ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ & ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Η περίπτωση της Καρυστίας, του Ανδριανού Γκουρμπάτση (& η απάντηση της ΕΛΕΤΑΕΝ)

[ΕΠΠΠΟ: Για το παρακάτω μέχρι τώρα υπήρχαν φήμες και μία σελίδα που κατά καιρούς κυκλοφορούσε. Πρόσφατα έγινε αναφορά στο περιβαλλοντικό φεστιβάλ Χαλκίδας.

ΤΩΡΑ: αρχίζει να φαίνεται ότι δεν ήταν και τόσο "ψεκασμένοι" αυτοί που έκαναν αναφορά στο θέμα.

Τους ζητάμε συγγνώμη!

Mετά από την Μελέτη του Ανδρ. Γκουρμπάτση ακολουθεί η θέση-απάντηση της ΕΛΕΤΑΕΝ για το θέμα και η ανταπάντηση του ιδίου]

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΣΤΙΑ 

 ανωτέρω σε δικό μας αρχείο για λόγους ασφαλείας

Μόλις ολοκληρώθηκε η μελέτη για εγκλήματα εμπρησμού στην Καρυστία από τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, ειδικό ερευνητή. 

Το έτος 2001 είχε υπάρξει μια απόρρητη έκθεση για την συσχέτιση αδειών σε αιολικά και πυρκαγιές την οποία είχε υπογράψει ο ίδιος ως αρμόδιος εκείνη την εποχή. Η Εισαγγελια Χαλκίδας κινήθηκε με μήνυση κατά του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Δασών Εύβοιας διότι έδινε άδειες σε εταιρίες να επεμβαίνουν σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις για την κατασκευή αιολικών σταθμών στην Νότια Εύβοια. Η υπόθεση δεν ευδοκίμησε, για γνωστούς - άγνωστους (!!) λόγους σταμάτησε η νομική διαδικασία . Όμως ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης ως έχων χρόνο πλέον αφού έχει συνταξιοδοτηθεί, επανέρχεται στο ζήτημα με μια μελέτη την οποία κοινοποιεί δημόσια. 

Σε ένα Κράτος Δικαίου θα έπρεπε να είχαν αναζητηθεί και τιμωρηθεί οι ένοχοι για τον απίστευτο αριθμό πυρκαγιών στην Καρυστία από το 2000 και μετά. Ας ελπίσουμε πως κάποια στιγμή θα κινητοποιηθεί η Δικαιοσύνη όταν επιστρέψει η Δημοκρατία στην αρχαία κοιτίδα της. 

Στο λινκ η μελέτη, διαβάστε από την σελίδα 41 και μετά, αν δεν έχετε χρόνο, που είναι το κεφάλαιο με χάρτες και στοιχεία για τις πυρκαγιές στην Καρυστία. Στην ολοκλήρωση της μελέτης συνέβαλε και ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας, στον οποίον απευθύνθηκε ο κ. Γκουρμπάτσης για συμπληρωματικές πληροφορίες. 

ΑΜΑΚ (Αντιαιολικό Μέτωπο Αντίστασης Καρυστίας) 

https://www.eglimata-emprismou.gr/...7-2/  

Μελέτη του Ανδριανού Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγου – Υπαρχηγού ΠΣ, ε.α, Νομικού, Ειδικού Ερευνητή – Δικαστικού Πραγματογνώμονα με τίτλο: <<ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ & ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Η περίπτωση της Καρυστίας>>

  

Μερικές σελίδες από την μελέτη...

 

...και ένα εκπληκτικά ενδιαφέρον συμπέρασμα...

---

ΓΚΟΥΡΜΠΑΤΣΗΣ ΑΔΡ. "Υπάρχει ταύτιση εμπρησμών και εγκατάστασης ανεμογεννητριών"!! podcast

πηγή:  https://www.eviatoday.news/2022/09/blog-post_12.html?m=1&fbclid=IwAR2HUC2WNJnW_Y7YGliNPtvRDy9hDI2frMjG6rQb4IepYDBd0iy3EkDONJ4

"Ως εκ τούτου είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένας μεγάλος αριθμός πυρκαγιών προκλήθηκε για να διευκολύνει τη διαδικασία εγκατάστασης και λειτουργίας των εν λόγω εγκαταστάσεων σε ορισμένες περιοχές της Καρυστίας".

Αυτό δήλωσε ο Αδριανός Γκουρμπάτσης στο ΡΑΔΙΟ1 και τον Μάνο Παπαμακάριο ως αποτέλεσμα την μελέτης που εκπόνησε με τίτλο: <<ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ & ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ: Η περίπτωση της Καρυστίας>.

Από την παρούσα Μελέτη προκύπτουν σημαντικά στοιχεία για την αιτιώδη σχέση μεταξύ πυρκαγιών και ανεμογεννητριών στο Δήμο Καρύστου.

Ο Ανδριανός Γ. Γκουρμπάτσης Αντιστράτηγος – Υπαρχηγός ΠΣ, ε.α, Νομικός Ειδικός Ερευνητής – Δικαστικός Πραγματογνώμονας και προιστάμενος της ΔΑΕΕ με τεράστια εμπειρία ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ τα οσα συνέβησαν και συμβαίνουν με την σχέση πυρκαγιών-ανεμογεννητριών.

-----------------------------------------

Επιστολή της ΕΛΕΤΑΕΝ για ρεπορτάζ της «Εφ.Συν.» και η απάντηση του συντάκτη της μελέτης
Συκοφαντικός και ανυπόστατος ο ισχυρισμός πως αιολική ενέργεια και πυρκαγιές έχουν σχέση τονίζει η εταιρεία.

Η δημοσιοποίηση της μελέτης του πρώην υπαρχηγού της Πυροσβεστικής Ανδριανού Γκουρμπάτση, που αποδεικνύει ότι οι πυρκαγιές και τα Αιολικά πάρκα είναι σε άμεση σχέση προκάλεσε τη αντίδραση της ΕΛΕΤΑΕΝ.

Με επιστολή της υποστηρίζει ότι είναι συκοφαντικό και ανυπόστατος ο ισχυρισμός πως αιολική ενέργεια και πυρκαγιές έχουν σχέση.  Στις θέσεις αυτές απαντά ο κ Γκουρμπάτσης.

Αναλυτικά  η ΕΛΕΤΑΕΝ στη επιστολή της αναφέρει:

Με λύπη και προβληματισμό διαπιστώνουμε ότι, σε μια κρίσιμη περίοδο που τα αιολικά πάρκα στηρίζουν αποφασιστικά την Ευρώπη και τη χώρα μας στον αγώνα για ενεργειακή αυτονομία και απεξάρτηση από τα ακριβά και ρυπογόνα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα, όσοι δογματικά αντιτίθενται στην ανάπτυξη και τη λειτουργία τους, «εμπλουτίζουν» τις θεωρίες τους με παντελώς αναξιόπιστες «μελέτες» που φτάνουν μέχρι του σημείου να συσχετίζουν τα αιολικά πάρκα με την εκδήλωση πυρκαγιών.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μελέτη του απόστρατου αξιωματικού της Πυροσβεστικής κ. Ανδριανού Γκουρμπάτση, που παρουσιάστηκε στην «Εφημερίδα των Συντακτών» την 24.9.2022. 

Μολονότι για κάθε στοιχειωδώς καλόπιστο πολίτη ο ισχυρισμός αυτό φαντάζει εξωφρενικός, θέλουμε για μία ακόμα φορά να τον αντικρούσουμε με τη δύναμη των επιχειρημάτων και της λογικής, επαναλαμβάνοντας τα ακόλουθα:

Η ισχύουσα νομοθεσία (άρθρα 45-57 του νόμου 998/1979) έχει καθορίσει μια σειρά έργων που επιτρέπεται να εγκαθίστανται εντός δασών και δασικών εκτάσεων. Μεταξύ των πολλών αυτών έργων περιλαμβάνονται και έργα Α.Π.Ε., δηλαδή και αιολικά πάρκα, κατόπιν φυσικά ειδικής μελέτης και άδειας. Το επιτρεπτό της εγκατάστασης έχει κριθεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας σε πολλές αποφάσεις του. Κατά συνέπεια δεν υπάρχει κανένας λόγος ή κίνητρο να καταστραφεί μια δασική έκταση, δεδομένου ότι η εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου ούτως ή άλλως επιτρέπεται στην περιοχή.

Αντιθέτως, η καταστροφή μιας δασικής έκτασης οδηγεί υποχρεωτικά στην άμεση κήρυξή της ως αναδασωτέας. Αυτό συνεπάγεται, εύλογα, αυξημένες προϋποθέσεις και περισσότερους όρους για την εγκατάσταση εντός αυτής ενός επιτρεπόμενου έργου, όπως τα αιολικά πάρκα. Άρα, μια πυρκαγιά όχι μόνο δεν διευκολύνει την εγκατάσταση ενός αιολικού πάρκου, αλλά αντιθέτως αυξάνει το βαθμό δυσκολίας τόσο ως προς το εύρος των απαραίτητων μελετών όσο και ως προς τα έργα που πρέπει να γίνουν μετά.

Σε ό,τι αφορά στη συγκεκριμένη μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα σας, αυτή βρίθει αντιφάσεων, ανακριβειών και αυθαίρετων συμπερασμάτων. Χαρακτηριστικά, ο ίδιος ο συντάκτης της μελέτης αναφέρει (σελ. 71-72 και 46 της μελέτης) ότι αν και πιστεύει από το 2001 ότι υπάρχει συσχέτιση πυρκαγιών-αιολικών, εν τούτοις δεν μπόρεσε να αποδείξει. Παραδέχεται όμως (σελ.14 της μελέτης) ότι νομικά οι πυρκαγιές δυσκολεύουν και δεν διευκολύνουν την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Παρ' όλα αυτά, για να υποστηρίξει την αρχική γνώμη του προσπαθεί να αντλήσει επιχειρήματα από τα όσα έχουν συμβεί στην περιοχή της Καρυστίας τις δύο τελευταίες δεκαετίες. Με τη διαφορά ότι όσα επισημαίνει και παραθέτει αποδεικνύουν τελικά ότι δεν υπάρχει συσχέτιση μεταξύ της αιολικής ενέργειας και των δασικών πυρκαγιών. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από τα όσα ισχυρίζεται. Ενδεικτικά: 

Ο βασικότερος ισχυρισμός της μελέτης στον οποίο στηρίζει τη θεωρία της συσχέτισης, δηλαδή ο ισχυρισμός ότι δεν υπάρχουν αιολικά πάρκα και ηλεκτρικό δίκτυο στο βόρειο τμήμα του Δήμου Καρύστου και εξ αυτού δεν υπάρχουν πυρκαγιές εκεί, είναι λανθασμένος, όπως ξεκάθαρα προκύπτει και από τους χάρτες που η ίδια η μελέτη περιλαμβάνει. 

Όλα τα σημεία από τα οποία ξεκίνησαν οι πυρκαγιές για τις οποίες στοχοποιούνται συγκεκριμένα αιολικά πάρκα, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση (έως και 10 χλμ) από αυτά τα αιολικά πάρκα.  

Η συντριπτική έκταση των αιολικών πάρκων είναι εκτός των περιοχών πυρκαγιάς. Μάλιστα, η μελέτη στοχοποιεί αιολικά πάρκα, η περιοχή των οποίων δεν έχει καεί ποτέ σύμφωνα με την ίδια την μελέτη.

Μια μελέτη που στηρίζεται σε καταφανώς λανθασμένα δεδομένα, στερείται κάθε αξιοπιστίας.

Όλα αυτά, οι λοιπές αυθαιρεσίες της μελέτης και το άτοπο των συλλογισμών της, τεκμηριώνονται αναλυτικά στο συνημμένο σημείωμα που μπορεί να βρεθεί και εδώ: www.eletaen.gr/pyrkagies 

Ως Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) μπορούμε να διαβεβαιώσουμε ότι τα αιολικά πάρκα όχι μόνο δεν απειλούν αλλά αντιθέτως προστατεύουν το δασικό περιβάλλον, καθώς: 

α) Αποτελούν όπλο ενάντια στην κλιματική αλλαγή που απειλεί τα δάση. Είναι ενδεικτικό ότι τα αιολικά πάρκα που λειτουργούν στην Ελλάδα εξοικονομούν CO2 αντίστοιχο με αυτό που εκπέμπει το 73% των αυτοκινήτων της χώρας.

β) Με τα έργα που εκτελούν τόσο εντός της θέσης του πάρκου (διανοίξεις δρόμων, αποκαταστάσεις) όσο και στην ευρύτερη περιοχή του (αναδασώσεις, δασοτεχνικά έργα κ.α), τα οποία υλοποιούνται πάντα με την επίβλεψη και τις προδιαγραφές των δασικών υπηρεσιών, προστατεύουν και αναβαθμίζουν το δασικό περιβάλλον κάθε περιοχής. 

Κύριε Διευθυντά, 

Επειδή όλα τα ανωτέρω είναι εξόχως σοβαρά κρίνουμε αναγκαία για την σφαιρική και αντικειμενική ενημέρωση των αναγνωστών σας, την δημοσίευση της παρούσας επιστολής μας. Επίσης σας αποστέλλουμε αναλυτικότερο σημείωμα, για την ηλεκτρονική σας έκδοση, το οποίο αποδομεί πλήρως τα όσα ανυπόστατα και συκοφαντικά αναφέρει η εν λόγω μελέτη. 

Είμαστε στη διάθεσή κάθε καλόπιστου ερευνητή ή συνομιλητή για την παροχή όλων των σχετικών επιστημονικών και πραγματολογικών δεδομένων. 

Με τιμή,

Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ


Η επιστολή-απάντηση του Ανδριανού Γκουρμπάτση

https://issuu.com/efsyn/docs/_-_e0f411b2fbbb51

 

Σχόλια

  1. 25.09.2022, https://www.efsyn.gr/nisides/360392_otan-oi-eikasies-epibebaionontai
    Όταν οι εικασίες επιβεβαιώνονται
    Κώστας Μανιμανάκης

    Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπειτα από κάθε μεγάλη πυρκαγιά οι χρήστες συσχέτιζαν τις φωτιές με τα αιολικά πάρκα. Ηταν ένας ισχυρισμός βεβαίως που δεν είχε στέρεα βάση, αφού στηριζόταν απλώς σε εικασίες.

    Οι εικασίες δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Ο υπαρχηγός ε.α του Π.Σ. και πραγματογνώμονας διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού, κ. Γκουρμπάτσης, με μια πολυσέλιδη αναλυτική μελέτη, που μόλις ολοκλήρωσε, για μόνο μία περιοχή, την Κάρυστο, καταλήγει στο συμπέρασμα πώς υπάρχει στενή σχέση ανάμεσα στις ανεμογεννήτριες και τις πυρκαγιές.

    Είναι ο πλέον ειδικός. Είναι επίσης άνθρωπος που δεν είναι εναντίον των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Και δεν ανήκει βεβαίως σε κάποιον κομματικό φορέα της αντιπολίτευσης.

    Στη μελέτη του δεν κατηγορεί κανέναν, πόσο μάλλον τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο των αιολικών πάρκων. Αλλωστε δεν ήταν αυτό το αντικείμενο της μελέτης του. Αλλά αποδεικνύει ότι όπου καμμένη γη εκεί ορθώνονται ανεμογεννήτριες αναδεικνύοντας παράλληλα άλλη μια πραγματικότητα: ότι πολλοί θα μπορούσαν να είναι οι εμπρηστές γιατί πολλά είναι και τα συμφέροντα.

    Συγκεκριμένα αναφέρει: «Το κίνητρο του εμπρησμού δασών και δασικών εκτάσεων στην Καρυστία […] μετά το 2006 και κυρίως τη διετία 2007-08 λόγω των θεσμικών αναδιαρθρώσεων που στο ενδιάμεσο έχουν συντελεστεί […] εξυπηρετεί την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών» και το «υψηλότερο κόστος για την αδειοδότησή τους».

    Αν κάτι έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αποτελεί στην ουσία τη μήτρα αυτής της κατάστασης, είναι το νομικό πλαίσιο που διαμορφώθηκε σταδιακά από το 2012 και μάλιστα με τη συμβολή σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ για την εγκατάσταση των αιολικών. Εως τώρα όσοι δεν ασχολούνται επισταμένως με το θέμα πίστευαν πώς το Σύνταγμα προστατεύει τα δάση. Πως ακόμη και αν καούν οι εκτάσεις αυτές «κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες και αποκλείεται να διατεθούν για άλλο προορισμό». Τα πάντα ανατράπηκαν το 2012, όταν το ΣτΕ ερμήνευσε με άλλο τρόπο τη σχετική διάταξη του Συντάγματος. Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε… Εδώ καλείται πια η πολιτεία να δώσει λύση. Να βάλει φραγμούς και κανόνες. Απαιτείται όμως μια κυβέρνηση που να μην έχει θεό τις αγορές και που εξυπηρετεί μόνο τα μεγάλα συμφέροντα, αλλά μια κυβέρνηση με κοινωνικό πρόσημο.

    Και βέβαια, τέλος, απαιτείται κοινή λογική ειδικά από αυτούς που δηλώνουν γενικώς και αορίστως οικολόγοι και αρνούνται το οτιδήποτε.

    Η ενεργειακή κρίση που πλήττει κυρίως την Ευρώπη και η κλιματική αλλαγή δείχνει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν λόγο ύπαρξης. Δεν είναι η λύση, αλλά αποτελούν μέρος της λύσης όπως άλλωστε δηλώνουν και οι οικολογικές οργανώσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη