ένα βασικό σχόλιο για την Δημόσια Διαβούλευση

Θεμελιώδη πράγματα...

Η ΜΠΕ αφορά το ενταγμένο στις στρατηγικές επενδύσεις σύνολο ΑΣΠΗΕ του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ και των εταιρειών-βιτρίνα ή θυγατρικών ή εξαγορασμένων (Enercoplan, Ευβοϊκός Βορέας, ΣΟΦΡΑΝΟ) και σκοπεύει να καταλάβει το τελευταίο μέρος του νησιού της Εύβοιας, που ακόμη έχει σωθεί από βάρβαρη ανάπτυξη και βιομηχανικές ΑΠΕ κλπ.

Οι ΑΠΕ -ακόμη και στον βαθμό που μπορεί να είναι χρήσιμες ενεργειακά- όμως είναι βαριά βιομηχανικά έργα, απαιτούν μόνιμη λειτουργία κλασσικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής και έχουν υψηλό κόστος που συνήθως κρύβεται κάτω από το ευφυολόγημα για τον φτηνό αέρα.

Καμία λογική δεν υπάρχει στο να σκοτώνεις Δάσος για να βάλεις αιολικά “πάρκα”.

Ο κόσμος για να σωθεί από την όποια κλιματική αλλαγή πρώτα απ΄ όλα χρειάζεται δάση και βιοποικιλότητα.

Η Κεντρική Εύβοια έχει δάση, σε ορισμένες περιοχές άνω του 85 %, το μεγαλύτερο αλλά και μοναδικό δάσος με έλατα σε ολόκληρο το Αιγαίο, αρχαίες καστανιές και χιλιόχρονα πλατάνια, μανιτάρια και βότανα, χλωρίδα και πανίδα μοναδικά (πουλιά, ερπετά, θηλαστικά κα).

Η περιοχή, από τα βουνά της Κύμης, τα Κοτύλαια και το Μαυροβούνι, μέχρι την Στενή και την Δίρφυ, την Σκοτεινή και το Ξηροβούνι και νότια την περιοχή της Σέτας, την Αμπουδιώτισσα κλπ είναι η ζωντανή καρδιά της Εύβοιας!

Ιδίως μετά την βιβλική καταστροφή του Αυγούστου του 2021, όπου πάνω από μισό εκατομμύριο στρέμματα δάσους (550.000 στρ) κάηκαν σε ελάχιστες ημέρες, τα δάση και η φύση στο κέντρο του νησιού πρέπει να φυλαχθούν ως εθνικός θησαυρός και ως μήτρα αναγέννησης της φύσης και καταφύγιο της άγριας ζωής. Επιπλέον αφού νότια από τον την Βάθια μέχρι την Κάρυστο ήδη λειτουργούν πάνω από 630 ανεμογεννήτριες και σε κατασκευή βρίσκονται πολύ περισσότερες από 100 α/γ και η Εύβοια παράγει πολύ περισσότερο από το 12,5 % της αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα, κανένα άλλο τέτοιο έργο δεν χωράει στο νησί.

Οι δρόμοι που σχεδιάζονται ξεπερνούν τα 100χλμ. Τα υπόλοιπα έργα, οι εκχερσώσεις, οι κατασκευές, τα κτίρια, τα καλώδια, κλπ θα καταστρέψουν τον τελευταίο πνεύμονα του νησιού.

Ούτε δρόμους, ούτε ΑΠΕ, ούτε οποιοδήποτε άλλο αντιπεριβαλλοντικό έργο στην Κεντρική Εύβοια δεν πρέπει να γίνει.

Μόνο δραστηριότητες αγροτικές, δασικές, μελισσοκομικές και ήπιου τουρισμού και αναψυχής πρέπει να αναπτύσσονται. Και αυτές με απόλυτο σεβασμό στην Φύση και τις τοπικές κοινωνίες.

Θέλουμε να σωθεί και να μείνει καθαρή και απαλλαγμένη από κάθε βιομηχανική δραστηριότητα και ΑΠΕ η περιοχή μας. Καμία άλλη περιβαλλοντική καταστροφή δεν μπορεί να αντέξει η Εύβοια!

Προηγούμενο σχετικά:  

Δελτίο Τύπου για την ΜΠΕ του Ελλάκτωρα-Ευβοϊκού Βορέα   

H MΠΕ του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ-Ευβοϊκού Βορέα στην Κεντρική Εύβοια

Κύμη - Κοτύλαια - Δίρφυς - Σέτα: η ΜΠΕ του ΑΣΠΗΕ της στρατηγικής καταστροφής από τον ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ-ΕΥΒΟΪΚΟ ΒΟΡΕΑ (Enercoplan)

φωτ. ΓΒ και ΓΡ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη