Ευρ. Επιτροπή - αιτιολογημένη γνώμη κατά Ελλάδας λόγω μη συμμόρφωσής με την οδηγία για τους οικοτόπους

[ΕΠΠΠΟ: Από τις σημαντικότερες ειδήσεις των ημερών για το περιβάλλον]

Elliniki Ornithologiki Etaireia

‼️ Ένα βήμα πριν την παραπομπή στο Ευρωδικαστήριο η Ελλάδα για την αλόγιστη χωροθέτηση Αιολικών Σταθμών σε προστατευόμενες περιοχές της χώρας.
Αιτιολογημένη γνώμη για μη συμμόρφωση με την Οδηγία για τους Οικότοπους (92/43/ΕΟΚ) κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικής ενέργειας απέστειλε στις 15/02/2023 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την Ελλάδα.
‼️ Πρόκειται για εξαιρετικά σοβαρή εξέλιξη που αποτελεί απόρροια της συνεχιζόμενης πρακτικής που ακολουθείται από τη χώρα μας σχετικά με το θέμα της χωροθέτησης Αιολικών Σταθμών μέσα και γύρω από προστατευόμενες περιοχές.
Με προειδοποιητική επιστολή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε κάνει συστάσεις στη χώρα μας για τη μη συμμόρφωσή της ήδη από το 2014, ενώ πριν από ακριβώς 3 χρόνια, η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης και η Καλλιστώ, προχώρησαν σε καταγγελία στην ΕΕπ για κατάφωρη παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας λόγω της συστηματικής αδειοδότησης και εγκατάστασης βιομηχανικής κλίμακας Αιολικών Σταθμών εντός προστατευόμενων περιοχών #Natura2000.
‼️ Μετά από καθυστέρηση 9 χρόνων (!) και δεκάδες "δεσμεύσεις" της Διοίκησης για συμμόρφωση και αντίστοιχες ⚠️σκόπιμες αναβολές στην αναθεώρηση του Χωροταξικού, η Ελλάδα έλαβε τελικά αιτιολογημένη γνώμη από την Επιτροπή -με προθεσμία 2 μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.
⚠️⚠️ Εντωμεταξύ η Ελληνική Φύση έχει χάσει ήδη πολλά: πολλές ευαίσθητες προστατευόμενες περιοχές στη χώρα μας έχουν λαβωθεί βαρύτατα (και μη αναστρέψιμα) από την ανεξέλεγκτη χωροθέτηση ανεμογεννητριών μέσα ή σε άμεση επαφή με αυτές. Τα παραδείγματα των ❌Ακαρνανικών Ορέων, του ❌Έβρου, της ❌Καρυστίας στη Ν. Εύβοια και της ❌Μάνης, εμβληματικών προστατευόμενων περιοχών στις οποίες έχει εγκατασταθεί πλήθος Αιολικών Σταθμών, είναι τα πιο κραυγαλέα.
🆘 Την ίδια στιγμή, βάσει των σχεδιασμών και των τρεχουσών πρακτικών, είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί ο αριθμός των προστατευόμενων περιοχών με χωροθετημένους Αιολικούς Σταθμούς.
Δείτε περισσότερα 👇👇

---

Ράπισμα Κομισιόν σε Ελλάδα: Χωρίς εκτίμηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων το πλαίσιο για αιολικά σε Natura
 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα [INFR(2014)4073] λόγω μη συμμόρφωσής της με την οδηγία για τους οικοτόπους (οδηγία 92/43/ΕΟΚ) κατά τον σχεδιασμό έργων αιολικών πάρκων.

Σύμφωνα με την οδηγία, όλα τα σχέδια και τα έργα που ενδέχεται να έχουν σημαντικές επιπτώσεις σε τόπους Natura 2000 πρέπει να υποβάλλονται σε κατάλληλη εκτίμηση των επιπτώσεών τους στους τόπους αυτούς. Ωστόσο, το υφιστάμενο σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, με τίτλο «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», εγκρίθηκε χωρίς να έχει προηγηθεί εκτίμηση επιπτώσεων. Αυτό σημαίνει ότι τα έργα εγκρίνονται βάσει ενός σχεδίου που δεν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και η στρατηγική για τη βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 καταδεικνύουν ότι είναι καθοριστικής σημασίας για την ΕΕ να ανακόψει την απώλεια βιοποικιλότητας μέσω της προστασίας και της αποκατάστασής της, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Κομισιόν.

Η Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 2014. Έκτοτε, το σχέδιο δεν έχει ακόμη αναθεωρηθεί ούτε έχει υποβληθεί στην κατάλληλη εκτίμηση επιπτώσεων, όπως απαιτείται από την οδηγία για τους οικοτόπους. Παρά την προσφορά τεχνικής υποστήριξης από την Επιτροπή, η διαδικασία αναθεώρησης του σχεδίου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί.

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να απευθύνει αιτιολογημένη γνώμη στην Ελλάδα, η οποία έχει τώρα προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να λάβει τα αναγκαία μέτρα. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σχόλια

  1. από το fb διάφορα σχόλια:
    https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid022WoQwoAURshurYMQXBkCsWXK3ZZqE32he9ietqcd7YfpUgqNrW2xgm8VAdFzwXiJl&id=100008854032526&comment_id=530480722508714
    Panos Fokas
    Η αιτιολογημένη γνώμη είναι ένα μικρό κλικ πριν την παραπομπή στο Δικαστήριο της ΕΕ. Το ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή άφησε το θέμα να σέρνεται επί εννιά χρόνια και βάλε, με τις όποιες συνέπειες στον τρόπο ανάπτυξης των βΑΠΕ στην Ελλάδα, λέει πολλά βέβαια, ο ορισμός της κοροϊδίας, όπως σωστά επισημαίνεις. Δεν αποκλείεται μάλιστα, αφού το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ έχει παραδοθεί στο ΥΠΕΝ, να το προωθήσουν με φαστ τρακ διαδικασία, "ένεκα λόγω επειδή" η ΕΕ μας παραπέμπει. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η δεκαπενταετία της ισχύος του ΕΠΧΣΑΑ ΑΠΕ εκπνέει φέτος τον Δεκέμβριο.

    Απάντηση
    1 εβδ.

    Vanna Sfakianaki
    Panos Fokas Μπορεί να γίνει αυτό που λες, αλλά το δημοσίευμα γράφει ότι τώρα τους ζητούν και δέουσα εκτίμηση.

    Απάντηση
    1 εβδ.

    Panos Fokas
    Vanna Sfakianaki Σωστά. Η προειδοποιητική επιστολή του 2014 αυτό έλεγε, ότι δεν έγινε δέουσα εκτίμηση. Ίσως λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για να γίνει δέουσα εκτίμηση τώρα στο νέο Ειδικό Χωροταξικό (αν δεν έχει ήδη γίνει από τους μελετητές κάτι τέτοιο).

    Απάντηση
    1 εβδ.

    Alexandros Kleitsas
    Panos Fokas Είναι ετοιμο το νεο χωροταξικο;

    Απάντηση
    1 εβδ.

    Vanna Sfakianaki
    Alexandros Kleitsas ο μελετητής έχει δηλώσει εδώ και πολύ καιρό ότι το έχει παραδώσει.

    Απάντηση
    1 εβδ.

    Alexandros Kleitsas
    Vanna Sfakianaki Ίσως θελουν να το βγάλουν πριν τις εκλογές.Κανονικά πρεπει να το βγάλουν για διαβούλευση...

    Απάντηση
    1 εβδ.

    Vanna Sfakianaki
    Alexandros Kleitsas Τώρα βλέπω πως δεν είναι ο μελετητής αλλά μέλος της επιτροπής αναθεώρησης που το είπε. https://energypress.gr/.../treis-mythoi-gia-eidiko...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανεμογεννήτριες μέσα στο Εθνικό Πάρκο δάσους Δαδιάς: Πρωταπριλιάτικο αστείο ή θλιβερή πραγματικότητα;

    https://dasarxeio.com/2023/04/03/124096/

    Δυστυχώς η είδηση είναι αληθινή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη