Τα λεφτά της ΕΕ πρώτα και κύρια πηγαίνουν στην "πράσινη" ανάπτυξη

Πράσινη και ψηφιακή η ανάκαμψη

από το https://www.efsyn.gr/oikonomia/260194_prasini-kai-psifiaki-i-anakampsi

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αναβαθμίζει τον στόχο για τη μείωση των εκπομπών ρύπων μέχρι το 2030 και ορίζει τα κριτήρια και τις ποσοστώσεις με τις οποίες θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο των 750 δισ. τα εθνικά σχέδια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων. Στο τραπέζι και το ευρωπαϊκό πλαίσιο για τον κατώτατο μισθό.

Πέρα από τις εκτενείς αναφορές στο προσφυγικό και στη Μόρια, το αυστηρό ύφος προς την Τουρκία, τις πομπώδεις αναφορές στον ηγετικό ρόλο που διεκδικεί η Ε.Ε. στον κόσμο και την αξιοσημείωτη υπεράσπιση της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, ιδιαίτερα για τις διώξεις που υφίσταται στην Πολωνία, η ομιλία της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χθες, στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (για την «Κατάσταση της Ε.Ε.») δεν περιείχε πολλές εκπλήξεις και ειδήσεις.

Παρότι όλη ήταν εστιασμένη στην πρωτοφανή εμπειρία που αποτελεί η πανδημία και οι οικονομικές της παρενέργειες για την Ε.Ε., η ομιλία της Φον ντερ Λάιεν και οι προτεραιότητες που ανέδειξε θα μπορούσαν να έχουν ακουστεί και πέρσι. Για την ακρίβεια, είναι πολύ κοντά σε όσα είχε πει πέρσι τέτοια εποχή, στο πλαίσιο της ίδιας ομιλίας.

Σχεδόν το 57% των πόρων θα κατευθυνθεί σε ψηφιακές εφαρμογές και μείωση των ρύπων

Ποιες ήταν, όμως, δυο πραγματικές ειδήσεις που επεφύλασσε η πρόεδρος της Ενωσης; Πρώτον, η πρότασή της να αυξηθεί ο στόχος για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου στην Ε.Ε. κατά τουλάχιστον 55% έως το 2030, από 40% που είναι ο τωρινός στόχος. Και, δεύτερον, η πρόταση να κατευθυνθεί σχεδόν το 60% των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης (Next Generation EU) των 750 δισ. στην πράσινη και στην ψηφιακή μετάβαση.

Για τη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε:

Πρώτα, το 37% των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης θα πρέπει να δαπανηθούν σε επενδύσεις που εντάσσονται στο λεγόμενο Green Deal, κι αυτό θα πρέπει να το πάρουν υπόψη τα εθνικά σχέδια επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων που συντάσσονται αυτήν την περίοδο για να υποβληθούν στην Ενωση (πχ. «κοιλάδες υδρογόνος και δίκτυα φορτιστών).

Κι ακόμη, η άντληση του 30% των 750 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης να γίνει μέσω έκδοσης «πράσινων ομολόγων» (αντιστοιχεί σε 225 δισ. ευρώ).

Αντίστοιχη βαρύτητα έδωσε και στην ψηφιακή μετάβαση, μιλώντας για την «ψηφιακή δεκαετία της Ε.Ε.» ανακοινώνοντας ότι η ίδια η Ε.Ε. θα επενδύσει 8 δισ. στην τεχνολογία υπερ-υπολογιστών επόμενης γενιάς που θα κατασκευάζονται στην Ευρώπη, κατέληξε ότι σε ανάλογες επενδύσεις θα κατευθυνθεί το 20% του Ταμείου Ανάκαμψης, δηλαδή περίπου 150 δισ. ευρώ. Και αυτό, επίσης, θα πρέπει να το λάβουν υπόψη τα εθνικά σχέδια μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων.

Από τις εξαγγελίες της προέδρου της Ενωσης ξεχωρίζει επίσης η δημιουργία ευρωπαϊκού οργανισμού για προηγμένη βιοϊατρική έρευνα και ανάπτυξη (BARDA) και η αναφορά της στη δημιουργία μιας ισχυρής «Ευρωπαϊκής Υγειονομικής Ενωσης», που, ωστόσο, δεν συνοδεύτηκε από δεσμευτικούς στόχους χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Τέλος, εξαίροντας την αποδοτικότητα του SURE «μέσω του οποίου 16 χώρες πήραν 90 δισ. για να υποστηρίξουν επιχειρήσεις και εργαζόμενους», επιβεβαίωσε την πρόθεση της Ενωσης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την υιοθέτηση κοινού πλαισίου για αξιοπρεπείς κατώτατους μισθούς.

Πέραν, αυτών αξιοσημείωτη είναι η απουσία της παραμικρής αναφοράς στην ομιλία της Φον ντερ Λάιεν στα θέματα της εμβάθυνσης και ολοκλήρωσης της ευρωζώνης, της τραπεζικής ένωσης και της αναθεώρησης κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Που γεννά το ερώτημα τι θα γίνει όταν η κρίση της πανδημίας παρέλθει και γενική ρήτρα διαφυγής που για πρώτη φορά ενεργοποίησε το ECOFIN.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη