρώ/MWh η έκτακτη εισφορά των 10 ευρώ/MWh επιβαρύνει περισσότερο τους ηλεκτροπαραγωγούς. Κι αυτό καθώς αντιστοιχεί κατά περίπου στο 14% με 15% της τιμής που αγοράζουν το αέριο. Οι προσφερόμενες δε, ποσότητες LNG έχουν πια premium και όχι discount (έκπτωση), όπως αναφέρουν στον ΟΤ, παράγοντες της αγοράς. Άρα η εναλλακτική της αξιοποίησης εναλλακτικών πηγών προμήθειας του καυσίμου έχουν σχεδόν μηδενιστεί.

Ακριβή χονδρεμπορική

Η αύξηση της επιβάρυνσης των εγχώριων ηλεκτροπαραγωγών παρά την πτώση της τιμής του φυσικού αερίου TTF, είχε ως αποτέλεσμα ιδίως το τελευταίο 20ήμερο, να καταστούν οι μονάδες τους ακριβότερες από εκείνες των εργοστασίων σε γειτονικές χώρες.

Έτσι, ο αλγόριθμος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, έβαζε κατά προτεραίοτητα τις ποσότητες ηλεκτρικού ρεύματος που εισάγονται έναντι εκείνων που παράγονται στην ελληνική αγορά.

Είναι χαρακτηριστικό, σύμφωνα με την έρευνα που έκανε ο ΟΤ, ο μερίδιο των εισαγωγών στο εγχώριο μίγμα ηλεκτροπαραγωγής να κυμαίνεται από 20% έως και 40% στο διάστημα των τελευταίων 20 ημερών όταν όλο το 2022 οι εισαγωγές καταλάμβαναν μόλις το 8%. Αντίθετα το μερίδιο των ελληνικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής υποχώρησε στο 10% με 30% όταν το 2022 ήταν στο 39%.

Όπως αναφέρουν στον ΟΤ παράγοντες της αγοράς, τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής των γειτονικών αγορών είναι παλαιότερης τεχνολογίας, με χαμηλότερες αποδόσεις και πιο ρυπογόνα έναντι των εγχώριων σύγχρονων. Ωστόσο, τα τελευταία είναι ακριβότερα κατά 20 ευρώ/MWh.

Συνολικά, η έκτακτη εισφορά αυξάνει όλο το κόστος της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα ανεξάρτητα αν η τιμή καθορίζεται από τις εγχώριες μονάδες φυσικού αερίου λόγω της επίδρασης της έκτακτης εισφοράς.

Το αποτέλεσμα είναι η Ελλάδα κατά μέσο όρο στο τελευταίο 20ήμερο να έχει το ακριβότερο ρεύμα στην Ε.Ε. με 239,98 ευρώ/MWh, όταν στη Βουλγαρία είναι 209,27 ευρώ/MWh. Στη Σερβία 208,04 ευρώ/MWh, στην Ιταλία 239 ευρώ/MWh κ.ο.κ.

Πηγή: ot.gr

---

Δεν βλέπω κανέναν να... ιδρώνει που έχουμε αρνητική πρωτιά στη χονδρική
12 01 2023, από το  https://energypress.gr/news...4IsjA https://energypress.gr/news/den-blepo-kanenan-na-idronei-poy-ehoyme-arnitiki-protia-sti-hondriki?fbclid=IwAR2Ou3yfA46uqxrI9F5a-KG5lbAhd94QzWNcrVVGHAkxt8Vp0w8Dm94IsjA

Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι δεν φαίνεται να αξιολογείται ως σημαντικό θέμα από τους αρμοδίους η πρωτιά της χώρας μας στη χονδρεμπορική του ρεύματος το 2022. Δεν μιλάμε για τον τρέχοντα Ιανουάριο όπου έχουμε τις τεράστιες αποκλίσεις από τις ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με βάση κάποιες υπαρκτές ιδιαιτερότητες και άλλωστε σημασία έχουν οι μέσοι όροι, όχι οι αποκλίσεις ενός διαστήματος. Ούτε μιλάμε για τις εύκολες αντιπολιτευτικές κορώνες που κατά κανόνα συσκοτίζουν, με υπερβολές και ανακρίβειες, παρά φωτίζουν το πρόβλημα. Μιλάμε για κάτι που, όπως δείχνουν οι μέσοι όροι του 2022, αποτελεί δομικό πρόβλημα του τρόπου λειτουργίας της ηλεκτρικής αγοράς στη χώρα μας, στο πλαίσιο πάντα του target model που δεν ισχύει μόνον εδώ αλλά σε όλη την Ευρώπη.  Οι τιμές στη λιανική είναι άλλο θέμα. Ακόμα και οι φθηνότεροι να είμαστε λόγω των επιδοτήσεων (κεφαλαιώδες για τον καταναλωτή αλλά εδώ, πέραν του ότι οι επιδοτήσεις δεν καλύπτουν τους πάντες, αναφερόμαστε σε κάτι άλλο) δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε όταν στη χονδρική έχουμε αυτή την αρνητική πρωτιά. Φταίει το σύστημα; Φταίει η δομή της αγοράς; Φταίνε οι πρακτικές των συμμετεχόντων; Για τόσα και τόσα ανατίθενται μελέτες επί μελετών. Μήπως πρέπει να μελετηθεί διεξοδικά και η ηλεκτρική μας αγορά στο σύνολό της;

---

Θα φθηνύνει ποτέ το ρεύμα; Όχι με τις δήθεν «Α»ΠΕ!
Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2022, από το https://www.kalimera-arkadia.gr/arthra...wDHNM

Χρήστος Ι. Κολοβός, Δρ Μηχανικός Μεταλλείων - Μεταλλουργός Μηχανικός ΕΜΠ, τ. Διευθυντής Κλάδου Μεταλλευτικών Μελετών & Έργων ΔΕΗ ΑΕ/Λιγνιτικό Κέντρο Δυτικής Μακεδονίας, Σύμβουλος ενεργειακής πολιτικής

Ποια είναι τα δεδομένα σήμερα, πού μας οδηγούν τα δεδομένα, ποιες εναλλακτικές επιλογές υπάρχουν;

  1. Τα δεδομένα

α) Πάνω από 95% των κελιών των φωτοβολταϊκών συστημάτων παγκοσμίως έρχεται απ’ την Κίνα, απ’ όπου έρχεται και 70-90% των μετάλλων της ομάδας «σπανίων γαιών», που είναι απαραίτητα για τα αιολικά. Η λίμνη τοξικών καταλοίπων κατεργασίας «σπανίων γαιών» στο Baotou της Κίνας δείχνει πως τίποτα το αειφόρο δεν υπάρχει στον εξοπλισμό για τις συγκεκριμένες «Α»ΠΕ, γι’ αυτό και το «δήθεν».

β) Η λειτουργία του δικτύου ηλεκτροδότησης βασίζεται στην ισορροπία σε κάθε χρονική στιγμή της παραγωγής ηλεκτρισμού με τη ζήτηση απ’ τους καταναλωτές. Κάθε ανισορροπία, που προκύπτει είτε από ζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί απ’ την παραγωγή είτε από υπερβάλλουσα παραγωγή, οδηγεί σε επικίνδυνες καταστάσεις: χωρίς παρέμβαση  του Διαχειριστή του Συστήματος ηλεκτροδότησης τείνουν σε μπλακάουτ. Στη Μελέτη Επάρκειας Ισχύος 2020-2030 ο ΑΔΜΗΕ, (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), είπε πως με τις υπάρχουσες τεχνολογίες η ηλεκτρική ενέργεια δεν μπορεί να αποθηκευτεί.

γ) Η ζήτηση ηλεκτρισμού στο Ελληνικό Διασυνδεμένο Σύστημα Ηλεκτρισμού (ηπειρωτική χώρα + διασυνδεμένα νησιά) κυμαίνεται στη διάρκεια του 24ώρου και ανάλογα με την εποχή του έτους ανάμεσα σε 2,5 και 9,5 χιλ. MW. Αντίστοιχη πρέπει να είναι η παραγωγή, προκειμένου να διατηρείται η ευστάθεια του δικτύου.

δ) Έχουμε ήδη εγκαταστήσει πάνω από 10 χιλ. MW αιολικά+φωτοβολταϊκά, τα οποία μας έχουν κοστίσει πάνω από 15 δισεκατομμύρια ευρώ, σε συνθήκες χρεοκοπίας της χώρας. Αυτά τα αιολικά+φωτοβολταϊκά έχουν ήδη αποδειχθεί στην πράξη παντελώς ανίκανα να διασφαλίσουν την επάρκεια ηλεκτρισμού, καλύπτοντας αξιόπιστα τη ζήτηση, ενώ και οι λογαριασμοί έχουν πετάξει στα ύψη.

ε) Στις 7/10/2022 μας ενημέρωσαν πανηγυρικά πως οι δήθεν «Α»ΠΕ κάλυψαν τις ανάγκες της Ελλάδας για 5 ώρες. Παρέλειψαν να μας πουν πως η ζήτηση ηλεκτρισμού ήταν κάτω κι από 2,5 χιλ. MW, πως τα θερμικά εργοστάσια συνέχισαν να λειτουργούν αδιάλειπτα, πως εκείνη την ημέρα λόγω ισχυρών ανέμων υπήρχε απαγορευτικό απόπλου για τα νησιά και πως το δίκτυο θα κατέρρεε αν δεν γινόταν εξαγωγές.

στ) Με Απόφαση του Υπουργού Ενέργειας στις 16/11/2022 (Διαύγεια, ΑΔΑ 9ΕΙΜ4653Π8-ΖΦ7) πιστοποιήθηκε με τον πλέον επίσημο τρόπο απ’ την κυβέρνηση πως ο εγχώριος λιγνίτης είναι πιο φθηνός απ’ το φυσικό αέριο, το οποίο επιπλέον είναι 100% εισαγόμενο. Αλλά, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ, στις 2/12/2022 η συμμετοχή του πανάκριβου φυσικού αερίου στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής ήταν 70%, ενώ ο πολύ πιο φθηνός λιγνίτης ήταν στο 16% (οι δήθεν «Α»ΠΕ στο μόλις 6%). Επίσης, η συμμετοχή του φυσικού αερίου ήταν 62-68% στις 3,5,7 & 8/12/2022 και τις υπόλοιπες ημέρες κατά κανόνα πάνω από 50%.

ζ) Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία του Ινστιτούτου Fraunhofer, μέχρι και τον Οκτώβριο 2022 η Γερμανία έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 130 χιλ. MW αιολικά+φωτοβολταϊκά. Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Entso-e (Ένωση Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτροδότησης Ευρώπης), το διήμερο Πέμπτης- Παρασκευής 1 & 2/12/2022 αυτά τα πάνω από 130 χιλ. MW έδιναν μόλις 3,5-5 χιλ. MW, ποσότητα που δεν είναι ικανή να καλύψει ούτε καν τις ανάγκες της Ελλάδας! Το ίδιο συνέβη στο 3ήμερο 9-11/12/2022. Τα πάνω από 130 χιλ. MW της Γερμανίας κόστισαν πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ, μόνο ως εξοπλισμός.

η) Σε ομιλία του στις 9/12/2022 ο Έλληνας Υπουργός Ενέργειας είπε πως η δυναμικότητα των δήθεν «Α»ΠΕ θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2030, ενώ θα συνοδεύεται από 7–8 χιλ. MW αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας και 2,5 χιλ. MW θαλάσσιων αιολικών. Επειδή η αποθήκευση μετρείται με τις ώρες, τα πανάκριβα 7–8 χιλ. MW θα μπορούν να καλύψουν το πολύ τις ανάγκες λίγων μόνο ωρών.

  1. Πού μας οδηγούν τα δεδομένα;

α) Για να καλύψουμε στοιχειωδώς αξιόπιστα τις ανάγκες της Ελλάδας με αιολικά+φωτοβολταϊκά, τα πάνω από 10 χιλ. MW, που ήδη έχουμε βάλει, είναι πολύ λίγα και πρέπει να βάλουμε πολύ περισσότερα από 100 χιλ. MW.

β) Εάν βάλουμε τόσα πολλά αιολικά+φωτοβολταϊκά, θα υπάρχουν πολλές ώρες που το δίκτυο θα αποσταθεροποιείται, λόγω ανισορροπίας της παραγωγής σε σχέση με τη ζήτηση. Για να μείνει το σύστημα ευσταθές, πρέπει να κάνουμε νέα δίκτυα μεταφοράς του ηλεκτρισμού. Ήδη μαθαίνουμε για καλώδιο με την Αίγυπτο, καλώδιο με την Κύπρο, καλώδιο με την Αυστρία, νέο καλώδιο με την Ιταλία. Ένας χορός δισεκατομμυρίων απ’ τις τσέπες των φορολογουμένων, με εντελώς αβέβαια αποτελέσματα, τόσο στην ασφάλεια εφοδιασμού όσο και στις τιμές του ρεύματος: οι «επενδύσεις» θα πρέπει να αποπληρωθούν! Πρακτικά, θα καταστρέψουμε την Ελλάδα, με αιολικά+φωτοβολταϊκά και πυλώνες μεταφοράς παντού, για να στέλνουμε ηλεκτρισμό στη Γερμανία. Η χώρα θα γίνει ένα απέραντο βιομηχανοστάσιο, με προβληματικές τις υπόλοιπες χρήσεις γης.

γ) Εάν βάλουμε μπαταρίες για αποθήκευση, αφενός οι μπαταρίες έχουν εξαιρετικά περιορισμένη διάρκεια παροχής, το πολύ 4 ώρες, αφετέρου εξακολουθούν να είναι πανάκριβες. Το άθροισμα «Α»ΠΕ+δίκτυα+μπαταρίες εγγυάται πανάκριβο ηλεκτρισμό!

δ) Εάν κάνουμε «αντλησιοταμίευση», δηλαδή αποθήκευση του ηλεκτρισμού των δήθεν «Α»ΠΕ σε υδροηλεκτρικά, (έχουν ήδη δεσμεύσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για ένα συγκεκριμένο έργο στον Αχελώο), το άθροισμα «Α»ΠΕ+δίκτυα+«αντλησιοταμίευση» εγγυάται πανάκριβο ηλεκτρισμό! Έχουμε ήδη δυο τέτοια έργα, στον Αλιάκμονα και στο Νέστο, τα οποία συστηματικά αξιοποιούνται ελάχιστα. Και παραμένει εκτός λειτουργίας το υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας, το οποίο είναι σχεδόν ολοκληρωμένο και το έχουμε ήδη πληρωμένο.

ε) Για τα πιο πάνω θα πρέπει να πληρώσουμε πάνω από 150 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν 100% του ΑΕΠ της χώρας, λεφτά που βεβαίως θα καταλήξουν σε συγκεκριμένες τσέπες. Κανείς πολιτικός δεν τολμά να το ομολογήσει!

  1. Υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές!

α) Η πιο φθηνή ενέργεια είναι αυτή που δεν χρειάζεται καν να την παράγουμε. Την ώρα που μέσα σε 15 μήνες βρέθηκαν πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, για να μη χρεοκοπήσουν οι «πάροχοι», δίνονται ψίχουλα στις θερμομονώσεις των κτηρίων: τα προγράμματα «Εξοικονομώ» είναι εντελώς άτολμα, παρόλο που οι θερμομονώσεις παράγονται στην Ελλάδα και δίνουν δουλειές στους Έλληνες. Το ίδιο συμβαίνει με τους ηλιακούς θερμοσίφωνες: απολύτως κανένα κίνητρο για γενικευμένη χρήση.

β) Σε πολλές χώρες γενικεύεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών στις στέγες, σε νέα κτήρια είναι πλέον υποχρεωτική. Στην Ελλάδα δεν το κάνουμε επειδή το δίκτυο χαμηλής τάσης, όπου συνδέονται τα φωτοβολταϊκά στεγών, είναι απαρχαιωμένο και δεν έχει χωρητικότητα. Με τα πάνω από 10 δισεκατομμύρια ευρώ, που η κυβέρνηση βρήκε για τους «παρόχους» μέσα σε 15 μήνες, θα μπορούσαμε να είχαμε ένα εντελώς νέο δίκτυο χαμηλής τάσης, που να υποστηρίζει τόσο φωτοβολταϊκά στις στέγες όσο και ηλεκτροκίνηση. Αυτό είναι το «κόστος ευκαιρίας» που πληρώνουμε, καθώς οι πολιτικοί ευνοούν τα φαραωνικά φωτοβολταϊκά εργοστάσια, που καλύπτουν χωράφια και βοσκότοπους. Κι όμως, σύμφωνα με μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2019, έχουμε 128 τετραγωνικά χιλιόμετρα στέγες, που μπορούμε να βάλουμε φωτοβολταϊκά και να καλύψουμε το 1/3 των ετήσιων αναγκών.

γ) Στην Ελλάδα έχουμε διαπιστωμένα γεωθερμικά πεδία, που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην κάλυψη των ενεργειακών μας αναγκών, ιδίως σε μη διασυνδεμένα νησιά, που ηλεκτροδοτούνται πανάκριβα με πετρέλαιο.

δ) Τέλος, στην Ελλάδα έχουμε μια τεράστια ακτογραμμή και τα εργαστήρια λιμενικών έργων των Πολυτεχνείων έχουν πολύ καλή γνώση του κυματισμού. Όμως δεν προωθήσαμε ποτέ την παραγωγή ηλεκτρισμού με κυματική ενέργεια, ακόμα και στα μικρά νησιά, που δεν έχουν μεγάλες καταναλώσεις, αλλά τα ηλεκτροδοτούμε πανάκριβα με πετρέλαιο.

Τα πιο πάνω δείχνουν πως εναλλακτικές λύσεις υπάρχουν, αν προταχθεί το όφελος των πολλών κι όχι των ολίγων και των ξένων. Και «Α»ΠΕ δεν είναι μόνο τα αιολικά. Αλλά φθάσαμε στο σημείο να προωθούν αιολικά στα Πιέρια, όπου η ίδια η εταιρεία λέει πως στο 59% του έτους επικρατεί άπνοια! Στα 2/3 του έτους οι ανεμογεννήτριες ΔΕΝ θα δουλεύουν, αφού χρειάζονται τουλάχιστον 2,5 μποφόρ για να ξεκινήσουν απλά να περιστρέφονται. Προβληματίζεται άραγε κανείς «αρμόδιος» γιατί να ξεπατώσουμε «το βουνό των Μουσών» με αιολικά που ΔΕΝ θα δουλεύουν, ενώ μπορούμε π.χ. να βάλουμε φωτοβολταϊκά στις στέγες και να δουλεύουν;

---

Ενέργεια: οι εξελίξεις του 2022 σηματοδοτούν τις απειλές του 2023

 

Μέρος 1ο

Οι τιμές του ρεύματος 

Τις τελευταίες ημέρες του 2022 έγινε έντονα αισθητό ένα φαινόμενο: οι χονδρεμπορικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος αποτυπώνονταν με διψήφια νούμερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και μόνο στην Ιταλία και την Ελλάδα με τριψήφια και μάλιστα μεγαλύτερα των 200 ευρώ. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η χώρα μας αγοράζει φυσικό αέριο με τιμές του αμέσως προηγούμενου μήνα και ότι τον Ιανουάριο θα δούμε μια διαφορετική εικόνα, χωρίς ωστόσο να εξηγήσει το λόγο για τον οποίο ισχύει αυτός ο κανόνας.

Όμως ο πρόεδρος της ΡΑΕ Αθανάσιος Δαγούμας, διαψεύδει την κυβέρνηση δηλώνοντας στην «Καθημερινή» ότι «Ακόμη και εάν ήταν ημερήσια η τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα οι τιμές δεν επρόκειτο να έπεφταν κάτω από τα 150 ευρώ. Για να πάμε στις τιμές που είδαμε στην Ευρώπη τις τελευταίες ημέρες με το ποσοστό συμμετοχής του φυσικού αερίου που έχουμε στην ηλεκτροπαραγωγή, θα πρέπει το φυσικό αέριο να κατρακυλήσει στα 20-30 ευρώ/μεγαβατώρα.».[1]



Τις πρώτες ημέρες του 2023 η όποια σύγκλιση των τιμών επετεύχθη όχι με μείωση των τιμών στην Ελλάδα αλλά με άνοδο των τιμών στις ευρωπαϊκές χώρες και με την Ελλάδα μόνο να υπερβαίνει τα 200 ευρώ ενώ, σύμφωνα πάλι με την «Καθημερινή», η Ελλάδα σε επίπεδο έτους, καθίσταται η τρίτη ακριβότερη αγορά της Ευρώπης με τιμή στα 279,89 ευρώ/μεγαβατώρα, πίσω από την Ελβετία (282,43) και την Ιταλία που βρίσκεται στην πρώτη θέση με τιμή στα 304,17 ευρώ/μεγαβατώρα.

Για «αισχροκέρδεια Μητσοτάκη» μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ (Σ. Φάμελλος), για «αναποτελεσματική ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης» το ΠΑΣΟΚ (Χ. Δούκας), αποφεύγοντας να θίξουν την ουσία του προβλήματος.  Όσο κι αν αληθεύουν αυτά, δεν βοηθούν την κοινωνία να κατανοήσει την πραγματική αιτία της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, ούτε δίνουν μια προοπτική αντιμετώπισης της αιτίας που δεν είναι άλλη από τις «πράσινες» πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η τιμολόγηση του ηλεκτρικού ρεύματος με βάση το Μοντέλο Στόχο (Target Model), δηλαδή την πιο ακριβή μονάδα που μπαίνει στο μίγμα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βάση την οριακή τιμή και που η Ευρωπαϊκή Ένωση αρνείται επίμονα να τροποποιήσει.

Το γεγονός ότι η κυβέρνηση, μέσω των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ανακυκλώνει χρήματα των φορολογουμένων συντηρώντας το κερδοσκοπικό μοντέλο της αγοράς ενέργειας, έχει σε ένα βαθμό προβληθεί και έχει γίνει κατανοητό από τους πολίτες, για τον πρόσθετο λόγο ότι η λεηλασία των εισοδημάτων τους αποτυπώνεται στους λογαριασμούς του ρεύματος που παραμένουν υψηλοί και μετά από την μείωση με τα ποσά των επιδοτήσεων.

Αυτό όμως, που έχει γίνει λιγότερο γνωστό και κατά συνέπεια κατανοητό, είναι ότι η Ελλάδα ήταν πρωταθλήτρια στη χονδρεμπορική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος πολύ πριν από την ενεργειακή κρίση και ακόμα περισσότερο από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Το «μακρινό» λοιπόν 2019, η εφημερίδα « Έθνος» ενημέρωνε ότι  σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν για το β’ τρίμηνο του 2019, η Ελλάδα ήταν η χώρα με το ακριβότερο ρεύμα στην Ευρώπη![2] Αυτό δεν είχε γίνει τόσο αισθητό αφ’ ενός επειδή οι τιμές ενέργειας δεν είχαν ακόμα απογειωθεί και αφ’ ετέρου γιατί «Ο ανταγωνισμός που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια στη λιανική αγορά στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στα ΝΟΜΕ, την ισχύ δηλαδή που με νόμο διέθετε η ΔΕΗ μέσω δημοπρασιών. Έτσι μπήκε στην αγορά ένας μεγάλος αριθμός προμηθευτών που αγόραζε φθηνή ενέργεια από τα ΝΟΜΕ και τη διέθετε στην κατανάλωση χωρίς ουσιαστικό ρίσκο» [Καθημερινή 07.12.2020]. Η πολιτική αυτή είχε επιβληθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να συρρικνωθεί η ΔΕΗ, να ωφεληθεί ο ανταγωνισμός(!) και η υλοποίηση της «ελεύθερης» ενεργειακής αγοράς!

Τότε, κυβέρνηση και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης  έδιναν την υπόσχεση ότι η εφαρμογή του Target Model, δηλαδή η έναρξη λειτουργίας του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το 2020,  θα έδινε τη λύση για όλα τα προβλήματα, για να «ανακαλύψουν» λίγους μήνες μετά ότι «Η εφαρμογή του target model α λα ελληνικά»[3] τετραπλασίασε τις τιμές στην χονδρεμπορική αγορά ρεύματος  και ότι θα χρειαζόταν τουλάχιστον 1-1,5 χρόνος για να ξεπεράσει το νέο μοντέλο το «νηπιακό» στάδιο!

Δυναμική η αύξηση της ενεργειακής εξάρτησης

Η απογείωση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος απογειώνει και το ποσοστό των εισαγωγών ηλεκτρικού ρεύματος από τις διασυνδέσεις, που αντιπροσωπεύει το 35% του ενεργειακού μείγματος. Όμως το κριτήριο της ενεργειακής ανεξαρτησίας έχει πέσει στην Ελλάδα στο ναδίρ. Πολλοί μάλιστα λυπούνται που «Οι διεθνείς ηλεκτρικές διασυνδέσεις ρεύματος είναι χαμηλής μεταφορικής ικανότητας» και « Έτσι, η χώρα μας στερείται της ικανότητας μεγαλύτερων εισαγωγών φθηνής ενέργειας»[4] ή βλέπουν τις διασυνδέσεις ως «κλειδί» για φθηνότερο ρεύμα και κίνδυνο ενεργειακής απομόνωσης της χώρας αν δεν τρέξουν τα έργα! [5]

Έωλο είναι και το χιλιοειπωμένο επιχείρημα των τελευταίων ημερών ότι για τις υψηλές τιμές στη χώρα μας βασική αιτία αποτελεί η κυρίαρχη θέση που έχει το φυσικό αέριο στο μείγμα καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή. Κι αυτό επειδή η τιμές δεν διαμορφώνονται από το μέσο όρο τιμών του μείγματος καυσίμων αλλά όπως πια όλοι ξέρουν, από την οριακή τιμή του συστήματος, δηλαδή την ακριβότερη μονάδα που μπαίνει στο σύστημα.

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι που το λένε δεν σχεδιάζουν να μειώσουν τη συμμετοχή των μονάδων φυσικού αερίου. Ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ) στη μελέτη επάρκειας 2025-2035 κρίνει απαραίτητο το διπλασιασμό των μονάδων φυσικού αερίου με τρείς τουλάχιστον νέες μονάδες εκτός από την μετατροπή της «Πτολεμαϊδα 5». Κι αυτό επειδή: «… η όλο και μεγαλύτερη διείσδυση αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών στο ενεργειακό σύστημα, με βάση τις δυνατότητες που δίνει η υφιστάμενη τεχνολογία αποθήκευσης, πρέπει να συνοδεύεται από εγκατάσταση περισσότερων θερμικών μονάδων και ειδικότερα φυσικού αερίου, προκειμένου να διασφαλίζεται η ηλεκτρική επάρκεια…». Επιπλέον ο ΑΔΜΗΕ κρίνει ότι τόσο για τις νέες μονάδες φυσικού αερίου, όσο και για τις νέες μονάδες ΑΠΕ και αποθήκευσης θα χρειαστεί μηχανισμός στήριξης,[6] δηλαδή νέες επιδοτήσεις και επομένως νέες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Δρόμος της Αριστεράς», φύλλο 619,
07 Ιανουαρίου 2023.

---

Γιατί παραμένει ακριβό το ρεύμα στην Ελλάδα
 

---

Ενεργειακό κόστος: Στην Ελλάδα το τρίτο υψηλότερο στην Ε.Ε.

Πανάκριβα σε σχέση με το πραγματικό τους εισόδημα πληρώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά το ρεύμα και το φυσικό αέριο ακόμη και μετά τις υψηλές επιδοτήσεις, που συμβαίνει να είναι οι υψηλότερες στην Ευρώπη. Σύμφωνα με την έκθεση του ACER (Σύνδεσμος των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας της Ε.Ε.) η Ελλάδα εμφανίζει το 2022 το τρίτο υψηλότερο κόστος οικιακού ρεύματος σε ολόκληρη την Ευρώπη, μετά την Πορτογαλία και τη Νορβηγία, και το τρίτο υψηλότερο για φυσικό αέριο, μετά τη Βουλγαρία και τη Γερμανία, σε σχέση με το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών. Βεβαίως η Ελλάδα και προ κρίσης ήταν στις πρώτες θέσεις στον ευρωπαϊκό κατάλογο της ακρίβειας, όμως τα στοιχεία δείχνουν επιδείνωση από το 2020, που βρισκόταν στην πέμπτη θέση. Σύμφωνα με την έκθεση του ACER το ποσοστό εισοδήματος που δαπανούν τα ελληνικά νοικοκυριά για να πληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος το 2022 υπερβαίνει το 6% από λίγο πάνω από 4% που ήταν το 2020, και είναι το υψηλότερο μετά την Πορτογαλία (προσεγγίζει το 8%) και τη Νορβηγία (πάνω από 7%). Μάλιστα, ο ACER αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα προσφέρει τις υψηλότερες επιδοτήσεις με όρους ΑΕΠ, που ξεπερνούν το 3,5%.

Την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Ελλάδα –πίσω από τη Βουλγαρία και τη Γερμανία αυτή τη φορά– και για το ποσοστό του διαθέσιμου εισοδήματος που δαπανάται για τους λογαριασμούς φυσικού αερίου, με το ποσοστό να διαμορφώνεται το 2022 περίπου στο 13% από 3% το 2020. Με τους χαμηλούς μισθούς και όχι με τις τιμές αυτές καθαυτές του ρεύματος και του φυσικού αερίου συνδέουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη το υψηλό ποσοστό πραγματικού εισοδήματος που καταβάλλουν τα ελληνικά νοικοκυριά. «Δουλεύουμε για να αυξηθούν οι μισθοί μέσω της ανάπτυξης», σημειώνουν στην «Κ», παρατηρώντας πάντως ότι πρόκειται για ένα διαχρονικό φαινόμενο, σχολιάζοντας την έκθεση του ACER.

Δεν είναι όμως μόνον αυτές οι αρνητικές πρωτιές της χώρας. Η Ελλάδα ήταν το 2021 η χώρα με τη λιγότερη διείσδυση των έξυπνων μετρητών και μάλιστα σε απόσταση από την αμέσως επόμενη χώρα, την Πολωνία, με βαθμό διείσδυσης κοντά στο 15%. Το ποσοστό διείσδυσης έξυπνων μετρητών στην Ελλάδας είναι μόλις 3% έναντι 54% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με τον ACER να επισημαίνει ότι η έλλειψη έξυπνων μετρητών αποτελεί εμπόδιο στην ενισχυμένη συμμετοχή των καταναλωτών στην αγορά. Το κατά πόσον θα αλλάξει η εικόνα για τη χώρα θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα προχωρήσει ο διαγωνισμός για την αντικατάσταση 7,5 εκατ. μετρητών περί του 1 δισ. ευρώ που επανεκκίνησε ο ΔΕΔΔΗΕ τον Μάρτιο του 2021 σε συνέχεια μιας μακράς διαδικασίας που καρκινοβατούσε από το 2014.

Η Ελλάδα κατείχε το 2020 την πρώτη θέση στη λίστα ευρωπαϊκών χωρών με τις περισσότερες διακοπές ρεύματος λόγω οφειλών, αλλά και πρώτη στη λίστα με τις υψηλότερες ληξιπρόθεσμες οφειλές ευάλωτων καταναλωτών, που έφτασαν το 50% έναντι 14,6% του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Αρνητική είναι η κατάταξη της χώρας το 2020 και σε σχέση με τις δυνατότητες των καταναλωτών να θερμαίνουν τα σπίτια τους, οι οποίες εύλογα θα έχουν επιδεινωθεί μετά την ενεργειακή κρίση. Η χώρα μας κατείχε το 2020 την τρίτη χειρότερη θέση μετά τη Βουλγαρία και την Κύπρο.

---

Οι πολίτες μπροστά στα αδιέξοδα της ενεργειακής πολιτικής
Στρατής Ηλιάκης, 09 Οκτωβρίου, 2022, από το https://www.epohi.gr/article/44959/oi-polites-mprosta-sta-adiexoda-ths-energeiakhs-politikhs

Η ενεργειακή ακρίβεια, ο πληθωρισμός και οι ανατιμήσεις προϊόντων περιορίζουν την αγοραστική δύναμη και αυξάνουν το κόστος ζωής στην Ελλάδα. Σε έκθεση της Eurostat, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 15/09/22 και αφορά στοιχεία του 2021, το ποσοστό των ανθρώπων που κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό στη χώρα ανέρχεται στο 28%, το τρίτο μεγαλύτερο ποσοστό στην Ευρώπη. Σε έρευνα για τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ τον Σεπτέμβριο και αφορά στοιχεία του 2021, προκύπτει πως το 17,1% του πληθυσμού της χώρας βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάσμα της φτώχειας και η μέση ετήσια δαπάνη για αγορές έχει μειωθεί 33% σε σχέση με το 2008. Οι δύο παραπάνω εκθέσεις πραγματοποιήθηκαν με στοιχεία του περασμένου έτους. Η αύξηση των τιμών το 2022 θα επιδεινώσει περαιτέρω τους οικονομικούς δείκτες και τα κοινωνικά προβλήματα.

Επικοινωνήσαμε με την πρόεδρο της ένωσης καταναλωτών ΕΚΠΟΙΖΩ Παναγιώτα Καλαποθαράκου. «Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε πλήθος καταγγελιών των καταναλωτών. Υπάρχει μια αδιέξοδη και ασφυκτική κατάσταση με τους λογαριασμούς να είναι εκτοξευμένοι. Υπάρχει η επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, η οποία δεν υφίσταται στους λογαριασμούς αλλά έχει ενσωματωθεί στην τιμή της κιλοβατώρας. Η τιμή της κιλοβατώρας είναι από 0,50 έως 0,70 ευρώ. Επιδοτείται βέβαια το 70/80/90%, ανάλογα με την κατανάλωση. Αν δεν υπήρχε αυτό δεν θα μπορούσε κανείς να πληρώσει τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιδότηση του φυσικού αερίου είναι οριζόντια και πολύ λιγότερη. Θα υπάρξει πρόβλημα σε όσους έχουμε θέρμανση με φυσικό αέριο», περιγράφει στην Εποχή.

«Η ενεργειακή φτώχεια βαθαίνει δυστυχώς. Έχει δημιουργηθεί μια νέα γενιά χρεών που αφορά τους λογαριασμούς ενέργειας. Όπως έχουμε τις τραπεζικές οφειλές, τώρα έχουμε οφειλές προς τους προμηθευτές ενέργειας. Μας έχει εκπλήξει το γεγονός πως ακόμα και για 500 ευρώ εναλλακτικός προμηθευτής ενέργειας εξέδωσε διαταγή πληρωμής. Καταναλωτές απειλούνται από εισπρακτικές εταιρείες για διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος. Λίγες είναι οι διακοπές αυτή τη στιγμή, αλλά οι απειλές είναι πάρα πολλές από τις εισπρακτικές εταιρείες. Υπάρχει και μεγάλη δυσκολία στον αριθμό των δόσεων, δεν είναι ευέλικτες οι εταιρείες», σχολιάζει η Π. Καλαποθαράκου. 

«Υπάρχει ζήτημα μεγάλο με τους ανεξόφλητους λογαριασμούς. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχει ενημερωθεί ο καταναλωτής γραπτώς από την εταιρεία ότι έχει αναθέσει τη διαχείριση του ποσού στην τάδε εισπρακτική. Βλέπουμε ότι παραβιάζεται αυτό, δεν έχει λάβει γνώση ο καταναλωτής και αιφνιδιάζεται», επισημαίνει η πρόεδρος του ΕΚΠΟΙΖΩ, θέτοντας ζητήματα παραβίασης της νομοθεσίας από τους προμηθευτές.

«Οι τιμές της ενέργειας θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν σε όλη τη διάρκεια της ενεργειακής μετάβασης, δηλαδή για δεκαετίες, και παράλληλα θα υπάρξουν κι άλλες συγκυριακές αιχμές όπως αυτή με τον πόλεμο στην Ουκρανία, αφού τα ενεργειακά θέματα είναι στενά συνυφασμένα με τις γεωπολιτικές εξελίξεις. Αυτά τα παραδέχονται παράγοντες της αγοράς, ακαδημαϊκοί, αλλά και η ίδια η Κομισιόν. Υπάρχουν μάλιστα και αυτοί που ισχυρίζονται, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ότι οι κυβερνήσεις "πρέπει να επιτρέψουν να περάσει όλη η αύξηση στους καταναλωτές ώστε να ενθαρρύνουν την εξοικονόμηση και τη στροφή μακριά από τα ορυκτά καύσιμα". Αυτό σημαίνει ότι δεν μας ζητούν μόνο να υποστούμε το κόστος της ενεργειακής μετάβασης που έφεραν πολιτικές επιλογές που έγιναν ερήμην της κοινωνίας, αλλά και να αποδεχθούμε και να συνηθίσουμε την ακρίβεια που ήρθε για να μείνει», σχολιάζει στην Εποχή η Βάννα Σφακιανάκη εκ μέρους του Πανελλαδικού Δικτύου Συλλογικοτήτων για την Ενέργεια, τονίζοντας παράλληλα πως «απαιτείται ουσιαστικότερη αλλαγή μοντέλου».

«Το Δίκτυο είναι ένα άτυπο σχήμα που συγκροτήθηκε το 2020 με τη συμμετοχή φορέων και συλλογικοτήτων που εμπλέκονται άμεσα σε κινηματικές δραστηριότητες, με κοινό χαρακτηριστικό το ενδιαφέρον τους για τις επιπτώσεις του συνόλου των ενεργειακών δραστηριοτήτων στη χώρα, επιπτώσεις κοινωνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές. Η ύπαρξη ισχυρών τοπικών κοινωνικών αντιστάσεων, όπου υλοποιούνται ή σχεδιάζεται να υλοποιηθούν ενεργειακές δραστηριότητες, αποτελεί τη βασική μας προτεραιότητα. Μας βρίσκει ριζικά αντίθετους το μοντέλο του ευρύτατου ενεργειακού μετασχηματισμού, που βρίσκεται σε φάση πλήρους εξέλιξης. Μαχόμαστε ενάντια στην εμπορευματική παραγωγή και διαχείριση της ενέργειας και στον γενικότερο συγκεντρωτισμό του συστήματος ενέργειας. Οι πολιτικές της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, η μετατροπή της σε τυπικό εμπορικό, χρηματιστηριακό προϊόν στο πλαίσιο μιας αυτόνομης αγοράς –μέσω κυβερνητικών και κρατικών πολιτικών που δεν λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές κοινωνικές ανάγκες– μεγεθύνουν το πρόβλημα και δίνουν χαρακτηριστικά "φρενίτιδας" στις ενεργειακές δραστηριότητες»

---

Σκέψου να πας στο μανάβη για να αγοράσεις από ένα κιλό διάφορα φρούτα και λαχανικά.
Ας βάλουμε ενδεικτικές τιμές, πατάτες (τιμή 1€/κιλό) αγγούρια (1€/κιλό), ντομάτες 1€/κιλό), καρότα, (1€/κιλό), πεπόνι (1€/κιλό), πιπεριές (1€/κιλό) φράουλες (10€/κιλό) και αβοκάντο (11€/κιλό).
Αγοράζεις ένα κιλό από όλα. Ο μανάβης για τον απλό κόσμο που γνωρίζει ανώτερα μαθηματικά, θα χρέωνε
1 + 1 + 1 + 1 + 1 +1 +10 + 11 = 27€
Κι ο πελάτης του θα θεωρούσε φυσιολογικό να πλήρωνε 27€.
Πόσο λάθος κάνουν!
Η σωστή η χρέωση είναι 80€. Η κοινοτική οδηγία υποχρεώνει τον μανάβη να τα χρεώσει όλα στην τιμή της φράουλας.
Πως είπατε;
Είναι κλεψιά;
Κι όμως, αυτό γίνεται στην αγορά ενέργειας.
Μαζεύονται οι παραγωγοί ρεύματος και δίνουν τιμές για την επόμενη ημέρα, βασισμένοι στα μοντέλα πρόβλεψης που διαθέτουν κατανάλωσης, καιρικών συνθηκών κτλ.
Αφού αποκλείσουν την πιο ακριβή τιμή για να αποφύγουν (και καλά) την κερδοσκοπία, χρεώνουν όλο το ρεύμα στην αμεσως υψηλότερη τιμή. Άσχετα αν το κόστος είναι πολύ μικρότερο.
Το αγγούρια τα πληρώνεις για φράουλες !
Με ποια δικαιολογία;
Να ενισχύσουν τους παραγωγούς αγγουριών (τις ΑΠΕ).
Εντωμεταξύ για να περάσει πιο εύκολα η απάτη, ονομάζουν την κατάθεση τιμών χρηματιστήριο! Ακούς χρηματιστήριο και πάει το μυαλό σου ότι πρόκειται για εκατομμύρια ή έστω χιλιάδες συμμετέχοντες.
Στην πραγματικότητα είναι μια χούφτα εταιρίες σε κάθε χώρα και υποτίθεται καθορίζονται οι τιμές στην ελεύθερη αγορά.
Οι εμπνευστές του μηχανισμού φαίνεται θεωρούσαν πως στα ολιγοπώλια ανταγωνίζονται οι εταιρίες σκληρά μεταξύ τους. Όπως για παράδειγμα στην κινητή τηλεφωνία που δεν διανοείται άνθρωπος να πιστέψει το ενδεχόμενο να έχουν συνεννοηθεί μεταξύ τους. Ότι έχουν ίδιες τιμές είναι καθαρά θέμα σύμοτωσης!
Το κόλπο δεν τελειώνει εδώ όμως.
Πριν πληρώσεις σου λέει ο μανάβης πόσο τυχερός είσαι που η κυβέρνηση μεριμνάει για εσένα.
Δεν θα πληρώσεις 80, αλλά 50€.
Τα υπόλοιπα 30 θα τα πάρει από το κράτος, το οποιο επιδοτεί τις αγορές λαχανικών και φρούτων.
Εσύ πανηγυρίζεις που γλίτωσες τόσα χρήματα και δεν αναρωτιέσαι από που βρίσκει η κυβέρνηση τα χρήματα.
Δεν σκέφτεσαι πως ειναι από τους φόρους σου! Από το ΦΠΑ που πληρώνεις σε κάθε προιόν που αγοράζεις.
Από εκεί βρέθηκε ο περίφημος "δημοσιονομικός χώρος".
Εντωμεταξύ οι φόροι είναι περισσότεροι από αυτούς που πλήρωνες, επειδή έχουν αυξηθεί οι τιμές των υπόλοιπων αγαθών.
Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές; Λόγω του πληθωρισμού που προήρθε κατά κύριο λόγο από το αυξημένο κόστος ενέργειας.
Τέικ δατ πουτιν!
Ουπππςςςςςς
- Αλήθεια, με τα 1,9 δις που θα επιδοτήσει η κυβέρνηση τους λογαριασμούς ρεύματος μόνο για τον Σεπτέμβρη, πόσα νοσοκομεία θα μπορούσε να φτιάξει; Πόσες μονάδες ηλεκτρισμού;

---

Αλλάζουν τα δεδομένα για τις ώρες εξοικονόμησης ενέργειας -Ποιες οι ώρες αιχμής

---
Υπάρχουν λύσεις για το ενεργειακό ζήτημα;

Η παρέμβαση ετοιμάστηκε για το Αντιρατσιστικό φεστιβάλ Τρικάλων, 3/9/ 2022

To να καθορίζει το χρηματιστήριο την τιμή ενός αγαθού, σε γενικές γραμμές  φανταζόμαστε τι σημαίνει, αλλά η ενέργεια ξεπέρασε κάθε φαντασία όχι μόνο ημών των αδαών λαών αλλά και αυτών των ίδιων των αξιωματούχων που μεθόδευσαν την μετατροπή της σε εμπόρευμα και χρηματιστηριακό αγαθό στην Ε.Ε και στην Ελλάδα.



Συνοπτικά, αυτά που πρέπει – ή θα έπρεπε – να γνωρίζουμε για την ξέφρενη κούρσα των τιμών της ενέργειας είναι ότι:

1.       Η κρίση με τη Ρωσία ευθύνεται μόνο για ένα μέρος και ίσως όχι το σπουδαιότερο, της αύξησης των τιμών. Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι η εμπορευματοποίηση της ενέργειας που δημιουργεί τη δυνατότητα κερδοσκοπίας η οποία όμως δεν είναι συγκυριακή αλλά συνυφασμένη με την αγορά.

2.       Ολοένα και περισσότερες φωνές αξιωματούχοι, οικονομικοί αναλυτές κλπ διαπιστώνουν ότι η διακύμανση των τιμών είναι τεράστια και «επιβεβαιώνει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι οι χρηματιστηριακές τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου εντός και εκτός Ελλάδος αντίστοιχα, υποκινούνται από το στοιχείο της κερδοσκοπίας και δεν οφείλονται σε πραγματικές αλλαγές των παραμέτρων που προσδιορίζουν τις τιμές.»[1]


3.       Ταυτόχρονα η ενέργεια είναι ένα αγαθό που απαιτεί μεγάλες επενδύσεις, δεσμεύεται από διακρατικές συναλλαγές και θεσμικές ρυθμίσεις. Για τον λόγο αυτό, στην παρούσα συγκυρία, κράτη που έκαναν διαφορετικές ρυθμίσεις όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν χονδρεμπορικές τιμές υποπολλαπλάσιες των άλλων χωρών της Ε.Ε. [2]

4.       Λόγω αυτής της χαοτικής κατάστασης, ανάμεσα στα «ουρανοκατέβατα» -όπως κατ’ ευφημισμό  τα ονόμασαν - κέρδη των παραγωγών και των εμπόρων και στην άβυσσο που ανοίγεται για τους υπόλοιπους παραγωγικούς τομείς και τα νοικοκυριά, οι πολιτικοί είναι αναγκασμένοι να παρέμβουν. Γιαυτό έχουν εξαγγελθεί διαφόρων ειδών μέτρα, χωρίς ωστόσο να αμφισβητείται ο κεντρικός πυρήνας της Ευρωπαϊκής πολιτικής : μια διασυνδεδεμένη και ιδιωτικοποιημένη αγορά ενέργειας. 

Στην χώρα μας, το τοπίο είναι ζοφερό λόγω του επιθετικού μοντέλου ενίσχυσης των ιδιωτών παραγωγών που σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται μέχρι σήμερα. Και όμως: παρά την δημοσιονομική κατάρρευση που προβλέπεται αν συνεχιστεί η επιδότηση των (προσχεδιασμένων και όχι ουρανοκατέβατων) κερδών και παρά την φτωχοποίηση που απειλεί το μεγαλύτερο μέρος της ελληνικής κοινωνίας, οι σχεδιασμοί και τα μέτρα που εξαγγέλλονται δεν μοιάζουν να έχουν κάποια λογική συνοχή. Τα μέτρα που αφορούν τον έλεγχο των τιμών όπως ο προσωρινός μηχανισμός τιμολόγησης του ρεύματος στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, κατέληξαν σε φιάσκο. Εξαγγέλλονται κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο για τη θέρμανση ενώ μόλις πριν λίγους μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Νοέμβρη, ψηφίστηκε ο κλιματικός νόμος που προέβλεπε την κατάργηση των καυστήρων πετρελαίου. Τον περασμένο Μάρτιο ανακοίνωσαν ότι η Ελλάδα συζητά διμερή συμφωνία να χρηματοδοτήσει κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στην Βουλγαρία. Ολική επαναφορά για τον  λιγνίτη που καταργήθηκε άρον- άρον και χωρίς κανένα σχέδιο και ο οποίος υποτίθεται ότι θα αποτελούσε παρελθόν το 2023. Στα λιγνιτωρυχεία όχι μόνο αυξάνονται αλματωδώς οι εξορύξεις αλλά σχεδιάζεται και άνοιγμα νέων κοιτασμάτων.  Συνεχίζεται και εντείνεται η πέρα από κάθε λογική και έλεγχο αποξήλωση της ελληνικής φύσης για την εγκατάσταση φαραωνικής κλίμακας έργων ΑΠΕ. Έργα που παρότι σε ονομαστική ισχύ καλύπτουν πολλαπλάσια από τη ζήτηση αιχμής, εξακολουθούν να μην εξασφαλίζουν την περίφημη ενεργειακή αυτάρκεια και ασφάλεια, κυρίως λόγω του τρόπου που αναπτύσσονται, ο οποίος δεν υπηρετεί αυτόν το στόχο αλλά την αύξηση της κερδοφορίας των εταιρειών. Μάλιστα τόσο στους δύο τελευταίους νόμους – σκούπα για την σάρωση των όποιων εμποδίων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας στις επενδύσεις (4685/2020 και 4964 /2022), όσο και στην αναθεώρηση της οδηγίας της Ε.Ε. για την προώθηση των ΑΠΕ και την αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, η αδειοδότηση έργων ΑΠΕ επιταχύνεται, κάνοντας ολοένα και πιο αυταρχικό και μακριά από τον έλεγχο των πολιτών το καθεστώς ανάπτυξης των ΑΠΕ.

Ταυτόχρονα, παρά την φρενήρη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και την αβεβαιότητα για την τροφοδοσία του, συνεχίζονται αμείωτα τα μεγάλα έργα κατασκευής δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε νέες περιοχές και πόλεις σε όλη τη χώρα [3] . Ας σημειωθεί ότι η λεγόμενη «απανθρακοποίηση» στη χώρα μας, στηρίχθηκε αποκλειστικά στην υποκατάσταση των μονάδων του ορυκτού λιγνίτη από μονάδες του επίσης ορυκτού φυσικού αερίου. Η ανορθολογική χρήση του φυσικού αερίου που κατευθύνθηκε κατά προτεραιότητα στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (σε αντίθεση με την πιο αποδοτική χρήση του ως απευθείας καυσίμου) εντείνει την επιβάρυνση των τιμών λόγω των δικαιωμάτων ρύπων που καθορίζονται χρηματιστηριακά και ενσωματώνονται στην τιμή του ρεύματος που πληρώνουν οι καταναλωτές.

Κάνουν τα πάντα για να μην κάνουν αυτό που πρέπει.

Τι λέει ο πολιτικός κόσμος για όλα τα παραπάνω; Τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, επί της ουσίας δεν αμφισβητούν τις βασικές επιλογές που αφορούν την αγορά ενέργειας και την προώθηση των έργων ΑΠΕ προτείνοντας επιμέρους και διορθωτικού τύπου παρεμβάσεις, με τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί να παραμείνουν τα δίκτυα και η ΔΕΗ υπό δημόσιο έλεγχο.

Ακόμη όμως και οι προτάσεις που διατυπώνουν το ΚΚΕ και το ΜΕΡΑ 25 που θέτουν θέμα για την κατάργηση του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας ή ακόμη και για επανεθνικοποίηση της ΔΕΗ, δεν αποτυπώνουν ούτε το σύνολο του προβλήματος ούτε τις εναλλακτικές αντιμετώπισής του.

Το ενεργειακό ζήτημα εκτός από πρόβλημα γεωπολιτικής και οικονομίας είναι ένα μείζον οικολογικό και κοινωνικό πρόβλημα.  Η αναζήτηση λύσεων δεν μπορεί παρά να περνάει μέσα από την απάντηση σε θέματα εκδημοκρατισμού, περιβαλλοντικής προστασίας, δίκαιης κατανομής. Ωστόσο μέτρα σε αυτή την κατεύθυνση παρότι θα μπορούσαν να δώσουν ακόμη και άμεση ανακούφιση, απειλούν την κερδοφορία των μεγάλων παικτών της ενέργειας που κατέχουν κεντρική και στρατηγική θέση στο οικονομικό και πολιτικό στερέωμα.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση επιδοτεί την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας με πάνω από ένα δις κάθε μήνα και την κατανάλωση καυσίμων με πάνω από μισό δις μέχρι σήμερα, τροφοδοτώντας τα υπερκέρδη τόσο των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και των διυλιστηρίων.

Αντίθετα μόλις 150 εκατ. διέθεσε για την επιδότηση αλλαγής κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών σε λίγους δικαιούχους. Ωστόσο η πιο ενεργοβόρα συσκευή είναι ο θερμοσίφωνας που καταναλώνει περίπου το 35% της ενέργειας σε μια κατοικία. Και όμως : σε μια χώρα με τόση ηλιοφάνεια, συνεχίζει να μην υπάρχει καμία πολιτική για την εγκατάσταση ηλιακού θερμοσίφωνα, ο οποίος όχι μόνο δεν επιδοτείται αλλά και επιβαρύνεται με τον  ανώτατο ΦΠΑ 24%. Παρά το γεγονός (και ίσως γιαυτό) ότι οι ηλιακοί που κυκλοφορούν στην αγορά είναι σχεδόν αποκλειστικά εγχώριας παραγωγής.  Ταυτόχρονα ενώ δάση, ακτές, νησιά, περιοχές προστασίας της φύσης, αγροτική γη και αρχαιολογικοί χώροι καταβροχθίζονται για να εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά,  το μόνο που δεν προχώρησε ήταν το αυτονόητο, δηλαδή η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες κατοικιών, επαγγελματικών χώρων, δημόσιων υποδομών και υποδομών της αυτοδιοίκησης. Είμαστε η ευρωπαϊκή χώρα με τα μικρότερα ποσοστά εγκατάστασης φωτοβολταϊκών στις στέγες ενώ σύμφωνα με μελέτες, η χώρα θα μπορούσε να καλύψει το 30% των αναγκών της αν επικεντρωνόταν σ’ αυτό. [4]

Αντίστοιχα άμεση μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ταυτόχρονα τόνωση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης θα έδινε ένα πακέτο ενίσχυσης μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας και αύξησης της αποδοτικότητας σε κτίρια, επιχειρήσεις, αγρότες, τουριστικά καταλύματα κλπ Η Ελλάδα καταδικάστηκε το 2021 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μη εφαρμογή της Οδηγίας για την Ενεργειακή Αποδοτικότητα του 2018 ενώ σε λίγους μήνες ξεκινάει και νέα Οδηγία με νέους υψηλότερους στόχους. Τα προγράμματα ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ είναι πάντα με μεγάλη καθυστέρηση και με πολλούς περιορισμούς, η εκμετάλλευση της γεωθερμίας στα κτίρια είναι ελάχιστη.

Γιατί δεν σχεδιάζουν σε αυτή την κατεύθυνση;

Γιατί δεν επιδοτούν κατά προτεραιότητα την εξοικονόμηση αντί για την κατανάλωση;

Γιατί δεν τονώνουν την αυτοπαραγωγή ρεύματος με ΑΠΕ σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις;

Γιατί δεν ενισχύουν δημοτικές και συνεταιριστικές προσπάθειες ώστε να αποκεντρωθεί η παραγωγή ρεύματος και να εξοικονομηθούν οι απώλειες; Γιατί δεν προωθούν εκμετάλλευση των ΑΠΕ κατά προτεραιότητα στον δομημένο χώρο, σε βιομηχανικές περιοχές, σε ορυχεία, σε χώρους διαχείρισης απορριμμάτων, κατά μήκος δρόμων; Η απάντηση είναι προφανής.

Θα προτιμήσουν να μας γονατίσουν παρά να αφήσουν την αγελάδα της ενέργειας

Στον αντίποδα λοιπόν του πανικού και του χαοτικού ενεργειακού τοπίου, στον αντίποδα της αναζήτησης ολοένα και περισσότερων πηγών ενέργειας και της όξυνσης των ανταγωνισμών, στον αντίποδα της μεγάλης ιδέας των εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο και σε χερσαίες περιοχές, στον αντίποδα όλων των αποσπασματικών μέτρων πρέπει να διακρίνει κανείς τον πυρήνα του προβλήματος που δεν είναι άλλος από την συνεχή αύξηση της ζήτησης ενέργειας και που απειλεί να τινάξει στον αέρα την ανθρωπότητα είτε λόγω της περιβαλλοντικής κρίσης είτε λόγω των πολεμικών συρράξεων είτε και τα δύο.

Μια εναλλακτική πολιτική για την ενέργεια περιλαμβάνει αναπόφευκτα τον έλεγχο της ζήτησης μέσα από τον προσδιορισμό των πραγματικών κοινωνικών αναγκών, κριτήρια για την κατανομή της ενέργειας στις δραστηριότητες (μεταφορές, κτίρια, βιομηχανία, αγροτική παραγωγή, τουρισμός) αλλά και στον χώρο ώστε η παραγωγή να είναι όσο το δυνατόν εγγύτερα στην κατανάλωση και στην εξασφάλιση μιας ελάχιστης αναγκαίας ενεργειακής παροχής για όλους.

Περιλαμβάνει ακόμη μια ανακατεύθυνση της τεχνολογικής έρευνας από την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών σχεδίων στην εξυπηρέτηση περιβαλλοντικών και κοινωνικών στόχων. Μια τέτοια κατεύθυνση θα άνοιγε πεδία που σήμερα ούτε καν τα φανταζόμαστε. Ενδεικτικά, πρόσφατα η Τουρκία ανακοίνωσε μικρές ανεμογεννήτριες κατά μήκος των διαχωριστικών νησίδων των εθνικών δρόμων οι οποίες κινούνται με την κίνηση των οχημάτων, ενώ στη Γαλλία κατασκευάστηκε πιλοτικά επαρχιακός δρόμος με οδόστρωμα από φωτοβολταϊκά. 

Τι από τα παραπάνω μπορεί να γίνει στα πλαίσια μιας ενοποιημένης ευρωπαϊκής αγοράς ενέργειας και της συμμετοχής σε μια παγκοσμιοποιημένη οικονομία;

Κάποια μπορούν να διεκδικηθούν άμεσα όμως είναι προφανές ότι μια ριζική μεταβολή του ενεργειακού τοπίου προϋποθέτει κοινωνικό έλεγχο και δημόσιο σχεδιασμό, προϋποθέτει οικολογικό μετασχηματισμό, μια εκ βάθρων αναθεώρηση της έννοιας της ανάπτυξης, την καταπολέμηση των ανισοτήτων και τη διεύρυνση της δημοκρατίας.

Η κοινωνική διεκδίκηση για τα θέματα της ενέργειας, είναι μέρος αυτού του ευρύτερου αγώνα που όπως κάθε αγώνας έχει άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους. Στα άμεσα αιτήματα θα έπρεπε να είναι η κατά προτεραιότητα επιδότηση της αυτοπαραγωγής και της εξοικονόμησης ενέργειας, η επιστροφή των υπερκερδών, η κατάργηση του χρηματιστηρίου ενέργειας, η καθολική παροχή μιας ελάχιστης αναγκαίας ποσότητας ενέργειας στα νοικοκυριά, η προστασία της φύσης από την αλόγιστη ενεργειακή δραστηριότητα ακόμη και  η επαναφορά του δημόσιου ελέγχου και η επανεθνικοποίηση αντί για εκποίηση του τομέα της ενέργειας. Και αν αυτό το τελευταίο για κάποιους μοιάζει επαναστατικό, δεν είναι καθόλου: ήδη εξαγγέλθηκε από τον Μακρόν η εθνικοποίηση εταιρειών ενέργειας στη Γαλλία και κανείς δε μπορεί να κατηγορήσει τον Μακρόν για επαναστάτη.

Γιαυτό, έχει μεγάλη σημασία να μπουν όσο το δυνατόν περισσότεροι παράμετροι στις διεκδικήσεις για την ενέργεια και να μην παραμείνουμε μόνο στα στενά οικονομικά εργαλεία. Γιατί ανεξάρτητα από την συγκυρία, η κρίση θα είναι διαρκής και ανεξέλεγκτη αν δεν αντιδράσουμε.


[1] https://www.businessnews.gr/epixeiriseis/energeia/item/245304-tis-kerdoskopias-to-kagkelo-sto-elliniko-xrimatistirio-energeias-ypoxorei-i-timi-alla-paramenei-ypsili-gia-ayrio

[2] https://www.rae.gr/map-graph/

[3] https://ypodomes.com/rae-prasino-fos-gia-tin-diagonismo-eikonikoy-agogoy-cng-tis-deda/

[4] https://energynetwork2020.wordpress.com/2022/07/28/%ce%bd%ce%b1-%ce%b1%cf%80%ce%bf%cf%83%cf%85%cf%81%ce%b8%ce%b5%ce%af-%cf%84%ce%bf-%ce%bd%ce%ad%ce%bf-%cf%83%cf%87%ce%ad%ce%b4%ce%b9%ce%bf-%ce%bf%ce%b4%ce%b7%ce%b3%ce%af%ce%b1%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82/

---
Από την έντυπη έκδοση της Ναυτεμπορικής: Ενέργεια: Πώς θα μειωθεί η κατανάλωση στην Ελλάδα

https://www.naftemporiki.gr/finance/story/1905242/energeia-pos-tha-meiothei-i-katanalosi-stin-ellada
Της Λαλέλας Χρυσανθοπούλου
echrysanthopoulou@naftemporiki.gr

H Ελλάδα θα διατηρήσει -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- τον μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά εάν εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν για ενιαίο πλαφόν 180 ευρώ/MWh στις τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής πλην φυσικού αερίου, που αποτελεί παραλλαγή του ελληνικού μοντέλου.

Όπως διευκρίνισε η επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον, τόσο ο ελληνικός μηχανισμός -με τις διαφορετικές τιμές αποζημίωσης ανά τεχνολογία, συμπεριλαμβανομένου και του φυσικού αερίου- όσο και το «ισπανικό μοντέλο» (πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή) θα συνεχίσουν να λειτουργούν, όπως και κάθε εθνικός μηχανισμός που έχει πλαφόν χαμηλότερο από αυτό που εισηγούνται οι Βρυξέλλες. Διευκρινίστηκε επίσης σχετικά με τα πλαφόν ότι σε περιπτώσεις που μια χώρα εισάγει ηλεκτρισμό από άλλη, τα υπερέσοδα θα πρέπει να αποδίδονται στη χώρα όπου παρήχθη η ηλεκτρική ενέργεια. Ως εκ τούτου, θα χρειαστούν συμφωνίες αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών-μελών.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας υπογράμμισε ότι η υιοθέτηση του ελληνικού μηχανισμού από την Κομισιόν -που απέδωσε έσοδα 1,5 δισ. ευρώ το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου και αναμένεται να εισφέρει άλλο 1,2 δισ. τον Σεπτέμβριο στον «κουμπαρά» του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης- αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της ορθότητάς του. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει στηρίξει ως χώρα και σκοπεύει να εφαρμόσει το έκτακτο τέλος στα υπερκέρδη των ομίλων ορυκτών καυσίμων.

Όσον αφορά, λοιπόν, τα υπερκέρδη των ορυκτών καυσίμων θα απορροφάται το 33% των κερδών προ φόρων για την τρέχουσα χρήση εφόσον ξεπερνούν κατά τουλάχιστον 20% τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

Ζυμώσεις για το πλαφόν

«Οι εταιρείες αυτές έχουν κέρδη απροσδόκητα, τα οποία δεν τα είχαν καν φανταστεί. Στην παρούσα συγκυρία όμως τα υπερκέρδη λόγω του πολέμου και εις βάρος των καταναλωτών είναι αδικαιολόγητα» σημείωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Κομισιόν.

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ζυμώσεις αναφορικά με το θέμα του πλαφόν στο φυσικό αέριο ευρύτερα και στο ρωσικό αέριο ειδικότερα, με στόχο να υπάρχει κάποια πρόταση προς παρουσίαση στην έκτακτη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας στις 30 Σεπτεμβρίου, οπότε θα συζητηθούν και οι υπόλοιπες προτάσεις που παρουσιάστηκαν χθες. Η Κομισιόν εξακολουθεί να συλλέγει τεκμηρίωση αναφορικά με το θέμα του πλαφόν μόνο στο ρωσικό φυσικό αέριο. Την ίδια στιγμή δημιουργεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις αξιόπιστες χώρες-προμηθευτές, όπως η Νορβηγία, με στόχο την εύρεση μιας φόρμουλας μείωσης των τιμών φυσικού αερίου μέσω συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε παράλληλα τη δημιουργία ενός νέου benchmark για την αγορά φυσικού αερίου που να αντανακλά την ταχεία στροφή της Ε.Ε. από το εισαγόμενο αέριο αγωγών (που μέχρι πρότινος προερχόταν κυρίως από το δίκτυο της Gazprom, με το μερίδιο του ρωσικού αερίου αγωγών στις ευρωπαϊκές εισαγωγές να έχει υποχωρήσει στο 9% από το 40%) στο LNG. Σημειώνεται ότι πληθαίνουν οι φωνές που χαρακτηρίζουν αναξιόπιστο το TTF, που αποτελεί μέχρι σήμερα το σημείο αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Σύμφωνα, πάντως, με τον αναλυτή της S&P Global Commodity Insights Λοράν Ρουσέκας, «όλες οι προτάσεις είναι εξαιρετικά πολύπλοκες. Είναι σχεδόν αδύνατο να εξειδικευθούν και να εφαρμοστούν εγκαίρως πριν ενσκήψει ο χειμώνας ακόμα και αν υπήρχε πολιτική συναίνεση πίσω από αυτές - που δεν υπάρχει»…

Οι υπόλοιπες προτάσεις

Αναφορικά με τις υπόλοιπες προτάσεις της Κομισιόν θεσπίζεται υποχρεωτικός στόχος εξοικονόμησης ηλεκτρισμού 5% στις ώρες αιχμής, με το κάθε κράτος-μέλος να καθορίζει το 10% των ωρών καθημερινά με βάση τις ανάγκες του. Ταυτόχρονα, θα επιδιωχθεί μείωση της συνολικής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τουλάχιστον 10%. Τα κράτη-μέλη μπορούν να επιλέξουν τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτής της μείωσης της ζήτησης, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν οικονομική αντιστάθμιση. Η μείωση της ζήτησης σε περιόδους αιχμής θα οδηγούσε σε μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 1,2 bcm τον χειμώνα.

Σχετικά με τη στήριξη των ενεργειακών ομίλων για να μην πτωχεύσουν, η Επιτροπή ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες για χαλάρωση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων. Επίσης, προωθούνται ρυθμιστικές αλλαγές με αύξηση του ορίου εκκαθάρισης για τα εμπορεύματα και άλλα παράγωγα σε 4 δισεκατομμύρια ευρώ και την αποδοχή τραπεζικών εγγυήσεων ως collateral έναντι margin calls μέσω της European Securities and Markets Authority (ESMA). Οι σχετικές προτάσεις θα παρουσιαστούν έως τις 22 Σεπτεμβρίου.

Τέλος, στις αρχές του 2023 αναμένεται η κατάθεση των πρώτων προτάσεων της Κομισιόν σχετικά με την ολική αναθεώρηση της αρχιτεκτονικής της αγοράς ενέργειας.

Μέσω προσφορών δημοπρασιών η μείωση της κατανάλωσης

Μέσω των βιομηχανιών και ενός μηχανισμού «απόκρισης της ζήτησης» (demand response) θα επιδιωχθεί -σύμφωνα με πληροφορίες- να επιτευχθεί ο στόχος για υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος κατά 5% στις ώρες αιχμής, εάν η σχετική πρόταση της Κομισιόν -που αποσκοπεί στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου, με δεδομένο ότι ιδίως στην Ελλάδα το εν λόγω καύσιμο αναδεικνύεται σε πρωταγωνιστή της ηλεκτροπαραγωγής τη χειμερινή περίοδο- εγκριθεί από τις κυβερνήσεις της Ε.Ε. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ώρες αιχμής θα καθοριστούν στην Ελλάδα στα διαστήματα 1-4 το μεσημέρι και 8-10 το βράδυ, ενώ η συνεισφορά των νοικοκυριών στον στόχο για συνολική μείωση της κατανάλωσης ενέργειας κατά 10% θα είναι σε εθελοντική βάση.

Ο μηχανισμός της απόκρισης της ζήτησης αναμένεται να λειτουργήσει μέσω διεξαγωγής δημοπρασιών, όπου θα υποβάλλουν προσφορές για μείωση της κατανάλωσης, λαμβάνοντας την προβλεπόμενη αποζημίωση. Κύκλοι της βιομηχανίας, με τους οποίους επικοινώνησε η «Ν», σημειώνουν ότι περιμένουν την εξειδίκευση των μέτρων. Και πρόσθεταν ότι με δεδομένο ότι πολλές μεγάλες βιομηχανίες εδώ και χρόνια ήδη δεν λειτουργούν τις ώρες αιχμής στο ελληνικό δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας (6-11 το βράδυ), είναι ορατό το ενδεχόμενο το μεγαλύτερο βάρος της εξοικονόμησης να υποχρεωθούν να επωμιστούν οι επιχειρήσεις της Μέσης Τάσης.

---

---

Λογαριασμοί ρεύματος: Πώς διαμορφώνονται τον Αύγουστο – Οι τιμές κιλοβατώρας ανά πάροχο

Ενέργεια: Τα νέα τιμολόγια ρεύματος για τον Αύγουστο - Κοντά στα 50 λεπτά ανά κιλοβατώρα

---

Ρήτρα Αναπροσαρμογής: Διευκρινίσεις από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας
Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ

Lawspot.gr, 29/04/2022

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, αποβλέποντας στην πλήρη και ορθή ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής, διευκρινίζει τα εξής:

Η Ρήτρα Αναπροσαρμογής στις Συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας αποτελεί αμιγώς και αποκλειστικά επιχειρηματική απόφαση των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας και δεν «επιβλήθηκε» από τη ΡΑΕ.

Η παροχή από τους Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας κυμαινόμενων τιμολογίων, δηλαδή τιμολογίων όπου η Χρέωση Προμήθειας διαμορφώνεται βάσει Ρήτρας Αναπροσαρμογής, αποτελεί συνήθη εμπορική πρακτική, προβλεπόμενη στον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας που εκδόθηκε με απόφαση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής τον Απρίλιο του 2013 (ΦΕΚ Β΄ 832/9.4.2013).

Τα κυμαινόμενα τιμολόγια τα οποία ενσωματώνουν Ρήτρα Αναπροσαρμογής είναι διαδεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτέλεσαν για τους εναλλακτικούς Προμηθευτές το εργαλείο διαφοροποίησης και ανάπτυξης ανταγωνιστικής δραστηριότητας προς τα έως τότε προσφερόμενα τιμολόγια, που ήταν αποκλειστικά σταθερής  χρέωσης. Από την υπό έκδοση έκθεση Market Monitoring Report – Consumer Protection Volume του Council of the European Energy Regulators (CEER) για το έτος 2021 προκύπτει ότι από τις 24 χώρες που απάντησαν στις συγκεκριμένες ερωτήσεις που αφορούν τα διαθέσιμα προσφερόμενα συμβόλαια στη λιανική, 22 χώρες έχουν τιμολόγια με κυμαινόμενη χρέωση.

Ο Κώδικας Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας του 2013 εξαρχής επέβαλε σαφή, εύλογα και διαφανή κριτήρια βάσει των οποίων λαμβάνει χώρα η αναπροσαρμογή των Χρεώσεων Προμήθειας (βλέπε, το άρθρο 28 παρ. 3 (γ), άρθρο 1 παρ. 2(στ) του Παραρτήματος ΙΙ). Τα εν λόγω κριτήρια αποσκοπούν στην: (α) επαρκή ενημέρωσή των καταναλωτών εκ των προτέρων, αναφορικά με τη φύση του τιμολογίου τους ως κυμαινόμενου, (β) κατανόηση και επαληθευσιμότητα της μεθοδολογίας υπολογισμού της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και (γ) δυνατότητα επιλογής προμηθευτή και προγράμματος προμήθειας, κατά τις ανάγκες τους.

Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, διαπίστωσε ότι υφίσταται έλλειμμα διαφάνειας ως προς την επιβολή και την ενεργοποίηση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και, εξ αυτού του λόγου, εξέδωσε την υπ’ αρ. 409/2020 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για τη διαφάνεια και την επαληθευσιμότητα των χρεώσεων στο ανταγωνιστικό σκέλος των τιμολογίων ΧΤ» (ΦΕΚ Β΄ 1364/14.04.2020). Με την ως άνω απόφαση η ΡΑΕ: α) επέβαλε στους Προμηθευτές την υποχρέωση παροχής τουλάχιστον ενός σταθερού τιμολογίου, β) τυποποίησε την ονομασία της Ρήτρας και όρισε ότι η διακύμανση οφείλει να γίνεται βάσει ενός μόνο μεγέθους της αγοράς, το οποίο να είναι εύκολα προσβάσιμο και επαληθεύσιμο από τον μέσο καταναλωτή, γ) τυποποίησε τη μεθοδολογία της Ρήτρας Αναπροσαρμογής ώστε να είναι σαφέστερος και περισσότερος κατανοητός ο υπολογισμός της και δ) συνέστησε να καθορίζεται η «περιοχή ασφαλείας», δηλαδή το εύρος τιμών πέραν του οποίου αναπροσαρμόζεται η Χρέωση Προμήθειας, κατά τέτοιον τρόπο ώστε να ελαχιστοποιείται η ανάγκη ενεργοποίησης του μηχανισμού αναπροσαρμογής.

Η Αρχή, ήδη από τις 8 Απριλίου 2022, έχει εκκινήσει διαδικασία ακροάσεων των Προμηθευτών Ηλεκτρικής Ενέργειας που παραβιάζουν τις υποχρεώσεις τους εκ της 409/2020 Απόφασης ΡΑΕ, είτε παραλείποντας να παρέχουν σταθερά τιμολόγια είτε διαμορφώνοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής κατά τρόπο που αποκλίνει ουσιωδέστατα από την κατεύθυνση της Αρχής είτε ακόμη παραπλανώντας τους καταναλωτές εμφανίζοντας τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής ως μη εντασσόμενη στις ανταγωνιστικές χρεώσεις, δηλαδή τις χρεώσεις που διαμορφώνουν ελεύθερα οι Προμηθευτές.

Η ΡΑΕ δεν διαθέτει αποφασιστική αρμοδιότητα για τα ζητήματα που αφορούν την προμήθεια ενέργειας, καθώς δεν έχει την αρμοδιότητα έκδοσης και τροποποίησης του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (άρθρο 138 ν. 4001/2011). Ωστόσο, στο πλαίσιο της αδιάλειπτης εποπτικής παρακολούθησης των διαμορφούμενων επιχειρηματικών πρακτικών και με στόχο την περαιτέρω ενδυνάμωση των καταναλωτών και την ενίσχυση της ευχερούς κατανόησης των τιμολογίων, εξέδωσε την υπ’ αρ. 967/2021 Απόφασή της «Κατευθυντήριες Οδηγίες για την υιοθέτηση πρότυπου εγγράφου «Αίτησης Προσφοράς Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας ΧΤ» και υποδείγματος «Λογαριασμού Κατανάλωσης ΧΤ». Με ως άνω απόφαση, που επέχει τον χαρακτήρα ερμηνευτικής οδηγίας – σύστασης, προωθείται αποφασιστικά η αρχή της διαφάνειας τόσο σε προσυμβατικό επίπεδο, όταν δηλαδή οι καταναλωτές συγκρίνουν τις προσφορές προμήθειας, όσο και κατά την εκτέλεση της σύμβασης, ιδίως στο επίπεδο του λογαριασμού κατανάλωσης. Πλέον καθίσταται απολύτως ευχερές στους καταναλωτές να αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων τη φύση του προσφερόμενου τιμολογίου και του βαθμού έκθεσής τους στον κίνδυνο τιμών των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρικής ενέργειας.

Η Αρχή, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, παρακολουθεί και εποπτεύει τη λειτουργία της αγοράς ενέργειας και ενεργεί με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών και την τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού.

---

Η κυβέρνηση γυρίζει την πλάτη στην αποθήκευσης ενέργεια και κλείνει το μάτι στις ιδιωτικές επενδύσεις φυσικού αερίου
Σχεδιάζοντας την ενεργειακή μετάβαση, η κυβέρνηση ενίσχυσε υπέρμετρα το φυσικό αέριο και εμπόδισε την ανάπτυξη της αποθήκευσης ενέργειας από ΑΠΕ, όπως αποκαλύπτει εκτενές ρεπορτάζ του The Manifold.

πηγή: https://thepressproject.gr/i-kyvernisi-gyrizei-tin-plati-stin-apothikefsis-energeia-kai-kleinei-to-mati-stis-idiotikes-ependyseis-fysikou-aeriou/

[ακολουθεί απόσπασμα]

Από το 2019, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει νόμο για την ένταξη των μονάδων αποθήκευσης στο σύστημα, κάτι που δεν έχει γίνει.  Η αποθήκευση ενέργειας θα μπορούσε να περιορίσει τη χρήση του ακριβού φυσικού αερίου. Εγκαινιάζοντας αυτοπροσώπως τη νέα μονάδα φυσικού αερίου του Ομίλου Μυτιληναίου στη Βοιωτία, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε κάτι για τη νέα εποχή που έλειπε από την προηγούμενη ομιλία του: Το φυσικό αέριο, είπε, θα είναι «ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της “πράσινης ενέργειας”». Με την έκρηξη της ενεργειακής κρίσης από το καλοκαίρι του 2021, η μετάβαση αυτή κάθε άλλο παρά ήπια αποδείχθηκε, όπως αποκαλύπτει εκτενές ρεπορτάζ. Το καλοκαίρι του 2021 η κυβέρνηση έβαλε “φρένο” στις αιτήσεις έργων ΑΠΕ με μπαταρία, «για να μην φανεί ότι προσπερνάει σειρές», ενώ δεν έχει προχωρήσει σε έργα αντλησιοταμιεύσης. «Ο λόγος είναι απλός: κάνεις επενδύσεις στο φυσικό αέριο και θες να αποσβέσουν τα χρήματά τους» λέει ο Εμμ. Καραπιδάκης, επικεφαλής της Πρωτοβουλίας Συστημάτων Αποθήκευσης Ηλεκτρικής Ενέργειας. (The Manifold, Ποιος φταίει για την ενεργειακή ακρίβεια στην Ελλάδα;, Reporters United, 28/1/2022).

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία προκάλεσε πανικό αλλά ήδη πριν την εισβολή που επέτεινε την ενεργειακή κρίση, υπήρχαν φωνές που διαφωνούσαν με την προσπάθεια των υπευθύνων να ρίξουν όλο το βάρος της ενεργειακής κρίσης στη Ρωσία. Στο ρεπορτάζ δίνονται συγκεκριμένα παραδείγματα: Χαρακτηριστικότερο όλων ήταν ένα λάβρο άρθρο του πρύτανη της κλιματικής σχολής του Πανεπιστημίου Columbia Τζέισον Μπόρντοφ, που δημοσιεύτηκε στις αρχές Φεβρουαρίου στο περιοδικό Foreign Policy, στο οποίο επεσήμανε ότι οι υψηλές τιμές στην ενέργεια είναι «άμεσο αποτέλεσμα του συστήματος που ήθελαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες» και «γνώρισμα, όχι σφάλμα» της σταδιακής μεταρρύθμισης της αγοράς αερίου στην ΕΕ. «Το φυσικό αέριο», γράφει ο Μπόρντοφ, «ιστορικά πωλούνταν στην Ευρώπη στη βάση μακροχρόνιων συμβολαίων, συνήθως συνδεδεμένων με την τιμή του πετρελαίου, με ελάχιστη ευελιξία. […] Τις δύο τελευταίες δεκαετίες, οι Ευρωπαίοι ρυθμιστές εφάρμοσαν ένα πλάνο μεταρρύθμισης της αγοράς που είχε ως στόχο το να αφήσει τις δυνάμεις της αγοράς να λειτουργήσουν. Απορρύθμισαν τον τομέα του φυσικού αερίου και ενθάρρυναν τις εκτεταμένες επενδύσεις σε αγωγούς φυσικού αερίου και εγκαταστάσεις για εισαγωγές LNG. […] Το αποτέλεσμα ήταν ο αυξημένος ανταγωνισμός και η δημιουργία gas-pricing hubs [σ.σ: δηλαδή χρηματιστηριακές αγορές φυσικού αερίου]».

---

Πολυμελές Πρωτοδικείο - Ρήτρα αναπροσαρμογής: «Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ»
Τετάρτη, 06 Ιουλίου 2022, REUTERS/BORJA SUAREZ

Συζητήθηκε στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας η συλλογική αγωγή καταναλωτικών ενώσεων (ΙΝΚΑ ΕΚΠΟΙΖΩ)  για την κατάργησή της.

Το δικαστήριο αποφάσισε την παράταση της προσωρινής διαταγής, με την οποία απαγορεύεται η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος σε ευάλωτα νοικοκυριά που δεν πληρώνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, μέχρι την έκδοση της απόφασης.

Οι προσφεύγοντες ζητούν την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιστραφούν τα χρήματα στους καταναλωτές, σημειώνοντας πως με βάση τις πρόσφατες Κυβερνητικές αποφάσεις, δεν καταργήθηκε η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά μόνο ανεστάλη.

Σήμερα, κατά τη συζήτηση επί της αίτησης ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν οι καταναλωτικές ενώσεις, ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης, ανέφερε πως "έχουν δημιουργηθεί τεράστια προβλήματα, είχαμε προβλέψει το τσουνάμι από τον Δεκέμβριο του 2020 και μάλιστα είχαμε στείλει και επιστολή στον Υπουργό Κώστα Χατζηδάκη. Μας έλεγαν ότι οι αυξήσεις είναι της τάξης 1 έως 2 ευρώ, ενώ είναι εκατοντάδες και το είχαμε προβλέψει αυτό. Με τον τρόπο που χειρίζεται η ελληνική αγορά την ενέργεια θα δημιουργήσει ένα καρτέλ και θα αυξηθούν οι τιμές. Όταν υπάρχουν μόνο τέσσερις παίκτες που διαμορφώνουν την τιμή, δεν ασχολούνται με τον καταναλωτή. Εξαπατήθηκα και εγώ, όταν μου είπε η ΔΕΗ ότι επιβάλλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής, η ρυθμιστική αρχή ενέργειας. Ήμουν ένας από αυτούς που είπα ότι η επιβολή είναι επιταγή της ΡΑΕ ενώ αυτό είναι το μεγαλύτερο ψέμα".

---

ΙΝΚΑ: Aλλάζει όνομα η ρήτρα αναπροσαρμογής-Τι πρέπει να γνωρίζουν οι καταναλωτές για τους λογαριασμούς ρεύματος

“Δεν θα καταργηθεί από 1η Ιουλίου η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς ρεύματος  καθώς η χρέωση θα μπαίνει κανονικά” είπε ο δικηγόρος του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ) Αλέξης Αλεξόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ. 

Όπως είπε ο κ. Αλεξόπουλος, “η τροπολογία δεν λέει ότι καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής αλλά λέει ότι δεν θα εφαρμόζεται: δηλαδή ότι αναστέλλεται από τους λογαριασμούς ρεύματος που θα εκδοθούν μετά την 1η Αυγούστου του 2022 και έως τον Ιούλιο του 2023″.

“Η τροπολογία δίνει το δικαίωμα στους προμηθευτές να αλλάζουν τις τιμές κατά το δοκούν και να τις βάζουν σύμφωνα με το άρθρο 2 της τροπολογίας κάτω από την αιτιολογία “χρέωση προμήθειας ενέργειας”, δηλαδή αλλάζουν όνομα στη ρήτρα αναπροσαρμογής”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Τι θα ισχύει με τις χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος
Μεταξύ άλλων ρωτήθηκε εάν θα είναι ίδιες οι χρεώσεις στους λογαριασμούς ρεύματος μετά την αναστολή της ρήτρας  αναπροσαρμογής. “Θα είναι τα ίδια νούμερα. Για τη χρέωση προμήθειας ενέργειας το κράτος θα δίνει κάποια επιδότηση στον προμηθευτή, θα βάζει κάποιο πλαφόν και έτσι υποτίθεται θα το παίρνει πίσω και ο καταναλωτής δεν θα μπορεί να ελέγξει ούτε θα ξέρει πώς θα το χρεώνεται”, απάντησε.

“Αυτή η  τροπολογία παραβιάζει την ευρωπαϊκή νομοθεσία και το ενωσιακό δίκαιο γιατί λέει ότι ο προμηθευτής τη μόνη υποχρέωση που έχει δεν είναι καν να ειδοποιεί τον καταναλωτή για τις όποιες αυξήσεις θα γίνονται στον λογαριασμό ” συμπλήρωσε ο κ. Αλεξόπουλος.

Σύμφωνα με την τροπολογία, η  μόνη υποχρέωση του προμηθευτή  θα είναι να αναρτά στον ιστότοπό του το πόση θα είναι η χρέωση που θα βάζει, τόνισε μεταξύ άλλων και επεσήμανε πως  “βαφτίζουν το κρέας ψάρι”.

Το παραπάνω ισχύει για όλα τα είδη τιμολογίων (οικιακά, επαγγελματικά κλπ).
 
Πηγή enikonomia.gr

---

Τέλος η έκπτωση 30% στα τιμολόγια ρεύματος της ΔΕΗ με το νέο καθεστώς
Πιθανή πλήρης διακοπή ρωσικού αερίου θα εκτινάξει τις τιμές, λέει ο Γ. Στάσσης

Η ΔΕΗ προμηθεύεται εναλλακτικά καύσιμα για τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ έχει γεμάτες τις αυλές του λιγνίτη και κάνει συντηρητική χρήση των νερών, ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε ένα πολύ άσχημο σενάριο.

Έκρηξη τιμών και περικοπές κατανάλωσης θα φέρει πιθανή πλήρης διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου. Την εκτίμηση αυτή εξέφρασε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, μιλώντας την Τετάρτη στη γενική συνέλευση των μετόχων, η οποία ανανέωσε και τη θητεία του κατά τρία έτη. Η ΔΕΗ, σύμφωνα με τον ίδιο, προετοιμάζεται για μια τέτοια κατάσταση. Προμηθεύεται εναλλακτικά καύσιμα για τις μονάδες φυσικού αερίου, ενώ έχει γεμάτες τις αυλές του λιγνίτη και κάνει συντηρητική χρήση των νερών, ώστε να υπάρχει διαθεσιμότητα σε ένα πολύ άσχημο σενάριο. «Χρειάζεται ηρεμία, γιατί βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη παγκόσμια ενεργειακή κρίση από τη δεκαετία του ’70», τόνισε ο επικεφαλής της ΔΕΗ και προέβλεψε ότι στην περίπτωση πλήρους διακοπής του ρωσικού αερίου «θα υπάρξει μια τρομερή άνοδος τιμών και οι χώρες της Ευρώπης θα κληθούν να κάνουν περικοπές στην κατανάλωση».

συνεχίζεται... 

πηγή και συνέχεια https://www.kathimerini.gr/economy/561934075/telos-i-ekptosi-30-sta-timologia-reymatos-tis-dei-me-to-neo-kathestos/amp/

---

«Ντεσιμπέλ» στη Βουλή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Ανεβάζοντας κατακόρυφα τα ντεσιμπέλ της αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας από τη Βουλή κατηγόρησε την κυβέρνηση, σε σχέση με την τροπολογία για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, πως ενορχηστρώνει ακόμα μία απάτη εις βάρος του ελληνικού λαού 

30/6/2022, στην https://www.kathimerini.gr/politics/561933610/ntesimpel-sti-voyli-gia-ti-ritra-anaprosarmogis/

---

Λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος: Τι θα πληρώνουμε πλέον - Η αλλαγή στη ρήτρα αναπροσαρμογής με απλά λόγια

Πλήρης αλλαγή σκηνικού από τον Ιούλιο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πλήρης αλλαγή σκηνικού από τον Ιούλιο στην αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας. Τα νοικοκυριά θα κληθούν να κατανοήσουν το νέο τοπίο που διαμορφώνεται μετά την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής αλλά και την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης και να κάνουν τις επιλογές τους. Θα μείνουν στον ίδιο πάροχο; Θα αλλάξουν;

Πρώτα πρέπει να κατανοήσουν το τι πρόκειται να συμβεί και οι απαντήσεις στα ακόλουθα ερωτήματα αποσκοπούν στο να βοηθήσουν σε αυτό.

Τελικά καταργείται η ρήτρα αναπροσαρμογής;

Στα χαρτιά καταργείται ή για την ακρίβεια αναστέλλεται. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι παύει να υπάρχει και η επιβάρυνση που προέκυπτε από τη ρήτρα. Απλώς αυτή θα "ενσωματωθεί" στα τιμολόγια των εταιρειών.

Δηλαδή οι τιμές της κιλοβατώρας στους τιμοκαταλόγους των εταιρειών θα γίνουν μεγαλύτερες;

Σαφέστατα. Αντί ο τιμοκατάλογος να λέει 6 λεπτά και η τελική χρέωση να φτάνει στα 31 λεπτά, η εταιρεία θα ανακοινώνει εξ’ αρχής την τιμή στην οποία θα πουλάει το ηλεκτρικό ρεύμα τουλάχιστον για τον επόμενο μήνα. Το πού θα διαμορφώνεται η τιμή θα εξαρτάται από την εμπορική πολιτική και το… ρίσκο που θα θέλει να αναλάβει η κάθε εταιρεία καθώς θα πρέπει να… προβλέπει που θα κινηθεί το κόστος του ρεύματος τον επόμενο μήνα. Πρακτικά, η κάθε εταιρεία θα πρέπει να προβλέπει πως θα εξελιχθεί η χρηματιστηριακή τιμή το ρεύματος.

Και τι κερδίζουμε με αυτή την αλλαγή;

Κατ’ αρχήν περισσότερη διαφάνεια. Ο τελικός καταναλωτής θα γνωρίζει προκαταβολικά με ποια τιμή θα πληρώνει το ηλεκτρικό ρεύμα για τον επόμενο μήνα και δεν θα υπάρχουν δυσάρεστες εκπλήξεις με το άνοιγμα του λογαριασμού. Δηλαδή, δεν θα διαφημίζει μια εταιρεία χρέωση 5 λεπτών για να καταλήγει τελικώς ο καταναλωτής να πληρώνει 30 λεπτά με την προσθήκη της ρήτρας αναπροσαρμογής. Αυτό που θα βλέπει στον τιμοκατάλογο της εταιρείας θα είναι και αυτό με βάση το οποίο θα χρεώνεται τελικά

Κάθε πότε θα αλλάζει η χρέωση;

Κάθε μήνα, εφόσον ο πελάτης επιλέγει το κυμαινόμενο τιμολόγιο (σ.σ το οποίο στην παρούσα φάση μάλλον θα συμφέρει καθώς στα κυμαινόμενα τιμολόγια θα υπάρχει κρατική επιδότηση ενώ στα σταθερά τιμολόγια δεν θα υπάρχει).

Με την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής η χρέωση για τον τελικό καταναλωτή θα γίνει φθηνότερη;

Δεν είναι απαραίτητο. Για κάποιους ναι, για κάποιους όχι. Μέχρι τώρα, ο κάθε πάροχος ηλεκτρικής ενέργειας ανακοίνωνε μια τιμή ανά κιλοβατώρα χωρίς αυτή να περιλαμβάνει τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Ο καταναλωτής μάθαινε το κόστος που προέκυπτε από τη ρήτρα εκ των υστέρων ενώ το κράτος ερχόταν με τις μηνιαίες επιδοτήσεις να καλύψει ένα μέρος της ζημιάς. Και πάλι, η κρατική επιδότηση θα καθορίζει το τι τελικώς θα πληρώνουμε για ρεύμα.

Πώς θα διαμορφώνεται η κρατική επιδότηση;

Θα είναι και αυτή κυμαινόμενη. Όσο μεγαλύτερη η τιμή χονδρικής του ρεύματος, τόσο μεγαλύτερη και η επιδότηση. Επίσης η διαφορά είναι ότι η επιδότηση θα είναι οριζόντια ανεξάρτητα από τον όγκο της κατανάλωσης και ανεξάρτητα από το αν η κατοικία είναι κύρια ή δευτερεύουσα. Ο στόχος είναι για τον μέσο καταναλωτή η τιμή της κιλοβατώρας να μην ξεπερνά τα 15-16 λεπτά μετά την αφαίρεση της κρατικής επιδότησης. Φυσικά, από εταιρεία σε εταιρεία, θα υπάρχουν διαφορές προκειμένου να λειτουργεί και ο ανταγωνισμός.

Η ΔΕΗ και οι άλλοι πάροχοι θα εξακολουθήσουν να κάνουν "εκπτώσεις" στα τιμολόγια όπως έκαναν το τελευταίο 12μηνο;

Η ΔΕΗ ήταν αυτή που υιοθετούσε τη λογική των εκπτώσεων απορροφώντας ένα μέρος των επιβαρύνσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής. Από την άλλη, οι ιδιώτες πάροχοι επέλεγαν να υιοθετούν χαμηλότερη τιμή κιλοβατώρας προκειμένου αυτή να λειτουργεί και ως μηχανισμός προσέλκυσης πελατών. Το πιθανότερο είναι ότι στα κυμαινόμενα τιμολόγια από τον Ιούλιο και μετά, οι πάροχοι θα ανταγωνιστούν πλέον με βάση την ονομαστική τιμή της κιλοβατώρας. Δηλαδή, αναμένεται ότι δεν θα υπάρχει η "κρυφή χρέωση" της ρήτρας αναπροσαρμογής και ότι όλες οι εταιρείες θα κοινοποιούν μια τιμή ανά κιλοβατώρα η οποία θα είναι άμεσα συγκρίσιμη χωρίς να χρειάζεται ο καταναλωτής να λύσει… εξισώσεις.

Γι’ αυτόν που έχει σήμερα σταθερό τιμολόγιο τι θα αλλάξει;

Όλες οι αλλαγές που προαναφέρθηκαν, αφορούν στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Αν κάποιος έχει "κλειδώσει" την τιμή του ρεύματος σε επίπεδο υψηλότερο από αυτό που προκύπτει με βάση το κυμαινόμενο τιμολόγιο, ενδεχομένως να του δοθεί η δυνατότητα να αλλάξει τη χρέωσή του. Φυσικά, αν κάποιος έχει κλειδώσει την τιμή σε χαμηλά επίπεδα (σ.σ είναι περίπου 500.000 καταναλωτές που επέλεξαν σταθερή χρέωση έχει και πέρυσι τον Νοέμβριο) δεν θα υποχρεωθούν να κάνουν αλλαγή.

Αν κρίνουμε ότι πρέπει να αλλάξουμε πάροχο θα επιτρέπεται;

Ναι και μάλιστα χωρίς να επιβληθούν ποινές για το "σπάσιμο" του συμβολαίου. Επειδή πρόκειται για πλήρη αλλαγή σκηνικού, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν το δικαίωμα να επιλέγουν άλλο πάροχο ανάλογα με το συμφέρον τους.

---

Ρήτρα αναπροσαρμογής: Απέρριψε το αίτημα για πιλοτική δίκη ο Άρειος Πάγος - Αναλυτικά οι πράξεις 

[απόσπασμα] 

Δείτε το περιεχόμενο της υπ’ αριθμ.: 3/2022 Πράξεως της Τριμελούς Επιτροπής του Αρείου Πάγου πατώντας εδώ

Δείτε το περιεχόμενο της υπ’ αριθμ.: 4/2022 Πράξεως της Τριμελούς Επιτροπής του Αρείου Πάγου πατώντας εδώ

Η Τριμελής Επιτροπή του Αρείου Πάγου με τις Πράξεις 3/2022 και 4/2022 δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του δικηγορικού σώματος και των ενώσεων καταναλωτών και απέρριψε την η αίτηση της ΔΕΗ για την εισαγωγή των εκκρεμών συλλογικών αγωγών των Ενώσεων Καταναλωτών και λοιπών φορέων που σχετίζονται με την νομιμότητα της ρήτρας αναπροσαρμογής στην Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατ’ εφαρμογή του άρθρου 20Α ΚΠολΔ για την πιλοτική δίκη.

Κατά τις κρίσιμες σκέψεις των Πράξεων του Αρείου Πάγου:

• Η συλλογική αγωγή, αποτελεί θεσμό συλλογικής προστασίας των καταναλωτών προς διαφύλαξη των συμφερόντων τους σε συλλογικό επίπεδο, έχει ως αντικείμενο την αυθεντική βεβαίωση αντικαταναλωτικής συμπεριφοράς εκ μέρους του προμηθευτή ή του παρόχου υπηρεσίας και την απαγόρευσή της ή τη διάπλαση καταστάσεως με την επιβολή αντίρροπων ρυθμιστικών μέτρων χάριν της προστασίας των καταναλωτών. Από την απόφαση που εκδίδεται επ’ αυτής και δέχεται τη συλλογική αγωγή παράγεται μια ιδιότυπη δεσμευτικότητα που ισχύει έναντι πάντων, με συνέπεια με την έκδοσή της να εξαλείφεται ο κίνδυνος δημιουργίας σωρείας δικών σχετικά με το επιλυθέν μέσω αυτής ζήτημα, η δε εκδίκαση των εκκρεμουσών για το ίδιο ζήτημα ατομικών δικών καθίσταται περιττή.

Μάλιστα η συλλογική αγωγή επιλύει επί της ουσίας το σχετικό ζήτημα οριστικά, χωρίς την ανάγκη αναπομπής της υπόθεσης στο αρμόδιο δικαστήριο για την κατ’ ουσία έρευνα της διαφοράς.

• Τα κριτήρια και οι προϋποθέσεις για τη νομιμότητα της επιβολής της ρήτρας αναπροσαρμογής της αντιπαροχής από άποψη δικαίου προστασίας καταναλωτή έχουν ήδη νομολογιακά κριθεί τόσο σε επίπεδο εσωτερικού, όσο και σε επίπεδο ενωσιακού δικαίου σε συλλογικές αγωγές καταναλωτών.

• Οι επί μέρους ειδικές συνθήκες ένταξης της ρήτρας αναπροσαρμογής στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας οικιακού πελάτη ή μη οικιακού πελάτη με ισχύ παροχής έως 25 KVA και η μεθοδολογία εφαρμογής αυτής, ως και η ικανοποίηση ή μη της αρχής της διαφάνειας με βάση τις παρεχόμενες στους καταναλωτές από την αιτούσα πληροφορίες, άπτονται της ουσίας της ένδικης διαφοράς.

• Οι επί μέρους συνθήκες και περιστάσεις υπό τις οποίες η ΔΕΗ προέβη σε τροποποίηση του σχετικού όρου των συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας των καταναλωτών και ιδίως η τήρηση ή μη εκ μέρους αυτής των αρχών τιμολόγησης, άπτονται της ουσίας της διαφοράς που θα προκύψει από τις αποδείξεις.

---
Πόσο θα πληρώνουμε για το ρεύμα από 1ης Ιουλίου με τον νέο μηχανισμό – Αναλυτικά παραδείγματα

Ο ελληνικό μηχανισμός για την επιδότηση του ηλεκτρικού ρεύματος εγκρίθηκε από την Κομισιόν και θα τεθεί σε εφαρμογή από 1ης Ιουλίου

πηγή: https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/poso-tha-plironoume-gia-to-reuma-apo-1is-iouliou-me-ton-neo-mixanismo-analutika-paradeigmata/

---

Λογαριασμοί ρεύματος: Πότε τελειώνει η ρήτρα αναπροσαρμογής

Τι αλλάζει από την 1η Ιουλίου για τις χρεώσεις των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας – Το «πάγωμα» της ρήτρας έρχεται ως απόρροια της εφαρμογής του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας

Στην αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής  των λογαριασμών ρεύματος προχωρά τελικά η κυβέρνηση και συγκεκριμένα αμέσως με την εφαρμογή του μηχανισμού παρέμβασης των τιμών (πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά) από την 1η Ιουλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας  μετά την ψήφιση των διατάξεων που αφορούν στην επιβολή ανώτατων εσόδων των ηλεκτροπαραγωγών για το ρεύμα που πουλάνε στους προμηθευτές μέσω της χρηματιστηριακής αγοράς ενέργειας θα προχωρήσει και στη θέσπιση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Διαβάστε επίσης: Νέα προγράμματα για παραγωγή ενέργειας με απλές διαδικασίες ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας

Η ρύθμιση για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. Το κείμενο βρίσκεται και συζητιέται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Με υπουργική απόφαση

Αμέσως μετά, όπως αναφέρουν πηγές, ο υπουργός θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα τροποποιήσει τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και θα αναστείλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 1η Ιουνίου του 2023.

Το «πάγωμα» της ρήτρας έρχεται ως απόρροια της εφαρμογής του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ορισμός πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες που πουλάνε σε συνδυασμό με τη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση και έλεγχο των τιμών της κιλοβατώρας. Άρα η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως εξηγούν πηγές, ουσιαστικά καθίσταται ανενεργή.

Πότε θα αλλάζει η τιμή της κιλοβατώρας

Σε περίπτωση ουσιωδών μεταβολών των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς π.χ. λόγω ακραίας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, οι προμηθευτές ρεύματος θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις μεταβολές των τιμών της κιλοβατώρας 30 ημέρες πριν τις αλλάξουν. Ουσιαστικά, οι όποιες πιθανές αυξήσεις θα περνάνε στην ανταγωνιστική χρέωση των λογαριασμών.

Μαζί με την απόφαση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδώσει και άλλη μία απόφαση με την οποία θα καθορίζει τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών. Αυτές θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων για τις τιμές του ρεύματος στο δεύτερο εξάμηνο θα αγγίξει τα 3,2 δις. ευρώ. Με τα 1,6 δις. ευρώ να εξασφαλίζονται από τον μηχανισμό παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά.

---

Η ΔΕΗ πετάει το μπαλάκι στον Άρειο Πάγο για τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Στο παρά ένα το αίτημα της εταιρείας, που ενδέχεται να φέρει αναβολή στην εκδίκαση των συλλογικών αγωγών κατά της ληστρικής ρήτρας • Απαράδεκτο το αίτημα σχολιάζουν οι καταναλωτικές ενώσεις• Η διαδικασία και τα επόμενα βήματα.

Σε μια αναμενόμενη κίνηση και μάλιστα μία ημέρα προτού ξεκινήσει η εκδίκαση των δύο μεγάλων συλλογικών αγωγών των καταναλωτικών ενώσεων (ΙΝΚΑ και ΕΚΠΟΙΖΩ) κατά της ληστρικής ρήτρας αναπροσαρμογής προχώρησε η ΔΕΗ.

η συνέχεια στο άρθρο

---

Σωκράτης Φάμελλος: Υπάρχουν λύσεις για να μειωθεί εδώ και τώρα 60% η τιμή ρεύματος ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μαριάννα Τόλια 25.05.2022, από το https://www.documentonews.gr/article/sokratis-famellos-yparxoyn-lyseis-gia-na-meiothei-edo-kai-tora-60-i-timi-reymatos/

---

Το «πρασίνισμα» της πυρηνικής ενέργειας δεν είναι κεραυνός εν αιθρία!

πηγή: https://edromos.gr/to-prasinisma-tis-pyrinikis-energeias-den-einai-keraynos-en-aithria/?fbclid=IwAR0_FG7w8x25RK-KhymfBDIqsWyt3zEH97uHg0pcLthhkXVthIXrEdxYR_M

---

«Φουσκωμένοι» λογαριασμοί ρεύματος και «ελάφρυνση»: Οδηγός για το έκτακτο επίδομα των 600 ευρώ - 14 ερωτήσεις και απαντήσεις

Μικρά ποσά θα λάβουν όσοι είχαν μικρές καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες το μήνα και άρα έχουν λάβει κρατική επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης τους ή είχαν μικρή κατανάλωση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες το μήνα (π.χ. 375 κιλοβατώρες το μήνα).

Ένα πακέτο 3,2 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2022, που περιλαμβάνει την επιστροφή χρημάτων στους καταναλωτές για τις αυξήσεις που είχαν τους προηγούμενους μήνες στο ρεύμα, νέες επιδοτήσεις για Μάιο και Ιούνιο και έμμεσο πλαφόν στη χονδρική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, είναι τα μέσα που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για να «απαλύνει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έλαβαν «φουσκωμένους» λογαριασμούς ενέργειας.

Παρακάτω, παρουσιάζεται αναλυτικός οδηγός με ερωτήσεις - απαντήσεις για όλα τα κρίσιμα και χρήσιμα ζητήματα που έχουν προκύψει αναφορικά με το πακέτο μέτρων, τους δικαιούχους τα ποσά, αλλά και τις διαδικασίες.

Αναλυτικά ο οδηγός της «Ημερησίας»:

Είμαι δικαιούχος του επιδόματος που θα δοθεί έως 600 ευρώ;

Δικαιούχοι είναι οι ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές Α κατοικίας, με «κόφτη» οικογενειακό εισόδημα έως 45.000€. Θα ληφθεί υπόψη το εισόδημα που δηλώθηκε πέρσι, δηλαδή το εισόδημα του 2020 για το νοικοκυριό (περσινές φορολογικές δηλώσεις) και μετράει το αθροιστικό, οικογενειακό εισόδημα.

Για το κριτήριο της Α κατοικίας λαμβάνεται υπόψη η κατοικία που έχει δηλωθεί στο Ε1, δηλαδή στη φορολογική δήλωση.

Τα νοικοκυριά που πληρούν αυτές τις προϋποθέσεις θα λάβουν την αναδρομική εφάπαξ ενίσχυση.

Πώς μπορώ να λάβω την αναδρομική ενίσχυση;

Ο δικαιούχος υποβάλλει αίτηση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία θα ανοίξει στο περιβάλλον του gov.gr

Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα ώστε να κάνω την αίτηση;

Η ηλεκτρονική εφαρμογή προβλέπεται να ανοίξει στις αρχές Ιουνίου. Πιθανότατα το πρώτο 10ήμερο Ιουνίου ώστε να γίνουν οι αιτήσεις.

Πώς θα κάνω την αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα;

Ο δικαιούχος θα μπαίνει στην πλατφόρμα με τα κλειδιά του taxis, η πλατφόρμα θα του εμφανίζει την πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη στο Ε1 (φορολογική δήλωση) είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης. Δίπλα από την πρώτη κατοικία θα υπάρχει ο σχετικός αριθμός του ρολογιού και το ποσοστό κοινής χρήσης συνιδιοκτησίας. Η πλατφόρμα θα ρωτά: Είναι σωστά αυτά τα στοιχεία; Αν δεν είναι σωστά τα στοιχεία, ο δικαιούχος θα μπορεί να διορθώνει. Έχει για παράδειγμα αλλάξει κύρια κατοικία; Θα δηλώνει τη νέα κύρια κατοικία. Προσοχή όμως, διότι η αλλαγή θα καταχωρείται και στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δηλαδή της εφορίας.

Πριν φύγει από την πλατφόρμα θα δηλώνει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού του λογαριασμού, ώστε να λάβει εκεί το ποσό.

Θα πρέπει να δηλώσω στην πλατφόρμα και την κατανάλωση ή άλλα στοιχεία από τον λογαριασμό μου;

Όχι, αυτό θα γίνεται αυτόματα. Με βάση τον αριθμό του ρολογιού, η πλατφόρμα θα αντλεί από τις εταιρείες - παρόχους τρία στοιχεία για κάθε μήνα:

  • το ποσό της ρήτρας αναπροσαρμογής,
  • την έκπτωση που έχει δώσει το κράτος και
  • την έκπτωση που έχει δώσει ο ίδιος ο πάροχος.
  • Με βάση αυτά τα στοιχεία θα προκύπτει το ποσό που θα δικαιούται ο καταναλωτής.

Θα πάρω 600 ευρώ;

Όχι απαραίτητα. Το ποσό της έκτακτης ενίσχυσης κυμαίνεται από 18 ευρώ κατά ελάχιστον έως 600 ευρώ το μέγιστο και εξαρτάται από την κατανάλωση του νοικοκυριού. Οι πιο κερδισμένοι είναι 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά που κατανάλωσαν τους προηγούμενους μήνες πάνω από 300 κιλοβατώρες το μήνα κατά μέσο όρο (οι περισσότεροι είχαν θέρμανση με ηλεκτρικό ρεύμα - π.χ. θερμοσυσσωρευτές). Αυτοί είναι που είδαν τους πιο εφιαλτικούς λογαριασμούς και τώρα θα λάβουν τα περισσότερα ως επιστροφή. Πρόκειται δηλαδή για την κατανάλωση ενέργειας που δεν επιδοτήθηκε και είναι περίπου το 30% της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας στη χώρα.

Μικρά ποσά θα λάβουν όσοι είχαν μικρές καταναλώσεις έως 300 κιλοβατώρες το μήνα και άρα έχουν λάβει κρατική επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης τους ή είχαν μικρή κατανάλωση πάνω από τις 300 κιλοβατώρες το μήνα (π.χ. 375 κιλοβατώρες το μήνα).

Από την ίδια δεξαμενή, εκατοντάδες χιλιάδες δεν θα λάβουν καθόλου επιδότηση, καθώς γι αυτούς η «έξτρα» επιβάρυνση προκύπτει κάτω από 30 ευρώ και έτσι μένουν εκτός.

Πώς θα υπολογιστεί το ποσό που θα πάρω;

Το ποσό επιστροφής υπολογίζεται, ανά μήνα, σύμφωνα με τον ακόλουθο μαθηματικό τύπο:

Ποσό επιστροφής = [Ποσό ρήτρας αναπροσαρμογής λογαριασμού που εκδόθηκε εντός του μηνός - Ποσό έκπτωσης από το κράτος επί της ρήτρας αναπροσαρμογής - Ποσό έκπτωσης από τον πάροχο επί της ρήτρας αναπροσαρμογής] * Ποσοστό συνιδιοκτησίας ή χρήσης * 60%.

Με άλλα λόγια, η αθροιστική ρήτρα αναπροσαρμογής, μείον την έκπτωση του κράτους, μείον την έκπτωση του παρόχου είναι το επίμαχο ποσό της πρόσθετης επιβάρυνσης. Αθροίζοντας τους έξι μήνες, προκύπτει το επίμαχο ποσό. Η έκτακτη εφάπαξ αποζημίωση είναι το 60% αυτού του ποσού.

Για παράδειγμα:

Αθροιστική ρήτρα αναπροσαρμογής Δεκεμβρίου – Μαίου: 1.300€
Αθροιστική κρατική επιδότηση και έκπτωση εταιρείας για Δεκέμβριο – Μάιο: 500€
Έξτρα επιβάρυνση: 800€
Εφάπαξ έκτακτη ενίσχυση: 480€
Ποιοι λογαριασμοί μετρούν για την αναδρομική επιδότηση;
Μετρούν λογαριασμοί κύριας κατοικίας που έχουν εκδοθεί από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022, ανεξαρτήτως περιόδου αναφοράς κατανάλωσης λογαριασμού. Προσοχή, μετράει η ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού και με βάση αυτή γίνεται η επιστροφή, όχι βάσει της περιόδου κατανάλωσης.

Μπορώ να υπολογίσω μόνος μου το ποσό που δικαιούμαι;

Ναι. Ως εξής:

Συγκεντρώνουμε τους λογαριασμούς Δεκεμβρίου - Μαίου, με βάση την ημερομηνία έκδοσης του λογαριασμού.

  1. Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "ρήτρα αναπροσαρμογής".
  2. Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "κρατική επιδότηση"
  3. Αθροίζουμε τα ποσά που εμφανίζονται στους λογαριασμούς ως "έκπτωση"
  4. Αφαιρούμε από το πρώτο άθροισμα, δηλαδή από το άθροισμα της ρήτρας αναπροσαρμογής τα άλλα δυο ποσά (άθροισμα κρατικής επιδότησης και άθροισμα έκπτωσης)
  5. Πολλαπλασιάζουμε το αποτέλεσμα της αφαίρεσης με 60%.

Πώς μπορώ να πάρω ολόκληρο το ποσό των 600 €;

Για να λάβει κανείς ολόκληρο το έκτακτο επίδομα της επιστροφής, δηλαδή 600 ευρώ, θα πρέπει να έχει «πρόσθετες επιβαρύνσεις» 1.000 ευρώ αυξήσεις στους λογαριασμούς του εξαμήνου Δεκέμβριος - Μάιος. Δηλαδή ρήτρες μείον επιδοτήσεις = 1.000 ευρώ.

Τι συμβαίνει αν ο λογαριασμός ρεύματος είναι σε άλλο όνομα;

Δεν έχει καμία σημασία σε ποιανού όνομα είναι ο λογαριασμός. Σημασία έχει τι είναι δηλωμένο στο Ε1 ως κύρια κατοικία. Το ρολόι που είναι δηλωμένο στο Ε1. Αυτό μετράει. Μετράει, δηλαδή, πού έχεις δηλώσει στην εφορία ότι μένεις. Εσύ μένεις, όχι κάποιος άλλος.

Δηλαδή, αν εγώ μένω στο πατρικό μου ή σε κάποιο άλλο σπίτι ή ακόμη ενοικιάζω, αλλά δηλώνω το σπίτι αυτό ως Α κατοικία μου στη φορολογική μου δήλωση, ωστόσο το ρολόι είναι σε άλλο όνομα, μπορώ να πάρω την επιδότηση κανονικά.

---

Κρίση παντού και ο λογαριασμός στον λαό - "Στο Μικρόφωνο" - 6/5/2022

... περι επιδοτησης των 600€...

---
ΡΑΕ: Με υπερέσοδα 600 εκ. ευρώ οι ηλεκτροπαραγωγοί στην κρίση

9/5/2022, πηγή: https://www.eurocapital.gr/permalink/138493.html

---

ΔΕΗ επιστροφή: Πώς θα δοθούν τα αναδρομικά από τον Δεκέμβριο

6/5/2022, πηγή: https://eleftherostypos.gr/oikonomia/dei-epistrofi-pos-tha-dothoun-ta-anadromika-apo-ton-dekemvrio

---

Κατατέθηκε η πρώτη συλλογική αγωγή κατά της ΔΕΗ για την ακύρωση της Ρήτρας Αναπροσαρμογής

 3/5/2022, πηγή: https://www.lawspot.gr/nomika-nea/katatethike-i-proti-syllogiki-agogi-kata-tis-dei-gia-tin-akyrosi-tis-ritras?lspt_destination=upgrade

Σήμερα Τρίτη, 3.5.2022, η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. κατέθεσε τη δεύτερη συλλογική αγωγή της και πρώτη κατά της ΔΕΗ για την ακύρωση, μεταξύ άλλων όρων, της ρήτρας αναπροσαρμογής χρέωσης προμήθειας στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας. Η υπόθεση ορίστηκε να συζητηθεί την 1η Ιουνίου 2022 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας.

Με τη ρήτρα αναπροσαρμογής η χρέωση προμήθειας υπολογίζεται με βάση μία πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία, που απαιτεί την εκτέλεση συνεχόμενων μαθηματικών πράξεων και την εξοικειωμένη γνώση δεδομένων και όρων της ενεργειακής αγοράς. Παράλληλα, αποκρύπτει κρίσιμα στοιχεία για τον υπολογισμό και τον έλεγχο της ορθότητας των χρεώσεων από τους καταναλωτές. Περιέχει δε διάφορους δυσπρόσιτους για τον καταναλωτή συντελεστές και μεγέθη, που προσδιορίζονται χωρίς διαφάνεια και καθορίζονται με τρόπο που ουσιαστικά απαγορεύει τη μείωση της χρέωσης, καταδικάζοντας τους καταναλωτές σε συνεχείς και υπέρογκες αυξήσεις. Εξάλλου, η σύνδεση του τιμήματος με έναν δείκτη που υπόκειται στους κινδύνους και τα παιχνίδια της χρηματιστηριακής αγοράς είναι αδιαφανής και καθιστά την αναπροσαρμογή μη εύλογη και άδικη. 

Η ΔΕΗ ξεκίνησε να εφαρμόζει μονομερώς και χωρίς τη συναίνεση των καταναλωτών τη ρήτρα αναπροσαρμογής από τον Αύγουστο του 2021, οδηγώντας σε τεράστιες αυξήσεις τα τιμολόγιά της. Η συγκεκριμένη ρήτρα, όπως είναι γνωστό, συνδέει το τίμημα που καταβάλλουν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα με τις διακυμάνσεις της Τιμής Εκκαθάρισης Αγοράς στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας και είναι συνώνυμη με υπέρμετρες και άδικες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Οι καταναλωτές ενημερώθηκαν για τις αυξήσεις και την αλλαγή του τρόπου αναπροσαρμογής αφού αυτές είχαν επιβληθεί και μάλιστα με τρόπο αδιαφανή, παραπλανητικό και αντίθετο με την ισχύουσα νομοθεσία.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. με την αγωγή που κατατέθηκε σήμερα συνεχίζει το νομικό αγώνα της κατά των καταχρηστικών όρων στις συμβάσεις προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και στις παράνομες πρακτικές των προμηθευτών. Είναι δε η δεύτερη αγωγή που κατατίθεται και λόγω του χαρακτήρα και αυτής της αγωγής ως συλλογικής, το αποτέλεσμά της θα ισχύει έναντι όλων των καταναλωτών.

Το επόμενο διάστημα πρόκειται να κατατεθούν συλλογικές αγωγές και κατά άλλων προμηθευτών για τη χρήση ρητρών αναπροσαρμογής, καθώς και την παράνομη και μονομερή μετατροπή σταθερών τιμολογίων σε κυμαινόμενα. Παράλληλα, το επόμενο διάστημα αναμένεται να ληφθούν περαιτέρω νομικές πρωτοβουλίες για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών που ως στόχο θα έχουν:

α) την προσωρινή προστασία απέναντι σε διακοπές παροχής ρεύματος λόγω μη πληρωμής της ρήτρας και

β) την αποκατάσταση της ζημίας τους λόγω της χρήσης της παράνομης αυτής ρήτρας από τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπροσθέτως, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για συσπείρωση των καταναλωτών και άσκηση πίεσης στη Κυβέρνηση, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων των καταναλωτών και να αποκατασταθούν οι μεγάλες αδικίες που έχουν συντελεστεί στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος.

Η Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ. καλεί τις αρμόδιες αρχές, και κυρίως το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να αναλάβουν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί στην αποκατάσταση της νομιμότητας, της διαφάνειας και της λειτουργίας των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά ενέργειας με γνώμονα την προστασία των καταναλωτών. 

Πηγή: ekpizo.gr

---

Το πόρισμα για τα "ουρανοκατέβατα" κέρδη στο ρεύμα παραδίδει η ΡΑΕ την Παρασκευή

4/5/2022, από το https://www.news247.gr/energia/to-porisma-gia-ta-oyranokatevata-kerdi-sto-reyma-paradidei-i-rae-tin-paraskeyi.9618213.html

---

Ο ενεργειακός πόλεμος ξεκίνησε: Συστάσεις στους Γερμανούς να «στοκάρουν» νερό και φαγητό

3/5/2022, στο https://www.newsbomb.gr/kosmos/story/1309216/o-energeiakos-polemos-xekinise-systaseis-stoys-germanoys-na-stokaroyn-nero-kai-fagito

---

Λογαριασμοί ρεύματος: Ερχεται «πλαφόν» στη ρήτρα αναπροσαρμογής - Το σχέδιο

 21/4/2022, από https://www.imerisia.gr/oikonomia/

---
Αγωγή για τους υπέρογκους λογαριασμούς ρεύματος: Επιστροφή της ρήτρας, «μπλόκο» στο κόψιμο

πηγή: https://www.protothema.gr/best-of-network/article/1230766/agogi-gia-tous-uperogous-logariasmous-reumatos-epistrofi-tis-ritras-bloko-sto-kopsimo-vid/

Ο πρόεδρος του Ινστιτούτο Καταναλωτή (ΙΝΚΑ) ανακοίνωσε την αγωγή για την ρήτρα αναπροσαρμογής που απογειώνει το κόστος του ρεύματος.Ο λογαριασμός του ρεύματος, είτε μιλάμε για την ΔΕΗ, είτε για οποιονδήποτε άλλο πάροχο, έχει εξελιχθεί σε εφιάλτη για τα ελληνικά νοικοκυριά, καθώς η ρήτρα αναπροσαρμογής απογειώνει το τελικό ποσό.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο μέχρι και σήμερα, οι λογαριασμοί έχουν διπλασιαστεί, ακόμα και τριπλασιαστεί, με αποτέλεσμα πολλές οικογένειες να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν.

Η πρώτη μεγάλη προσπάθεια για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου γίνεται από το Ινστιτούτο Καταναλωτή, όπως ανακοινώθηκε χθες το βράδυ από τον πρόεδρο του στο Kontra και συγκεκριμένα στην εκπομπή Kontra24.

Εκεί λοιπόν ο Γιώργος Λεχουρίτης γνωστοποίησε πως μέχρι το Πάσχα ή λίγο αργότερα, ο ΙΝΚΑ θα καταθέσει αγωγή κατά της ΔΕΗ και των άλλων παρόχων ρεύματος, σε μία προσπάθεια να μπει επιτέλους φρένο, ζητώντας να επιστραφεί στους πολίτες η ρήτρα αναπροσαρμογής και να μην μπορούν να κόψουν το ρεύμα στις οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς.

---

Β. Παπαδοπουλου

πηγή: ...www.fb

Μέσα σε δέκα λεπτάκια ο Leonidas Vatikiotis στην εκπομπή του Μπογιοπουλος Νικολαος ανέδειξε ευκρινώς μια σημαντική υποφώσκουσα αιτία του πολέμου: την ενέργεια. Όπως είπε με στοιχεία, τα τελευταία πέντε χρόνια στις ΗΠΑ έγιναν άνευ προηγουμένου επενδύσεις στη διαδικασία υγροποίησης φυσικού αερίου LNG (γεωτρήσεις,εγκατασάστεις, λιμάνια), επενδύσεις πρωτοφανείς στην ιστορία των ΗΠΑ, που σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούνται από την εσωτερική αγορά τους.
Τον Δεκέμβρη ο Πούτιν ανακοίνωσε ότι ο Nord Stream 2 είναι πλήρως έτοιμος, και το μόνο που απομένει είναι η έγκριση από τη Γερμανική Βουλή, η οποία όμως δεν δίνεται ποτέ. Τον Φλεβάρη αρχίζει μια αδικαιολόγητη επιθετικότητα από πλευράς Ουκρανών στο Ντονμπάς, εισβάλει η Ρωσία, και οι Αμερικάνοι κάνουν αμέσως εμπάργκο στο ρωσικό αέριο και πετρέλαιο. Πιέζουν ασφυκτικά τους Ευρωπαίους να κάνουν το ίδιο, και τελικά τους πείθουν να κόψουν με τη Ρωσία και να αγοράζουν το υγροποιημένο αέριο από τις ΗΠΑ σε κόστος 30%-100% παραπάνω!!
Οι ΗΠΑ, που όλος τυχαίως ήταν έτοιμες να καλύψουν τέτοια ζήτηση, κατορθώνουν να μοσχοπουλάνε το αέριο τους στην ΕΕ στην άλλη άκρη του κόσμου και είναι ο μεγάλος κερδισμένος, και επιπλέον πετάνε έξω από την Ευρώπη τον ενεργειακό ανταγωνιστή τους τη Ρωσία. Από την άλλη, το φθηνό φυσικό αέριο της Ρωσίας θα πηγαίνει πλέον στην Κίνα η οποία είναι η άλλη μεγάλη κερδισμένη καθώς η βιομηχανία της θα κινείται με πολύ φθηνότερη ενέργεια από την ευρωπαϊκή βιομηχανία. Ο μεγάλος χαμένος είναι φυσικά η ΕΕ και η Γερμανία, η Ένωση Βιομηχάνων της οποίας ήδη άρχισε να εκφράζει την ανησυχία της για τις εξελίξεις.
Αλλά ποιος μπλόκαρε την έγκριση στη Γερμανική Βουλή; Μα φυσικά, οι Πράσινοι! Όπως είπε ο Λεωνιδας, ο βρώμικος ρόλος τους φάνηκε ξεκάθαρα όταν με χίλιες δυο “περιβαντολογικές” δικαιολογίες αρνιόντουσαν σθεναρά να δώσουν θετική ψήφο, μέχρι που άρχισε του τουφεκίδι στην Ουκρανία, και τα πράγματα πήραν το δρόμο τους.
Και ο Ζελένσκι; Είναι προφανές ότι αν δεν είναι πράκτορας είναι ο χρήσιμος ηλίθιος της ιστορίας, όπου δέχεται να καταστραφεί ολοκληρωτικά και να ισοπεδωθεί η χώρα του, για να κερδίσουν πολλαπλά οι ΗΠΑ.
ΥΓ: Το 1922 δημοσιογράφοι είχαν ρωτήσει τον υπουργό Ναυτικών της Μ. Βρετανίας Ουίνστον Τσώρτσιλ “γιατί κινητοποιήσαμε τους Έλληνες και μετά τους παρατήσαμε στην τύχη τους και στην καταστροφή”. Και ο Τσώρτσιλ απάντησε επί λέξει: “Καμιά φορά, χρειάζεται να βρίσκεις τσάτσους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά για σένα”..
(Εγκαταστάσεις LNG όπως η εικονιζόμενη στη Λουιζιάνα ξεφύτρωσαν σαν τα μανιτάρια στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια και όλοι αναρωτιόντουσαν που θα χρησίμευαν.. φαίνεται πώς κάτι ήξερε ο θείος Σαμ 
 
Manos Saridakis

---

Οι οικονομικές κυρώσεις αποδείχτηκαν «δίκοπο μαχαίρι»

του Γιάννη Τόλιου, 28/3/2022

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/337487_oi-oikonomikes-kyroseis-apodeihtikan-dikopo-mahairi

---

ΙΕΝΕ: διεθνείς και εγχώριες αιτίες για την αύξηση των τιμών της ενέργειας

21/2/22, από το  https://ecopress.gr/iene-gia-energeiaki-krisi/?fbclid=IwAR3HhPaFws3DJT3IwjO2AlzXVYuY0MT3cqOA844t_EgglMo-wFBatf5UcFo

ακολουθεί απόσπασμα:

"Οι ενδογενείς αιτίες συνοψίζονται στα εξής:

1.Στην Ελλάδα, υπάρχει ανεπάρκεια ισχύος και περιορισμένες διασυνδέσεις, με αποτέλεσμα όλη η ενέργεια να περνάει μέσω του Χρηματιστηρίου και οι καταναλωτές να είναι 100% εκτεθειμένοι στις υψηλές τιμές. Αντίθετα στις Βόρειες χώρες η υπερεπάρκεια ισχύος και οι πολλές διασυνδέσεις έχουν ενισχύσει τον ανταγωνισμό μεταξύ παραγωγών και προμηθευτών, με αποτέλεσμα η χρηματιστηριακή τιμή να επηρεάζει σε ποσοστό μόλις 20% τις τιμές ρεύματος για επιχειρήσεις και νοικοκυριά.

2.Οι προμηθευτές ρεύματος στην Ελλάδα μετακυλίουν μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής όχι απλώς το αυξημένο κόστος της χονδρεμπορικής τιμής αλλά και τις προσαυξήσεις που διαμορφώνουν το τελικό κόστος της ενέργειας που αγοράζουν οι ίδιοι για τους πελάτες τους. Οι προσαυξήσεις αυτές δεν είναι καθόλου αμελητέες.

Τον Νοέμβριο, για παράδειγμα, οι καταναλωτές πλήρωσαν κόστη για απώλειες του συστήματος (Υψηλή Τάση) €7.97/MWh, για εφεδρεία του συστήματος €2.08/MWh και για την αγορά εξισορρόπησης €5.50/MWh. «Ασύλληπτο για ευρωπαϊκή χώρα είναι δε το κόστος για τις απώλειες δικτύου, κοινώς ρευματοκλοπές, το οποίο ακολουθεί τη διακύμανση της λιανικής τιμής και τον Νοέμβριο διαμορφώθηκε στα €35/MWh, από €10-12/MWh προ κρίσης, μόλις δηλαδή €4 χαμηλότερα από την κρατική επιδότηση», τονίζει το ΙΕΝΕ"

---

Τι συμβαίνει με τον πληθωρισμό και την ενέργεια

γράφει ο Παναγιώτης Λιαργκόβας, Πρόεδρος του ΚΕΠΕ και του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας, καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

από το https://www.real.gr/real_editors_guest_editor/arthro/ti_symbainei_me_ton_plithorismo_kai_tin_energeia-809198/

---

Οι πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος αλλάζουν μονομερώς τα τιμολόγια
Τα μετατρέπουν από σταθερά σε κυμαινόμενα χωρίς σαφή ενημέρωση

22/3/22

πηγή: https://www.kathimerini.gr/economy/561773416/oi-parochoi-ilektrikoy-reymatos-allazoyn-monomeros-ta-timologia/

Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνονται τα παράπονα των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος για τους παρόχους τους προς τη ΡΑΕ, όχι μόνο για τις ρήτρες αναπροσαρμογής, που προ κρίσης αγνοούσαν ότι υπήρχαν στις συμβάσεις τους, αλλά και για τις μονομερείς αλλαγές των σταθερών τιμολογίων. Οι προμηθευτές εδώ και μήνες αναθεωρούν μονομερώς τις συμβάσεις πελατών τους που επέλεξαν σταθερά τιμολόγια και τα οποία η ενεργειακή κρίση με τις υψηλές χονδρεμπορικές τιμές κατέστησε ζημιογόνα.

Στην πρακτική αυτή καταφεύγουν, αξιοποιώντας με αυθαίρετο πολλές φορές τρόπο τον κώδικα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας, που κατοχυρώνει το δικαίωμα αυτό των προμηθευτών υπό προϋποθέσεις, οι οποίες αφήνουν περιθώρια μιας αλλαγής ερμηνείας κατά το δοκούν. Για παράδειγμα, στο άρθρο 17.5 αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «ο προμηθευτής διατηρεί το δικαίωμα να προβεί σε τροποποίηση των όρων της παρούσης για σπουδαίο λόγο, όπως ενδεικτικά και όχι περιοριστικά, μεταβολή της κείμενης νομοθεσίας και αλλαγή των όρων λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρισμού». Οι προμηθευτές αξιολογούν ως «σπουδαίο λόγο» την αύξηση του χονδρεμπορικού κόστους ενέργειας και προχωρούν σωρηδόν και μονομερώς σε αλλαγή των σταθερών τιμολογίων. Αυτό γίνεται με έναν… μαγικό τρόπο, με τον οποίο οι προμηθευτές καταφέρνουν αφενός τυπικά να μην παραβιάζουν τον κώδικα ως προς την ενημέρωση των πελατών τους και αφετέρου να μην τον ενημερώνουν με σαφήνεια για να αποσπάσουν τη σιωπηρή συναίνεσή του στη νέα τιμολογιακή τους πολιτική.

Ο κώδικας προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας θέτει ως προϋπόθεση για τη μονομερή τροποποίηση της σύμβασης για «σπουδαίο» πάντα λόγο, την ενημέρωση εγγράφως 60 ημερολογιακές ημέρες πριν από την εφαρμογή της τροποποίησης, με ειδοποίηση σε χωριστό έντυπο που θα συνοδεύει τον λογαριασμό ρεύματος ή σε ειδικό πεδίο εντός του λογαριασμού κατανάλωσης ή με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο κώδικας προβλέπει μάλιστα ότι κατ’ εξαίρεσιν η ενημέρωση σχετικά με την τροποποίηση της χρέωσης προμήθειας μπορεί να γίνει με τον πρώτο λογαριασμό κατανάλωσης που ακολουθεί την τροποποίηση. Δηλαδή ο καταναλωτής θα πάρει τον αυξημένο λογαριασμό και θα ενημερωθεί ταυτόχρονα για να αποφασίσει αν θα αναζητήσει άλλο τιμολόγιο ή άλλον πάροχο. Οι ίδιες οι ρυθμίσεις του κώδικα είναι καταφανώς υπέρ των προμηθευτών, οι οποίοι άλλωστε και συμμετείχαν στις σχετικές διαβουλεύσεις της ΡΑΕ. Η καθιέρωση των ξεκάθαρων νέων τύπων τιμολογίων αναβάλλεται συνεχώς.

Το επιχείρημα των προμηθευτών που εισηγήθηκαν τις σχετικές ρυθμίσεις και αποδέχτηκε η ΡΑΕ ήταν ότι ο κώδικας δίνει τη δυνατότητα στον καταναλωτή να σπάσει όποτε θέλει το σταθερό του συμβόλαιο και να πάει σε άλλη εταιρεία, χωρίς κάποιο πέναλτι. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε ο κώδικας να διασφαλίζει τον προμηθευτή έναντι αυτού του κινδύνου, αφού έχει δεσμεύσει ενέργεια για έναν χρόνο για τον «Χ» πελάτη σε συγκεκριμένη τιμή.

Με το επιχείρημα αυτό η ΡΑΕ προχώρησε στις ρυθμίσεις περί μονομερούς τροποποίησης στην τελευταία αναθεώρηση του κώδικα προμήθειας. Στην πράξη, ωστόσο, ο κίνδυνος αυτός από πλευράς των καταναλωτών, να σπάσουν δηλαδή μονομερώς τα συμβόλαια, δεν υφίσταται για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι συνήθως τα συμβόλαια αυτά έχουν διάρκεια ενός ή δύο ετών και πουθενά δεν αναγράφεται το δικαίωμα του καταναλωτή να το σπάσει, χωρίς αποζημίωση, οπότε οι καταναλωτές δεν το γνωρίζουν. Ο δεύτερος, ότι οι περισσότεροι προμηθευτές προκειμένου να είναι πλήρως κατοχυρωμένοι έναντι ενός πιθανού τέτοιου κινδύνου, πουλάνε συνήθως τα σταθερά τιμολόγια με προωθητικές ενέργειες, π.χ. επιταγές ενός ποσού ή συγκεκριμένη έκπτωση, με τη δέσμευση ότι θα επιστραφεί εάν σπάσεις το συμβόλαιο, κάτι που επίσης ο καταναλωτής ανακαλύπτει εκ των υστέρων, αφού δεν ορίζεται με σαφήνεια.

Προκειμένου και να αυξήσουν την τιμή και να μη χάσουν τον πελάτη, ο συνηθέστερος τρόπος ενημέρωσης του καταναλωτή είναι μέσω του έντυπου του λογαριασμού, προς το τέλος με ψιλά γράμματα, στα οποία δύσκολα θα εστιάσει κάποιος. Αλλες εταιρείες ενημερώνουν με sms, παραπέμποντας σε κάποιο άρθρο της σύμβασης και του κώδικα προμήθειας.

Το απογοητευτικό της υπόθεσης είναι ότι ενώ η ΡΑΕ έχει εντοπίσει το πρόβλημα της αδιαφανούς τιμολόγησης και της παραπλάνησης των καταναλωτών και πήρε πρωτοβουλία πριν από περίπου έναν χρόνο για την καθιέρωση νέων τύπων τιμολογίων, η εφαρμογή τους παρατείνεται συνεχώς. Επειτα από μια πρώτη αναβολή για τις αρχές Μαρτίου από την αρχική ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου, κατόπιν αποδοχής σχετικού αιτήματος των προμηθευτών, μετέφερε την εφαρμογή τους για τον Απρίλιο. Οι προμηθευτές ζήτησαν και νέα παράταση με το επιχείρημα ότι δεν προλαβαίνουν να ολοκληρώσουν τις απαιτούμενες αλλαγές στα πληροφοριακά τους συστήματα. Κάποιοι μάλιστα διατυπώνουν ήδη αιτήματα για νέα παράταση επικαλούμενοι τον φόρτο εργασίας που έχουν επωμιστεί με τις επιδοτήσεις ρεύματος. Εάν δεν υπάρξει νέα παράταση, τότε από 1ης Απριλίου οι προμηθευτές θα πρέπει να υιοθετήσουν τρεις κατηγορίες τιμολογίων: σταθερά, τιμολόγια με όριο αυξομείωσης στα οποία οι πάροχοι θα πρέπει να προσδιορίζουν εκ των προτέρων το όριο της αυξομείωσης της τιμής της κιλοβατώρας από την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης, τα οποία θα περνούν το σύνολο των αυξομειώσεων από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στην κατανάλωση, όπως συμβαίνει και σήμερα.

---

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν - "Τσουνάμι" αιτημάτων για διακανονισμό

Δημιουργείται μια νέα γενιά ανεξόφλητων ποσών προς τις ηλεκτρικές εταιρείες. Αυξανόμενη είναι και η μεταπήδηση από πάροχο σε πάροχο προς αναζήτηση της καλύτερης τιμής.

22/3/22

στο https://www.news247.gr/energia/logiariasmoi-reymatos-oi-polites-den-mporoyn-na-plirosoyn-tsoynami-aitimaton-gia-diakanonismo.9569758.html

---

Για τις αυξήσεις στην ενέργεια, από τον Στέφ. Σταμέλλο

---

Ηλεκτρική Ενέργεια: Διμερές συμβόλαιο με πυρηνικό σταθμό προτείνει η Βουλγαρία στην Ελλάδα

1/3/2022

---

Ενεργειακός εφιάλτης με αύξηση 52% στην τιμή του αερίου, 34% στο ρεύμα
Ευρωπαϊκό Ταμείο για επιδοτήσεις στο ρεύμα ζητά η κυβέρνηση, έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου υπουργών Ενέργειας

25/2/2022 

---
Απώλειες στις αγορές, άλμα στο πετρέλαιο
Με άνοδο της τιμής του πετρελαίου αντέδρασε η αγορά στο διάγγελμα του

---

Κινδυνεύουν και οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας από την ακρίβεια -Λουκέτα αν παραταθεί η κρίση

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΤΣΗΣ, 16/02/2022, από το https://www.iefimerida.gr/oikonomia/elleipsi-reystotitas-idiotes-promitheytes-loyketa

Από τα υπερκέρδη 1,5 χρόνο πίσω, η εικόνα σήμερα για τους 16 ιδιώτες παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου είναι εκ διαμέτρου αντίθετη.

Η εκτίναξη των τιμών ενέργειας τους έχει υποχρεώσει να αγοράζουν ακριβό ρεύμα αλλά η αδυναμία των καταναλωτών να πληρώνουν στην ώρα τους, τούς προκαλεί προβλήματα ρευστότητας που προϊόντος του χρόνου ίσως γίνουν ανυπέρβλητα.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι το «φάντασμα» της Energa -Hellas Power που βάρεσε κανόνι το 2012 πλανάται πάνω από την αγορά ενέργειας. Και τότε η εταιρεία δεν μπορούσε να χρηματοδοτήσει τις πωλήσεις και την ανάπτυξή της λόγω έλλειψης ρευστότητας που την οδήγησε σε παράνομες πρακτικές διακράτησης των ποσών που κατευθύνονταν στους διαχειριστές του συστήματος, στο δημόσιο και στους δήμους.

Αν εξαιρέσουμε τους τρεις – τέσσερις παρόχους που είναι και παραγωγοί και βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα, σχεδόν το σύνολο της συγκεκριμένης αγοράς αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα ρευστότητας αφού η αξία των διακανονισμών που έχουν υποχρεωθεί να παρέχουν στους καταναλωτές έχει αυξηθεί ανάλογα με την εταιρεία από 100%-300% σε σχέση με τους διακανονισμούς πριν από την κρίση. Αν μάλιστα το εκρηκτικό κοκτέιλ υψηλού πληθωρισμού και ενεργειακού κόστους οδηγήσει τους πελάτες σε αδυναμία ανταπόκρισης και στους διακανονισμούς τότε θα μιλάμε για την τέλεια καταιγίδα. Δεδομένου ότι η ενεργειακή κρίση θα ταλαιπωρήσει την αγορά και τους επόμενους μήνες, παράγοντες του χώρου εκτιμούν πως κάποιοι μικροί πάροχοι δεν θα αντέξουν, αφού αναπόφευκτα κάποιο ποσοστό από τους διακανονισμούς όταν «διπλώσουν» οι δόσεις θα εξελιχθεί σε αδυναμία πληρωμών.
Στα επαγγελματικά τιμολόγια οι μεγαλύτερες αυξήσεις

Επίσης, ενώ παλαιότερα όλοι οι ιδιώτες πάροχοι επιδίωκαν να έχουν στο πελατολόγιό τους επιχειρήσεις και λιγότερο νοικοκυριά, ώστε να έχουν μικρότερο ρίσκο, η πρακτική αυτή τους έχει γυρίσει μπούμερανγκ. Και αυτό γιατί οι μεγαλύτερες αυξήσεις που φτάνουν και το 300% καταγράφονται στα επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής και μεσαίας τάσης με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των διακανονισμών να αφορά αυτή την κατηγορία πελατών. Ακόμη ένας παράγοντας που στερεί ρευστότητα από τις εταιρείες είναι το γεγονός πως οι πάροχοι δεν εισπράτουν την κρατική επιδότηση άμεσα αλλά σε βάθος χρόνου.

Προς το παρών περίπου οι μισοί προμηθευτές εμφανίζουν καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις του προς τους διαχειριστές των δικτύων (ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) αλλά και στην καταβολή τελών προς τους δήμους όπως επισήμως έχει επιβεβαιώσει η Κεντρική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων (ΚΕΔΕ).

Σήμερα οι 16 ιδιώτες πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας εξυπηρετούν περίπου 1,6 εκατ μετρητές με τη ΔΕΗ να εξυπηρετεί περίπου 5 εκατ μετρητές. Σε φορτίο κατανάλωσης οι ιδιώτες πάροχοι καλύπτουν σχεδόν το 35% της αγοράς και το υπόλοιπο 65% η ΔΕΗ

---

«Μαύρη τρύπα» τα χρέη των προμηθευτών ρεύματος!

 πηγή: https://www.newsbreak.gr/oikonomia/295631/mayri-trypa-chrei-promitheytes-reymatos/

Τα 450.000.000€ φτάνουν οι απλήρωτοι λογαριασμοί των 13 παρόχων ενέργειας σε ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ

Με ναρκοπέδιο που, αν σκάσει, θα προκαλέσει ισχυρό σοκ στην αγορά περιγράφεται η εικόνα των ληξιπρόθεσμων οφειλών των 13 προμηθευτών και παραγωγών ενέργειας προς τους διαχειριστές, λόγω των προβλημάτων ρευστότητας τα οποία επιτείνει η ενεργειακή κρίση.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, έως τα τέλη Ιανουαρίου 2022, οι 13 προμηθευτές ενέργειας είχαν χρέη προς ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ που προσεγγίζουν συνολικά τα 450.000.000 ευρώ.

Μάλιστα, αρκετοί αναλυτές συγκρίνουν την κατάσταση με ό,τι είχε συμβεί με το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο υπεξαίρεσης ύψους 256.000.000 ευρώ των Energa – Hellas Power από το Ελληνικό Δημόσιο την περίοδο από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012, όπου μέρος από τους φόρους των Ελλήνων πολιτών για να πληρώσουν τη ΔΕΗ κατέληξε σε μπουζούκια, αυτοκίνητα και offshore εταιρίες.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στη ρευστότητα των ιδιωτών προμηθευτών, εάν εξαιρεθούν οι δύο μεγαλύτερες εταιρίες του κλάδου, καθώς οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των καταναλωτών Χαμηλής και Μέσης Τάσης αυξάνονται και πλέον ακόμη και οι λεγόμενοι υγιείς καταναλωτές, δηλαδή εκείνοι που αποπλήρωναν κανονικά τους λογαριασμούς τους εντός των συμφωνημένων χρονικών ορίων, δυσκολεύονται και ζητούν ρυθμίσεις. Η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμη δυσκολότερη το τρέχον δίμηνο, οπότε θα εκδοθούν οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί με τις καταναλώσεις του χειμώνα, ειδικά την περίοδο Δεκεμβρίου- Ιανουαρίου.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο κίνδυνος να «σκάσουν» κάποιες από τις μικρότερες εταιρίες που δεν είναι καθετοποιημένες ή δεν ανήκουν σε μεγάλους και ισχυρούς ομίλους είναι ορατός και μάλιστα μέσα στο δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς. Ετσι, η αγορά κρατιέται από μια κλωστή, με τις οφειλές προς τους διαχειριστές ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ να φθάνουν τους πέντε μήνες.

Πρέπει να σημειωθεί εδώ ότι, με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο, οι προμηθευτές καλούνται να πληρώσουν τα τέλη χρήσης του δικτύου και του συστήματος, ανεξαρτήτως εάν τα έχουν εισπράξει από τους καταναλωτές, ενώ σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη, υπάρχει πρόβλεψη να αποδίδουν μόνο τα ποσά που έχουν εισπράξει.

Διακανονισμοί αποπληρωμής

Μέχρι σήμερα η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας έχει γίνει αποδέκτης αιτημάτων για διακανονισμούς αποπληρωμής, τα οποία έχει κάνει δεκτά προς διευκόλυνση των επιχειρήσεων του κλάδου. Ωστόσο, υπάρχει διάχυτη η εντύπωση ότι οι εταιρίες έχουν δημιουργήσει μια πλασματική ρευστότητα, την οποία θα συνεχίσουν να εφαρμόζουν όσο μένουν ατιμώρητες. Θυμίζουν μάλιστα ότι πρόστιμα από τη ΡΑΕ είχαν υποβληθεί και προ διετίας, χωρίς όμως οι εταιρίες να έχουν συμμορφωθεί.

Οι προμηθευτές από την πλευρά τους γκρινιάζουν και ασκούν έντονη κριτική ότι οι Αρχές ανέχονται μια παγιωμένη προβληματική κατάσταση. Όπως λένε, οι εταιρίες που εκπροσωπούν είναι αναγκασμένες μέσα σε αυτή την ενεργειακή καταιγίδα να διευκολύνουν τους διαχειριστές με τα εγγυημένα έσοδα, οι οποίοι απολαμβάνουν μηδενικό ρίσκο, και να εισπράττουν για λογαριασμό τους τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις άνευ αμοιβής και με την υποχρέωση να τους αποδίδουν τα έσοδα χωρίς καθυστερήσεις.

Ο αντίλογος που διατυπώνεται είναι ότι οι εταιρίες παρακρατούν τα έσοδα, όπως έκαναν στο παρελθόν τα ΕΛ.ΤΑ. με τη ΔΕΗ, με την υπόθεση τότε να παίρνει μεγάλες διαστάσεις, ενώ στις παρούσες συνθήκες οι Αρχές εμφανίζονται σε ρόλο παρατηρητή.

Στην πράξη, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας οι καταναλωτές καλούνται να καταβάλλουν το κόστος που τους αναλογεί για όλες τις δραστηριότητες που αφορούν την ηλεκτροδότησή τους. Δηλαδή για την παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις χρεώσεις για τη μεταφορά και τη διανομή της ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το σημείο του ακινήτου τους (τέλη χρήσης δικτύου).

Πού «φαγώθηκαν» τα εκατομμύρια από το σκάνδαλο των Energa, Hellas Power

Σύμφωνα με το βούλευμα βάσει του οποίου δικάστηκαν οι συνολικά 19 κατηγορούμενοι, οι φόροι που κατέβαλλαν οι πολίτες μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ κατέληγαν στις τσέπες των ιδιοκτητών της Energa και της Hellas Power. Μερίδα των κατηγορουμένων στη συνέχεια διακινούσε τα εκατομμύρια που είχαν συγκεντρώσει -κυρίως από το γνωστό «χαράτσι» στα ακίνητα- σε διάφορα σημεία του κόσμου ώστε να χαθούν τα ίχνη τους.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο βούλευμα, «στην Αθήνα, στη Ζυρίχη Ελβετίας, στο πριγκιπάτο του Μονακό, στο Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στο Χονγκ Κονγκ Κίνας, στη Σιγκαπούρη, στη Λευκωσία Κύπρου, στη Σόφια Βουλγαρίας, στη Βηρυτό Λιβάνου, στην Κωνσταντινούπολη Τουρκίας και στο Μαϊάμι των ΗΠΑ από τον Μάιο 2011 έως τον Νοέμβριο του 2012 χρησιμοποιούσαν τον χρηματοπιστωτικό τομέα διεθνώς για να διακινηθούν χρηματικά ποσά ύψους 256.521.323,96 ευρώ και να τους προσδώσουν νομιμοφάνεια».

Τα μερίδια αγοράς τον Ιανουάριο

Με οριακή αύξηση έκλεισε τον φετινό Ιανουάριο το μερίδιο της ΔΕΗ στην προμήθεια στο διασυνδεδεμένο σύστημα, καθώς, σύμφωνα με το δελτίο του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, το ποσοστό της επιχείρησης διαμορφώθηκε στο 64,50%, από 64,19% τον Δεκέμβριο του 2021. Οσον αφορά τα επιμέρους ποσοστά κάθε εταιρίας, τις τρεις πρώτες θέσεις κατέλαβαν οι τρεις καθετοποιημένοι όμιλοι για ακόμη έναν μήνα, με τα ποσοστά τους να είναι κοντά στο 6% και να το ξεπερνούν.

Στην πρώτη θέση βρέθηκε η Protergia (Mytilineos) με 6,90%, ακολουθούμενη από την ΗΡΩΝ (6,36%) και την Elpedison (5,95%). Η πρώτη δεκάδα συμπληρώνεται από τις NRG (4,39%), Watt & Volt (2,55%), Αέριο Αττικής Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας (2,13%), Zeniθ (2,01%), Volterra (1,87%), Volton (1,60%), KEN (0,74%).

---

Πληρώνουμε το ρεύμα 44% ακριβότερο από τoυς Ευρωπαίους!


Πρωτιά ανατιμήσεων τον Δεκέμβριο με +22%- Εχουμε τη δεύτερη υψηλότερη τιμή στην Ε.Ε.

«Καπέλο» 44% για το ρεύμα πληρώνουν οι Έλληνες καταναλωτές, σε σχέση με τη μέση λιανική τιμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα, σταθμισμένη με την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στην Ευρώπη μετά τη Ρουμανία.

Τα στοιχεία που εκδίδει σε μηνιαία βάση η συμβουλευτική εταιρεία VaasaETT και αποτελούν για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το μοναδικό σημείο αναφοράς, όσον αφορά τις τιμές λιανικής στον ευρωπαϊκό χώρο, αφήνουν έκθετη τη διοίκηση της ΡΑΕ, η οποία επιμένει να μεταδίδει καθησυχαστικά μηνύματα για τις εγχώριες τιμές σε σχέση με τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, σε τηλεοπτική εμφάνιση, ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθ. Δαγούμας διέψευδε ότι η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες τιμές στην Ευρώπη, προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι αυτόν τον μήνα (Δεκέμβριος) η τιμή ήταν από τις υψηλότερες, αλλά τον περασμένο μήνα ήταν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η αλήθεια είναι ότι, όπως επισήμαινε και η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση εποπτείας της Ελλάδας, επικαλούμενη τα στοιχεία της VaasaETT, ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο, πριν το μεγάλο ράλι τιμών που ακολούθησε, η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα (σε απόλυτα ποσά, χωρίς στάθμιση για την αγοραστική δύναμη) ήταν 14% πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα στοιχεία για τον Δεκέμβριο, επίσης από τη VaasaETT, θα έπρεπε να έχουν σημάνει συναγερμό στη ΡΑΕ, καθώς η τιμή του ρεύματος στην Ελλάδα (χωρίς στάθμιση αγοραστικής δύναμης) είχε ακολουθήσει τέτοια ανοδική πορεία, που έφθασε να είναι  32% μεγαλύτερη από τον μέσο όρο της ΕΕ, έναντι 14% τον Σεπτέμβριο, όπως προαναφέρθηκε. Προφανώς, το ενεργειακό κύκλωμα βρήκε την ευκαιρία εν μέσω ευρωπαϊκής κρίσης για να αυξήσει τα δικά του περιθώρια κέρδους, κάτι που, με τη σειρά του, γεννά πολλά ερωτήματα για πιθανές στρεβλώσεις στον ανταγωνισμό, τις οποίες η ΡΑΕ επιμένει να μην ερευνά.

Όπως φαίνεται στο γράφημα από την έκθεση της VaasaETT, μόνο πέντε χώρες (Δανία, Βρετανία, Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία) με πολύ υψηλότερα εισοδήματα από την Ελλάδα έχουν ακριβότερες τιμές λιανικής στο ρεύμα, που πάντως δεν απέχουν και πολύ από τις ελληνικές. Στην Ελλάδα, η τιμή της κιλοβατώρας είναι 31,5 ευρώ και στην πρώτη της κατάταξης, Δανία φθάνει τα 39,8 ευρώ. Η μέση τιμή στην ΕΕ (σκούρα πράσινη γραμμή) είναι 23,88 ευρώ, δηλαδή η ελληνική είναι περίπου 32% μεγαλύτερη.

Οι τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη

Οι συγκρίσεις γίνονται, όμως, αποκαρδιωτικές για τους Έλληνες καταναλωτές, όταν μπαίνει στην εξίσωση και η αγοραστική δύναμη. Ο οίκος VaasaETT υπολογίζει τις τιμές λιανικής και με τη στάθμιση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών κάθε χώρας, ώστε να βγαίνει και ένα συμπέρασμα για το πόσο βαριά χτυπούν τα εισοδήματα των καταναλωτών οι τιμές του ρεύματος.

Με βάση αυτή τη σύγκριση, η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη σε όλη την Ευρώπη, καθώς μόνο τους (πολύ φτωχότερους) καταναλωτές της Ρουμανίας πλήττουν τόσο έντονα οι τιμές του ρεύματος. Για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές της Ευρώπης, το ρεύμα είναι συγκριτικά έως και πολύ φθηνότερο.

Όπως φαίνεται στο γράφημα, η τιμή στην Ελλάδα (38,09 ευρώ) είναι 44% υψηλότερη από τον μέσο όρο της ΕΕ. Σε σχέση με την φθηνότερη χώρα, την Τσεχία, οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν το ρεύμα τρεις φορές ακριβότερα.

Οι τιμές του ρεύματος σταθμισμένες με την αγοραστική δύναμη

«Κερασάκι στην τούρτα» αυτών των εξοργιστικών, για τους καταναλωτές, στοιχείων είναι ότι τον Δεκέμβριο η Ελλάδα πέτυχε άλλο ένα θλιβερό ρεκόρ, καθώς στη χώρα μας καταγράφηκε η μεγαλύτερη άνοδος τιμών σε όλη την Ευρώπη, κατά 22%. Έτσι, από τη μια πλευρά η κυβέρνηση παρέχει όλο και μεγαλύτερες επιδοτήσεις στους λογαριασμούς όλων των καταναλωτών, από την άλλη οι πάροχοι έχουν την άνεση να κάνουν πρωταθλητισμό ανατιμήσεων. Η δε Ρυθμιστική Αρχή, δεν βρίσκει κάτι να πηγαίνει στραβά στη λειτουργία της αγοράς και ο κ. Δαγούμας προκαλεί στις τηλεοπτικές του εμφανίσεις τις εταιρείες... αν τολμούν να καταστρατηγήσουν τους κανόνες της αγοράς.

---
Στην Ελλάδα η δεύτερη υψηλότερη τιμή ρεύματος στην Ευρώπη τον Ιανουάριο

Του Χάρη Φλουδόπουλου 

20/1/22, από το  https://www.capital.gr/epixeiriseis/3609133/stin-ellada-i-deuteri-upsiloteri-timi-reumatos-stin-europi-ton-ianouario

Η ενεργειακή κρίση αναμένεται να απασχολήσει, μεταξύ άλλων, το σημερινό άτυπο συμβούλιο υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. που συνεδριάζει στη Γαλλία. Μια κρίση που σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση της Κομισιόν αναμένεται να συνεχίσει να προξενεί προβλήματα στις οικονομίες και τους καταναλωτές ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου στην Ευρώπη για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια. 

Μάλιστα, σύμφωνα με την Κομισιόν, οι τιμές λιανικής σε ρεύμα και αέριο αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται τους επόμενους μήνες καθώς δεν έχουν περάσει στην κατανάλωση οι υψηλές τιμές του 4ου τριμήνου του 2021.

Αν και η ενεργειακή κρίση είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο που πλήττει εξίσου σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εντούτοις, η Ελλάδα εμφανίζεται να είναι, τουλάχιστον για τον Ιανουάριο, μια από τις πιο ακριβές αγορές χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής εικόνα των αγορών ηλεκτρισμού της Ε.Ε. η μέση τιμή του ρεύματος για τη χώρα μας διαμορφώνεται στα 213 ευρώ/MWh, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τιμή στην Ε.Ε. πίσω μόνο από την Ιταλία (216 ευρώ/MWh). Μάλιστα η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και την Ελβετία, είναι οι μόνες χώρες που εμφανίζουν μέση τιμή Ιανουαρίου πάνω από τα 200 ευρώ/MWh.

Σε άλλες μεγάλες αγορές ,οι τιμές είναι αισθητά χαμηλότερες από την Ελλάδα: Γερμανία 162 ευρώ/MWh, Βέλγιο 183 ευρώ/MWh, Αυστρία 180 ευρώ/MWh, Ολλανδία 182 ευρώ/MWh, Ισπανία 193 ευρώ/MWh, Γαλλία 197 ευρώ/MWh. Η χαμηλότερη τιμή χονδρικής ρεύματος στην Ευρώπη είναι η Πολωνία με 142 ευρώ/MWh.

Υπενθυμίζεται ότι η μέση τιμή χονδρικής το Νοέμβριο ήταν στα 228 ευρώ/MWh ενώ το Δεκέμβριο αυξήθηκε ακόμη περισσότερο στα 235 ευρώ/MWh.

Θα πρέπει να τονιστεί, τέλος, ότι η ελληνική αγορά εμφανίζεται ακριβότερη σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο τιμολογείται στη χώρα μας το φυσικό αέριο.

Συγκεκριμένα, η τιμή πώλησης του αερίου καθορίζεται βάσει της μέσης τιμής εισαγωγής του προηγούμενου μήνα. Πρακτικά δηλαδή τον Ιανουάριο, ενσωματώνεται στην ελληνική αγορά το κόστος ρεκόρ του φυσικού αερίου που καταγράφηκε το Δεκέμβριο.

---
Μόνο στην πλατφόρμα MyRAE πλέον τα παράπονα των καταναλωτών για λογαριασμούς

πηγή: https://www.imerisia.gr/oikonomia/32677_mono-stin-platforma-myrae-pleon-ta-parapona-ton-katanaloton-gia-logariasmoys

Θέματα λογαριασμών και πληρωμών αφορούν τα περισσότερα παράπονα (42% του συνόλου) που υποβάλουν οι καταναλωτές στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, ενώ το 17% έχουν να κάνουν με τη σύμβαση μεταξύ καταναλωτή και εταιρίας, το 10% με την ποιότητα εξυπηρέτησης και το 8% αφορά τεχνικά προβλήματα. Το υπολειπόμενο 22%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η ΡΑΕ, αφορά πλειάδα διαφόρων θεμάτων με μικρά ποσοστά έκαστο.

Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο 13/9/2021-16/01/2022, διάστημα στο οποίο λειτουργεί η ψηφιακή πλατφόρμα υποδοχής αιτημάτων των καταναλωτών myRAE. Συνολικά στην περίοδο αυτή κατατέθηκαν 897 αιτήματα προς Προμηθευτές ή/και Διαχειριστές από τα οποία το 61% έχουν απαντηθεί, το 25% βρίσκονται σε εκκρεμότητα και το 13% έχει απορριφθεί. Η συντριπτική πλειονότητα (92%) των αιτημάτων αφορούσε θέματα ηλεκτρισμού, το 6% ζητήματα φυσικού αερίου και το 2% συμβόλαια συνδυασμού ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου.

Πέρα από τα αιτήματα που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Αρχής, έχουν συσσωρευτεί άλλα 1.400 παράπονα που υπεβλήθησαν στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου της Αρχής, στο info@rae.gr.

Η ΡΑΕ ενημερώνει σχετικά τους καταναλωτές ότι επειδή, η επεξεργασία των παραπόνων μέσω e-mail δεν είναι αυτοματοποιημένη, από σήμερα θα δέχεται παράπονα αποκλειστικά στο https://my.rae.gr/, ενώ όσοι υποβάλλουν ή έχουν υποβάλλει παράπονα μέσω του info@rae.gr, θα δέχονται/δεχθούν email για χρήση της Πλατφόρμας MyRAE.

Ο καταναλωτής μπορεί να συνδεθεί στο https://my.rae.gr/ μέσω των υφιστάμενων λογαριασμών του σε Facebook και Google ή και μέσω απλής εγγραφής. Τα παράπονα που υποβάλλονται στην πλατφόρμα κοινοποιούνται αυτόματα στον εκάστοτε Προμηθευτή Ηλεκτρικής Ενέργειας/Φυσικού Αερίου και/ή Διαχειριστή Δικτύου Διανομής.

---
Έρχεται σοκ με εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος έως και 800 ευρώ – Τα σχέδια για νέα μέτρα στήριξης

πηγή:  https://www.thetoc.gr/oikonomia/article/erxetai-sok-me-ekkatharistikous-logariasmous-reumatos-eos-kai-800-euro-ta-sxedia-gia-nea-metra-stirixis/

Ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας θα μας χρεώσει για το διάστημα Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου από 5 έως και 11 λεπτά την κιλοβατώρα ηλεκτρικής ενέργειας -ανάλογα με τον τιμοκατάλογο του προγράμματος που έχουμε επιλέξει- και η "ρήτρα αναπροσαρμογής" θα προσθέσει σε αυτό το ποσό 22-23 λεπτά επιπλέον.

Δηλαδή, η επιβάρυνση λόγω της αύξησης της τιμής χονδρικής στην ηλεκτρική ενέργεια είναι από 2 έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο για την κρατική επιδότηση που καλύπτει την περίοδο μέχρι και το τέλος του χρόνου, διαμορφώνεται στα 13 λεπτά την κιλοβατώρα και αυτό μέχρι τις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Όποιος καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, θα έρθει αντιμέτωπος με υπέρογκες χρεώσεις.

Υπέρογκες χρεώσεις

Ποιες θα είναι αυτές;

Για 500 κιλοβατώρες ανά μήνα (2000 κιλοβατώρες στο 4μηνο) να περιμένετε λογαριασμό από 580 έως 650 ευρώ (χωρίς τα δημοτικά τέλη) ενώ για 600 κιλοβατώρες ανά μήνα (2400 κιλοβατώρες στο τετράμηνο), μόνο η χρέωση του ρεύματος (χωρίς δηλαδή δημοτικά τέλη, ΕΡΤ κλπ) μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τα 800 ευρώ.

Καθώς λοιπόν μπαίνουμε στις εβδομάδες με τις χαμηλότερες θερμοκρασίες, καθώς μπαίνουμε στην περίοδο των εορτών που η κατανάλωση του ρεύματος αυξάνεται, να έχουμε κατά νου ότι η χρέωση μιας κιλοβατώρας σε τιμή λιανικής (μαζί με τη ρήτρα αναπροσαρμογής, αφαιρουμένης της κρατικής επιδότησης αλλά μαζί με τους φόρους και τις μη ανταγωνιστικές χρεώσεις) μπορεί να φτάσει στα 35 λεπτά αν η κατανάλωση ανεβαίνει στις 600 κιλοβατώρες ανά μήνα ή στα 28,5 λεπτά αν η κατανάλωση περιορίζεται στις 300 κιλοβατώρες ανά μήνα. Το τελικό ποσό εξαρτάται φυσικά και από την τιμολογιακή πολιτική της εταιρείας.

Τα αυξημένα αυτά ποσά θα φανούν στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που θα παραλάβουμε λίγο πριν ή μετά τις εορτές των Χριστουγέννων. Η χειρότερη δε περίοδος θα είναι ο Φεβρουάριος και ο Μάρτιος καθώς τότε γίνονται εκατομμύρια μετρήσεις από τον ΔΕΔΔΗΕ για τις καταναλώσεις ρεύματος της περιόδου Νοέμβριος-Δεκέμβριος- Ιανουάριος – Φεβρουάριος.

Οι εκκαθαριστικοί του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι -παραδοσιακά- οι πιο τσουχτεροί λόγω μεγάλων καταναλώσεων και ειδικά φέτος, θα είναι πολύ επιβαρυμένοι λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Φυσικό αέριο

Κάτι αντίστοιχο ισχύει φυσικά και για τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου. Η έναρξη της χειμερινής περιόδου, συνέπεσε με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου με την τιμή να διαμορφώνεται χθες στο ολλανδικό χριματιστήριο ακόμη και πάνω από τα 116 ευρώ τιμή 10 φορές μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

Αυξημένη χρήση φυσικού αερίου, έχει ξεκινήσει να γίνεται από τον Νοέμβριο στα περισσότερα νοικοκυριά κάτι που σημαίνει ότι το +180% στην τιμή λιανικής θα φανεί ουσιαστικά στους επόμενους λογαριασμούς.

Τώρα που θα φανούν οι πραγματικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης στα νοικοκυριά, η κυβέρνηση καλείται να λάβει τις αποφάσεις για τα μέτρα στήριξης της επόμενης χρονιάς. Εκτός από την αύξηση της έκπτωσης από την ΔΕΠΑ στους λογαριασμούς του αερίου (από 15% σε 30%) δρομολογείται και η επέκταση της επιδότησης στο ηλεκτρικό ρεύμα. Ωστόσο, δρομολογείται η θέσπιση κριτηρίων κάτι που σημαίνει ότι χιλιάδες νοικοκυριά ενδέχεται από το νέο έτος να μην λάβουν ούτε την ενίσχυση των 39 ευρώ ανά μήνα που προβλέπεται για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο.

---
Έρχονται λογαριασμοί φωτιά για το ρεύμα του Δεκεμβρίου

του Χάρη Φλουδόπουλου, Ιαν. 22

πηγή: https://www.capital.gr....ou

Νέες αυξήσεις αναμένεται να δουν στους λογαριασμούς ρεύματος του Δεκεμβρίου, νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτό διότι, όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύει το ενεργειακό χρηματιστήριο, η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος τον περασμένο μήνα κινήθηκε ανοδικά, φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, στα 235,38 ευρώ/MWh. Αυτό σημαίνει ότι θα ενεργοποιηθούν εκ νέου οι ρήτρες χονδρεμπορικής που περιλαμβάνονται στα τιμολόγια λιανικής, προκαλώντας νέες αυξήσεις στο τελικό κόστος του ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το Νοέμβριο η μέση χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος βρισκόταν περίπου 7 ευρώ/MWh κάτω, στα 228,87 ευρώ/MWh. Έτσι η λιανική τιμή του ρεύματος από τα 28 – 29 σεντς/KWh το Νοέμβριο, ανεβαίνει το Δεκέμβριο στα 30 – 31 σεντς/KWh.

Πρακτικά ένα νοικοκυριό με 4μηνιαία κατανάλωση 1,5 MWh ή αλλιώς μηνιαία κατανάλωση 375 KWh θα κληθεί να πληρώσει μόνο για την ανταγωνιστική χρέωση (χωρίς δηλαδή τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τα τέλη του λογαριασμού) 112,5 ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η μηνιαία επιδότηση των 45 ευρώ. Το Νοέμβριο το αντίστοιχο ποσό ήταν στα 105 ευρώ. 

Όσον αφορά στον Ιανουάριο, κατά την πρώτη εβδομάδα του μήνα καταγράφεται υποχώρηση της μέσης χονδρεμπορικής τιμής στα 175 ευρώ/MWh που μεταφράζεται σε λιανική τιμή στα 20 – 23 σεντς /KWh. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως ότι τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται ανοδική τάση στην πορεία των τιμών χονδρικής, που σημαίνει ότι δύσκολα η μέση τιμή του μήνα θα κινηθεί σε αυτά τα επίπεδα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και μεταβλητότητας, σήμερα αναμένεται να γίνουν ανακοινώσεις από τον αρμόδιο υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας Κ. Σκρέκα για τα νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες με βάση το νέο μοντέλο, θα προβλέπεται επιδότηση ως ποσοστό της επιβάρυνσης που υφίσταται ο καταναλωτής. Παράλληλα δε θα επιδοτούνται όλοι οι μετρητές παρά μόνον εκείνοι που αφορούν στην κύρια κατοικία. Σε κάθε περίπτωση παραμένει η επιδότηση των πρώτων 300 κιλοβατωρών κάθε μήνα, ενώ δεν είναι σαφές εάν θα υπάρξει κάποιο εισοδηματικό όριο. 

---
Ηλεκτρικό ρεύμα: Προμηθευτές vs PAE για τις αλλαγές στα τιμολόγια

Νέο «βέτο» θέτουν οι προμηθευτές στις προτάσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για τη διαφάνεια στους λογαριασμούς ρεύματος, την τυποποίηση των σχετικών εντύπων και την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων ανάλογα με το ρίσκο που ενσωματώνουν.

 Οι επιχειρήσεις θεωρούν ότι οι προτάσεις περιορίζουν τον ανταγωνισμό, δεν συμφωνούν με την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων υποστηρίζοντας πχ ότι αν στο μέλλον πέσουν οι τιμές, τα σταθερά τιμολόγια που θεωρούνται τώρα χαμηλού ρίσκου θα επιβαρύνουν τους καταναλωτές ενώ σε κάθε περίπτωση ζητούν αναβολή της εφαρμογής των όποιων μέτρων υιοθετηθούν. Οι εκπρόσωποι των καταναλωτών συμφωνούν με τη φιλοσοφία των προτάσεων της Αρχής και ζητούν την επέκταση και την περαιτέρω ανάλυση του κόστους αλλά και του κινδύνου που αναλαμβάνουν.

   Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από τις τοποθετήσεις των φορέων στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης που πραγματοποίησε η ΡΑΕ, για τη θέσπιση πρότυπων εντύπων αίτησης σύμβασης και λογαριασμών ρεύματος και την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων που διαθέτουν στην αγορά οι προμηθευτές ρεύματος, ανάλογα με το ρίσκο που εμπεριέχουν, σε τρεις κατηγορίες ως εξής:

   -Τα σταθερά τιμολόγια θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια μηδενικού κινδύνου.

   -Τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια "οριοθετημένου κινδύνου" και

   -Τα κυμαινόμενα τιμολόγια χωρίς όριο προσαύξησης θα προσδιορίζονται ως τιμολόγια "υψηλού κινδύνου".

   Ειδικότερα, στις προτάσεις που διατυπώθηκαν περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα εξής:

   Η ΔΕΗ, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, διαφωνεί με την θέσπιση ορίου στη διακύμανση των τιμολογίων και τον χαρακτηρισμό των κυμαινόμενων τιμολογίων χωρίς όριο προσαύξησης ως υψηλού ρίσκου. «Διαφωνούμε, αναφέρει, με την ύπαρξη προκαθορισμένης κατηγοριοποίησης των τιμολογίων χαμηλής τάσης που θα οριοθετεί και το ύψος της ρήτρας αναπροσαρμογής, διότι αυτό ενάγεται ξεκάθαρα στην εμπορική πολιτική του προμηθευτή, αφού θέτει ανώτατο όριο οικονομικού κόστους στον προμηθευτή αφού θέτει ανώτατο όριο οικονομικού κόστους στον προμηθευτή, και στην ουσία η αγορά οδηγείται, με αυτά τα μέτρα, έμμεσα, σε ρύθμιση τιμολογίων».

   Εκτιμούμε, προσθέτει, ότι η διαφάνεια επιτυγχάνεται με τη σωστή και λεπτομερή επεξήγηση των τιμών και όχι με την προσθήκη πλαφόν τιμής και συγκεκριμένη ομογενοποίηση σε κατηγορίες με βάση το κριτήριο του κινδύνου τιμών που ενσωματώνουν. Κατά την εκτίμησή μας πρόκειται για ρυθμιστικά μέτρα που θέτουν δεσμευτικούς όρους για τη διαμόρφωση της τιμολογιακής πολιτικής των προμηθευτών και ταυτόχρονα δεν δίνεται τελικώς η δυνατότητα στους καταναλωτές να αξιοποιήσουν πλήρως τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά ενέργειας σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον.

   Ως προς το πρότυπο αίτησης σύμβασης και έντυπο λογαριασμού η ΔΕΗ διατυπώνει ενστάσεις για το περιεχόμενο και τον τρόπο απεικόνισης του εκτιμώμενου συνολικού κόστους ενώ ζητά παράταση του χρόνου εφαρμογής τους (η ΡΑΕ προτείνει την εφαρμογή των αλλαγών από 1ης Ιανουαρίου).

   Η Μυτιληναίος θέτει ως κυρίαρχο πρόβλημα την ισχυρή θέση της ΔΕΗ στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας ζητώντας μεταξύ άλλων την πραγματοποίηση έρευνας και τον περιορισμό του μεριδίου της στο 40 %. Αναφέρει ότι «παρά την πληθώρα των εναλλακτικών παρόχων, η οριζόντια κινητικότητα των πελατών και η αλλαγή εκπροσώπησης παραμένει φτωχή» καθώς και ότι παρά την αυξημένη συμμετοχή των ανεξάρτητων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας συνεχίζει να χαρακτηρίζεται από τη δεσπόζουσα θέση της ΔΕΗ η οποία εκπροσωπεί το 77,8% του συνολικού αριθμού παροχών σε Χαμηλή και Μέση Τάση στο διασυνδεμένο σύστημα και άνω του 63% της συνολικής κατανάλωσης. Ζητά επίσης την παρέμβαση της ΡΑΕ «για την εφαρμογή των αρχών υγιούς ανταγωνισμού» υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι προμηθευτές αδυνατούν να ανταγωνιστούν το σταθερό τιμολόγιο του Βασικού Παρόχου με αποτέλεσμα την «αυξανόμενη και εκ νέου επιστροφή/μετακίνηση καταναλωτών προς τη ΔΕΗ, έχοντας ως αποτέλεσμα το μεγαλύτερο κλείσιμο της αγοράς και την περαιτέρω εξασθένιση του ανταγωνισμού στην αγορά λιανικής».

   «Η μη ισότιμη πρόσβαση στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα παραγωγής (όπου η ΔΕΗ διατηρεί την αποκλειστική και προνομιακή πρόσβαση στην υδροηλεκτρική παραγωγή), σε συνδυασμό με την υπερδεσπόζουσα θέση του ιστορικού παρόχου στην προμήθεια, δυσχεραίνει σημαντικά την ανάπτυξη μιας υγιούς ανταγωνιστικής αγοράς και την περαιτέρω βελτίωση της ποιότητας και των τιμών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας στον τελικό καταναλωτή», υποστηρίζει.

   Ως προς τα θέματα της διαβούλευσης, η Μυτιληναίος διαφωνεί με την διαβάθμιση ρίσκου και την κατηγοριοποίηση των τιμολογίων.

   Η Ήρων Θερμοηλεκτρική συμφωνεί με την ύπαρξη κυμαινόμενων τιμολογίων με όριο διακύμανσης, διαφωνεί όμως με την κατηγοριοποίηση και τον χαρακτηρισμό των τιμολογίων ως προς τον κίνδυνο που ενσωματώνουν.

   Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) ζητά να διατηρήσουν οι προμηθευτές ενέργειας τη δυνατότητα προσδιορισμού της μορφής και της δομής των δύο εντύπων (αίτησης προσφοράς και λογαριασμών). Ζητά επίσης «να απαλειφθούν οι όροι «μηδενικού κινδύνου», «οριοθετημένου κινδύνου», κτλ. και να διατηρηθούν μόνο οι χαρακτηρισμοί «σταθερά», «κυμαινόμενα» κτλ. οι οποίοι προσδιορίζουν με πληρότητα τα αντικειμενικά χαρακτηριστικά των προϊόντων, δίχως να επιφέρουν αξιολογική εκτίμηση της ελκυστικότητας τους για τους καταναλωτές».

   Η ΕΒΙΚΕΝ (βιομηχανικοί καταναλωτές ενέργειας) ζητά να επεκταθούν τα κυμαινόμενα τιμολόγια με όριο προσαύξησης και στη βιομηχανία που ηλεκτροδοτείται από το δίκτυο μέσης τάσης. Σημειώνει ότι τα τιμολόγια σταθερής χρέωσης προσφέρονται σε πολύ υψηλές τιμές, ενώ το κυμαινόμενο τιμολόγιο αφήνει εκτεθειμένη την βιομηχανία στον κίνδυνο της εκτόξευσης των τιμών στην αγορά, όπως συμβαίνει σήμερα.

   Η ΕΚΠΟΙΖΩ θεωρεί ότι οι προτάσεις της ΡΑΕ είναι στη σωστή κατεύθυνση και προστατεύουν τους καταναλωτές από αυθαίρετες, αδιαφανείς και καταχρηστικές πρακτικές. Ζητά ωστόσο περαιτέρω μέτρα καθώς όπως αναφέρει ο καταναλωτής αδυνατεί να συγκρίνει τα τιμολόγια του ανταγωνισμού «με περαιτέρω συνέπεια τις παραπλανητικές πρακτικές από τους προμηθευτές, οι οποίοι πλέον διαφημίζουν τιμολόγια που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματική χρέωση προμήθειας, αφού υπόκεινται σε αναπροσαρμογή».

   Η Ένωση, όπως επισημαίνει το ΑΜΠΕ, ζητά επίσης να αφαιρεθούν από τους λογαριασμούς ρεύματος οι χρεώσεις που δεν σχετίζονται με την κατανάλωση ενέργειας. Σύμφωνα με την ΕΚΠΟΙΖΩ, οι λογαριασμοί ηλεκτρικού ρεύματος περιλαμβάνουν 10 χρεώσεις (Χρεώσεις δήμων: Δημοτικά Τέλη/Δημοτικός φόρος/Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ΕΡΤ, ΕΦΚ - (Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης) (Ν.3336/05), Ειδικό Τέλος 5‰ (Ν.2093/92) υπέρ των τελωνειακών υπαλλήλων, Λοιπές χρεώσεις, ΥΚΩ - Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας και ΕΤΜΕΑΡ -Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων), από τις οποίες οι 7 είναι άσχετες με την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και μόνο 3 αφορούν σε αυτήν (κατανάλωση ενέργειας, ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ),

   Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία ο λογαριασμός ενός μέσου νοικοκυριού αυξάνεται κατά 30-35% με τις εν λόγω χρεώσεις (υπέρ τρίτων, ΕΤΜΕΑΡ και ΥΚΩ), ενώ το κόστος προμήθειας, μεταφοράς και διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας που πληρώνει ο κάθε καταναλωτής καλύπτει περίπου το 65% του συνολικού λογαριασμού του.

-----

Αυξήσεις τιμών ρεύματος: Μαύρος χειμώνας για τα νοικοκυριά, φουσκωμένα τα ταμεία των κερδοσκόπων,\

του Στέφανου Πράσσου* 

πηγή:  https://kommon.gr/paremvaseis/item/4899...jcLM

Τιμές ρεύματος στην ΕΕ στις 19/10/21 Πρώτη η Ελλάδα, Τελευταία η Πολωνία και η μεταξύ τους διαφορά 143 ,72 ευρώ ανά MW/h!

Το τελευταίο διάστημα οι λογαριασμοί του ρεύματος που φτάνουν στους καταναλωτές σοκάρουν! Αυξήσεις που ξεπερνάνε ακόμα και το 30% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο, έχουν επιβληθεί ήδη και από τους ιδιώτες «παρόχους» και από τη ΔΕΗ. Κι αυτό είναι μόνο η αρχή. Οι αυξήσεις που έρχονται στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα το επόμενο διάστημα δεν θα έχουν προηγούμενο.

Μαύρος Χειμώνας περιμένει τους βιοπαλαιστές αν υπολογίσουμε ότι οι αυξήσεις αυτές, όπως είναι φυσικό, συμπαρασύρουν τον τιμάριθμο προς τα πάνω και εκτινάσσουν τις τιμές όλων των ειδών πρώτης ανάγκης κάνοντας τη ζωή των μισθοσυντήρητων και των Λαϊκών νοικοκυριών πολύ δύσκολη αφού βλέπουν τις τιμές να αυξάνονται αλλά τα εισοδήματά τους να μειώνονται συνεχώς εδώ και μια δεκαετία. [1]

Τι έγινε όμως τόσο ξαφνικά και εκτινάχθηκαν όλες οι τιμές;  Η κυβέρνηση της ΝΔ λέει πως δεν έχει καμιά ευθύνη για την εκτίναξη των τιμών και ρίχνει όλο το βάρος στην αύξηση των διεθνών τιμών των καυσίμων και του Ηλεκτρισμού. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή που δεν τη λένε είναι ότι ο Μητσοτάκης και η Κυβέρνησή του, όπως και όλες οι προηγούμενες, έχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες!!!      

Ας δούμε όμως τους λόγους που εκτινάχθηκαν οι τιμές:

Η Εκτίναξη των τιμών πώλησης δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο «Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων»

Οι τιμές αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων εκτινάσσονται και μέσα σε δυο χρόνια τετραπλασιάζονται φτάνοντας σήμερα κοντά στα 63 ευρώ ο τόνος και το ράλι των αυξήσεων συνεχίζεται.

Εδώ γίνεται ένα παιχνίδι καθαρής κερδοσκοπίας με την ΕΕ και τον «εκτελεστικό της βραχίονα», την Κομισιόν που απαρτίζεται από στελέχη των Πολυεθνικών και του Ευρωπαϊκού Κεφαλαίου γενικότερα να παίζουν τον κύριο ρόλο.

Κατ αρχήν αφού το διοξείδιο του άνθρακα θεωρείται ρύπος και είναι η κύρια αιτία που εντείνει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική κρίση έπρεπε να είναι αντικείμενο αγοροπωλησίας και μάλιστα μέσω χρηματιστηρίου όπου εξελίσσονται κερδοσκοπικά παιχνίδια;

Ακόμα και με την ανήθικη και αντιπεριβαλλοντική αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» να λειτουργούσαν θα έπρεπε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ορίσει μια στάνταρ τιμή που θα πλήρωναν οι ρυπαντές για να μη γίνει αντικείμενο αισχροκέρδειας. Κι αυτό επειδή όπως αποδείχτηκε, περίτρανα πλέον, μπορεί τα δικαιώματα αυτά να τα πληρώνει κατ αρχήν ο ρυπαίνων αλλά τελικά τα μετακυλύει στους καταναλωτές και μάλιστα στους οικιακούς, δηλαδή στο λαό.

Το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εσόδων, στη Χώρα μας  (ήταν το 65% και πρόσφατα πήγε στο 78%), τροφοδοτεί τον ΕΛ.ΑΠΕ (Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ) που πηγαίνει στις τσέπες των ιδιοκτητών ΑΠΕ (Αιολικά + Φωτοβολταϊκά) και το υπόλοιπο μπαίνει στο «πράσινο ταμείο» που από εκεί με διάφορους τρόπους πάλι καταλήγει στις τσέπες των Βιομηχάνων. Δηλαδή «όπως και να κάτσει η μπίλια» ο λαός πληρώνει και το κεφάλαιο εισπράττει.  

Και επειδή οι αγοροπωλησίες αυτές είναι «αεριτζίδικες» αποκαλύφτηκε πριν μερικά χρόνια και ένα τεράστιο σκάνδαλο που ονομάστηκε «η απάτη του αιώνα» όπου οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου σε συνεργασία με τα «τρωκτικά» της Κομισιόν ροκάνισαν άνω των 5 δις ευρώ μέσω εικονικών αγοροπωλησιών δικαιωμάτων εκπομπών διοξειδίου. Κι αυτά εμείς τα πληρώσαμε![2]

Ποιος πληρώνει για αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2;

Κατ αρχήν όσες επιχειρήσεις έχουν δικαιώματα εκπομπών CO2 και δεν τα κάνουν χρήση τα βγάζουν για πώληση (πλειστηριασμός) μέσω του Ευρωπαϊκού Χρηματιστηρίου Ρύπων. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καθορίσει, από το 2013, εξαιρέσεις στην πληρωμή αυτών των δικαιωμάτων επειδή κάποιες χώρες είχαν το 2013 ΑΕΠ κάτω από το 60% του μέσου όρου του ΑΕΠ των Χωρών της ΕΕ. Οι Χώρες αυτές είναι:  Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία, Λετονία, Τσεχία Εσθονία και Κύπρος στις οποίες δόθηκαν δωρεάν δικαιώματα για εκσυγχρονισμό του ηλεκτρικού τους συστήματος. Όμως δωρεάν δικαιώματα έχουν δοθεί και σε πολλές ιδιωτικές βιομηχανίες «ιδίως σε τομείς που κινδυνεύουν να μεταφέρουν τις μονάδες παραγωγής τους σε άλλα μέρη του κόσμου»….    Δωρεάν δικαιώματα  επίσης δίνονται στις θαλάσσιες (εφοπλιστές) και εναέριες μεταφορές.  [3]

Η εξαίρεση αυτή δεν ίσχυσε για τη Χώρα μας, παρότι την επόμενη χρονιά, το 2014 το ΑΕΠ της έπεσε κάτω από το 60% του Μ.Ο των Χωρών της ΕΕ. Το αίτημα αυτό το έφεραν και στο Ευρωκοινοβούλιο Έλληνες Ευρωβουλευτές αλλά απορρίφτηκε επειδή δεν το στήριξε ούτε η Ελληνική Κυβέρνηση ούτε η αντιπολίτευση  και πολεμήθηκε σκληρά από τις οργανώσεις της «βαθιάς» οικολογίας (greenpeace, WWF και τα παρακλάδια τους). Το αιτιολογικό τους ήταν πως «αν απαλλαγεί η Ελλάδα από αυτές τις υποχρεώσεις δεν θα προχωρήσει αποτελεσματικά η εγκατάσταση των ΑΠΕ».

Εν ολίγοις Κυβέρνηση, αντιπολίτευση και βαθιά οικολογία καταδίκασαν έναν λαό πτωχευμένο να πληρώνει δυσβάσταχτους φόρους, ενώ μπορούσε να τους αποφύγει, απλά και μόνο για να γίνει ακριβό το ρεύμα από λιγνίτη ώστε «περπατήσει» η εγκατάσταση των αιολικών και των Φωτοβολταϊκών. [4]

Βεβαίως η RWE και οι άλλες πολυεθνικές του άνθρακα πληρώνουν ακόμα 5 ευρώ τον τόνο επειδή ήταν «προνοητικοί» και αγόρασαν δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου μέχρι το 2030! Άρα αυτοί γνώριζαν ότι θα φτάναμε στις σημερινές τιμές CO2 όμως δεν ήξεραν τίποτα ούτε η ΔΕΗ ούτε οι Ελληνικές Κυβερνήσεις……

Έχουν ή δεν έχουν ευθύνες οι υποτακτικές Ελληνικές Κυβερνήσεις που φεσώνουν τον Ελληνικό λαό με τεράστιους φόρους μόνο και μόνο για να φουσκώσουν τις τσέπες των Βιομηχάνων ΑΠΕ;

Η αύξηση των τιμών του Φυσικού Αερίου

Η δεύτερη αιτία της ανόδου των τιμών Η/Ε στη χονδρική είναι η ιλιγγιώδη αύξηση των τιμών του Φυσικού αερίου. Σε διάστημα λιγότερο του ενός έτους η τιμή του Φυσικού Αερίου ανέβηκε κατά 120%.  Χαρακτηριστικά, το Ολλανδικό TTF που είναι σημείο αναφοράς για τις τιμές Φ.Α εκτινάχτηκε μέσα σε μια μέρα (5 Οκτώβρη) από 100 σε 161 ευρώ όταν τον Οκτώβρη το 2020 ήταν στα 15 ευρώ η μεγαβατώρα! Και αυτό όχι επειδή, όπως γράφεται, το θέλει ο Πούτιν αλλά επειδή γίνεται μέσω χρηματιστηρίου όπου «αλωνίζουν» οι κερδοσκόποι.  Οι πάντα «προνοητικοί» Γερμανοί όμως συνεχίζουν να έχουν φθηνό Φυσικό Αέριο αφού σε συμφωνία με τους Ρώσους έχουν κλειδωμένες τιμές και άφθονο Φ.Α από τον αγωγό Nord Stream και σε λίγο θα πάρουν και από τον Nord Stream 2, αγωγοί που τροφοδοτούν αποκλειστικά τη Γερμανία.

«Δεν φταίμε εμείς αλλά η διεθνής άνοδος των τιμών φυσικού αερίου» λέει ο Μητσοτάκης. Όμως δεν ήταν αυτός και οι υπουργοί του που πριν ενάμιση χρόνο μας διαβεβαίωνε ότι το Φυσικό αέριο, το οποίο πλέον είναι το «μεταβατικό καύσιμο» για τη Χώρα μας, είναι φθηνό και θα φθηνύνει ακόμα περισσότερο; 

Δεν είναι αυτός που πριν δυο χρόνια από τις ΗΠΑ ανήγγειλε το πρόωρο, κατά 27 χρόνια, κλείσιμο ολόκληρης της λιγνιτικής παραγωγής για να προωθήσει τα συμφέροντα του Αμερικάνικου Κεφαλαίου μέσω του σχιστολιθικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG); Ο ένας από τους δυο λόγους που επικαλέστηκε μάλιστα ήταν ότι ο λιγνίτης είναι ακριβό καύσιμο.

Σήμερα όμως που οι τιμές του Φυσικού Αερίου έχουν «ανεβεί στα σύννεφα» και παρά τα κερδοσκοπικά παιχνίδια με την αγορά δικαιωμάτων εκπομπών CO2, η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη στοιχίζει λιγότερο κατά 80 ευρώ MW/h και η «ψαλίδα» όσο πάει και μεγαλώνει. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η Πολωνία που χρησιμοποιεί κατά 80% λιγνίτη στην ηλεκτροπαραγωγή έχει σήμερα το φθηνότερο ρεύμα στην Ευρώπη και μάλιστα κατά 100 ευρώ κατά MW/h φθηνότερα από την Ελλάδα. Θυμίζουμε ότι η Πολωνία, Χώρα της ΕΕ, πήρε παράταση για το κλείσιμο της λιγνιτικής της παραγωγής για μετά το 2050. [5]

Ταυτόχρονα ο λιγνίτης είναι ντόπιο καύσιμο και υπάρχει σε επάρκεια ενώ αντίθετα υπάρχει έλλειψη εισαγόμενου Φυσικού Αερίου. Αλλά και LNG το οποίο οι «φίλοι μας» Αμερικάνοι εξορίσουν με αργούς ρυθμούς (41% λιγότερο από πέρσι) για να πετύχουν ακόμα μεγαλύτερες τιμές. Στις αυξήσεις των τιμών του LNG συντελούν και οι «Έλληνες» εφοπλιστές οι οποίοι διπλασίασαν τα ναύλα μεταφοράς και «τρίβουν τα χέρια τους» διότι ήταν «προνοητικοί» και επένδυσαν κοντά στα 50 δις δολάρια για την κατασκευή πλοίων δεξαμενών. Μόνο ο Μαρινάκης παρήγγειλε 13 τέτοια πλοία εκ των οποίων τα 5 τα παρέλαβε ήδη. ΗΠΑ και Έλληνες εφοπλιστές για τα δικά τους συμφέροντα «έπεισαν» τον Μητσοτάκη να κλείσει πρόωρα τον λιγνίτη.[6]

Το μεγάλο ερώτημα στο οποίο πρέπει κάποτε να απαντήσουν κι ο Μητσοτάκης και οι άλλοι υποστηριχτές του ξαφνικού θανάτου του λιγνίτη είναι: Για ποιο λόγο έπρεπε να περάσουμε μέσα από τη μετάβαση στο Φυσικό Αέριο για να φτάσουμε στις ΑΠΕ και στην αποθήκευση «φεσώνοντας» τον Ελληνικό λαό με δεκάδες δις Ευρώ;  Έτσι για κάθε 1 MW Λιγνιτικής παραγωγής που κλείνει ανοίγουν 2 MW με καύσιμο Φυσικό αέριο! Άραγε ποιο είναι το «κέρδος» στην οικονομία και στο κλίμα αφού δεν μειώνεται αλλά αυξάνονται οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα;

Όλοι αυτοί κάνουν κερδοφόρες μπίζνες στην ενέργεια και ο λαός τους πληρώνει «τρώγοντας τις σάρκες του» και προετοιμάζεται να περάσει τον πιο δύσκολο χειμώνα της ενεργειακής φτώχειας και της πείνας.

Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (Target Model)

Το τρίτο και μεγαλύτερο κερδοσκοπικό παιχνίδι παίζεται εδώ στην Ελλάδα στο νέο χρηματιστήριο Ενέργειας (Target Model) που δημιουργήθηκε το Νοέμβρη του 2020 και έκτοτε οι τιμές, οι οποίες διαμορφώνονται από τρεις και μόνο Ενεργειακούς Ομίλους, πήραν την «ανιούσα». Χαρακτηριστικά, τις επόμενες μέρες της λειτουργίας του οι τιμές στη χονδρική ανέβηκαν 20% και στις δυο πρώτες εβδομάδες διπλασιάστηκαν, χωρίς να υπάρχει κανένας ιδιαίτερος λόγος πέραν αυτού της ασύδοτης κερδοσκοπίας. Άλλο παράδειγμα; Στο ξεκίνημα του Καύσωνα, όπου φάνηκε ότι θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση, οι ίδιοι κερδοσκόποι εκτίναξαν τι τιμές του ρεύματος σε 200 Ευρώ τη MW/h όταν μέχρι τότε κινούνταν λίγο κάτω από τα 100 Ευρώ ανά MW/h και δεν είχαν ξεκινήσει ακόμα οι αυξήσεις στο Φυσικό Αέριο.

Αυτές τις μέρες (19/10/21) οι τιμές του ρεύματος στη χονδρική (Τιμή Εξισορρόπησης Αγοράς) έφτασαν τα 253,33 Ευρώ ανά MW/h!!! Ενώ πέρσι τον μήνα Οκτώβρη ήταν στα 44 Ευρώ ανά MW/h [7] και αναμένεται σύντομα να φτάσει στα 350 Ευρώ η MW/h! [8]

Συμπέρασμα: Το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας λειτουργεί έτσι και αλλιώς κερδοσκοπικά και χωρίς να υπάρχει καμία αύξηση των διεθνών τιμών…

Χαρακτηριστικά όπως ανέφερε, ο «υπεράνω υποψίας», καθηγητής Παντελής Κάπρος κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Renewable & Storage Forum «αν η χονδρεμπορική τιμή διαμορφωνόταν με βάση το μέσο κόστος των μονάδων που συμμετέχουν, τότε θα ήταν κατά 39% φθηνότερη»!

Οι επιδοτήσεις στο λαό ή στους Ενεργειακούς Ομίλους;

Όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση, η επιδότηση στο ηλεκτρικό τελικά θα ανέβει στα 18 ευρώ ανά λογαριασμό ρεύματος σε κάθε νοικοκυριό. Η επιδότηση αυτή που ανέρχεται στα 326 εκ. Ευρώ θα γίνει από το νέο «Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης» το οποίο θα τροφοδοτείται από τον «κουμπαρά» των δικαιωμάτων ρύπων που λόγω εκτίναξης των τιμών στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ρύπων αναμένεται να «γεμίσει» φέτος με 1 δις Ευρώ. [9]

Πρόσφατα η Κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) από τους παραγωγούς ενέργειας με καύσιμο Φυσικό Αέριο αλλά δεν φρόντισε να τον καταργήσει ή έστω να τον μειώσει στους καταναλωτές ενέργειας.

Σε ότι αφορά τα ποσά της επιδότησης στα νοικοκυριά είναι «ψίχουλα» σε σχέση με τις αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος αλλά και σε σχέση με τις «επιδοτήσεις» που με αποφάσεις της ΕΕ και των Κυβερνήσεων δίνει ο ίδιος ο λαός μέσα από τους λογαριασμούς του ρεύματος στους Ενεργειακούς Επιχειρηματικούς Ομίλους. Συγκεκριμένα τα 326 εκ. που επιδοτεί η κυβέρνηση τα νοικοκυριά δεν είναι καν το 1/10 των 3,5 δις ευρώ των επιδοτήσεων που καρπώνονται ετησίως οι βιομήχανοι των ΑΠΕ για την παραγωγή ρεύματος, χώρια τα 15 δις ευρώ που επιδοτήθηκαν από τον φορολογούμενο για τις εγκαταστάσεις τους.  Ο λαός επίσης πληρώνει και τις επιδοτήσεις των μονάδων Φυσικού Αερίου μέσω των Αποδεικτικών Διαθεσιμότητας Ισχύος (ΑΔΙ), του Μηχανισμού Ευελιξίας και άλλων κρυφών ή φανερών «μποναμάδων» που δίνονται  στο Ενεργειακό Κεφάλαιο.    

Μπορούν να μειωθούν σήμερα δραστικά οι τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας;

Παρά την Ενεργειακή κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που φθάνουν στον λαϊκό- οικιακό καταναλωτή μπορούν και είναι αναγκαίο να μειωθούν ακόμα και 100% αρκεί να αλλάξει η πολιτική των σκανδαλωδών επιδοτήσεων στο Κεφάλαιο και η πάταξη της κερδοσκοπίας.

1) Κατάργηση των «ρυθμιζόμενων χρεώσεων» (ΕΤΜΕΑΡ- ΥΚΩ- Τέλη δικτύων) που είναι «χαράτσια» στον λογαριασμό του ρεύματος και τροφοδοτούν τα ασύστολα κέρδη κυρίως των ιδιοκτητών ΑΠΕ και των δικτύων. Αυτές ανέρχονται στο 70% της κατανάλωσης ηλεκτρικής Ενέργειας! Ταυτόχρονα πρέπει να καταργηθούν και οι άλλες κρυφές και φανερές επιδοτήσεις που ενώ αρχικά επιβαρύνουν τους «παρόχους» μετακυλίονται τελικά κι αυτές στον καταναλωτή.

2) Κατάργηση όλων των χρηματιστηρίων Ενέργειας (Ελληνικό χρηματιστήριο {Target Model} – Ευρωπαϊκό χρηματιστήριο ρύπων- χρηματιστήριο Φυσικού αερίου) και διατίμηση του ρεύματος με βάση τα πραγματικά κόστη. Το ρεύμα δεν είναι απλά ένα εμπόρευμα για να γίνεται αντικείμενο κερδοσκοπίας αλλά αγαθό αναγκαίο για την επιβίωση του κάθε ανθρώπου, της κάθε οικογένειας. 

3) Ακύρωση της απόφασης του Μητσοτάκη για απολιγνιτοποίηση το 2023. Συνέχιση λειτουργίας των μονάδων που πληρούν τα Περιβαλλοντικά όρια ή μπορούν να τα πιάσουν μέσω αναβάθμισης. Η Ελλάδα είναι η μόνη Χώρα της Ευρώπης που κλείνει πρόωρα «οικειοθελώς» τους λιγνιτικούς σταθμούς της χωρίς να υπάρχει κάποια δέσμευση ή υποχρέωση. Έχει η Χώρα μας την πολυτέλεια να αφήσει να καίγονται στον αέρα (δημιουργώντας και σοβαρά προβλήματα υγείας στους κατοίκους) κοιτάσματα που ισοδυναμούν σήμερα με 300 εκατομμύρια έως 1 δις, βαρέλια πετρελαίου; Σήμερα οι νέες μονάδες καύσης του λιγνίτη έχουν ελαχιστοποιήσει τη ρύπανση, έχουν υψηλό βαθμό απόδοσης και μπορούν να ενσωματώσουν τεχνολογίες δέσμευσης του διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

Αυτές είναι κάποιες προτάσεις που μπορούν άμεσα να ανακουφίσουν τα λαϊκά νοικοκυριά από τους δυσβάσταχτους λογαριασμούς του ρεύματος. Είναι όμως βέβαιο ότι η Κυβέρνηση και η ΕΕ κινούνται στην αντίθετη κατεύθυνση. Δηλαδή να βάλουν το λαό ως φορολογούμενο και ως καταναλωτή ρεύματος να πληρώσει όλα τα σπασμένα και από αυτά να του χαρίσουν ένα μικρό ποσοστό για να φανούν και γαλαντόμοι. 

Αυτά που δεν κάνουν αυτοί πρέπει να απαιτήσει να εφαρμοστούν ένα Νέο Παλλαϊκό, κοινωνικό μέτωπο Εργαζομένων- Αγροτών –Κτηνοτρόφων – Λαϊκών καταναλωτών ρεύματος και Πολιτών που αγωνίζονται για την προστασία του Περιβάλλοντος.

Να αγωνιστούμε για μια Εταιρεία Ηλεκτρισμού αποκλειστικά δημόσια, 100%, ενιαία και καθετοποιημένη κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, προσανατολισμένη αποκλειστικά στα λαϊκά συμφέροντα. «Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό». Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση ολόκληρου του Ηλεκτρενεργειακού τομέα. Μια πραγματικά Δημόσια Εταιρεία που θα πρωτοστατήσει στη νέα εποχή της Ηλεκτρικής Ενέργειας χρησιμοποιώντας όλες τις σύγχρονες μορφές ενέργειας  με σεβασμό στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Στον αγώνα για πλήρη κοινωνικοποίηση του αγαθού της Ηλεκτρικής Ενέργειας.

*Περιφερειακός Σύμβουλος. Εκπρόσωπος της «Αριστερής Συμπόρευσης για την ΑΝΑΤΡΟΠΗ στη Δυτική Μακεδονία»

Πηγές

[1] Αντί για "Φθηνή Ενέργεια για Όλους", Ακριβή Ενέργεια για Λίγους- Η Ε.Ε. Επιβάτης στο Ρόλερ Kόστερ Μιας Κρίσης Δίχως Τέλος

[2]Η «απάτη του αιώνα» με το εμπόριο ρύπων | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

[3] Το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ και η μεταρρύθμισή του | Επικαιρότητα | Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

[4] Σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπής: στόχευση της δωρεάν κατανομής δικαιωμάτων εκπομπής

[5] Πώς ο βρώμικος λιγνίτης έφτασε να είναι φθηνότερος από το φυσικό αέριο | Liberal.gr

 [6] Η Ενεργειακή Κρίση Πυροδοτεί τους Ναύλους των LNG Carriers

 [7] Νέο πανευρωπαϊκό ρεκόρ χονδρικής τιμής ρεύματος στην Ελλάδα | Η Εφημερίδα των Συντακτών

[8] Σενάρια τρόμου στην αγορά ρεύματος για τιμές χονδρικής στα... 350 ευρώ –

[9] Μόνιμο το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης - Πως θα λειτουργεί, ποιους θα επιδοτεί, τι έσοδα θα έχει

-----

Πώς η διακύμανση των διεθνών τιμών του φυσικού αερίου επηρεάζει 500.000 ελληνικά νοικοκυριά

από το  https://www.newsbomb.gr/oikonomia/story/1247676/pos-i-diakymansi-ton-diethnon-timon-toy-fysikoy-aerioy-epireazei-500-000-ellinika-noikokyria
-----

Οι αυξήσεις τιμών στην ενέργεια ροκανίζουν το διαθέσιμο εισόδημα
Η ζημία για τα νοικοκυριά μπορεί να ξεπεράσει τα 3 δισ. μέχρι το τέλος του έτους 

από την Καθημερινή

στο  https://www.kathimerini.gr/economy/561563812/oi-ayxiseis-timon-stin-energeia-rokanizoyn-to-diathesimo-eisodima/

-----

Δοκιμάζονται οι αντοχές των παρόχων

Οικ. Καθ. 12/9/21

-----
«Ηλεκτροπληξία» στην τιμή μεγαβατώρας: Στα 134,73 ευρώ από 46,6 το 2020
Η τιμή της μεγαβατώρας στο ηλεκτρικό ρεύμα σχεδόν τριπλασιάστηκε σε ένα χρόνο
πηγή: https://www.ethnos.gr/oikonomia/177024...2020
-----
Tι απαντούν οι κορυφαίοι ιδιωτικοί πάροχοι για τις τιμές ρεύματος
 
Απορριπτικές ως προς τις προτάσεις της ΡΑΕ για την επιβολή πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής της τιμής του ρεύματος, την κατάργηση του παγίου ή τις αλλαγές στη ρήτρα πρόωρης αποχώρησης, είναι οι θέσεις του συνόλου των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας όπως αυτές εκφράστηκε στο πλαίσιο της διαβούλευσης που διενήργησε η ΡΑΕ για την τροποποίηση των κανόνων λειτουργίας της αγοράς προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας.

Στις επιστολές τους προς την Αρχή οι τέσσερις καθετοποιημένοι προμηθευτές αναφέρουν μεταξύ άλλων τα εξής :

ΔΕΗ: Ισχυρά πλήγματα στην εύρυθμη λειτουργία της αγοράς

Η ΔΕΗ θεωρεί ως μη συμβατή με την οικονομική ελευθερία των προμηθευτών την πρόταση της ΡΑΕ για δύο βασικές κατηγορίες τιμολογίων, ένα σταθερό και ένα κυμαινόμενο με πλαφόν. Επικαλείται την αντίδραση της Κομισιόν στα μέτρα της Ισπανίας για τον καθορισμό ανώτατων ορίων τιμολόγησης και υπενθυμίζει ότι η οδηγία 2019/944 οριοθετεί αυστηρά τη δυνατότητα των κρατών να επεμβαίνουν στην τιμολόγηση προμήθειας.

Η ΔΕΗ τονίζει ότι η επιβολή ανώτατου και κατώτατου ορίου διακύμανσης της ρήτρας αναπροσαρμογής, όπως προτείνει η ΡΑΕ, μπορεί να πλήξει καίρια τη βιωσιμότητα ορισμένων εταιριών προμήθειας, δεδομένου ότι οι προμηθευτές θα εξαναγκαστούν να απορροφήσουν οποιαδήποτε πέραν του πλαφόν αύξηση της τιμής.

“Η αναγκαστική ομογενοποίηση τιμών και προσφορών μέσω ρύθμισης στρεβλώνει τον ίδιο τον ανταγωνισμό”, αναφέρει η εταιρία στην επιστολή της, εκτιμώντας ότι ενδέχεται να δεχθεί ισχυρά πλήγματα η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς, όπως μείωση του αριθμού των προμηθευτών, εξασθένιση του κινήτρου εισόδου νέων προμηθευτών, αύξηση του κόστους βιωσιμότητας των επιχειρήσεων, μείωση μελλοντικών επενδύσεων κλπ

Επίσης η ΔΕΗ εκφράζει τη διαφωνία της με την πρόταση για την κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς, θεωρώντας ότι αποτελεί κεντρικό συστατικό της εμπορικής πολιτικής των εταιριών, ενώ τάσσεται υπέρ της διατήρησης της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης στις συμβάσεις με σταθερή τιμή για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Μytilineos: Όχι σε όρια προσαύξησης

Την πλήρη αντίθεσή του με θέσπιση ορίων προσαύξησης στις ρήτρες αναπροσαρμογής των τιμολογίων εκφράζει η εταιρία Mytilieos, τονίζοντας ότι αφενός δεν σχετίζεται με την ενίσχυση της διαφάνειας των τιμολογίων ηλεκτρικής και αφετέρου πλήττει την οικονομική ελευθερία των προμηθευτών.

“….Το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τη θέση σε ισχύ́ του target model αλλά και λόγω λοιπών οικονομικών και γεωπολιτικών συγκυριών, οι τιμές κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι ασταθείς, συνεχώς μεταβαλλόμενες και έχουν εκτοξευθεί σε υψηλότατα επίπεδα. Αυτό συνιστά μία πραγματικότητα που δεν μπορούσε να προβλεφθεί ή να αντισταθμιστεί με ασφάλεια, από κανέναν συμμετέχοντα στην αγορά. Ο μόνος τρόπος προστασίας της εύρυθμης λειτουργίας της αγοράς, που σχετίζεται άρρηκτα με τη βιωσιμότητα των προμηθευτών είναι είτε η προσφορά υψηλών σταθερών τιμολογίων, που να καλύπτουν το επιχειρηματικό ρίσκο του προμηθευτή́ είτε η προσφορά κυμαινόμενων τιμολογίων που σχετίζονται με τη διακύμανση των βασικών παραμέτρων του κόστους των προμηθευτών» αναφέρει χαρακτηριστικά το κείμενο που κατέθεσε η εταιρία στη διαβούλευση.

Η υποχρέωση για παροχή́ ενός τιμολογίου με ανώτατο όριο τιμής περιορίζει σημαντικά την ελευθερία διαμόρφωσης της τιμολογιακής/εμπορικής πολιτικής των προμηθευτών, υποστηρίζει η Μytilineos, προσθέτοντας ότι η διαμόρφωση της τιμολογιακής/εμπορικής πολιτικής αποτελεί θεμελιώδη πτυχή κάθε οικονομικής δραστηριότητας και ανάγεται για το λόγο αυτό στον πυρήνα της οικονομικής ελευθερίας.”

Ως προς το ζήτημα των επιμέρους δεικτών που χρησιμοποιούν οι προμηθευτές για τη διαμόρφωση των ρητρών αναπροσαρμογής, η εταιρία αναφέρει ότι δεν δικαιολογείται η θέσπιση περιορισμών, καθώς η επιλογή́ συνδέεται κι αυτή́ με την οικονομική́ ελευθερία του προμηθευτή́. Υποστηρίζει επίσης ότι η διαμόρφωση ενός αποτελεσματικού́ εργαλείου σύγκρισης τιμών δεν αποτελεί υποχρέωση των προμηθευτών αλλά των εκάστοτε ρυθμιστών, ενώ τάσσεται κατά της πρότασης της ΡΑΕ για την κατάργηση του παγίου.

Ήρων: Απουσιάζουν εργαλεία διεχείρισης κινδύνου

Η εταιρία τονίζει ότι απουσιάζουν τα απαραίτητα εργαλεία διαχείρισης κινδύνου για τους Προμηθευτές που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρισμού και υπογραμμίζει τον κίνδυνο η ρυθμιστική παρέμβαση που στοχεύει στην ενίσχυση της διαφάνειας, να οδηγήσει σε τυποποίηση των τιμολογίων και κατ’ επέκταση στην αποδυνάμωση του ανταγωνισμού και στο κλείσιμο της αγοράς. Η Ήρων θεωρεί ότι πριν την εφαρμογή όλων των ειδικών μέτρων που προτείνει η Αρχή θα πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστούν τα δομικά προβλήματα της χονδρεμπορικής αγοράς.

Ως προς το ευκρινές όριο προσαύξησης, προτείνει να υπάρχει στις περιπτώσεις που ο προμηθευτής το επιλέγει, στο πλαίσιο της εμπορικής του πολιτικής  και αφού το έχει σωστά επικοινωνήσει στον πελάτη του. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενο που κατέθεσε στη διαβούλευση, η εταιρεία αναγνωρίζει ότι απαραίτητη προϋπόθεση ανάπτυξης του ανταγωνισμού αποτελεί η εμπιστοσύνη του καταναλωτή, η οποία διασφαλίζεται μέσω της τήρησης των αρχών της διαφάνειας στα προσφερόμενα κυμαινόμενα τιμολόγια.

Η Ηρων θεωρεί ότι η πρόταση της Αρχής για παροχή κυμαινόμενων τιμολογίων με ευκρινές όριο προσαύξησης της Χρέωσης Προμήθειας (π.χ. ±30%), το οποίο όμως σε καμία περίπτωση: (α) δε θα αποτελεί αντικείμενο ρυθμιστικής απόφασης, (β) δε θα εφαρμόζεται οριζόντια σε όλη την αγορά και (γ) δε θα συνδυάζεται με την προβλεπόμενη τυποποίηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, μπορεί να αποτελέσει ένα ορθό μέτρο ενίσχυσης της διαφάνειας.

Όμως υπογραμμίζει ως αυτονόητη στο πλαίσιο της ελεύθερης αγοράς, τη διατήρηση του δικαιώματος του Προμηθευτή να μην υιοθετήσει την προτεινόμενη πρόταση της Αρχής υπό την προϋπόθεση όμως ότι η εν λόγω εμπορική του απόφαση - αποτυπώνεται ξεκάθαρα στους όρους του σχετικού εμπορικού προγράμματος και επικοινωνείται με σαφήνεια σε όλες τις προωθητικές ενέργειες.

ELPEDISON: Περιορίζονται οι διαθέσιμες επιλογές του καταναλωτή

Υπέρ της ρήτρας πρόωρης αποχώρησης (“early termination fees”) στο βαθμό που δεν αποτελεί ρήτρα εξαναγκαστικής πιστότητας τάσσεται και η Elpedison, καθώς οι συγκεκριμένες ρήτρες αφορούν ποσότητες ενέργειες που δεσμεύονται για τους καταναλωτές, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερή τιμή στο σύνολο της διάρκειας του συμβολαίου. Αφορούν αντισταθμισμένες (hedged) σταθερές τιμές ενέργειας και PPAs για τα οποία οι προμηθευτές δεσμεύονται, επιβαρύνονται και συνεπώς δικαιούνται αποζημίωσης σε περίπτωση πρόωρης αποχώρησης.

Οσον αφορά στο επίμαχο θέμα του πλαφόν στη ρήτρα αναπροσαρμογής η Elpedison τονίζει ότι διαφωνεί με την άποψη της Αρχής για επιβολή συγκεκριμένου ορίου «το οποίο θα εκθέτει τους καταναλωτές μέχρι έναν ορισμένο βαθμό, εκ των προτέρων γνωστό, στους κινδύνους της αγοράς». Η τιμολογιακή πολιτική είναι επιχειρηματική επιλογή του κάθε προμηθευτή η οποία οφείλει να καλύπτει όλα τα επίπεδα ρίσκου τα οποία διατίθεται να αναλάβει κάθε καταναλωτής (risk appetite) είτε αυτό είναι μηδενικό ρίσκο (i.e. σταθερό τιμολόγιο) είτε υψηλό. Πιθανή οριοθέτηση θα περιόριζε τις διαθέσιμες στον καταναλωτή επιλογές γεγονός ευθέως αντίθετο με τις επιδιώξεις του Ρυθμιστή.. Επίσης θεωρεί εσφαλμένη την εισήγηση της Αρχής για κατάργηση των παγίων «Πιστεύουμε ότι η παρέμβαση της Αρχής οφείλει να κατευθυνθεί προς τη βελτίωση της διαφάνειας και της πληρότητας της ενημέρωσης και όχι στις επιχειρηματικές επιλογές» τονίζει η επιστολή .

Πηγή: Reporter.gr

-----

Μυτιληναίος: «Δεν μπορεί να υπάρξει πράσινη μετάβαση χωρίς το φυσικό αέριο» 

Προειδοποίηση από Ευ. Μυτιληναίο για την τέλεια καταιγίδα στην αγορά ενέργειας 

πηγή:  https://www.kathimerini.gr/economy/561509506...73H1JotJI

[απόσπασμα]

Ως προς το ενδεχόμενο αύξησης στο κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, συνομιλώντας με τους αναλυτές παρατήρησε ότι δεν πήραν επί της ουσίας θέση από το βήμα της ΔΕΘ ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς είναι ένα θέμα που «καίει».

«Πλέον η ΔΕΗ δεν έχει τον κοινωνικό ρόλο που είχε πριν, καθώς η τωρινή διοίκηση τη λειτουργεί περισσότερο με τη λογική της επιχείρησης, με την προσοχή της στραμμένη στους μετόχους της και στα αποτελέσματά της, και λιγότερο ως μια εταιρεία κοινής ωφελείας», σχολίασε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος επιπλέον χαρακτήρισε αγώνα επιβίωσης τη λιανική πώληση στην ηλεκτρική ενέργεια: Το περιθώριο κέρδους είναι μικρό και απλώς προστίθεται στα κέρδη από άλλες δραστηριότητες.

«Θέλω να πω το εξής. Είναι πρόωρη η κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων. Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της ηλεκτροδότησης, πόσω μάλλον για να συμβάλουν στη δημιουργία αποθεμάτων ασφαλείας. Αυτό φάνηκε και με τις πρόσφατες πυρκαγιές, με τις ΑΠΕ να συνεισφέρουν μόλις το 5% του ηλεκτρικού ρεύματος», τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Μυτιληναίος, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι οι φιλόδοξοι στόχοι για την κατάργηση των λιγνιτικών μονάδων καθιστούν ακόμη πιο σημαντικό τον ρόλο του φυσικού αερίου στο ενεργειακό μείγμα. «Πράσινη μετάβαση χωρίς αέριο δεν μπορεί να υπάρξει».

ολόκληρο στο  https://www.kathimerini.gr/economy/561509506...73H1JotJI

-----

Why has the price of electricity in Europe reached record highs?

πηγή [μόνο για ετ/ρους]: https://www.economist.com/...z5g

IN EUROPE THE cost of electricity is soaring. Prices had been rising steadily this year, as economic recoveries got under way. But they have spiked in the past few weeks. Since the start of September, wholesale power prices in Germany and France have climbed by 36% and 48%, respectively. They are now hovering at around €160 ($189) per megawatt hour, a record level. In Britain prices are at a whopping £385 ($532), up from £147 a few weeks ago. What explains the surge?

One problem is the supply of natural gas, used to generate about a fifth of Europe's electricity. Shortages have pushed its price—and so the price of electricity—higher. About a third of European supply comes from Russia; another fifth comes from Norway. 

ολόκληρο στο  https://www.economist.com/...z5g

 ----- 

----- 

Το έλλειμμα ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί ακρίβεια αλλά και θέματα εθνικής ασφάλειας- Δρ Μ.Λεονάρδος

Οι μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την ανεξήγητη εμμονή της σημερινής κυβέρνησης να σπεύσει η Ελλάδα πρώτη απ΄ όλες τις χώρες της Ευρώπης να σταματήσει τη χρήση λιγνίτη. Αυτό σημαίνει ότι το έλλειμμα ενέργειας πρέπει κάπως να καλυφθεί. Όπως φαίνεται προς το παρόν η μόνη “λύση” είναι η πανάκριβη εισαγωγή ρεύματος.

Το militaire.gr έχει ήδη μιλήσει για το θέμα με δύο ειδικούς. Τον Δρ Nικ. Γ. Ορφανουδάκη ,καθηγητή του ΕΚΠΑ και τον  Μηχανολόγο-Μηχανικό Διονύση Παγουλάτο.

Στο militaire.gr μιλά ένας ακόμη ειδικός ο Δρ Μάριος Λεονάρδος, πρώην διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού των ορυχείων της ΔΕΗ. Ο κ.Λεονάρδος αναζητά κι αυτός την απάντηση για την βιασύνη μας, εξηγεί τους μεγάλους κινδύνους που προκαλούνται για τη χώρα από το αναμενόμενο έλλειμμα ενέργειας και καταθέτει τις απόψεις τους για την κλιματική κρίση.

-----

[ΕΠΠΠΟ: εμμονικοί όσο δεν παίρνει...]
Έτοιμη η ΕΕ για μέτρα λόγω εκτίναξης των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια


πηγή: https://www.news.gr/oikonomia/article/2703128/etimi-i-ee-gia-metra-logo-ektinaxis-ton-timon-se-fisiko-aerio-ke-ilektriki-energia.html
Για να αντιμετωπιστούν από τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να εγκρίνει προσωρινά μέτρα στα κράτη της ΕΕ για να αντιμετωπίσουν την εκτίναξη των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, αρμόδιο για θέματα ενέργειας, Τιμ Μακ Φάι, η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις επόμενες εβδομάδες μια «εργαλειοθήκη» με μέτρα που θα μπορούν να χρησιμοποιήσουν άμεσα τα κράτη-μέλη. «Είναι μια σειρά από μέτρα που τα κράτη-μέλη μπορούν να εφαρμόσουν για να αντιμετωπίσουν την αύξηση των τιμών. Παραδείγματος χάρη μειώσεις ΦΠΑ, άμεσες πληρωμές στους πιο ευάλωτους, στοχευμένες και προσωρινές ενισχύσεις για νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις, καθώς και άμεση στήριξη των καταναλωτών», δήλωσε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της Επιτρόπου Ενέργειας, Κάντρι Σίμσον, μετά το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας και Μεταφορών της ΕΕ που πραγματοποιήθηκε χθες στη Σλοβενία, η αύξηση των τιμών ενέργειας, προς το παρόν, οφείλεται κυρίως στην παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου, τονίζεται στο ΑΠΕ ΜΠΕ.

Η άνοδος των τιμών του φυσικού αερίου, παγκοσμίως, η οποία παρασύρει τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος σε όλη την Ευρώπη, «δείχνει ότι πρέπει να τερματίσουμε την εξάρτησή μας από ορυκτά καύσιμα και αυτό το συντομότερο δυνατό», δήλωσε η Επίτροπος Ενέργειας. Η ίδια υπενθύμισε την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίου θερμοκηπίου, λέγοντας ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει μέτρα για να αυξηθεί το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στις αγορές ενέργειας.

-----

Αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα καλυφθεί κατά 80% το «καπέλο» στα νοικοκυριά

-----

Πρόβλεψη για καινούρια χρέωση υπέρ ΑΠΕ στους λογαριασμούς ρεύματος

Κώστας Δεληγιάννης, από το https://www.insider.gr...V-9Y

Την εισαγωγή μίας νέας αυξομειούμενης χρέωσης των καταναλωτών ρεύματος, για την αποζημίωση των μονάδων ΑΠΕ που τίθενται σε λειτουργία από τις αρχές του 2021, προβλέπει σύμφωνα με πληροφορίες του Ιnsider.gr, η μεταρρύθμιση του Ειδικού Λογαριασμού ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) που εντάχθηκε στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0».

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η χρέωση αυτή θα είναι διακριτή από το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων), το οποίο ήδη καταβάλλεται από τους καταναλωτές για τη μείωση εκπομπών αερίων ρύπων, μέσω της προώθησης των ΑΠΕ. Οι χρεώσεις του ΕΤΜΕΑΡ θα παραμείνουν αμετάβλητες, ενώ μάλιστα για την περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο οι χρηματορροές από αυτό το Ειδικό Τέλος υπολείπονται των απαιτούμενων εσόδων, εισάγεται ένας μηχανισμός για την αναπλήρωσή τους, χωρίς να υπάρξει επιπλέον άμεση επιβάρυνση των καταναλωτών.

«Νέος» και «παλιός» Λογαριασμός

Οι παραπάνω αλλαγές εντάσσονται στην αναμόρφωση του ΕΛΑΠΕ, ώστε να καταστεί επιλέξιμος προς χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Η δομική αλλαγή του Ειδικού Λογαριασμού ήταν απαραίτητη, καθώς με τα κονδύλια του RRF δεν θα μπορούσαν να καλυφθούν τα ελλείμματα που δημιουργήθηκαν λόγω της πανδημίας, με την πτώση τόσο της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, όσο και των χονδρεμπορικών τιμών.

Αντίθετα, η χρηματοδότηση θα ήταν συμβατή, μόνο αν αξιοποιείτο για να στηριχθεί η περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα. Με αυτό τον τρόπο, εξασφαλίστηκε η οικονομική «ένεση» του ΕΛΑΠΕ μέσω του «Ελλάδα 2.0», με κεφάλαια ύψους 202 εκατ. ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτής της μεταρρύθμισης, ο ΕΛΑΠΕ θα κατατμηθεί σε δύο Ειδικούς Λογαριασμούς, με τον «καινούριο» να προορίζεται για την αποζημίωση των έργων που τίθενται σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2021. Το άλλο σκέλος του ΕΛΑΠΕ (τρόπον τινά ο «παλιός» Ειδικός Λογαριασμός), θα χρησιμοποιείται για την αποζημίωση των «πράσινων» μονάδων που βρίσκονταν εν λειτουργία έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Μετακύλιση στους καταναλωτές

Η καινούρια χρέωση, που ονομάζεται Δυναμική Χρέωση υπέρ ΑΠΕ (Dynamic Renewable Charge, DRC), θα αποτελέσει έσοδο αποκλειστικά του «νέου» σκέλους του ΕΛΑΠΕ. Έτσι, ο «νέος» Λογαριασμός θα μπορεί να καλύπτει το τμήμα εκείνο της εγγυημένης αποζημίωσης που έχουν «κλειδώσει» οι καινούριες μονάδες (με βάση τις «ταρίφες» που έχουν κατακυρώσει πριν από τη κατασκευή τους), το οποίο θα απομένει μετά την πώληση της ηλεκτροπαραγωγής τους στη χονδρεμπορική αγορά.

Τα ποσά που θα πρέπει να συγκεντρωθούν για τον «νέο» Λογαριασμό από τη Δυναμική Χρέωση θα καταβάλλονται από τους προμηθευτές ρεύματος, ανάλογα με το μερίδιο κάθε προμηθευτή. Ωστόσο, οι εταιρείες προμήθειας θα πρέπει υποχρεωτικά στη συνέχεια να τα μετακυλίουν στους πελάτες τους.

Με δεδομένο ότι οι απολαβές των νέων μονάδων από τη χονδρεμπορική αγορά θα είναι κυμαινόμενες, ανάλογα με τα «σκαμπανεβάσματα» των χονδρεμπορικών τιμών, έτσι και θα αυξομειώνεται και η οικονομική «τρύπα» που θα χρειάζεται να καλύπτεται από τα έσοδα μέσω του νέου «πράσινου» τέλους. Αυτό σημαίνει πως η νέα χρέωση υπέρ ΑΠΕ θα είναι επίσης κυμαινόμενη (εξ ου και Δυναμική), καθώς θα επαναπροσδιορίζεται σε τακτική βάση (ανά έτος), με σκοπό χάρις στις χρηματορροές από αυτήν, να διασφαλίζεται πως ο «νέος» ΕΛΑΠΕ δεν θα εμφανίσει έλλειμμα. Συνδυασμός με «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η νέα Δυναμική Χρέωση θα είναι πολύ μικρότερη από τις επιβαρύνσεις του ΕΤΜΕΑΡ, καθώς τα ποσά που θα πρέπει να εισρεύσουν στον «νέο» ΕΛΑΠΕ θα είναι υποπολλαπλάσια από όσα χρειάζεται ο «παλιός» ΕΛΑΠΕ για να καλύψει τις «ταρίφες» των υφιστάμενων μονάδων.

Ο λόγος είναι πως τα νέα έργα κλειδώνουν πολύ μικρότερες Τιμές Αναφοράς, κάτι που σημαίνει πως ένα μεγάλο μέρος της αποζημίωσής θα καλύπτεται από την πώληση της ηλεκτροπαραγωγής τους. Επομένως εκτιμάται πως έως το 2030, ο «νέος» ΕΛΑΠΕ θα χρειαστεί το ανώτερο 150 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για να καλύψει τα έσοδα των «πράσινων» μονάδων που δεν αντλήθηκαν από τη συμμετοχή στην αγορά. Αντίθετα, μόνο για το 2020 οι εκροές του υφιστάμενου λογαριασμού άγγιξαν τα 1,84 δισ. ευρώ, με τα έσοδα από το ΕΤΜΕΑΡ να ανέρχονται σε 547 εκατομμύρια. Τα κονδύλια του RRF «γέφυρα» για την περίοδο 2021-2024

Ακόμη σημαντικότερο είναι πως η Δυναμική Χρέωση δεν θα χρειάζεται να «περνά» οριζόντια από τους προμηθευτές στο σύνολο του πελατολογίου τους. Ο λόγος είναι πως για το ποσό που θα καταβάλλει κάθε εταιρεία προμήθειας για τον «νέο» Λογαριασμό, θα λαμβάνει και ίσης αξίας Εγγυήσεις Προέλευσης, δηλαδή «πράσινα πιστοποιητικά» για αντίστοιχες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας που προέρχεται από ΑΠΕ.

Με αυτές τις Εγγυήσεις Προέλευσης, οι προμηθευτές θα έχουν τη δυνατότητα να δημιουργούν «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος, ώστε όσοι καταναλωτές το επιθυμούν, να ηλεκτροδοτούνται αποκλειστικά από ρεύμα από ΑΠΕ, καταβάλλοντας το ανάλογο έξτρα αντίτιμο. Από αυτό το επιπλέον αντίτιμο, οι προμηθευτές θα μπορούν να καλύπτουν ένα μέρος του ποσού που πρέπει κάθε φορά να αποδώσουν στον «νέο» ΕΛΑΠΕ, επιμερίζοντας μόνο το υπόλοιπο στο πελατολόγιό τους.

Όπως είναι φυσικό, όσο προελαύνουν τα «πράσινα» τιμολόγια ρεύματος στην καταναλωτική βάση ενός προμηθευτή, τόσο μικρότερη θα είναι και η επιβάρυνση των υπόλοιπων πελατών του μέσω της καινούριας Δυναμικής Χρέωσης υπέρ ΑΠΕ. Μάλιστα, τα κονδύλια των 202 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως οικονομική «ένεση» στον «νέο» ΕΛΑΠΕ από το 2021 έως και το 2024, ώστε να υπάρξει επαρκής χρόνος για να ωριμάσει αυτή η νέα αγορά των «πράσινων» τιμολογίων ρεύματος. Μηχανισμός αυξομείωσης ΥΚΩ-ΕΤΜΕΑΡ στον «παλιό» ΕΛΑΠΕ

Όσον αφορά τον «παλιό» Ειδικό Λογαριασμό, στις ήδη υπάρχουσες πηγές εσόδων του συνυπολογίζονται και μέτρα τα οποία δρομολογήθηκαν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας τον Νοέμβριο του 2020, για την εξυγίανση του υφιστάμενου Λογαριασμού. Τα μέτρα αυτά είναι η επιβολή «πράσινου» τέλους 0,03 ευρώ/λίτρο στην κατανάλωση πετρελαίου κίνησης, καθώς η εφάπαξ έκτακτη εισφορά τόσο των παραγωγών ΑΠΕ, όσο και των προμηθευτών ρεύματος.

Στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης και με σκοπό τη θωράκιση της οικονομικής βιωσιμότητας και του «παλιού» Λογαριασμού, πρόκειται επίσης να τεθεί σε ετοιμότητα ο μηχανισμός ισόποσης αυξομείωσης μεταξύ της Χρέωσης Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ) και του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), ο οποίος είχε αναγγελθεί επίσης τον Νοέμβριο του 2020.

Ο μηχανισμός αυτός προβλέπει πως μέρος της αποκλιμάκωσης των χρεώσεων ΥΚΩ, η οποία θα επιτευχθεί χάρις στην ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών, θα μπορεί να αξιοποιηθεί για την αύξηση των εσόδων από το ΕΤΜΕΑΡ, στην περίπτωση που παραστεί τέτοια ανάγκη. Επομένως, τα έσοδα για τον «παλιό» Λογαριασμό θα αυξηθούν, χωρίς να υπάρξει πρόσθετη επιβάρυνση του καταναλωτή.

Για να διαπιστωθεί πότε θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αυτός, προβλέπεται η δημιουργία ενός ψηφιακού «συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης», ο οποίος θα παρακολουθεί τις χρηματορροές του «παλιού» Λογαριασμού. Εκτός από τις περιπτώσεις που το σύστημα αυτό προβλέψει τη δημιουργία ελλείμματος, και ανάψει τότε το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του μηχανισμού ΥΚΩ-ΕΤΜΕΑΡ, ρόλος του εργαλείου αυτού θα είναι να βοηθά στον προσδιορισμό των απαιτούμενων εισροών από τις υπόλοιπες πηγές εσόδων, όπως π.χ. το ποσοστό των εσόδων από τα δικαιώματα ρύπων που πρέπει κάθε χρόνο να «οδεύσουν» στον «παλιό» Λογαριασμό.

-----

Ενεργειακή φτώχεια και πολύ δύσκολος ο χειμώνας για εκατομμύρια Ευρωπαίους. Πολύ χειρότερα για τους Έλληνες!
 

Νέο υψηλό σημειώνει από το πρωί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήδη η τιμή του συμβολαίου (για παράδοση τον επόμενο μήνα) Dutch TTF Natural Gas Calendar Month έχει πιάσει τα 48,985€/Mwh, έχοντας πια βάλει για τα καλά πλώρη για το ψυχολογικό ορόσημο των 50€/Mwh. Απίστευτο στις αρχές του καλοκαιριού, οδυνηρή πραγματικότητα σήμερα.

Με λίγη προσοχή στο διάγραμμα βλέπουμε πως στις αρχές Ιουνίου η τιμή διέσπασε το προηγούμενο υψηλό, που είχε σημειωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου 2018, εποχή προ Covid-19. Με τη μετάλλαξη Δέλτα να καλπάζει στην Ευρώπη και τα κρούσματα να πολλαπλασιάζονται θα μπορούσε κανείς να περιμένει πως η τιμή θα υποχωρούσε. Κι όμως, απ' τις αρχές Ιουνίου η τιμή έχει σχεδόν διπλασιαστεί! Η ηλεκτροπαραγωγή με φυσικό αέριο σ' αυτά τα επίπεδα είναι πανάκριβη. Προσθέστε από πάνω και το πανάκριβο δικαίωμα εκπομπής CO2 και θα καταλάβετε γιατί η απέραντη εγκληματική ηλιθιότητα της Ευρωπαϊκής -και της Ελληνικής- ενεργειακής πολιτικής αποτυπώνεται ήδη στους λογαριασμούς ρεύματος που κρατάτε στα χέρια σας. Αλλά γιατί αυτό το ξέφρενο ράλι της τιμής, μέσα στο κατακαλόκαιρο;

ολόκληρο στο  https://greeklignite.blogspot.com/2021/08/...gsGQlo

δείτε και το https://www.facebook.com/groups/761774677189945/permalink/4586812848019423/

-----

-----

Ηλεκτρικό ρεύμα / Αυξήσεις ηλεκτροσόκ για χιλιάδες νοικοκυριά

-----
Ηλεκτροσόκ! Αυξήσεις έως 50% στο ρεύμα

Οι ιδιώτες πάροχοι προετοιμάζουν τους καταναλωτές, ενώ ο εξαφανισμένος υπουργός Σκρέκας, αδυνατεί να βρει λύση

Φόβους για αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος έως 50%, που θα συνθλίψουν τα ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία θα πρέπει να βάλουν άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη, εκφράζουν οι ιδιώτες πάροχοι ρεύματος.

Οι απανωτές αυξήσεις τις τελευταίες μέρες γεννούν βεβαιότητα για οδυνηρές ανατιμήσεις στα τιμολόγια λιανικής, τη στιγμή που οι καταναλωτές συνεχίζουν να μη βγάζουν άκρη με τις ρήτρες αναπροσαρμογής. Η χονδρική τιμή διαμορφώνεται στο Χρηματιστήριο Ενέργειας και είναι εκείνη βάσει της οποίας αγοράζουν όλες οι εταιρίες πάροχοι για να πουλήσουν μετά στους καταναλωτές.

Στην κυβέρνηση αρνούνται να σχολιάσουν το ξέφρενο ράλι, ενώ θλιβερή ήταν και η χθεσινή τηλεοπτική εικόνα του νυν υπουργού… Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, που προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, ενώ ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας τον περασμένο Δεκέμβριο άσκησε κριτική για κερδοσκοπικά παιχνίδια την εποχή που η τιμή είχε ξεπεράσει για λίγο τα 90 ευρώ. Την ίδια ώρα, προστατευμένος από το Μέγαρο Μαξίμου μέσω των φιλικών ΜΜΕ είναι ο νυν υπουργός Κώστας Σκρέκας, ο οποίος είναι εξαφανισμένος και αδυνατεί να βρει λύση.

Το ράλι στη χονδρική τιμή ρεύματος πυροδοτείται από έναν συνδυασμό εξωγενών παραγόντων: την άνοδο των τιμών των ρύπων διοξειδίου του άνθρακα, την άρνηση της Gazprom να παραδίδει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου στην Ευρώπη και την αυξημένη ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου από τις χώρες της Ασίας.

Έτσι, η τιμή του φυσικού αερίου έφτασε στα 48 ευρώ η μεγαβατώρα από 25 ευρώ τον Μάιο. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στη χονδρεμπορική ελληνική αγορά διαμορφώνεται στα 157 ευρώ, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του έτους.

Όσο για τους διαμορφωτές της αγοράς, δηλαδή τις εταιρίες που παράγουν τις μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας, εκεί επικρατεί δημοσίως σιωπή, ενώ όσοι μιλούν ιδιωτικώς είτε καθησυχάζουν λέγοντας ότι οι αυξήσεις οφείλονται στον… προσωρινό καύσωνα είτε στρέφονται στον κυνισμό με το σκεπτικό ότι θα μπορούσαν να είναι και μεγαλύτερες, με δεδομένη την υψηλή ζήτηση και τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων.
-----

Αυξήσεις έως 50% στο ηλεκτρικό ρεύμα

απόσπασμα: "
H στάση της ρωσικής Gazprom, βασικού προμηθευτή της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, να μην παραδίδει τις συμπληρωματικές ποσότητες που έχει ανάγκη η ευρωπαϊκή αγορά ενόψει του χειμώνα, προκειμένου να πιέσει τις ευρωπαϊκές αρχές για την έγκριση του αγωγού Nord Stream 2, σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης LNG από τις χώρες της Ασίας έχουν οδηγήσει τις τιμές του εισαγόμενου καυσίμου στα 48 ευρώ/μεγαβατώρα από τα 25 ευρώ η μεγαβατώρα τον Μάιο. Οι τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης έχουν πάρει «φωτιά» και κινούνται σταθερά πια πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, με τα υψηλότερα επίπεδα να διαμορφώνονται στις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία 155 ευρώ, Σερβία 145 ευρώ, Κροατία και Σλοβενία 125 ευρώ, Ρουμανία και Ουγγαρία 115 ευρώ) και την Ελλάδα να εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής αγοράς, με τιμή στα 157 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του έτους."

-----

«Μπλακ άουτ» στις τσέπες των καταναλωτών!

Ενώ η κυβέρνηση επικαλείται την «ατομική ευθύνη» και στην κατανάλωση ηλεκτρισμού εν μέσω θερμικού σοκ, η εκτίναξη των τιμών χονδρικής στα 154 ευρώ τη μεγαβατώρα, όπως και οι ψηλές τιμές του Ιουλίου, φέρνουν αυξήσεις από μεθαύριο στα τιμολόγια της ΔΕΗ ● Στους λιγνίτες και στις εισαγωγές στηρίζεται το 35% της ζήτησης.

Νέες αυξήσεις στις χρεώσεις ρεύματος που, για ξεκίνημα, μπορεί να φτάσουν στο 70% φέρνουν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης σε συνδυασμό με τον βαρύ καύσωνα. Μπορεί ο πρωθυπουργός να άφησε τις διακοπές για να εποπτεύσει χθες σε έκτακτη σύσκεψη για την επάρκεια του ηλεκτρικού συστήματος, στο τέλος όμως ομολόγησε ουσιαστικά την αποτυχία καλώντας τους καταναλωτές σε «ατομική ευθύνη» για μείωση της κατανάλωσης.

Ο κίνδυνος ενός ή και περισσότερων «μπλακ άουτ» σε ολόκληρη τη χώρα παραμένει ορατός καθώς η ζήτηση αυξάνεται συνεχώς και σήμερα το μεσημέρι, μεταξύ 12 και 4 μ.μ. αναμένεται να ξεπεράσει τις 10.000 μεγαβατώρες (MWh), όταν τον περασμένο Απρίλιο έμενε κάτω από τις 6.000 MWh. Η αγορά που «όλα τα λύνει» δεν φαίνεται έτοιμη να καλύψει αυτές τις ανάγκες. Αντιθέτως, εμφανίζεται αποφασισμένη να απογειώσει τα τιμολόγια χρέωσης που έχουν πάρει την ανηφόρα το τελευταίο δίμηνο, με πρόφαση την αυξημένη ζήτηση.

Το καλοκαίρι μπήκε με αλλεπάλληλες αυξήσεις στις τιμές χονδρικής, όπως αυτές υπολογίζονται μέσω του Χρηματιστηρίου Ενέργειας. Με αλλεπάλληλα ρεπορτάζ, η «Εφ.Συν.» αναφέρθηκε στο ράλι που ξεκίνησε με τις πρώτες ζέστες του Ιουνίου, όταν κάποιες μέρες η τιμή ξεπέρασε τα 100 ευρώ ανά MWh έναντι 50 ευρώ τον περασμένο χειμώνα και κάτω από 30 στους πρώτους μήνες της πανδημίας το 2020.

Τελικά, ο Ιούνιος έκλεισε με μέση τιμή μηνός πάνω από τα 83 ευρώ, αλλά ο Ιούλιος αναμένεται να κλείσει γύρω στα 100. Και τώρα, με την αγορά του ηλεκτρισμού να «κρέμεται από μια κλωστή» λόγω κινδύνου μπλακ άουτ, η κλωστή αυτή αποδεικνύεται χρυσή, καθώς η τιμή ξεκίνησε την 1η Αυγούστου στα 133,51 ευρώ, έφτασε χθες στα 144,54 και σήμερα (3/8/2021) πέρασε στα 154,08 ευρώ, δηλαδή τριπλάσια από τον περασμένο Φεβρουάριο.

 Καθετοποίηση... αυξήσεων

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τις τιμές αυτές αγοράζουν ρεύμα όλοι όσοι εμπορεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Προφανώς, όμως, όσοι παράγουν μόνοι τους την ενέργεια αυτή (ΔΕΗ, ΗΡΩΝ, Μυτιληναίος και Elpedison), βρίσκονται σε πλεονεκτικότερη θέση καθώς επωφελούνται από τις αυξημένες τιμές χονδρικής πιέζοντας μέσω των αυξήσεων όλους τους υπόλοιπους μη καθετοποιημένους «παίκτες». Για τους καταναλωτές όμως υπάρχει μόνο η... καθετοποίηση στην αύξηση των τιμολογίων.

Χιλιάδες πολίτες που είχαν δελεαστεί τους προηγούμενους μήνες από τα φθηνά (σε σχέση με την ΔΕΗ) τιμολόγια με τις ρήτρες στα «ψιλά γράμματα», αναγκάζονται ήδη να πληρώσουν τις συνέπειες από τις αυξημένες τιμές χονδρικής. Το μεγαλύτερο χτύπημα όμως απειλείται από τη ΔΕΗ καθώς την ερχόμενη Πέμπτη 5 Αυγούστου αλλάζει ο τρόπος χρέωσης για το Οικιακό Τιμολόγιο Γ1 με τεράστιο αριθμό πελατών.

Στο τιμολόγιο αυτό ισχύει από την 5/8/2021 Ρήτρα Αναπροσαρμογής με βάση τη τιμή χονδρικής. Οταν ανακοινώθηκε η αλλαγή, πριν από σχεδόν δύο μήνες, διαφημίστηκε ως έκπτωση 30% που προσφέρει η ΔΕΗ στους καταναλωτές. Αυτή η έκπτωση όμως θα δοθεί αφού υπολογιστεί η αύξηση λόγω της τιμής χονδρικής και μάλιστα με «τιμή βάσης» τα 50 ευρώ. Δεδομένου ότι ήδη ο Ιούλιος έκλεισε με μέση τιμή τα 100 ευρώ ανά MWh, αυτό σημαίνει διπλασιασμός και αύξηση 100% στη χρέωση για την κατανάλωση ενέργειας. Ετσι η έκπτωση του 30% καταλήγει σε αύξηση 70% που μπορεί να εκτοξευτεί ακόμη περισσότερο εάν το ράλι συνεχιστεί τον Αύγουστο που ξεκίνησε με τριπλάσιες τιμές σε σχέση με τα 50 ευρώ «βάσης».

Αφαντες προτάσεις ΡΑΕ

Για τους καταναλωτές δεν φαίνεται να υπάρχουν ελπίδες. Υποτίθεται πως η αγορά λειτουργεί ελεύθερα με βάση την προσφορά και τη ζήτηση και τους όρους που αποφασίζει η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ). Μετά την κούρσα ανόδου των τιμών χονδρικής, η ΡΑΕ προσπάθησε εδώ και εβδομάδες να θέσει σε διαβούλευση ένα σύστημα ελέγχου με πλαφόν 30% στις επιτρεπόμενες αυξήσεις. Φαίνεται όμως ότι οι αντιδράσεις από τους παραγωγούς ρεύματος είναι μεγάλες, καθώς το κείμενο διαβούλευσης δεν έχει ακόμη βγει στη δημοσιότητα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το πλαφόν του 30% δεν θα περιληφθεί καν ως πρόταση.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση προσπάθησε να αποφύγει κάθε συζήτηση επί του θέματος των τιμολογίων, καθώς επικεντρώθηκε να δείξει εικόνα ισχυρής κινητοποίησης για να αποφευχθεί ο κίνδυνος μπλακ άουτ. Μια πρώτη σύσκεψη έγινε την Κυριακή με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα, τον πρόεδρο της ΡΑΕ Αθ. Δαγούμα, τον επικεφαλής της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσης και μέλος της Ολομέλειας της ΡΑΕ, Δ. Φούρλαρη και στελέχη του ΑΔΜΗΕ (δίκτυο υψηλής τάσης), του ΔΕΣΦΑ, του ΔΕΔΔΗΕ (δίκτυο μέσης-χαμηλής τάσης), της ΔΕΗ και των άλλων ηλεκτροπαραγωγών.

Για χθες είχε ανακοινωθεί νέα σύσκεψη υπό τον κ. Σκρέκα αλλά στο Εθνικό Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του ΑΔΜΗΕ στο Κρυονέρι εμφανίστηκε τελικώς ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο κ. Μητσοτάκης σύγκρινε τον τωρινό καύσωνα με εκείνον του 1987 λέγοντας πως έχει γίνει «ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να εξασφαλιστεί η ηλεκτροδότηση της χώρας» και να μην καταρρεύσει το σύστημα.

Το 1987, βέβαια, δεν υπήρχαν κλιματιστικά παντού ούτε και η αγορά εκμεταλλευόταν τη ζήτηση για να επιβάλει αυξήσεις. Τριάντα τέσσερα χρόνια αργότερα, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους καταναλωτές να μην ανάβουν ηλεκτρικούς θερμοσίφωνες μεταξύ 7 και 10 το βράδυ και να σβήνουν τα φώτα (!) λέγοντας ότι εκείνες τις ώρες δεν αποδίδουν ενέργεια τα φωτοβολταϊκά συστήματα.

Ζήτω οι λιγνίτες!

Η πικρή αλήθεια είναι πως όχι μόνον τα φωτοβολταϊκά, αλλά και οι ανεμογεννήτριες αποδείχτηκαν εντελώς ανίσχυρες να αντιμετωπίσουν τη ζήτηση σε συνθήκες καύσωνα, καθώς καλύπτουν μόλις το 5% της ζήτησης. Ετσι, το σύστημα προσπαθεί να αντιμετωπίσει όπως όπως τις ανάγκες με τρεις τρόπους:

■ Επαναφέρει σε λειτουργία πλήθος λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, μεταξύ των οποίων κάποιες που παρέμεναν σβησμένες επί μήνες στο πλαίσιο των εξαγγελιών Μητσοτάκη από τον Σεπτέμβριο του 2019 για εσπευσμένη απολιγνιτοποίηση. Οι λιγνιτικές μονάδες καλύπτουν πάνω από το 15% της ζήτησης.

■ Τεράστιο τμήμα των αναγκών που πλησιάζει το 20% καλύπτεται από τις εισαγωγές. Οι διασυνδέσεις αγγίζουν τα όρια δυναμικότητάς τους, καθώς εισάγονται 1.500 MWh εκ των οποίων το ένα τρίτο από Τουρκία, άλλο τόσο από τη Βόρεια Μακεδονία και το υπόλοιπο από Βουλγαρία και Αλβανία.

■ Μια τρίτη δυνατότητα αφορά το σύστημα διακοψιμότητας, βάσει του οποίου μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες (π.χ. χαλυβουργίες) πληρώνονται για να μην παράγουν με βάση συμβάσεις που αποδίδουν έως και 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Μέσω της διακοψιμότητας μπορούν να εξοικονομηθούν έως και 800 MWh για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα όταν υπάρχει αιχμή στη ζήτηση. Πάντως, όταν εφαρμόστηκε το ίδιο σύστημα σε περίοδο ολικού παγετού το 2017, το σύστημα προέβλεπε εξοικονόμηση 1.100 MWh. Ομως, οι αρμόδιοι έκριναν ότι δεν χρειάζεται να υπάρχει τόσο μεγάλη δυνατότητα εξοικονόμησης στο μέλλον. Ακόμη χειρότερα, δεν προβλέπεται καθόλου δυνατότητα διακοψιμότητας μετά τον Σεπτέμβριο του 2021.

-----

«Σφυρίζει» αδιάφορα η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα

πηγή: https://www.newsbreak.gr/oikonomia/227588/sfyrizei-adiafora-i-kyvernisi-gia-tis-ayxiseis-sto-reyma/:

(δημοσιεύθηκε και στην Κυριακάτικη Δημοκρατία, 25/7/2021, με τον τίτλο: Πόντιος Πιλάτος η κυβέρνηση για τις αυξήσεις στο ρεύμα)

Σφοδρή σύγκρουση ΡΑΕ - προμηθευτών, που καταλήγει στη Δικαιοσύνη, και στο βάθος «ηλεκτροπληξία» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις από την 1η Αυγούστου, με «χαράτσι» 3,3% για τους καταναλωτές χαμηλής τάσης

Με το πρόσχημα ότι δεν γνώριζε για τις αυξήσεις των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που έρχονται την 1η Αυγούστου, η κυβέρνηση νίπτει τας χείρας της απέναντι στους καταναλωτές και βάζει τη Ρυθμιστική Αγορά Ενέργειας (ΡΑΕ) να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη δήλωση του διευθύνοντος συμβούλου του ΑΔΜΗΕ Μάνου Μανουσάκη, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη στη ΡΑΕ, τονίζοντας ότι «οι καταναλωτές δεν θα επιβαρύνονταν αν η ΡΑΕ είχε αφαιρέσει από τον λογαριασμό των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας τη μείωση κόστους που προκύπτει από τις διασυνδέσεις των νησιών που υλοποιεί ο ΑΔΜΗΕ».

Από την πλευρά της, η ΡΑΕ κάλεσε πριν από μία εβδομάδα τις εταιρίες ενέργειας να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους για τα νέα οριζόντια μέτρα που επιβάλλει, και μέχρι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής δεν είχε υπάρξει επίσημη τοποθέτηση.

Αναλυτικά οι αυξήσεις

1. Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης η αύξηση ανέρχεται σε 3,3%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,56 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,542 ευρώ ανά κιλοβατώρα που ίσχυε για το 2019 και το 2020. Ταυτόχρονα, αμετάβλητη παραμένει η χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος, και για την ακρίβεια στα 0,13 ευρώ ανά kVA.

2. Για τους οικιακούς καταναλωτές χαμηλής τάσης και δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου και τους πολυτέκνους κατά 3%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,62 ευρώ ανά κιλοβατώρα, από 0,602 ευρώ ανά κιλοβατώρα.

3. Για τους πελάτες μέσης τάσης (μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις), κατά 15,6%. Συγκεκριμένα, η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 1.384 ευρώ/MW μεγίστης μηνιαίως τιμής της μέσης ωριαίας ζήτησης τις ώρες αιχμής (11 π.μ. – 2 μ.μ.) ανά μήνα. Η προηγούμενη χρέωση ήταν στα 1.197 ευρώ.

4. Για τους λοιπούς πελάτες χαμηλής τάσης, δηλαδή τις επιχειρήσεις και τον οδικό φωτισμό, κατά 6,5%. Συγκεκριμένα η χρέωση ενέργειας ανεβαίνει στα 0,52 ευρώ ανά κιλοβατώρα, έναντι 0,488 ευρώ ανά κιλοβατώρα. Οριακή μείωση αποφασίστηκε για τη χρέωση συμφωνημένης ισχύος παροχής ανά έτος, και για την ακρίβεια πέφτει στα 0,51, από 0,52 ευρώ ανά kVA.

5. Για τους πελάτες υψηλής τάσης (ενεργοβόρος και βαριά βιομηχανία), η χρέωση μειώνεται κατά 2%. Η χρέωση ισχύος καθορίστηκε στα 23.560 ευρώ ανά MW ετησίως, έναντι 24.062 ευρώ.

«Ηλεκτροσόκ»

Ετσι, από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται «ηλεκτροπληξία» για νοικοκυριά και επιχειρήσεις με την αύξηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι στους φουσκωμένους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου οι πολίτες θα λαμβάνουν τα εκκαθαριστικά για την 3η δόση του φόρου εισοδήματος και την 1η δόση ΕΝΦΙΑ.

Αυτό που κάνει τη σημερινή κατάσταση ανησυχητική είναι το γεγονός ότι τα ρεκόρ στην αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος αφορούν τη μέση τιμή στην αγορά της επόμενης ημέρας, στην οποία προστίθεται και το κόστος της αγοράς εξισορρόπησης, η οποία επίσης παρουσιάζει ανοδικές τάσεις.

Έτοιμοι να προσφύγουν στα δικαστήρια είναι οι προμηθευτές

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», οι εταιρίες είναι αποφασισμένες να προσφύγουν στα δικαστήρια, καθώς θεωρούν ότι με τον τρόπο αυτόν περιορίζεται ο ανταγωνισμός, κλείνει, αντί να ανοίγει, η αγορά, επιστρέφουμε σε λογικές «διατίμησης», ενώ και τα τιμολόγια εν τέλει θα καταλήξουν να είναι ακριβότερα για τον καταναλωτή, καθώς στο τραπέζι μπαίνει η παράμετρος αυξημένου ρίσκου για τον προμηθευτή (λόγω περιορισμών στην ευελιξία), γεγονός που θα προσμετρηθεί κατά τη διαμόρφωση των τιμολογίων.

Στελέχη εταιριών τονίζουν ότι υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσε και θα έπρεπε ήδη να έχει κάνει η ΡΑΕ για την προστασία του καταναλωτή, κυρίως σε ό,τι αφορά τον συστηματικό έλεγχο για πρακτικές παραπληροφόρησης ή για ψευδείς διαφημιστικούς ισχυρισμούς ή για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Από εκεί και πέρα, όπως αναφέρουν, υπάρχει στην αγορά τεράστια ποικιλία «προϊόντων» και τιμολογίων, έτσι ώστε κάθε καταναλωτής να επιλέξει εκείνο που ταιριάζει στην περίπτωσή του. Υπάρχουν σταθερά, υπάρχουν κυμαινόμενα, υπάρχουν με πάγιο, χωρίς πάγιο, με χρονική δέσμευση, χωρίς δέσμευση κ.λπ.

Οι εταιρίες θεωρούν ότι η ΡΑΕ επιδιώκει την τυποποίηση όλων των λογαριασμών, κάτι που δεν αφήνει περιθώρια ευελιξίας για χαμηλότερες τιμές, ιδίως στην περίπτωση των παγίων, και, όπως λένε κάποια από τα στελέχη της αγοράς, το κόστος αυτό θα ενσωματωθεί στην κιλοβατώρα.

Επιπλέον, αναφορικά με την πρόταση για επιβολή πλαφόν στη ρήτρα, απαντούν πως η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά ενέργειας δεν διαθέτει εργαλεία αντιστάθμισης του κόστους. Συνεπώς, η επιβολή πλαφόν θα οδηγήσει σε δυσμενή θέση μικρές εταιρίες του κλάδου, με επιπτώσεις στον ανταγωνισμό.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ αναμένεται να δημοσιοποιηθούν σε διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών, και εκεί βεβαίως θα διατυπωθούν οι αντιρρήσεις του κλάδου προμήθειας, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εταιρικό επίπεδο, καθώς, όπως προαναφέρθηκε, τόσο η ΔΕΗ όσο και οι άλλες εταιρίες, είτε είναι καθετοποιημένες είτε όχι, αντιδρούν στους περιορισμούς. Κάποιες μάλιστα από τις εταιρίες κάνουν ήδη λόγο για προσφυγή στα δικαστήρια, στην περίπτωση που προχωρήσει πράγματι η ΡΑΕ, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να σταθεί σε κανένα δικαστήριο μια απόφαση που υποχρεώνει μια εταιρία να δουλεύει επί ζημία.

Οι προτάσεις της ΡΑΕ

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι τώρα, οι βασικές προτάσεις της ΡΑΕ για να αντισταθμιστούν οι αυξήσεις στα τιμολόγια είναι οι εξής:

  •  Κατάργηση του παγίου στους λογαριασμούς.
  •  Επιβολή πλαφόν 30% στην αναπροσαρμογή της ρήτρας οριακής τιμής συστήματος.
  •  Κατάργηση ρήτρας πρόωρης αποχώρησης των πελατών.
  •  Ελεγχος ανά τρεις μήνες στις τιμές των προμηθευτών ρεύματος.

-----

Περιστέρης (ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ): Η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ μειώνει το ενεργειακό κόστος και κατακρημνίζει τις τιμές
 

Σχόλια

  1. Ισπανία: “Πόλεμος” μεταξύ Πέδρο Σάντσεθ και εταιριών ηλεκτρικής ενέργειας

    https://www.ertnews.gr/eidiseis/diethni/ispania-polemos-metaxy-pedro-santseth-kai-etairion-ilektrikis-energeias/?fbclid=IwAR1kMSvHSGuPVQ0XXoV0Ed0yuv9BSirq_NfbFxMfDchoNs0twaQWEYuxXmw

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυξήσεις τιμών σε ενέργεια: Συναγερμός στην ΕΕ – Πακέτο προτάσεων από Κομισιόν
    ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
    04.10.2021
    Τελευταία Ενημέρωση
    04.10.2021
    Newsroom
    Επί τάπητος στο Eurogroup οι εξελίξεις – Προτάσεις ετοιμάζεται να καταθέσει η Κομισιόν

    https://www.ethnos.gr/oikonomia/176675_ayxiseis-timon-se-energeia-synagermos-stin-ee-paketo-protaseon-apo-komision

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πώς θα επιδοτούνται ρεύμα, πετρέλαιο θέρμανσης και φυσικό αέριο

    http://www.dealnews.gr/roi/item/328944-%CE%A0%CF%8E%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%BF%CF%8D%CE%BD%CF%84%CE%B1%CE%B9-%CF%81%CE%B5%CF%8D%CE%BC%CE%B1,-%CF%80%CE%B5%CF%84%CF%81%CE%AD%CE%BB%CE%B1%CE%B9%CE%BF-%CE%B8%CE%AD%CF%81%CE%BC%CE%B1%CE%BD%CF%83%CE%B7%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%86%CF%85%CF%83%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B1%CE%AD%CF%81%CE%B9%CE%BF

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ενεργειακή κρίση: Τα δύο επιδόματα για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων
    Τα σενάρια που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο - Τι θα πληρώσουν τα νοικοκυριά για φυσικό αέριο, πετρέλαιο και ρεύμα - Παραδείγματα

    https://www.imerisia.gr/oikonomia/24338_energeiaki-krisi-ta-dyo-epidomata-gia-tin-anakoyfisi-noikokyrion-kai-epiheiriseon

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ➢ Οι κυβερνώντες μόνοι τους μαρτυριούνται για το πως αφήνουν τους επιτήδειους απατεώνες να μας κλέβουν...
      ● Το τέταρτο μεγαλύτερο ποσοστό ενεργειακής εξάρτησης από εισαγωγές και την πέμπτη μεγαλύτερη εξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. καταγράφεται για την Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.
      ● Ειδικότερα, η χώρα μας το 2020 εισήγαγε το 81,4% των ενεργειακών προϊόντων που κατανάλωσε, έναντι 57,5% που ήταν ο μέσος όρος στην Ε.Ε.
      ● Η Ρωσία καλύπτει το 45,5% της ζήτησης του φυσικού αερίου στην χώρα μας και υπάρχουν συμβόλαια σε €, που μας καλύπτουν μέχρι το 2026, με σταθερή τιμή αγοράς.
      ● Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του ΔΕΣΦΑ για το 2021, η εγχώρια κατανάλωση φυσικού αερίου ήταν 69,96 TWh (1TWh=1.000.000MWh). Το δε μεγαλύτερο τμήμα της εγχώριας ζήτησης, με ποσοστό 68,65%, καταναλώθηκε από τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (48,03 TWh).
      ♦ Ας μας εξηγήσει λοιπόν η κυβέρνηση πως γίνεται, με σταθερή τιμή αγοράς από την Ρωσία μέχρι και 2026, να έχουμε αυτή την ανατίμηση στις χρεώσεις των τελευταίων 10 μηνών στο φυσικό αέριο και στην διασυνδεδεμένη με αυτό ηλεκτρική ενέργεια;

      Διαγραφή
  5. Πέρασε ένας χρόνος από τη δημιουργία του άρθρου και όλες οι ευχές και ελπίδες για φθηνότερο ρεύμα και για μεγαλύτερη προστασία στον καταναλωτή μάλλον δεν εκπληρώθηκαν. Αντίθετα βλέπουμε πιο ακριβά τιμολόγια και ακόμα μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες ρεύματος! Πώς γίνεται τελικά η Ελλάδα με το πιο φθηνό ρεύμα πριν από μερικά χρόνια να έχει αυτή τη στιγμή το δεύτερο ακριβότερο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτσι και χειρότερα. Δεν ξέρουμε που θα βγάλει τελικά. Προφανέστατα όμως σε κάτι κακό!

      Διαγραφή
  6. Ρεύμα: Πότε πληρώνεται η αναδρομική επιδότηση έως 600 ευρώ - Αυξάνονται οι δικαιούχοι
    Τι ισχύει για φοιτητές και κοινό ρολόι - Βήμα βήμα η διαδικασία για την είσπραξη της ενίσχυσης - Ποιους φορολογούμενους και με τι εισόδημα αφορά, ποιοι αποκλείονται αυτομάτως

    https://www.imerisia.gr/oikonomia/43920_reyma-pote-plironetai-i-anadromiki-epidotisi-eos-600-eyro-ayxanontai-oi-dikaioyhoi

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Vanna Sfakianaki
    Δίκτυο συλλογικοτήτων για την ενέργεια
    · 9 Ιουλίου
    Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας είναι τόσο δραματική που μια 24ωρη απεργία στη νορβηγική βιομηχανία ενέργειας την Τρίτη, λίγο έλειψε να «γονατίσει» το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία.
    Αυτό διότι η Νορβηγία αποτελεί τον βασικό πάροχο των παραπάνω χωρών και υπολογίζεται πως εάν η απεργία συνεχιζόταν έως το Σάββατο, όπως είχαν σκοπό οι εργαζόμενοι, τότε θα χανόταν το 56% των ημερησίων εξαγωγών φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, μόνο η ανακοίνωση και η διεξαγωγή της απεργίας για μια μέρα αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για τη Βρετανία κατά 16% τη Τρίτη.

    Νορβηγία: Η απεργία που κόντεψε να «γονατίσει» την Ευρώπη
    ΚΟΣΜΟΣ
    Κωνσταντίνος Βενάκης
    06.07.2022 | 14:08
    Νορβηγία: Η απεργία που κόντεψε να «γονατίσει» την Ευρώπη

    Η κατάσταση στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας είναι τόσο δραματική που μια 24ωρη απεργία στη νορβηγική βιομηχανία ενέργειας την Τρίτη, λίγο έλειψε να «γονατίσει» το Βέλγιο, τη Γερμανία και τη Μ. Βρετανία.

    Αυτό διότι η Νορβηγία αποτελεί τον βασικό πάροχο των παραπάνω χωρών και υπολογίζεται πως εάν η απεργία συνεχιζόταν έως το Σάββατο, όπως είχαν σκοπό οι εργαζόμενοι, τότε θα χανόταν το 56% των ημερησίων εξαγωγών φυσικού αερίου. Επιπροσθέτως, μόνο η ανακοίνωση και η διεξαγωγή της απεργίας για μια μέρα αύξησε τις τιμές του πετρελαίου για τη Βρετανία κατά 16% τη Τρίτη.

    Τι ζητούσαν οι απεργοί

    Οι απεργοί διεκδικούσαν καλύτερους μισθούς και καλύτερες συνθήκες εργασίας, ειδικά από τη στιγμή που οι Νορβηγοί είχαν ασύλληπτα κέρδη εξαιτίας των ανεβασμένων τιμών στο πετρέλαιο και στο φυσικό. Εν τέλει, η απεργία ανακλήθηκε έπειτα από παρέμβαση της νορβηγικής κυβέρνησης και με συναίνεση του εκεί συνδικάτου.

    Βασική αιτιολογία για την ακύρωση της απεργίας ήταν οι τοξικές συνέπειες που θα είχε η απεργία για την Ευρώπη. Ωστόσο, δεν έχουν διευκρινιστεί ακόμη αν δόθηκαν ανταλλάγματα στους εργαζόμενους ή η ηγεσία του υποχώρησε μπροστά στις πιέσεις της κυβέρνησης.

    Τα «ματωμένα» υπερκέρδη

    Αξίζει να σημειωθεί πως τα συγκεκριμένα κέρδη είναι τόσο σημαντικά και μεγάλα, που ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι τον Μάιο περιέγραφε τα υπερκέρδη των Νορβηγών ως «άρρωστα». Επειδή, αυτά προέρχονται από τον πόλεμο και στη συνέχεια ζητούσε από το Όσλο να τα μοιραστεί.

    Από τη μεριά της νορβηγική διπλωματία απέρριψε τις αιτιάσεις των Πολωνών και συνέχισε να πουλάει σε υψηλές τιμές «σερφάροντας» στο κύμα της ενεργειακής ακρίβειας.
    https://www.documentonews.gr/article/norvigia-h-apergia-poy-kontepse-na-gonatisei-tin-eyropi/?fbclid=IwAR3Y0iHaiDL5LJ6DfAU2Gm0yRXgY0rGUWMl5yamUJx3wfYuOt6pF8DwhyEU

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  8. Ρεύμα: Μοντέλο ενεργειακού Τειρεσία οργανώνουν οι προμηθευτές ενέργειας
    Θα δημιουργηθεί ειδική πλατφόρμα που θα περιλαμβάνει δεδομένα και στοιχεία «κόκκινων» πελατών - Άμυνα των εταιρειών στις μεγάλες μετακινήσεις που θα ξεπεράσουν το 30% τον Σεπτέμβριο
    https://www.protothema.gr/economy/article/1285004/reuma-modelo-energeiakou-teiresia-organonoun-oi-promitheutes-energeias/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δικαστής έγραψε προσωρινή διαταγή 54 σελίδων (!!!) για να υπερασπιστεί την ρήτρα αναπροσαρμογής
    Η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών αναφέρει πως η ενεργοποίηση της σχετικής ρήτρας έχει προκύψει από την κατακόρυφη αύξηση του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, «δικαιώνοντας» με ένα τρόπο τον πάροχο για τις αυξήσεις.

    ολόκληρο στο https://www.dikastiko.gr/eidhsh/dikastis-egrapse-prosorini-diatagi-54-selidon-gia-na-yperaspistei-tin-ritra-anaprosarmogis/?fbclid=IwAR2MC0h2qAPsqgNTxGlZFgOlbdhFvaoOvQeabKR0_rfUu3jvUj60OoJc3WQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  10. Πόσο ακριβό είναι το ρεύμα στην Ελλάδα - Τι δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat
    https://www.capital.gr/oikonomia/3663653/poso-akribo-einai-to-reuma-stin-ellada-ti-deixnoun-ta-stoixeia-tis-eurostat

    Στη 10η θέση βρίσκεται η Ελλάδα ως προς την ευρωπαϊκή κατάταξη για τις τιμές του ρεύματος, λαμβανομένων υπόψη και των επιδοτήσεων που δίνονται στους καταναλωτές.

    Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Eurostat στην Ελλάδα η μέση τιμή λιανικής για το πρώτο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 0,2305 ευρώ/KWh. Η τιμή αυτή συμπεριλαμβάνει όλους τους φόρους αλλά και τις επιδοτήσεις που δίνονται από το κράτος.

    Τα στοιχεία της Eurostat αφορούν στο πρώτο εξάμηνο του 2022 και σύμφωνα με αυτά η ακριβότερη χώρα αναδεικνύεται η Δανία με μέση τιμή 0,4559 ευρώ/KWh ενώ ακολουθεί το Βέλγιο με 0,3377 ευρώ/KWh, η γειτονική Ιταλία με 0,3115 ευρώ/KWh και η Ισπανία με 0,3071 ευρώ/KWh.

    Ακριβότερες από την Ελλάδα είναι επίσης η Τσεχία, η Κύπρος, η Ιρλανδία, η Σουηδία και η Ρουμανία.

    Στον αντίποδα χαμηλότερες τιμές κιλοβατώρας έχουν οι εξής χώρες: Αυστρία, Λετονία, Λιχτενστάιν, Γαλλία, Πορτογαλία, Εσθονία, Λουξεμβούργο, Νορβηγία, Φινλανδία, Σλοβακαία, Ισλανδία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβενία, Κροατία, Μάλτα, Μολδαβία, Βουγλαρία, Μαυροβούνιο, Ουγγαρία, Β. Μακεδονία, Βοσνία, Τουρκία, Σερβία, Γεωργία, Κόσοβο, Ολλανδία.

    Εάν όμως εξαιρεθούν οι φόροι και οι επιδοτήσεις τότε σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα κατατάσσεται στην πρώτη θέση με μέση τιμή 0,3118 ευρώ/KWh. Το γεγονός επισήμαναν σε κοινή δήλωσή τους οι τομεάρχες ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Φάμελλος και Π. Πέρκα, οι οποίοι έκαναν λόγο για ακραία αισχροκέρδεια που προσπαθεί να καλύψει η κυβέρνηση "κάτι που βλέπουν στην τσέπη τους όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις".

    Βεβαίως από την πλευρά τους πηγές του ΥΠΕΝ επισήμαναν ότι ο πίνακας της Eurostat που δεν περιλαμβάνει τις επιδοτήσεις αφορά σε τιμές που δεν πληρώνουν οι καταναλωτές και ότι οι τιμές που πληρώνουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι σημαντικά χαμηλότερες αφού μεσολαβούν οι επιδοτήσεις. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τον Σεπτέμβριο, η τελική τιμή της ενέργειας στη λιανική αγορά στη χώρα μας κινείται κατά μέσο όρο στα 23 λεπτά/Kwh (έναντι 19,74 λεπτών το δεύτερο εξάμηνο του 2021) ανέφεραν πηγές του ΥΠΕΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ρεύμα: Νέες «κρυφές» αυξήσεις από 1η Μαΐου στα πάγια των παρόχων,
    https://www.tovima.gr/2023/04/12/finance/reyma-nees-kryfes-ayksiseis-apo-1i-maiou-sta-pagia-ton-paroxon/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Π. Φωκαΐδης (Frederick University) : Τα πλεονεκτήματα που φέρνουν τα νέα τιμολόγια ενέργειας
    https://gr.euronews.com/business/2023/12/08/paris-fokaidis-frederick-university-ta-pleonektimata-pou-fernoun-ta-nea-timologia-energeia?utm_source=newsletter&utm_campaign=today_newsletter&utm_medium=referral&insEmail=1&insNltCmpId=227&insNltSldt=10080&insPnName=euronewsfr&isIns=1&isInsNltCmp=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια