Κύμη, ανεμογεννήτριες, επίπεδο πολιτισμού και προστασία του περιβάλλοντος

Με αυτό τον τρόπο και αυτές τις αντιλήψεις, την ευγένεια και τον πολιτiσμό ο δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος των πολιτιστικών του Δήμου και ο διευθυντής της Εθνικής αντιμετωπίζουν την τοπική κοινωνία, τις απόψεις των ανθρώπων και μας ξεκαθαρίζουν τι γνώμη έχουν για εμάς, όλους όσους με άλλο τρόπο από τον δικό τους σκεφτόμαστε: 



Σε αυτούς και στους ιθύνοντες του τόπου αφιερώνουμε από το ποίημα του ντόπιου ποιητή Nikos D. Stoforos, δύο φράσεις (ολόκληρο το ποίημα εδώ):
"Ξεπουλάνε οι κυβερνώντες της Πατρίδας τους πόρους.
Εις γνώσιν σας κι αν δε το κάνετε οικειοθελώς,
φθάνει η πληγή στο κόκαλο
κι ο πόνος σπάει το σβέρκο"
και
" εφθαρμένη πολιτική, γαλουχεί νεοβάρβαρους
δίχως ζυγιασμένους κανόνες προς μετάλλαξη του λαού.
Όχι δεν φταίνε οι άλλοι, παρά μόνο εσείς
τιποτένιοι".
---
Να θυμίσουμε ότι για την Κύμη υπάρχει η
ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ  ΠΟΛΙΤΩΝ  ΚΑΙ  ΣΥΛΛΟΓΩΝ
ΤΗΣ ΚΥΜΗΣ
ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

υπογεγραμμένη από περίπου 400 συμπολίτες (σχετικά εδώ, αλλά θα επανέρθουμε). Σε αυτήν ξεκάθαρα αποκλείονται τα αιολικά πάρκα από την περιοχή μας και προκρίνεται εντελώς διαφορετική ανάπτυξη. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο του (καποδιστριακού) Δήμου Κύμης ήδη από το 2001 έχει αρνηθεί για τότε και για το μέλλον την εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή.
---
Περιοχές Natura 2000 στην Κύμη

Όχι όμως ότι μπορεί να σε σώσουν από το τσιμέντο και από την ισοπέδωση των βουνών σου. Βλέπε και Κάρυστος (όλη περιοχή Natura), βλέπε και Μάνη, πχ Βαθεια της Μάνης περιοχή Unesco. Tίποτε δεν σταματά την επέλαση των α/γ, το τσιμέντο, την καταστροφή των βουνών και των οικοσυστημάτων, την θυσία των δασών και την καταπάτηση περιουσιών. Στο όνομα της προστασίας από την κλιματική αλλαγή. Μήπως τον καινούργιο ρατσισμό τον λένε κλιματική αλλαγή; 


και μια ωραία άποψη για την ιδιαίτερη αξία της περιοχής (από τον Nikos Maroulis στο fb):

Καλησπέρα σας,
Με αφορμή την κουβέντα που άνοιξε για το γνωστό πλέον περιβαλλοντικό ζήτημα, θα ήθελα να τοποθετήσω ορισμένους προσωπικούς προβληματισμούς.
Η περιοχή μας (Κύμη), πρέπει να προστατευτεί γιατί είναι σπάνιας ομορφιάς. Με κατάλληλες και συντεταγμένες ενέργειες μπορεί να αξιοποιηθεί δίνοντας πραγματικές και μακροχρόνιες λύσεις. Όμως, με σεβασμό προς το περιβάλλον και την πλούσια πολιτιστική μας κληρονομιά. Μεγάλο μέρος της ανήκει σε ζώνη αυξημένης προστασίας (Natura 2000), ενισχύοντας την περιβαλλοντική της αξία. Σαν τοπική κοινωνία, οφείλουμε να την περιφρουρήσουμε και να την παραδώσουμε στους επόμενους σε καλύτερη μοίρα από αυτή που την παραλάβαμε. Όλοι σε αυτή τη γη είμαστε περαστικοί.
Εδώ και αρκετά χρόνια μια ολιγομελή ομάδα , συντηρεί και ανοίγει πεζοπορικά και ποδηλατικά μονοπάτια εθελοντικά. Χιλιάδες πεζοπόροι, ορειβάτες , ποδηλάτες και αναρριχητές έχουν επισκεφθεί τον τόπο μας (περίπου 10.000 έως 15.000 επισκέπτες). Στην περιοχή μας, έχουν βρεθεί σημαντικοί Έλληνες αλλά και ξένοι ορειβάτες, αναγνωρίζοντας την περιβαλλοντική και αισθητική αξία των βουνών μας, των δασών μας , των βράχων μας και των παραλιών μας. Ως εκ τούτου, το μέλλον της περιοχής βρίσκεται εκεί. Φωτεινό παράδειγμα η γειτονική Σκύρος, που από μια φτωχή αγροτοκτηνοτροφική περιοχή, έχει μετατραπεί σε ένα παγκοσμίου φήμης προορισμό (όχι και άδικα). Έχουμε ένα τεράστιο πλεονέκτημα, μπορούμε να στήσουμε όλο αυτό το οικοδόμημα από το μηδέν, χωρίς προχειρότητες και με την εμπειρία των θετικών και αρνητικών επιπτώσεων που έχουν δεχθεί άλλες περιοχές σε ανάλογες προσπάθειες.
Είναι πολύ σημαντικό να κάτσουμε όλοι στο ίδιο τραπέζι, ψάχνοντας λύσεις και βρίσκοντας ευκαιρίες. Για μόνιμα και στέρεα αποτελέσματα. Μακριά από πολιτικά παιχνίδια που εξυπηρετούν συγκεκριμένους σκοπούς. Γνώσεις και κατάλληλοι άνθρωποι υπάρχουν, απουσιάζει όμως η οργάνωση και η κοινή πορεία.
Τέλος, θα ήθελα να εκφράσω τη θλίψη μου για τις φωνές που ακούστηκαν δεξιά και αριστερά, από όπου και αν προέρχονται αυτές. Κανένας, δεν μπορεί να παίζει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες ατόμων που έχουν αποδείξει πως η αγάπη τους για την περιοχή ξεπερνά ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ κομματική ταμπέλα. Κανένας, δεν μπορεί να αναζητά πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων σε όποιον έχει διαφορετική άποψη. Κανένας, δεν μπορεί να απαξιώνει μεγάλη μερίδα της τοπικής κοινωνίας χρησιμοποιώντας χαρακτηρισμούς άλλων σκοτεινών εποχών. Κανένας δεν μπορεί να διαστρεβλώνει την αλήθεια. Κανένας, δεν μπορεί να γίνεται «Μετά Χριστόν Προφήτης», ενώ είχε επί σειρά ετών την δυνατότητα να ανατρέψει την κατάσταση και πλέον (που είναι αργά) να στέκεται στο πλευρό μας.
Έστω και τώρα, ήρθε η ώρα να βρεθούμε όλοι στο ίδιο τραπέζι και να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη