ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΣΠΠΕΝΚ – 7/1/2022 (προσφυγή στο ΣτΕ κατά ΤΕΡΝΑ στον Καφηρέα)

[ΕΠΠΠΟ: φυσικά και θέλουμε την προστασία της Νότιας Εύβοιας. Το έχουμε αποδείξει πολλαπλώς και διαχρονικά. Λίαν προσφάτως ουσιαστικά οργανώσαμε την Δημόσια Διαβούλευση για το Νημποριό και τα Στύρα. Μάλιστα πέρα από την επιστημονική και κινηματική δουλειά μας για το τελευταίο ζήτημα, ακόμη και τις τηλεδιασκέψεις καλύψαμε με δικά μας έξοδα.

ΟΜΩΣ το πιο κάτω θέμα και η αντιμετώπισή του πολλαπλώς πάσχει, πολλαπλώς μας έχεΐ ενοχλήσει και πολλαπλώς έγινε χωρίς ούτε καν την λήψη της γνώμης μας. Ευχόμαστε καλή επιτυχία, ΑΛΛΑ τα πράγματα ούτε προχωρούν, ούτε καλώς προχωρούν έτσι...]

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ (ΣτΕ) ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΟΡΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΤΕΡΝΑ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΌΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΕΑ




 Σύσσωμη η Εύβοια ξεσηκώνεται και απαιτεί ούτε μια ανεμογεννήτρια παραπάνω στη Νότια Εύβοια, ούτε μια ανεμογεννήτρια σε δασικές περιοχές, βουνοκορφές και προστατευόμενες περιοχές όλης της νήσου που έχουν γλιτώσει προς το παρόν από την αιολική λαίλαπα.
Το νησί μας έχει μπει από καιρό στο στόχαστρο των εταιρειών ΑΠΕ που θέλουν με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε όλες τις βουνοκορφές και τις δασικές περιοχές ανεξαρτήτου καθεστώτος προστασίας αυτών και χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον, την βιοποικιλότητα και τους αρχαιολογικούς θησαυρούς να το μετατρέψουν σε ενεργειακό κέντρο αιολικής ενέργειας.
Ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας (ΣΠΠΕΝΚ) πιστός στους καταστατικούς του σκοπούς συνεχίζει τον αγώνα του για την τήρηση της νομιμότητας στην άναρχη αδειοδότηση Αιολικών Σταθμών στη Νότια Εύβοια και ειδικά μέσα στην προστατευόμενη περιοχή όρους Όχη και στη ΔΕ Καφηρέως όπου είναι αδειοδοτημένοι συνολικά 42 αιολικοί σταθμοί. Για πρώτη φορά δεν είμαστε μόνοι σε δικαστικό αγώνα. Μαζί μας είναι πολλοί σύλλογοι και πολίτες από όλη την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα, γιατί ο αγώνας για την σωτηρία των ελληνικών βουνών από την υποβάθμιση και καταστροφή που θα υποστούν λόγω των αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, είναι ένας και αφορά όλη την χώρα.
Στα πλαίσια του κοινού αγώνα όλης της Εύβοιας, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, για αυτοδιάθεση και βιώσιμη ευημερία, σήμερα 7 Ιανουαρίου του 2022, δέκα Σύλλογοι της Νότιας, Κεντρικής και Βόρειας Εύβοιας, οκτώ Σύλλογοι και φορείς της περιοχής των Αγράφων και Ευρυτανίας και δύο Σύλλογοι της Αττικής με έννομο συμφέρον λόγω καταστατικων σκοπών, καθώς και δεκαοκτώ πολίτες (κάτοικοι Εύβοιας, Σκύρου, Αθήνας και Ευρυτανίας) ένωσαν τις δυνάμεις τους με τους επικεφαλείς έξι Παρατάξεων της Αντιπολίτευσης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και Περιφερειακούς Συμβούλους και κατέθεσαν προσφυγή ενώπιον του ΣτΕ κατά της τελευταίας τροποποίησης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Ορων που εξέδωσε το ΥΠΕΝ και η οποία αφορά το έργο συστοιχίας 18 αιολικών σταθμών στην ΔΕ Καφηρέως Δήμου Καρύστου.
Οι συνολικά 50 προσφεύγοντες κατά της αποφασης του ΥΠΕΝ προχώρησαν στη συγκεκριμένη ενέργεια διότι κατά παράβαση όλων των αρχών εδαφικού, αναπτυξιακού και περιβαλλοντικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ισχύουσας νομοθεσίας, καταλύονται όλες οι οικολογικές δομές της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000 του όρους Όχη, εφόσον έχουν αδειοδοτηθεί ήδη εκατοντάδες ανεμογεννήτριες διαφόρων εταιρειών, εντός και γύρω από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) και την Ειδική Ζώνη Διατήρησης της Φύσης (ΕΖΔ).
Η τελική αδειοδότηση της εταιρείας ΤΕΡΝΑ (Ενεργειακή Καφηρέως και Αιολική Καρυστίας Ευβοίας) και της πρώην RF ENERGY (τώρα ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Ομαλιές) μετά από διάφορες τροποποιήσεις Περιβαλλοντικών Ορων αμφισβητούμενης νομιμότητας, με 18 αιολικούς σταθμούς στην ευάλωτη περιβαλλοντικά περιοχή NATURA του Καφηρέα, θα καταλύσει όσες οικολογικές δομές έχουν απομείνει σε αυτήν την προστατευόμενη περιοχή του όρους Όχη, Δήμου Καρύστου. Να σημειώσουμε ότι συνολικά στον Δήμο Καρύστου έχουν αδειοδοτηθεί 670 ανεμογεννήτριες.
Εμείς τα μέλη του ΣΠΠΕΝΚ ευχαριστούμε τους συναγωνιστές της Εύβοιας και όλης της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, τους απλούς πολίτες και τις περιφερειακές παρατάξεις "Στερεά Υπεροχής", "Λαϊκή Συσπείρωση", "Ελεύθερη Στερεά", "Αριστερή Παρέμβαση στη Στερεά Ελλάδα", "Ενωτική Περιφερειακή Κίνηση" και "Πατρίδα μας η Στερεά" για την αμέριστη συμπαράσταση τους στον αγώνα μας.
Καλή Δύναμη σε όλους!

πηγή: https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=4195705440531723&id=1448192865283008 

---

Κάτοικοι της Εύβοιας προσφεύγουν μαζικά στο ΣτΕ: «Όχι» σε αιολικά πάρκα και ανεμογεννήτριες στην Εύβοια

πηγή:  https://www.lawandorder.gr/Article/175257/...Ji80

11/1/2022

Σωματεία, πολίτες και τοπική Αρχή της Εύβοιας, στρέφονται κατά των ανεμογεννητριών

Κατά της κατασκευής και λειτουργίας δέκα αιολικών πάρκων στην Εύβοια στρέφονται με προσφυγή που κατέθεσαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) 20 Σωματεία περιβαλλοντικού σκοπού, 30 πολίτες, περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδος και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καρύστου, Σκύρου, κ.ά..

Οι προσφεύγοντες ζητούν την ακύρωση απόφασης με την οποία τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και των αιολικών πάρκων, ισχύος 180 MW, μέσα σε περιοχές του Δήμου Καρύστου που εντάσσεται στο πρόγραμμα Natura.

Ειδικότερα, οι προσφεύγοντες στρέφονται κατά της από 4.11.2021 απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία τροποποιήθηκε υπουργική απόφαση του 2015. Με την τελευταία αυτή απόφαση εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα Αιολικών Πάρκων από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, συνολικής ισχύος 180 MW σε διάφορες τοποθεσίες του Δήμου Καρύστου.

Προβλέπεται να εγκατασταθούν 10 αιολικά πάρκα και 60 ανεμογεννήτριες

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η απόφαση του 2015 έχει τροποποιηθεί και πάλι κατά τα έτη 2016, 2017 και 2019.

Ωστόσο, στις 25.10.2019 τα αιολικά πάρκα έλαβαν άδειες εγκατάστασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και στις 21.1.2021 εκδόθηκαν βεβαιώσεις παραγωγού στο όνομα της παραπάνω εταιρείας. Στις βεβαιώσεις αυτές αναφέρεται ότι τα δέκα αιολικά πάρκα αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 225 MW, οι οποίοι χωροθετούνται στον Εύβοια και θα συνδεθούν μέσω ανεξάρτητης διασύνδεσης υψηλής τάσης στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας. Το όλο έργο έχει υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις του νόμου 4608/2019.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην προσφυγή, στις συγκεκριμένες περιοχές προβλέπεται να εγκατασταθούν 10 αιολικά πάρκα και 60 ανεμογεννήτριες συνολικής ισχύος 180 MW, να ανοιχθεί οδικό δίκτυο 29,5 χ.λ.μ., να εγκατασταθεί υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης 56 χ.λ.μ., να κατασκευαστούν 3 υποσταθμοί υψηλής τάσης, υπόγειο δίκτυο ρεύματος υψηλής τάσης 150MW μήκους 16 χ.λ.μ. και αντίστοιχο εναέριο μήκους 2,6 χ.λ.μ., υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλής τάσης μήκους 69 χ.λ.μ. περίπου και υπόγειο δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης επί οδοποιίας μήκους 1,2 χ.λ.μ. Ακόμη, προβλέπεται η λειτουργία10 εργοταξιακών χώρων, η εγκατάσταση 19 συγκροτημάτων παραγωγής σκυροδέματος αλλά και κινητή μονάδα επεξεργασίας προϊόντων εκσκαφής.

Στην αίτηση ακύρωσης που κατέθεσαν στο ΣτΕ, οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι η από 4.11.2021 απόφαση που προβλέπει την κατασκευή των 10 αιολικών παρκών είναι αντίθετη στην Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Σύνταγμα και τη νομοθεσία για τη προστασία του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.

Τέλος, αναφέρουν ότι τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν σε ζώνες προστασίας από το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, χωρίς τις δέουσες εγγυήσεις.

 

---


 

Σχόλια

  1. ΠΡΟΣΦΥΓΉ ΣΤΟ Σ.Τ.Ε ΓΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΔΕΚΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΆΡΚΩΝ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ
    11 Ιανουαρίου
    Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατατέθηκε από 20 Σωματεία περιβαλλοντικού σκοπού, 30 πολίτες, περιφερειακούς συμβούλους Στερεάς Ελλάδος και δημοτικούς συμβούλους του Δήμου Καρύστου κ.ά κατά της κατασκευής και λειτουργίας δέκα αιολικών πάρκων, ισχύος 180 MW στην Εύβοια και συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Καρύστου.
    Οι προσφεύγοντες ζητούν να ακυρωθεί η από 4.11.2021 απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος με την οποία τροποποιήθηκε υπουργική απόφαση του 2015 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα Αιολικών Πάρκων από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, συνολικής ισχύος 180 MW σε διάφορες τοποθεσίες του Δήμου Καρύστου.
    Η απόφαση του 2015 έχει τροποποιηθεί και πάλι κατά τα έτη 2016, 2017 και 2019.
    Σύμφωνα με πληροφορίες από newsit.gr, στις 25.10.2019 τα αιολικά πάρκα έλαβαν άδειες εγκατάστασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και στις 21.1.2021 εκδόθηκαν βεβαιώσεις παραγωγού στο όνομα της εν λόγω εταιρείας, στις οποίες αναφέρεται ότι τα δέκα αιολικά πάρκα αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 225 MW, οι οποίοι χωροθετούνται στην Εύβοια και θα συνδεθούν μέσω ανεξάρτητης διασύνδεσης υψηλής τάσης στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας. Το όλο έργο έχει υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις του νόμου 4608/2019.
    Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να:
    -Εγκατασταθούν 10 αιολικά πάρκα και 60 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 180MW,
    -Ανοιχθεί οδικό δίκτυο 29,5 χ.λ.μ.,
    -Εγκατασταθεί υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης 56 χ.λ.μ.,
    -Κατασκευαστούν 3 υποσταθμοί υψηλής τάσης,
    -Υπόγειο δίκτυο ρεύματος υψηλής τάσης 150MW μήκους 16 χ.λ.μ. και αντίστοιχο εναέριο μήκους 2,6 χ.λ.μ.,
    -Υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλής τάσης μήκους 69 χ.λ.μ. περίπου,
    -Υπόγειο δίκτυο εναλλασσόμενου ρεύματος υψηλής τάσης επί οδοποιίας μήκους 1,2 χ.λ.μ. και
    -Λειτουργία 10 εργοταξιακών χώρων, εγκατάσταση 19 συγκροτημάτων παραγωγής σκυροδέματος και κινητή μονάδα επεξεργασίας προϊόντων εκσκαφής.
    Όλοι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι τα επίμαχα έργα παραβιάζουν τις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης για την προστασία του περιβάλλοντος σε Ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που πηγάζουν από το άρθρο 191 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 24 του Συντάγματος.
    Ακόμα υποστηρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν (όρος Όχη, κάμπος Καρύστου, ακρωτήρι Καφηρεύς, κ.λπ.) σε ζώνες προστασίας από το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, χωρίς τις δέουσες εγγυήσεις, πολύ μάλιστα όταν τα λαμβανόμενα μέτρα είναι ελλιπή.
    Παράλληλα, παραβιάζεται η φέρουσα ικανότητα του Δήμου Καρύστου και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, ενώ οι προβλεπόμενες κατασκευές είναι αντίθετες με το περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος.

    https://www.facebook.com/100064419125039/posts/296344729189496

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΣΎΣΣΩΜΗ Η ΠΕΡΙΦΈΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΙΟΛΙΚΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΊΑΣ ΤΗΣ ΤΕΡΝΑ ΣΤΟΝ ΚΑΦΗΡΈΑ
    Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν 20 σωματεία περιβαλλοντικού σκοπού και 30 πολίτες Ευβοείς, μεταξύ των οποίων είναι περιφερειακοί σύμβουλοι Στερεάς Ελλάδος και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Καρύστου, Σκύρου, κλπ και ζητούν να ακυρωθεί η από 4.11.2021 απόφαση του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του υπουργείου Περιβάλλοντος, με την οποία τροποποιήθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα αιολικών πάρκων, ισχύος 180 MW στην Εύβοια και συγκεκριμένα σε περιοχές του Δήμου Καρύστου. Και ζητούν να ακυρωθεί ως αντίθετη στην Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΛΕΕ), το Σύνταγμα και τη νομοθεσία.
    Με την προσβαλλόμενη απόφαση τροποποιήθηκε υπουργική απόφαση του 2015 με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία δέκα αιολικών πάρκων από την εταιρεία ΤΕΡΝΑ, συνολικής ισχύος 180 MW σε διάφορες τοποθεσίες του Δήμου Καρύστου.
    Αναλυτικότερα, όπως υποστηρίζουν οι προσφεύγοντες, στις 25.10.2019 τα αιολικά πάρκα έλαβαν άδειες εγκατάστασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος και στις 21.1.2021 εκδόθηκαν βεβαιώσεις παραγωγού στο όνομα της εν λόγω εταιρείας, στις οποίες αναφέρεται ότι τα δέκα αιολικά πάρκα αποτελούν τμήμα ενός ενιαίου έργου αιολικών σταθμών συνολικής ισχύος 225 MW, οι οποίοι χωροθετούνται στον Εύβοια και θα συνδεθούν μέσω ανεξάρτητης διασύνδεσης υψηλής τάσης στο σύστημα της ηπειρωτικής χώρας. Το όλο έργο έχει υπαχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις του νόμου 4608/2019.
    Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται να εγκατασταθούν 10 αιολικά πάρκα και 60 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 180 MW, να ανοιχθεί οδικό δίκτυο 29,5 χλμ, να εγκατασταθεί υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης 56 χλμ, να κατασκευαστούν 3 υποσταθμοί υψηλής τάσης, να κατασκευαστεί υπόγειο δίκτυο ρεύματος υψηλής τάσης 150MW μήκους 16 χλμ και αντίστοιχο εναέριο μήκους 2,6 χλμ, όπως και υποθαλάσσιο δίκτυο υψηλής τάσης μήκους 69 χλμ, περίπου, κλπ.
    Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι τα επίμαχα έργα παραβιάζουν τις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης για την προστασία του περιβάλλοντος σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο που πηγάζουν από το άρθρο 191 της ΣΛΕΕ και το άρθρο 24 του Συντάγματος.
    Σε άλλο σημείο, υποστηρίζουν ότι τα αιολικά πάρκα θα κατασκευαστούν (όρος Όχη, κάμπος Καρύστου, ακρωτήρι Καφηρεύς, κλπ) σε ζώνες προστασίας από το πανευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, χωρίς τις δέουσες εγγυήσεις, ενώ παραβιάζεται η φέρουσα ικανότητα του Δήμου Καρύστου και το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού.

    https://www.facebook.com/groups/1624864881132329/permalink/3142234202728715/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη