Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ιστορικό
 
Αρχικά (2020-2021), πριν περίπου 3 χρόνια με 8 α/γ
 
Μετά την Προσφυγή μας και την κατάργηση των 2 α/γ με 6 α/γ (2021-2023)
 
Σήμερα: Μετά τις Αντιρρήσεις μας, η εικόνα που έχει πλέον ο τόπος εδώ και λίγες μέρες (Δεκ. 2023) στον ιστότοπο της ΡΑΕ: ΚΑΜΙΑ Α/Γ

Η πρώτη είδηση για το πρόβλημα στην περιοχή βγήκε από εμάς στον αέρα με το άρθρο το επόμενο Αιολικό Πάρκο στη Κύμη: στον Οξύλιθο (Απριλίου 16, 2020). Αρχίσαμε τις ενημερώσεις και την συνεργασία με τον τοπικό σύλλογο (Σύλλογος των απανταχού Οξυλιθιωτών ο Ευαγγελισμός) και κυρίως με την Μαρία Παπαιωάννου εκ μέρους του. Η πρώτη ενημερωτική μας εκδήλωση ήταν στις 31/7/2020 και μέσα στην πανδημία κάναμε διαδικτυακή εκδήλωση, την Επέλαση των Αιολικών Πάρκων στα χωριά μας (video της εκδήλωσης της 27/3/2021). Συνεχίσαμε με εκδηλώσεις σε Κουρούνι, Κήπους κα και όταν προέκυψε η Άδεια Παραγωγής Οξυλίθου 618/2021 (Δύστου-Άσπρη Πέτρα-Πυργάρι-Μαρμάρι) προχωρήσαμε την 22-10-2021 στην Ενδικοφανή Προσφυγή (Αίτηση Αναθεώρησης) ενώπιον της ΡΑΕ με αριθμό πρωτοκόλλου I-312281/25-10-2021.

Αποτέλεσμα της προηγούμενης ήταν μια πρώτη νίκη. Από τις 8 συνολικά α/γ του αιολικού πάρκου κόπηκαν οι 2 ανατολικότερες, οι πιο κοντά στο ηφαίστειο και την οικία Τριτσαρόλη Ν. Αυτή ήταν ακόμη μία μικρή αλλά σημαντική Νίκη στον Μεγάλο Αγώνα μας. Συνεχίσαμε ποικιλοτρόπως: συμμετοχές σε δημοτικά συμβούλια, επαφές, άρθρα, καλλιέργεια μίας ιδιαίτερα γόνιμης σχέσης με τον σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κύμης κκ Σεραφείμ, ενίσχυση της υπόθεσης του γεωπάρκου με αποκορύφωμα την Εκδήλωση στις 5 Ιουλίου '23 - "Κύμη: Η γεωλογική κληρονομιά θεμέλιο βιωσιμότητας και ευημερίας".

Όταν τον Μάρτιο του 2023 ήρθαν οι Αιτήσεις στην ΡΑΕ για ΑΠΕ του κύκλου Φεβρουαρίου για την περιοχή Κύμης κλπ τις αντιμετωπίσαμε με τις Αντιρρήσεις κατά της Τροποποίησης του ΑΣΠΗΕ Οξυλίθου - Κουρουνίου - Κήπων - Κληματαρίου – Ποταμίας.

Όλα τα προηγούμενα έγιναν από τα μέλη της ομάδας μας, της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης και με την νομική στήριξη σε όλα τα στάδια του μέλους και εκπροσώπου μας, Δημ. Δ. Σουφλέρη, δικηγόρου. Εργασία εκατοντάδων ωρών, μελέτες, μετακινήσεις κα χωρίς αμοιβή και με κάλυψη των εξόδων από όσους βοήθησαν κατά καιρούς... και τους ευχαριστούμε!

Καρπός όλων αυτών και ιδίως της τελευταίας πράξεως ήταν το να αποσυρθούν πλήρως όλα τα σχέδια της συγκεκριμένης εταιρείας για την περιοχή Οξυλίθου-Κήπων. Ολόκληρο το Αιολικό Πάρκο (ΑΣΠΗΕ) καταργήθηκε απολύτως από τους χάρτες της ΡΑΕ. Οι 6 εναπομένουσες ανεμογεννήτριες, όλες, καταργήθηκαν από κάθε σχετικό σχεδιασμό.

Πλέον η κεντρικότερη περιοχή του τόπου μας, η εμβληματική οροσειρά του Ηφαιστείου του Οξυλίθου έχει απαλλαγεί από κάθε σχέδιο για ΑΣΠΗΕ (αιολικό πάρκο). Όλες -και οι 8 (οκτώ) ανεμογεννήτριες της περιοχής αυτής καταργήθηκαν. Ελπίζουμε και ευχόμαστε για πάντα. *
----------

>προέλευση στοιχείων χαρτών: ΡΑΕ (https://geo.rae.gr/?lon=24.05998686610178&lat=38.578736752765295&zoom=12)

>Η κατάσταση του έργου προ 2ετίας. Στην επάνω εικόνα το σύνολο των ΑΣΠΗΕ της εταιρείας και αμέσως μετά λεπτομέρεια του αρχικού σχεδιασμού για την περιοχή Οξυλίθου-Κήπων:

 Επάνω το σύνολο των ΑΣΠΗΕ της ΑΣΠΡΗΣ ΠΕΤΡΑΣ αρχικά.  

 
Οι 8 α/γ στην οροσειρά του ηφαιστείου του Οξυλίθου (επάνω), λεπτομέρεια του αρχικού χάρτη. Αμέσως πιο κάτω όπως διαμορφώθηκε ο ΑΣΠΗΕ Οξυλίθου - Κήπων μετά το "κόψιμο" των 2 α/γ που ήταν πιο κοντά στο Ηφαίστειο. Φαίνεται το πολύγωνο του ΑΣΠΗΕ και οι θέσεις των 6 α/γ που παρέμειναν στον σχεδιασμό της εταιρείας. Πλέον στους χάρτες της ΡΑΕ δεν υπάρχει πολύγωνο ΑΣΠΗΕ στην περιοχή. Εάν αναζητηθούν οι απορρίψεις, τότε προβάλλεται και πάλι μία εικόνα ανακριβής με στοιχεία που παραπέμπουν ως προς το πολύγωνο (όχι όμως και τις α/γ) στην πιο πάνω εικόνα.

>Η κατάσταση του έργου σήμερα:

 Με 0 (ΜΗΔΕΝ) α/γ στην οροσειρά του ηφαιστείου του Οξυλίθο. Το βορειότερο πολύγωνο του έργου βρίσκεται στα βορεινά των Πετριών. Στο επάνω ψηφιακά υπογεγραμμένο έγγραφο είναι το πολύγωνο στο επάνω μέρος. Ακολουθεί λεπτομέρεια αυτού του πολυγώνου αμέσως πιο κάτω και μετά περισσότερες πληροφορίες για την υπόθεση.

Το βορειότερο πολύγωνο και ΑΣΠΗΕ της ΑΣΠΡΗΣ ΠΕΤΡΑΣ όπως προκύπτει από τους χάρτες της ΡΑΕ από εχθές, 23/12/2023.

Τα στοιχεία που αφορούν το έργο (πηγή ΡΑΕ 23/12/2023):

ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΘΕΣΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΑΘΜΟΥ
Πλήθος οντοτήτων: 9
Σύνολο κορυφών: 123
Σύστημα Αναφοράς: ΕΓΣΑ '87
Αρ. Αίτησης Γ-05876
Εταιρεία ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ Α.Ε.
Αρ. Αδείας ΑΔ-04525
Δήμος ΚΥΜΗΣ - ΑΛΙΒΕΡΙΟΥ, ΚΑΡΥΣΤΟΥ
Δημοτική Ενότητα ΑΥΛΩΝΟΣ, ΔΥΣΤΥΩΝ, ΜΑΡΜΑΡΙΟΥ, ΣΤΥΡΕΩΝ
Περιφερειακή Ενότητα ΕΥΒΟΙΑΣ
Περιφέρεια ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Ισχύς (MW)_mw 111.500000
Κατάσταση ΑΔΕΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Ανάλυση εκ μέρους μας: 

Όπως φαίνεται από την σύγκριση των περιοχών ανάπτυξης των ΑΣΠΗΕ της εταιρείας ΑΣΠΡΗ ΠΕΤΡΑ, πλέον ολόκληρος ο ΑΣΠΗΕ (αποτελούμενος από δύο μικρότερους και συνολικά 8 α/γ [2+6]) ανάμεσα στα χωριά Οξύλιθος, Κληματάρι, Άνω Κουρούνι, Κάτω Κουρούνι, Κήποι, Ποταμία έχει παύσει να υπάρχει στους χάρτες της ΡΑΕ (πλέον ΡΑΑΕΥ). Λαμβανομένου υπόψη ότι: οι 2 ανατολικότερες α/γ είχαν ήδη "κοπεί" (δείτε σχετικά το "Ακόμη μία μικρή αλλά σημαντική Νίκη στον Μεγάλο Αγώνα μας" του Δεκεμβρίου 13, 2021) γίνεται αντιληπτό ότι μετά και την υποβολή των αντιρρήσεων εκ μέρους μας (Οι Αντιρρήσεις προς την ΡΑΕ εκ μέρους μας είχαν λάβει τον αριθμό πρωτοκόλλου: Ι-348332) πλέον όλες οι α/γ και το σύνολο του αιολικού πάρκου στην συγκεκριμένη περιοχή "κόπηκε" από την ΡΑΕ και την Εταιρεία, γιατί προφανέστατα οι παραβάσεις της χωροθέτησης ήταν τόσες και τέτοιες που στην συνέχεια θα είχαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα να αντιμετωπίσουν, ακόμη και για τμήματα που δημιουργούν σε άλλες περιοχές της Εύβοιας.

Σχετικές αναρτήσεις μας για το θέμα:
Αντιρρήσεις κατά της Τροποποίησης του ΑΣΠΗΕ Οξυλίθου - Κουρουνίου - Κήπων - Κληματαρίου - Ποταμίας
Μαρτίου 30, 2023

Οι Αιτήσεις στην ΡΑΕ για ΑΠΕ του κύκλου Φεβρουαρίου για την περιοχή Κύμης κλπ
Μαρτίου 15, 2023

Υπόθεση Αιολικού Οξυλίθου: Πώληση του Παυλίδη
Ιανουαρίου 23, 2023

ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ, Ιαν. 2022, για την επιτυχία στον Οξύλιθο με την μείωση του α/π
Φεβρουαρίου 11, 2022

Οι εκκρεμείς Αδειες Παραγωγής ΑΣΠΗΕ, για τον Δήμο Κύμης-Αλιβερίου - Σεπτ. 2021
Οκτωβρίου 06, 2021

Άδεια Παραγωγής Οξυλίθου 618/2021 (Δύστου-Άσπρη Πέτρα-Πυργάρι-Μαρμάρι)
Σεπτεμβρίου 27, 2021

Άρθρα του παρελθόντος που αφορούν το θέμα και δείχνουν, αφενός ότι υπήρχαν ενδείξεις και ότι από παλαιότερα η τοπική κοινωνία έπρεπε πιο σοβαρά να ασχοληθεί και αφετέρου πόσο λάθος εκτιμήσεις και πληροφορίες δίνονται και πόσο λάθος απόψεις εν γένει κυριαρχούν. Ευτυχώς που προσπαθούμε να εφαρμόζουμε τις δικές μας αρχές σε όλο αυτό που συμβαίνει γύρω μας. Και έτσι κατορθώθηκε και η συγκεκριμένη επιτυχία μας. Να τονίσουμε την μεγάλη αβλεψία της τοπικής κοινωνίας, που από το 2012 μέχρι το 2020 έβλεπε έναν λειτουργούντα ανεμολογικό ιστό στα 300 μ. από την άκρη του χωριού και δεν έδινε σημασία. Όλο αυτό άλλαξε όταν τους το δείξαμε μετά επιτάσεως ως σοβαρή ένδειξη της απειλής που υφίστατο.

Κλαίρη Κατσαρή: Δεν υπάρχουν μελέτες για εγκατάσταση αιολικού πάρκου στον Οξύλιθο (26/4/2020, στο http://www.eviatop.eu/2020/04/blog-post_6328.html)

 

Σχόλια

  1. Εύβοια: «Καθαρός» από ανεμογεννήτριες ο Οξύλιθος- «Μπλόκο» στο σχέδιο για αιολικό πάρκο
    O αγώνας της Εύβοιας για «μπλόκο» στα αιολικά πάρκα EVIMA TEAM
    28.12.2023 | https://www.evima.gr/eidiseis-evvoia/evvoia-katharos-apo-anemogennitries-o-oxylithos-bloko-sto-schedio-gia-aioliko-parko/?fbclid=IwAR1kCEu_h8FxX7v4buDZyM6Uy7vqNuCoPgf4jDoevwDDnUVUnP_Ww7UUdlI
    Μια μεγάλη νίκη στον αγώνα για το «μπλόκο» στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην Εύβοια, επιτέυχθηκε για την περιοχή του Οξυλίθου, των Κήπων και όλης της περιοχής του ηφαιστειακού συμπλέγματος Οξυλίθου.
    Στη οροσειρά του ηφαιστείου Οξυλίθου δηλαδή πάνω από τον Οξύλιθο, το Κληματάρι , το Κουρούνι και τους Κήπους πριν δύο χρόνια είχε προγραμματιστεί η εγκατάσταση 8 ανεμογεννητριών από τις οποίες μετά την προσφυγή του Συλλόγου Οξυλιθιωτών καταργήθηκαν οι 2 που ήταν πιο κοντά στο ηφαίστειο.
    Έτσι σήμερα έχει απαλλαγεί o τόπος από κάθε σχέδιο για αιολικό πάρκο.
    Όλες ανεμογεννήτριες της περιοχής αυτής, οκτώ στο σύνολο καταργήθηκαν.
    Αυτό είναι αποτέλεσμα του αγώνα της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης και του Δημήτρη Δούκα Σουφλέρη ως και των συλλόγων των Απανταχού Οξυλιθιωτών «ο Ευαγγελισμός», του συλλόγου των Κηπιωτών και ευαισθητοποιημένων πολιτών που συνέβαλαν οικονομικά και στήριξαν ηθικά την όλη προσπάθεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εν μέρει σχετική υπόθεση: ΑΠΟΦΑΣΗ ΡΑΕ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 621/2021 Χορήγηση άδειας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικό σταθμό ισχύος 4,6 MW, στη θέση «ΡΑΧΗ ΣΚΑΛΑ», της Δημοτικής Ενότητας ΣΤΥΡΕΩΝ, του Δήμου ΚΑΡΥΣΤΟΥ, της Περιφερειακής Ενότητας ΕΥΒΟΙΑΣ, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας στην εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΥΛΙΔΗΣ Α.Ε. ΜΑΡΜΑΡΑ ΓΡΑΝΙΤΕΣ».
    https://diavgeia.gov.gr/decision/view/6%CE%A0%CE%983%CE%99%CE%94%CE%9E-%CE%99%CE%9D4

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εύβοια: Ανοίγει ο δρόμος για τα Αιολικά Πάρκα - Περιμένουν 610 Μεγαβάτ (1/8/2015)
    https://www.eviazoom.gr/2015/08/evia-aiolika-parka.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι κάτοικοι της Τήνου ματαίωσαν την εγκατάσταση ακόμα πέντε ανεμογεννητριών
    ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
    28.12.23 - Τάσος Σαραντής - https://www.efsyn.gr/periballon/416734_oi-katoikoi-tis-tinoy-mataiosan-tin-egkatastasi-akoma-pente-anemogennitrion

    Αδειες για συνολικά 41 ανεμογεννήτριες έχει καταφέρει να ακυρώσει ο συντονισμένος και μακροχρόνιος αγώνας της τοπικής κοινωνίας του νησιού.

    Ο συλλογικός αγώνας των Τηνιακών κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο νησί τους εξακολουθεί να φέρνει αποτελέσματα, καθώς ματαιώνεται η εγκατάσταση ενός ακόμη αιολικού σταθμού με 5 ανεμογεννήτριες της εταιρείας «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» στη θέση «Μαμάδος» βορειοδυτικά του νησιού.

    Πρόκειται για μια ακόμη εξέλιξη που δικαιώνει τον επίμονο, συντονισμένο και μακροχρόνιο αγώνα της τοπικής κοινωνίας σε κινηματικό, πολιτικό και νομικό επίπεδο, αφού, μέχρι στιγμής, στην Τήνο έχουν ακυρωθεί άδειες συνολικά 41 ανεμογεννητριών (!), ενώ εν μέσω μεγάλων αντιδράσεων έχουν τοποθετηθεί μόλις τρεις μεσαίου ύψους ανεμογεννήτριες και έχει απομείνει υπό σχεδιασμό μόνο ένα αιολικό εργοστάσιο από τον Ομιλο Κοπελούζου με 10 ανεμογεννήτριες. Πρόκειται για το τμήμα ενός μεγάλου ενιαίου έργου στα νησιά Ανδρος, Τήνος, Πάρος και Νάξος, μια υπόθεση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στα δικαστήρια.

    Η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» είχε λάβει από το 2005 Απόφαση Εγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων για την εγκατάσταση αιολικού σταθμού ισχύος 4,5 MW στο νησί της Τήνου στη θέση «Μαμάδος». Από το 2017 η εταιρεία, έχοντας άδεια παραγωγής του αιολικού σταθμού, είχε προχωρήσει σε δύο διαγωνισμούς για την εύρεση εργολάβων που θα εγκαθιστούσαν το έργο. Ομως, και οι δύο διαγωνισμοί βγήκαν άγονοι, καθώς δεν εκδηλώθηκε ενδιαφέρον. Τον Ιούνιο του 2019 προχώρησε σε αναγκαστική απαλλοτρίωση ιδιωτικών εκτάσεων για την εγκατάσταση της μίας εκ των πέντε ανεμογεννητριών του σταθμού.

    Την απόφαση για αναγκαστική απαλλοτρίωση προσέβαλε ο Δήμος Τήνου ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, ασκώντας την προβλεπόμενη αίτηση ακύρωσης. Παράλληλα, και ενώ εκκρεμούσε στο ΣτΕ η εκδίκαση αυτής της αίτησης ακύρωσης, η «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» έλαβε τον Αύγουστο του 2021 και την Αδεια Εγκατάστασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να εκκινήσει τις σχετικές εργασίες κατασκευής του σταθμού της. Ωστόσο, για την ακύρωση της Αδειας Εγκατάστασης κατατέθηκαν τον Οκτώβριο του 2021 ενώπιον του ΣτΕ αιτήσεις ακύρωσης από τον Δήμο Τήνου αλλά και από 50 κατοίκους του νησιού και ιδιοκτήτες γης της περιοχής εγκατάστασης.

    Αυτές οι συντονισμένες ενέργειες της τοπικής κοινωνίας, σε συνδυασμό με την πρόδηλη βασιμότητα των προβληθέντων λόγων ακύρωσης, ανάγκασαν τη «ΔΕΗ Ανανεώσιμες» να ζητήσει η ίδια την ανάκληση όλων των αδειών της, τον Αύγουστο του 2022, κάτι που επικύρωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με την απένταξη του έργου από το «Ειδικό διασυνδετικό έργο Πολυπόταμος - Ν. Μάκρη και δίκτυο υψηλής τάσης Ν. Εύβοιας». Κάτι που είχε ως άμεση συνέπεια την αυτοδίκαιη παύση της ισχύος όλων των αδειών και εγκρίσεων που είχαν χορηγηθεί ήδη από τη δεκαετία του 2000 στην εταιρεία για τον συγκεκριμένο σταθμό.

    Εάν προχωρούσε η εγκατάστασή του, ο αιολικός σταθμός θα απείχε μόλις 500 μέτρα από το όριο του οικισμού Μαμάδος και μόλις 288 μέτρα από τη χαρτογραφημένη διαδρομή του εγκεκριμένου δικτύου μονοπατιών της Τήνου «Tinos Trails». Μάλιστα, μία ανεμογεννήτρια σχεδιαζόταν να τοποθετηθεί ακριβώς επάνω σε παλιό παραδοσιακό λιθόκτιστο μονοπάτι, δηλαδή σε δημόσια οδό! Εξάλλου το έργο θα απείχε 300 μέτρα από τον εγκαταλελειμμένο σημαντικού κάλλους και ιστορίας οικισμό Ισμαήλ που έχει προταθεί να ανακηρυχθεί Ζωντανό Μουσείο Παραδοσιακού Οικισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια