ΑΣΠΗΕ στην Αυλίδα-Χαλκίδα. Ενημέρωση και Ψήφισμα 20/11/22 - Β΄ μέρος

Επικαιροποίηση 24/11/2022

Ο Ilias Karabas κοινοποίησε μια δημοσίευση.23/11/2022
Ευχαριστούμε θερμά τον Κρίτωνα Αρσένη για την καλή συνεργασία και την στήριξη, όπως και τον βουλευτή Μαρίνο Γ., τους πολίτες, τους συλλόγους, τον Πανεπιστημιακό κ. Τριανταφυλλόπουλο Δ., τους συλλόγους εργαζομένων στο ΥΠΠΟ, την Εφορία Αρχαιοτήτων Εύβοιας για την συνεπή στάση στο θέμα, το Θέατρο Χαλκίδας, τον Πιστωτικό Γεωργικό Συνεταιρισμό Δροσιάς, τον Δήμο Χαλκιδέων που τήρησε τη δημόσια δέσμευσή του κατά τη κινητοποίηση που διοργάνωσε ο σύλλογος μας ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ στις 20-11 στην Αυλίδα και παραστάθηκε στο ΚΑΣ με τεκμηρίωση για το θέμα.
 
 
---

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ - ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΥΛΙΔΑ -ΌΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΣΤΙΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΥΛΙΔΑΣ -ΌΧΙ ΑΙΟΛΙΚΑ ΜΙΑ ΑΝΑΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ
 
Πολύ σημαντική συγκέντρωση-κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αυλίδα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης του ΚΑΣ, με θέμα την έγκριση ή μη των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που αφορούν τα έργα ΑΣΠΗΕ (Αιολικοί Σταθμοί) ΑΥΛΙΔΑ 1 και ΑΥΛΙΔΑ 2.
Συμμετείχαν πολλοί πολίτες, ο σύλλογος ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ, η Ομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Εύβοιας, το Θέατρο Χαλκίδας, ο Σύλλογος Δρομέων Εύβοιας, ο Σύλλογος Αναγέννηση Αγίου Νικολάου, ο Γεωργικός Πιστωτικός Συνεταιρισμός Δροσιάς, ο Σύλλογος Φίλων Γιάννη Σκαρίμπα, η Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, η Ομάδα για την διάσωση του Κολοβρέχτη, η ομάδα Περιηγητές, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Ελευσίνας, ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών, ο Προοδευτικός Σύλλογος Ανδρονιάνων Δένδρων Κύμης, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Εύβοιας, εκπρόσωπος της Λαϊκής Συσπείρωσης – Δημ. Σύμβουλος του Δήμου Χαλκιδέων, η Τομεακή Επιτροπή ΚΚΕ, η πρόεδρος της ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Χαλκίδας, ο σύλλογος Γυναικών Χαλκίδας(μέλος ΟΓΕ). Από την Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετείχαν εκπρόσωπος του Δήμου Χαλκιδέων, ο αντιδήμαρχος Ανθηδόνας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βαθέος Αυλίδας.
 
Την εκδήλωση στήριξε ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων με τον οποίο ήμασταν σε επικοινωνία και συνεργασία τις τελευταίες ημέρες. Κατατέθηκε στην συγκέντρωση η σχετική ανακοίνωση..
Αρχικά έγινε ενημέρωση απο τον συλλογό μας ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ για τις αρχαιότητες της περιοχής που προσβάλλονται από τα συγκεκριμένα έργα ΑΣΠΗΕ, όπως το αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη, οι οχυρώσεις στην λοφοσειρά από το Μεγάλο Βουνό έως το Μεσσάπιον Όρος. Επίσης έγινε ενημέρωση για την επισκεψιμότητα της περιοχής μέσα από τα τοπικά μονοπάτια και για την ενδεχόμενη αμετάκλητη αλλοίωση του τοπίου. Στη συνέχεια πήραν το λόγο όσοι επιθυμούσαν από τους παρευρισκομένους: πολίτες, εκπρόσωποι συλλόγων ή φορέων. Μέσα από τη συζήτηση προέκυψε ότι η εκπρόσωπος του Δήμου Χαλκιδέων δεσμεύτηκε να παραστεί εκπρόσωπος του Δήμου στην αυριανή συνεδρίαση του ΚΑΣ, και ο εκπρόσωπος του Πιστωτικού Γεωργικού Συνεταιρισμού Δροσιάς επίσης δεσμεύτηκε να μην παραχωρηθεί γη του συνεταιρισμού για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων έργων. Επίσης ανέφερε ότι δεν υπάρχει έως τώρα σχετικό αίτημα από την Εταιρεία που αναλαμβάνει τα εν λόγω έργα. Συζητήθηκε ακόμα ο σχεδιασμός κοινών δράσεων για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής από τα έργα ΑΣΠΗΕ. Από όσους-ες επιθυμούσαν πραγματοποιήθηκε πορεία προς το αρχαίο Διατείχισμα. Τέλος υπογράφηκε ψήφισμα προς το ΚΑΣ από εκπροσώπους συλλόγων και φορέων και πολίτες , με αίτημα το ΚΑΣ να μην εγκρίνει τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των έργων ΑΣΠΗΕ Αυλίδα 1 και Αυλίδα 2.
 
ΧΑΛΚΙΔΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2022
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΠΡΟΣ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
 
Είμαστε αντίθετοι στα έργα Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) ΑΥΛΙΔΑ1 ΚΑΙ ΑΥΛΙΔΑ 2 διότι:
Ø Στο μεγαλύτερο μέρος τους χωροθετούνται επί και πλησίον του αρχαίου Διατειχίσματος Ανηφορίτη όπως και των οχυρώσεων στις κορυφές Γαλατσίδα, Κλεφτολούτσα και Μεσοβούνι. Η αφετηρία του αρχαίου Διατειχίσματος Ανηφορίτη βρίσκεται στο αρχαίο φρούριο στο Μεγάλο Βουνό Αυλίδας. Το Μεγάλο Βουνό και οι εκεί οχυρώσεις αποτελούν κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο (Αριθμός Υπουργικής Απόφασης, Αριθμός ΦΕΚ: ΥΑ3114/1-8-1970,ΦΕΚ562/Β/11-8-1970). Το αρχαίο Διατείχισμα στη συνέχεια του πέραν του Μεγάλου Βουνού προς το Μικρό Βουνό, την Γαλατσίδα, την Κλεφτολούτσα και το Μεσοβούνι Μεσσαπίου Όρους (Χτυπάς) προστατεύεται αυτοδίκαια από τις διατάξεις του Ν. 3028/2002, χωρίς περαιτέρω διαδικασίες. Ν. 3028/2002, Άρθρο 6, παράγραφος 4.: «Τα αρχαία ακίνητα μνημεία προστατεύονται από το νόμο χωρίς να απαιτείται η έκδοση οποιασδήποτε διοικητικής πράξης.»
Ø Οι ανεμογεννήτριες (α/γ) και τα συνοδά τους έργα (διάνοιξη δρόμων, δίκτυα μεταφοράς κλπ) απειλούν το αρχαίο Διατείχισμα και τις οχυρώσεις επιπλέον.
Ø Οι α/γ είναι τεραστίων διαστάσεων (150 μ. ύψος) και η εγκατάσταση τους θα αλλοιώσει το τοπίο αμετάκλητα. Θα είναι ορατότατες από την πόλη και τα μνημεία της, όπως και από το αρχαίο οχυρό του Μεγάλου Βουνού και άλλες αρχαιολογικές θέσεις της Αυλίδας.
Ø Επιδιώκουμε μια ήπια πολιτιστική ανάπτυξη για την περιοχή μέσα από την ανάδειξη των αρχαιοτήτων της Αυλίδας και όχι βιομηχανικού τύπου ανθρώπινες παρεμβάσεις.
Παρακαλούμε όπως η απόφαση σας είναι αρνητική επί των ΜΠΕ των εν λόγω έργων διότι απειλούν την πολιτιστική κληρονομιά στην παγκοσμίως γνωστή Αυλίδα.
 
Δείτε και τα https://www.facebook.com/groups/369647630568294/permalink/1249957555870626/ 

Σχόλια


  1. Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο είπε όχι στην εγκατάσταση αιολικών σταθμών σε Αυλίδα και Αρχαία Κήρινθο
    22 Νοεμβρίου 2022
    Απορρίφθηκαν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

    Με ομόφωνη απόφαση του, το βράδυ της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) απέρριψε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε δύο περιοχές της Εύβοιας.

    Συγκεκριμένα η απόφαση του ΚΑΣ ήταν αρνητική για την εγκατάσταση αιολικών σταθμών τόσο στην περιοχή της Αυλίδας (όπου υπάρχει το αρχαίο διατείχισμα), όσο και στο Γεροβουνό, της Βορειοκεντρικής Εύβοιας, δίπλα ακριβώς από την Αρχαία Κήρινθο.

    Με την απόφαση του ΚΑΣ δικαιώθηκε ο αγώνας πολιτών, Συλλόγων και Φορέων (διαβάστε εδώ), που αγωνίστηκαν για να σωθούν τα βουνά και οι αρχαιολογικοί χώροι από τις ανεμογεννήτριες. 

    πηγή: https://www.egnomi.gr/article/142921/to_kentriko_arxaiologiko_symboylio_eipe_oxi_stin_egkatastasi_aiolikwn_stathmwn.html

    Σχετικά και τα: https://www.egnomi.gr/article/142816/steni_eyboias_treximo_kai_pezoporia_enantia_stin_egkatastasi_aiolikwn.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. https://www.egnomi.gr/article/142917/aylida_sygkentrwsi_diamartyrias_kata_tis_egkatastasis_aiolikwn_parkwn.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη