Μετά τα βουνά, η θάλασσα (για ΑΠΕ)

Και η Κύμη έχει δυστυχώς προτεραιότητα

[ΕΠΠΠΟ: αξίζει σε όλα αυτά να προσέξει κανείς τον ρόλο του Αρθρούρου Ζερβού και να θυμηθεί την προ διετίας ημερίδα του ΕΟΣ Χαλκίδας. Ψάξτε το, αξίζει!]

 η τρέχουσα κατάσταη από πλευράς αδειοδοτήσεων ΑΣΠΗΕ για την Κύμη και το τεράστιο θαλάσσιο α/π που προχωρά ο σχεδιασμός του, μέσα στον κόλπο από το λιμάνι μέχρι την Μουρτερή

 στην Κύμη έχουμε το νου μας από χρόνια, αλλά αυτό δεν αρκεί πλέον

η Κύμη ήδη από το 2009 είχε μπει στον σχεδιασμό για θαλάσσιο α/π

Από τον Ιούνιο του 2021 ξεκινούν οι επενδύσεις σε θαλάσσια αιολικά πάρκα – Tι ειπώθηκε στο συνέδριο της ΕΛΕΤΑΕΝ

πηγή: https://www.newsit.gr/megales-epixeiriseis/apo-t...RY

Τον Ιούνιο 2021 επιδιώκεται να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα και για την αποθήκευση ενέργειας, με σκοπό την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σε διαδικτυακή ημερίδα που πραγματοποίησε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ).

Ο Υπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα έχει τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσά μας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Επικράτειας καλύπτεται από θάλασσα. Στόχος του Υπουργείου Ενέργειας είναι να κεφαλαιοποιήσει το ενδιαφέρον και την πρόθεση για επενδύσεις που εκφράζουν διπλωματικές αποστολές πολλών χωρών. «Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο και οι αποφάσεις του ΥΠΕΝ θα έχουν γνώμονα τη συντόμευση του χρόνου υλοποίησης», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «Χρειάζονται φυσικά και άλλες δράσεις: η αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων όπου απαιτούνται σοβαρές επενδύσεις σύμφωνα με τα 10ετή σχέδια των ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ. Απαιτείται επίσης η ανάπτυξη της αποθήκευσης».

Η θαλάσσια αιολική ενέργεια, μπορεί να στηρίξει μια ισχυρή εγχώρια εφοδιαστική αλυσίδα υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα εμπλέκει τη ναυπηγική βιομηχανία, τα λιμάνια, τις μεταφορές, την βιομηχανία καλωδίων και τσιμέντου και πολλούς άλλος κλάδους. Για την αξιοποίηση αυτής της ευκαιρίας η Ελλάδα πρέπει να διαμορφώσει ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο.

Στρατηγική και προοπτικές

Ο Γενικός Γραμματέας Επενδύσεων κ. Σκάλκος υπογράμμισε τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της θαλάσσιας ανανεώσιμης ενέργειας και ειδικά των πλωτών ανεμογεννητριών, που θα διευρύνουν τις δυνατότητες του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το Υπουργείο Ανάπτυξης διψάει να χρηματοδοτήσει δράσεις με υψηλή προστιθέμενη αξία όπως αυτές που απαιτούνται για τη υλοποίηση θαλάσσιων αιολικών πάρκων.

Ο Πρέσβης της Νορβηγίας κ. Andersen τόνισε της συνέργειες μεταξύ Ελλάδας και Νορβηγίας στον τομέα της θαλάσσιας αιολικής ενέργειες και υπογράμμισε τα μεγάλο θετικό κοινωνικο-οικονομικό αποτύπωμα που θα έχει η ανάπτυξη του τομέα αυτού.

Η Γενική Γραμματέας Ενέργειας κα. Σδούκου διευκρίνισε ότι τα ΘΑΠ δεν είναι μια απλή νομοθετική πολυτέλεια αλλά ανάγκη αφού υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από παγκόσμιους παίκτες. Η στρατηγική του ΥΠΕΝ έχει δύο βασικούς πυλώνες: Το πλαίσιο να είναι μακροπρόθεσμο (ασφαλές, σταθερό και ξεκάθαρο) Και Να είναι ένα πλαίσιο που θα χρησιμοποιηθεί. Δεν θα μείνουν άδειες στα χαρτιά αλλά θα γίνουν έργα. Το πλαίσιο θα πρέπει να προωθεί τον ανταγωνισμό, να επιτρέπει οι επενδύσεις να είναι χρηματοδοτούμενες και να προστατεύει το περιβάλλον.

Ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας κ. Μπακογιάννης ανακοίνωσε ότι ο σχεδιασμός για τα θαλάσσια πάρκα πρέπει να είναι γρήγορος αλλά και να προσφέρει ασφάλεια δικαίου οπότε το ΥΠΕΝ σκέφτεται τη θεσμοθέτηση του σχεδιασμού μέσω ενός ΠΔ. Αναφέρθηκε επίσης στην πιθανή αδειοδότηση μιας πιλοτικής εφαρμογής σε μια επιλεγμένη περιοχή ίσως μέσω μιας νομοθετικής ρύθμισης.

Οι προϋποθέσεις για την επιτυχία

Ο Πρόεδρος και Δ/νων Σύμβουλος του ΔΑΠΕΕΠ κ. Γιαρέντης έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο κόστος της τεχνολογίας που μειώνεται ραγδαία και για αυτό οι επιλογές που θα γίνουν θα πρέπει να αξιοποιούν αυτή την τάση και να μην επιβαρύνουν τον ΕΛΑΠΕ. Βασική παράμετρος για την επιτυχία του μοντέλου είναι κατά πόσο αυτό θα εξασφαλίζει τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων. Οι διαγωνισμοί κοιτάνε σε αυτή την κατεύθυνση. Θεώρησε επίσης ότι είναι ρεαλιστικό να τεθεί ελάχιστος στόχος 3GW έως το 2040 και 10GW έως το 2050.

Ο Αντιπρόεδρος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάργαρης τόνισε τη σημασία να ακολουθηθεί ολιστική προσέγγιση και ολοκληρωμένος σχεδιασμός στο πλαίσιο ενός master plan για την ανάπτυξη των ΘΑΠ. Μέσα σε αυτό πλαίσιο, ο ΑΔΜΗΕ προτείνει να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τις βασικές υποδομές των grid hubs που απαιτούνται για την σύνδεση των ΘΑΠ και έτσι να φέρει πιο κοντά το Σύστημα στα νέα ΘΑΠ. Αυτό θα είναι ταχύτερο, φθηνότερο, θα διασφαλίσει την τεχνική αξιοπιστία και διαλειτουργικότητα και θα ελαχιστοποιήσει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Οι ενεργειακοί στόχοι

Ο Πρόεδρος του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) κ. Οικονόμου αναφέρθηκε στην εμπειρία του ΚΑΠΕ και στη συνεργασία του με την αγορά, την ΕΛΕΤΑΕΝ και το Υπουργείο σε θέματα τεχνολογίας και θεσμικού πλαισίου. Τα θαλάσσια αιολικά πάρκα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τη χώρα και ο ρόλος του ΚΑΠΕ στην ανάπτυξή τους θα είναι σημαντικός.

Ο Γενικός Διευθυντής της WindEurope κ. Dickson τόνισε τη σημασία να διαμορφωθεί ένα σαφές, λεπτομερές και συγκεκριμένο πρόγραμμα διαγωνισμών για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία για τον προγραμματισμό των επενδύσεων. Εξήγησε επίσης ότι το κατάλληλο πλαίσιο αποζημίωσης των επενδύσεων είναι οι συμβάσεις διαφορών (CfD) που είναι πολύ κοντά στις συμβάσεις διαφορικής προσαύξησης, διότι προσφέρουν επαρκή ασφάλεια και έτσι συμβάλλουν στη μείωση του κόστους παραγωγής.

Ο Πρόεδρος του REN21 κ. Ζερβός αναφέρθηκε στην ανάγκη αναθεώρησης του ΕΣΕΚ προκειμένου να ενσωματώσει το νέο αυξημένο ευρωπαϊκό στόχο για τη μείωση των εκπομπών το 2030. Αυτό φυσικά θα σημαίνει αύξηση των στόχων ΑΠΕ. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη μεγάλη συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη για την ανάπτυξη του υδρογόνου και πώς αυτό θα μπορούσε πιθανόν να συνδυαστεί με την ανάπτυξη ΘΑΠ στην Ελλάδα.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Πλωτά αιολικά και παραγωγή υδρογόνου το μεγάλο στοίχημα για τις ΑΠΕ στην Ελλάδα
πηγή: https://ypodomes.com/plota-aiolika-kai-paragogi-ydrogonoy-to-megalo-stoichima-gia-tis-ape-stin-ellada/

Ως μοναδική ευκαιρία για τη χώρα περιέγραψε ο πρόεδρος του διεθνούς δικτύου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Ο Πρόεδρος του REN21, καθηγητής Αρθούρος Ζερβός την προοπτική παραγωγής υδρογόνου στο Αιγαίο από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως πλωτές ανεμογεννήτριες, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι όπως μιλάμε σήμερα για πετρελαιοπηγές θα μιλάμε στο μέλλον για υδρογονοπηγές.

Μιλώντας χθες σε εκδήλωση της ελληνικής επιστημονικής εταιρείας αιολικής ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ) για τα θαλάσσια αιολικά πάρκα, ο κ. Ζερβός τόνισε ότι σε όλη την Μεσόγειο υπάρχουν δύο σημεία με υψηλό αιολικό δυναμικό, η περιοχή νότια της Γαλλίας και το Αιγαίο. Παράλληλα σημείωσε ότι παρουσιάστηκε πρόσφατα η στρατηγική της ευρωπαϊκής ένωσης για το υδρογόνο, που προβλέπει εγκαταστάσεις ηλεκτρόλυσης ισχύος 40 GW έως το 2030 ενώ η στρατηγική της Γερμανίας στον τομέα προβλέπει επενδύσεις ύψους 10 δισ. ευρώ από τα οποία τα 2 δισ. προορίζονται για διεθνείς συνεργασίες, σε σημεία όπου το αιολικό και ηλιακό δυναμικό επιτρέπει την επίτευξη πιο ανταγωνιστικών τιμών για το παραγόμενο υδρογόνο.

Πρόσφατα δε, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντέρ Λάυεν ανέφερε ότι η Ευρωπαΐκή Επιτροπή ζήτησε από τα κράτη-μέλη να προσδιορίσουν τα κατάλληλα σημεία για την παραγωγή υδρογόνου. “Το κατάλληλο σημείο είναι το Αιγαίο. Σε άλλες χώρες κατασκευάζουν τεχνητά νησιά προκειμένου να εγκατασταθούν οι απαιτούμενες υποδομές. Εμείς έχουμε πάρα πολλά νησιά και βραχονησίδες στο Αιγαίο, πρέπει να δούμε πως μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο”, υπογράμμισε ο κ. Ζερβός. Αναφέρθηκε δε στο παράδειγμα του αιολικού πάρκου στη βραχονησίδα Αγ. Γεώργιος ενώ παράλληλα, υπενθυμίζεται, έχει ενταχθεί στον κατάλογο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού των Διαχειριστών Συστημάτων Ηλεκτρικής Ενέργειας (ENTSO-E) έργο εγκατάστασης ανεμογεννητριών σε 23 βραχονησίδες του Αιγαίου και διασύνδεσής τους με την Κρήτη και την Αττική.

Πιο απαιτητικοί οι στόχοι της ΕΕ για ΑΠΕ και εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα

Ο πρόεδρος του REN21, σημείωσε ότι οι στόχοι για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα γίνουν ακόμα πιο απαιτητικοί ύστερα από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον περασμένο Δεκέμβριο, με την οποία ο ευρωπαϊκός στόχος για την μείωση των εκπομπών το 2030 σε σχέση με το 1990 ανέβηκε στο 55% (από 42% που ήταν προηγουμένως). Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αναθεωρηθεί και το ελληνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα (ΕΣΕΚ) που προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 42%. “Ακόμη και ο σημερινός στόχος δεν πρόκειται να επιτευχθεί αν δεν γίνει η εκμετάλλευση του Αιγαίου σε μεγάλη κλίμακα”, πρόσθεσε.

Ο κ.Ζερβός σημείωσε τέλος ότι τα βάθη της θάλασσας στο Αιγαίο επιβάλλουν τη λύση των πλωτών ανεμογεννητριών, κάτι που επίσης συνιστά ευκαιρία για τη χώρα καθώς υπάρχει σημαντική τεχνογνωσία και επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα. Όπως είπε χαρακτηριστικά, έχουμε την ευκαιρία να μη χάσουμε το παιχνίδι με τις υπεράκτιες ανεμογεννήτριες (σε επίπεδο παραγωγής του εξοπλισμού), όπως το χάσαμε με τις επίγειες.

 ----------------------------------------------------------------------------------------------- 

Ανοίγει ο δρόμος για ανάπτυξη πλωτών αιολικών στις ελληνικές θάλασσες 
πηγή: https://www.news247.gr/energia/anoigei-o-dromos-gia-anaptyxi-ploton-aiolikon-stis-ellinikes-thalasses.9152603.html
Θοδωρής Παναγούλης

Η Κομισιόν έχει παρουσιάσει ήδη τη στρατηγική της για τη θαλάσσια ενέργεια, τη στιγμή που η χώρα μας κάνει τα πρώτα βήματα εκπονώντας το θεσμικό πλαίσιο που θα ψηφιστεί μέχρι τον Ιούνιο.

Με ανεβασμένη ταχύτητα επιδιώκει να κινηθεί το ΥΠΕΝ προκειμένου να αναπληρώσει το χαμένο έδαφος της χώρας μας στα υπεράκτια αιολικά σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι σχετικές νομοθετικές παρεμβάσεις όχι μόνο για τα υπεράκτια αιολικά, αλλά και για την αποθήκευση, πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή το φετινό Ιούνιο.

Σύμφωνα με όσα δηλώνει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, η Κακοκαιρία Μήδεια έδειξε πρόσφατα ότι έχουμε να επιλύσουμε σημαντικά θέματα που έχουν να κάνουν και με τη διείσδυση των ΑΠΕ.

Η Κομισιόν έχει παρουσιάσει ήδη τη στρατηγική της για τη θαλάσσια ενέργεια, τη στιγμή που στη χώρα μας οι επενδύσεις εστιάζονται κυρίως σε φωτοβολταϊκά και χερσαία αιολικά. Εντούτοις, υπάρχει ένα τεράστιο αιολικό δυναμικό στη θάλασσα και παρόλο που οι ελληνικές θάλασσες είναι πιο βαθιές, είναι σίγουρο οτι η τεχνολογία έχει ωριμάσει και συνεπώς υπάρχουν εφικτές λύσεις.

Βάσει των κατευθύνσεων της Κομισιόν, η σημαντικότερη πηγή ενέργειας ως το 2040 θα είναι τα θαλάσσια αιολικά. Στόχος του υπουργείου είναι να κεφαλαιοποιήσει το έντονο ενδιαφέρον σε διεθνές και τοπικό επίπεδο που αποδεικνύεται από τη συζήτηση που έγινε πρόσφατα με τον πρέσβη της Νορβηγίας, αλλά και άλλες χώρες.

Ο κ. Σκρέκας διαβεβαιώνει ότι σύντομα θα δημιουργηθεί το θεσμικό πλαίσιο. "Πρέπει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο σε σχέση με Ευρώπη και οι αποφάσεις από εδώ και πέρα θα έχουν γνώμονα τη συντόμευση", τονίζει ο υπουργός.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, θα δοθεί βάρος για πιλοτικά έργα που θα αναδείξουν τα προβλήματα και τις λύσεις για όσα θα ακολουθήσουν.

Το ΥΠΕΝ εκτιμά ότι θα χρειαστεί αναβάθμιση των ηλεκτρικών δικτύων και των μηχανισμών σταθεροποίησης του ηλεκτρικού συστήματος, μέσω σοβαρών επενδύσεων που με βάση τα δεκαετή σχέδια ανάπτυξης των διαχειριστών υπολογίζονται σε 3,5 δις. ευρώ. "Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στην ενεργειακή δημοκρατία και στην περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ αν δεν αναβαθμίσουμε το δίκτυο γρήγορα", δήλωσε ο κ. Σκρέκας.

Τέλος, ο υπουργός θεωρεί απαραίτητο να προχωρήσουν άμεσα οι επενδύσεις αποθήκευσης ώστε να σταθεροποιείται το σύστημα και να ενταχθούν περισσότερες ΑΠΕ. Και σε αυτό το κομμάτι το υπουργείο θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς ώστε τον Ιουνιο του 2021 να ολοκληρωθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες.

-----------------------------------------------------------------------------------------------
 
>>> ΕΛΕΤΑΕΝ: Σε δημόσια διαβούλευση τίθεται το θεσμικό πλαίσιο της παραθαλάσσιας αιολικής ενέργειας
στο  https://ypodomes.com/eletaen-se-dimosia-diavoyleysi-tithetai-to-thesmiko-plaisio-tis-parathalassias-aiolikis-energeias/

δείτε και τα ξπροηγούμενα δικά μας: 

 ----------------------------------------------------------------------------------------------- 

First Evidence That Offshore Wind Farms Are Changing the Oceans
Wind turbines can support vast colonies of marine species in areas where they were previously rare.

by
Emerging Technology from the arXiv archive page
September 22, 2017
από το  https://www.technologyreview.com/2017/09/22/149001...EAY
 
 
Η χειρότερη περίπτωση κακής χωροθέτησης Ανεμογεννήτριας είναι επί και πέριξ του αιγιαλού και της παραλίας.
Πολύ απλά διότι ο αιγιαλός και τα πρώτα 30 μέτρα της θάλασσας είναι το πυκνότερο και σημαντικότερο τμήμα του θαλάσσιου οικοσυστήματος. Ο Αιγιαλός και η παραλία προστατεύονται πολύ πριν βγει η συνθήκη Ραμσάρ, η Νατούρα 2000 και οι άλλες συνθήκες προστασίας.

Η καλύτερη περίπτωση χωροθΈτησης Ανεμογεννήτριας ΤΕΛΙΚΑ, είναι εκτός αυτών των περιοχών και  αρκετά μακριά από την παραλία ώστε να μην φαίνονται ΚΑΘΌΛΟΥ.
Και με την πιο τελευταία τεχνολογία, της "πλωτής" Ανεμογεννήτριας που η όχλησή της στο περιβάλλον είναι η μικρότερη από όλες τις άλλες χωροθετήσεις.

Πρόκειται για την πλωτή ανεμογεννήτρια που οι αποδέκτες του ενημερωτικού φόρουμ 7βιο είχαμε δει πρόπερσι ότι είναι σε τελική φάση αποδοχής από την πρώτη κοινότητα παγκοσμίως που πάει για 100% ΑΠΕ. Συγκεκριμένα:

Καλιφόρνια:
Ήταν Πρώτη περιοχή του κόσμου που κατέστρεψε το τοπίο και το περιβάλλον με τις πρώτες ανεμογεννήτριες που, έτρεξαν στην αρχή να βάλουν "όλοι", όπου και όπου, δηλαδή κάτι αντίστοιχο που γίνεται σήμερα στην Ελλάδα.

Η Καλιφόρνια ήταν επίσης και η πρώτη περιοχή του κόσμου που μετά από αυτό, ο κόσμος ξεσηκώθηκε, στράφηκε ενάντια στις Α/Γ και ζήτησε ληφθεί πολύ σοβαρά το χωροταξικό ζήτημα των ΑΠΕ.

Αυτός ήταν και ο λόγος που γεμίσανε την Καλιφόρνια με φωτοβολταϊκά τόσο πολλά, που σήμερα η απώλεια του περισσευούμενου ρεύματος που δεν μπορεί να αποθηκευτεί, έχει ξεπεράσει κάθε διαχειρίσιμο ρεκόρ πάρα πολύ.

Και να σκεφτεί κανείς ότι η Καλιφόρνια είναι σήμερα ακόμα μόνο στο 55 με 60% Απε. (Και σκοπεύει να πλησιάσει το γίνει η πρώτη πολιτεία με 100%, ήδη από  το 2030). Σε μια περιοχή με 55% ΑΠΕ, το μέγιστο πρόβλημα είναι η εκμετάλλευση των πλεονασμάτων παρά η χωροθέτηση νέων μονάδων ΑΠΕ παραγωγής.
Ένα θέμα που πρέπει να μελετήσει η ώρα μας ώστε να μην επαναλάβει τα λάθη περιοχών όπως η Καλιφόρνια.

Πριν ενάμισι χρόνο, στο 7βιο ενημερωτικό φόρουμ είχαμε δει ότι οι μελέτες για την εγκατάσταση Πλωτών Αιολικών Πάρκων στην Καλιφόρνια ήταν σε τελική ευθεία. Έμενε μόνο η μελέτη για την επίδραση στα θαλάσσια θηλαστικά.
Μάθαμε επίσης από τις ίδιες μελέτες τους ότι η συνολική ενέργεια που μπορεί να πάρουμε από το σύνολο των περιοχών του πλανήτη που είναι κατάλληλες για Πλωτά Αιολικά Πάρκα μπορεί να καλύψει της ανάγκες της ανθρωπότητας για ενέργεια 17 φορές!

Σύμφωνα με τον φίλο μου το Ραμέζ Ναάμ (οι οποίος έχει επενδύσει σε ένα σωρό νέες, διαφορετικές, χρήσεις της αιολικής ενέργειας) οι βαθιάς θαλάσσης (πλωτές) θα γίνουν mainstream  καθώς η αρχικά μεγάλη τιμή τους θα πέφτει εκθετικά!

Ακολούθησε το Πρότζεκτ της Κοπεγχάγης η οποία θα γίνει μηδενικού άνθρακα το 2025 χάρη σε ένα τέτοιο μεγάλο έργο στο οποίο συμμετέχουν οι κάτοικοι και ο δήμος σε μια από κοινού εταιρία που εξυπηρετεί αποκλειστικά το συμφέρον του Κοπεγχαγιώτη σε συνάρτηση με εκπλήρωση των περιβαλλοντικών  υποχρεώσεών του (που έχουμε όλες και όλοι).

Άρα: με τίποτα ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΟΎΜΕ σταθερού τύπου σε παραλίες αιγιαλούς και γύρω-γύρω.
Προτείνουμε (περήφανα χαχα)  τις Πλωτές Βαθειά  θάλασσας!

Αρκεί να εξασφαλίζουν:
1) Να μη φαίνονται.
2) ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ Μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων σε θαλάσσια θηλαστικά και να είναι μακριά από το πέρασμά τους
'ΟΧΙ στα περάσματά τους σπό την  Μεγάλη Τάφρο των Θαλασσίων θηλαστικων Της Μεσογείου.

Όλα επιλύονται!
Αρκεί να το θέλεις!

ΑΙ-ΣΙ-Ο-ΔΟ-ΞΕΙ-ΤΕ!

Δημήτρης Φαναριώτης
7βιο

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Β.Τα Αρχαία που βρέθηκαν

Απόπειρα εγκατάστασης Ανεμολογικού Ιστού στο Κάδι, θέση Τούρλα. Μέρα 2η - 21/5/2024 >Α.Τα έργα

Δελτίο Τύπου: Για τις αποφάσεις του ΣτΕ που καταδικάζουν την Κεντρική και Νότια Εύβοια