Μια ομιλία για το Μακρυχώρι

[ΕΠΠΠΟ: Συνεχής προσπάθεια για να κινηθεί κάτι στο Μακρυχώρι. Δυστυχώς μέχρι τώρα έχουμε τους ντόπιους, είτε μένουν στο χωριό είτε κατάγονται από αυτό και το επισκέπτονται και έχουν σπίτια εκεί κλπ, να είναι εντελώς αδιάφοροι και ενδοτικοί. Λυπούμαστε, αυτοί θα χάσουν το χωριό τους και εμείς όλοι ένα παρθένο φαράγγι...

Για το θέμα δείτε το Σχόλια από την Δημόσια Διαβούλευση για την Μακρυά Λένια και τις εκεί παραπομπές]

Ομιλία για την γιορτή (19/2/2023) του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Μακρυχωρίου

από Δημήτριος Δούκα Σουφλέρης *

Αγαπητοί φίλοι,

μαζί με τις ευχές μου για την καλή χρονιά και για κάθε καλό για το σύλλογο σας και για το χωριό σας, δυστυχώς βρίσκομαι στη δύσκολη θέση να σας ενημερώσω σύντομα για το αιολικό πάρκο (α/π) που σκοπεύουν να φτιάξουν μέσα στο Φαράγγι του χωριού σας, σε απόσταση αναπνοής από τα σπίτια σας.

Για την ακρίβεια θα φτιάξουν 2 α/π: στην Μακρυά Λένια και στην Χεροχλάδα, Το πρώτο από αυτά, στην Μακρυά Λένια βρίσκεται στο στάδιο που ονομάζουμε Δημόσια Διαβούλευση, Δηλαδή η εταιρεία έχει ήδη υποβάλει μία Μελέτη και όταν θα πάρει την έγκριση σε αυτή την μελέτη, πλέον θα έχει φτάσει περίπου στη μέση για τη δημιουργία αυτού του α/π. Το α/π θα αποτελείται από 5 ανεμογεννήτριες (α/γ),οι οποίες σε γενικές γραμμές θα απέχουν περίπου 1 χλμ από τα σπίτια του χωριού.

Για το ιστορικό αυτής της υπόθεσης, θα πρέπει να πούμε ότι αρχικά το α/π είχε 11 α/γ. Μετά όμως από μία εν μέρει επιτυχημένη προσφυγή που κάναμε με το σύλλογο του χωριού σας, μειώθηκε ο αριθμός των α/γ από 11 σε 5. Δυστυχώς όμως η εταιρεία σε μία επόμενη φάση αυτές τις 5 α/γ τις έκανε ακόμη πιο μεγάλες σε ύψος και ισχύ. Έτσι οι α/γ που θα έχετε ακριβώς απέναντι από το χωριό σας θα έχουν ένα ύψος γύρω στα 170 μέτρα η καθεμία, θα ζυγίζει περίπου 800 τόνους σιδήρου και άλλων υλικών, μερικών μάλιστα επικίνδυνων (στο εσωτερικό των γεννητριών). Κάθε πτερύγιο θα είναι γύρω στα 65 μέτρα και 60 τόνοι.

Τα λεγόμενα α/π έχουν γεμίσει τη νότιο Εύβοια. Κάποιοι ίσως θα τα έχετε δει από κοντά. Όλοι θα έχετε δει μέσα στη νύχτα τα κόκκινα φώτα, σε πολλά σημεία του νησιού. Μπορεί να θεωρείτε ότι ωφελούν ενεργειακά, η αλήθεια όμως είναι ότι εκεί που τοποθετούνται δημιουργούνται τεράστια προβλήματα.

Πρώτα από όλα τα α/π είναι μεγάλες βιομηχανικές κατασκευές και για αυτό το λόγο σε φυσικά τοπία όπως το όμορφο φαράγγι του χωριού σας δεν ταιριάζουν και αλλοιώνουν το τοπίο. Αυτό θα έχει μακροπρόθεσμα δυσάρεστο αποτέλεσμα στους λίγους κατοίκους που ζουν μόνιμα στο χωριό. Αλλά και στους επισκέπτες στις διακοπές, τα καλοκαίρια ή τις άλλες περιόδους του χρόνου. Φυσικά θα είναι πολύ αρνητικό για τους τουρίστες αλλά και τους φίλους της αναρρίχησης που συχνάζουν στα βράχια της περιοχής.

Εκτός από την αλλοίωση στο τοπίο, με τις α/γ γεμίζει τσιμέντο η περιοχή της εγκατάστασης και καταστρέφονται δεκάδες στρέμματα γης. Με το τσιμέντο και την εξαφάνιση των φυτών στην περιοχή εγκατάστασης, το νερό που απορροφάται από την γη μειώνεται δραματικά. Για καθεμία από τις α/γ στην Μακρυά Λένια θα χρειαστούν τουλάχιστον 1000 τόνοι τσιμέντου...

Επιπλέον οι α/γ προκαλούν ρύπανση στο νερό, γιατί τα πτερύγιά τους φθείρονται και από τη φθορά τους πέφτει σκόνη πλαστικού, η οποία είναι επικίνδυνη και πιθανά καρκινογόνος. Έτσι με τα χρόνια θα μολυνθεί και το Μακρυχωρήτικο ποτάμι και μετά ο Μανικιάτης.

Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι προκαλούν πολύ μεγάλο θόρυβο κατά τη λειτουργία τους. Επειδή η απόσταση από τα σπίτια του χωριού σας μέχρι τις α/γ είναι μικρή και λαμβανομένου υπόψιν ότι τελικά θα φτιαχτεί και το άλλο α/π, τελικά θα έχετε 10 τεράστιες α/γ, να δουλεύουν συνέχεια και μάλιστα μέσα σε περιοχή που είναι φαράγγι. Ο θόρυβος που θα φτάνει στο χωριό σας μπορεί να φθάνει τα 50 ντεσιμπέλ. Τη νύχτα θα έχετε τα κόκκινα φωτάκια, την μέρα θα έχετε τα πτερύγια να γυρνάνε συνέχεια μπροστά στα μάτια σας... Όλα αυτά είναι αποδεδειγμένο επιστημονικά ότι προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην υγεία των ανθρώπων.

Ο Άγιος Δημήτριος στον δυτικό τοίχο του ναού (πηγή φωτογραφίας: https://www.medievalroutes.gr/el/sylloges/antikeimena/4877_el/)

Στο χωριό σας έχετε έναν εκπληκτικό Βυζαντινό ναό, ένα σημαντικότατο αρχαιολογικό μνημείο. Έχετε τα όμορφα παλιά πέτρινα σπίτια. Όλα αυτά δεν ταιριάζουν με τα βιομηχανικά έργα που θέλουν να σας φέρουν.

Η προοπτική για ήπια ανάπτυξη της περιοχής θα σταματήσει. Στην απέναντι πλαγιά θα καταργηθεί οποιοδήποτε είδους καλλιέργεια αφού θα μειωθεί το νερό και οι εκτάσεις γης και θα ανοιχτούν πολλοί δρόμοι. Για να μπορεί να φτάσει η εταιρεία εκεί και να κάνει τις κατασκευές της, θα περάσει είτε μέσα από το χωριό σας, είτε από το χωριό Θαρούνια (στο οποίο υπάρχει ένα σπουδαίο αρχαιολογικά σπήλαιο) και θα χρειασθούν και νέοι δρόμοι και διαπλατύνσεις στους υφιστάμενους.

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι οι περιοχές αυτές είναι καμένες το 2007 και το 2019 και ως εκ τούτου αναδασωτέες. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα το δάσος να ξαναγίνει. Το ίδιο και οι αγροτικές καλλιέργειες.

Στον αντίλογο κάποιων, που λένε από που θα έχουμε ενέργεια ή ότι θα έχουν ενίσχυση στο λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος κλπ τους λέω αυτό: τι λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος πληρώνουν τώρα που έχει γεμίσει ο τόπος α/γ και τι λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος πλήρωναν πριν από 10-15 χρόνια που δεν είχαμε στην Ελλάδα τόσες α/γ και φωτοβολταϊκά. Και βέβαια το α/π θα μειώσει την αξία των περιουσιών σας.

Δεν νομίζω ότι πρέπει να αφήσουμε να χαθεί ένα χωριό 5 αιώνων και ένα πανέμορφο τοπίο.

Τι μπορείτε να κάνετε σε αυτή τη φάση ή τι οφείλετε να κάνετε εάν θέλετε να προστατεύσετε το χωριό σας; Αυτό που μπορείτε να κάνετε μπροστά σε αυτή την καταστροφή που θα έρθει για το δικό σας το χωριό και τα πολύ κοντινά χωριά είναι να συμμετέχετε στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευση. Αυτό μπορεί να γίνει μέχρι τις 27 του Φλεβάρη.

Γράψτε εκεί το σχόλιό σας και την άποψή σας και την αντίθεση σας σε αυτήν την άσχημη προοπτική για το Μακρυχώρι. Συσπειρωθείτε γύρω από το σύλλογο σας, που αγωνίστηκε και στο παρελθόν και θέλει και τώρα να αγωνιστεί για να προστατεύσει το χωριό σας και το φυσικό του περιβάλλον. Παρακολουθείτε από κοντά τα πράγματα και με ενδιαφέρον και κάντε κάθε τι αναγκαίο για να μείνει ζωντανό το Μακρυχώρι και για τα χρόνια που έρχονται!

*Δικηγόρος, Εκπρόσωπος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης, Επιμ/θείς στο ΕΚΠΑ στη Βιώσιμη Ανάπτυξη και το Περιβάλλον, Imperial College Clean Power Professional Certificate

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη