Οίτη - ΜΠΕ για Μακρυράχη & Ξεροβούνι2

[ΕΠΠΠΟ: όλα υπό συνεχή απειλή. Προηγούμενο σχετικό από εμάς: Δελτίο Τύπου από την Οίτη για την κατάθεση Αίτησης Ακυρώσεως στο ΣτΕ]

Σε πλήρη εξέλιξη η μεθόδευση εγκατάστασης αιολικών σταθμών στην Οίτη. Κι εμείς "Περιμένοντας τον Γκοντό"∙ και περιμένοντας την περίφημη αναθεώρηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, περιμένοντας τις δυσθεώρητες Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες για τις Προστατευόμενες Περιοχές, περιμένοντας να πρυτανεύσει η λογική στα κονκλάβια της εξουσίας και του αθηνοκεντρικού συστήματος, περιμένοντας τον υπουργό, τον κ Σταικούρα, να μας απαντήσει μετά τη συνάντηση που είχαμε μαζί του στο γραφείο του στη Λαμία στις 18 Οκτωβρίου 2021 (μας είπε σε 20 μέρες θα μας απαντήσει), περιμένοντας τους βουλευτές και τα κόμματα να πάρουν θέση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους και τις δικές τους πρωτοβουλίες. Η ανθρώπινη αντιπαράθεση με τη φύση και η απληστία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα. Να δούμε πότε θα γεμίσουν κάποιοι τις τσέπες τους για να την αφήσουν ήσυχη. Γενικά περιμένοντας…
Αναρτήθηκε στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο και η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τους δύο Αιολικούς Σταθμούς που μεθοδεύουν να εγκαταστήσουν στις θέσεις ΜΑΚΡΥΡΑΧΗ και ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ2 και η διαβούλευση κλείνει στις 5 Μαίου 2022.
Θυμίζω ότι είναι σε εξέλιξη - και ολοκληρώνεται στις 25/3/2022 - η διαβούλευση για τη ΜΠΕ του ΑΣΠΗΕ στη θέση ΞΕΡΟΒΟΥΝΙ1 και η διαβούλευση για τον ΑΣΠΗΕ στη θέση ΠΥΡΓΟΣ, η οποία ολοκληρώνεται την 1η Απριλίου 2022.
Όλοι πρέπει να καταθέσουμε τις αντιρρήσεις μας στη διαβούλευση. Τις επόμενες ώρες θα είναι στη διάθεσή μας οι αντιρρήσεις της Κίνησης Πολιτών και η διαδικασία εγγραφής στο Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο για να καταθέσει κάποιος το σχόλιο του ή το Δ11 της αντίρρησης
 

Σχόλια

  1. Κίνηση Πολιτών για την προστασία της Οίτης
    22 Δεκεμβρίου 2022 ·
    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
    Τα σχέδια για ανεμογεννήτριες στην Οίτη δεν θα περάσουν!
    Ως «Κίνηση Πολιτών για την Προστασία της Οίτης» θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε για τις προσφυγές και την πορεία των νομικών προσπαθειών αναφορικά με την ακύρωση των σχεδίων για την εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στην Οίτη.
    Η Αίτηση Ακύρωσης του Δήμου Λαμίας κατά της ΑΕΠΟ της εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΙΤΗΣ ΕΠΕ» - είναι η εταιρεία που μεθοδεύει την εγκατάσταση επτά (7) ανεμογεννητριών συνολικής ισχύος 35,5 MW στη θέση «ΤΟΥΡΛΑ-ΒΛΙΤΟΤΣΟΥΜΑΡΟ» - ενώπιον του ΣτΕ, προσδιορίστηκε να εκδικασθεί στις 14.6.2023. Η Αίτηση Ακύρωσης των συλλόγων και των πολιτών κατά της ίδιας ΑΕΠΟ προσδιορίστηκε να εκδικασθεί στις 20.9.2023. Παράλληλα, προσδιορίστηκε η Αίτηση Ακύρωσης του Δήμου κατά της Τροποποιητικής Βεβαίωσης Παραγωγού της ίδιας εταιρείας «ΑΙΟΛΙΚΗ ΟΙΤΗΣ ΕΠΕ» ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου για τις 17.2.2023.
    Ως προς την τροποποιητική Βεβαίωση Παραγωγού - με την οποία η εταιρεία αύξησε την εγκατεστημένη ισχύ του ΑΣΠΗΕ από 34,5 MW σε 35 MW και άλλαξε τον αριθμό και τον τύπο των ανεμογεννητριών του αιολικού σταθμού, από δεκαπέντε (15) α/γ ισχύος 2,3 MW εκάστη με διάμετρο πτερωτής 82,0 μέτρα, σε επτά (7) α/γ ισχύος 5,0 MW εκάστη με διάμετρο πτερωτής 158,0 μέτρα. Οι προηγούμενες α/γ είχαν ύψος πυλώνα 78 μέτρα. Εννοείται ότι ανάλογα αυξάνεται και το ύψος του πυλώνα, που σημαίνει ότι το συνολικό ύψος κάθε ανεμογεννήτριας θα περάσει τα 200 μέτρα, με τα αντίστοιχα συνοδά έργα και τους δρόμους πρόσβασης! - θα πρέπει να υποβληθεί καινούργια Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η καινούργια Μελέτη θα πρέπει να τεθεί ξανά σε δημόσια διαβούλευση, δεδομένου ότι οι τροποποιήσεις είναι το ίδιο σημαντικές ως προς τα μεγέθη και τις επιπτώσεις.
    Αναφορικά με τους τέσσερεις Αιολικούς Σταθμούς (ΑΣΠΗΕ) της εταιρείας «GREEN VELOCITY» συμφερόντων Πετρόχειλου, εκδικάσθηκαν οι Αιτήσεις Ακύρωσης του Δήμου ενώπιον του Διοικητικού Εφετείου κατά των Βεβαιώσεων Παραγωγού για τους δύο ΑΣΠΗΕ στις θέσεις «Πύργος» και «Ξεροβούνι 1» στις 21.10.2022, και αναμένουμε την έκδοση Απόφασης. Οι δύο άλλες Αιτήσεις Ακύρωσης για τις θέσεις «Μακρυράχη» και «Ξεροβούνι 2» εκδικάζονται στις 20.1.2023.
    Συνεχίζουμε! Ξέρουμε ότι ο αγώνας είναι άνισος, γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα και ποικίλα. Όλα όμως ανατρέπονται με τη θέληση και την κοινή αντιμετώπιση. Καλούμε ακόμα μια φορά τα κόμματα, τους βουλευτές, την αυτοδιοίκηση, τους περιφερειακούς και τοπικούς φορείς, τους πολίτες αυτού του τόπου, να πάρουν θέση και να σταθμίσουν τις ευθύνες τους. Τι θέλουν να γίνει στην Οίτη;
    Η ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
    ΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ
    ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΟΙΤΗΣ
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02ZcJiA9neCV4xQ2Lw5kkmyo1qKKxD6moz2ftqQ8hxwb2zPFzqzKxQGynE18tqfuDZl&id=167496946646367

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυναμικό «όχι ανεμογεννήτριες στην Οίτη». Στο πλευρό συλλόγων και φορέων κλιμάκιο του ΚΚΕ (ΦΩΤΟ)

    Στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν σύλλογοι και φορείς ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο βουνό της Οίτης, συμμετείχε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη μέλος της ΚΕ του Κόμματος, υποψήφιο βουλευτή Φθιώτιδας και περιφερειακό σύμβουλο Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση, την Κυριακή 23 Απρίλη.

    Άνθρωποι κάθε ηλικίας από διάφορες περιοχές της χώρας, εκπρόσωποι Επιτροπών Αγώνα, μέλη ορειβατικών και περιβαλλοντικών συλλόγων, ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών για την προστασία της Οίτης, δίνοντας μαζικό παρών στην πορεία διαμαρτυρίας και απαιτώντας να σταματήσει το έγκλημα με την εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Η συνάντηση είχε οριστεί στη θέση «Βρύζες» στην Καλοσκοπή Φωκίδας και οι συμμετέχοντες περπάτησαν μέχρι την κορυφή «Πυργάκι» της Οίτης.

    Να θυμίσουμε ότι στην Οίτη, βουνό που φιλοξενεί έναν από τους δέκα εθνικούς δρυμούς της χώρας, με Προστατευόμενη Περιοχή NATURA, με ιδιαίτερα πλούσια και σπάνια χλωρίδα και πανίδα, αλλά και ιδιαίτερα πλούσια ιστορία, βρίσκονται στη διαδικασία αδειοδότησης πέντε συνολικά αιολικοί σταθμοί 28 ανεμογεννητριών σε υψόμετρα από 1.700 έως 2.100 μ.

    Χαιρετίζοντας την κινητοποίηση και δηλώνοντας την στήριξη του ΚΚΕ στους αγώνες για την προστασία της Οίτης αλλά και όλων των βουνών της Στερεάς Ελλάδας και της χώρας, ο Κώστας Μπασδέκης, επισήμανε ότι η επέλαση των ανεμογεννητριών και των φωτοβολταϊκών βασίζεται στο νομοθετικό πλαίσιο που έχουν ψηφίσει ολες οι κυβερνήσεις και το οποίο επιτρέπει να γίνονται εγκαταστάσεις παντού και όπου εξυπηρετεί την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων της Ενέργειας.

    Στο χαιρετισμό του ο Κώστας Μπασδέκης στάθηκε επίσης στην προσπάθεια χειραγώγησης των τοπικών κοινωνιών είτε μέσα από τα λεγόμενα αντισταθμιστικά οφέλη είτε μέσα από την περιφερειακή και τοπική διοίκηση. «Θέλουν να δημιουργήσουν συνενόχους», σημείωσε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη δραστηριότητα δεν δημιουργεί μόνο σοβαρά προβλήματα στο περιβάλλον, αλλά και στον ίδιο το λαό, που από τη μία πληρώνει την ηλεκτρική ενέργεια ως πανάκριβο εμπόρευμα, και από την άλλη, δεν έχει πρόσβαση στα δάση και στα βουνά που του ανήκουν.

    «Σήμερα αυτό που διακυβεύεται είναι: Ή οι ζωές μας ή τα κέρδη τους. Και σε αυτόν τον αγώνα εμείς θα δώσουμε από τη δική μας πλευρά όλες μας τις δυνάμεις. Γιατί μόνο μέσα από τους αγώνες θα έρθουν θετικά αποτελέσματα για το λαό», τόνισε ο Κώστας Μπασδέκης, καταλήγοντας.
    https://www.902.gr/eidisi/politiki/327295/dynamiko-ohi-anemogennitries-stin-oiti-sto-pleyro-syllogon-kai-foreon

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη