σύντομη θεμελίωση του Δικαιώματος Περιβαλλοντικής Πληροφόρησης και συμμετοχής

Σύνταγμα, άρθρο 10 παρ. 1 και 3

«Καθένας ή πολλοί μαζί έχουν το δικαίωμα τηρώντας τους Νόμους του Κράτους να αναφέρονται εγγράφως στις Αρχές, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα κατά τις κείμενες διατάξεις και να απαντούν αιτιολογημένα σε εκείνον που υπέβαλε την αναφορά, σύμφωνα με το Νόμο».

Η αρμόδια υπηρεσία ή αρχή υποχρεούται να απαντά στα αιτήματα για παροχή πληροφοριών και χορήγηση εγγράφων, ιδίως πιστοποιητικών, δικαιολογητικών και βεβαιώσεων μέσα σε ορισμένη προθεσμία, όχι μεγαλύτερη των 60 ημερών, όπως νόμος ορίζει».

Οδηγία 90/313/ΕΟΚ (Κ.Υ.Α. 77921/1440/1995), άρθρο 1, με την οποία διασφαλίζεται:

«Η ελεύθερη πρόσβαση σε πληροφορίες για το περιβάλλον τις οποίες διαθέτουν οι δημόσιες αρχές και υπηρεσίες, καθώς και η ελεύθερη διάδοση αυτών των πληροφοριών».

 

Ν. 2690/1999, «Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας», Α-45: «Ο πολίτης δικαιούται να αναφέρεται εγγράφως στις Δημόσιες Υπηρεσίες, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να ενεργούν σύντομα και να απαντούν αιτιολογημένα στα αιτήματα του (Ν. 1943/1999 άρθρο 5 και 2690/1999 άρθρο 4). Όταν δεν είναι δυνατή η ικανοποίηση του αιτήματος πρέπει να αναφέρουν τους συγκεκριμένους λόγους οι οποίοι δικαιολογούν την απόρριψη του. Να διεκπεραιώνουν τις υποθέσεις των πολιτών το ταχύτερο δυνατόν και μέσα σε 60 μέρες το αργότερο».

Ν. 2690/1999, άρθρο 5 παρ.2: «Όποιος έχει ειδικό έννομο συμφέρον δικαιούται ύστερα από γραπτή αίτηση του να λαμβάνει γνώση των ιδιωτικών εγγράφων που φυλάσσονται στις Δημόσιες Υπηρεσίες και είναι σχετικά με την υπόθεση του...».

Συνθήκη του Άαρχους 2005/370 ΕΚ, για την πρόσβαση σε πληροφορίες, τη συμμετοχή του κοινού στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και την πρόσβαση στη δικαιοσύνη σε θέματα περιβάλλοντος, και 

Οδηγία ΕΕ 1990 Ι_. 158/56 "Περί της ελεύθερης πληροφόρησης του κοινού για θέματα περιβάλλοντος».

βλ και περί της Σύμβασης του Άαρχους (στον παρόντα ιστότοπο) 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη