Ο κος Λεονάρδος και οι άλλοι (ντοκιμαντέρ του Νίκου Θεοδοσίου)

Ένας ντοκιμαντέρ για τους πλανόδιους κινηματογράφους.

Ποιοι ήταν οι «διαβατικοί» που γέμιζαν χαρά την ελληνική επαρχία;
«Πλανόδιους κινηματογραφιτζήδες» ονόμαζαν όλους εκείνους τους ιδιότυπους «γυρολόγους» που έφερναν στα χωριά και στις πλατείες όχι υφάσματα, ρούχα και σεντόνια αλλά… κινηματογράφο. Με τα αυτοκίνητα ή με μοτοσυκλέτες, ακόμη και με γαϊδουράκια οι τεχνικοί (απλοί άνθρωποι που έμαθαν πώς να προβάλλουν ταινίες) έφερναν τη μαγεία και το χαμόγελο στον πληθυσμό της υπαίθρου. Και εκείνοι έδιναν λίγες δραχμές ως αντίτιμο, και όταν δεν είχαν έφερναν κανένα αυγό ή τρόφιμα στους κινηματογραφιτζήδες, η επίσημη ονομασία των οποίων ήταν «διαβατικοί» όπως διαβάζουμε σε Βασιλικό διάταγμα (15/05/1956). Οι «διαβατικοί» κινηματογράφοι δεν είχαν όνομα, όπως οι σταθεροί, αλλά δανειζόντουσαν το όνομα του πλανόδιου κινηματογραφιτζή: του Ψυχούλη, του Αθανασόπουλου, του Αβόρανη κλπ.
Ο κινηματογράφος τότε δεν ήταν μόνο μέσο διασκέδασης, αλλά και πηγή πληροφόρησης- έτσι έβλεπε για παράδειγμα ο αγροτικός πληθυσμός τα νέα τραγούδια, τα νέα ρούχα ή χτενίσματα.
Περισσότερα για την ιστορία των διαβατικών μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο του Νίκου Θεοδοσίου (εδώ: https://bit.ly/3ialoAR), αλλά και να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ του «Ο Κος Λεονάρδος και οι άλλοι» που αποτελεί φόρο τιμή στους διαβατικούς: https://youtu.be/VB1Ns2tG5mM
 
προέλευση και περισσότερα: https://www.facebook.com/179868875431800/posts/4114424218642893/?sfnsn=mo

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη