Σχολιασμός για την υπόθεση ΜΑΝΙΚΙΑ-ΤΕΡΝΑ-ΔΗΜΟΣ ΚΥΜΗΣ-ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, από τους Κρητικούς αναρριχητές

 

Φωτογραφία από τη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) - https://geo.rae.gr/?tab=viewport_maptab.
Με διαφορετικό χρώμα απεικονίζονται αιτήσεις εγκατάστασης αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή του Manikia project
•Τα πράσινα που βλέπετε στην εικόνα είναι έργο Ελλάκτωρ και φτάνει μέχρι Δίρφη και Στύρα - το πορτοκαλί είναι έργο Τέρνα και είναι στο πρώτο Στάδιο •Τα μικρά πράσινα κυκλάκια είναι μικρό καταστροφικό υδροηλεκτρικό
•Όλα τα κίτρινα είναι εντός προστατευόμενης περιοχής natura 2000 και ο ποταμός επίσης που φιλοξενεί ενδημικό είδος το barbus euboicus που φυσικά κινδυνεύει από την βιομηχανοποίηση.

Cretan Climbing Community
22/4/2022
Καιρό τώρα γνωρίζουμε ότι κάτι τρέχει στα Μανίκια. Όσοι έχουν επισκεφτεί αυτά τα βράχια μένουν εντυπωσιασμένοι και δεν μας κάνει εντύπωση που ήρθε η ώρα, και καλώς, να λάβουν προσοχή.
Όμως κατά τη διάρκεια υλοποίησης της ιδέας να μετατραπεί σε σημαντικό αναρριχητικό και εναλλακτικό προορισμό τουρισμού αυτή η περιοχή της Εύβοιας, έχουν συμβεί, όπως έχουμε ενημερωθεί και με έκπληξη διαπιστώσει, σημαντικά κατ’ εμάς φάουλ (Βλέπε ενεργή φωλιά Σπιζαετού και διάνοιξη διαδρομών).
 
Ταυτόχρονα, ενόψει του ερχόμενου Petzl Roctrip 2022 τον Μάιο, που διοργανώνεται από την εταιρεία Petzl , υπό την αιγίδα του Δήμου Κύμης - Αλιβερίου και σε συνεργασία με τον σύλλογο Manikia Project, αιφνιδιαστήκαμε διαβάζοντας ότι ο Δήμος έκανε γνωστό ότι χορηγός από την πρώτη στιγμή στο πλάνο μεταμόρφωσης της περιοχής, με την ονομασία «Μanikia project», είναι η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. 
 
Η έκπληξη μας τεράστια καθώς στις 20 Σεπτεμβρίου 2021 ο συγκεκριμένος Δήμος συνυπέγραφε προσφυγή στο ΣΤΕ με άλλους 2 δήμους της Εύβοιας ενάντια στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στις περιοχές τους.
 
Δεν χρειάζεται εμείς να εξηγήσουμε ποια είναι η ΤΕΡΝΑ. Την ξέρουν σίγουρα καλά διάφορες τοπικές κοινωνίες και πολλά βουνά της χώρας. Εμείς ξέρουμε καλά ότι οι χορηγίες της ΤΕΡΝΑ και της κάθε ΤΕΡΝΑ δεν αποτελούν απλά τυχαίες και καλοπροαίρετες κινήσεις στο πλαίσιο της εταιρικής τους ευθύνης. Μοιάζουν περισσότερο με αποικιοκρατικής λογικής χαρτζιλίκωμα σε τοπικές κοινωνίες που αγωνιούν, αγωνίζονται και είναι εν τέλει εγκλωβισμένες μπροστά στην απόσυρση του κοινωνικού κράτους και της επέλασης των επενδυτών.
 
Οι επενδυτές, καλή ώρα η ΤΕΡΝΑ, ξεπλένουν την εικόνα τους για το πλιάτσικο που κάνουν σε αυτήν ή σε άλλες περιοχές μέσω της κάλυψης των κενών που αφήνει η απουσία της πολιτείας και των πόρων που χρειάζεται μια τοπική κοινότητα.
 
Έτσι, στο δικό μας αναρριχητικό σύμπαν, τέτοιου τύπου χορηγίες, αποτελούν ύψιστη ύβρι. Οι μεγάλες αναρριχητικές γιορτές είναι καλοδεχούμενες όμως δεν αγιάζει ο σκοπός τα μέσα. Η αναρρίχηση έχει ιστορία, ηθική και κουλτούρα. Ας μην αφήσουμε να γίνει παιχνιδάκι και έρμαιο μεταξύ επενδυτών και καλοθελητών. Γνωρίζουμε τι σημαίνει η δημιουργία αναρριχητικού πεδίου και είμαστε βέβαιοι ότι μπορεί να γίνει χωρίς «γκρίζες» χορηγίες. 
 
Στο δικό μας αναρριχητικό σύμπαν, δεν νοείται άνοιγμα πεδίων με τακτικές “fasttrack”, ούτε βιαστική μεταμόρφωση τοπικών κοινωνιών με κάθε κόστος και με κάθε εν τέλει βρώμικη και ανεύθυνη εξωτερική βοήθεια. 
 
Στο δικό μας σύμπαν, η αναρρίχηση και οι υποδομές της πρέπει να υποστηριχθούν από τους τοπικούς δήμους και φυσικά από την αναρριχητική κοινότητα, όμως σε καμία περίπτωση να μην αποτελέσει πεδίο ξεπλύματος των μεγαλο-εργολάβων που δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για τους ισολογισμούς τους.
 
Στο δικό μας αναρριχητικό σύμπαν, δεν μπορούμε να μιλάμε για πράσινη ανάπτυξη καταστρέφοντας το φυσικό περιβάλλον και την πολύτιμη βιοποικιλότητα.
 
Η αναρριχητική κοινότητα οφείλει να σταθεί στο πλάι και μέσα στους αγώνες των τοπικών κοινωνιών για την προστασία των βουνών και της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας της κάθε περιοχής για να μπορεί να συνεχίσει να επιθυμεί νέες εμπειρίες μέσα στην ομορφιά αυτών.
 
Δεν θέλουμε να είμαστε στον κόσμο μας. Η ελπιδοφόρα άνθιση της αναρρίχησης τα τελευταία χρόνια δεν οφείλει να ακολουθήσει την κοινωνική αδιαφορία. Θέλουμε να πούμε ότι υπάρχουν κοινωνικά όρια και κόκκινες γραμμές που χρειάζεται να σεβόμαστε και να φέρουμε μαζί την αντίστοιχη κοινωνική συνέπεια, για να διατηρούμε ένα αναρριχητικό ήθος.
 
Ελπίζουμε σε μια κατακραυγή που θα οδηγήσει τον Δήμο να αποσύρει αυτή την χορηγία, την Petzl να λάβει υπόψη και να σεβαστεί τις δυναμικές στην περιοχή και στην χώρα και τέλος τους τοπικούς φορείς που εμπλέκονται, να υπερασπιστούν τους στόχους που έχουν θέσει για την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη του τόπου μέσα από τις υπαίθριες δραστηριότητες. 
 
Σκαρφαλώνουμε με ασφάλεια, χτίζουμε σχέσεις και δεσμούς μεταξύ μας, σεβόμαστε και προστατεύουμε το οικοσύστημα που μας φιλοξενεί.
Cretan Climbing Community- Αναρριχητική Κοινότητα Κρήτης -Against all forms of racism 
 
Για το ίδιο θέμα:
Στο fb θα βρείτε πολλές σχετικές αναρτήσεις, σχόλια και αντιπαραθέσεις. Και αθλιότητα θα βρείτε. Είναι εύκολο να την αναγνωρίσετε: κυρίως προέρχεται από το προσωπικό και τις φιλίες του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου ή προσώπων του πολιτικού χώρου που εξέθρεψε την παράταξη που προΐσταται του Δήμου.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη