Η συζήτηση της Αίτησης Ακύρωσης στο ΣτΕ κατά της ένταξης της ΕΛΛΑΚΤΩΡ στις στρατηγικές επενδύσεις

Η συζήτηση έγινε την περασμένη Τετάρτη 7 Δεκ. 2022. Για την εκ μέρους μας αίτηση ακύρωσης ο αριθμός εκθέματος ήταν το 15. Την ίδια ημέρα έγινε η συζήτηση και των αιτήσεων ακυρώσεως των Δήμων της Εύβοιας (στις φωτογραφίες συνοπτικά οι αιτήσεις που συζητήθηκαν από τους Δήμους και εμάς, αριθμοί 13, 14, 15).
 
 
Η εκ μέρους μας Αίτηση Ακυρώσεως είχε ασκηθεί πριν από οποιονδήποτε άλλο φορέα στην Εύβοια. Στις 11 Μαίου 2021. Οι αρχικοί συμμετέχοντες ήταν οι: Σωματείο ΕΡΓΟ ΛΟΓΟΥ ΑΓΑΠΗΣ, «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΑΜΠΟΥΔΙΩΤΙΣΣΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΣΕΤΤΑΣ ΝΟΜΟΥ ΕΥΒΟΙΑΣ-ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ», η Τοπική Κοινότητα Σέττας Δήμου Ερέτριας Εύβοιας,ο EOΣ Χαλκίδας, ο σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης-Αλιβερίου (ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ), η Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης (ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ), ο σύλλογος Ενεργών Πολιτών Δήμου Ερέτριας η Μέδουσα και ο Φυσιολατρικός-Ορειβατικός Σύλλογος Στενής “Η ΔΙΡΦΥΣ”. Δικηγόρος ήταν ο Δημ. Δ. Σουφλέρης και τα έξοδα είχαν καλυφθεί από την συνεισφορά όλων των προαναφερομένων. Επισημαίνεται ότι δεν υπήρχε δικηγορική αμοιβή πέραν της πληρωμής των αναγκαίων για την άσκηση των δικονομικών πράξεων προεισπράξεων, παραβόλων και εξόδων. Για τους περσινούς συμμετέχοντες και για αναρτήσεις εκείνης της εποχής, δείτε την πιο κάτω εικόνα (και κάντε κλικ για τις αναρτήσεις).



Στην συζήτηση της προηγούμενης εβδομάδας δεν συμμετείχαν τρεις από τους αρχικούς συμμετέχοντες. Οι ακόλουθοι: ο EOΣ Χαλκίδας, ο σύλλογος Ενεργών Πολιτών Δήμου Ερέτριας η Μέδουσα και ο Φυσιολατρικός-Ορειβατικός Σύλλογος Στενής “Η ΔΙΡΦΥΣ”. Ο λόγος πολύ απλός: δεν θέλησαν να συνεισφέρουν την παραμικρή οικονομική βοήθεια για την αντιμετώπιση των ακόμη μεγαλύτερων εξόδων και υποχρεωτικών δαπανών αυτού του σταδίου της συζήτησης, υποβολής υπομνήματος, πληρεξουσίων κλπ.

Έτσι το μεγάλο αυτό βάρος το μοιραστήκαμε οι υπόλοιποι συμμετέχοντες και με μεγάλη προσπάθεια, κόπο, αγωνία αλλά ευτυχώς και την βοήθεια απλών πολιτών τα καταφέραμε. Δυστυχώς η προσφυγές στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας, το ΣτΕ, έχουν ακόμη και χωρίς την συνήθη δικηγορική αμοιβή, ένα πάρα πολύ μεγάλο κόστος.

Εννοείται πως και σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για τα αναγκαία εκ του νόμου έξοδα και δαπάνες και όχι για πραγματική δικηγορική αμοιβή. Συνεπώς θα ήταν άδικο και παράλογο να συμμετέχουν στην διαδικασία φορείς που αρνήθηκαν την οικονομική τους σύμπραξη ακόμη και με ένα ευρώ. Τα στοιχεία των οικονομικών συνεισφορών των διαφόρων συμμετεχόντων υπάρχουν καταγεγραμμένα, τόσο από την κ. ΠΚ (που στην κυριολεξία έτρεχε και προσπαθούσε για να μπορέσει να μαζευτεί κάθε φορά το αναγκαίο ποσό) όσο και από εμάς.

Πέρα από τα προηγούμενα. Κάποια πιο ουσιαστικά ζητήματα. Οι πολλές αιτήσεις ακυρώσεως και μάλιστα εκ μέρους των Δήμων, δεν προσφέρουν κάτι καλό στην υπόθεση. Πολλές εξ αυτών είναι γενικόλογες, έγιναν μόνο για να γίνουν κ.α. τινά. Τελικά το δικαστήριο βρίσκεται στην δυσάρεστη για την ουσία της υπόθεσης θέση, να κρίνει αφενός θέματα ουσιώδη όπως παραβάσεις του υφισταμένου νομικού πλαισίου και απατηλές συμπεριφορές της Διοίκησης και αφετέρου θέσεις που είναι ελάχιστα νομικές, αφού μιλούν για μελλοντικές ή ανύπαρκτες νομοθετικές ρυθμίσεις. Επισημαίνεται, ότι μάλλον εκ των συναρμοδίων Υπουργείων, κάποια έφθασαν σε απίστευτα σημεία συγκαλύψεων και παραποιήσεων.
Τέλος να επισημάνουμε ότι στην Αίτηση Ακυρώσεως που έχουμε υποβάλλει δεν ασχολούμαστε μόνο με το τμήμα του έργου που αφορά την Κεντρική Εύβοια. Αλλά δίνουμε σημασία και για το τμήμα του έργου που αφορά την Νότιο Εύβοια, κάτι που δεν μπορούμε να πούμε ότι είδαμε ιδιαιτέρως στις αιτήσεις ακυρώσεως των δήμων. Μάλιστα, η πρώτη φορά που ετέθησαν τα ζητήματα των αρχαιολογικών χώρων και της προστασίας τους από τα έργα του ΕΛΛΑΚΤΩΡΑ, στις περιοχές της Νότ. Εύβοιας, ήταν μέσα από την εκδικασθείσα αίτηση ακυρώσεως μας.
 
Ευχαριστούμε την δικηγόρο κ. Καλλία για την καλή επαφή που είχαμε μαζί της για κάποια από τα ζητήματα που προέκυψαν.

Σχόλια

  1. Δήμος Κύμης – Αλιβερίου: «Αίτηση Ακύρωσης στο ΣτΕ της απόφασης της διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων για το επενδυτικό σχέδιο της ΕΛΛΑΚΤΩΡ»

    Επιμέλεια Newsroom 23 Σεπτεμβρίου 2021, https://eviathema.gr/evoia/dimos-kymis-aliverioy-aitisi-akyrosis-sto-ste-tis-apofasis-tis-diypoyrgikis-epitropis-stratigikon-ependyseon-gia-to-ependytiko-schedio-tis-ellaktor/49535/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΥΠΕΝ: Εγγυητική €35.000 ανά μεγαβάτ για κάθε «πράσινη» άδεια θεσπίζει το υπουργείο
    Εξαιρούνται της ρύθμισης έργα κάτω από 1 MW και όσα έχουν ενταχθεί στις στρατηγικές επενδύσεις - Πρόταση «βόμβα» και για πάγωμα των αιτήσεων αποθήκευσης ενέργειας για υβριδικά έργα
    https://www.newmoney.gr/roh/palmos-oikonomias/energeia/ipen-telos-e35-000-ana-megavat-gia-kathe-prasini-adia-thespizi-to-ipourgio/?fbclid=IwAR0JzwXIjUuO4Jxpr8qV0j9cfqhY8dLZo0sQNOCkl9uuJXPsZuNm5DHCEXQ#.YOsUd9akmtA.facebook

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη