ΠΟΑΥ. Τα σχέδια για Περιοχές Οργ/νης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών στον Ευβοϊκό Κόλπο

Κατάληψη του Ευβοϊκού από ιχθυοκαλλιέργειες
Τάσος Σαραντής,

Την έντονη αντίθεσή τους στην κατάληψη 22.000 θαλάσσιων στρεμμάτων από ιχθυοκαλλιέργειες σε σχεδόν ολόκληρο τον Ευβοϊκό Κόλπο, από το Μαρμάρι μέχρι τους Ωρεούς, σε 15 ζώνες ανάπτυξης, εκφράζουν σύλλογοι και φορείς της Εύβοιας.

Η απόπειρα της κατάληψης του Ευβοϊκού από ιχθυοκαλλιέργειες επανέρχεται, αν και το σχετικό αρχικό σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για τον Ευβοϊκό είχαν εν μέρει απορριφθεί το 2021 από το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, εξαιτίας ελλείψεων και παραλείψεων που αφορούσαν την προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 στη θαλάσσια περιοχή του νότιου Ευβοϊκού Κόλπου, αλλά και την ανάγκη επανεξέτασης των επιπτώσεων σε περιοχές όπου υπάρχουν λιβάδια Ποσειδωνίας.

Σύμφωνα με τη Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού, η ενδεχόμενη ανάπτυξη τεράστιων βιομηχανικών εγκαταστάσεων ιχθυοκαλλιέργειας σε έναν κλειστό κόλπο, όπως ο Ευβοϊκός, που ήδη επιβαρύνεται σημειακά με βιομηχανικά και αστικά απόβλητα, εγκυμονεί μεγάλους κινδύνους, διότι:

● Η εντατική εκτροφή ψαριών σε κλωβούς προκαλεί ρύπανση από τα περιττώματά τους, από τα χημικά καθαρισμού των διχτυών και την περίσσια των τροφών που διαφεύγουν. Επιπλέον, η χρήση αντιβιοτικών επιβαρύνει επίσης το θαλάσσιο περιβάλλον.

● Ευρωπαϊκές οδηγίες και η ελληνική νομοθεσία απαγορεύουν την ίδρυση ιχθυοκαλλιεργειών σε περιοχές με λιβάδια Ποσειδωνίας (φυκιάδες) -είδος αυστηρά προστατευόμενο και κρίσιμο για την υγεία του θαλάσσιου οικοσυστήματος αλλά και την προστασία του κλίματος-, διότι είναι αποδεδειγμένο ότι προκαλούν την καταστροφή τους.

● Ο υβριδισμός που παρατηρείται γύρω από τα ιχθυοτροφεία μειώνει τη γενετική ποικιλότητα των αυτοχθόνων πληθυσμών ψαριών.

● Ιδιωτικοποιείται ένα κοινό αγαθό όπως είναι οι ακτές/παραλίες, όπου θα λειτουργούν οι μονάδες αυτές και δεν θα επιτρέπονται άλλες χρήσεις, όπως μπάνιο ή αναψυχή. Παράλληλα, η ευρύτερη παράκτια ζώνη θα δεσμευθεί πολεοδομικά για σχετικές με την ιχθυοκαλλιέργεια δραστηριότητες, αποκλείοντας τις υπόλοιπες, π.χ. τουρισμό, αναψυχή, παραδοσιακή αλιεία κ.ά.

● Η ιχθυοκαλλιέργεια από μόνη της συντελεί στη μείωση της άγριας πανίδας, καθότι το 30% της παγκόσμιας αλιείας χρησιμοποιείται για τροφή των εκτρεφόμενων ψαριών σε μορφή ιχθυάλευρων και ιχθυελαίων. Η αλιεία για ιχθυοτροφές, η οποία πραγματοποιείται και σε αναπτυσσόμενες χώρες, στερεί τις φτωχές κοινότητες των ανθρώπων από την πρόσβαση στην πολύτιμη πηγή πρωτεϊνών του ψαριού.

● Στις επιχειρήσεις αυτές εμπλέκονται απρόσωπα lobbies, ισχυρά funds, διάφοροι χρηματιστηριακοί κολοσσοί που «πιέζουν» την κυβέρνηση και εκτοπίζουν την τοπική κοινωνία, ενώ παράλληλα, προκειμένου να επικρατήσουν στην περιοχή, συχνά ρίχνουν τις τιμές στην αγορά ψαριών εις βάρος των μικρών ιχθυοπαραγωγών, προκειμένου να τους πλήξουν οικονομικά. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τους ανεπαρκείς μηχανισμούς ελέγχου και εφαρμογής των νόμων, όπως καταγγέλλει το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, αποτελούν τεράστια απειλή για τον Ευβοϊκό Κόλπο και τους παράκτιους κατοίκους του («Παραδίδουν τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας στις ιχθυοκαλλιέργειες», «Εφ.Συν.», 31/8/2021).

Η προστατευόμενη περιοχή NATURA 2000 στη θαλάσσια περιοχή του νότιου Ευβοϊκού Κόλπου

«Ολα τα παραπάνω αποτελούν μια νέα απειλή για την Εύβοια, που έρχεται να επιδεινώσει την κατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος, μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές και την εξάπλωση βιομηχανικών αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο νησί μας. Η εγκατάσταση μιας ακόμη βιομηχανίας, αυτή τη φορά στον Ευβοϊκό, θα δώσει το τελικό χτύπημα στην Εύβοια που ζούμε και αγαπάμε. Το θέμα επείγει να συζητηθεί από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (αλιέων, τοπικών συλλόγων, κατοίκων της παράκτιας ζώνης, παραθεριστών, τουριστικών επιχειρήσεων κ.ά.)», αναφέρει η Συντονιστική Ομάδα Συλλόγων και Φορέων για την προστασία του Ευβοϊκού, που συγκροτείται από την Ομάδα Πολιτών για τη Διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη, τον Σύλλογο ΣΙΔΕΡΙΤΗ, τον Σύλλογο Προστασίας του Περιβάλλοντος της Νότιας Καρυστίας, τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αλιβερίου και τον Περιβαλλοντικό και Πολιτισμικό Σύλλογο Ελυμνίων «ΜΑΚΙΣΤΟΣ».

Παράλληλα, καλεί την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας να αντιδράσει άμεσα τους Δήμους Ιστιαίας-Αιδηψού, Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Αννας, Διρφύων - Μεσσαπίων, Κύμης- Αλιβερίου και Καρύστου να πάρουν αποφάσεις.

Τα θέματα που προτείνονται για συζήτηση αφορούν την ανάγκη θεσμοθέτησης και ολοκλήρωσης του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού στην Ελλάδα, όπως έχουν ζητήσει η Κεντρική Ενωση Δήμων Ελλάδας και πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις, προτού προχωρήσουν επιμέρους σχέδια δέσμευσης ακτών και θαλασσών, όπως η Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ) Ευβοϊκού.

Κι ακόμη, τις συνέπειες της εξάπλωσης των ιχθυοτροφείων στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην οικονομία, τη νομική αντιμετώπιση ενδεχόμενης θεσμοθέτησης ΠΟΑΥ στον Ευβοϊκό, την υποθαλάσσια έρευνα για να εντοπιστούν και να χαρτογραφηθούν τα λιβάδια Ποσειδωνίας και την άσκηση πολιτικής πίεσης.

-----------

27/3/2024
Εύβοια: Εκπέμπει SOS ο βόρειος Ευβοϊκός – Τι συμβαίνει;

«Καμπανάκι κινδύνου», στο περιθώριο της επέκτασης των ιχθυοκαλλιεργειών, κρούει για τον Βόρειο Ευβοϊκό Κόλπο, ο Σύλλογος για την προστασία του Περιβάλλοντος Αγίου Ιωάννη Θεολόγου – ΟΣΜΑΕΣ Δήμου Λοκρών.

Με ανοικτή του επιστολή στους περιφερειακούς συμβούλους Εύβοιας και Φθιώτιδας, συνοψίζει πως πρέπει να μεριμνήσουν για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης καταστροφής, ζητώντας επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Αναλυτικά η επιστολή:

” Αξιότιμοι κ. κ Σύμβουλοι,

Σας απευθύνουμε έκκληση όπως παρέμβετε και εισάγετε άμεσα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας την επαναξιολόγηση και απόρριψη της υπό νομοθέτησης ΣΜΠΕ για την Περιοχή Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών ( ΠΟΑΥ) Αταλάντης Λάρυμνας που είναι ουσιαστικά πρόταση των ιχθυοκαλλιεργητών για θηριώδη επέκταση των ιχθυοτροφικών μονάδων στην Αταλάντη και στη Λάρυμνα:

Θαλάσσια στρέμματα από 470 σε 10.681 (αύξηση Χ 23) και

Δυναμικότητα από 6.152 τον. σε 31.784 (αύξηση Χ 5)

Όπως επιπρόσθετα να επεξεργαστείτε και εισηγηθείτε τα επείγοντα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος του Βόρειου Ευβοϊκού Κόλπου ο οποίος απειλείται με μη αναστρέψιμη καταστροφή σύμφωνα με όλα τα αδιαμφισβήτητα επιστημονικά δεδομένα των αρμοδίων υπηρεσιών όπως σας τα αναφέρουμε στις επιστολές που σας έχουμε ήδη στείλει:

( ΑΠ 1144 /24-1-2024 και ΑΠ 1147 3-3-2024 η οποία επισυνάπτεται μαζί με τον χάρτη επικινδυνότητας του Βόρειου Ευβοϊκού )

Την κρίσιμη αυτή στιγμή για τον τόπο που εκλέγεστε (Φθιώτιδα και Εύβοια) , σας καλούμε να αντιληφθείτε το μέγεθος του προβλήματος και πέρα από κάθε πολιτική ή άλλη σκοπιμότητα να ενεργήσετε ώστε να τον προστατέψετε από μια ανυπολόγιστη καταστροφή .

Η όποια αδιαφορία σας ή ολιγωρία σας στο θέμα αυτό θα σας βαρύνει ηθικά και πολιτικά στην συνείδηση των εκλογέων σας και στις επερχόμενες γενιές.”

-----------



ΝΕΚΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ο Βόρειος Ευβοικός!!!

ΠΡΟΣ: ΥΠΕΚΑ ΕΥΠΕ
ΚΟΙΝ: 1.ΥΠΕΚΑ Δ/νση Χωροταξιας
2.Υπηρεσίες Απ.Διοίκησης Θεσ-Στ.Ελλάδας
3.Υπηρεσίες Περιφέρειας Στ.Ελλάδας
4. Περιφερειακο Συμβούλιο >>
5 Δήμους παραλιακής Φθιώτιδας και Ευβοίας
6. Συλλόγους Φθιώτιδας και Ευβοιας
7. ΜΜΕ Φθιώτιδας και Ευβοίας

Θέμα: Σκανδαλώδης Απόκρυψη της πραγματικής οικολογικής καταστασης του Βορειου Ευβοικού
Κόλπου από τη Δνση Χωροταξιας του ΥΠΕΚΑ

Κατά τη διαρκεια της Δημοσιας Διαβουλευσης σχετικά με τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) για την εφαρμογή ΠΟΑΥ Β & Ν Ευβοικό Κολπο, η Δνση Περιβαλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμου Στερεάς Ελλάδας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλιας –Στ.Ελλάδας απέστειλε στην ΕΥΠΕ τη γνωδοτησή της στην οποια περιλαμβάνονταν παρατηρήσεις και προτάσεις επι της εν λογω ΣΜΠΕ

Στη συνεχεια η Δ/νση Χωροταξιας του ΥΠΕΚΑ με έγγραφό της απαντησε επι των παρατηρήσεων και προτάσεων με ένα δισελιδο έγγραφο με αριθ Πρωτ.201840/18-9-2012 το οποιο βρίθει ανακριβειών με αιχμή την αποκρυψη της πραγματικής οικολογικής καταστασης του Βορειου Ευβοικού Κολπου καθώς αναφέρει ότι ο Βορειος Ευβοικός Κολπος είναι ένα υγιές οικοσύστημα το οποιο μετα από 15ετη συνεχή λειτουργια πληθώρας υδατοκαλλιεργιών διατηρει τα χαρακτηριστικά του!!

Στην Α Φαση όμως του Σχεδιου Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής Στερεάς Ελλάδας GR07 ( ΥΠΕΚΑ Ειδική Γραμματεία Υδάτων Δ/νση Υποστήριξης και Ανάπτυξης Ιανουάριος 2012
http://wfd.opengov.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=81&Itemid=12  
αναφέρεται σαφέστατα ότι η οικολογική καταστασταση του Βόρειου Ευβοικού Κόλπου και του Μαλιακού χαρακτηρίζεται Μέτρια 
με σημαντικοτερες επιπτώσεις την επιβαρυνση με ουσίες προτεραιότητας και ειδικούς ρύπους καθώς και ευτροφισμό
(GR 0719C0006N και GR07 18C0007N αντίστοιχα) στις σελίδες:
– Α ΠΟ9.Τ1-22
– Α ΠΟ9. Τ1-53
Προτείνονται δε και τα εξής στις σελίδες
– Α Π11.Τ1- 42
– Α Π11.Τ1- 43
– Α Π11 .Τ1 – 61
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ σελίδες 98, 99 και 108

α)Τα υδατικά συστήματα που έχουν χαρακτηριστεί ως ύδατα αναψυχής συμπεριλαμβανομένων περιοχών που έχουν χαρακτηριστεί ως ύδατα κολύμβησης και GR07 18Cεπιβάλλεται η διατήρηση,προστασία και βελτίωση της ποιοτητας του περιβαλλοντος και την προστασία της ανθρώπινης υγείας συμπληρωματικά με την οδηγία 2000/60/ΕΚ(πχ. Παραλίες Σκάλας Αταλάντης, Τραγάνας κ.λ.π.)

β) Περιοχές που προορίζονται για την προστασία των οικοτόπων ή ειδών, όταν η διατηρηση ή η βελτίωση της καταστασης των υδάτων είναι σημαντική για την προστασία τους επιβαλλεται να προστατεύεται και να βελτιώνεται η κατασταση του υδατινου περιβαλλοντος που είναι αναγκαιο για την συντηρηση των οικοσυστηματων (π.χ. υγροβιοτοποι των Νήσων Αταλαντης κ.λ.π.)

γ)Τροποποίηση του Ειδικού Χωροταξικού για τις Υδατοκαλλιέργειες στο Βόρειο Ευβοικο σε περιοχές που η οικολογική κατασταση ειναι κατωτερη της Καλής [π.χ. Κόλπος Αταλάντης-Θεολογου-Λιβανατών (Οπουντιος Κολπος) κ.λ.π.] ωστε να μην επιτρέπεται η εγκατασταση νεων μοναδων ιχθυοκαλλιέργειας ανεξάρτητα με το τι προβλέπει η ΚΥΑ υδατοκαλλιεργειών.

Κατοπιν των ανωτέρω θεωρούμε ότι σκανδαλωδώς η Δ/νση Χωροταξιας του ΥΠΕΚΑ, αν και εγνωριζε το Σχεδιο Διαχειρισης του Υδατικού Διαμερίσματος Ανατολικής στερεάς Ελλάδας και το χαμηλής ποιοτητας οικοσύστημα του Βορειου Ευβοικού Κολπου, εν τουτοις απέκρυψε, και κατά την εκτίμηση μας μεθοδευμενα , την πραγματική κατασταση του οικοσυστήματος του Βόρειου Ευβοικού Κολπου

Για τους ανωτέρω λόγους ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ τη Δ./νση Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ και ζηταμε από τους προς κοινοποίηση αποδέκτες να προβούν στις ενδεδειγμενες ενεργειες ώστε να αποτραπεί η εγκατασταση ιχθυοκαλλιεργειών στο Βόρειο Ευβοικο Κόλπο η οποια προωθείται μεσα από την αναθεωρηση του Χωροταξικού της Περιφερειας Στερεάς Ελλάδας και η οποια θα μετατρέψει τον Κόλπο σε ΝΕΚΡΗ ΘΑΛΑΣΣΑ 

Για το ΔΣ του Συλλόγου
Η Πρόεδρος
Η Γραμματέας

----------

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη