Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

8 Νοεμβρίου 2023: Δίκη στο Στε κατά των ΑΕΠΟ των ΕΛΛΑΚΤΩΡ-Ευβ. Βορέα-ΣΟΦΡΑΝΟ-EDPR-Βαρδινογιάννη (για Κεντρ. και Νότ. Εύβοια)


Αποτελειώνουν την Εύβοια με αμφιλεγόμενες μελέτες
 
17.11.23, Τάσος Σαραντής, στο https://www.efsyn.gr/periballon/411824...-meletes
 
Αδειοδοτήθηκε ήδη η εγκατάσταση 86 βιομηχανικού μεγέθους ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 374 ΜW, παρότι μεγάλο μέρος τους θα κατασκευαστεί σε περιοχές Natura με copy paste Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων γεμάτες αοριστίες και ασάφειες.

Στον οικονομικό Τύπο χαρακτηρίστηκε «έργο-μαμούθ» – αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να υποδηλώσει το μέγεθος των επιπτώσεων που μπορεί να υποστεί η πολύπαθη Εύβοια εφόσον υλοποιηθεί η εγκατάσταση 86 βιομηχανικού μεγέθους ανεμογεννητριών από την εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ και τον πορτογαλικό ενεργειακό κολοσσό EDP Renewables, που αποτελεί το μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής, αδειοδοτημένο έργο στον ελληνικό χώρο.

Πρόκειται για δύο ξεχωριστά αδειοδοτημένα έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 374 ΜW, που αφορούν ένα ενιαίο έργο που έχει ενταχθεί στο επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, για το οποίο ασκήθηκαν αιτήσεις ακύρωσης προς το ΣτΕ από πολίτες, ορειβατικούς και πεζοπορικούς συλλόγους, δασικούς συνεταιρισμούς και δήμους κατά δυο Αποφάσεων Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων που εκδικάστηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του ΣτΕ την Τετάρτη 8/11.

Το πρώτο έργο στην κεντρική Εύβοια θα αποτελείται από 4 αιολικούς σταθμούς με 51 ανεμογεννήτριες (214,2 MW) που θα εγκατασταθούν στα διοικητικά όρια των δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου. Για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν συνολικά εκσκαφές άνω του 1,5 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων χώματος και υλικών.

Αν από αυτή την ποσότητα αφαιρεθεί ο όγκος των εκσκαφέντων που θα επαναχρησιμοποιηθεί για επιχώσεις, για τη διαμόρφωση της βάσης δρόμων και των πλατειών των ανεμογεννητριών, τότε περισσεύουν χώμα και υλικά περίπου 860 χιλιάδων κυβικών (47.000 φορτηγά χώμα).

Εντούτοις, όπως προκύπτει από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του έργου, δεν υπάρχει καμία σαφής και συγκεκριμένη πρόβλεψη για την απομάκρυνσή τους. Κάτι που δημιουργεί βάσιμους φόβους για την ανεξέλεγκτη απόθεσή τους στις πλαγιές της περιοχής, με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες στο υδρολογικό της δίκτυο και στη γεωφυσική της ευστάθεια.

Επιπλέον, κάτι τέτοιο καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο της παράσυρσης των χιλιάδων κυβικών φερτών υλικών από έντονες βροχοπτώσεις, κάτι που θα έχει ανεπανόρθωτες υλικές καταστροφές, ενέχοντας ακόμη και τον κίνδυνο για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στους γειτονικούς οικισμούς που θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

Τμήμα του έργου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εντός του Αισθητικού Δάσους Στενής Ευβοίας με έλατα, πεύκα, βελανιδιές, καστανιές και πλατάνια, που απλώνεται στη νότια πλαγιά του όρους Δίρφυς και βρίσκεται κοντά στα χωριά Στενή, Στρόπωνες και Καμπιά. Πρόκειται για το τελευταίο συμπαγές δάσος του νησιού.

Για την υλοποίηση του έργου θα κοπούν εκατοντάδες ή και περισσότερα δέντρα. Μέρος του έργου (27 ανεμογεννήτριες) θα βρίσκεται εντός περιοχής Natura, στην κορυφογραμμή Λεύκα δίπλα στην κορυφή της Δίρφης, στο ελατόδασος του Ξηροβουνίου και το 25% σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Τα υδατορέματα
Θέσεις όπου θα εγκατασταθούν ανεμογεννήτριες εντός του μονοπατιού του Ξηροβουνίου δίπλα σε χωριά όπως τα Καμπιά Ευβοίας και πάνω σε πηγές νερού

Οπως προκύπτει από πρόσφατη τεχνική έκθεση που εκπόνησε ο γεωλόγος και μηχανικός περιβάλλοντος Νίκος Στάππας, παρ’ όλο που στην ΜΠΕ ο φορέας του έργου δεν περιγράφει τα χαρακτηριστικά των υδατορεμάτων που απαντούν στις περιοχές εγκατάστασης των θεμελίων των ανεμογεννητριών αλλά και των συνοδών έργων οδοποιίας, εντός των γηπέδων εγκατάστασης υπάρχουν 61 τμήματα ρεμάτων μεταξύ 10 και 545 μέτρων. Επιπλέον στην περιοχή υπάρχουν 133 πηγές και αναβλύσεις νερού, σύμφωνα με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.

Συν τοις άλλοις, ο φορέας υλοποίησης του έργου αναφέρει στην ΜΠΕ ότι θα χρησιμοποιήσει ένα κινητό παρασκευαστήριο έτοιμου σκυροδέματος που θα μεταφέρεται στις κορυφογραμμές, σε εργασίες που θα διαρκέσουν πολλούς μήνες, το οποίο θα χρησιμοποιεί 300 κυβικά μέτρα νερού τη μέρα, αλλά δεν αναφέρει τον τρόπο υδροδότησής του.

Κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντληθεί αυτή η απίστευτη ποσότητα νερού από τις πλούσιες πηγές της περιοχής. Καμία αναφορά δεν γίνεται στην ΜΠΕ και για την ποσότητα των υγρών αποβλήτων που θα παράγει το παρασκευαστήριο καθώς και ποια θα είναι η «μοίρα» τους, αν και πρόκειται για λιπαντικά ορυκτέλαια που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων.

Εξάλλου, η ΜΠΕ δεν αξιολογεί καν τις πιθανές επιπτώσεις από τη λειτουργία των προς εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην τοπική οικονομία, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κλάδο του ήπιου τουρισμού, ιδιαίτερα στους οικισμούς της Στενής και των Στροπώνων, καθώς θα βρίσκονται σε απόσταση ενός έως δύο χιλιομέτρων και θα υπάρχει οπτική επαφή με αυτές που θα είναι οι πρώτες που επιχειρείται να εγκατασταθούν στην οροσειρά της Δίρφης, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και σε απόσταση μέχρι 3 χιλιομέτρων λειτουργούν ήδη άνω των 30 τουριστικών εγκαταστάσεων.

Το... καλύτερο, όμως, είναι ότι η εγκριθείσα ΜΠΕ από το ΥΠΕΝ αποδεικνύεται επιστημονικά μη έγκυρη, το ίδιο και οι συνοδευτικές της μελέτες (Διάδοσης Θορύβου και Οπτικής Παρεμβολής, Εκθεση Συμβατότητας με το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ), αφού έχουν εκπονηθεί από έναν και μόνο άνθρωπο, τον Ελευθέριο Καραπιδάκη, που έχει πτυχίο δασολόγου και ο οποίος μάλιστα δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης ΑΠΕ και επομένως ελέγχεται για την αντικειμενικότητά του ως δασολόγος-επενδυτής («Οταν η Αργολίδα “μετακόμισε” στη Ναυπακτία», «Εφ.Συν.», 17/4/2021).

Πέραν του τι σχέση και γνώση μπορεί να έχει ένας δασολόγος με τις μελέτες θορύβου ή με την ακτινοβολία χαμηλών συχνοτήτων Πυλώνων Υπερυψηλής Τάσης, το ότι η ΜΠΕ είναι επιστημονικά διάτρητη και ακατάλληλη για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον επιβεβαιώνεται και από το ότι είναι κατά 70% ταυτόσημη (copy paste) με μια άλλη ΜΠΕ, του δεύτερου έργου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη νότια Εύβοια, που έχει εκπονήσει ο ίδιος δασολόγος, παρ’ όλο που αυτό χωροθετείται σε περιοχή με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

Αρκεί να ειπωθεί ότι οι περιοχές όπου θα εγκατασταθούν οι 51 ανεμογεννήτριες είναι ορεινές, με υψόμετρο πολύ πάνω από 600 μέτρα, ενώ η Δημοτική Ενότητα Στυρέων όπου θα εγκατασταθούν οι άλλες ανεμογεννήτριες είναι κυρίως μια παραθαλάσσια περιοχή.

Στην Κάρυστο

Το δεύτερο έργο στην υπερφορτωμένη από αιολικά νότια Εύβοια θα αποτελείται από 5 αιολικούς σταθμούς με 35 ανεμογεννήτριες (160 MW), ύψους 180 μέτρων, που θα εγκατασταθούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρύστου και κοντά σε χωριά και οικισμούς όπως τα Νέα Στύρα και το Νημποριό.

Η υλοποίηση του έργου θα επιφέρει αλλοίωση της βιοποικιλότητας της περιοχής και καταστροφικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όπως στην κτηνοτροφία (κατσίκια και τυριά ΠΟΠ) και τη μελισσοκομία (μέλι κισσούρι ΠΟΠ) και στον υδροφόρο ορίζοντα, που έχει ήδη προβλήματα ποιότητας και έλλειψης νερού λόγω της ύπαρξης καρστικών πετρωμάτων.

Και εδώ η σημαντική οπτική ρύπανση που θα προκληθεί από συγκεκριμένο αιολικό σταθμό σε συνδυασμό με τους άλλους παρακείμενους θα καταστρέψει πρότερες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός. Αλλά και η μείωση των δασικών εκτάσεων της περιοχής για την κατασκευή των δρόμων που απαιτούνται ενδέχεται να γιγαντώσει τους κινδύνους σε περίπτωση πλημμυρών (ήδη 3 στην περιοχή). Σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στα άγρια πτηνά της περιοχής, όπως ο σπιζαετός, δεδομένου ότι οι αιολικοί σταθμοί θα γειτνιάζουν με προστατευόμενες περιοχές Natura, όπως η λίμνη του Δύστου.

Ανησυχούν οι κάτοικοι

Επιπλέον, η Ακρόπολη και τα Δρακόσπιτα, κορυφαία μνημεία της περιοχής, ήδη ασφυκτιούν λόγω των υφιστάμενων αιολικών σε πολύ μικρές αποστάσεις, ενώ με τα νέα σχεδιαζόμενα έργα θα περικυκλωθούν ολοκληρωτικά από τις θηριώδεις ανεμογεννήτριες.

Το δε αιολικό πάρκο στη θέση «Πυργάρι» Νημποριού σχεδιάζεται σε μια περιοχή που παραμένει ακήρυχτος αρχαιολογικός χώρος, ενώ με την εγκατάστασή του θα καταστραφούν ολοσχερώς τα πολυάριθμα ρωμαϊκά λατομεία που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση του λόφου ώς το παραλιακό μέτωπο και βρίσκονται σε αναδασωτέες εκτάσεις.

Οι κάτοικοι ανησυχούν και για τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στον θόρυβο και στους υπόηχους τόσων πολλών ανεμογεννητριών, που θα πρέπει να συνυπολογιστούν με τους παρακείμενους αιολικούς σταθμούς της περιοχής και συνολικά υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια. Ανησυχίες υπάρχουν και για τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τις γραμμές υψηλής τάσης και την κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

Τέλος, οι σωρευτικές επιπτώσεις που θα προκληθούν από τη λειτουργία των 5 αιολικών σταθμών σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες αποτελούν πραγματική απειλή για την περιοχή, καθώς τη μετατρέπουν σε βιομηχανική αιολική ζώνη, κάτι που σύμφωνα με τους κατοίκους θα δημιουργήσει «ενεργειακούς μετανάστες».

Κι αυτό το έργο θα είναι η αρχή για μια σειρά νέων έργων που ήδη έχουν προχωρήσει σε στάδιο βεβαίωσης παραγωγού με 35 ανεμογεννήτριες, όλες εντός περιοχής Natura, και 97 ανεμογεννήτριες βόρεια της Δίρφης. Η Εύβοια, με ήδη 709 ανεμογεννήτριες σε λειτουργία και νεκροταφεία ανεμογεννητριών στον νότο (στους δήμους Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου) και την απώλεια τεράστιας έκτασης δάσους στο βόρειο τμήμα, ουσιαστικά κινδυνεύει να χάσει για πάντα τα τελευταία δάση της.

---

Εύβοια: Στο ΣτΕ οι ανεμογεννήτριες!

Συζητήθηκαν οι αιτήσεις τεσσάρων δήμων για ακύρωση εγκατάστασης αιολικών πάρκων εντός δασικών εκτάσεων

11/11/23 από το https://www.newsbreak.gr/ellada/527971/eyvoia-sto-ste-oi-anemogennitries/

Μπλόκο στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσα σε δασικές εκτάσεις και κοντά σε καμένες δασικές εκτάσεις φιλοδοξούν να βάλουν μέσω της δικαστικής οδού τέσσερις δήμοι της Εύβοιας που έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές.

Πρόκειται για τους Δήμους Καρύστου, Χαλκίδας, Κύμης – Αλιβερίου και Ερέτριας, οι αιτήσεις των οποίων συζητήθηκαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και συγκεκριμένα στο Ε’ Τμήμα του, με πρόεδρο τη Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Χρήστο Παπανικολάου. Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του, οι οποίες αναμένονται το νέο έτος.

Σύμφωνα με τους προσφεύγοντες, στους οποίους περιλαμβάνονται και τοπικοί Σύλλογοι Δασοπροστασίας, Προστασίας Περιβάλλοντος, οι αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και τη λειτουργία συγκροτημάτων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

«Φυσικό απόθεμα»

Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδος, καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και η διάνοιξη των δρόμων πολλών χιλιομέτρων βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί «φυσικού αποθέματος», στις οποίες η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών σταθμών δεν επιτρέπεται.

Στη συζήτηση της υπόθεσης μάρτυρες από την πλευρά των δήμων είπαν, επίσης, ότι είναι παράνομες οι προσβαλλόμενες αποφάσεις γιατί θα επέλθουν η αποψίλωση εκατοντάδων στρεμμάτων δασικής βλάστησης και η πραγματοποίηση εκβραχισμών και εκσκαφών χιλιάδων τόνων χώματος και επιπλέον στις περιοχές αυτές φύονται σπάνια φυτά.

Το συνολικό έργο, αποτελούμενο από 51+32 ανεμογεννήτριες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 214,2+160 MW, αποτελεί το μεγαλύτερο, μέχρι ώρας, αδειοδοτημένο έργο στον ελληνικό χώρο. Η διαδικασία αδειοδότησης έχει αρχίσει από το 2010. Είχαν κατατεθεί αιτήσεις για την άδεια παραγωγής από δύο εταιρίες που είχαν δημιουργηθεί γι’ αυτόν τον σκοπό.

Χωρίς μελέτη

Το 2020 εκδόθηκαν οι πρώτες άδειες παράγωγης και το 2022 εγκρίθηκαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τους προσφεύγοντες να κάνουν λόγο για μια fast track διαδικασία, χωρίς να πραγματοποιηθεί η αναγκαία εξειδικευμένη μελέτη, επειδή το συγκρότημα στη νότια Εύβοια βρίσκεται σε μικρή απόσταση από περιοχή Natura.

Οπως επισημαίνουν, ο αρμόδιος φορέας του υπουργείο, ο ΟΦΥΠΕΚΑ, δεν γνωμοδότησε ποτέ γι’ αυτό το έργο, γιατί δεν έφτασε ποτέ στα γραφεία καμία περιβαλλοντική μελέτη.

---

Ανεμογεννήτριες στα καμένα της Εύβοιας 

8/11/23, στο https://thepressproject.gr/anemogennitries-sta-kamena-tis-evvoias/
 
Στις 8/11, στο ΣτΕ εκδικάστηκε η προσφυγή που είχαν καταθέσει σύλλογοι και δήμοι της Εύβοιας ενάντια στην τοποθέτηση περισσότερων από 50 ανεμογεννητριών σε καμένες και πράσινες περιοχές χωρίς να πληρούνται βασικά κριτήρια προστασίας του περιβάλλοντος. Από τη μία σύλλογοι, δήμοι και ντόπιοι, και από την άλλη η εταιρεία συμφερόντων Βαρδινογιάννη. Στο ΤΡΡ μίλησε ο Τρύφωνας Κόλλιας, πληρεξούσιος δικηγόρος του Δηρού Ζηρού και κατοίκων.Το 2022 εγκρίθηκαν οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπ. περιβάλλοντος με μία fast track διαδικασία. Τις μελέτες έκανε ένας δασολόγος, που όμως είναι κι ο ίδιος επενδυτής στον τομέα των ΑΠΕ, έχει εταιρεία με αιολικά και φωτοβολταϊκά. Όπως εξηγεί ο κ. Κόλλιας, «σήμερα η χωρά είναι η 7η παγκοσμίως σε εγκατάσταση ΑΠΕ, ενώ έχει πιάσει όλους τους στόχους και συγκεκριμένα στο ενεργειακό μας μείγμα στο 35%. Ο στόχος ήταν το 20% μέχρι το 2020 και τώρα έχουμε φτάσει στο 35%». Και η κυβέρνηση δίνει το πράσινο φως στα μεγάλα ιδιωτικά οφέλη με «φωτογραφικές διατάξεις για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων έργων ΑΠΕ». Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, Τάσος Μπαλτάς αναφέρει επίσης στο ΤΡΡ πως «θα είναι η οριστική αλλοίωση όλου του τοπίου αν τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Υπάρχουν 709 αιολικά σε λειτουργιά. Έχουμε χάσει το νότιο κομμάτι. Κι έρχονται κι αλλά... Στα έργα που έρχονται κι ένα τρομακτικό έργο με φωτοβολταϊκά που θα καλύψουν τον ευβοϊκό. Θα περνάτε απέναντι περπατώντας».

από την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press
με τις Γεωργία Κριεμπάρδη & Νεκταρία Ψαράκη

Στη σκιά του φιάσκου της κυβέρνησης με το αιολικό πάρκο στα καμένα του Έβρου, του οποίου η αδειοδότηση αναβλήθηκε άρον άρον, σήμερα εκδικάστηκε άλλη μία υπόθεση – σκάνδαλο τοποθέτησης ανεμογεννητριών σε καμένες εκτάσεις της Εύβοιας. Ο Τρύφωνας Κόλλιας, πληρεξούσιος δικηγόρος του Ζηρού και κατοίκων, μίλησε στο ΤΡΡ και την εκπομπή Κοινωνία Ώρα Press λίγες ώρες μετά την εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Το χρονικό

«Σήμερα 8/11, δικάστηκαν δύο συγκροτήματα αιολικών πάρκων. Ουσιαστικά είναι μια ενιαία επένδυση ήδη από το 2021. Πρόκειται για 32 ανεμογεννήτριες στην Νότια Εύβοια και 51 ανεμογεννήτριες στην κεντρική Εύβοια.

Η διαδικασία αδειοδότησης έχει ξεκινήσει από το 2010. Είχαν κατατεθεί αιτήσεις για την άδεια παραγωγής, από δύο εταιρείες που είχαν δημιουργηθεί γι’ αυτό το σκοπό και λίμναζαν στη Ρυθμιστική Αρχή Διαφάνειας. Ενώ αυτό εκκρεμούσε 10 χρόνια, το 2020 εμφανίζεται ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ -που ακόμη δεν είχε μπει στον όμιλο αυτόν ο Βαρδινογιάννης- και αναλαμβάνει τις εταιρείες αυτές και εκδίδονται οι πρώτες άδειες παράγωγης. Μετά ο ΕΛΛΑΚΤΩΡ πέρασε στον όμιλο Βαρδινογιάννη και δρομολογήθηκε αυτά τα έργα αυτά να υλοποιηθούν από τον όμιλο Βαρδινογιάννη και την EDPR.

Το 2022 εγκρίθηκαν και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων από το υπ. περιβάλλοντος με μία fast track διαδικασία.

Ενώ το συγκρότημα στη Νότια Εύβοια βρίσκεται σε απόσταση μόλις 400 μ. από περιοχή Natura, δεν έγινε η αναγκαία εξειδικευμένη μελέτη ώστε να την αξιολογήσει ΟΦΥΠΕΚΑ. Αυτή τη μελέτη την κάνει η εταιρεία και τη στέλνει στον ΟΦΥΠΕΚΑ για να την αξιολογήσει και να γνωμοδοτήσει. Ο ΟΦΥΠΕΚΑ  δε γνωμοδότησε ποτέ γι’ αυτό το έργο, γιατί δεν έφτασε ποτέ εκεί κάποια μελέτη. Από την άλλη, στο συγκρότημα στην Κεντρική Εύβοια, αναγκάστηκαν να κάνουν οικολογική αξιολόγηση κι έκαναν κάποιες παρατηρήσεις πεδίου σε συγκεκριμένες μέρες, σε άκαιρα σημεία και βρήκαν ότι κάποια προστατευόμενα πτηνά -και γι αυτά είναι Natura η περιοχή- “δεν τα είδαμε εμείς που κάνουμε την ερευνά, άρα δεν εξετάζουμε τις επιπτώσεις του έργου ως προς αυτά τα πτηνά”».

«Η Βουλή ψηφίζει φωτογραφικές διατάξεις για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων έργων ΑΠΕ- Είναι πολλά τα λεφτά»

Όπως εξηγεί ο κ. Κόλλιας, «το Σύνταγμα απαγορεύει την εγκατάσταση οποιουδήποτε έργου σε αναδασωτέες εκτάσεις. Αλλά, ιδίως για τις ανεμογεννήτριας υπάρχει μια εξαίρεση ότι μπορούν να μπουν και σε αναδασωτέες εκτάσεις με μια προϋπόθεση: να αιτιολογείται από την Αρχή που δίνει την άδεια γιατί δε βρεθήκαν άλλες εκτάσεις που δεν είναι δάση ή αναδασωτέες να τοποθετηθούν εκεί. Κι αυτή η απόφαση να αιτιολογείται για σκοπό δημοσίου συμφέροντος.  Ο σκοπός δημόσιου συμφέροντος είναι να πιάσουμε τον στόχο συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μας μείγμα. Σήμερα η χωρά είναι η 7η παγκοσμίως σε εγκατάσταση ΑΠΕ, ενώ έχει πιάσει όλους τους στόχους και συγκεκριμένα στο ενεργειακό μας μείγμα στο 35%. Ο στόχος ήταν το 20% μέχρι το 2020 και τώρα έχουμε φτάσει στο 35%».

Στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως το πλάνο περιλαμβάνει και άλλα έργα πέραν των ανεμογεννητριών. Ο κ. Κόλλιας αναφέρει ενδεικτικά: «πάνε να κάνουν δρόμο και ανεμογεννήτριες σε προστατευτικό δάσος. Tο δασαρχείο Χαλκίδας έχει δώσει εκατoμμύρια για δέντρα για να κρατιέται το έδαφος και σ’ αυτό το δάσος θέλουν να γκρεμίσουν τα δέντρα, να κάνουν χιλιάδες κυβικά μπάζα, να βάλουν τις ανεμογεννήτριες. Το σημαντικό του έργου πέρα από τις ανεμογεννήτριες είναι ότι σκοπεύουν τη διάνοιξη 41 χλμ δρόμων μέσα στα δάση, δρόμοι πλάτους 10 μέτρων και για την Κεντρική Εύβοια σκοπεύουν διάνοιξη 108 χλμ. Εκεί που θέλουν να μπουν οι ανεμογεννήτριες βρήκαμε 61 ρέματα, 133 πηγές, που αρδεύονται όλοι οι οικισμοί». Να σημειωθεί πως «αυτός που έχει συντάξει τις μελέτες για τα δύο αυτά έργα (μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων), είναι δασολόγος -έχει το δικαίωμα να συντάσσει μελέτες- αλλά είναι και ο ίδιος επενδυτής στον τομέα των ΑΠΕ, έχει εταιρεία με αιολικά και φωτοβολταϊκά».

Από τη μία «η Βουλή που δίνει το πράσινο φως στα μεγάλα ιδιωτικά οφέλη και «φωτογραφικές διατάξεις για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων έργων ΑΠΕ» και από την άλλη «όλος ο κόσμος, οι δήμοι, οι τοπικές κοινότητες, οι φορείς και βουλευτές που αντιδρούν στο έργο».

Τέλος, ο κ. Κόλλιας άφησε πληροφορίες, όσα μπορούσε να πει προς το παρόν, για ένα ακόμα σκάνδαλο. «Ερευνάται ότι χρησιμοποιήθηκαν εταιρείες ως πρόσχημα ώστε να λαμβάνουν δανειοδοτήσεις χωρίς εξασφαλίσεις από τράπεζες, προκειμένου αυτά τα χρήματα να πηγαίνουν σε άλλες δραστηριότητες κι όχι στην ανάπτυξη ΑΠΕ» (!)

«Για εμάς είναι θέμα αξιοπρέπειας»

Καλεσμένος στην εκπομπή και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας, Τάσος Μπαλτάς. Ένας άνθρωπος που παλεύει για ελεύθερα βουνά. «Για εμάς είναι θέμα αξιοπρεπείας, λατρεύουμε τα βουνά και τα δάση. Θα είναι η οριστική αλλοίωση όλου του τοπίου αν τοποθετηθούν οι ανεμογεννήτριες. Θα χάσουμε τα τελευταία δάση του νησιού, θα πληγούν τα νερά της περιοχής… Είναι ένα οικοσύστημα. Εμείς ζούμε από αυτό. Νερό και καθαρή τροφή έχουμε ανάγκη. Αν φύγει το καθαρό οικοσύστημα, θα γιγαντωθούν τα προβλήματα. Θα πνιγόμαστε, γιατί δε θα υπάρχουν δέντρα να σταματήσουν τα νερά. Θέλουν να αφανίσουν 50.000 δέντρα σε κάθε πλευρά. Θα μπαζώσουν τα ρεύματα…. Έχουμε το μεγαλύτερο δίκτυο σπηλαίων στην Ελλάδα και από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη. Είναι αδιανόητο πώς αυτό μπορεί να γίνει τσιμέντο».

«Υπάρχουν 709 αιολικά σε λειτουργιά. Έχουμε χάσει το νότιο κομμάτι. Έχουμε νεκροταφεία αιολικών, γιατί τα μικρά αιολικά με 20 χρόνια ζωής που μπήκαν το 2000 έχουν σταματήσει τη λειτουργιά τους και μένουν εκεί σάπια κουφάρια να σαπίζουν. Και όλα αυτά τα αιολικά είναι παράνομα» λέει ο κ. Μπαλτάς και συμπληρώνει: «Η Καρυστία αποτελεί το 0,5 της επιφάνειας της χώρας και κουβαλάει το 20% της αιολικής ενέργειας της χώρας. Είναι τέτοια η συσσώρευση αιολικών κι έρχονται κι αλλά… Έχουμε φωτοβολταϊκά μέσα στη θάλασσα και αιολικά στη θάλασσα. Στα έργα που έρχονται ένα τρομακτικό έργο που πάει να καλύψει όλο τον ευβοϊκό. Θα περνάτε απέναντι περπατώντας… Θα καταστραφούν όλα στη θάλασσα. Δεν ξέρω τι θα μείνει την επόμενη πενταετία στην Ελλάδα».

Πολίτες, φορείς, σύλλογοι, πολιτικοί τοπικοί παράγοντες αντιδρούν σ’ αυτό το έργο. Κι έρχονται αντιμέτωποι ακόμα και με διώξεις. «Υπάρχουν άνθρωποι που προσπαθούν ουσιαστικά να ζήσουν αξιοπρεπώς και δέχονται διώξεις, είτε δημοσιογράφοι είτε μικροί σύλλογοι που βρίσκουν παρανομίες σε μεγάλες εταίρες. Και προσπαθούν να τους διαλύσουν. Υπάρχει σύλλογος που του ζητάνε 250.000 ευρώ. Και είναι απλοί πολίτες» καταλήγει ο κ. Μπαλτάς.

  • άλλα άρθρα:

Την Τετάρτη η εκδίκαση στο ΣΤΕ για τα αιολικά πάρκα σε Κεντρική και Νότια Εύβοια

στο https://evia-allright.gr/2023/11/07...evvoia/ 

Εύβοια / «Όχι» άλλα αιολικά βροντοφώναξαν κάτοικοι και φορείς έξω από το ΣτΕ

9/11/23, από την https://www.avgi.gr/koinonia/4...apo-ste 

και ένα παλαιότερο ενδιαφέρον άρθρο:

Εκτός λογικής και κλίμακας ΑΠΕ και στα βουνά της Κεντρικής Εύβοιας(;)

από τον https://www.imerodromos.gr/...trikhs-euvoias/ 

Στο ΣτΕ οι αιτήσεις 4 δήμων της Εύβοιας για την ακύρωση των αποφάσεων εγκατάστασης ανεμογεννητριών

9/11/23 από https://www.naftemporiki.gr/societ...itrion/ 

Εύβοια: Διαμαρτυρία στο ΣτΕ για τις ανεμογεννήτριες

8/11/23 από το https://www.aftodioikisi.gr/ota...anemogennitries/

Κοινωνία Ώρα Press – 08/11: Στο ΣτΕ οι ανεμογεννήτριες στα καμένα της Εύβοιας

8/11/23 στο https://thepressproject.gr/anemogennitries-sta-kamena-tis-evvoias/

Εύβοια: Όχι στις ανεμογεννήτριες- Στο ΣτΕ οι Δήμαρχοι Γιώργος Ψαθάς και Νίκος Γουρνής – Κάτοικοι διαμαρτύρονται με πλακάτ κατά των ανεμογεννητριών (τώρα)

8/11/23 στο https://eviaonline.gr/%...E%B1/

Στο ΣτΕ τώρα πλήθος κόσμου που αντιστέκεται στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Εύβοια

8/11/23 στο http://www.eviakosmos.gr/...-eyvoia 

Διαμαρτυρία από δήμους της Εύβοιας στο ΣτΕ για τις ανεμογεννήτριες

8/11/23 στο https://www.otamagazine.gr/...ies/

 

 

 

 

 

 

Σχόλια

  1. Στο Δικαστήριο της Ε.Ε. η προστασία της άγριας ζωής από τα ανεξέλεγκτα αιολικά
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    15.01.24
    Τάσος Σαραντής
    https://www.efsyn.gr/periballon/418624_sto-dikastirio-tis-ee-i-prostasia-tis-agrias-zois-apo-ta-anexelegkta-aiolika
    Την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου εκδικάζεται η προσφυγή περιβαλλοντικών συλλόγων και 175 πολιτών κατά της υπουργικής απόφασης του 2012 που διευκόλυνε την αδειοδότηση βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε Ζώνες Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000 θέτοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πληθυσμών προστατευόμενων ειδών.

    Μια σημαντική δίκη για την προστασία των Ζωνών Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του Δικτύου Natura 2000 που αφορά πολλές απειλούμενες περιοχές της Ελλάδας θα διεξαχθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΔΕΕ) στο Λουξεμβούργο στις 18 Ιανουαρίου, στην οποία συμμετέχουν οργανώσεις και πολίτες από όλη την Ελλάδα.

    Πρόκειται για έναν σημαντικό σταθμό στο νομικό και κινηματικό αγώνα που ξεκίνησε το μακρινό 2012, όταν περιβαλλοντικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και το Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου και 175 πολίτες από πολλές περιοχές της χώρας, αντιτιθέμενοι στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη αιολικών πάρκων στις περιοχές Natura 2000, καθώς και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, προσέβαλαν με δύο αιτήσεις ακύρωσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 17/2/2012, για τη λήψη δήθεν μέτρων ειδικής προστασίας των προστατευόμενων ειδών πουλιών στις ΖΕΠ. Οι αιτήσεις ακύρωσης στρέφονταν κατά των υπουργών ή υφυπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

    Η προσβαλλόμενη ΚΥΑ αποσκοπούσε στην τροποποίηση προηγούμενης του 2010, προκειμένου να υπάρξει συμμόρφωση με τις διατάξεις εδαφίου της ευρωπαϊκής Οδηγίας «Για τη διατήρηση των άγριων πτηνών». Η ανεπάρκεια του ελληνικού νομικού πλαισίου για την προστασία της άγριας ορνιθοπανίδας και συγκεκριμένα των ΖΕΠ, κατά την έννοια της προαναφερόμενης Οδηγίας, είχε αποτελέσει λόγο καταδίκης της χώρας μας από το ΔΕΕ το 2007, το οποίο είχε κρίνει ότι ο υφιστάμενος αριθμός ΖΕΠ της Ελλάδας είναι ανεπαρκής. Ενα χρόνο αργότερα, το ΔΕΕ έκρινε ότι η Ελλάδα δεν είχε λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη θέσπιση και εφαρμογή ενός συνεκτικού, συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου νομικού καθεστώτος, ικανού να εξασφαλίσει τη βιώσιμη διαχείριση και την αποτελεσματική προστασία των χαρακτηρισμένων ΖΕΠ, ενόψει των στόχων διατήρησης της συγκεκριμένης Οδηγίας.

    Οπως υποστήριξαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και οι πολίτες, η ΚΥΑ του 2012 ήταν μια ψευδεπίγραφη απόφαση, πολλαπλώς προβληματική, αφενός διότι περιόρισε την έκταση της προστασίας των πουλιών και των ενδιαιτημάτων τους στις ΖΕΠ, αφετέρου προέβλεψε ανεπαρκή μέτρα προστασίας αυτών και νομιμοποίησε τη λήψη ακατάλληλων και ανεπαρκών μέτρων μετριασμού των επιπτώσεων των αιολικών πάρκων που προκαλούν περαιτέρω οχλήσεις στα πτηνά, διευκολύνοντας έτσι τους φορείς των έργων να επιτυγχάνουν την αδειοδότηση βιομηχανικών αιολικών στις ΖΕΠ.

    συνεχίζεται πιο κάτω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η συνέχεια:

      Κατόπιν πολλών αναβολών, δύο αποφάσεων της πενταμελούς σύνθεσης του Ε' Τμήματος του ΣτΕ που παρέπεμψαν τις αιτήσεις ακύρωσης στην επταμελή σύνθεση του ίδιου Τμήματος, λόγω της επίκλησης της ανάγκης υποβολής προδικαστικού ερωτήματος στο ΔΕΕ, εκδόθηκε εντέλει μετά την πάροδο δέκα ολόκληρων ετών η 2511/2022 απόφαση του ΣτΕ. Με αυτήν αποφασίστηκε η υποβολή προδικαστικού ερωτήματος, προκειμένου να κριθεί εάν είναι συμβατός με τις οδηγίες της Ε.Ε. για την προστασία των πτηνών και των οικοτόπων ο περιορισμός των προστατευόμενων ειδών των ΖΕΠ μόνο στα λεγόμενα είδη χαρακτηρισμού, όπως προβλέπει η επίμαχη ΚΥΑ. Δηλαδή, σε λιγότερα είδη πτηνών από αυτά που αποτελούν το πλήρες πεδίο εφαρμογής της Οδηγίας, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα των πληθυσμών των προστατευόμενων ειδών.

      Η δίκη στο ΔΕΕ αφορά άμεσα το καθεστώς προστασίας όλων των ΖΕΠ του Δικτύου Natura 2000 σε όλη την Ελλάδα. Η τυχόν θετική έκβασή της θα μπορούσε να αποτελέσει ένα ισχυρό εμπόδιο στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των αιολικών στις περιοχές ΖΕΠ. Ωστόσο, κανείς δεν θα προσμετρήσει την καταστροφή που ήδη έχει προκληθεί, βάσει της προσβαλλόμενης νομοθεσίας, στις προστατευόμενες περιοχές από την επέλαση των αιολικών από το 2012 που κατατέθηκαν οι αιτήσεις ακύρωσης μέχρι και σήμερα.

      Το προηγούμενο διάστημα δόθηκαν στη δημοσιότητα κάποιοι τραπεζικοί λογαριασμοί προκειμένου να συνεισφέρουν για την καταβολή των δικηγορικών αμοιβών και εξόδων της δίκης στο ΔΕΕ όσοι πολίτες, σύλλογοι και κινήματα το επιθυμούν.

      Διαγραφή
  2. naftemporiki.gr
    Στο ΣτΕ οι αιτήσεις 4 δήμων της Εύβοιας για την ακύρωση των αποφάσεων εγκατάστασης ανεμογεννητριών
    https://www.naftemporiki.gr/society/1535109/sto-ste-oi-aitiseis-4-dimon-tis-eyvoias-gia-tin-akyrosi-ton-apofaseon-egkatastasis-anemogennitrion/

    Τις αιτήσεις τεσσάρων δήμων της Εύβοιας (Καρύστου, Χαλκίδας, Κύμης-Αλιβερίου και Ερέτριας), καθώς και τις αιτήσεις τοπικών Συλλόγων Δασοπροστασίας, Προστασίας Περιβάλλοντος, Ορειβατικών συζήτησε σήμερα το Συμβούλιο της Επικρατείας, σχετικά με την ακύρωση των αποφάσεων για την εγκατάσταση μεγάλου αριθμού αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ανεμογεννήτριες) εντός δασικών εκτάσεων.

    Πιο συγκεκριμένα, οι δήμοι και οι σύλλογοι επικαλούνται αντισυνταγματικότητες και μη νόμιμες ενέργειες, όπως είναι η υλοτόμηση μεγάλου αριθμού δένδρων για την διάνοιξη δρόμων, κλπ.

    Οι αιτήσεις ακυρώσεως συζητήθηκαν στο Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ (πρόεδρος η αντιπρόεδρος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου και εισηγητής ο σύμβουλος Επικρατείας Χρήστος Παπανικολάου) και οι προσφεύγοντες υποστήριξαν ότι οι αποφάσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τις οποίες εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία συγκροτημάτων αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

    Παράλληλα, υποστηρίζουν ότι οι προσβαλλόμενες αποφάσεις παραβιάζουν το Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο Στερεάς Ελλάδος, καθώς η εγκατάσταση των ανεμογεννητριών και η διάνοιξη των δρόμων πολλών χιλιομέτρων βρίσκονται σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί ως «φυσικού αποθέματος» στις οποίες η εγκατάσταση μεγάλων αιολικών σταθμών δεν επιτρέπεται.

    Παρέμβαση υπέρ του κύρους των προσβαλλόμενων πράξεων έχει ασκήσει η εταιρεία εμπορίας φωτοβολταϊκών συστημάτων που έχει αναλάβει τα έργα.

    Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις του, οι οποίες αναμένονται με την είσοδο του νέου έτους.

    Πηγή: ΑΜΠΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Α μέρος:
    Εύβοια: Προχωρούν τα αιολικά πάρκα «μαμούθ» σε περιοχή Natura, δάση και αναδασωτέες εκτάσεις
    Newsroom
    18/11/2023

    Με άκρως αμφιλεγόμενες Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και παρά τις αντιδράσεις πολιτών και φορέων, το «έργο-μαμούθ» -όπως έχει χαρακτηριστεί από τον οικονομικό Τύπο- για την εγκατάσταση 86 βιομηχανικού μεγέθους ανεμογεννητριών στην Εύβοια προχωράει, μετατρέποντας την πολύπαθη περιοχή σε βιομηχανική αιολική ζώνη, κάτι που σύμφωνα με τους κατοίκους θα δημιουργήσει «ενεργειακούς μετανάστες».

    Πρόκειται για το μεγαλύτερο, μέχρι στιγμής, αδειοδοτημένο έργο στον ελληνικό χώρο, την κατασκευή του οποίου έχουν αναλάβει η εταιρεία ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ο πορτογαλικός ενεργειακός κολοσσός EDP Renewables.

    Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Τάσου Σαραντή για την Εφημερίδα των Συντακτών, για τα δύο ξεχωριστά αδειοδοτημένα έργα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 374 ΜW, που αφορούν ένα ενιαίο έργο που έχει ενταχθεί στο επιταχυμένο αδειοδοτικό καθεστώς των Στρατηγικών Επενδύσεων, ασκήθηκαν αιτήσεις ακύρωσης προς το ΣτΕ από πολίτες, ορειβατικούς και πεζοπορικούς συλλόγους, δασικούς συνεταιρισμούς και δήμους κατά δυο Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που εκδικάστηκαν στην κατάμεστη αίθουσα του ΣτΕ την Τετάρτη 8/11.

    Το πρώτο έργο στην κεντρική Εύβοια θα αποτελείται από 4 αιολικούς σταθμούς με 51 ανεμογεννήτριες (214,2 MW) που θα εγκατασταθούν στα διοικητικά όρια των δήμων Διρφύων-Μεσσαπίων, Ερέτριας και Κύμης-Αλιβερίου. Για την υλοποίησή του θα απαιτηθούν συνολικά εκσκαφές άνω του 1,5 εκατομμυρίου κυβικών μέτρων χώματος και υλικών.

    Αν από αυτή την ποσότητα αφαιρεθεί ο όγκος των εκσκαφέντων που θα επαναχρησιμοποιηθεί για επιχώσεις, για τη διαμόρφωση της βάσης δρόμων και των πλατειών των ανεμογεννητριών, τότε περισσεύουν χώμα και υλικά περίπου 860 χιλιάδων κυβικών (47.000 φορτηγά χώμα).

    Εντούτοις, όπως προκύπτει από τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) του έργου, δεν υπάρχει καμία σαφής και συγκεκριμένη πρόβλεψη για την απομάκρυνσή τους. Κάτι που δημιουργεί βάσιμους φόβους για την ανεξέλεγκτη απόθεσή τους στις πλαγιές της περιοχής, με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες στο υδρολογικό της δίκτυο και στη γεωφυσική της ευστάθεια.

    Επιπλέον, κάτι τέτοιο καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο της παράσυρσης των χιλιάδων κυβικών φερτών υλικών από έντονες βροχοπτώσεις, κάτι που θα έχει ανεπανόρθωτες υλικές καταστροφές, ενέχοντας ακόμη και τον κίνδυνο για την απώλεια ανθρώπινων ζωών στους γειτονικούς οικισμούς που θα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής.

    Τμήμα του έργου σχεδιάζεται να κατασκευαστεί εντός του Αισθητικού Δάσους Στενής Ευβοίας με έλατα, πεύκα, βελανιδιές, καστανιές και πλατάνια, που απλώνεται στη νότια πλαγιά του όρους Δίρφυς και βρίσκεται κοντά στα χωριά Στενή, Στρόπωνες και Καμπιά. Πρόκειται για το τελευταίο συμπαγές δάσος του νησιού.
    https://www.evia-press.gr/evvoia-prochoroun-ta-aiolika-parka-mamouth-se-periochi-natura-dasi-kai-anadasotees-ektaseis/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Β΄ μέρος:
    Για την υλοποίηση του έργου θα κοπούν εκατοντάδες ή και περισσότερα δέντρα. Μέρος του έργου (27 ανεμογεννήτριες) θα βρίσκεται εντός περιοχής Natura, στην κορυφογραμμή Λεύκα δίπλα στην κορυφή της Δίρφης, στο ελατόδασος του Ξηροβουνίου και το 25% σε αναδασωτέες εκτάσεις.

    Όπως προκύπτει από πρόσφατη τεχνική έκθεση που εκπόνησε ο γεωλόγος και μηχανικός περιβάλλοντος Νίκος Στάππας, παρ’ όλο που στην ΜΠΕ ο φορέας του έργου δεν περιγράφει τα χαρακτηριστικά των υδατορεμάτων που απαντούν στις περιοχές εγκατάστασης των θεμελίων των ανεμογεννητριών αλλά και των συνοδών έργων οδοποιίας, εντός των γηπέδων εγκατάστασης υπάρχουν 61 τμήματα ρεμάτων μεταξύ 10 και 545 μέτρων. Επιπλέον στην περιοχή υπάρχουν 133 πηγές και αναβλύσεις νερού, σύμφωνα με τη Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού.

    Συν τοις άλλοις, ο φορέας υλοποίησης του έργου αναφέρει στην ΜΠΕ ότι θα χρησιμοποιήσει ένα κινητό παρασκευαστήριο έτοιμου σκυροδέματος που θα μεταφέρεται στις κορυφογραμμές, σε εργασίες που θα διαρκέσουν πολλούς μήνες, το οποίο θα χρησιμοποιεί 300 κυβικά μέτρα νερού τη μέρα, αλλά δεν αναφέρει τον τρόπο υδροδότησής του.

    Κάτι που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντληθεί αυτή η απίστευτη ποσότητα νερού από τις πλούσιες πηγές της περιοχής. Καμία αναφορά δεν γίνεται στην ΜΠΕ και για την ποσότητα των υγρών αποβλήτων που θα παράγει το παρασκευαστήριο καθώς και ποια θα είναι η «μοίρα» τους, αν και πρόκειται για λιπαντικά ορυκτέλαια που περιλαμβάνονται στην κατηγορία των επικίνδυνων αποβλήτων.

    Εξάλλου, η ΜΠΕ δεν αξιολογεί καν τις πιθανές επιπτώσεις από τη λειτουργία των προς εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην τοπική οικονομία, κυρίως στον αναπτυσσόμενο κλάδο του ήπιου τουρισμού, ιδιαίτερα στους οικισμούς της Στενής και των Στροπώνων, καθώς θα βρίσκονται σε απόσταση ενός έως δύο χιλιομέτρων και θα υπάρχει οπτική επαφή με αυτές που θα είναι οι πρώτες που επιχειρείται να εγκατασταθούν στην οροσειρά της Δίρφης, που αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες. Είναι ενδεικτικό ότι στην περιοχή εγκατάστασης των ανεμογεννητριών και σε απόσταση μέχρι 3 χιλιομέτρων λειτουργούν ήδη άνω των 30 τουριστικών εγκαταστάσεων.

    Το… καλύτερο όμως, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, είναι ότι η εγκριθείσα ΜΠΕ από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αποδεικνύεται επιστημονικά μη έγκυρη, το ίδιο και οι συνοδευτικές της μελέτες (Διάδοσης Θορύβου και Οπτικής Παρεμβολής, Εκθεση Συμβατότητας με το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ), αφού έχουν εκπονηθεί από έναν και μόνο άνθρωπο, τον Ελευθέριο Καραπιδάκη, που έχει πτυχίο δασολόγου και ο οποίος μάλιστα δραστηριοποιείται στον τομέα ανάπτυξης ΑΠΕ και επομένως ελέγχεται για την αντικειμενικότητά του ως δασολόγος-επενδυτής.

    Πέραν του τι σχέση και γνώση μπορεί να έχει ένας δασολόγος με τις μελέτες θορύβου ή με την ακτινοβολία χαμηλών συχνοτήτων Πυλώνων Υπερυψηλής Τάσης, το ότι η ΜΠΕ είναι επιστημονικά διάτρητη και ακατάλληλη για την εκτίμηση των επιπτώσεων στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον επιβεβαιώνεται και από το ότι είναι κατά 70% ταυτόσημη (copy paste) με μια άλλη ΜΠΕ, του δεύτερου έργου της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στη νότια Εύβοια, που έχει εκπονήσει ο ίδιος δασολόγος, παρ’ όλο που αυτό χωροθετείται σε περιοχή με εντελώς διαφορετικά χαρακτηριστικά.

    Αρκεί να ειπωθεί ότι οι περιοχές όπου θα εγκατασταθούν οι 51 ανεμογεννήτριες είναι ορεινές, με υψόμετρο πολύ πάνω από 600 μέτρα, ενώ η Δημοτική Ενότητα Στυρέων όπου θα εγκατασταθούν οι άλλες ανεμογεννήτριες είναι κυρίως μια παραθαλάσσια περιοχή.

    Στην Κάρυστο

    Το δεύτερο έργο στην υπερφορτωμένη από αιολικά νότια Εύβοια θα αποτελείται από 5 αιολικούς σταθμούς με 35 ανεμογεννήτριες (160 MW), ύψους 180 μέτρων, που θα εγκατασταθούν στα διοικητικά όρια του Δήμου Καρύστου και κοντά σε χωριά και οικισμούς όπως τα Νέα Στύρα και το Νημποριό.

    Η υλοποίηση του έργου θα επιφέρει αλλοίωση της βιοποικιλότητας της περιοχής και καταστροφικές επιπτώσεις στον πρωτογενή τομέα παραγωγής, όπως στην κτηνοτροφία (κατσίκια και τυριά ΠΟΠ) και τη μελισσοκομία (μέλι κισσούρι ΠΟΠ) και στον υδροφόρο ορίζοντα, που έχει ήδη προβλήματα ποιότητας και έλλειψης νερού λόγω της ύπαρξης καρστικών πετρωμάτων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γ΄ μέρος:
    Και εδώ η σημαντική οπτική ρύπανση που θα προκληθεί από συγκεκριμένο αιολικό σταθμό σε συνδυασμό με τους άλλους παρακείμενους θα καταστρέψει πρότερες οικονομικές και κοινωνικές δραστηριότητες όπως ο τουρισμός. Αλλά και η μείωση των δασικών εκτάσεων της περιοχής για την κατασκευή των δρόμων που απαιτούνται ενδέχεται να γιγαντώσει τους κινδύνους σε περίπτωση πλημμυρών (ήδη 3 στην περιοχή). Σημαντικές θα είναι και οι επιπτώσεις στα άγρια πτηνά της περιοχής, όπως ο σπιζαετός, δεδομένου ότι οι αιολικοί σταθμοί θα γειτνιάζουν με προστατευόμενες περιοχές Natura, όπως η λίμνη του Δύστου.
    Ανησυχούν οι κάτοικοι

    Επιπλέον, η Ακρόπολη και τα Δρακόσπιτα, κορυφαία μνημεία της περιοχής, ήδη ασφυκτιούν λόγω των υφιστάμενων αιολικών σε πολύ μικρές αποστάσεις, ενώ με τα νέα σχεδιαζόμενα έργα θα περικυκλωθούν ολοκληρωτικά από τις θηριώδεις ανεμογεννήτριες.

    Το δε αιολικό πάρκο στη θέση «Πυργάρι» Νημποριού σχεδιάζεται σε μια περιοχή που παραμένει ακήρυχτος αρχαιολογικός χώρος, ενώ με την εγκατάστασή του θα καταστραφούν ολοσχερώς τα πολυάριθμα ρωμαϊκά λατομεία που καταλαμβάνουν μεγάλη έκταση του λόφου ώς το παραλιακό μέτωπο και βρίσκονται σε αναδασωτέες εκτάσεις.

    Οι κάτοικοι ανησυχούν και για τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στον θόρυβο και στους υπόηχους τόσων πολλών ανεμογεννητριών, που θα πρέπει να συνυπολογιστούν με τους παρακείμενους αιολικούς σταθμούς της περιοχής και συνολικά υπερβαίνουν κατά πολύ τα επιτρεπόμενα όρια. Ανησυχίες υπάρχουν και για τις επιπτώσεις στην υγεία από την έκθεση στα ηλεκτρομαγνητικά πεδία από τις γραμμές υψηλής τάσης και την κατασκευή Κέντρου Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ).

    Τέλος, οι σωρευτικές επιπτώσεις που θα προκληθούν από τη λειτουργία των 5 αιολικών σταθμών σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες αποτελούν πραγματική απειλή για την περιοχή, καθώς τη μετατρέπουν σε βιομηχανική αιολική ζώνη, κάτι που σύμφωνα με τους κατοίκους θα δημιουργήσει «ενεργειακούς μετανάστες».

    Κι αυτό το έργο θα είναι η αρχή για μια σειρά νέων έργων που ήδη έχουν προχωρήσει σε στάδιο βεβαίωσης παραγωγού με 35 ανεμογεννήτριες, όλες εντός περιοχής Natura, και 97 ανεμογεννήτριες βόρεια της Δίρφης.

    Η Εύβοια, με ήδη 709 ανεμογεννήτριες σε λειτουργία και νεκροταφεία ανεμογεννητριών στον νότο (στους δήμους Καρύστου και Κύμης-Αλιβερίου) και την απώλεια τεράστιας έκτασης δάσους στο βόρειο τμήμα, ουσιαστικά κινδυνεύει να χάσει για πάντα τα τελευταία δάση της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. σχετικό - παρόμοιο και το "Αδειοδοτήθηκε το έργο κατασκευής ανεμογεννητριών στην Εύβοια – Ξεκινούν τα αιολικά πάρκα σε Στενή Στρόπωνες και Καμπιά" (Psaxna.gr Posted On 21 Νοεμβρίου 2023),
    https://psaxna.gr/%CE%B1%CE%B4%CE%B5%CE%B9%CE%BF%CE%B4%CE%BF%CF%84%CE%AE%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B5-%CE%AD%CF%81%CE%B3%CE%BF-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%83%CE%BA%CE%B5%CF%85%CE%AE%CF%82-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%BF/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη