Πανελλαδικές αντιδράσεις για το αίσχος που επίκειται στην Κεντρική Εύβοια!

Elliniki Ornithologiki Etaireia

 
 
Σε κίνδυνο οι τελευταίοι θύλακες άγριας ζωής της Εύβοιας!
Εάν επισκεφτείτε τους επόμενους μήνες την κεντρική #Εύβοια, να έχετε στο νου σας πως πιθανώς να είναι η τελευταία φορά που θα απολαύσετε τα μαγευτικά τοπία που προσφέρουν τα βουνά της: η #Δίρφη, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια Όρη.
Με μια αδιανόητη απόφαση, λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα της -μόλις πέρυσι καμένης από άκρη σε άκρη- Βόρειας και της -ήδη πλήρως αλλοιωμένης από την αιολική βιομηχανία- Νότιας Εύβοιας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έδωσε άδεια για 51 ανεμογεννήτριες ύψους 150 (!) μέτρων στο κεντρικό τμήμα του νησιού, με περισσότερες από τις μισές εντός της περιοχής #NATURA (Ζώνης Ειδικής Προστασίας) GR2420011 και ακόμα περισσότερες εντός της Σημαντικής Περιοχής για τα Πουλιά GR111 «Όρη κεντρικής Εύβοιας»!
 Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ έχουν κατατεθεί επίσημα στο #ΥΠΕΝ οι Ειδικές Περιβαλλοντικές Μελέτες (ΕΠΜ) για τις περιοχές #NATURA και της Στερεάς Ελλάδας: αντί δηλαδή να σπεύσει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιοποίησης, διαβούλευσης και τελικής υποβολής των #ΕΠΜ για να διαπιστωθεί ποιες χρήσεις μπορούν να συνυπάρχουν με τις ανάγκες προστασίας των περιοχών NATURA, το Υπουργείο χρονοτριβεί μέχρι να «προλάβουν» να αδειοδοτηθούν έργα καταφανώς ασύμβατα με μία προστατευόμενη περιοχή και να δημιουργηθούν τετελεσμένα!
Δεν είναι υποκριτικό από τη μία το ΥΠΕΝ να αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι πλέον 1η ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες στον ρυθμό κατακερματισμού της γης, που στα βουνά ειδικά οδηγεί σε απώλεια ενδιαιτημάτων, μειώσεις πληθυσμών και τοπικές εξαφανίσεις ειδών, και από την άλλη να είναι το ίδιο το Υπουργείο που εντείνει αυτή τη δυσμενή κατάσταση, προχωρώντας στην αδειοδότηση αυτών των εκτός λογικής και κλίμακας έργων στον ορεινό χώρο;!
Πρέπει επιτέλους να γίνει συνείδηση σε όλους πως, όπως ακριβέστατα διατυπώνει και η BirdLife International προωθώντας την επιτακτική ανάγκη χαρτογράφησης ευαισθησίας στον ενεργειακό σχεδιασμό, «οι ΑΠΕ δεν είναι πραγματικά "πράσινες" όταν δεν γίνονται οι απαιτούμενες ενέργειες να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις για τη βιοποικιλότητα».
---

Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΔΣ ΤΟΥ ΑΟΣ
 
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε τα αιολικά πάρκα σε Δίρφη-Ξεροβούνι και Κεντρική Εύβοια. Αυτό πρακτικά σημαίνει, όπως φαίνεται στον χάρτη της χωροθέτησης, ότι καταστρέφεται όλη η ανατολική πλευρά της Δίρφης απο το σημείο που ξεκινά η κλασσική διαδρομή της ράχης και δεξιά, μέχρι πάνω από τους Στρόπωνες. Καταστρέφεται όλο το τμήμα από το διάσελο Δίρφης-Ξεροβουνίου ως τη βάση του Ξεροβουνίου και κόβεται μέγαλο μέρος του πανέμορφου ελατόδασους Νatura. Και στη νοτιοδυτική πλευρά του βουνού προβλέπεται και άλλο αιολικό πάρκο. Δεν υπάρχουν λόγια για το έγκλημα που θα συντελεστεί και δεν χρειάζονται άλλωστε. Είναι η ώρα των πράξεων. Ο Αθηναϊκός Ορειβατικός Σύλλογος θα κάνει ό,τι μπορεί για να το αποτρέψει, σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και οργανώσεις. Εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσουμε σειρά δράσεων για το σκοπό αυτό, με πρώτη και κατεπείγουσα τη συλλογή χρημάτων για την άμεση προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αναστολή των επικείμενων έργων μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης. Σε αυτήν την προσπάθεια χρειαζόμαστε την στήριξη όλων των μελών και φίλων του συλλόγου, τη συνεργασία όλης της ορειβατικής- αναρριχητικής κοινότητας. Δεν είναι ώρα για μοιρολατρία και ηττοπάθεια. Σας θέλουμε όλους μαζί μας, χαμένοι είναι μόνο οι αγώνες που δεν δίνονται.
---

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη