Δελτίο Τύπου (Μάιος 2024). Aπόπειρα εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού στην Τούρλα-Κάδι-Κοτύλαια

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - Μάιος 2024

Απόπειρα Εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στην θέση Τούρλα στο Κάδι


το δελτίο τύπου σε αρχείο pdf

Χθες και σήμερα, 20 και 21 Μαΐου του 2024, βρεθήκαμε για ακόμη μία φορά στην ανάγκη να υπερασπιστούμε τα βουνά μας και τον τόπο μας από την αιολική βιομηχανία και τα καταστροφικά της σχέδια. Συγκεκριμένα είναι η τρίτη φορά που προσπαθούμε να σταματήσουμε την εγκατάσταση ενός άνεμολογικού ιστού στα Κοτύλαια. Οι προηγούμενες δύο φορές ήταν το 2021 και το 2023 και είχαμε κατορθώσει να αποτρέψουμε την εγκατάσταση των ιστών. Η εταιρεία όμως επανήλθε δριμύτερη. Στην θέση που είχε δοκιμάσει και το 2021, στην Τούρλα πάνω από το Κάδι.

Έχουν έρθει καλύτερα προετοιμασμένοι, τόσο η/οι εταιρεία/ες όσο και οι υπηρεσίες πού την συνδράμουν σε αυτή την υπόθεση. Και όταν μιλάμε για υπηρεσίες αναφερόμαστε πρώτα και κύρια στο Δασαρχείο Κύμης-Αλιβερίου, το οποίο, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, παρά τις αποφάσεις κοινοταρχών και τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί και που ζητούν να μην εγκατασταθούν ανεμολογικοί ιστοί στα Κοτύλαια, συνεχίζει να δίνει Άδειες για ιστούς (όπως άλλωστε εγκρίνει τις ΜΠΕ των ΑΣΠΗΕ). Αυτές τις αδειοδοτήσεις τις έχουμε προσβάλει πολλαπλώς για σωρεία παραβάσεων, παρατυπιών και έλλειψη ειδικής αιτιολογίας, ορθής από πλευράς επιστημονικής και νομικής. Το Δασαρχείο απαξιώνει όχι μόνο να μας απαντήσει, αλλά να μας στείλει ακόμα και τον αριθμό πρωτοκόλλου για τα έγγραφα που του έχουμε κοινοποιήσει.

Χθες και σήμερα βρεθήκαμε στο βουνό, μέλη των οργανώσεων μας, φίλοι και συναγωνιστές, κάποιοι θαυμάσιοι άνθρωποι που ήρθαν να βοηθήσουν. Και μείνανε όλη τη μέρα επάνω. Υπήρχε μεγάλη παρουσία της Αστυνομίας, που οφείλουμε να πούμε ότι έδειξε έναν πολύ πολιτισμένο τρόπο συμπεριφοράς και γιαυτό συγχαίρουμε και ευχαριστούμε όσους για υπηρεσιακούς λόγους βρέθηκαν εκεί.

Ταυτοχρόνως μέσα από συνεχείς ενέργειες, νομικές και διοικητικές, τελικά κατορθώσαμε να σταματήσουμε για άλλη μία φορά την εγκατάσταση του ιστού, τουλάχιστον προσωρινά. Ο λόγος της διακοπής είναι το γεγονός ότι ενώ η εταιρεία είχε την υποχρέωση να έχει κάνει αίτημα στην Αρχαιολογική υπηρεσία Ευβοίας και να έχει πάρει την άδεια της για τις εκσκαφές που ήταν αναγκαίες για την εγκατάσταση του ιστού, όμως αυτό δεν το είχε πράξει. 

 

Χρειάστηκε λοιπόν να κάνουμε αναφορά στην αρχαιολογική υπηρεσία και τελικά σήμερα Τρίτη 21/5, εμφανίστηκε ένας αρχαιολόγος ο οποίος διαπίστωσε ότι στην περιοχή υπάρχουν πολλές αρχαιότητες, πιθανά και σημαντικές. Για αυτό τα έργα διεκόπησαν. Συνεπώς η επιμονή μας για να εμφανιστεί αρχαιολόγος και η αναφορά μας στην αρχαιολογική υπηρεσία (ΕΦΑ Ευβοίας) είχαν ιδιαίτερη σημασία. Και φυσικά χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τα βουνά μας και ο τόπος μας, επιφύλασσαν άλλη μία ευχάριστη έκπληξη για όλους μας, με τις αρχαιότητες που αποκαλύφθηκαν σήμερα.

Επισημαίνουμε τα εξής: Ενώ η αναφορά μας προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία ακόμα δεν έχει απαντηθεί, φαίνεται όμως ότι η εταιρεία εξυπηρετήθηκε κατά προτεραιότητα στο να βρεθεί αρχαιολόγος σε λιγότερο από 24 ώρες, για να έρθει και να βοηθήσει στην εξέλιξη του έργου. Μόνο που κάνοντας σωστά τη δουλειά του εξαναγκάστηκε να σταματήσει την εγκατάσταση του ιστού.

Την Τετάρτη 22 του Μάη και πάλι πρέπει να υπάρχει διαθεσιμότητα για να βρεθεί κόσμος στο βουνό αν χρειασθεί. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να παρακολουθούμε την εξέλιξη του έργου. Από το πρωί θα είναι κάποιοι από εμάς εκεί. Όλοι όμως πρέπει να είναι σε επιφυλακή. Αναμένουμε την επίσημη θέση και απόφαση της Αρχαιολογικής υπηρεσίας Ευβοίας. Ευχόμαστε να μην υπάρξουν, όπως έχει ακουστεί, πιέσεις για παράτυπη και παράνομη συνέχιση του έργου. Και να έχουμε μία οριστική διακοπή του έργου.

Πρέπει όμως να πούμε και τα ακόλουθα: Η εταιρεία εγκατάστασης του ιστού διέρχεται μέσα από ιδιοκτησία για να φτάσει στη θέση εγκατάστασης. Αυτό γίνεται χωρίς την άδεια των ιδιοκτητών. Χειρότερο όλων είναι ότι το Δασαρχείο υποστηρίζει ότι υπάρχει δασικός δρόμος εκεί. Όμως οι αναρτημένοι και κυρωμένοι δασικοί χάρτες της Εύβοιας (από το 2022) δείχνουν ξεκάθαρα ότι εκεί υπάρχει ιδιοκτήτη Αγροτική έκταση.

Επίσης και τις δύο ημέρες υπήρχε παράβαση των όρων της αδειοδότησης γιατί δεν παρίστατο δασοφύλακας. Ακόμη χειρότερα, η εταιρεία εγκατέστησε εντελώς παράνομα σύστημα παρακολούθησης με κάμερες, εντελώς απαράδεκτο σε δημόσιο χώρο. Και ολοκληρώνοντας τις παραβάσεις της τοποθέτησε φωτοβολταϊκά πάνελ, τα οποία πουθενά στην αδειοδότηση δεν προβλέπονται. Όλος δε ο χώρος του βουνού γύρω από τον ιστό έχει μετατραπεί σε υπαίθρια αποθήκη της εταιρείας. Προς το παρόν επισημαίνουμε όλες αυτές τις παραβάσεις. Θα ακολουθήσουν και άλλες ενέργειες. Το δάσος είναι δημόσιο, προσβάσιμο από όλους και για όλους, ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς. Δεν είναι αποθήκη, ιδιοκτησία ή ελεγχόμενος χώρος μιας ιδιωτικής εταιρείας που έχει συνηθίσει να καταστρέφει τα ελληνικά βουνά.

Αναμένουμε από τις αρμόδιες υπηρεσίες τις απαντήσεις τους. Ζητάμε σε αυτές τις απαντήσεις επιτέλους να λάβουν υπόψη τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας πού ζητά απολύτως την προστασία του δασικού της πλούτου και των βουνών της. Παρακαλούμε για τη συνδρομή όλων, των πολιτών και των εκλεγμένων πολιτικών του τόπου. Πάνω από όλα των κατοίκων και φίλων της Φύσης, ώστε να συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα μέχρι την οριστική κατάργηση και αυτού του ανεμολογικού ιστού.

Κύμη – Κοτύλαια – Κάδι

21 Μαΐου 2024

Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης (ΕΠΠΠΟ ΚΥΜΗΣ)

Σύλλογος Δασοπροστασίας και Προστασίας Περιβάλλοντος Κύμης (ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ)

~*~

  • Σχετικές Ειδήσεις από τα ΜΜΕ:

    Απόπειρα εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα: Νέα νίκη για τους κατοίκους και το περιβάλλον!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα