Η Ευβοϊκή Γνώμη για την εκδήλωση στο Μακρυχώρι στις 29 Οκτωβρίου 2023

ΜΑΚΡΥΧΩΡΙ ΕΥΒΟΙΑΣ: Συζήτηση για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου πάνω από το φαράγγι του Μανικιάτη

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο πολιτιστικής επίσκεψης (διαβάστε εδώ), στην περιοχή του Μακρυχωρίου θα γίνει συζήτηση με τους κατοίκους για την εγκατάσταση αιολικού πάρκου πάνω από το υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας φαράγγι του Μανικιάτη ποταμού

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από τον Σύλλογο Σιδερίτη, την Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης και τον Περιβαλλοντικό Σύλλογος Μακρυχωρίου. Ήδη έχει κάνει παρέμβαση για το θέμα η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, η οποία αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

"  Κατάφωρη παραβίαση της νομοθεσίας αποτελεί η απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας να αδειοδοτήσει Αιολικό Σταθμό (ΑΣΠΗΕ), ακριβώς πάνω από το υψηλής οικολογικής και αισθητικής αξίας φαράγγι του Μανικιάτη ποταμού.

Παρόλο που η θέση του ΑΣΠΗΕ είναι στα όρια περιοχής NATURA και απέχει λιγότερο από 1,5 χλμ. από φωλιά Σπιζαετού, η Αποκεντρωμένη ΔΕΝ ζήτησε Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση (ΕΟΑ), ως όφειλε για ένα έργο που μπορεί να έχει επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα μιας προστατευόμενης περιοχής.

Αντίθετα, αγνοώντας όσα ορίζει ο Νόμος αλλά και τις σχετικές παρεμβάσεις της ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗΣ, «απλοποίησε» αυθαίρετα την αδειοδοτική διαδικασία και «απάλλαξε» το έργο από την υποχρέωση αξιολόγησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεών του από τις αρμόδιες υπηρεσίες,

Το αποτέλεσμα είναι να αδειαδοτηθεί ΑΣΠΗΕ σε πολύ μικρή απόσταση από ενεργή φωλιά του απειλούμενου –και ιδιαίτερα ευπαθούς σε επιπτώσεις από ανεμογεννήτριες– Σπιζαετού, χωρίς να έχει γίνει η παραμικρή αξιολόγηση των επιπτώσεών του στο συγκεκριμένο είδος.

Με επείγουσα επιστολή της, η ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ενημέρωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (και τον ΟΦΥΠΕΚΑ) για την παράτυπη αυτή μεθόδευση, ζητώντας την άμεση ανάκληση της απόφασης."

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη