Περί των ανταποδοτικών τελών σε χωριά του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου

[ΕΠΠΠΟ: Η όλη υπόθεση θυμίζει πιο πολύ την παροιμία που λέει "δυο γαϊδαροι μαλώνανε σε ξένο αχυρώνα". Ο αχυρώνας είναι ο τόπος μας, το νησί μας, τα χωριά μας, ο Δήμος μας. Οι γάϊδαροι είναι αυτοί που πουλάνε αντί πινακίου φακής τα βουνά για να γίνουν βιομηχανικοί αιολικοί σταθμοί. Και κοροϊδεύουν ή αφήνουν να κοροϊδεύονται για τα ψίχουλα των ανταποδοτικών τελών, ενώ οι τόποι έχουν υποθηκευθεί για τις επόμενες γενιές]

Αναδημοσίευση από το https://expressevia.blogspot.com/2020/12/blog-post_35.html?spref=fb&fbclid=IwAR0f3AQ6bZdsrdqhMN1KXavWHduSmDR2VCssjxYmorY_L2C4Yf0bfqbXzlo

Δηλώσεις των προέδρων Κοσκίνων, Ζαράκων, Αργυρού και Καλεντζίου για τα χρήματα "φάντασμα" της αιολικής ενέργειας 

Πολλά και διάφορα έχουν ειπωθεί μετά το 2013, όταν ξεσηκώθηκαν με επιστολή διαμαρτυρίας οι πρόεδροι των κοινοτήτων Ζαράκων κ. Χρήστος Τρανός , Αργυρού κ. Χαράλαμπος Θεοδώρου, Κοσκίνων κ. Τόλιας Γεώργιος και Καλεντζίου (Πράσινο) κ. Στρουμπούλης Γεώργιος, για τα χρήματα της Αιολικής Ενέργειας που ο νόμος ορίζει να αποδίδονται στις κοινότητες (όπου έχουν εγκατασταθεί αιολικά πάρκα). Χρήματα τα οποία εισπράχθηκαν από τα ταμεία του δήμου, όπως έχει αναφερθεί από τους ίδιους τους προέδρους αλλά ποτέ δεν έφτασαν στις κοινότητές τους, με αποτέλεσμα όλα τα έργα που εκείνο το διάστημα, μπήκαν στο Τεχνικό Πρόγραμμα, λόγω της έλλειψης των χρημάτων της Αιολικής Ενέργειας, δεν υλοποιήθηκαν μέχρι το τέλος της θητείας του Δημάρχου Δημήτρη Θωμά.
Παρακολουθήσαμε τον Ιούλιο του 2020 στη συνεδρίαση του Δ.Σ του Δήμου Κύμης Αλιβερίου, στα θέματα ημερησίας διάταξης, το θέμα αναζήτησης των χρημάτων της Αιολικής Ενέργειας που δεν έλαβαν οι κοινότητες τους από το 2011 έως το 2014. Το θέμα τότε έθεσαν οι Πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων των κοινοτήτων, του Αργυρού κ. Κωνσταντίνος Αποστόλου, των Ζαράκων κ. Χρήστοs Τρανός, των Κοσκίνων κ. Σταμάτης Μπουραντάς και του Καλεντζίου κ. Λάμπρος Γραβαρίτης .
Το θέμα αυτό επανέρχεται ηχηρά τις τελευταίες εβδομάδες στην επικαιρότητα καθώς ένα δημοσίευμα κάνει λόγο για δικαστική διαμάχη μεταξύ του Δημήτρη Θωμά, του Δημάρχου Αθανάσιου Μπουραντά και του Αντιδημάρχου Χρήστου Σαμαρά όπου αναφέρετε ότι ο Δημήτρης Θωμάς κατέθεσε Mηνυτήρια Αναφορά κατά του Δημάρχου Μπουραντά και του Αντιδημάρχου Σαμαρά, για συκοφαντική δυσφήμιση που άσκησαν αμφισβητώντας τον σχετικά με την διάθεση των χρημάτων της Αιολικής Ενέργειας.

Τι λένε όμως σήμερα οι πρόεδροι για το φλέγον θέμα ; Πήραν τα χρήματα της Αιολικής Ενέργειας; Έγιναν έργα ; Είναι συκοφαντία ή εύλογη υποχρέωση να αναζητούν ο Δήμαρχος και ο Αντιδήμαρχος Σαμαράς τι απέγιναν τα χρήματα από τα Αιολικά πριν το 2014;

Όλες οι απαντήσεις των προέδρων αποκλειστικά εδώ, στο expressevia

Ξεκινήσαμε την έρευνα από το Αργυρό και τον κ. Θεόδωρου Χαράλαμπο, Πρόεδρο της κοινότητας Αργυρού από το 2011 έως και τον Σεπτέμβριο του 2014, κατά την περίοδο που ήταν δήμαρχος ο Δημήτρης Θωμάς.
Ο τέως πρόεδρος κ. Θεοδώρου μας δήλωσε χαρακτηριστικά:
« Από τον Ιανουάριο του 2011 μέχρι τον Μάϊο του 2014 που διήρκεσε η θητεία του Δημήτρη Θωμά ως δήμαρχος Δήμου Κύμης Αλιβερίου κι εγώ παράλληλα είχα την προεδρία του τοπικού συμβουλίου της κοινότητας Αργυρού, ποτέ δεν έλαβα χρήματα από την αιολική ενέργεια όπως εκ του νόμου δικαιούταν η κοινότητα μου όπως και καμία άλλη κοινότητα δεν έλαβε.
Δημοπρατήθηκαν έργα κατά την περίοδο αυτή, τα οποία όμως στη συνέχεια ακυρώθηκαν. Μάλιστα το 2013 η κοινότητα Αργυρού μαζί με την κοινότητα Κοσκίνων, Ζαράκων και Καλεντζίου, με κοινό ψήφισμα αποστείλαμε επιστολή διαμαρτυρίας προς όλους τους αρμόδιους φορείς για να ζητήσουμε τα χρήματα της Αιολικής Ενέργειας που βάσει νόμου δικαιούνται οι κοινότητες μας.»

Μιλήσαμε και με το σημερινό πρόεδρο της κοινότητας Αργυρού Δ.Ε Δυστίων κ. Αποστόλου Κωνσταντίνο, ο οποίος μας δήλωσε :

« Κανένα έργο δεν φαίνεται να έχει γίνει πουθενά στην κοινότητα Αργυρού με χρήματα της Αιολικής Ενέργειας πριν αναλάβει δήμαρχος ο Θανάσης Μπουραντάς το 2014.
Μετά το 2014 μπορώ να σας διαβεβαιώσω, ότι η κοινότητά μας λαμβάνει τα χρήματα που δικαιούται από την Αιολική Ενέργεια, γίνονται τα Τεχνικά Προγράμματα, ο προϋπολογισμός, οι μελέτες και οι υλοποιήσεις έργων. Έχουν γίνει μετά το 2014 ασφαλτοστρώσεις καθώς και το σημαντικό έργο εξωραϊσμού της πλατείας μας αλλά και του κοιμητηρίου το οποίο βρισκόταν σε κακό χάλι.
Και συνεχίζουμε με προγραμματισμένα έργα ύψους 250.000€, στην κοινότητα μας και στους οικισμούς μας Πόρτο Μπούφαλο και Άγιο Δημήτριο.»

Στη συνέχεια το λόγο δώσαμε στον πρόεδρο της κοινότητας Κοσκίνων κ. Τόλιας Γεώργιος ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος από το 2011 έως το 2014 και μας δήλωσε:

« Δεν έχει γίνει απολύτως κανένα έργο στην κοινότητα των Κοσκίνων κατά την διάρκεια της θητείας μου μέχρι το τέλος, το 2014, με χρήματα από την Αιολική Ενέργεια τα οποία θα έπρεπε να λαμβάναμε από την τότε δημοτική αρχή. Υπήρχε τεχνικό πρόγραμμα για διαπλάτυνση του δρόμου, για το κοιμητήριο για το σχολείο αλλά ούτε ένα έργο από αυτά δεν υλοποιήθηκε διότι ποτέ δεν αποδόθηκαν τα χρήματα που αναλογούν στην κοινότητα μας από την Αιολική Ενέργεια. Στην συντονισμένη διαμαρτυρία όλων των κοινοτήτων το 2013 προς τους φορείς ο Δήμαρχος Θωμάς, τότε είχε δεσμευτεί πως θα προχωρήσει στην πληρωμή των έργων χωρίς όμως αποτέλεσμα. Το πρόβλημα λύθηκε μετά το 2014, με την εκλογή του Δημάρχου Θανάση Μπουραντά.»

Στην κοινότητα Κοσκίνων της Δ.Ε Δυστίων μιλήσαμε και με τον σημερινό Πρόεδρο κ. Σταμάτη Μπουραντά ο οποίος μας δήλωσε:

« Όταν ανέλαβα Πρόεδρος της κοινότητας Κοσκίνων πριν έξι χρόνια(2014) ενδιαφέρθηκα να μάθω τι ακριβώς έχει γίνει τα προηγούμενα χρόνια από το 2010, έως και το 2014 με τα χρήματα της Αιολικής Ενέργειας που έπρεπε να αποδοθούν στην κοινότητα για την υλοποίηση έργων. Το μόνο που βρήκα, ήταν μία μελέτη η οποία είχε δημοπρατηθεί το 2013, αλλά δεν δόθηκαν ποτέ τα χρήματα για να ξεκινήσει η εκτέλεση του έργου, που αφορούσε σιδερένιες σχάρες του δρόμου απέναντι από το δημοτικό σχολείο, τσιμεντοστρώσεις δρόμων, ένα τοιχίο στο πάνω χωριό και να στρωθούν τα υλικά πριν την ασφαλτόστρωση σε δρόμο εντός του οικισμού. Τα έργα αυτά, τελικά έγιναν επί θητείας μου, στο τέλος του 2016 με χρήματα της Αιολικής Ενέργειας που αποδόθηκαν στην κοινότητα από τον Δήμαρχο Μπουραντά, από το τελευταίο τρίμηνο του 2014, το 2015 και το 2016. Τα έξι χρόνια που είμαι πρόεδρος στην κοινότητα Κοσκίνων, κάθε χρόνο γίνεται τεχνικό πρόγραμμα και εκτελούνται έργα όπως η παιδική χαρά αξίας 23.500 €, η ανακαίνιση του οστεοφυλακίου με κόστος 12.500€. Με τα χρήματα της Αιολικής Ενέργειας των δύο τελευταίων ετών, τα οποία έχουμε συγκεντρώσει και είναι 32.000 €, θα πραγματοποιηθούν έργα ασφαλτοστρώσεων. Στην κοινότητα Κοσκίνων έχουμε διαπιστώσει πως πριν το 2014 που ήταν Δήμαρχος ο Δ. Θωμάς, δεν έχουν δοθεί τα χρήματα από την Αιολική Ενέργεια, που της αναλογούν.»
Ο Πρόεδρος της κοινότητας Ζαράκων της Δ.Ε Δυστίων κ. Τρανός Χρήστος, ο οποίος ήταν Πρόεδρος πριν και μετά το 2014, δήλωσε τα εξής:
« Το ότι δεν έχουν λάβει τα χρήματα από την Αιολική Ενέργεια, που τους ανήκούν, οι κοινότητες Ζαράκων, Κοσκίνων, Αργυρού και Καλεντζίου είναι ένα θέμα για το οποίο έχουν γίνει διαμαρτυρίες από όλους τους προέδρους και σε δημοτικά συμβούλια του Δήμου Κύμης Αλιβερίου.
Στην κοινότητα Ζαράκων δεν εκτελέστηκε και δεν πληρώθηκε κανένα έργο από το 2011 έως το 2014 με χρήματα από την Αιολική Ενέργεια, όπως βάσει νόμου θα έπρεπε να αποδοθούν από τον τότε Δήμαρχο Δ. Θωμά.
Από το 2014, και μετά την εκλογή του Δημάρχου Μπουραντά αποδίδονται στην κοινότητα τα χρήματα της Αιολικής Ενέργειας που πρέπει κι έτσι μπορούμε και να εκτελούμε και να πληρώνουμε τα έργα στην κοινότητά μας.
Μάλιστα το 2013, από το Δήμο Δυστίων οι κοινότητες Ζαράκων, Κοσκίνων και Αργυρού καθώς και από τον Δήμο Ταμυναίων η κοινότητα Καλεντζίου, με κοινή απόφασή μας, είχαμε συντάξει επιστολή διαμαρτυρίας προς την Περιφέρεια, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση, το Υπουργείο Εσωτερικών, τον Επίτροπο των Δήμων και όλους τους φορείς προκειμένου να διεκδικήσουμε για τις κοινότητές μας τα χρήματα από την Αιολική Ενέργεια όπως εκ του νόμου όφειλε να μας είχε αποδώσει ο δήμαρχος τότε κ. Θωμάς. »

Ο σημερινός Πρόεδρος της κοινότητας Καλεντζίου Δ.Ε Αλιβερίου κ. Λάμπρος Γραβαρίτης μας δήλωσε:
« Το μεγάλο και σοβαρό ζήτημα των χρημάτων της Αιολικής Ενέργειας που θα έπρεπε να έχουν αποδοθεί στις κοινότητές μας πριν το 2014 από τον μέχρι τότε Δήμαρχο Δ. Θωμά, το έχουμε φέρει σε Δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Κύμης Αλιβερίου. Προσωπικά είχα θέσει ερώτηση στον κ. Θωμά αλλά δυστυχώς δεν έλαβα ούτε εγώ, ούτε οι υπόλοιποι πρόεδροι, καμία απάντηση. Είναι άξιο απορίας γιατί ο πρώην Δήμαρχος Θωμάς αντί να μας απαντήσει και να μας προσκομίσει στοιχεία που διαψεύδουν τις διαμαρτυρίες μας, καταφεύγει σε μηνυτήριες αναφορές εναντίον του Δημάρχου Μπουραντά και του Αντιδημάρχου Χρήστου Σαμαρά και μάλιστα έξι περίπου μήνες αργότερα, από τη Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που είχε συζητηθεί το επίμαχο θέμα.»

Ο τέως Πρόεδρος της κοινότητας Καλεντζίου, πρόεδρος κατά την θητεία του τοπικού συμβουλίου που έληξε το 2014, δεν θέλησε την συγκεκριμένη στιγμή, να κάνει κάποια δήλωση.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη