πολύ καλό για να το πιστέψουμε!

Αιολικά πάρκα μόνο με συμφωνίες

Σε όλη την Ελλάδα σχεδόν, μαίνεται η συζήτηση για το αν και πού μπορούν να αναπτυχθούν μεγάλες εγκαταστάσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, κυρίως αιολικά πάρκα, ενώ υπάρχει μια παράλληλη συζήτηση και για τις μονάδες βιορευστών. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι τοπικές κοινωνίες αντιδρούν, κυρίως στις ανεμογεννήτριες στις κορυφές ψηλών βουνών, αλλά και τα νησιά. Υπάρχει άραγε τρόπος να συνεννοηθούν όλες οι πλευρές και να επιτευχθεί ένα ελάχιστο συναίνεσης προς το κοινό όφελος;

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από τα Γιάννενα την Παρασκευή στην περιοδεία του, είπε κάτι ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ: «… δεν θα πάμε να καταστρέψουμε κάτι για να φτιάξουμε κάτι καινούργιο. Το οποίο σημαίνει ότι υπάρχουν ορεινοί όγκοι στους οποίους δεν υπάρχουν δρόμοι, στους οποίους δεν θα γίνουν δρόμοι καινούργιοι. Απλά δεν θα γίνουν δρόμοι, δεν θα γίνουν δρόμοι καθόλου, όμως. Δεν θα γίνουν δρόμοι, ούτε για ανανεώσιμες ούτε για ορεινή κτηνοτροφία».

Στην ουσία μετέφερε την ευρωπαϊκή κατεύθυνση για απόλυτη προστασία των προστατευόμενων περιοχών. Μένει όμως και να νομοθετήσει με αυτό το πλαίσιο, γιατί κάτι ανάλογο για τα ψηλά βουνά είχε πει και έναν χρόνο πριν από τα Τζουμέρκα.

Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί να γίνει ορθή χωροθέτηση στην επικράτεια που να προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και να επιτρέπει και την ανάπτυξη των ΑΠΕ. Από την άλλη, υπάρχουν δυνατότητες (όπως π.χ. οι ενεργειακές κοινότητες) ώστε και οι τοπικές κοινωνίες να διερευνήσουν την έξοδο από την εξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα ή τη διαχείριση των κτηνοτροφικών αποβλήτων μέσω μονάδων βιορευστών τοπικής εμβέλειας.

Το ζήτημα είναι ότι δεν γίνεται το αποφασιστικό βήμα για την επόμενη μέρα. Κι όλα στο τέλος αφήνονται στην «αόρατη» χείρα της αγοράς, πάει να πει στην ευχέρεια όσων έχουν την ισχύ να επιβάλουν το ιδιωτικό τους συμφέρον και μόνο.

 

Σχόλια

  1. Γαλλία: Ελεύθεροι να θέτουν βέτο στα αιολικά πάρκα οι δήμαρχοι

    https://www.ypaithros.gr/gallia-eleytheroi-na-thetoun-beto-aiolika-parka-dimarxoi/?fbclid=IwAR3qcJ9meRzHHoixk0ZuJ_U8BSUZ-Fb_sMqpxw8xwPi7-HjIS8HYScTUG5A

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη