ΙΤΑΜΟΣ

ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΑΝΤΟΧΗΣ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ 

ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΕΙ

Σχίζεται από τα χρόνια ο κορμός του δίχως να προσβληθεί το σθένος του δένδρου διότι είναι καθ ολοκληρίαν δηλητηριώδες (για πολλά φυτοφάγα είδη, μύκητες, έντομα) προς αυτοπροστασία, εκτός του γλυκύτατου κατακόκκινου περικαρπίου. Είδος ιδιαίτερα βραδυαυξές, κατά συνέπεια οι συστάδες που σώζονται στον τόπο μας φιλοξενούν εντός τους υπεραιωνόβια χιλιόχρονα δένδρα.

Στο νησί της Εύβοιας σώζονται μόνο συστάδες στα όρη της Κ. Εύβοιας, στην Β. Εύβοια και τελευταία η Βασιλική Βαρελά μας πληροφόρησε ότι υπάρχει το είδος στην περιοχή της Όχης (επιβεβαιώνεται και από την βιβλιογραφία). Οι συστάδες του είδους προστατεύονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (οδηγία 92/43/ΕΟΚ « Μεσογειακά δάση Taxus baccata” κωδ.9580).

Οι εικόνες εδώ είναι κάπου κοντά στα Κοτύλαια όρη, τα οποία απειλούνται από την επικείμενη εγκατάσταση Αιολικών σταθμών (ΑΣΠΗΕ) στην περιοχή. Οι σεβάσμιοι ανθεκτικοί Ίταμοι των αιώνων, όπως και άλλα σημαντικά είδη να διατηρηθούν γιατί αποτελούν την φυσική κληρονομιά του τόπου και του κόσμου όλου.

πηγή: https://www.facebook.com/groups/369647630568294/permalink/1277239616475753

φωτογρ. Γ. Β.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη