Επειδή την ψάχνουμε (την αγριόγατα)
του Γιώργου Παπαγεωργίου, από το https://www.facebook.com...100041198304110
Η διαφοροποίηση της αγριόγατας απο την οικιακή γάτα δεν είναι εύκολη. Απόλυτοι κανόνες δεν υπάρχουν και τα παρακάτω γενικά χαρακτηριστικά μπορεί να μην ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις καθώς υπάρχει ποικιλομορφία στις άγριες και στις ήμερες γάτες αλλά και υβριδισμός μεταξύ τους.
Η οικιακή γάτα εξημερώθηκε στην Αίγυπτο ή στην ευρύτερη Μέση Ανατολή απο το Αφρικανικό υποείδος αγριόγατας πριν απο περίπου 10000 χρόνια. Η «εξημέρωση» της γάτας αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση καθώς, αντίθετα με τους σκύλους ή τα άλογα, δεν έμαθε ποτέ να υπακούει εντολές αλλά ούτε και να μαντρώνεται όπως τα υπόλοιπα παραγωγικά ζώα. Παρά τον χαϊδιάρικο και αγαπησιάρικο χαρακτήρα της, διατήρησε την ελεύθερη και ανεξάρτητη φύση της έως σήμερα, κάτι που τη βοηθά να επανέρχεται εύκολα στην άγρια ζωή όταν οι συνθήκες το απαιτούν.
Η Ευρωπαϊκή Αγριόγατα θεωρείται είδος που δεν μπορεί να εξημερωθεί. Η γενετική καθαρότητα του είδους της απειλείται απο τον υβριδισμό με τις πολλές οικιακές γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερες στη φύση.
---
31/3/2025
φωτογραφία κρητικής αγριόγατας (από την δημοσίευση που αναφέρεται στο 2ο από τα κατωτέρω σχόλια)
Διάσωση του κρητικού αγριόγατου μέσα από πρόγραμμα του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
ΑπάντησηΔιαγραφήhttps://www.haniotika-nea.gr/diasosi-toy-kritikoy-agriogatoy-mesa-apo-programma-toy-o-fy-pe-k-a/
Kriton Arsenis II
ΑπάντησηΔιαγραφή31/3/2025·
ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΔΗΣΗ: Ο Κρητικός Αγριόγατος, που πιστευόταν εξαφανισμένος, αποδείχθηκε πολυπληθής στα βουνά της Κρήτης
Ένα πλάσμα-θρύλος της Κρήτης δεν αποτελεί πλέον μόνο μέρος της λαϊκής φαντασίας. Ο Κρητικός αγριόγατος (Felis silvestris cretensis), γνωστός τοπικά και ως φουρογάτος, είναι το μοναδικό άγριο αιλουροειδές του νησιού και το μεγαλύτερο αποκλειστικά σαρκοφάγο ζώο της Κρήτης. Χάρη σε νέα έρευνα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης (Πανεπιστήμιο Κρήτης), αποδείχθηκε ότι επιβιώνει σε σημαντικούς αριθμούς.
Με τη χρήση καμερών-παγίδων στα τρία μεγάλα ορεινά συγκροτήματα της Κρήτης — τα Λευκά Όρη, τον Ψηλορείτη και το Δίκτη — οι ερευνητές κατέγραψαν από 0,5 έως 2 άτομα ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο κατάλληλου οικοτόπου.
Αυτός ο σπάνιος και διακριτικός θηρευτής, που θεωρούνταν εξαφανισμένος μέχρι την τυχαία ανακάλυψή του το 1996, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στα οικοσυστήματα της Κρήτης. Η παρουσία του αποτελεί ένδειξη ότι η φύση του νησιού διατηρεί ακόμη την ισορροπία της — καθώς οι κορυφαίοι θηρευτές είναι συνήθως οι πρώτοι που εξαφανίζονται όταν το περιβάλλον διαταράσσεται.
Παρά τα ενθαρρυντικά ευρήματα, ο Κρητικός αγριόγατος παραμένει απειλούμενος από:
Διασταυρώσεις με οικόσιτες γάτες
Δηλητηριασμένα δολώματα
Κατακερματισμό του φυσικού του οικοτόπου λόγω ανεξέλεγκτης κατασκευής δρόμων
Συγκρούσεις με κτηνοτρόφους, που πιστεύουν ότι επιτίθεται σε νεογέννητα ή άρρωστα μικρά ζώα όταν απομονώνονται από το κοπάδι
Αδέσποτους σκύλους, σε μικρότερο βαθμό
Η επόμενη φάση της έρευνας θα επικεντρωθεί στη συλλογή γενετικού υλικού, προκειμένου να εκτιμηθεί ο βαθμός διασταύρωσης και να διευκρινιστεί η φυλογενετική του σχέση με τον ευρωπαϊκό (Felis silvestris) και τον αφρικανικό (Felis lybica) αγριόγατο.
#CretanWildcat #FelisSilvestrisCretensis #Crete #WildlifeConservation #TopPredators #NatureNews #Greece #BiodiversityProtection #CameraTraps #RewildingCrete
📷 Φωτογραφία: Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης
https://www.facebook.com/kriton.arsenis.75/posts/pfbid0AEfefQM811Ttr843mzZcyXdungUTdhsmcJiXQP4WsmJJY9bT81v9tiArBre5UNNDl?__cft__[0]=AZX-ZNVZGjBR2JCv3rHVAisxx3zK2v4lrLwebxrWa-zQ5E7jzB10NR6PnQ1rUfCRgNbHVmf73C6RWPWZzNNvpZuJtOBq8rDAsSeLLWs9y7XmrkR45CB8b4MTln4Ys_vqYmHSNlz7R9QRuAIrQjIOfGSUXzhvIHyu6OBNcNqnDuBB05hent88QHX5rvwSU54i0Q76v-IAjf_Q7r1j-ppVu3iJKcYJjJRmGguDu21uO56C-dAZMdb4l_dZdr11_Ma7DVo&__tn__=%2CO%2CP-R-R