α ήθελα, επίσης, να ενημερώσω την ομάδα μας που έδωσε τόσο μεγάλο αγώνα για την υπεράσπιση της Ιστορικής Μνήμης και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς για την πρόσφατη  θεσμοθέτηση   της μακρόχρονης εξαγωγής συλλογών μουσείων για 50 χρόνια -25 χρόνια αρχικά και ανανέωση κάθε 5ετία για τα επόμενα 25!- (να σημειώσω ότι στο αρχικό νομοσχέδιο ήταν 100 χρόνια 50+50). Άκουσα  την πρώην Γ. Γραμματέα του ΥΠΠΟ κ. Βλαζάκη σε συνέντευξη να εξηγεί την επάρκεια του υπάρχοντος αρχαιολογικού νόμου για τις ανταλλαγές συλλογών που ήταν 5 έτη και το πόσο καλά είχε λειτουργήσει ως σήμερα. Άραγε, τι παρακίνησε τους σημερινούς κυβερνήτες σε αυτήν την ακατανόητη ενέργεια;  Οι πολιτιστικοί θησαυροί μας είτε είναι εκτεθειμένοι τώρα είτε βρίσκονται σε αποθήκες, είναι κοινό μας κτήμα, η κληρονομιά που οφείλουμε να διατηρήσουμε στον τόπο μας  για τις γενιές που έρχονται. Δεν ξέρω πως σκέφτονται αυτοί που αποφάσισαν ότι έχουμε πολλά και μας περισσεύουν τα λιγότερο σημαντικά ?απίστευτο! Δεν είναι πλούτη που κληρονόμησαν από τον μπαμπά τους και μπορούν να τα σκορπίζουν όπως τους αρέσει! Η εκχώρηση σε τρίτους του πολιτιστικού μας πλούτου ?γιατί εκχώρηση  είναι ο δανεισμός για 25 και 50 χρόνια-  για μερικά αργύρια, είναι ο απόλυτος ευτελισμός του κράτους!   Το σκεπτικό αυτό μου φέρνει δυσάρεστες μνήμες από τον δικό μας αγώνα, όταν ακούγαμε ως επιχείρημα για κατεδάφιση της Αγοράς το 2013  ότι είναι δύσκολοι οι καιροί και πρέπει να ανοίξουν δουλειές για τους μηχανικούς!!

Με το παραπάνω σκεπτικό εγώ υπέγραψα «OXI στο "δανεισμό" των αρχαιολογικών εκθεμάτων». Για όποιον-α  ενδιαφέρεται επίσης να υπογράψει, η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/ypoyrgeio_politismoy_ellados_oxi_sto_daneismo_ton_arhaiologikon_ekthematon/?tIrRHmb

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη