Καθαρισμός οικοπέδων-κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων

Λόγω της σοβαρότητας του θέματος και της προχειρότητας της κυβέρνησης και του κράτους το θέμα είναι πλέον πολύ ψηλά στην ατσέντα της επικαιρότητας. Θα το παρακολουθήσουμε όσο μπορούμε

επικαιροποίηση:

---
Καθαρισμός Οικοπέδων: Πρόστιμο 1.000 ευρώ σε όποιον δεν υποβάλει δήλωση «εκπλήρωσης καθηκόντων»

Σήμα κινδύνου με αφορμή το μητρώο δήλωσης καθαρισμού ακαλύπτων χώρων εξέπεμψε η ΠΟΜΙΔΑ, καθώς εκκρεμεί και η έναρξη εφαρμογής του «Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών» που νομοθέτησε το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το νόμο 5075, ο οποίος προβλέπει άλλη μια ηλεκτρονική βάση ετήσιας καταγραφής των υποχρεώσεων των ιδιοκτητών οικοπέδων κατά την αντιπυρική περίοδο.

Ο σχετικός νόμος (5075/2023) δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 12 Δεκεμβρίου 2023.

Ποιους αφορά

Η νέα νομοθετική ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων. Επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής υπηρεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη. Κοινώς αφορά τους πάντες.

Ολοι αυτοί με βάση τα προβλεπόμενα θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των προαναφερομένων χώρων από την 1η έως την 30ή Απριλίου κάθε έτους και στη συντήρησή τους καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Στη συνέχεια όλοι αυτοί θα πρέπει μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους να προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο. Ενώ, όπως αναφέρεται, «για την αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του πρώτου εδαφίου, δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών». Σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση θα επιβάλλεται 1.000 ευρώ πρόστιμο κατ’ άτομο, δηλαδή όχι ανά οικόπεδο, αλλά από ό,τι φαίνεται ανά συνιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα θα θεωρείται πως ο ιδιοκτήτης συναίνεσε στο να μπει ο δήμος να καθαρίσει το οικόπεδό του και να του χρεώνει τα έξοδα του καθαρισμού.

Τι καταγγέλλει η ΠΟΜΙΔΑ

Όπως αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ, μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ούτε η σχετική εφαρμοστική εγκύκλιος, ούτε έχει ανοίξει η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, ούτε έχει γίνει η παραμικρή καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών, ούτε οποιαδήποτε διαβούλευση με την ΠΟΜΙΔΑ.

Στην ανακοίνωσή της αναφέρει ότι:

«Το πρόβλημα είναι πως η τήρηση του νέου αυτού «Μητρώου» ακινήτων, που προστίθεται στη σειρά των ήδη ισχυουσών καταγραφών (Εθνικό Κτηματολόγιο, Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, Δήλωση ακινήτων στο Ε9, Ηλεκτρονική Βάση Κανονισμού Πυροπροστασίας), συνοδεύεται από πρωτοφανή χρηματικά πρόστιμα από 1.000 έως 54.000 ευρώ και φυλάκιση δύο χρόνων.

Η νέα αυτή νομοθετική ρύθμιση αφορά ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές οικοπεδικών και λοιπόν ακάλυπτων χώρων που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων, χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, και σε εκτάσεις εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των δυο προαναφερόμενων περιπτώσεων, επιπλέον δε και εκτός σχεδίου γήπεδα με κτίσμα, για τις εκτάσεις που δεν υπάγονται στις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, σύμφωνα με τον δασικό χάρτη της περιοχής και κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας.

Καθαρισμός – Συντήρηση

Όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες, με βάση τα προβλεπόμενα θα πρέπει να προβαίνουν σε καθαρισμό των προαναφερομένων χώρων από την 1η έως την 30η Απριλίου κάθε έτους, και στη συντήρησή τους καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, δηλαδή από την 1η Μαΐου έως την 31η Οκτωβρίου, για την αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας επέκτασής της.

Υποβολή υπεύθυνης δήλωσης

Στην συνέχεια όλοι αυτοί θα πρέπει μέχρι την 30η Απριλίου κάθε έτους, να προβαίνουν στην υποβολή υπεύθυνης δήλωσης ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεων πυροπροστασίας των ιδιοκτησιών τους στο Εθνικό Μητρώο. Ενώ όπως αναφέρεται «για την αποτελεσματική διενέργεια των ελέγχων, ως προς την τήρηση των υποχρεώσεων του πρώτου εδαφίου, δημιουργείται ηλεκτρονική φόρμα καταγγελιών».

Πρόστιμο 1.000 ευρώ

Σε όσους δεν υποβάλλουν δήλωση θα επιβάλλεται πρόστιμο 1.000 ευρώ «το κεφάλι», δηλαδή όχι ανά οικόπεδο, αλλά ανά συνιδιοκτήτη. Ταυτόχρονα θα θεωρείται ότι ο ιδιοκτήτης συναίνεσε να μπει ο Δήμος να καθαρίσει το οικόπεδο και να του χρεώσει τα έξοδα του καθαρισμού. Να σημειωθεί ότι η Δήλωση αυτή θα πρέπει να επαναλαμβάνεται μέχρι την 30/4 κάθε επομένου έτους!

Για την εξακρίβωση της συμμόρφωσης των ιδιοκτητών προβλέπονται εντατικοί έλεγχοι από υπαλλήλους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των Δήμων.

Εναντίον όσων δηλώσουν ψευδώς τον Απρίλιο ότι καθάρισαν τα οικόπεδά τους προβλέπεται ποινή φυλάκισης έως δύο έτη και βαρύτατο πρόστιμο που φτάνει έως και τις 54.000 ευρώ. Επειδή όμως και το αν ο καθαρισμός έγινε σωστά είναι σχετική έννοια, αλλά και επειδή καθόλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου θα πρέπει οι ιδιοκτήτες να ελέγχουν συνεχώς αν ξαναβγήκαν χορτάρια κλπ., πράγματα διόλου εύκολα για όσους κατοικούν μακριά από τις ιδιοκτησίες τους και δεν μπορούν να έχουν συνεχή εποπτεία, οι ιδιοκτήτες είναι εκτεθειμένοι στην κρίση των ελεγκτικών οργάνων για επιβολή εξοντωτικών ποινών και προστίμων.

Φυλάκιση για ψευδή δήλωση!

Ομως το ελεγκτικό όργανο μπορεί να μην είναι ευχαριστημένο από τον καθαρισμό που έκανε ο εργάτης. Ή αν βρέξει λίγο παραπάνω και βγουν κάποια χόρτα, ο ιδιοκτήτης που είναι στην Αθήνα δεν τα βλέπει, τα βλέπουν όμως οι γείτονες που κάνουν καταγγελία. Και στις δύο περιπτώσεις το ελεγκτικό όργανο θα επιβάλλει πρόστιμο από 12 έως 54 χιλιάδες ευρώ και μήνυση στον ανυποψίαστο ιδιοκτήτη για διετή φυλάκιση για «ψευδή δήλωση».

Τι περιλαμβάνει η διαδικασία καθαρισμού των οικοπέδων

Με βάση τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών σπασμένων δένδρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή με το κτίσμα.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους όπως είναι ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δένδρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δένδρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων.
  • Οι υπόχρεοι οφείλουν να μεριμνούν για την ασφαλή συλλογή και μεταφορά όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού ενώ απαγορεύεται η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους.

πηγή: aftodioikisi.gr

---

Αντιπυρικός Κανονισμός: Ποιές αλλαγές έφεραν οι σφοδρές αντιδράσεις - Τι θα ισχύσει από φέτος - Michanikos Online
 

Διευκρινίσεις ύστερα από τον σάλο που ξεσήκωσε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων και τις αντιδράσεις δήμων και της ΚΕΔΕ, η οποία απειλεί ακόμα και με προσφυγή στο Συμβούλιο της επικρατείας (ΣτΕ), αλλά και ιδιοκτητών δίνουν με νέα εγκύκλιό τους τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης εξειδικεύοντας και μειώνοντας τον αριθμό των υπόχρεων ακινήτων εντός των πόλεων.

Τα δύο υπουργεία παραδέχονται εμμέσως τις ασάφειες που περιείχε η αρχική απόφαση, συνέπεια των οποίων ήταν και ελάχιστη η ανταπόκριση των ιδιοκτητών, εκδίδοντας μία εγκύκλιο 14 σελίδων, στην οποία αναφέρεται πως δίνονται απαντήσεις «μετά από πληθώρα ερωτημάτων που υποβλήθηκαν επί της εφαρμογής του κανονισμού από δήμους και πολίτες ακινήτων, που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του».

Η εγκύκλιος, η οποία εκδόθηκε μόλις 20 ημέρες πριν την καταληκτική προθεσμία για την υποβολή τεχνικής έκθεσης των ακινήτων, διάστημα στο οποίο συμπεριλαμβάνονται και οι ημέρες αργίας του Πάσχα, «διορθώνει» την οριζόντια υποχρέωση λήψης μέτρων και υποβολής των σχετικών μελετών, η οποία όριζε ότι αφορούσε όλα τα ακίνητα σε ακτίνα 300 μέτρων ακόμα και από πάρκα ή άλση με αποτέλεσμα σε πολλούς αστικούς και ημιαστικούς δήμους να συμπεριλαμβάνονται εκτάσεις που έφταναν έως και το 1/3 των δήμων με τον αριθμό των ακινήτων που αφορούσε να ξεπερνά τα 2 εκατομμύρια. Πλέον δευκρινίζεται ότι «ο κανονισμός αφορά σε δομημένα ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις, περιαστικό πράσινο, κηρυγμένες δασωτέες, αναδασωτέες και χορτολιβαδικές εκτάσεις, καθώς και σε ακτίνα τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων αυτών. Αφορά επίσης κτίσματα εντός πάρκων και αλσών πόλεων και οικιστικών περιοχών. Επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των αλσών, ο κανονισμός εφαρμόζεται μόνο στα κτίρια που βρίσκονται εντός αυτών και όχι στα όμορα του άλσους ακίνητα, ούτε και σε αυτά που έχουν πρόσωπο στο άλσος».

Επίσης διευκρινίζεται ότι ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται σε καλλιεργούμενες εκτάσεις, ούτε στην περίπτωση που υπάρχει εντός αυτών κτίσμα βοηθητικής χρήσης για την αποθήκευση εξοπλισμού, εργαλείων και υλικών που απαιτούνται για την εξυπηρέτηση γεωργικής δραστηριότητας.

Η νέα εγκύκλιος, πάντως, δεν παρατείνει εκ νέου τις ημερομηνίες εφαρμογής του κανονισμού, οι οποίες υπενθυμίζεται ότι έχουν ως εξής:

– Εκπόνηση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και υποβολή τεχνικής έκθεσης, έως 10/05/2024,

– Λήψη μέτρων και υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη έως την 10/06/2024,

– Σε ό,τι αφορά τους οικισμούς, οι ΟΤΑ ολοκληρώνουν το έντυπο αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την τεχνική έκθεση ως προς τη διαμόρφωση άκαυστης ζώνης και τυχόν διαβάθμιση αυτής περιμετρικά των ορίων του οικισμού έως την 26η/05/2024.

Αλλαγές περιλαμβάνει η εγκύκλιος και ως προς τη σύνθεση των τριμελών επιτροπών δειγματολητικών ελέγχων που θα διενεργούνται μέσα στην αντιπυρική περίοδο από τους δήμους σε ποσοστό ανάλογο της επικινδυνότητας του ακινήτου και θα αφορούν αποκλειστικά στη διαπίστωση της τήρησης των μέτρων της τεχνικής έκθεσης όπως δηλώθηκαν από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Υπενθυμίζεται ότι πολλοί δήμοι δήλωναν σαφή αδυναμία να συγκροτήσουν τις εν λόγω επιτροπές δεδομένου ότι δε διαθέτουν ούτε τους πόρους ούτε το ανθρώπινο δυναμικό. Βάσει των έων διευκρινίσεων, ορίζεται ότι οι τριμελείς επιτροπές αποτελούνται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν µηχανικό και έναν ακόµα υπάλληλο του Τµήµατος Πολιτικής προστασίας της Περιφέρειας. Ωστόσο στην περίπτωση που οι δήμοι δε διαθέτουν το σύνολο των εν λόγω ειδικοτήτων, στην επιτροπή μπορούν να οριστούν υπάλληλοι άλλης σχετικής ειδικότητας που υπηρετούν στις τεχνικές υπηρεσίες, τις υπηρεσίες Περιβάλλοντος – Πολιτικής Προστασίας ή τις υπηρεσίες Δόμησης.

Τα τρία στάδια εφαρμογής του Κανονισμού

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο ορίζεται ότι η εφαρμογή του κανονισμού περιλαμβάνει τρία στάδια και συγκεκριμένα την αξιολόγηση της επικινδυνότητας του ακινήτου, τη σύνταξη τεχνικής έκθεσης μέτρων και ενεργειών, καθώς και τη δήλωση εφαρμογής τους από τον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Ξεκαθαρίζεται ότι τόσο η αξιολόγηση όσο και η τεχνική έκθεση διενεργούνται άπαξ εκτός αν υπάρχουν αλλαγές.

Αναλυτικά:

Η αξιολόγηση της επικινδυνότητας των ακινήτων γίνεται για την περιοχή επιρροής του ακινήτου και αποτυπώνεται στο Έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας από το οποίο προκύπτει η κατάταξή του (χαμηλή, μέση, υψηλή και ιδιαίτερα υψηλή). Το έντυπο αξιολόγησης συντάσσεται άπαξ και επανασύνταξή του απαιτείται µόνο στην περίπτωση που τροποποιηθούν οι παράμετροι που λήφθηκαν υπόψη κατά την αξιολόγηση (όπως για παράδειγμα τυχόν αλλαγή στο πλάτος της οδού πρόσβασης στο ακίνητο, προσθήκη σημείου υδροληψίας πυροσβεστικού οχήματος, δόμηση νέων κτιρίων στα όμορα ακίνητα με επίπτωση στον 3 δείκτη της πυκνότητας του δομημένου περιβάλλοντος) εφόσον επιφέρουν μεταβολή στην κατηγορία επικινδυνότητας του ακινήτου.

Το Έντυπο αξιολόγησης συντάσσεται από τεχνικό επιστήμονα με κατάρτιση σε θέματα τοπογραφίας, βλάστησης, υποδομών και δικτύων, δηλαδή από μηχανικούς (τοπογράφους, αρχιτέκτονες, πολιτικούς μηχανικούς, μηχανολόγους μηχανικούς, μηχανικούς περιβάλλοντος, κ.λ.π,) καθώς και δασολόγους, γεωπόνους ή γεωτεχνικούς επιστήμονες.

Κατ’ εξαίρεση στην περίπτωση οικισµών, οριοθετημένων ή μη και οικιστικών πυκνώσεων που περιβάλλονται στο σύνολό τους από δασικές, χορτολιβαδικές, αναδασωτέες και λοιπές εκτάσεις, η αξιολόγηση της επικινδυνότητας συντάσσεται για το σύνολο του οικισµού, σε ένα ενιαίο έντυπο, με µέριµνα του αρµόδιου ΟΤΑ.

Η τεχνική έκθεση συντάσσεται επίσης μία φορά, αλλά επανυποβάλλεται επικαιροποιημένη στην περίπτωση τροποποίησης, είτε του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας, είτε εφόσον υπάρχουν αλλαγές, όπως για παράδειγμα προσθήκη νέου κτίσματος στο ακίνητο ή επέκταση υφισταμένου.

Η έκθεση συντάσσεται από επιστήμονες του τεχνικού κλάδου και συγκεκριμένα από μηχανικούς κάθε ειδικότητας. Το έντυπο αξιολόγησης και η τεχνική έκθεση μπορούν να συνταχθούν από τον ίδιο τεχνικό επιστήμονα ή από διαφορετικούς, αλλά το περιεχόμενό τους θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να συγκλίνει. Η τεχνική έκθεση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

  • περιγραφή του ακινήτου, με ιδιαίτερη αναφορά στη θέση του ως προς τη δασική, αναδασωτέα, κ.λ.π έκταση, των κτισμάτων εντός του ακινήτου, καθώς και του είδους, μεγέθους και θέσης των φυτών, περιγραφή των γειτονικών ιδιοκτησιών, τυχόν κτισμάτων εντός αυτών και του περιβάλλοντος χώρου τους και κάθε άλλου κρίσιμου στοιχείου
  • καθορισμό των απαιτούμενων προληπτικών μέτρων, μέτρων παθητικής πυροπροστασίας και μέσων ενεργητικής πυροπροστασίας, καθώς και τυχόν συστάσεις προς τους ιδιοκτήτες για το σχέδιο προετοιμασίας εκκένωσης, – των εργασιών και ενεργειών που πρέπει να γίνουν στην περίπτωση ακινήτων με υφιστάμενα κτίρια για την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων, – των κατά περίπτωση απαιτούμενων διοικητικών πράξεων εκτέλεσης οικοδομικών εργασιών και συνοδεύεται από σχέδιο κάτοψης του ακινήτου όπου αποτυπώνονται τα απαραίτητα στοιχεία, όπως ενδεικτικά, οι θέσεις των κτισµάτων κύριας και βοηθητικής χρήσης, η πρόσβαση στο ακίνητο, οι ζώνες προστασίας, οι θέσεις και αποστάσεις των δέντρων, οι αποστάσεις των όµορων κτιρίων, κ.λ.π

Τα συναρμόδια υπουργεία επισημαίνουν ότι διοικητική πράξη εκδίδεται μόνο για τις εργασίες εκείνες που είναι οικοδομικής φύσεως (επί τω πλείστον εργασίες που προβλέπονται στις απαιτήσεις παθητικής και ενεργητικής πυροπροστασίας).

Ειδικά για τις κοπές δέντρων εντός ιδιωτικών ακινήτων, εφόσον πρόκεται για ακίνητα εντός σχεδίου περιοχών και, εντός οικισμού ή και εκτός σχεδίου περιοχών με κτίσματα ανεγερθέντα βάσει οικοδομικής άδειας, για την εφαρμογή των ζωνών προστασίας, ορίζεται ότι αυτή διενεργείται με έκδοση έγκρισης εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας.

Μετά τη σύνταξη του εντύπου αξιολόγησης επικινδυνότητας και της τεχνικής έκθεσης και την υποβολή τους στο ειδικό πληροφοριακό σύστημα και μεταβατικά στον οικείο δήμο, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται για κάθε έτος πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να υποβάλει στο πληροφοριακό σύστημα ή τον δήμο, την υπεύθυνη δήλωση λήψης των μέτρων και συμμόρφωσης με την τεχνική έκθεση.

Τα μέτρα για τη φετινή χρονιά

Οπως διευκρινίζεται στην εγκύκλιο, για τη φετινή αντιπυρική περίοδο εφαρμόζονται μόνο τα μέτρα προληπτικής πυροπροστασίας, τα οποία είναι:

  • εξασφάλιση καθαρής από καύσιμες ύλες πρόσβασης στο ακίνητο,
  • τακτικός καθαρισµός ο οποίος περιλαμβάνει τακτικό κλάδεµα και καθαρισµό δένδρων και θάµνων από τυχόν υπάρχοντα ξερά, αραίωµα της µη ανθεκτικής στη φωτιά δενδρώδους βλάστησης, κοπή κλαδιών που εφάπτονται ή βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τα εξωτερικά δοµικά στοιχεία του κτιρίου, καθαρισμός εδάφους (πευκοβελόνες), κούρεμα χόρτων, τακτικός έλεγχος και συντήρηση του αρδευτικού συστήµατος, καθαρισμός στεγών και υδρορροών από καύσιμες ύλες.
  • μεταφορά υλικών που τυχόν αποθηκεύονται ελεύθερα στο ακίνητο, όπως απορρίμματα, καυσόξυλα, δοχεία με καύσιμα, χρώματα κ.λ.π σε κλειστό χώρο ή πυράντοχο ερμάριο.
  • σύνταξη από τον ή τους ιδιοκτήτες του ακινήτου του σχεδίου προετοιμασίας εκκένωσης, δηλαδή μίας λίστας ελέγχου και ενεργειών που θα αυξήσει τον βαθµό ετοιµότητας σε περίπτωση συµβάντος πυρκαγιάς, στην οποία καταγράφονται οι απαραίτητες ενέργειες πριν την εκκένωση του κτιρίου, καθώς και ο τρόπος διαφυγής των χρηστών από το ακίνητο σε ασφαλές µέρος. Στην περίπτωση ακινήτων µε περισσότερες της µίας ιδιοκτησίες το σχέδιο προετοιµασίας εκκένωσης συντάσσεται από το σύνολο των συνιδιοκτητών και αναρτάται σε εµφανές σηµείο για την ενηµέρωση ενοίκων και κοινού.
  • σχεδιασμός των περιμετρικών ζωνών προστασίας, δηλαδή των τριών επιπέδων διαβαθµισµένης προστασίας γύρω από κτίριο όπου γίνεται διαδοχική µείωση των καύσιµων υλών όσο πλησιάζουμε σε αυτό.

---

Χαμός στους δήμους για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων. Απαιτείται άμεση παρέμβαση της ΚΕΔΕ

Αδύναμες ακόμη και να προχωρήσουν σε μια απλή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων εμφανίζονται οι υπηρεσίες των δήμων όλης της χώρας.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος με σχετική ΚΥΑ στις 15 Μάρτιου είχε δώσει προθεσμία σύνταξης Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι 31.03.2024 και υποβολής δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας μέχρι 30 Απριλίου 2024.

Οι δήμοι μα και οι πολίτες αιφνιδιάστηκαν και μετά από αυτό το Υπουργείο Περιβάλλοντος έδωσε νέα παράταση:

1. για την εκπόνηση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την υποβολή τεχνικής έκθεσης έως τις 26/04/2024 και
2. για τη λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη έως τις 26/05/2024.

Παρ' όλα αυτά κανένας δεν γνωρίζει ποιοι ακριβώς πολίτες υποχρεούνται να συντάξουν αυτή την αξιολόγηση, κανείς δεν μπορεί να τους ενημερώσει με ασφάλεια, κανένας δεν γνωρίζει ποιοι μπορούν να συντάξουν αυτές τις μελέτες, πόσο στοιχίζουν και το κυριότερο οι δήμοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν σε αυτή την υποχρέωση καθώς δεν έχουν ούτε προσωπικό, ούτε σαφή ενημέρωση.

Μετά από όλα αυτά άμεση θεωρείται η παρέμβαση της ΚΕΔΕ.

Ήδη έχει παρέμβει η ΠΟΜΙΔΑ η οποία με επιστολή της προς τον υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σκυλακάκη χαρακτηρίζει ανεφάρμοστες τις νέες ρυθμίσεις για την πυροπροστασία και τον καθαρισμό οικοπέδων

Ανακοίνωση έχει εκδώσει και η ΠΟΕ ΟΤΑ η οποία δηλώνει «προς τη κυβέρνηση πως χωρίς προσλήψεις προσωπικού και χωρίς πόρους στη Τοπική Αυτοδιοίκηση οι εργαζόμενοι στους Ο.Τ.Α. όλης της χώρας δεν θα γίνουν ούτε οι φοροεισπράκτορες, ούτε οι «ρουφιάνοι» της γειτονιάς».

Διαβάστε εδώ

Μηχανικοί: Ανεφάρμοστη η Εγκύκλιος για τον Κανονισμό Πυροπροστασίας Ακινήτων

Η πλέον χαρακτηριστική όμως αντίδραση είναι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών (ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ).

Σε επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος τονίζει:

Η ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ αποτελεί την Ομοσπονδία που εκπροσωπεί το σύνολο των Διπλωματούχων Μηχανικών οι οποίοι υπηρετούν στη Δημόσια Διοίκηση (Υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού) με συνδικαλιστικό αλλά και επιστημονικό χαρακτήρα.

Απευθυνόμαστε σε εσάς σχετικά με την πρόσφατη Εγκύκλιο για την Εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων. Θεωρούμε πως η διαδικασία που περιγράφεται έχει πλήθος προβληματικών σημείων και είναι ανεφάρμοστη:

Α. Οι αναφερόμενες προθεσμίες είναι ανεφάρμοστες. Τόσο η σύνταξη Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα μέχρι την 31η/03/2024, όσο και σε συνέχεια της Τεχνικής Έκθεσης, η Δήλωση Εφαρμογής των μέτρων πυρασφαλείας από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων υποχρεούνται εντός ενός (1) μηνός από την παραπάνω ημερομηνία και, σε κάθε περίπτωση, μέχρι τις 30/4/2024. Είναι αδιανόητο με Εγκύκλιο της 15/3 να τίθενται όρια 15 ημερών εκ των οποίων μόνο οι 8 είναι εργάσιμες!!!

 Β. Η λογική που διατρέχει την ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΔΑΟΚΑ/55904/2019/19-05-2023 κινείται στην κατεύθυνση της «ατομικής ευθύνης» των ιδιοκτητών ακινήτων, φορτώνοντας τους με πρόσθετες επιβαρύνσεις, οικονομικές και διοικητικές. Αφορά όλα τα οικόπεδα ή γήπεδα στα οποία έχουν ανεγερθεί κτίρια και: «α. βρίσκονται μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και χορτολιβαδικές εκτάσεις και ειδικότερα: ü σε δάση ή δασικά οικοσυστήματα ή δασικές εκτάσεις των παρ.1, 2 και 3 του άρθρου 3 του ν.998/79. ü σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 π.δ. 32/2016, είτε είναι δημόσιες, είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές. ü σε πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις (µη ορεινές ή ηµιορεινές και µη κείµενες επί ανώµαλων εδαφών) της παρ. 3 του του άρθρου 5 π.δ. 32/2016. β. βρίσκονται εν όλω ή εν μέρει εντός ακτίνας τριακοσίων (300) µέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης α. γ. βρίσκονται μέσα σε περιαστικό πράσινο και σε κηρυγμένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79, όπως ισχύει. δ. βρίσκονται εντός ακτίνας τριακοσίων (300) μέτρων από τα όρια των εκτάσεων της ανωτέρω περίπτωσης γ. ε. βρίσκονται μέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών, της παρ. 4 του άρθρου 3 του ν.998/79.»

Γ. Οι εμπλεκόμενες Υπηρεσίες των Δήμων με την τεράστια υποστελέχωση ειδικά σε τεχνικό και επιστημονικό προσωπικό, επιφορτίζονται με πλήθος υποχρεώσεων που είναι αδύνατο να τις φέρουν εγκαίρως σε πέρας με το παρόν δυναμικό και μέσα:

- Να τα καταχωρίζουν σε Ειδικό Μητρώο, έτσι ώστε να είναι διαθέσιμα στις τριμελείς επιτροπές δειγματοληπτικού ελέγχου και να είναι δυνατή η μεταφορά τους στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, όταν τεθεί σε λειτουργία.

- Να συγκροτήσουν τις τριμελείς επιτροπές, όπως προβλέπεται από τον Κανονισμό (οι οποίες απαρτίζονται από έναν δασολόγο ή γεωπόνο, έναν μηχανικό και έναν υπάλληλο του Τμήματος Πολιτικής προστασίας του δήμου) που θα διενεργήσουν κατά την αντιπυρική περίοδο τις αυτοψίες – δειγματοληπτικούς ελέγχους.

- Να ενημερώσουν τους δημότες για την ισχύ του Κανονισμού και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτόν. Βάσει των αναρτημένων δασικών χαρτών προτείνεται να εντοπίσουν τις περιοχές χωρικής τους αρμοδιότητας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού για να δοθούν ειδικότερες οδηγίες στους δημότες που διαμένουν σε κτίρια εντός αυτών.

- Να μεριμνήσουν, στην περίπτωση οικισμών που περικλείονται από δασική ή δασώδη έκταση για την έγκαιρη εκπόνηση Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης και για τη διαμόρφωση των διαβαθμισμένων περιμετρικών ζωνών προστασίας πέριξ των ορίων του οικισμού σε συνδυασμό με τη λήψη των απαιτούμενων μέτρων, σε συνεννόηση και συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες (Τοπική Αυτοδιοίκηση, Δασική Υπηρεσία) και σε εναρμόνιση με τυχόν ισχύοντα σχέδια Πολιτικής Προστασίας για την ασφαλή εκκένωση του οικισμού σε περίπτωση έκτακτου συμβάντος.

Επειδή τα παραπάνω ήδη προκαλούν μεγάλη αναστάτωση τόσο στις Υπηρεσίες, όσο και στους πολίτες, καλούμε σε επανεξέταση της ΚΥΑ και των προθεσμιών της Εγκυκλίου. Είμαστε στη διάθεση σας, για οποιαδήποτε διευκρίνιση στα παραπάνω και σας καλούμε να ανταποκριθείτε στο αίτημα μας για συνάντηση.

αρχικές δημοσιεύσεις: 

[ΕΠΠΠΟ: Έχουμε για το θέμα κάνει αρκετά πράγματα μέσα στα χρόνια, σε προσπάθεια πρόληψης κλπ. Να δούμε τι θα κατορθωθεί αυτή την πολύ δύσκολη χρονιά που έρχεται]

Κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων

Παράταση στον Κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνοντας υπόψη αιτήματα δήμων και πολιτών και προκειμένου να παρασχεθεί επαρκής χρόνος για τη βέλτιστη υλοποίηση των προβλεπόμενων στον Κανονισμό πυροπροστασίας ακινήτων εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την παράταση των προθεσμιών υποβολής των στοιχείων ως εξής:

  1. για την εκπόνηση της αξιολόγησης της επικινδυνότητας και την υποβολή τεχνικής έκθεσης έως τις 26/04/2024 και
  2. για τη λήψη μέτρων και την υποβολή δήλωσης του ιδιοκτήτη έως τις 26/05/2024.

Παράλληλα, θα εκδοθεί άμεσα, νέα εγκύκλιος με αναλυτικές οδηγίες για όλα τα θέματα που αναφέρονται στην ΚΥΑ.

Ο Κανονισμός Πυροπροστασίας Ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων αφορά σε ακίνητα που βρίσκονται μέσα σε οικόπεδα ή γήπεδα σε δάση, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις, σε περιαστικό πράσινο, σε κηρυγµένες δασωτέες ή αναδασωτέες εκτάσεις, καθώς και εντός ακτίνας 300 µέτρων από αυτές ή βρίσκονται µέσα σε πάρκα και άλση πόλεων και οικιστικών περιοχών.

Για τα εν λόγω ακίνητα η προθεσμία σύνταξης Εντύπου Αξιολόγησης Επικινδυνότητας και Τεχνικής Έκθεσης αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα έληγε κανονικά στις 31.03.2024 και η υποβολή δήλωσης εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας στις 30 Απριλίου 2024.

Συγκρότηση συνεργείων επιφυλακής και περιπόλων των υπαλλήλων του Δασαρχείου Αλιβερίου, για την υλοποίηση του προγράμματος Δασοπροστασίας του 2024

---

Από τον Δήμο Κύμης το πιο κάτω:

«Καθαρισμός οικοπέδων-κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων»

πηγή: https://kimialiverionline.gr/...kSf

Ενημερώνουμε όλους του δημότες πως σύμφωνα με την Πυροσβεστική Διάταξη 20/2023 πρέπει να γίνεται καθαρισμός οικοπέδων. Για λόγους πυροπροστασίας σε οικοπεδικούς και ακάλυπτους χώρους εντός ρυμοτομικών σχεδίων και εντός ορίων οικισμών έως ακτίνας 100μ. Από τα όρια των ανωτέρω περιοχών με σκοπό την πρόληψη και αποτροπή κινδύνου πρόκλησης πυρκαγιάς ή ταχείας εξάπλωσής της. Οι ιδιοκτήτες, Νομείς, επικαρπωτές, μισθωτές των εκτάσεων οφείλουν να εκπληρώσουν την υποχρέωση καθαρισμού και την απομάκρυνση υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως 30 Απριλίου 2024.

Μετά το πέρας της ημερομηνίας αυτής θα ακολουθήσουν προληπτικοί έλεγχοι και θα επιβληθούν κυρώσεις όπου αυτό είναι αναγκαίο.

Οι αντιδήμαρχοι και πρόεδροι του Δήμου οφείλουν να ενημερώσουν τους δημότες για τους καθαρισμούς αυτούς.

Επίσης, πρέπει να γίνει πιστή εφαρμογή του «Κανονισμού πυροπροστασία ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων». Σύμφωνα με την εγκύκλιο πρέπει να συνταχθεί έντυπο αξιολόγησης επικινδυνότητας και τεχνική έκθεση αρμόδιου τεχνικού επιστήμονα.

Η εγκύκλιος εφαρμόζεται σε κτίρια μέσα σε:

Α) Δασικές εκτάσεις και δασικά οικοσυστήματα σύμφωνα με τις παρ. 1,2 και 3 του Ν.998/79.

Β) Σε χορτολιβαδικές εκτάσεις που βρίσκονται επί ημιορεινών, ορεινών και ανώμαλων εδαφών της παρ. 1 του άρθρου 5 προεδρικού διατάγματος 32/2016, είτε είναι δημόσιες είτε είναι αναγνωρισμένες ως ιδιωτικές.

Γ) Πεδινές χορτολιβαδικές εκτάσεις σύμφωνα με τον κανονισμό.

Μέχρι τις 31/03/2024 και στην συνέχεια να υποβληθεί δήλωση εφαρμογής των μέτρων πυρασφάλειας έως 30/04/2024.

Τα παραπάνω έντυπα θα υποβάλλονται εις διπλούν σε έντυπη μορφή στον οικείο Δήμο.

Παρακαλώ για τις άμεσες ενέργειές σας.

Επισυνάπτεται:

Πυροσβεστική διάταξη 2023.

Κανονισμός πυροπροστασίας ακινήτων εντός και πλησίον δασικών εκτάσεων.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΔΗΜΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

---

Κριτική στο θέμα:


Γιατί είναι ανεφάρμοστες οι νέες ρυθμίσεις για την πυροπροστασία & τον καθαρισμό οικοπέδων • B2Green

Την πλήρη αδυναμία των ιδιοκτητών ακινήτων της χώρας να ανταποκριθούν μέσα σε ασφυκτικές προθεσμίες, στα νέα μέτρα για την πυροπροστασία και τον καθαρισμό οικοπέδων επισημαίνει η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Κρίσης – Πολ. Προστασίας, ενόσω δεν υπάρχει ούτε κάποια εκστρατεία ενημέρωσής τους, ούτε οι σχετικές εγκύκλιοι που να διευκρινίζουν επακριβώς τις υποχρεώσεις τους, ούτε ο προσδιορισμός των “ειδικών επιστημόνων” που θα συντάξουν τα σχετικά έγγραφα, ούτε οι σχετικές πλατφόρμες για την υποβολή των προβλεπομένων δηλώσεων. Ως εκ τούτου, η ΠΟΜΙΔΑ ζητά την επανεξέταση των ζητουμένων μέτρων και των προθεσμιών υλοποίησής τους, ενώ, υπό τις σημερινές συνθήκες, θεωρεί  αδιανόητη την επιβολή οποιουδήποτε προστίμου ή ποινικών κυρώσεων σε βάρος των ιδιοκτητών.

Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη
Προς τον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλη Κικίλια
Τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά
Τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστο Τριαντόπουλο
Τον Γεν. Γραμματέα Χωρ/κού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθ.Μπακογιάννη

ΘΕΜΑ: Ανεφάρμοστες οι νέες ρυθμίσεις για την πυροπροστασία και τον καθαρισμό οικοπέδων!

Αξιότιμοι κοι Υπουργοί, κε Γενικέ Γραμματέα

Τα Υπουργεία σας έχουν νομοθετήσει για τον ίδιο σημαντικό σκοπό της αντιπυρικής προστασίας, ξεχωριστά μέτρα το καθένα, που προβλέπουν υποχρεώσεις σε βάρος εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων, οι οποίες όμως πρέπει να υλοποιηθούν εντός αιφνιδιαστικών και ασφυκτικών προθεσμιών όπως τη σύνταξη μελετών, τη λήψη μέτρων, την υλοποίηση έργων και την υποβολή δηλώσεων σε πλατφόρμες οι οποίες δεν υφίστανται ακόμη! Τα μέτρα αυτά υποβάλλουν τους πολίτες σε μια νέα ατελείωτη ετήσια γραφειοκρατία και σε διοικητικές ενέργειες και δαπάνες που είναι πασιφανές ότι είναι πέραν κάθε πραγματικής και χρονικής δυνατότητάς τους για συμμόρφωση, με τεράστια επαπειλούμενα πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις και με πραγματικό στόχο τη μετάθεση στους πολίτες, των ευθυνών από ο,τιδήποτε ήθελε προκύψει.

Γι΄αυτό με την παρούσα μας σας ζητούμε: Να επανεξεταστούν άμεσα τα εξωπραγματικά και δαπανηρά προβλεπόμενα μέτρα και να παραμείνουν μόνον τα πραγματικά απαραίτητα και οικονομικά βιώσιμα για την υλοποίηση της πυροπροστασίας και να δοθεί στους πολίτες ο αναγκαίος χρόνος υλοποίησής τους.

Ιδιαίτερα να εξαλειφθεί από τις προδιαγραφές πυροπροστασίας κάθε αναφορά σε αναγκαστικές περιτοιχίσεις όλων των ακινήτων με υψηλές μάντρες από συμπαγές υλικό (προφανώς μπετόν αρμέ), η νόμιμη ανέγερση των οποίων θα προσκρούσει, εκτός από το τεράστιο κόστος και τη γραφειοκρατία έκδοσης των σχετικών οικοδομικών αδειών, και σε ήδη ισχύουσες απαγορεύσεις ανέγερσής τους, και θα κακοποιήσει την εικόνα της υπαίθρου της χώρας μας, χωρίς να προσφέρει ο,τιδήποτε ουσιαστικό στην πυροπροστασία.

Να μην επιβληθεί εκ μέρους σας και εκ μέρους των λοιπών αρμοδίων αρχών, οποιοδήποτε πρόστιμο, ή άλλη ποινική συνέπεια, αν δεν προηγηθεί εκτεταμένη εθνική εκστρατεία ενημέρωσης των ιδιοκτητών ακινήτων για την νέα αυτή και ιδιαίτερα δαπανηρή υποχρέωση, αν δεν προσδιοριστούν και ενημερωθούν οι «ειδικοί επιστήμονες» που θα συντάσσουν  τις σχετικές εκθέσεις και ιδίως αν δεν τεθούν σε λειτουργία οι προβλεπόμενες ηλεκτρονικές πλατφόρμες υλοποίησης των σχετικών μέτρων, ώστε να μην υπάρξει κανενός είδους αχρείαστος συνωστισμός στους Δήμους της χώρας μας, και αντίστοιχη αδυναμία των υπηρεσιών των Δήμων να ανταποκριθούν,  με αποτέλεσμα την ουσιαστική ακύρωση της όλης προσπάθειας.

Να προβλεφθεί ρητά η δυνατότητα υποβολής των υπευθύνων δηλώσεων πυροπροστασίας από τους διαχειριστές των πολυκατοικιών και κτιρίων, αλλά και κάθε είδους συγκυρίων,  για λογαριασμό και των λοιπών συνιδιοκτητών τους, και όχι να υποχρεούνται όλοι οι συνιδιοκτήτες σε κατάθεση πολλαπλών ξεχωριστών δηλώσεων για το περιουσιακό μερίδιο του καθενός στο ίδιο ακίνητο, που μόνον γραφειοκρατική ασφυξία και σύγχυση θα επιφέρουν στις διοικητικές υπηρεσίες που θα ασχοληθούν με το θέμα.

Στη διάθεσή σας για κάθε συνεννόηση και συνεργασία

Με εξαιρετική εκτίμηση

Ο Πρόεδρος
Στράτος Παραδιάς
Δικηγόρος Α.Π. – Πρόεδρος UIPI

Ο Γεν. Γραμματεύς
Τάσος Βάππας
Δικηγόρος Α.Π. – υ.Δ.Ν.

---

Δύο εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης: Τους επιβάλουν δυσβάσταχτο «φόρο»… πυροπροστασίας
Προβλέπονται αυστηρές ποινές και ποινικές ευθύνες που τιμωρούνται ακόμα και με φυλάκιση

πηγή: https://www.pronews.gr/elliniki-politiki/provocateur

Σχόλια


  1. «Αντάρτικο» από γαλάζιους δημάρχους για αυθαίρετα, ύψη κτιρίων και αντιπυρικό κανονισμό
    15-04-2024 - Πηγή: ethnos.gr

    https://www.michanikos-online.gr/%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%ac%cf%81%cf%84%ce%b9%ce%ba%ce%bf-%ce%b1%cf%80%cf%8c-%ce%b3%ce%b1%ce%bb%ce%ac%ce%b6%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b4%ce%b7%ce%bc%ce%ac%cf%81%cf%87%ce%bf%cf%85%cf%82/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7+%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82+-++Michanikos-Online&utm_campaign=20240415_m180712815_%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7+%CE%A4%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B7%CF%82+-++Michanikos-Online&utm_term=_0D_0A++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Read+More_0D_0A+++++++

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πυροπροστασία Ακινήτων: «Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ούτε μία δήλωση»
    Καθημερινή, 15/4/2024
    Οι αντιδράσεις της ΚΕΔΕ αλλά και οι ελάχιστες αιτήσεις των ιδιοκτητών ακινήτων σε ζώνες περιαστικού πρασινού, φέρνουν αλλαγές στην εφαρμογή του Κανονισμού Πυροπροστασίας Ακινήτων ο οποίος δημοσιεύτηκε πέρυσι

    https://www.kathimerini.gr/society/562976569/pyroprostasia-akiniton-mechri-stigmis-den-echoyme-oyte-mia-dilosi/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κανονισμός Πυροπροστασίας: Μπάχαλο, μπαλάκια ευθυνών και υπογραφές διαμαρτυρίας
    https://www.michanikos-online.gr/%ce%ba%ce%b1%ce%bd%ce%bf%ce%bd%ce%b9%cf%83%ce%bc%cf%8c%cf%82-%cf%80%cf%85%cf%81%ce%bf%cf%80%cf%81%ce%bf%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%83%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%bc%cf%80%ce%ac%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%bf-%ce%bc/?utm_source=MadMimi&utm_medium=email&utm_content=%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7+%CE%A3%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85+-++Michanikos-Online&utm_campaign=20240426_m180942524_%CE%97%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%AE%CF%83%CE%B9%CE%B1+%CE%95%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%AD%CF%81%CF%89%CF%83%CE%B7+%CE%A3%CE%B1%CE%B2%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%BF%CF%85+-++Michanikos-Online&utm_term=_0D_0A++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++Read+More_0D_0A+++++++

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη