Επειδή την ψάχνουμε (την αγριόγατα)

 

του Γιώργου Παπαγεωργίου, από το https://www.facebook.com...100041198304110

Η διαφοροποίηση της αγριόγατας απο την οικιακή γάτα δεν είναι εύκολη. Απόλυτοι κανόνες δεν υπάρχουν και τα παρακάτω γενικά χαρακτηριστικά μπορεί να μην ισχύουν σε όλες τις περιπτώσεις καθώς υπάρχει ποικιλομορφία στις άγριες και στις ήμερες γάτες αλλά και υβριδισμός μεταξύ τους.
Η οικιακή γάτα εξημερώθηκε στην Αίγυπτο ή στην ευρύτερη Μέση Ανατολή απο το Αφρικανικό υποείδος αγριόγατας πριν απο περίπου 10000 χρόνια. Η «εξημέρωση» της γάτας αποτελεί ιδιαίτερη περίπτωση καθώς, αντίθετα με τους σκύλους ή τα άλογα, δεν έμαθε ποτέ να υπακούει εντολές αλλά ούτε και να μαντρώνεται όπως τα υπόλοιπα παραγωγικά ζώα. Παρά τον χαϊδιάρικο και αγαπησιάρικο χαρακτήρα της, διατήρησε την ελεύθερη και ανεξάρτητη φύση της έως σήμερα, κάτι που τη βοηθά να επανέρχεται εύκολα στην άγρια ζωή όταν οι συνθήκες το απαιτούν.
Η Ευρωπαϊκή Αγριόγατα θεωρείται είδος που δεν μπορεί να εξημερωθεί. Η γενετική καθαρότητα του είδους της απειλείται απο τον υβριδισμό με τις πολλές οικιακές γάτες που κυκλοφορούν ελεύθερες στη φύση.

 


Σχόλια

  1. Διάσωση του κρητικού αγριόγατου μέσα από πρόγραμμα του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.
    https://www.haniotika-nea.gr/diasosi-toy-kritikoy-agriogatoy-mesa-apo-programma-toy-o-fy-pe-k-a/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη