Στύρα-Νημποριό - Αρχαία-ΚΑΣ & υπόθεση ΕΛΛΑΚΤΩΡ-στρατηγικές επενδύσεις-ΣΟΦΡΑΝΟ

Γίνεται ενημέρωση με σχετικά άρθρα και Μετά την συνεδρίαση της Τρίτης 26/10/2021: 

Απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Νέων Στύρων  κατά της ΕΛΛΑΚΤΕΡ - EDPR κλπ (24 Φεβρ. 2021)

---  

Νημποριό, το ψαροχώρι με τα Δρακόσπιτα και το αρχαίο λατομείο. Κινδυνεύει να γίνει αιολικό πάρκο. Αυτοψία των αρχαιολόγων Νημποριό, το ψαροχώρι με τα Δρακόσπιτα και το αρχαίο λατομείο. Κινδυνεύει να γίνει αιολικό πάρκο. Αυτοψία των αρχαιολόγων 

φωτογραφία: Καλαλούγκας

 Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/nimporio-to-psarochori-me-ta-drakospita-kai-to-archaio-latomeio-kindyneyei-na-ginei-aioliko-parko/

eio-kindyneyei-na-ginei-aioliko-parko/">http://www.mixanitouxronou.gr/nimporio-to-psarochori-me-ta-drakospita-kai-to-archaio-latomeio-kindyneyei-na-ginei-aioliko-parko/

--- 

https://www.mixanitouxronou.gr/nimporio-to-psarochori-me-ta-drakospita-kai-to-archaio-latomeio-kindyneyei-na-ginei-aioliko-parko/ ...

Διαβάστε όλο το άρθρο: http://www.mixanitouxronou.gr/nimporio-to-psarochori-me-ta-drakospita-kai-to-archaio-latomeio-kindyneyei-na-ginei-aioliko-parko/

Μια εναέρια βόλτα στο λόφο του Νημποριού, από την αρχή του μονοπατιού έως και τα πρώτα Ρωμαϊκά λατομικά μέτωπα στο Πυργάρι. Σε αυτή τη διαδρομή διακρίνονται το μονοπάτι , οι δρόμοι καταβίβασης των κιόνων, καθώς και μερικά από τα πολλά Ρωμαϊκά λατομικά μέτωπα. Στον λόφο του Νημποριού εντοπίζονται αμέτρητα λατομικά μέτωπα Στυρίας λίθου (cipollino), Pωμαϊκών χρόνων. Πολλά από αυτά δημιουργούν συγκροτήματα, ενώ άλλα είναι μεμονωμένα και διάσπαρτα στον λόφο.

βλ. και https://www.facebook.com/1876741925965593...n 


 ---

«Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα “κλιματική αλλαγή ή αρχαιότητες;”»

πηγή: https://www.efsyn.gr/tehnes/

[απόσπασμα]:

«Είναι προβληματική η αντιμετώπιση του θέματος γενικά» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο αρχαιολόγος Κώστας Νικολάου και μας εξηγεί. «Δημοσιεύσεις για τον λόφο του Νημποριού υπάρχουν από το 1964. Τον προαύλιο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρύστου κοσμούν δύο κίονες 6 μέτρων ο καθένας, που προέρχονται από την περιοχή. Η αρμόδια ΕΦΑ έδινε δοκιμαστικές τομές στο Νημποριό. Φαίνεται άρα ότι γνώριζαν για τις αρχαιότητες. Δεν είναι ακριβές ότι έγιναν γνωστές μετά την πυρκαγιά του καλοκαιριού. Παράλληλα η δημιουργία του αιολικού πάρκου είναι γνωστή από το 2013. Οι ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού είναι διαχρονικές που δεν προχώρησε σε αρχαιολογική κήρυξη. Μάλιστα επρόκειτο να εγκατασταθούν 35 ανεμογεννήτριες στο Νημποριό, αλλά η εταιρεία αποφάσισε να βάλει μεγαλύτερης ισχύος οπότε έκοψε τις μισές και φτάσαμε στις 14. Μέχρι τον Μάιο μιλούσαμε για 35 ανεμογεννήτριες μόνο στο Νημποριό και τώρα μιλάμε για 35 ανεμογεννήτριες στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων. Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στον λόφο του Αγίου Νικολάου πρόκειται να τοποθετηθούν 9 ανεμογεννήτριες μπροστά από τη μνημειακή πύλη του. Ο λόφος του Αγίου Νικολάου αποτελεί μοναδικό μνημειακό σύνολο για την Ελλάδα. Στην κορυφή του υπάρχει η Ακρόπολη των Στύρων, στις πλαγιές του τα ρωμαϊκά λατομεία και τα Δρακόσπιτα. Είναι από τους λίγους επισκέψιμους χώρους στην περιοχή και παρ’ όλα αυτά η νότια και η ανατολική πλευρά του είναι γεμάτη ανεμογεννήτριες. Μάλιστα ο δρόμος περνάει 200 μ. από την Ακρόπολη των Στύρων και αυτό έγινε το 2019, όπως και 50 μ. από τα ρωμαϊκά λατομεία που επίσης έγινε το 2019. Ο Αρχαιολογικός Νόμος ορίζει πάνω από 500 μ. για μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους. Οταν μιλάμε για μια περιοχή όπου έχουν τοποθετηθεί 400 ανεμογεννήτριες και πρόκειται να τοποθετηθούν άλλες τόσες, λογικό είναι ότι θα θιχτούν και οι αρχαιότητες της περιοχής».

● Μπορεί να υπάρξει ένα τέτοιο έργο πλάι στις αρχαιότητες ή πρέπει να αποσυρθεί; ρωτήσαμε τον κ. Νικολάου.

«Αντικειμενικά όχι, πρέπει να αποσυρθεί. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα “κλιματική αλλαγή ή αρχαιότητες;”. Δεν συνεξετάζονται αυτά. Ούτε να λέμε “να πάνε αλλού οι ανεμογεννήτριες”. Πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός ώστε να μη θίγονται οι αρχαιολογικοί χώροι, οι περιοχές Νatura, οι οικιστικές περιοχές. Με ποιο κριτήριο αποφασίζουμε ποια περιοχή θα καταστρέψουμε; Απλά αν φυσάει;»

---

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ από τον Σύλλογο του Νημποριού


---

Ανεμογεννήτριες πάνω σε καμένα και αρχαία της Εύβοιας

πηγή: https://www.documentonews.gr...1635251956

Συγκρότημα πέντε αιολικών σταθμών με συνολικά 35 τεράστιες ανεμογεννήτριες τοποθετούνται σε μια περιοχή στην Εύβοια στην οποία υπάρχουν αρχαία ευρήματα και μέρος της έχει πληγεί από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ) στην οποία περιλαμβάνεται μια αξιοσημείωτη επίσης καταγγελία για τον αρχαιολογικό χώρο στο Νημποριό: Στην περιοχή όπου τοποθετείται το εν λόγω έργο υπάρχει ήδη πρόταση αναοριοθέτησης της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου, ώστε να περιλάβει εκτεταμένα νέα ευρήματα από την αρμόδια Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), αλλά στο ΚΑΣ εισήχθη ήδη στην ημερήσια διάταξη η έγκριση του συγκροτήματος αιολικών σταθμών. Παράλληλα, καταγγέλλεται ότι η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου είναι εκπονημένη προγενέστερα των καταστροφικών πυρκαγιών!

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία, πρώτα θα εξεταζόταν το αίτημα της ΕΦΑ Ευβοίας για αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, θα λαμβανόταν υπόψη ότι ήδη η περιοχή της Ακρόπολης των αρχαίων Στύρων είναι ήδη επιβαρυμένη με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών οι οποίες επιβάλλονται στον χώρο που περιλαμβάνει πολλά Δρακόσπιτα και λατομεία ρωμαϊκών χρόνων, ενώ παράλληλα θα επέστρεφε τη ΜΠΕ της εγκατάστασης για να συγχρονιστεί με τα καταστροφικά δεδομένα του καλοκαιριού. Αντ’ αυτών, η κυβέρνηση προκρίνει έναντι των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς ως συμφέρουσα την «ανάπτυξη» και τα επενδυτικά συμφέροντα επιχειρηματικών ομίλων με το ψηφισθέν εν μέσω πανδημίας νόμο Χατζηδάκη.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΕΑ:

Η τήρηση των διατάξεων του Αρχαιολογικού Νόμου είναι αδιαπραγμάτευτη: όχι ανεμογεννήτριες στον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού

Στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ αρ. 42 της 26/10/2021 (ορθή επανάληψη) το θέμα 6 της ημερήσιας διάταξης «Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΤΣΟΥΚΚΑ ΔΕΜΕΝΙΤΗ», ΙΣΧΥΟΣ 60 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΠΥΡΓΑΡΙ» ΙΣΧΥΟΣ 70 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΛΙΟΥΤΣΑ» ΙΣΧΥΟΣ 15 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΧΡΟΥΣΗ» ΙΣΧΥΟΣ 15 MW ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΕΛΙΑ», ΙΣΧΥΟΣ 15 MW ΣΤΗ Δ.Ε ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε. ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ Δ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ, ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΔΙΣΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΥΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ» εισέρχεται να συζητηθεί κατά παράβαση του άρθρου 12 παρ. 1 και 2 του Ν. 3028/02.

Πρόκειται για την εγκατάσταση συγκροτήματος πέντε Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) με συνολικά 35 τεράστιες ανεμογεννήτριες από την εταιρεία «ΣΟΦΡΑΝΟ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», συμφερόντων του ομίλου «ΕΛΛΑΚΤΩΡ». Στην περιοχή όπου τοποθετείται το εν λόγω έργο υπάρχει ήδη πρόταση αναοριοθέτησης της κήρυξης αρχαιολογικού χώρου, ώστε να περιλάβει εκτεταμένα νέα ευρήματα από την αρμόδια ΕΦΑ Ευβοίας, η οποία δεν έχει ακόμη εξεταστεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, ενώ τμήμα της έκτασης είναι περιοχή που επλήγη από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού 2021.

Ο φάκελος για την κήρυξη του ενιαίου αρχαιολογικού χώρου έχει προωθηθεί σε χρόνο προγενέστερο της προώθησης της Μ.Π.Ε. του εν λόγω έργου. Σύμφωνα με το άρθρο 12 και 13 του Ν. 3028/02, οι αρχαιολογικοί χώροι εντός ή εκτός οικισμών κηρύσσονται και οριοθετούνται πριν από την εξέταση νέων αιτημάτων χρήσεων στους χώρους αυτούς. Πόσο μάλλον όταν το αίτημα αφορά ένα έργο αιολικών, που συνιστά μείζονα χωρική παρέμβαση (τσιμεντοστρώσεις, δρόμοι κλπ), τμήμα της οποίας χωροθετείται πάνω σε ορατές αρχαιότητες! Πρόκειται για τις ίδιες διατάξεις που ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων είχε κληθεί να υπερασπιστεί και στην περίπτωση της κήρυξης-οριοθέτησης των αρχαιολογικών χώρων στην έκταση του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού.Αποδεχόμενη το παραπάνω η Υπουργός Πολιτισμού, άλλωστε, ανέφερε στη Βουλή για το θέμα: «Ως προς το αυτονόητο ερώτημα τι θα προηγηθεί, να πω ότι αυτονοήτως η διοικητική πρακτική θεωρεί ότι όταν δύο φάκελοι αφορούν ή συμπίπτουν στη θεματική τους και εν προκειμένω είναι η αδειοδότηση και η αναοριοθέτηση, είθισται τουλάχιστον να συνεξετάζονται». (ΔΤ ΥΠΠΟΑ 11/10/2021 Απάντηση ΥΠΠΟΑ Λίνας Μενδώνη σε επίκαιρη ερώτηση Βουλευτή ΜΕΡΑ 25, Κρίτωνα Αρσένη με θέμα «Νημποριό και Στύρα Ευβοίας: Αιολικά εντός αρχαιολογικών χώρων»).

Μόνο που και αυτή η δήλωση της κυρίας Υπουργού είναι παραπλανητική, καθώς η συνεξέταση φακέλων είναι νομικά και δεοντολογικά αποδεκτή, στις περιπτώσεις που το ζητούμενο εκάστου φακέλου αφορά στο δημόσιο συμφέρον. Κάτι που δεν βρίσκει εφαρμογή στη συγκεκριμένη περίπτωση. Το αυτονόητο λοιπόν, με βάση το νόμο, είναι να προηγηθεί η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου, η οποία και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη κατά την εξέταση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων όποιου έργου προτείνεται στην εν λόγω περιοχή.

Επιπλέον, η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου φέρει ημερομηνία εκπόνησης τον Ιούλιο 2021, δηλαδή εκπονήθηκε σε χρόνο προγενέστερο της οικολογικής καταστροφής που συντελέστηκε στη νησί από την καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου. Ως εκ τούτου, δεν λαμβάνει καν υπόψη της περιβαλλοντικά δεδομένα που έχουν μεταβληθεί δραματικά. Πιθανή εξέτασή της από το Κ.Α.Σ. εκθέτει την κυβέρνηση, καθώς, πρόκειται για ενέργεια που αφίσταται της ιδιαίτερης φροντίδας για το φυσικό περιβάλλον της Εύβοιας, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, οι οποίες αποδεικνύονται προσχηματικές.
Τόσο οι διαβεβαιώσεις της Υπουργού Πολιτισμού ότι θα τηρηθεί η αρχαιολογική νομοθεσία, όσο και οι διαβεβαιώσεις του Υπουργού Περιβάλλοντος ότι δεν θα υπάρξουν εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών στις εκτάσεις της Εύβοιας που κάηκαν στις πρόσφατες πυρκαγιές, καθίστανται κενό γράμμα!

Τι θα σημαίνει για τις αρχαιότητες;

Το συγκρότημα των ανεμογεννητριών προβλέπεται στο άμεσο περιβάλλον μνημείων της κεντρικής και νότιας Εύβοιας. Σε αυτή βρίσκονται η Ακρόπολη των αρχαίων Στύρων, πολλά Δρακόσπιτα, και λατομεία ρωμαϊκών χρόνων. Μέχρι σήμερα στην άμεση περιοχή της Ακρόπολης των αρχαίων Στύρων έχουν ήδη εγκατασταθεί ανεμογεννήτριες που έχει αλλοιώσει το περιβάλλον των μνημείων και η πιθανή τοποθέτηση επιπλέον εννιά ανεμογεννητριών ύψους 180 μέτρων στη θέση, θα προκαλέσει καταστροφή των αρχαιολογικών χώρων και επιπλέον υποβάθμιση του πολιτιστικού τοπίου.

Ειδικά η θέση «Πυργάρι», όπου σύμφωνα με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων πρόκειται να εγκατασταθούν 14 ανεμογεννήτριες ύψους 180μ., ταυτίζεται σχεδόν απόλυτα με τα γνωστά ρωμαϊκά λατομεία του Νημποριού, όπου έχουν εντοπιστεί υπαίθρια λατομικά μέτωπα, οδοί λιθαγωγίας. Η επικείμενη εγκατάσταση του αιολικού σταθμού θα προκαλέσει άμεση βλάβη στο αρχαίο λατομικό σύνολο, το οποίο εκτείνεται από το λόφο έως το παραλιακό μέτωπο. Μάλιστα για την εγκατάσταση του έργου προβλέπεται πλήρης ισοπέδωση του μεγαλύτερου εκ των λατομικών χώρων, ενώ η εγκατάσταση καλωδίων προβλέπεται επί οδών λιθαγωγίας. Οι αρχαιότητες είναι γνωστές στην επιστημονική κοινότητα ήδη από το 1965 με αναφορές στην βιβλιογραφία και προστατεύονται αυτοδικαίως από τον 3028/2002.

Το πολιτιστικό τοπίο της περιοχής, όπου προβλέπεται η εγκατάσταση επιπλέον 35 ανεμογεννητριών με τα συνοδά έργα που απαιτούνται και το φυσικό περιβάλλον της αποτελούν δημόσιο κοινωνικό αγαθό που δεν μπορεί να παραδοθούν σε οικονομικά συμφέροντα.

Ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει αποστείλει ήδη επιστολή στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΑ με τις οποίες ζητά την απόσυρση του θέματος από την ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ στις 26/10/2021 (επισυνάπτεται), και την ολοκλήρωση των διαδικασιών κήρυξης – οριοθέτησης του αρχαιολογικού χώρου του Νημποριού σύμφωνα με τον Αρχαιολογικό Νόμο.

Ζητάμε:

– να μην εγκατασταθούν οι πέντε αιολικοί σταθμοί που μαζί με τα συνοδά τους έργα θα καταστρέψουν αρχαιότητες και θα αλλάξουν τη χρήση σε περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021.
– την εκπόνηση ειδικού σχεδίου για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Εύβοιας στο σύνολό της.

---

Οι ανεμογεννήτριες πνίγουν τους κατοίκους και τις αρχαιότητες

Ο γενικός γραμματέας του ΥΠΠΟΑ Γ. Διδασκάλου, αντί να φέρει προς συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την πρόταση της διεύρυνσης των ορίων του αρχαιολογικού χώρου, όπως ζητάει η ΕΦΑ Ευβοίας και προηγείται κατά τον νόμο, φέρνει αύριο πρώτη τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για δημιουργία πέντε αιολικών πάρκων. Πρώτα δηλαδή θα αδειοδοτηθεί το έργο και μετά θα κηρυχθεί ο χώρος αρχαιολογικός;

Η βαριά πληττόμενη, από τις πυρκαγιές, Εύβοια συνεχίζει να δέχεται «χτυπήματα» από την κυβέρνηση Μητσοτάκη με αποφάσεις εγκληματικού χαρακτήρα που αφορούν το περιβάλλον και συμπαρασύρουν αρχαιολογικούς τόπους και μνημεία. Στο νότιο τμήμα του νησιού επιχειρείται η εγκατάσταση πέντε αιολικών πάρκων, χωρίς να έχει προηγηθεί η στοιχειώδης μέριμνα για το περιβάλλον, τις αρχαιότητες και τις τοπικές κοινωνίες. Στην ευρύτερη περιοχή της Καρυστίας λειτουργούν ήδη 413 ανεμογεννήτριες και βρίσκονται σε διαδικασία αδειοδότησης άλλες 434! Ανάμεσά τους είναι οι 14 που πρόκειται να καταλάβουν τον λόφο του Νημποριού, κυριαρχώντας στο φυσικό τοπίο εις βάρος και των μοναδικών ρωμαϊκών αρχαιοτήτων που έχουν αποκαλυφθεί.

Στις ορέξεις της κυβέρνησης εναντιώνονται πολίτες, σύλλογοι, συλλογικότητες, επιστήμονες οι οποίοι ζητούν την προστασία του περιβάλλοντος και των αρχαιολογικών ευρημάτων που αφορούν λατομικές δραστηριότητες και αποδεικνύουν τη συνεχή κατοίκηση με συγκεκριμένη δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή, από τους αρχαϊκούς χρόνους έως τους υστεροβυζαντινούς. Στην ίδια κατεύθυνση είναι και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, που με έγγραφό της (3/9/2021) έχει ζητήσει από το υπουργείο Πολιτισμού την αναοριοθέτηση-διεύρυνση των ορίων του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Δρακόσπιτο-Πύργος Νημποριού Στυρέων Ευβοίας.

Το εύρος των καταλοίπων αποκαλύφθηκε πλήρως μετά την πυρκαγιά της 10ης Ιουλίου του φετινού καλοκαιριού. Ανεξέλεγκτη κατέκαψε δασική έκταση ανάμεσα σε Νέα Στύρα, Στύρα και κινήθηκε προς το Νημποριό το οποίο εκκενώθηκε. Ορισμένα από τα αρχαία ευρήματα στον λόφο του ήταν γνωστά στην ΕΦΑ Ευβοίας, σε αρχαιολόγους και σε μόνιμους κατοίκους που γνώριζαν για τα κατάλοιπα των λατομείων, μέσα και από αναφορές της ελληνικής και γαλλικής βιβλιογραφία του 1980.

Ωστόσο η πυκνότητα και η σημασία των αποκαλύψεων που εντοπίστηκαν κατά τις αυτοψίες από κλιμάκια της ΕΦΑ Ευβοίας, μετά την πυρκαγιά, οδήγησαν την προϊσταμένη Αγγελική Σίμωση στην απόφαση «να προχωρήσει στη διαδικασία οριοθέτησης της περιοχής και κήρυξης αυτής ως αρχαιολογικού χώρου, στοχεύοντας στην καλύτερη προστασία και ανάδειξη». Και τούτο γιατί «...συμπερασματικά, ο λόφος πάνω από τον οικισμό του Νημπορίου... βρίθει ορατών πλέον... αρχαιοτήτων», γράφει στην επιστολή της προς τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας και τον Εξωραϊστικό Σύλλογο Νημποριού που είχαν εκφράσει έντονες ανησυχίες.

Ποιο ζήτημα εισάγει προς συζήτηση ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού και πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, Γιώργος Διδασκάλου, όμως στην αυριανή συνεδρίαση του οργάνου; Αντιγράφουμε από την ημερήσια διάταξη «Εγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΤΣΟΥΚΚΑ ΔΕΜΕΝΙΤΗ”, ΙΣΧΥΟΣ 60 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΠΥΡΓΑΡΙ” ΙΣΧΥΟΣ 70 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΛΙΟΥΤΣΑ” ΙΣΧΥΟΣ 15 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΧΡΟΥΣΗ” ΙΣΧΥΟΣ 15 MW ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ “ΚΕΛΙΑ” ΙΣΧΥΟΣ 15 MW ΣΤΗ Δ.Ε. ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε. ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ Δ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ, ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΔΙΣΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΥΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ».

Ο γενικός γραμματέας, που έχει αποδεδειγμένα ιδιαίτερη αδυναμία στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών, αντί να φέρει προς συζήτηση την πρόταση της διεύρυνσης των ορίων του αρχαιολογικού χώρου που σύμφωνα με τον νόμο προηγείται, το ζητάει η ΕΦΑ Ευβοίας (όχι μόνο οι πολίτες οι οποίοι λοιδορήθηκαν από την κ. Μενδώνη στη Βουλή), φέρνει την ΜΠΕ της εταιρείας ΣΟΦΡΑΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ για πέντε αιολικά πάρκα.

Πρώτα δηλαδή θα αδειοδοτηθεί το έργο και μετά θα κηρυχθεί ο χώρος αρχαιολογικός; Και αυτό θα συμβεί από γνωμοδοτικό όργανο του ΥΠΠΟΑ που έχει σκοπό την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς; Το μοντέλο «να μπει ο εργολάβος στο έργο και για τα αρχαία βλέπουμε», που θέλησαν να εφαρμοστεί στην περίπτωση του Ελληνικού, επανέρχεται με κάθε ευκαιρία από τα στελέχη της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Αν το θέμα της συζήτησης δεν πάρει αναβολή αύριο, όπως θα ζητήσουν με παραστάσεις τους εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων και του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού (με τη συμπαράσταση βουλευτών), θα είναι μια συνεδρίαση-φιάσκο, αποκαλυπτική για τη στάση της ηγεσίας του ΥΠΠΟΑ. Στις 3/9/21 κατατέθηκε στο ΥΠΠΟΑ το έγγραφο της ΕΦΑ Ευβοίας για τη διεύρυνση του αρχαιολογικού χώρου.

Δέκα ημέρες αργότερα, στις 13/9/21 έλαβε από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του υπουργείου Ενέργειας την ΜΠΕ προκειμένου να γνωμοδοτήσει επ’ αυτής. Η ΕΦΑ απάντησε στο υπουργείο Ενέργειας και στη ΣΟΦΡΑΝΟ ότι, για να γνωμοδοτήσει, πρέπει να προηγηθεί αυτοψία καθώς το έργο εμπίπτει στην κατηγορία Α1 (μεγάλης ισχύος). Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αυτοψία δεν έχει ολοκληρωθεί, ενώ η ΕΦΑ ζήτησε από τη ΣΟΦΡΑΝΟ επιπρόσθετα στοιχεία που δεν έχουν κατατεθεί για μια ΜΠΕ που συντάχθηκε πριν από την πυρκαγιά, οπότε όλα τα δεδομένα, περιβαλλοντικά, χωροταξικά, χρήσης γης, αρχαιολογικά, έχουν αλλάξει.

● Η τοπική κοινωνία

«...Η πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής υποβαθμίζεται ή και καταστρέφεται, όπως προκύπτει από τα σχέδια των αιολικών πάρκων στο Νημποριό και την ευρύτερη περιοχή των Στύρων Ευβοίας...», αναφέρει το ψήφισμα που συνυπογράφουν 18 φορείς και σύλλογοι της περιοχής και της χώρας.

Χθες το πρωί πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι των Στύρων, αντιδρώντας στην απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού. «Ολη η τοπική κοινωνία εναντιώνεται. Μιλάμε για περιβαλλοντική καταστροφή που θα λάβει χώρα μέσα σε οικισμούς και τουριστικές περιοχές. Αυτά τα τέρατα των 180 μέτρων φτάνουν σε αποστάσεις 300 μέτρων από τη θάλασσα στο Νημποριό και τα Στύρα που είναι η καρδιά της τουριστικής ανάπτυξης της νότιας Εύβοιας», λέει στην «Εφ.Συν.» ο Γιάννης Καπρής, γεωλόγος-περιβαλλοντολόγος και αντιπρόεδρος του Εξωραϊστικού Συλλόγου Νημποριού.

«Ο λόφος του Νημποριού είναι η συνέχεια του λόφου του Αγίου Νικολάου που εδρεύει η Ακρόπολη των Στύρων. Αν πάει κανείς σήμερα, βλέπει τον τόπο γαζωμένο από δρόμους των αιολικών. Οπου κι αν γυρίσεις το βλέμμα σου, βλέπεις ανεμογεννήτριες».

● Στη Βουλή

Το θέμα έφερε στη Βουλή στις 10 Οκτωβρίου ο βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κρίτων Αρσένης με επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη. Ζήτησε τη δέσμευσή της ότι θα «προχωρήσει άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε ο λόφος του Νημποριού με τον λόφο του Αγ. Νικολάου να αποτελέσουν πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο...».

Ολα τα αιτήματα «...εξετάζονται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία με γνώμονα την προστασία των αρχαιολογικών χώρων...» δυνάμει του αρχαιολογικού νόμου 3028/2002, απάντησε η υπουργός.

● «Τι θα προηγηθεί;» επέμεινε ο κ. Αρσένης, «η αναοριοθέτηση του αρχαιολογικού χώρου ή η εγκατάσταση των αιολικών;».

● «Ως προς το αυτονόητο ερώτημα τι θα προηγηθεί, να πω ότι αυτονοήτως η διοικητική πρακτική θεωρεί ότι όταν δύο φάκελοι αφορούν ή συμπίπτουν στη θεματική τους και εν προκειμένω είναι η αδειοδότηση και η αναοριοθέτηση, είθισται τουλάχιστον να συνεξετάζονται».

Ανενημέρωτη ή σκοπίμως παραπλανητική η υπουργός; Στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ τίποτα δεν συνεξετάζεται. Εκτός κι αν φέρει αύριο το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης.

Εντονες αντιδράσεις στους πολίτες προκάλεσε πάντως η τοποθέτησή της: «...Αυτά τα οποία εσείς υιοθετείτε στην περίπτωση του Νημποριού είναι αυτά τα οποία έχουν δημοσιοποιήσει διάφοροι σύλλογοι και συλλογικότητες της περιοχής... Οι ισχυρισμοί είναι προσβλητικοί και εξυπηρετούν κάποιες σκοπιμότητες...».

Οπως σχολίασαν στην «Εφ.Συν.» μέλη των συλλόγων, «σοκαριστήκαμε όταν ακούσαμε την υπουργό να μιλάει για συμφέροντα. Οι πολίτες ζητούν από την αρμόδια υπουργό, η οποία είναι και αρχαιολόγος, να προστατέψει την πολιτιστική κληρονομιά και εκείνη κατηγορεί τους πολίτες;».

---

Προς:
Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Χαλκίδας

info@eoschalkidas.gr

2. Εξωραϊστκό Σύλλογο Νημποριού ΚΟΙΝ:

1. Γραφείο κ. Γενικού Γραμματέα Πολιτισμού

2. ΓΔΑΠΚ

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε επιστολή σχετικά με την ενδεχόμενη καταστροφή στην περιοχή των Στύρων

ΣΧΕΤ:1. Η με ΑΠ 484958/8-10-2021 επιστολή του ΕΟΣ

2. Η με ΑΠ 477900/6-1-2021επιστολή του Εξωραϊστικού Συλλόγου

[απόσπασμα]...Με το ΥΠΠΟΑ/417403/3-9/2021 έγγραφό της η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας εισηγείται προς την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού την αναοριοθέτηση-διεύρυνση των ορίων του κηρυγμένου αρχαιολογικού χώρου Δρακόσπιτο-Πύργος Νημποριού Στυρέων Ευβοίας, θεωρώντας ότι, τεκμηριωμένα πλέον, η ευρύτερη περιοχή βρίθει πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων που καταδεικνύουν το διαχρονικόν της εξόρυξης, επεξεργασίας και εμπορίας της Στυρίας λίθου στην περιοχή της Καρυστίας και, ως εκ τούτου, χρήζουν άμεσης προστασίας και ανάδειξης.

Επιπροσθέτως, στις 13-9-2021 με το ΑΠ Εισερχομένου 432770 η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του ΥΠ.ΕΝ έστειλε στην ΕΦΑ Ευβοίας την Μ.Π.Ε. του έργου « Εγκατάσταση 5 αιολικών πάρκων, στις θέσεις «Πυργάρι», «Χρούση» «Λιούτσα» «Κελιά» «Τσούκα-Δεμενίτη», συνολικής ισχύος 185 MW, στη ΔΕ Στυρέων, του Δήμου Καρυστου», από την εταιρεία ΣΟΦΡΑΝΟ και ζητούνται οι απόψεις μας

Η Υπηρεσία μας με το ΑΠ 432770/23-9-2021, απάντησε στην ΔΙ.ΠΑ και στην εταιρεία ΣΟΦΡΑΝΟ, ότι για να γνωμοδοτήσει σχετικά, πρέπει να προηγηθεί αυτοψία, σύμφωνα με το ΥΠΠΟΑ /ΓΔΑΠΚ/ ΕΦΑΕΥΒ/ ΔΒΜΑ/704515 /500354/8437 / 11-12-2021 εγκύκλιο, « Οδηγίες σχετικά με τον ολοκληρωμένο χειρισμό αιτημάτων για την έγκριση ή μη αιολικών πάρκων»

Σύμφωνα με την ανωτέρω εγκύκλιο, προκειμένου η ΕΦΑ Ευβοίας να γνωμοδοτήσει επί της ΜΠΕ του έργου, το οποίο εμπίπτει στην κατηγορία Α1, (μεγάλης ισχύος), πρέπει να προηγηθεί αυτοψία και η εταιρεία ΣΟΦΡΑΝΟ να αποστείλει σειρά επιπρόσθετων στοιχείων, όπως φωτορεαλιστικούς χάρτες, ακριβή αποτύπωση της χωροθέτησης των συνοδών έργων, την άμεση ή έμμεση οπτική επαφή με τα ήδη κηρυγμένα μνημεία, και αλλά, τα οποία, οφείλει η εταιρεία, να προσκομίσει στην Υπηρεσία μας, προκειμένου η τελευταία να γνωμοδοτήσει.

Συμπερασματικά, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, τόσο από την πλευρά του Νόμου 3028/2002 «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής μας Κληρονομίας», όσο και από πλευράς των αρμοδιοτήτων της έχει κινηθεί άμεσα και έχει δρομολογήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία των πολύ σημαντικών αρχαιοτήτων στο λόφο του Αγίου Νικολάου και στο λόφο του Νημποριού και στη συνέχεια και σε επόμενο στάδιο, στοχευμένα και μεθοδικά, να προχωρήσει στην ανάδειξη και προβολή αυτών.

Η Προϊσταμένη της Εφορείας
Αγγελική Γ. Σίμωσι
Δρ. Αρχαιολόγος

δείτε και το Συγκέντρωση-Οδοιπορικό στην Ακρόπολη των Στύρων, Σάββατο 2 Οκτ. 21 (& άρθρο στον Ριζοσπάστη 30/9/21)

Σχόλια

  1. Δείτε και στο https://www.facebook.com/1876741925965593/posts/2669741146665663/?d=n

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φωτιά στην Κάρυστο: Εκκενώνονται το Μαρμάρι και δύο οικισμοί

    Καθημερινή 23/8/2021
    https://www.kathimerini.gr/society/561472765/fotia-stin-karysto-minymata-112-gia-ekkenosi-dyo-oikismon-sti-machi-ta-enaeria-mesa/?fbclid=IwAR1OV9H9D66vw8nnKqyMp6T3V0a4qyyN6Nm0t4z0ER1X6VE7pGwQGrs_xKg

    Μεγάλη φωτιά στα Νέα Στύρα Ευβοίας

    Ναυτεμπορική 10/7/2021
    https://www.naftemporiki.gr/story/1747935/megali-fotia-sta-nea-stura-euboias?fbclid=IwAR0ZjTRqqwVChvqJN3869nbAgd3pisZtS_Ugx_0qN1gUXJ6Cuys7upx0npQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kriton Arsenis
    26/10/2021
    από το https://www.facebook.com/groups/3173928062638445/permalink/4715593131805256/
    Δεν θα σας εκπλήξει, αλλά είναι πάντα είδηση. Τι κι αν πριν απο 14 ημέρες η κ. Μενδώνη δεσμευόταν από την αίθουσα της Βουλής ότι η αίτηση κήρυξης του αρχαιολογικού χώρου των Ρωμαϊκών λατομείων στο Νημποριό στη Νότια Εύβοια, θα εξεταστεί ταυτόχρονα με τη γνωμοδότηση για το αιολικό πάρκο; https://bit.ly/3BfbSod Σήμερα εισάγεται στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) αποκλειστικά και μόνο η γνωμοδότηση για το αιολικό πάρκο. Παρά το γεγονός οτι η διαδικασία κήρυξης ξεκίνησε πολύ πριν την οποιαδήποτε αίτηση για αιολικό.
    Όλα αυτά, σε μία περιοχή όπου αρχαιολογικοί χώροι έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις 400 και πλέον ανεμογεννήτριες που έχουν ήδη εγκατασταθεί στο Δήμο Καρύστου, ενώ την ίδια στιγμή εκκρεμούν αιτήσεις για τον υπερδιπλασιασμό τους.
    Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον ρόλο της Υπουργού Πολιτισμού, ως επισπεύδουσα επενδύσεων σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς, ανεξαρτήτως της σημασίας τους. Καλώ το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να αναβάλλει οποιαδήποτε συζήτηση για το αιολικό στο Νημποριό, μέχρι να ολοκληρωθεί η κήρυξη του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου αλλά και να το απορρίψει οποτεδήποτε και αν συζητηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και μία περίπτωση από άλλη περιοχή της χώρας που κερδήθηκε (και είχε παίξει σπουδαίο ρόλο η Αρχ/κή Υπηρ/σία).

    "Οριστικό τέλος για το αιολικό πάρκο στον ‘Τρούλο’! Η ΤΕΡΝΑ δεν παίρνει περιβαλλοντικά"

    στο https://www.pena.press/home/2021/10/27/-2?fbclid=IwAR0n9-mjNVVsfrEbpxZRANoczqIwlJYj9KdQlvNkNPMR3VG8KKAeIizVNM4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εισιτήριο 50€ για το ναυάγιο της Περιστέρας – Αντιδράσεις από πρόεδρο αρχαιολόγων και δήμαρχο νησιού

    https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/volos/peninta-eyro-eisitirio-gia-to-nayagio-tis-peristeras-antidraseis-apo-proedro-archaiologon-kai-dimarcho-nisioy/?fbclid=IwAR18NSNvWydfNYN7zgd4UG3EFraZXBbGXZNHLoqwdq1T71LMqKVXDzMPmrs

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι εξελίξεις για τον αρχαιολογικό χώρο του Νημποριού-Στύρων και τους ΑΣΠΗΕ ΕΛΛΑΚΤΩΡ/ΣΟΦΡΑΝΟ
    https://eteriaperivallontoskimis.blogspot.com/2021/11/blog-post_93.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη