Ο Φύλλος, της Έλενας Γλωσσιώτη



Ο Φύλλος
Έλενα Γλωσσιώτη
εικονογράφηση: Μυρτώ Δεληβοριά
επιμέλεια σειράς: Ζιζή Σαλίμπα

Θίνες, 2015
128 σελ.
ISBN 978-618-80209-4-8


Η συγγραφέας είναι από τη Χαλκίδα. Πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι η Φύση. Όχι μόνη, αλλά μέσα από τους ανθρώπους που ζουν μαζί της, που ζουν με αυτήν, που σχετίζονται με αυτήν βιοτικά και κυρίως συναισθηματικά. Και ακόμη πιο βαθιά, που σχετίζονται μαζί της ψυχικά, μέσα στην ίδια την καρδιά και το νου τους.
Δεντράνθρωποι, Φτερωτοί, Αμμοταξιδευτές, Σποροσυλλέκτες. Και μάλιστα είναι παιδιά οι ήρωες του βιβλίου. Και βρίσκονται αντιμέτωποι με τους Κυνηγάρπαγες και τους Ατσάλινους.
Οι άνθρωποι του δάσους, της θάλασσας, του ουρανού, των φυτών, κόντρα στους ανθρώπους της πόλης, που σιγά σιγά χάνουν την ανθρωπινότητά τους. Που καταστρέφουν και καταστρέφονται μέσα από την καταστροφή τους. Που δεν χορταίνουν να κυνηγούν και ν' αρπάζουν, να σκοτώνουν και να ζουν μια ζωή πλαστική μπροστά στο γαλαζωπό φως της συσκευής που οικειοθελώς την έχουν για να τους υπνωτίζει.
Και πολύ μεγάλος πρωταγωνιστής του παραμυθιού είναι το δέντρο. Και μάλιστα "Το Δέντρο", δηλαδή η βελανιδιά. Δεν είναι τυχαίο που σε μέρη της Ελλάδας τις βελανιδιές τις έλεγαν -απλά και μόνο- δέντρα. Αυτή λοιπόν γίνεται το καταφύγιο των κυνηγημένων παιδιών, αυτή είναι ο μεταμορφωμένος παππούς τους. Τα δέντρα είναι οι αποσυρμένοι (κεκοιμημένοι) πρόγονοι. Που συνεχίζουν να ψιθυρίζουν στους ζωντανούς, να τους προστατεύουν και να επικοινωνούν μαζί τους μέσα από τους αρχέγονους ήχους, μέσα από τα προαιώνια ρεύματα τους δάσους.
Γλυκό λοιπόν βιβλιαράκι, όμορφο παραμύθι, που για εμάς -που έχουμε μια ιδιαίτερη σχέση με το δάσος και με το δέντρο- ήταν μια ευχάριστη ανάγνωση και μια από τις λίγες καλές εκπλήξεις που ήρθαν το τελευταίο καιρό από το νησί μας.
ΔΔΣ


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη