Συγκέντρωση-Οδοιπορικό στην Ακρόπολη των Στύρων, Σάββατο 2 Οκτ. 21 (& άρθρο στον Ριζοσπάστη 30/9/21)

Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων - ΣΕΚΑ

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ! ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΕΒΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΙΚΗΣ ΜΑΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΒΟΥΝΑ ΧΩΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ
 
 
Κάλεσμα σε συγκέντρωση-οδοιπορικό στην Ακρόπολη Στύρων, ενάντια στην επικείμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων και υποσταθμού γύρω από την Ακρόπολη των Στύρων και στον λόφο του Νημποριού Στύρων, Ν. Εύβοιας.
Για όλους εμάς, τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς και τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό, είναι απαραίτητο να ανατρέψουμε κάθε προσπάθεια περαιτέρω υποβάθμισης του φυσικού περιβάλλοντος, της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας. Ήδη μόνο στο Δήμο Καρύστου λειτουργούν 413 ανεμογεννήτριες, ενώ σχεδιάζεται να φτάσουν τις 847. Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι της περιοχής έχουν ήδη περικυκλωθεί από Α/Γ. Τα νέα αιολικά πάρκα στην περιοχή (Θέσεις: Χρούση, Κελιά, Λιούτσα) θα δώσουν την χαριστική βολή στον αρχαιολογικό χώρο του Αγ. Νικολάου, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό (Θέση Πυργάρι) κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες σε όλη την έκταση του βουνού. Όλα αυτά με το πρόσχημα της «πράσινης» ανάπτυξης, αλλά επί της ουσίας, μιας ανάπτυξης που φέρνει τεράστια κέρδη σε λίγους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, ελάχιστες κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας και πανάκριβο ρεύμα για το λαό.
Δε θα επιτρέψουμε ο προβαλλόμενος νέος παράδεισος της «πράσινης ανάπτυξης» να γίνει οδοστρωτήρας της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και συνολικά της ζωής μας.
Απαιτούμε:
• Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού και γύρω από τον λόφο του Αγίου Νικολάου.
• Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων.
• Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν τα μνημεία.
• Την συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για την συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη των χώρων.
• Να μη γίνει κανένας δασικός αποχαρακτηρισμός και αλλαγή χρήση γης πυρόπληκτων και προστατευόμενων περιοχών.
• Να μη μετατραπεί η Εύβοια σε μια απέραντη βιομηχανική ζώνη
Καλούμε το Σάββατο 2/10/2021 και ώρα 14.00 σε συγκέντρωση και οδοιπορικό στην Ακρόπολη Στύρων. Σημείο συγκέντρωσης, η αρχή του μονοπατιού προς την Ακρόπολη Στύρων, από τον δρόμο των αιολικών.
Συμμετέχουν:
• Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού.
• Σύλλογος Οικιστών Δήλησου.
• Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (Σ.Π.ΠΕ.Ν.Κ).
• Σύλλογος Ξενοδόχων Στύρων.
• Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας (Ε.Ο.Σ. Χαλκίδας).
• Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.)
 
-----
Να ακυρωθεί η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό Εύβοιας


Στον υπερκορεσμένο από αιολικά πάρκα δήμο Καρύστου επιδιώκεται να εγκατασταθούν ακόμη δεκάδες ανεμογεννήτριες το επόμενο διάστημα.

Πέρα από τις άλλες επιπτώσεις της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων με μόνο κριτήριο το κέρδος (πανάκριβο ρεύμα, κατάληψη μεγάλου μέρους των κορυφογραμμών ακόμη και προστατευόμενων περιοχών, επιπτώσεις στην άγρια πανίδα, κίνδυνοι από κατολισθήσεις, ενεργειακή εξάρτηση από το φυσικό αέριο κ.λπ.) έρχεται να προστεθεί και η καταστροφή των αρχαιοτήτων της περιοχής.

Στα παραπάνω την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν, μέσω ψηφίσματος, ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εκτάκτου Προσωπικού Υπουργείου Πολιτισμού, ο Σύλλογος Συντηρητών Αρχαιοτήτων και Εργων Τέχνης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας, μια σειρά φοιτητικοί σύλλογοι και σύλλογοι φοιτητών μεταπτυχιακού, καθώς και σύλλογοι και φορείς της Εύβοιας.

Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υποβάθμιση ή ακόμα και την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή του Νημποριού και των Στύρων Εύβοιας. «Πολλοί αρχαιολογικοί χώροι (Ακρόπολη Στύρων, πολλά Δρακόσπιτα - κηρυγμένα μνημεία, αρχαιολογικοί χώροι Πύργου και Λεύκας και πολλές άλλες θέσεις) έχουν περικυκλωθεί από ανεμογεννήτριες, η οδοποιία τους περνάει μέσα από αρχαιολογικούς χώρους ανεξέλεγκτα, ενώ το νέο αιολικό πάρκο στο Νημποριό κυριολεκτικά θα εξαφανίσει μοναδικές ρωμαϊκές αρχαιότητες, που αφορούν σε λατομικές δραστηριότητες και απλώνονται σε όλο το βουνό και έως το παραλιακό μέτωπο», αναφέρουν χαρακτηριστικά και συμπληρώνουν:

«Σηκώνουμε τείχος στην καταπάτηση των προστατευόμενων περιοχών και στη βεβήλωση των αρχαιολογικών μας χώρων.

Για όλους εμάς, τους κατοίκους της περιοχής, τους εργαζόμενους στον Πολιτισμό αλλά και τους επισκέπτες στην περιοχή, είναι απαραίτητο ο λόφος του Νημποριού με τον λόφο του Αγ. Νικολάου να αποτελέσουν ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο, όπου θα διαφαίνεται ολοκάθαρα η διαχρονία της εκμετάλλευσης της πέτρας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την εποχή των παππούδων μας. Εχουμε ανάγκη από επισκέψιμα και ζωντανά μνημεία και αρχαιολογικά πάρκα, όχι από πράσινες μπίζνες για να κερδίζουν οι λίγοι».

Απαιτούν: Να μην επιτραπεί καμία παρέμβαση στον λόφο του Νημποριού, που θα καταστεί άκρως καταστροφική. Να ακυρωθεί τώρα η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου στο Νημποριό και στην ευρύτερη περιοχή των Στύρων. Την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας, που θα προστατεύουν τα μνημεία. Τη συνεχή μέριμνα από την αρμόδια υπηρεσία του ΥΠΠΟ για τη συντήρηση, τον καθαρισμό και την ανάδειξη του χώρου. Να σταματήσει εδώ η απαξίωσή του.

Θυμίζουμε ότι το θέμα είχε φέρει στη Βουλή με Ερώτησή του το ΚΚΕ ζητώντας να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, ενώ αντίστοιχο ψήφισμα έχει υπογράψει και ο δήμος Καρύστου μετά από πρόταση της «Λαϊκής Συσπείρωσης».

 -----

και ολίγα τινά για κάποια ακόμη αρχαία και ΑΣΠΗΕ  στην Καρυστία

από https://www.facebook.com/viki.varela.7/posts/4683819021663307

ΣΤΟ ΠΥΡΓΑΡΙ ΔΉΜΟΥ ΚΑΡΎΣΤΟΥ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΉΤΡΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΌ ΧΏΡΟ
Εδώ βλεπετε το αποτέλεσμα συνυπαρξης ανεμογεννητριών και αρχαίων μνημείων.
Μέχρι το Υπουργείο Πολιτισμού στείλαμε Ιεραρχική Προσφυγή για να μην έχουμε αυτό το θέαμα, χωρίς αποτέλεσμα
Δεν συγκινήθηκε το Υπουργείο Πολιτισμού.
Η ΕΦΑ Εύβοιας το βρίσκει συμπαθητικό ως εικόνα;
10.09.2019, 18:42
EΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΏΝ
Σημαντική αρχαιολογική ανακάλυψη στο Πυργάρι Καρύστου
"Μια σημαντική εγκατάσταση των ιστορικών χρόνων εντοπίστηκε σε απόσταση 3 χλμ. νότια του χωριού Γιαννιτσίου του Δήμου Καρύστου. Η ανακάλυψη των αρχαιολόγων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ευβοίας, με προϊσταμένη τη δρ Α. Σίμωσι, έγινε στο πλαίσιο παρακολούθησης τεχνικού έργου, για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου στη θέση Πυργάρι-Ντάρδιζα.
Στη θέση πραγματοποιείται αρχαιολογικός καθαρισμός, από τις 29 Ιουλίου 2019, ενώ θα ακολουθήσουν δοκιμαστικές τομές.
Η εγκατάσταση εντοπίζεται σε φυσικά οχυρή θέση, καθώς καταλαμβάνει τμήμα βραχώδους λόφου, με προσαρμογή στο φυσικό ανάγλυφο και με εποπτεία προς βορρά στους θαλάσσιους δρόμους και στον οχυρωμένο οικισμό της Φιλάγρας. Βάσει της κεραμικής που ανακαλύφθηκε, η εγκατάσταση χρονολογείται στους αρχαϊκούς χρόνους, πιθανώς στον 6ο αι. π.Χ., ενώ υπάρχουν ενδείξεις που επιτρέπουν την υπόθεση της ύπαρξης και άλλων ιστορικών φάσεων. "
Εικόνες 2,3,4 από Maria Banou
 

 
 
 

Σχόλια

  1. Την Παρασκευή 8/10 θα συζητηθεί στην Βουλή επίκαιρη ερώτηση , προς την Υπουργό Πολιτισμού σχετικά με την κήρυξη ολοκλήρου του λόφου του Νημποριού ως αρχαιολογικού χώρου και αρνητικής γνωμοδότησης του σχεδιαζόμενου βιομηχανικού αιολικού “πάρκου”.
    👉 Αξίζει να σημειωθεί πως αυτή θα είναι η δεύτερη ερώτηση που κατατίθεται στη Βουλή σχετικά με τις αρχαιότητες στο λόφο του Νημποριού. Η πρώτη είχε κατατεθεί από τους βουλευτές κα. Μανωλάκου και τον κ. Μαρίνο τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.
    ✊ Δεν θα σταματήσουμε μέχρι την οριστική ακύρωση του έργου.
    Ο χρήστης Κρίτων Αρσένης - Kriton Arsenis είναι στην πόλη Περιστέρι.
    1 ώρα ·
    Ανεμογεννήτρια εδώ μπορείτε να φανταστείτε; Και όμως, αν το Υπουργείο Πολιτισμού δεν πάρει θέση, θα μπει άμεσα. Πρόκειται για το αρχαίο Λατομείο του Νημποριού, στην Κάρυστο της πολύπαθης Εύβοιας. Ήδη στο Δήμο Καρύστου λειτουργούν 413 ανεμογεννήτριες και οι “επενδυτές” θέλουν να εγκαταστήσουν συνολικά 847. Πολλοί κηρυγμένοι αρχαιολογικοί χώροι έχουν γίνει “ζέμπρες” από τους δρόμους που διανοίγονται.
    Κάλεσα με επίκαιρη ερώτηση https://bit.ly/3BfbSod την Υπουργό Πολιτισμού να έρθει στη Βουλή και να δεσμευτεί να λάβει θέση υπέρ των μνημείων που έχει ευθύνη να προστατεύει. Να πει όχι στις ανεμογεννήτριες και να κηρύξει τον λόφο Νημποριού & Αγ. Νικολάου ως αρχαιολογικό χώρο κάνοντας τον επισκέψιμο.
    https://www.facebook.com/1876741925965593/posts/2660558890917222/?d=n

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 1. Στις 2.10.2021 έγινε διαμαρτυρία στην ακρόπολη των Στύρων κατά των α/γ που σχεδιάζονται να μπουν πέριξ των Στύρων και των οικισμών (Νημποριό, Δήλησος, Κουβέλες, Ρεούζι, Αλμυροπόταμος). Διαβάστε το σχετικό δελτίο τύπου (συνημμένο).
    Η μελέτη εδώ:
    https://drive.google.com/file/d/1NoLAdM0sxtjEPGCXawQbNGNDEY5KJrX9/view?usp=sharing

    2. Την Τρίτη 5/10.2021 και ώρα 7.00μμ θα γίνει συζήτηση για τις ΑΠΕ στο Γαλλικό Ινστιτούτο.
    Παρακολουθήστε τη συζήτηση από τον υπολογιστή σας:
    https://www.ifg.gr/events/ananeosimes-piges-energeias/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η συνέχεια της διαμαρτυρίας του ΕΟΣ Χαλκίδας στο κάστρο των Στύρων με τους συναγωνιστές μας από την Νότιο Εύβοια και την επιστολής διαμαρτυρίας του συλλόγου μας στην ΕΦΑ Εύβοιας.
    θα επανέλθουμε πάλι με στοιχεία στα ψέμματα της υπουργού πολιτισμού. Η φωτιά λοιπόν έφερε στο φως τους αρχαιολογικούς χώρους, ωστόσο υπάρχουν επίσημα στοιχεία από το 1980 δημοσιευμένα από την Εταιρεία Ευβοϊκών σπουδών.
    Κλείσιμο της υπουργού με λογικές ακροβασίες περί διάσωσης του πλανήτη από τη κλιματική κρίση.
    Συχαρητήρια στον κο. Κρίτων Αρσένης για τις ερωτήσεις στη Βουλή.

    https://www.facebook.com/groups/eoschalkidas/permalink/10160644881617323/

    https://www.youtube.com/watch?v=AetbDjBIncM

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στις 24/10/2021 στο λιμάνι των Στύρων οργανώθηκε διαμαρτυρία από τους κατοίκους των Στύρων – Νημποριού – Δηλίσου κατά των σχεδιαζόμενων α/γ περιμετρικά των οικισμών. Αφορμή για τη διαμαρτυρία ήταν η συζήτηση στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) στις 26/10 όπου αναμένεται η θετική γνωμοδότηση για τις α/γ στο Νημποριό ακριβώς στο χώρο των αρχαίων ρωμαϊκών λατομείων. Να σημειωθεί ότι το Υπ. Πολιτισμού πάει να εγκρίνει τις α/γ στο Νημποριό χωρίς να έχει οριοθετήσει τον αρχαιολογικό χώρο όπως έχει αιτηθεί η Εφορία Αρχαιοτήτων Ευβοίας.

    Οι διαμαρτυρόμενοι πολίτες καταδίκασαν τη στάση του Υπ. Πολιτισμού και συζήτησαν τις επιπτώσεις που θα έχουν οι σχεδιαζόμενες α/γ στη καθημερινή ζωή των κατοίκων και το μέλλον του τόπου.

    Τα θέματα που πρέπει να γίνουν γνωστά σε όλο τον τοπικό πληθυσμό είναι:

    · Ο θόρυβος θα κάνει τους κατοίκους να χάσουν τον ύπνο τους. Κάθε α/γ θα σαρώνει 16 στρέμματα επιφάνειας.

    · Η οπτική όχληση θα είναι πολύ έντονη αφού πρόκειται για τις μεγαλύτερες α/γ (5MW) που έχουν μπει στην χώρα μας. Κάθε α/γ θα έχει 145 μ. διάμετρο φτερωτής.

    · Η μείωση της τουριστικής κίνησης λόγω της υποβάθμισης και αλλοίωσης του τοπικού περιβάλλοντος.

    · Η αύξηση των πλημμυρικών φαινομένων λόγω των εκσκαφών χιλιάδων κυβικών εδάφους. Η πρόσφατη πλημμύρα στο Δήλισο έδειξε ότι υπάρχει κίνδυνος χωρίς τις εκσκαφές, πόσο μάλλον μετά τις εκσκαφές...

    Ο νεοσύστατος Σύλλογος των κατοίκων του Δηλίσου, ο Σύλλογος Νημποριού και άλλοι από τα Στύρα κινούνται νομικά για να αποτρέψουν κάθε νέα εγκατάσταση.

    Το ζητούμενο όμως είναι η έγκαιρη και δυναμική κινητοποίηση όλων των κατοίκων. Όπως έχει δείξει η εμπειρία άλλων περιοχών (Τήνος, Άγραφα), η αντίδραση των κατοίκων μπορεί να βάλει φρένο σε ένα έργο ή να βάλει όρια στο ξέφραγο αμπέλι που θεωρούν τη Νότια Εύβοια εταιρείες και κράτος.

    Προς το παρόν επείγει όλοι οι κάτοικοι να δηλώσουν την αντίθεσή τους στην διαβούλευση που είναι ανοικτή στο περιβαλλοντικό μητρώο του ΥΠΕΝ (https://eprm.ypen.gr/) μέχρι τα μέσα του Νοέμβρη.

    Για την ενημέρωση

    Θ. Μπινιάρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το υπ. Πολιτισμού με διαδικασίες φαστ-τρακ επιχειρεί την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον αρχαιολογικό χώρο Νημποριού

    πηγή: https://www.imerodromos.gr/to-yp-politismoy-me-diadikasies-fast-trak-epicheirei-tin-egkatastasi-anemogennitrion-ston-archaiologiko-choro-nimporioy/?fbclid=IwAR3KsaVsCfzwu1AKTSJaqIdMqBPxvsvJjBv5ecmCdDkw5xTZ8itAYb3I7-8

    Ο Συλλόγος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.) και το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού στο ΥΠ.ΠΟ (Π.Σ.Ε.Π. ΥΠ.ΠΟ), σε κοινή ανακοίνωσή τους καταγγέλλουν την εσπευσμένη (την Τρίτη 26/10), από την υπουργό και τον Γ.Γ. Πολιτισμού, εισαγωγή στο ΚΑΣ της ΜΠΕ αιολικών πάρκων στα Στύρα, ενώ εκκρεμεί η αρχαιολογική οριοθέτηση του Νημποριού Στύρων. Ολόκληρη η Ανακοίνωση:

    Όχι στην καταστροφή των αρχαιολογικών μας χώρων!
    Όχι άλλα αιολικά στην Εύβοια!
    Φτάνει πια!

    Η Κυβέρνηση, με το Υπουργείο Πολιτισμού στον ρόλο του διεκπεραιωτή, φέρνει άρον άρον την έγκριση των αιολικών πάρκων της ΣΟΦΡΑΝΟ στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, την Τρίτη 26/10. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, για ακόμα μια φορά, ποιου τα συμφέροντα εξυπηρετεί.

    Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, αθετώντας όλες τις δεσμεύσεις της για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων των Στύρων και βάζοντας στην άκρη την πρόταση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας για κήρυξη του αρχαιολογικού χώρου του Νημποριού, επιχειρεί εν μια νυκτί και με διαδικασίες φαστ τρακ να δώσει την άδεια για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων της εταιρείας ΣΟΦΡΑΝΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στις θέσεις «Χρούση», «Κελλιά», «Πυργάρι», «Τσούκα Δεμενίτη».

    Μάλιστα, ενώ η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας έχει, από τις αρχές Σεπτεμβρίου, κινήσει τις διαδικασίες οριοθέτησης του λόφου του Νημποριού και παράλληλα έχει ζητήσει επιπλέον στοιχεία από την εταιρεία αιολικών πάρκων, η Υπουργός Πολιτισμού, στη λογική του «αποφασίζομεν και διατάσσομεν», παρακάμπτει τις διαδικασίες, «καταστρατηγεί» τον αρχαιολογικό νόμο και μεθοδεύει την έγκριση των αιολικών πάρκων της ΣΟΦΡΑΝΟ, βάζοντας τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των αιολικών σταθμών στην ημερήσια διάταξη του ΚΑΣ, που δημοσιεύθηκε στις 22/10 και ενώ η εν λόγω εταιρεία δεν έχει καταθέσει τα απαραίτητα στοιχεία που απαιτούνται.

    Τα αιολικά πάρκα στις θέσεις «Χρούση», «Λιούτσα» και «Κελλιά» τοποθετούνται μια ανάσα από το μοναδικό μνημειακό σύνολο του λόφου του Αγίου Νικολάου Στύρων (Ακρόπολη Στύρων, κάστρο «Άρμενο», ρωμαϊκά λατομεία, Δρακόσπιτα Πάλλη – Λάκκα), όπως και πάνω από τον οικισμό των Στύρων. Αντίστοιχα το αιολικό πάρκο στη θέση «Πυργάρι» Νημποριού, θα θέσει σε ολέθριο κίνδυνο τις μοναδικές αρχαιότητες που αφορούν σε εκτεταμένες λατομικές δραστηριότητες.

    Αποτελεί έγκλημα η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων καθώς θα υποβαθμίσουν και θα ισοπεδώσουν επισκέψιμους αρχαιολογικούς χώρους, θα καταστρέψουν περιοχή που έχει κριθεί αναδασωτέα, σημαίνοντας παράλληλα τον μαρασμό των οικισμών Στύρων και Νέων Στύρων.

    Για εμάς, τους εργαζόμενους στον πολιτισμό, είναι ανεπίτρεπτη αυτή η ενέργεια. Δηλώνουμε την έντονη αντίθεση μας και ζητάμε να γίνει ΤΩΡΑ η αρχαιολογική κήρυξη του λόφου του Νημποριού, να ορισθούν ζώνες απολύτου προστασίας στους αρχαιολογικούς χώρους Άγιος Νικόλαος και λόφος Νημποριού και να αναδειχθούν.

    Να ακυρωθεί η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων!

    Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠ.ΠΟ. (Π.Σ.Ε.Π. ΥΠ.ΠΟ)
    Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πρόσκληση-Ημερήσια Διάταξη Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, αρ. 42, Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 14.00 με τηλεδιάσκεψη

    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

    ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

    ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

    Τηλ.: 213 1322 292-4, 213 1322 299, 213 1322 351



    Αθήνα, 21 Οκτωβρίου 2021



    Σας ειδοποιούμε ότι το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει την Τρίτη 26 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 14.00, με τηλεδιάσκεψη, στο αμφιθέατρο του κτηρίου του Υπουργείου Πολιτισμού, Μπουμπουλίνας 20, Αθήνα, σύμφωνα με την ακόλουθη Ημερήσια Διάταξη (Πράξη 42).



    ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΔΙΑΤΑΞΗ



    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

    Εισηγήτρια: Έλ. Κουντούρη

    Ιεραρχική προσφυγή της εταιρείας «SOLAR INFINITY ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» υπό τον διακριτικό τίτλο «SOLAR INFINITY E. KOIN» κατά της υπ’ αριθ. 483973/08-10-2021 Απόφασης, σχετικά με την απόρριψη αιτήματος εγκατάστασης ενός (1) φωτοβολταϊκού σταθμού στη θέση «Σμαϊλάκια» (SIN 5), Δ.Ε. Μαντινείας, Τ.Κ. Πικερνίου, Δήμου Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.
    Ιεραρχική προσφυγή της εταιρείας «GLOBAL LINK ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ» υπό τον διακριτικό τίτλο «GLOBAL LINK E. KOIN», κατά της υπ’ αριθ. 483979/08-10-2021 Απόφασης, σχετικά με την απόρριψη ενός (1) φωτοβολταϊκού σταθμού, στη θέση «Σμαϊλάκια» (GL 6), Δ.Ε Μαντινείας, Τ.Κ. Πικερνίου, Δήμου Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας, Περιφέρειας Πελοποννήσου.



    ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΣΙΚΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ - ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ

    Εισηγήτριες: Έλ. Κουντούρη - Ι. Παπαγεωργίου

    3. Έγκριση ή μη διατήρησης αρχαίων καταλοίπων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο του έργου «Μελέτη - Κατασκευή Χρηματοδότηση - Λειτουργία - Συντήρηση και Εκμετάλλευση του Νέου Διεθνούς Αερολιμένα Ηρακλείου Κρήτης & Μελέτη- Κατασκευή και Χρηματοδότηση των Οδικών του Συνδέσεων» στις θέσεις «Κάμπος», «Μεζαρλίκια», «Ρέμα Μπιτζαριανού» και «Ρυάκια», Δήμου Μινώα Πεδιάδος, Π.Ε. Ηρακλείου, Περιφέρειας Κρήτης.

    4. Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την τροποποίηση της υπ. αριθμ. 65473/11.08.1994 Κ.Υ.Α. Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων του έργου: Κατερίνη – Κλειδί (όπως ισχύει). Έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των περιοχών ανάντη και κατάντη του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο τμήμα Κατερίνη-Κλειδί.

    5. Έγκριση ή μη Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου με τίτλο: «ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΠΕΝΤΕ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ (ΑΣΠΗΕ) ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΤΣΟΥΚΚΑ ΔΕΜΕΝΙΤΗ», ΙΣΧΥΟΣ 60 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΠΥΡΓΑΡΙ» ΙΣΧΥΟΣ 70 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΛΙΟΥΤΣΑ» ΙΣΧΥΟΣ 15 MW, ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΧΡΟΥΣΗ» ΙΣΧΥΟΣ 15 MW ΚΑΙ ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΚΕΛΙΑ», ΙΣΧΥΟΣ 15 MW ΣΤΗ Δ.Ε ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥΣ ΕΡΓΩΝ ΣΤΗ Δ.Ε. ΣΤΥΡΕΩΝ ΤΟΥ Δ. ΚΑΡΥΣΤΟΥ, ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΔΙΣΤΥΩΝ ΚΑΙ ΤΑΜΥΝΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΚΥΜΗΣ ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ ΚΑΙ ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΑΜΑΡΥΝΘΙΩΝ ΚΑΙ ΕΡΕΤΡΙΑΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ».

    βλ. στο http://ksymvoulia.culture.gr/%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B5%CF%82-%CE%94%CE%B9%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BE%CE%B5%CE%B9%CF%82/%CE%9A%CE%91%CE%A3/ArtMID/505/ArticleID/1034/%CE%A0%CF%81%CF%8C%CF%83%CE%BA%CE%BB%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1-%CE%94%CE%B9%CE%AC%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%B7-%CE%9A%CE%B5%CE%BD%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%91%CF%81%CF%87%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%8D-%CE%A3%CF%85%CE%BC%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%AF%CE%BF%CF%85-%CE%B1%CF%81-42-%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7-26-%CE%9F%CE%BA%CF%84%CF%89%CE%B2%CF%81%CE%AF%CE%BF%CF%85-2021-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%8E%CF%81%CE%B1-1400-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%B4%CE%B9%CE%AC%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%88%CE%B7?fbclid=IwAR2OHXyqERcm_y6fPwxBNqqoamzutG--euL9c7e4itXJH9HL7IKM3nMohQo

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη