Ελεύθερη Στερεά: Δελτίο Τύπου 18/5/20

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/5/2020
Την έμπρακτη συμπαράσταση της στους κατοίκους της Εύβοιας που αντιδρούν στην εγκατάσταση δεκάδων ανεμογεννητριών στα βουνά του νησιού, εκφράζει η Περιφερειακή Παράταξη «Ελεύθερη Στερεά».
Ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης μας Αντώνης Βούλγαρης, συνυπέγραψε δύο ενδικοφανείς προσφυγές κατά απόφασεων της ΡΑΕ, με τις οποίες δόθηκαν άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικούς σταθμούς σε περιοχές των Δήμων Κύμης –Αλιβερίου, Διρφύων- Μεσσαπίων και Ερέτριας, που θα καλύψουν μια τεράστια ορεινή περιοχή καλύπτοντας σχεδόν όλους τους ορεινούς όγκους της Εύβοιας.
Στελέχη της παράταξης βρέθηκαν στις 2 συναντήσεις που έγιναν στη Στενή και εξέφρασαν την συστράτευση τους στους αγώνες των κατοίκων της περιοχής μαζί με δεκάδες κοινωνικούς φορείς.
Αναδείξαμε με την προεκλογική παρουσία μας το ζήτημα της καταστροφής των βουνών της Εύβοιας αλλά και όλης της Στερεάς Ελλάδας που συνοδεύεται από την ληστεία τόσο των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας όσο και της ελληνικής οικονομίας μέσα από την επιδότηση μεγάλων εταιρειών που έχουν εγγυημένα κέρδη από την ψευδεπίγραφα «πράσινη» ανάπτυξη των αιολικών βιομηχανικών πάρκων. Κάναμε επερωτήσεις και παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τις επιπτώσεις των ανεμογεννητριών στην Καρυστία και την Ευρυτανία. Είμαστε παρόντες και τώρα στο πλευρό των κατοίκων της Εύβοιας και θα είμαστε ανυποχώρητα παρόντες και αύριο.
Οι πολίτες πρέπει να παίρνουν τις αποφάσεις για τον τόπο τους, κι η έλλειψη δημοκρατίας είναι κραυγαλέα στην περίπτωση του σχεδιασμού για τις ανεμογεννήτριες.
Δεν πρέπει να υπάρχει καμιά συνέχεια στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην Εύβοια.
Η Περιφερειακή αρχή του κ. Φάνη Σπανού και η πλειοψηφούσα παράταξη του στην Περιφέρεια πρέπει να δεσμευτούν ότι:
- Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας θα εντάξει άμεσα στο σχεδιασμό της την εκπόνηση μελέτης που θα αξιολογήσει τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά αποτελέσματα από την λειτουργία των υφιστάμενων αιολικών πάρκων στο νησί της Εύβοιας και θα αποφανθεί για τη φέρουσα ικανότητα του νησιών της Περιφέρειας μας να υποδέχονται εγκαταστάσεις ΑΠΕ.
- Τα όργανα της Περιφέρειας, (Περιφερειακό Συμβούλιο, Επιτροπή Περιβάλλοντος, λοιπές γνωμοδοτικές επιτροπές) θα γνωμοδοτήσουν αρνητικά για οποιαδήποτε χωροθέτηση αιολικών πάρκων, αν δεν ολοκληρωθεί η μελέτη αυτή και εφόσον δεν συναινούν οι Κοινότητες και οι Δήμοι όπου χωροθετούνται τα πάρκα αυτά.
- Δεν θα υπογραφεί οποιαδήποτε διοικητική πράξη από αιρετούς, ακόμη και διαπιστωτικού χαρακτήρα, που θα διευκολύνει την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών, ώστε να φανεί έμπρακτα η πολιτική τους αντίθεση στην καταστροφή των βουνών της Εύβοιας αλλά και όλης της Στερεάς Ελλάδας.
Η συνεχής συντονισμένη κοινή δράση κατοίκων, φορέων, συλλόγων, πολιτών για την αποτροπή της καταστροφής των βουνών μας είναι απαραίτητη. Θα συμβάλλουμε με κάθε τρόπο σε αυτή την κατεύθυνση.
Από το Γραφείο Τύπου


πηγή: https://www.facebook.com/436882700404941/posts/712491526177389/ 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη