Ανεμογεννήτριες και κεραυνοί

 «Προσοχή Κίνδυνος» ή «Προσοχή... Ανεμογεννήτριες»; 

 Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2018.


...Η παραπάνω φωτογραφία έκανε σήμερα τον γύρο του διαδικτύου, και δικιολογημένα, διότι απεικονίζει κάτι το εντυπωσιακό. Πρόκειται για μια εξαιρετική φωτογραφική λήψη, η οποία πραγματοποιήθηκε από τον Νεκτάριο Γιαννούλη καθώς αυτός παρατηρούσε από την Πάτρα, την εξέλιξη του καιρού στην γειτονική Αιτωλοακαρνανία.  Η εξήγηση στο φαινόμενο είναι η εξής:

«Είναι κεραυνός που ονομάζεται "Εδάφους - Νέφους / Ground-to-Cloud lightning". Συμβαίνει συνήθως όταν υπάρχει ένα μεγάλο δυναμικό ηλεκτρικό φορτίο κυρίως σε ψηλά κτίρια με κεραίες ή ανεμογεννήτριες. Στιγμιαία και σε κλάσματα του δευτερολέπτου (microsecond) δημίουργείται ένα κανάλι όπου ο κεραυνός αποφορτίζεται χωρίς μεγάλη αντίσταση από τη διαφορά του ηλεκτρικού φορτίου μεταξύ εδάφους-αέρα και συγκεντρώνεται σε ένα μόνο σημείο».

Ναι, είναι γεγονός, είναι ντοκουμέντο. Οι ανεμογεννήτριες (οι οποίες διαθέτουν όλες αντικεραυνική προστασία), όχι μόνο έλκουν τους κεραυνούς (όπως είναι φυσικό...), αλλά τους δημιουργούν κιόλας! Δεν γνωρίζουμε αν έγιναν ζημιές στην περίπτωση της Κλόκοβας, αλλά το ευχόμαστε ολόψυχα, ως ανταποδοτικό όφελος από την φύση προς την εταιρία «Vatora Ενέργεια Α.Ε.», η οποία έκανε το βουνό αυτό κερδοφόρα (για τους μετόχους της) επιχείρηση,  αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις.

***ενημέρωση, Σεπτέμβριος 2020:

κεραυνοι ανεμογεννητριες
Πατραϊκός κόλπος, 2020. Μια από τα ίδια...

ανεμογεννητριες αιολικα παρκα κεραυνοι καταιγιδες


















Κεραυνοί και ανεμογεννήτριες... πάνε πακέτο.
πηγή: 



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη