Δελτίο Τύπου: απόφαση του Δημ. Συμβ. Καρύστου για προστασία των αρχαιοτήτων του Νημποριού από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Την υπεράσπιση των αρχαιοτήτων στο Νημποριό από την επέλαση των αιολικών πάρκων αποφάσισε ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου μετά από πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου με τη Λαϊκή Συσπείρωση, έθεσε ως έκτακτο θέμα στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την υπεράσπιση των αρχαιοτήτων στην ευρύτερη περιοχή του Νημποριού από την επέλαση των αιολικών πάρκων.

Εισηγούμενος το θέμα ο Δ. Παρασκευάς σημείωσε πως: «Παρά τη συντριπτικά αρνητική θέση των κατοίκων και φορέων της περιοχής των Στύρων, Ν. Στύρων και Νημποριού στην εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο λόφο του Νημποριού η εταιρία «Ελλάκτωρ» συνεχίζει το έργο της με ευθύνη της κυβέρνησης. Στις 24 και 25 Ιουνίου επιχείρησε να εγκαταστήσει ανεμομετρικούς ιστούς και μάλιστα χωρίς την άδεια από την Εφορία Αρχαιοτήτων Εύβοιας. Η προσπάθεια της εταιρίας έπεσε στο κενό λόγο της αντίδρασης των κατοίκων.

Μάλιστα, η επιδιωκόμενη εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο Νημποριό εκτός των άλλων απειλεί και μια σειρά πολύτιμα αρχαιολογικά μνημεία».

Το δημοτικό συμβούλιο Καρύστου ομόφωνα ενέκρινε το παρακάτω ψήφισμα που θα αποσταλεί στην Υπουργό Πολιτισμού:

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου, άλλη μια φορά εκφράζει την κάθετη αντίθεσή του στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στο Δήμο και ειδικά στο Νημποριό.

Πέρα από τις άλλες επιπτώσεις της ανάπτυξης των αιολικών πάρκων στην περιοχή μας με μόνο κριτήριο το κέρδος έρχεται να προστεθεί και η καταστροφή των αρχαιοτήτων της περιοχής. Ήδη, από τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα έχουν υποστεί φθορές στα ρωμαϊκά λατομεία στη θέση «Ηλιόλουστη» και «Αμυγδαλιά», τμήμα οικίας ελληνιστικών χρόνων στη θέση «Αμυγδαλιά», Αρχαϊκή οικία στη θέση «Καψούρι» και άλλα.

Ο όμιλος «Ελλάκτωρ», με τις ευλογίες της κυβέρνησης μέσα από την διυπουργική επιτροπή για τον στρατηγικό επενδυτή, σχεδιάζει να εγκαταστήσει στον λόφο του Νημποριού, της Δημοτικής Ενότητας Στύρων, του Δήμου Καρύστου, 14 ανεμογεννήτριες, συνολικού ύψους 180 μέτρων, με διάμετρο έλικα 145 μέτρων, ως μέρος του συνολικού έργου των 64 ανεμογεννητριών στη Νότια και τη Κεντρική Εύβοια.

Εκφράζουμε επίσης τη διαμαρτυρία μας γιατί το Υπουργείο Πολιτισμού, ενώ στα σχέδια εγκατάστασης ανεμογεννητριών υπάρχουν από το 2013, δεν προχώρησε τόσα χρόνια στην κήρυξη του χώρου ως αρχαιολογικού με ζώνες προστασίας των μνημείων.

Το Νημποριό με τα ρωμαϊκά και νεότερα λατομεία, τα Δρακόσπιτα και τον πύργο Ελληνιστικών χρόνων, αποτελεί μια σημαντική θέση με ιδιαίτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Επιπλέον το νέο αιολικό πάρκο στο λόφο του Νημποριού θα προκαλέσει ανεπανόρθωτες συνέπειες σε σημαντικά “κηρυγμένα” και “ακήρυκτα” μνημεία που βρίσκονται διάσπαρτα, πλησίον και στην ευρύτερη περιοχή του λόφου του Νημποριού και των Στύρων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου ζητά:

1. Να μην επιτραπεί καμιά παρέμβαση στο λόφο του Νημποριού που θα καταστεί άκρως καταστροφική για τις αρχαιότητες.

2. Να ανακληθεί η άδεια εγκατάστασης του αιολικού πάρκου της «Ελλάκτωρ» στο Νημποριό. Τόσο λόγω των επιπτώσεων που θα έχει στις αρχαιότητες, όσο και για τις συνολικότερες επιπτώσεις στη ζωή των κατοίκων, παίρνοντας υπόψη πως ο Δήμος Καρύστου είναι ήδη υπερκορεσμένος, όντας ο πρώτος πανελλαδικά σε εγκατεστημένη ισχύ.

3. Να προχωρήσει η αρχαιολογική κήρυξη του χώρου με ζώνες προστασίας των μνημείων.

4. Να εξασφαλιστεί η συντήρηση των μνημείων με άμεσες σωστικές επεμβάσεις και ο καθαρισμός του χώρου.

5. Να σταματήσει εδώ η υποβάθμιση των χώρων, να αναδειχθούν ο λόφος του Νημποριού και του Αγ. Νικολάου Στύρων σε ένα πρότυπο αρχαιολογικό πάρκο με ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση με την παράλληλη ανάδειξη της διαχρονικής εκμετάλλευσης της πέτρας στην περιοχή της Καρυστίας από τα αρχαία χρόνια ως τις μέρες μας.

Σχόλια

  1. Εξωραϊστικός Σύλλογος Νημποριού
    26 Ιουλίου (https://www.facebook.com/1876741925965593/posts/2612592222380556/?d=n)·
    ✊ ΟΛΗ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ
    ❗️Συνάντηση όλων των τοπικών φορέων, με την προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας.
    “Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεσμεύτηκε ότι η υπηρεσία θα μεριμνήσει για την άμεση προσωρινή οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στο Νημποριό, την τελική αρχαιολογική κήρυξη του λόφου και την οριοθέτηση ζωνών αυξημένης προστασίας στα ρωμαϊκά λατομεία Στυριας λίθου.”
    Αναλυτικά ολόκληρο το Δελτίο Τύπου στο παρακάτω link

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΝΕΩΝ ΣΤΥΡΩΝ

    Συνάντηση τοπικών φορέων Στύρων-Νέων Στύρων και Νημποριού για το αιολικό πάρκο στο Λόφο Νημποριού

    Α μέρος
    https://koinotitanewnstyrwn.blogspot.com/2021/07/blog-post.html?m=1&fbclid=IwAR3iaGkOSqr_o3tN3E5_DXuElPJ2OMgIyGyoegQyievMwSfmsmmcCS3FX-0#.YP6AIqcD4A4.facebook

    Κοινό Δελτίο τύπου για τη συνάντηση τοπικών φορέων των Στύρων και Ν. Στύρων Δήμου Καρύστου Εύβοιας και του Σ.ΕΚ.Α. με την προϊσταμένη της Εφ.Α.Ευβοίας, για το αιολικό πάρκο στον λόφο του Νημποριού και την αρχαιολογική κήρυξη του χώρου .



    Στύρα 26/7/2021



    Την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας,αποτελούμενη από τους Τσούλη Δημήτρη, πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Στύρων, Τζώρτζη Δημήτρη, πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Στύρων, Καπρή Γιάννη, αντιπρόεδρο του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νημποριού, Αναστόπουλο Ηλία, μέλος του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Νημποριού και Νικολάου Κωνσταντίνο εκπρόσωπο του Συλλόγου Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α.), με την προϊσταμένη της Εφ.Α.Ευβοίας Δρ. Αγγελική Σιμωσι και την Τμηματάρχη Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων και επιμελήτρια της περιοχής της Καρυστίας κα. Σταυρουλάκη Φανή.

    Στη συνάντηση, που έλαβε χώρα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα»,περιγράφηκε από την αντιπροσωπεία των τοπικών φορέων,η εικόνα συνολικήςυποβάθμισης της περιοχής των Στύρων, από την εγκατάσταση πληθώρας αιολικών πάρκων τα τελευταία χρόνια. Η κατάσταση, πρόκειται δε να επιδεινωθεί, αν υλοποιηθεί ητοποθέτηση και των 34 νέων ανεμογεννητριών στην ευρύτερη περιοχή.Πολλά μάλιστα από τα οικόπεδα των αιολικών σταθμών γειτνιάζουν με κηρυγμένους αρχαιολογικούς , αλλά και με επισκέψιμα μνημεία της περιοχής, όπως η Ακρόπολη των Στύρων, τα Δρακόσπιτα«Πάλλη-Λάκκα» και «Αμινού», τα ρωμαϊκά λατομεία Στυρίας λίθου στον λόφο του Αγ. Νικολάου κ.α. Ενώ ο ακήρυχτος αρχαιολογικός χώρος του Νημποριού θα πληγεί άμεσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Β΄ μέρος

    https://koinotitanewnstyrwn.blogspot.com/2021/07/blog-post.html?m=1&fbclid=IwAR3iaGkOSqr_o3tN3E5_DXuElPJ2OMgIyGyoegQyievMwSfmsmmcCS3FX-0#.YP6AIqcD4A4.facebook

    Από τον εκπρόσωπο του Σ.ΕΚ.Α., αφού προηγήθηκε μια σύντομη παρουσίασητων αρχαιοτήτων στον λόφο του Νημποριού, των θέσεων που αυτά καταλαμβάνουν, καθώς και των θέσεων των ανεμογεννητριών, όπως αυτές έχουν αναρτηθεί στον χάρτη της ΡΑΕ. Τονίστηκε οκίνδυνος που διατρέχουν τα συγκροτήματα των Ρωμαϊκών λατομείωνστον λόφο του Νημποριού, καθώς, όπως διαπιστώθηκε, το οικόπεδο του αιολικού σταθμού στο Νημποριό περιβάλλει μεγάλο μέρος των λατομικών μετώπων, των οδών λιθαγωγίας κ.α.. Αναδείχθηκε ο κίνδυνος που διατρέχουν οι αρχαιότητες, καθώς τόσο η εγκατάσταση των 14 ανεμογεννητριών ύψους 180 μέτρων, όσο και τα συνοδά έργα, θα προκαλέσουν σοβαρές ζημιές, αλλοίωση, ρύπανση, αισθητική όχληση,έως και καταστροφή τμήματος του αρχαιολογικού χώρου. Παράλληλα αναδείχθηκε η αναγκαιότητα για την προστασία και την ανάδειξη του χώρου, την αρχαιολογική κήρυξητου, την οριοθέτηση ζωνών απολύτου προστασίαςστον λόφο του Νημποριού, αλλά και την συνεχή μέριμνα από την μεριά της υπηρεσίας για τη διατήρηση του χώρου και την απρόσκοπτη πρόσβαση των επισκεπτών σε αυτόν. Η μέχρι τώρα πρόσβαση σταλατομικά μέτωπαΣτυρίας λίθου γίνεται εφικτή μέσω των πεζοπορικών μονοπατιών τα οποία συντηρεί ο Εξωραϊστικός Σύλλογος της περιοχής.

    Από τους εκπροσώπους των φορέων, κατατέθηκε αναλυτικός φάκελος με σχετικά έγγραφα και χάρτες για την πλήρη τεκμηρίωση και απόδειξη της μεγάλης αρχαιολογικής αξίας του χώρου, της επιβεβλημένης προστασίας του και της σημασίας που έχει τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της περιοχής .

    Η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων δεσμεύτηκε ότι η υπηρεσία θα μεριμνήσει για την άμεση προσωρινή οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου στο Νημποριό, την τελική αρχαιολογική κήρυξη του λόφου και την οριοθέτηση ζωνών αυξημένης προστασίας στα ρωμαϊκά λατομεία Στυριας λίθου.Παράλληλα, η κυρία Σταυρουλάκη, σε καταγγελία των φορέων για την τοποθέτηση ανεμομετρικών ιστών σε θέσεις της περιοχής, χωρίς την πρότερη ενημέρωση και την έγκριση της Εφορείας Αρχαιοτήτων, απάντησε ότι θα διερευνήσει το θέμα. Τέλος, από τη μεριά της Εφορείας Αρχαιοτήτων, αναδείχτηκε η ανάγκη συνεργασίας των φορέων με την υπηρεσία, ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες προστασίας του χώρου.

    Από τη μεριά μας, θα συνεχίσουμε τις πολύμορφες δράσεις μας, έως ότου αποτραπεί η εγκατάσταση του αιολικού πάρκου, προστατευθεί ο χώρος και αποδοθεί στους κατοίκους και τους επισκέπτεςτης περιοχής.

    · Τοπικό συμβούλιο Νέων Στύρων Δήμου Καρύστου Εύβοιας

    · Τοπικό συμβούλιο Στύρων Δήμου Καρύστου Εύβοιας.

    · Εξωραϊστικός και πολιτιστικός σύλλογος Νημποριού.

    · Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων (Σ.ΕΚ.Α).

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη