Παντελή Γ. Ζωγράφου, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ

Μια σημαντική μελέτη, ένα σπουδαίο τεκμήριο παρουσιάζουμε και προσφέρουμε στα πλαίσια της προσπάθειάς μας για ανάδειξη πολιτιστικών, αρχαιολογικών κλπ στοιχείων για τον τόπο μας. Παντελή Γ. Ζωγράφου, ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΉ ΕΥΒΟΙΑ

Προέρχεται από το ΔΕΛΤΙΟ της Χριστιανικής Αρχαιολογικής Εταιρείας, περίοδος Β΄- τόμος Δ΄, τεύχος μοναδικός - έτος 1927 (εν Αθήναις, 1928). 

Το ηλεκτρονικό ανάτυπο που παρουσιάζουμε το δημιουργήσαμε από το πρωτότυπο που βρίσκετε εις χείρας μας. Έχουμε την εντύπωση ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα στο διαδίκτυο. Θα είναι χρησιμότατο για τις μελέτες του τόπου μας και μάλιστα εν σχέση και με τρέχοντα σημαντικά ζητήματα με τα οποία ασχολούμαστε (Αγ. Χαράλαμπος Λευκών, κινδυναύεοντα βυζαντινά μνημεία, προσβολή του τοπίου από βΑΠΕ,ζωγραφική κα)

Στην σειρά των άρθρων μας που φέρουν τον υπότιτλο (Βυζαντινά Μνημεία στα μέρη μας, απειλούμενα από ΑΣΠΗΕ) To εξώφυλλο και εικόνες από την εικονογράφηση και ολόκληρο το κείμενο σε αρχείο pdf στην συνέχεια!

Οι ναοί και μονές που αναφέρονται στο κείμενο είναι οι ακόλουθοι. Σε κάποιους γίνεται μία απλή σύντομη αναφορά (φαίνεται ο Π. Ζωγράφος δεν τους επισκέφτηκε και παρατήρησε ικανοποιητικά). Σε κάποιους άλλους όμως γίνεται αρκετή περιγραφή, μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε και την καταγραφή από τον Ζωγράφο του κειμένου των κτητορικών ή άλλων επιγραφών. Υπάρχουν και όμορφα σχέδια δικά του. 
Στην συνέχεια αναφέρουμε το σύνολο των αναφερομένων μνημείων που υπάρχουν στο κείμενο (με επισήμανση αυτά που γίνεται ουσιαστική περιγραφή).
Αγία Θέκλα, Άγιος Δημήτριος στα Χάνια Αυλωναρίου, Μεταμόρφωση στο ΠυργίΜεταμόρφωση του Σωτήρος - Μονή Λεύκων (Αγ, Χαραλάμπους), Αγ. Ιωάννης Πρόδρομος (Μονή Καρυών), Αγ. Δημήτριος (Καταρράκτης), Αγ. Βλάσιος, Αγ. Γεώργιος, Αγ. Νικόλαος (και τα 3 στην Οκτωνιά), Αγ. Δημήτριος Μακρυχωρίου, Παναγία η Οδηγήτρια στις Σπηλιές, διάφοροι περί τον Οξύλιθο, Αγ. Νικόλαος Ριντζάνων Οξυλίθου, Κοίμηση της Θεοτόκου - Χατηριάνοι Οξυλίθου, Μονή Μάντζαρη, Αγ. Νικόλαος (Καλημεριάνοι), Μοναστηράκι (Πλατάνα), Αγ. Νικόλαος (Κύμη), Αγ. Δημήτριος και Θεοτόκος (στο Αλιβέρι), Αγ. Νικόλαος - Μονή Κοριακές (Άνω Βάθεια).


Στο ίδιο τεύχος της Χριστ. Αρχ. Εταιρείας υπάρχει άλλο ένα άρθρο ευβοϊκού ενδιαφέροντος: Το Τέμπλο της Αγίας Παρασκευής εν Χαλκίδι (σελ. 67-74, συγγρ. Α. Ξυγγόπουλος)

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη