Ακόμη μια σημαντική Επιτυχία

Για την σημαντική βυζαντινή Μονή Αγ. Χαραλάμπους Λευκών, κάναμε μία μεγάλη προσπάθεια με την δημοσιοποίηση της υπόθεσης δημιουργίας ενός ΑΣΠΗΕ (αποτελούμενου από 3 α/γ, για τις οποίες έχουν εκδοθεί 3 Άδειες Παραγωγής). Όλα αυτά σε απόσταση αναπνοής από τον ιστορικό αρχαιολογικό τόπο, πλησίον του Αυλωναρίου, δείτε το Οι Βεβαιώσεις (Άδειες) Παραγωγής για 3 ανεμογεννήτριες στην Ι. Μονή ΑΓ. Χαραλάμπους Λευκών.

Την 8 Απριλίου 2021 βρεθήκαμε στην Μητρόπολη Καρυστίας, στην Κύμη και είχαμε μία πολύ καλή συνάντησή με τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρυστίας κκ Σεραφείμ, Του παραδώσαμε το Μικρό Υπόμνημα προς τον Μητροπολίτη Καρυστίας για τα αιολικά στην Κύμη και τις Μονές της Ακολούθησαν τρία ακόμη ενημερωτικά και κατατοπιστικά email  προς την Ι. Μητρόπολη Καρυστίας με στοιχεία για την υπόθεση. 

Ο Μητροπολίτης ανταποκρίθηκε με την επιστολή του προς την Αρχαιολογική Υπηρεσία: Επιστολή Μητροπολίτη.

Για την υπόθεση αυτή εμείς αφιερώσαμε το κύριο μέρος της εκδήλωσης μας στο Αυλωνάρι, ακούστε την και διαβάστε και κατεβάστε το υλικό της από το Η Εκδήλωση στο Αυλωνάρι, Ημέρα Περιβάλλοντος 5/6/2021.

Και πλέον ήρθε το επιθυμητό αποτέλεσμα: Μη έγκριση εγκατάστασης Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας ισχύος 3 MW, στην θέση ΄΄ΚΟΤΡΩΝΑΚΙΑ-ΜΑΚΡΟΜΙΧΑΛΗ΄΄ από την εταιρεία «ΕΝΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΚΟΙΝΟΤΗΤΑ», στην Δημοτική Ενότητα Αυλώνος, του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου, ΠεριφερειακήςΕνότητας Ευβοίας.

Την άρνηση της ΕΦΑ Ευβοίας πρέπει να την θεωρήσουμε πολλαπλά μία σημαντική στιγμή για την περιοχή της Κύμης-Αυλωναρίου, την Εύβοια, τον πολιτισμό μας και το μέλλον του τόπου μας. Δεν σημαίνει με απόλυτη βεβαιότητα ότι ο ΑΣΠΗΕ δεν θα γίνει. Σίγουρα όμως γίνεται πλέον πολύ-πολύ πιο δύσκολη η δημιουργία του.

Η απόφαση σε αρχείο pdf

H απόφαση Κήρυξης του «Αγίου Χαραλάμπους Λευκών»ΥΑ 153249/6217 π.ε./10-4-1958, ΦΕΚ 121/Β/29-4-1958

Έτσι η δουλειά και οι κόποι μας, οι αγώνες και η αγάπη μας για τον τόπο μας έχει ήδη δώσει καρπούς σε αυτό τον μεγάλο και δύσκολο αγώνα: αποτροπή εγκατάστασης ανεμολογικού ιστού στο Κάδι, απόρριψη της εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στις Αξάνεμες (για λόγους εθνικής άμυνας) και τώρα η προστασία του βυζαντινού αρχαιολογικού τόπου, της Ι. Μονής Αγ. Χαραλάμπους Λευκών.

Συγχαίρουμε και ευχαριστούμε:


Τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Καρυστίας κκ Σεραφείμ, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας (και την προϊσταμένη κ. Αγγ. Γ. Σίμωση), το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Στερεάς Ελλάδος και φυσικά τον φίλο, σύμβουλο και μέλος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης, τον Δημήτρη Δ. Τριανταφυλλόπουλο, πρώην Ἔφορο Βυζαντινῶν Ἀρχαιοτήτων Ὑπουργείου Πολιτισμοῦ και Καθηγητή Βυζαντινῆς Ἀρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου για την μεγάλη συνδρομή τους σε αυτή την σπουδαία επιτυχία που δίνει τη δυνατότητα σε ένα ιερό και ιστορικό τόπο να συνεχίσει την δεύτερη χιλιετία της ζωής του χωρίς την απειλή μιας βαριάς βιομηχανίας που θα αλλοίωνε καθολικά την υπόστασή του.


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη