ΟΞΥΛΙΘΟΣ ΧΑΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ, ένα κριτικό σχόλιο του Κωστή Δεμερτζή

[ΕΠΠΠΟ: Η ΝΕΑ Προοδευτική Εύβοια κάλυψε το θέμα στο προηγούμενο φύλλο της (δείτε το φύλλο 1028/19-1-2024 σε pdf ή στο προηγούμενο άρθρο μας). Αυτό όμως που έχει μία πρόσθετη σημασία είναι το άρθρο-σχόλιο του εκδότη της Κ. Δεμερτζή, κάτι ως πρόλογος και επεξήγηση για το θέμα και τις σημαντικές του προεκτάσεις για τον άνθρωπο - πολίτη, Αξίζει να διαβαστεί ξεχωριστά και να γίνει αφορμή περίσκεψης]

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ ΣΤΟΝ ΟΞΥΛΙΘΟ

ΟΞΥΛΙΘΟΣ ΧΑΡΙΣ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

του Κωστή Δεμερτζή

Εάν για τις ανεμογεννήτριες θα μπορούοε να ειπωθεί το σύνθημα (προσαρμοσμένο, αλλά επίκαιρο) «είναι ο καπιταλισμός, ηλίθιε"- και το ίδιο και για το δικό μας το Τσιμεντάδικο, στην Χαλκίδα -αυτό δεν μπορεί να είναι παρά απαλλοτρίωση του τόπου -και μαζί, της υλικότητας ως βάσης της ζωής μας, προσωπικής και κοινωνικής.

Η σύμπηξη ομάδων με κοινωνική βάση, όπως η ΕΠΠΠΟ Κύμης-ή οι δικές μας Ομάδες Πρωτοβουλίας, για την διάσωση της Δημοτικής Αγοράς και τώρα γιά την διάσωση του Τσιμεντάδικου - συνιστά μια κοινωνική αντίδραση υγιή, η οποία σημαίνει περισσότερα από το εν στενή έννοια αντικείμενο του αγώνα της. Σημαίνει ζύμωση και σύμπηξη μιας ομάδας αντίστασης στην αλλοτρίωση. Της ζωής, της ιστορίας, του τοπίου και του τόπου μας.

Και, βέβαια, μια τέτοια σύμπηξη ομάδας είναι μόνο η αρχή. Δεν είναι μόνον η ομάδα, είναι και (αυτό που έγραφε ο Πλεχάνωφ) «ο ρόλος της προσωπικότητας· Είναι οι κόντρα-ομάδες νόθες, συμβιβασμένες, είναι και ο καθαυτό αγώνας - ο οποίος πετυχαίνει (ή τουλάχιστον έχει απτή απόδειξη της επιτυχίας του) όταν, είτε με δικαστικό αγώνα (γι' αυτό. έχετε από κοντά τον δικηγόρο σος!), είτε, το καλύτερο, και χωρίς αυτόν (αλλά με την pax judiciae (κατά το pax romana, και το pax Americana – αν θέλεις ειρηνική λύση, ετοιμάσου για δικαστικό αγώνα), το φάσμα του δικαστικού αγώνα μπροστά, ματαίωνει σχέδια του συμπλέγματος «κυβερνητικής διοίκησης / λόμπυ συμφερόντων/προεκτάσεων τους στους τοπικούς φορείς και στα ΜΜΕ.

Ό,τι και νά γράψουμε για την σημασία τέτοιων οργανωμένων δράσεων θα είναι λίγο. Είναι οι δράσεις μέσα από την οποία τα άτομα βγαίνουν από το μικροαστικό/φιλελεύθερο καβούκι της ιδιωτείας τους «οι ξαναγίνονται πολίτες.

Στην τελευταία σελίδα αυτού του φύλλου σας έχουμε ανακοίνωση της ΕΠΠΠΟ Κύμης, για την πρόσφατη επιτυχία τους στην απο­τροπή εγκατάστασης αιολικού πάρκου στο ηφαίστειο του Οξύλιθου.

Χωρίς να έχουμε σκοπό ούτε να αποκρύψουμε την επιτυχία, ούτε το «θάψιμο" της από κάποιους φορείς και ΜΜΕ. αλλά και κάποια δικά μας ερωτήματα: ξέρει ο μέσος κάτοικος της Χαλκίδας κατά πού πέφτει ο... Οξύλιθος;

(ας διαβάσει, συνεπώς το άρθρο της τελευταίας μας σελίδας αυτού του φύλλου).

 


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη