έκκληση του ΣΠΠΕΝΚ σε διάλογο για τα αιολικά στα βουνά της Καρυστίας

ΖΗΤΑΜΕ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΗΝ ΝΟΤΙΑ ΚΑΡΥΣΤΊΑ, ΕΜΕΙΣ ΕΠΙΜΕΝΟΥΜΕ..

 
Κάθε φορά που επισκεπτόμαστε τον Καβοντόρο και την Όχη γινόμαστε θεατές και μάρτυρες της σταδιακής καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος από την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Το βίντεο της καταγραφής δεν είναι αρκετό για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος και την έκταση της ζημιάς. Οι κορυφογραμμές που ήταν το τελευταίο άβατο της άγριας φύσης έχουν ισοπεδωθεί από τους δρόμους πρόσβασης. Το σπάνιο γεωλογικό τοπίο στο Στεφάνι (1.170μ.) έχει τιναχτεί στον αέρα με εκρηκτικά. Η ρεματιά του Κομήτου που ξεκινάει στις υπώρειες του Γιούδα (1.386 μ.) έχει μπαζωθεί σε ύψος πάνω από 10 μέτρα αντί να γίνει κάποιο γεφύρι. Από πού θα διαφύγουν τα νερά της βροχής και τι ζημιές θα προκύψουν με τόσους δρόμους που διανοίχτηκαν και τα απότομα πρανή που κόβουν τη συνέχεια του βουνού; Οι επεμβάσεις είναι σοβαρές και εγκυμονούν τον κίνδυνο ισχυρών διαβρώσεων, κατολισθήσεων και απώλειας πηγαίων υδάτων. Ποιος θα φέρει την ευθύνη για τις φυσικές καταστροφές που είναι επόμενο να συμβούν μετά από τέτοιες επεμβάσεις;
Ο κατάλογος των ενδεχόμενων καταστροφών μεγαλώνει καθώς οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών συνεχίζεται. Η γραμμή υψηλής τάσης περνάει μέσα από δύσβατες δασωμένες περιοχές κοντά στα χωριά του Καβοντόρου και προκαλεί το κίνδυνο πυρκαγιάς από σπινθήρες. Μνημεία του πολιτισμού έχουν καταληφθεί από τις υποδομές των ανεμογεννητριών όπως το εικονοστάσι της Αγίας Σοφίας που έγινε χώρος απόθεσης υλικών, το αρχαίο κτίσμα που βρέθηκε στο Καψούρι όπου δίπλα του στήθηκε πυλώνας υψηλής τάσης, το Δρακότειχος στα Πλακωτά όπου έχουν μπει δύο ανεμογεννήτριες σε απόσταση λίγων μέτρων… Πώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δείχνουν τόση ελαστικότητα μπροστά σε παραβάσεις που σε άλλες περιπτώσεις καταδικάζουν με αυστηρότητα; Τα γεγονότα δείχνουν ότι στην περίπτωση της Οχης όλα επιτρέπονται προκειμένου να προχωρήσει η επένδυση των αιολικών σταθμών.
Η ντόπια κοινωνία αν και υποψιάζεται ( ή βλέπει) την καταστροφή, εξακολουθεί να παραμένει σε κατάσταση σιωπής. Πολλοί λογαριάζουν μόνο τα μικρο-οφέλη και δεν μιλούν. Όταν όμως αυτά τα οφέλη εξανεμιστούν τότε θα γίνει ξεκάθαρη η ζημιά, μόνο που θα είναι πολύ αργά.
Τώρα που έρχονται νέες εταιρείες και πρόκειται να μπουν περισσότερες ανεμογεννήτριες, είναι άμεση η ανάγκη να γίνει δημόσιος διάλογος και να αντιμετωπιστεί η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί. Η σιωπή και η αδράνεια που δείχνει η ντόπια κοινωνία είναι σε βάρος του τόπου και τον οδηγεί κατευθείαν σε αδιέξοδο. Μόνο η τοπική κοινωνία μπορεί να ασκήσει πίεση προς τα πάνω για να σταματήσει το κακό εδώ και μη παρέκει. Θα το κάνει;
Δείτε το βίντεο:



https://youtu.be/nqUMaJmFV_M

Για τον ΣΠΠΕΝΚ
Χ. Μπερέτη - Πρόεδρος
Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας

Σχόλια

  1. Μήνα με το μήνα το βουνό μας η Όχη και ο υπόλοιπος ορεινός χώρος της Νότιας Καρυστίας γεμίζει ανεμογεννήτριες. Τα παλιά γνώριμα ορεινά τοπία εξαφανίζονται και στη θέση τους υψώνονται οι τεράστιες ανεμογεννήτριες με όλες τις συνακόλουθες υποδομές τους : ατέλειωτοι δρόμοι, πυλώνες και γραμμές υψηλής τάσης, υποσταθμοί… Δεν υπάρχει πλαγιά χωρίς χαραγμένο δρόμο, ριγμένα μπάζα από τις εκσκαφές και κομμένα πρανή. Στήνουν ανεμογεννήτριες παντού ακόμη και δίπλα σε αρχαιολογικές θέσεις όπως το Δρακότειχος και το Πυργάρι. Η σκόνη σκεπάζει τα πάντα και κάνει τη διαδρομή μαρτύριο ακόμη και μέσα στο αυτοκίνητο. Το βουνό μεταμορφώνεται ολοένα σε ένα αφιλόξενο και απειλητικό τοπίο όπου κανείς βιάζεται να φύγει. Η διάλυση του φυσικού περιβάλλοντος προχωράει γοργά και σταθερά καθώς μπαίνουν περισσότερες ανεμογεννήτριες…



    Δυστυχώς η τοπική κοινωνία δεν αντιδρά σε μια καταστροφή που στρέφεται εναντίον της ίδιας της ζωής. Οι επεμβάσεις για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών οδηγούν τον τόπο γρηγορότερα στην ερημοποίηση. Οι πυρκαγιές που εκδηλώνονται από τις γραμμές μεταφοράς της ενέργειας απειλούν να αφανίσουν όση βλάστηση έχει απομείνει. Τα νερά επηρεάζονται σοβαρά από τις επεμβάσεις που γίνονται σύμφωνα με τον καθηγητή Γ. Στουρνάρα (διαβάστε το σχετικό συνημμένο). Η σκόνη που μεταφέρεται με τον αέρα στα φυτά, στα σπίτια μας και τα πνευμόνια μας είναι ακόμη μια απειλή για την υγεία ανθρώπων και ζώων.



    Ας σκεφτούμε σοβαρά τι μπορεί να συμβεί σε βάθος χρόνου στα κοινά αγαθά που στηρίζουν τη ζωή μας. Μια ενδεχόμενη κατάρρευση θα συμπαρασύρει όλη την κοινωνία. Το αληθινό ζητούμενο για τον τόπο είναι να μπει φρένο άμεσα στην εγκατάσταση περισσότερων ανεμογεννητριών Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει χωρίς την συμμετοχή και την απαίτηση όλης της τοπικής κοινωνίας.



    Εμείς βρισκόμαστε σε θέση μάχης και περιμένουμε να εκφραστούν όσοι αντιλαμβάνονται το κίνδυνο να διαταραχθεί η ζωή μας ανεπανόρθωτα.


    Για τον ΣΠΠΕΝΚ

    Χ.Μπερέτη - Πρόεδρος

    Θ. Μπινιάρης - Γραμματέας


    Δείτε το σχετικό βίντεο:
    https://youtu.be/7zm5yW4iuwQ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη