Υπόμνημα προς το ΥΠΕΝ (Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης) για την ΜΠΕ της Ευβοϊκός Βορέας Α.Ε. (ΕΛΛΑΚΤΩΡ - Κεντρ. Εύβοια)

 Η αρχή του Υπομνήματος: 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Υπόμνημα

των



1) Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, με έδρα την Ενορία Κύμης

2) Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης, με έδρα την Κύμη

3) ... 

Και τα συμπεράσματα του τέλους:

ΙΣΤ) Συμπεράσματα

Είναι παράλογο να καταστρέφουμε τα τελευταία Δάση, περιοχές Natura, Τοπία, Οικοσυστήματα, καταφύγια άγριας ζωής ενός νησιού που έχει φθάσει σε τραγική κατάσταση περιβαλλοντικά.

Την εικόνα στο νησί αναπαριστά πολύ καλά η πιο κάτω εικόνα – αφίσα που κυκλοφόρησε κατά την διάρκεια της Δημοσίας Διαβουλεύσεως, η οποία έφθασε στο απόλυτο ρεκόρ συμμετοχών στην Ελλάδα, περίπου 1000, βλ. εικόνα 33.


Εικόνα 33. Αφίσα που δείχνει την τριμερή περιβαλλοντική κατάσταση της Εύβοιας

Αυτό που στην πραγματικότητα έχει σημασία είναι η διατήρηση του φυσικού πλούτου του οικοσυστήματος της περιοχής και η ενίσχυση του ήδη ισχύοντος καθεστώτος (περιοχή NATURA κλπ). Δεν είναι τυχαίο που ήδη πριν την ολέθρια καταστροφή του Αυγούστου 2021, περισσότεροι από 130 Συλλογικοί Φορείς ζητούσαν διακοπή κάθε έργου βΑΠΕ σε Εύβοια και Σκύρο και δημιουργία Εθνικού Πάρκου/Δρυμού Κεντρικής Εύβοιας.

Τέλος τονίζεται ότι για το έργο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποέργο του οποίου είναι αυτό της ΕΥΒΟΪΚΟΣ ΒΟΡΕΑΣ Α.Ε. έχουν υποβληθεί άνω των 10 Ενδικοφανών Προσφυγών-Αιτήσεων Αναθεωρήσεως και Δύο Αιτήσεις Ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ. Τα ίδια ισχύουν για το τμήμα του έργου που αφορά την περιοχή των Στύρων – Νημποριού, όπου καταπατούνται και αρχαιολογικοί χώροι. Σωρεία Ενδικοφανών Προσφυγών και 4 Αιτήσεις Ακυρώσεως ενώπιον του ΣτΕ.

Ο λόγος είναι απλός για όλα τα προηγούμενα: Κανένας Ευβοέας με στοιχειώδη περιβαλλοντική συνείδηση, γνώση του τόπου και επιθυμία για να ζει σε αυτό τον τόπο δεν μπορεί να θεωρήσει ότι τα έργα αυτά (της συγκεκριμένης ΜΠΕ και οποιασδήποτε πλέον άλλης ανάλογης) χωρούν στο νησί που παράγει άνω του 12% της Αιολικής Ενέργειας στην χώρα και έχει υποστεί την μεγαλύτερη σχετική επιβάρυνση. Σύμφωνα δε με επικαιροποιημένα στοιχεία της ΡΑΕ η Εύβοια πλέον παράγει το 20% της αιολικής ενέργειας της χώρας.

Τίποτε από τα ανωτέρω δεν άξιζε της προσοχής της ΜΠΕ και δεν το αντελήφθησαν οι συντάκτες;

Η ΜΠΕ μόνο και μόνο για αυτούς τους λόγους και την απόκρυψη όλων αυτών των στοιχείων, την ελλειμματική και υποκριτική παρουσίαση των υπολοίπων και τα αυθαίρετα και αντίθετα και προς το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο συμπεράσματά της ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΓΙΑΤΙ ΘΥΣΙΑΖΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΑΣΟΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ ΣΤΗΝ ΒΑΡΕΙΑ ΑΙΟΛΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ πρέπει εν συνόλω να απορριφθεί.

Ως εκπρόσωπος των υποβαλλόντων το Υπόμνημα

Υπογραφή




 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη