Ευβοϊκή Γνώμη 20 Οκτ. 23: Βάζουν α/γ και σε αρχαιολογικό χώρο, με την υπογρ. του διευθυντή περ/ντος Αντ. Τερζή

 

Το θέμα η Ευβοϊκή Γνώμη το έχει καλύψει και στην ηλεκτρονική έκδοση: 

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ: Η Περιφέρεια μάς κοροϊδεύει και δίνει άδειες για ανεμογεννήτριες

πηγή: https://www.egnomi.gr/article/152115/kataggelia_perifereia_mas_koroideyei_kai_dinei_adeies_gia_anemogennitries.html

Αποκαλυπτική ανακοίνωση εξέδωσε η Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης, σχετικά με τις αδειοδοτήσεις εγκατάστασης ανεμογεννητριών στην Εύβοια, καταγγέλλοντας την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, για υποκριτική στάση.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει ότι κοροϊδεύει το κόσμο και δίνει άδειες για ανεμογεννήτριες σε μικρά έργα, όπως συνέβη πρόσφατα  στην περιοχή Κύμης-Αυλωναρίου-Οκτωνιάς.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

" Την τελευταία 3ετία, πιεζόμενη από τους πολίτες και τα όποια κινήματα, η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού έχει κάνει σωρεία δηλώσεων και έχει λάβει πλήθος αποφάσεων Δημοτικών Συμβουλίων και του Περιφερειακού Συμβουλίου, λέγοντας ότι καμία άλλη ανεμογεννήτρια (Α/Γ) δεν θέλουν στα μέρη μας, στην Εύβοια και στην Στερεά Ελλάδα, την περιοχή με το 43% της εγκατάστασης βΑΠΕ στην Ελλάδα.

Πάντοτε όμως υποστηρίζουν ότι δυστυχώς έχουν μόνο γνωμοδοτικό ρόλο, δεν αδειοδοτούν και γι' αυτό είναι ανήμποροι. Αυτό όμως αληθεύει μόνο για τα μεγάλα έργα.

Για έργα μικρά, για έργα που πονηρά οι επενδυτές έχουν “σπάσει” σε κομμάτια, οι Άδειες βγαίνουν από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Ιδού λοιπόν το σκάνδαλο, που μία ημέρα πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου αποκαλύφθηκε στην Εύβοια και την περιοχή Κύμης-Αυλωναρίου-Οκτωνιάς.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, με περιφερειάρχη τον κ. Φ. Σπανό, δια του γνωστού για την σχέση του με το περιβάλλον υπαλλήλου της ΔΙΕΥΘ. ΠΕΡ/ΝΤΟΣ & ΧΩΡΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ κ. Αντ. Τερζή, προχώρησε στην Υπαγωγή σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ, βλ. ΑΔΑ: 6ΘΓΞ7ΛΗ-06., δηλαδή ουσιαστικά είναι σαν να έδωσε έγκριση σε ΜΠΕ) για 2 Α/Γ δίπλα στην Ι. Μ. Αγ. Χαραλάμπους Λευκών, βυζαντινό μοναστήρι και κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο (ΥΑ 153249/6217 π.ε./10-4-1958, ΦΕΚ 121/Β/29-4-1958).

Ενώ οι αντιδράσεις γιαυτό το θέμα όχι μόνο είχαν λάβει ευρύτατη διάδοση (άρθρα σε Αθηναϊκές και τοπικές εφημερίδες), η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας είχε προ 2ετίας ξεκάθαρα πει όχι στην καταστροφή του μνημείου από ΑΣΠΗΕ (ΑΔΑ: 9Τ104653Π4-ΒΜ3) και η Μητρόπολη Καρυστίας και ο σεβασμιότατος κκ Σεραφείμ έχουν προχωρήσει σε πλήθος ενεργειών για την προστασία της μονής και την προάσπιση του “καλώς λίαν” δημιουργηθέντος κόσμου.

ΕΠΟΜΕΝΩΣ: το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και ο κ. Περιφερειάρχης ή ψεύδονται εν γνώσει τους ή αγνοούν τι συμβαίνει εντός της ιδίας της Περιφέρειας. Γιατί δεν μπορεί να λένε εμείς δεν αδειοδοτούμε και τελικά να αδειοδοτούν.

Γιατί δεν μπορεί να λένε εμείς δεν θέλουμε άλλες Α/Γ και όταν μπορούν να κόψουν ένα έργο να φροντίζουν να το περάσουν εν σιωπή εξυπηρετώντας ενεργειακές κοινότητες που εξυπηρετούν τεράστια οικονομικά συμφέροντα και αδειοδοτούν έργα σε όλη την επικράτεια.

Άρα ότι έχει ειπωθεί στο Περιφ/κό Συμβούλιο, οι επιστολές του κ. Περιφερειάρχη που έχουν σταλεί για δήθεν αντίσταση και άρνηση στους ΑΣΠΗΕ κλπ, όλα είναι λόγια άνευ νοήματος και ουσίας, άνευ ειλικρίνειας και αξίας.

Και σε όλα αυτά, οι αντιπολιτεύσεις δεν κάνουν ούτε την βασική δουλειά τους, να ερευνούν, να ελέγχουν και να κρίνουν τα τεκταινόμενα της περιφέρειας. Να προστατεύουν τον τόπο με πράξεις και όχι με δεκάρικους προεκλογικούς λόγους.

Και από ότι φαίνεται, αυτό το σκάνδαλο (τουλάχιστον ασυνέπειας λόγων και πράξεων, στην περίπτωση του Αγ. Χαραλάμπους Λευκών) έχει και άλλες παραμέτρους.

Ζήτημα για το οποίο θα επανέρθουμε με περισσότερα στοιχεία και λεπτομέρειες.

Αν και η ευχή μας είναι μία: Να ανακληθεί τώρα η ανωτέρω Υπαγωγή και να δεσμευθεί κατ΄ απόλυτο τρόπο η απόλυτη προστασία του συγκεκριμένου τόπου και μνημείου από κάθε βΑΠΕ για το μέλλον!"

 

Σχόλια


  1. ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Άδειες από τη ΡΑΑΕΥ για 4 αιολικά των 111 μεγαβάτ στην Εύβοια
    27 12 2023
    https://energypress.gr/news/terna-energeiaki-adeia-apo-tin-raaey-gia-4-aiolika-111-mw-stin-eyboia?fbclid=IwAR3fBjUEZlIIFAUevlJSkTrHKzDYk8C8z2GDEUnUngDZRnHWtqipJ_vrqcw

    Άδεια για 4 αιολικά πάρκα στην έλαβε η ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ από τον κλάδο Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ.

    Πρόκειται για σταθμούς συνολικής ισχύος 111,5 μεγαβάτ, με την εγκατάσταση 32 ανεμογεννητριών σε 4 περιοχές στην ΠΕ Εύβοιας.

    Αναλυτικά, το έργο περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Αυλώνος, με 12 ανεμογεννήτριες διαμέτρου 136 μέτρων, Δυστίων με 5 Α/Γ διαμέτρου 136 μ. και 6 διαμέτρου 117 μ., Μαρμαρίου, με 1 διαμέτρου 136 μ. και 2 διαμέτρου 117 μ. και Στυρέων, με 2 διαμέτρου 117 μ. και 4 διαμέτρου 136 μ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη