21 Μαρτίου 2022! Πρώτη ημέρα της Άνοιξης με δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις για την ιστορία

Δύο σημαντικές εκδηλώσεις για σήμερα. Και μάλιστα από φίλους και συνεργάτες μας.

Στην Χαλκίδα και στο Διαδίκτυο:

1.

Λαογραφικό Μουσείο Χαλκίδας της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών: Στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 συνδιοργανώνει με τον Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. εκδήλωση με θέμα «Η ΧΑΡΤΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ του 1797 και Ο ΡΗΓΑΣ»
Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022 ώρα 18:30 στο Θέατρο Παπαδημητρίου στην Χαλκίδα 

2.

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, ώρα 18:00


Τίτλος:

Από τον Αδάμ στον Οσμάν: η μυθο-γενεαλογία στην υπηρεσία του Οίκου του Οσμάν

 

Περίληψη:

Τι σχέση έχει ο βιβλικός Αδάμ με τον ιδρυτή της οθωμανικής δυναστείας, Οσμάν Γαζή; Σε αυτό το ερώτημα απαντά αυτή η διάλεξη καθώς εξετάζεται ο τρόπος που οι Οθωμανοί προσελάμβαναν το παρελθόν τους μέσα από τη διαδικασία παραγωγής εκ μέρους τους γενεαλογικών δένδρων τα οποία  παρίσταναν κατά το 16ο, 17ο και 18ο αιώνα την οθωμανική δυναστεία ως απευθείας απογόνους του βιβλικού Αδάμ και άλλων βιβλικών και κορανικών προφητών, αλλά και μυθικών ηγεμόνων της περσικής μυθο-ιστορίας. Έτσι, μέσα από την εκ μέρους τους χειραγώγηση της μυθο-γενεαλογίας οι Οθωμανοί ανταποκρίνονταν στις προκλήσεις των Σαφαβίδων Σιιτών ηγεμόνων του Ιράν ώστε να αποδείξουν την ανωτερότητα της οθωμανικής δυναστείας και της οθωμανικής Πολιτείας.

 

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Δημήτριος Λαμπράκης είναι πολιτικός επιστήμων και ιστορικός με ειδίκευση στην οθωμανική ιστορία. Αποφοίτησε από το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου το 2009 από όπου επίσης απέκτησε και τον μεταπτυχιακό τίτλο ειδίκευσης του στην Νεότερη και Σύγχρονη Ιστορία το 2011. Μετέβη στην Αγγλία και πραγματοποίησε τον κύκλο των διδακτορικών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Birmingham από όπου κι έλαβε τον τίτλο του Διδάκτορα Οθωμανικής Ιστορίας το 2017. Ασχολείται ενεργά με την έρευνα στους τομείς της οικονομικής, πολιτικής και πολιτισμικής ιστορίας της οθωμανικής Πολιτείας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον κλάδο της οθωμανικής μυθο-γενεαλογίας και ιστοριογραφίας.

Δρ. Κωνσταντίνος Δ. Πολίτης, Πρόεδρος Δ.Σ.
Ελληνική Εταιρεία Σπουδών Εγγύς Ανατολής
Χαρώνδα 12, Χαλκίδα 34133 Τηλ: +30 22210 77209
www.hsnes.org
Αστική Μη Κερδοσκοπική Μη Κυβερνητική
Εταιρεία, ΑΦΜ: 997592872

 Αφιέρωμα στο 1821

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη