Προοδευτική Εύβοια, 24 Δεκ. 21: Αιολική Επέλαση και Κύμη. Που βρισκόμαστε

ολόκληρη η εφημερίδα σε αρχείο pdf

To κείμενο της εφημερίδας:

Αιολική Επέλαση και Κύμη. Που βρισκόμαστε

Δεκέμβριος 2021

Λίγο πριν το κλείσιμο της χρονιάς βρισκόμαστε μερικά βήματα μπροστά (από πλευράς οργάνωσης μας και αύξησης της ενεργοποίησης πολιτών και συλλόγων κλπ) και μερικά βήματα πίσω (εν σχέσει με τα μεγέθη των επιθετικών επενδυτικών σχημάτων που απειλούν την περιοχή).

Εξηγούμαστε για το πρώτο: Η χρονιά είχε ξεκινήσει με 40 περίπου συλλόγους που υποστήριζαν το δικό μας αίτημα και προσπάθεια για την δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Κύμης-Δίρφυς, του μόνου με Ελατόδασος στο Αιγαίο. Ανάμεσα στις άλλες οικοσυστημικές αξίες της περιοχής που προτείνουμε (και ήδη δουλεύουμε μόνοι μας επ΄ αυτού), είναι και το γεγονός ότι πρόκειται για την περιοχή με το μεγαλύτερο δίκτυο καρστικών σχηματισμών στην Ελλάδα. Το αίτημα μας, για την δημιουργία του Εθνικού Πάρκου Κύμης-Δίρφυς το στηρίζουν περισσότεροι από 130 σύλλογοι της Εύβοιας.

Η χρονιά που λήγει, ξεκίνησε με την σπουδαία συμμετοχή στην Δημόσια Διαβούλευση, με περίπου 400 πρόσωπα και φορείς να λένε ΟΧΙ στην αιολική βιομηχανία του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ στην καρδιά του νησιού, αλλά και σε περιοχές της Καρυστίας. Και μέσα στο Νοέμβριο κατορθώσαμε την 2η μεγαλύτερη πανελλαδικά συμμετοχή (με 556  πρόσωπα και φορείς) στην Δημόσια Διαβούλευση για την ΜΠΕ της ΣΟΦΡΑΝΟ/ΕΛΛΑΚΤΩΡ, λέγοντας ΟΧΙ στην καταστροφή των αρχαιοτήτων των Στύρων-Νημποριού και των χωριών Μανίκια, Τραχήλι, Θαρούνια κλπ από τα έργα Διασύνδεσης στην Κεντρική Εύβοια.

Από την άλλη μεριά  οι εταιρείες ΑΠΕ μας έχουν βομβαρδίσει με νέα έργα σε κάθε βουνοκορφή του τόπου μας, αλλά ακόμη και στα ποτάμια μας: Οξύλιθος, επάνω στο ηφαίστειο, Καστρί Ποταμίας, Πετριές, Μακρυχώρι, Μανικιάτης (2 άδειες για υδροηλεκτρικά δίπλα στον καταρράκτη).

Και επιπλέον το περιβάλλον μόνιμα απειλούμενο από σκουπίδια, κεραίες κινητής τηλεφωνίας (στον Κατάβολο) και πλήθος άλλων απειλών.

Νίκες μικρές και σημαντικές υπάρχουν. Ήδη εξαναγκάσθηκαν να ανακαλέσουν την άδεια για τις δύο πιο “κραχτές” α/γ στον ΑΣΠΗΕ  του Οξυλίθου. Αυτές που τοποθετούντο σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από τον κρατήρα του ηφαιστείου και ξεπερνούσαν σε ύψος την κορυφή του. Αυτό έγινε μετά από την άσκηση Ενδικοφανούς Προσφυγής εκ μέρους μας, απευθυνόμενη προς την ΡΑΕ και συνυπογραφόμενη από 15 συλλόγους και πολίτες. Περιττό να πούμε ότι ακόμη περιμένουμε να δούμε την προσφυγή του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, για το ίδιο θέμα, σύμφωνα με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 7/10/2021.

Για το πολιτικό σύστημα του τόπου τα λόγια περιττεύουν. Έχει κάνει λίγα και άνευρα βήματα, υπό την πίεση των πολιτών και των κινημάτων, αλλά κυρίως αναλώνεται σε λόγια, κάποια ψηφίσματα και κινείται πάντοτε στον χώρο των δηλώσεων και υποσχέσεων και της ταυτόχρονης βαθιάς άγνοιας για το περιβάλλον. Οι λίγες εξαιρέσεις κάποιων εκλεγμένων που προσπαθούν και συνεργάζονται με το περιβαλλοντικό κίνημα δεν αλλάζουν σε τίποτε την αδράνεια και ευθύνη του τοπικού πολιτικού προσωπικού, είτε αυτοδιοικητικού είτε βουλευτών. Ο κόσμος γνωρίζει και καταλαβαίνει τι πράγματι συμβαίνει. Κατά βάσιν η τακτική τους είναι η εξής: Όταν η διαμαρτυρία και το πρόβλημα διογκώνεται έντονα για την πολιτική τους ασφάλεια (έτσι όπως την εννοούν) κάνουν δηλώσεις, είναι πρόθυμοι μέχρι και στον δρόμο να κατέβουν. Μόλις το ποτάμι ξεφουσκώσει, προφανώς σκέφτονται: “την γλυτώσαμε και αυτή την φορά με λίγα κούφια λόγια και υποσχέσεις, άστους αυτοί (οι “ανόητοι” πολίτες) ξεχνούν γρήγορα. Άλλωστε είναι πνιγμένοι και από τόσες έγνοιες. Δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι ουσιαστικό για το θέμα”

Και συμπληρώνω, ότι κατά την άποψή μου, ομοίως κινούνται και για κάθε περιβαλλοντικό θέμα: σκουπίδια, καμένα δάση, πλημμύρες, ΑΣΠΗΕ, φωτοβολταϊκά, μόλυνση, απειλές κατά των περιβαλλοντικών κινημάτων και προσώπων, προστασία αρχαιοτήτων, χωροταξία και πραγματικές περιοχές Natura 2000, κεραίες σε κάθε βουνοκορφή (άνω των 40 για τον δήμο Κύμης-Αλιβερίου), καύση σκουπιδιών (RDF) κλπ. Λες και όλα τα προηγούμενα δεν έχουν σημασία για τον πολιτισμό μας, για τον τρόπο ζωής και για αυτήν την περίφημη Δημόσια Υγεία (αυτή απειλείται μόνο από το γνωστό παθογόνο που είναι της μόδας και από τίποτε άλλο...)

Κλείνοντας όμως αυτό το σύντομο σημείωμα (και έχοντας τον βασικό προσανατολισμό μας στην Κεντρική Εύβοια και κυρίως στα μέρη της Κύμης), αναφέρουμε κάτι λίαν καλό, που θα είναι από τα μεγάλα πλεονεκτήματα μας από εδώ και πέρα: Τα μέρη μας, τα βουνά και οι κοιλάδες του τόπου μας, έχουν γίνει το καταφύγιο των μεγάλων αρπακτικών πτηνών της Εύβοιας, που οι πυρκαγιές της Βόρειας Εύβοιας και η Αιολική Βιομηχανία της Νότιας Εύβοιας εξόρισαν από τον τόπο τους.

Σεβαστείτε τα, προστατέψτε τα και καμαρώστε τα!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη