Ο Βουλευτής Εύβοιας Γιώργος Μαρίνος απαντά στο Αίτημα των 110 συλλογικών φορέων

Δημοσιεύουμε την πρώτη απάντηση που λάβαμε στο τριπλό αίτημα των άνω των 110 συλλογικών φορέων, στο:

ΟΧΙ στην Ιδιωτικοποίηση του Νερού! ΟΧΙ στην καταστροφή της Εύβοιας και της Σκύρου από ΑΣΠΗΕ! NAI στο Εθνικό Πάρκο Κεντρικής Εύβοιας!

το κείμενο του τριπλού αιτήματος και στο: Οι μέχρι τώρα συνυπογραφές και υποστήριξη!


Ολόκληρη η απάντηση του Γιώργου Μαρίνου σε αρχείο pdf 

---

Σχετικό με την υπόθεση είναι και το ακόλουθο:

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Να σταματήσει η αδειοδότηση των αιολικών στην περιοχή της Nοτιοκεντρικής Εύβοιας

7/4/2023, από το https://www.902.gr/...eyvoias

Να σταματήσει η αδειοδότηση των αιολικών στην περιοχή της Nοτιοκεντρικής Εύβοιας που περιλαμβάνει τους Δήμους Κύμης - Αλιβερίου, Ερέτριας και Διρφύων - Μεσσαπίων και να ακυρωθούν οι άδειες παραγωγού που έχει εκδώσει η ΡΑΕ, ζητά με Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή -προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας- το ΚΚΕ.

Αναλυτικά το κείμενο της Ερώτησης που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιώργος Μαρίνος και Διαμάντω Μανωλάκου:

«Προχωράει η αδειοδοτική διαδικασία για εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή της Νοτιοκεντρικής Εύβοιας και δικαιολογημένα συναντά τις αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων της περιοχής καθώς πρόκειται για δεκάδες νέες ανεμογεννήτριες.

Με τις τελευταίες άδειες παραγωγού που εξέδωσε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) αρκετά χωριά στο Δήμο Κύμης - Αλιβερίου σχεδιάζεται να περικυκλωθούν από ανεμογεννήτριες σε πολύ κοντινή απόσταση. Ειδικά τα χωριά Γαβαλάς, Άη Γιώργης, Νεοχώρι, Πετριές, Οξύλιθος και Σέττα (στον Δήμο Ερέτριας) βρίσκονται στο στόχαστρο.

Παράλληλα, πρόκειται για μια περιοχή που περιλαμβάνει τη Δίρφυ, το Ξεροβούνι, τα Μανίκια και τα Κοτύλαια. Περιοχές κατάφυτες όπου το μεγαλύτερο μέρος τους βρίσκεται εντός του δικτύου "Natura", όπου υπάρχουν το μοναδικό ελατοδάσος του Αιγαίου και ο γεώτοπος του ηφαιστείου του Οξυλίθου, ενώ μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Β. Εύβοια αποτελεί το μοναδικό πέρασμα για διάφορα είδη αποδημητικών πτηνών.

Ήδη ο λαός της Εύβοιας και ειδικά της Νότιας Εύβοιας βιώνει τις επιπτώσεις από την "πράσινη ανάπτυξη", καθώς η αξιοποίηση του αιολικού δυναμικού της περιοχής από τους ενεργειακούς ομίλους καμιά σχέση δεν έχει με την υποτιθέμενη προσπάθεια για μείωση της τιμής του ρεύματος ή την προστασία του περιβάλλοντος. Μοναδικό κριτήριο της ανάπτυξης εκατοντάδων αιολικών είναι τα επιχειρηματικά κέρδη. Άλλωστε, η άλλη όψη του "δάσους ανεμογεννητριών" στα βουνά της Νότιας Εύβοιας είναι το πανάκριβο ρεύμα για τον λαό και τα τρελά κέρδη για τους ενεργειακούς ομίλους.

Η επέλαση των μονοπωλιακών ομίλων της Ενέργειας έχει την υπογραφή της κυβέρνησης, αλλά και των ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Όλοι μαζί πίνουν νερό στην πολιτική της "πράσινης ανάπτυξης", χτίζοντας διαχρονικά το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει: Το χρηματιστήριο Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, την απολιγνιτοποίηση, την ενεργειακή εξάρτηση από το πανάκριβο φυσικό αέριο, τη χρηματοδότηση των μονοπωλιακών ομίλων με ζεστό χρήμα από το "Πράσινο Ταμείο" και το "Ταμείο Ανάκαμψης". Η αντιλαϊκή σκυταλοδρομία είχε τελευταία εξέλιξη την ψήφιση στην Ευρωβουλή, από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, της Οδηγίας της ΕΕ για την επιτάχυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας ορίζοντας "περιοχές επιτάχυνσης ΑΠΕ", στις οποίες ο στόχος είναι τα έργα εγκατάστασης να ξεκινούν μέσα σε ένα έτος από την αίτηση του επενδυτή, με δυνατότητα καταπάτησης ακόμα και προστατευόμενων περιοχών.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση:

- Για να σταματήσει η αδειοδότηση των αιολικών στην περιοχή της Νοτιοκεντρικής Εύβοιας που περιλαμβάνει τους Δήμους Κύμης - Αλιβερίου, Ερέτριας και Διρφύων - Μεσσαπίων.

- Για να ακυρωθούν οι άδειες παραγωγού που έχει εκδώσει η ΡΑΕ.

- Για τη σημαντική μείωση και πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, την κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, του "πράσινου" και των υπολοίπων τελών, για καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες».

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη