Μια ωραία ανάρτηση για τα βουνά που απειλούνται από ΑΣΠΗΕ στα δυτικά της Χαλκίδας

από τον Γιώργο Παπαχριστοδούλου, 26 Ιανουαρίου 2022

πηγή: https://www.facebook.com/groups/eoschalkidas/posts/10160862431867323/

«ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΑΔΥΝΑΤΟ Ν’ ΑΝΕΒΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΧΤΥΠΑ, ΠΗΓΑΙΝΑΜΕ ΣΤΗ ΓΑΛΑΤΣΙΔΑ»

Φράση του Μιχάλη Νικολάου, ενός εκ των ιδρυτών του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας (1937) – το όνομά του οποίου φέρει το καταφύγιο του συλλόγου στην Δίρφυ. Την θυμίζει η στήλη «Βαρκάρης στον Εύριπο» στην πρώτη σελίδα της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Προοδευτική Εύβοια» (4 Ιουνίου 2021, αρ. φύλλου 899). Το μικρό σημείωμα αναδεικνύει τη διαχρονική αξία των βουνών στη δυτική, βοιωτική πλευρά της Χαλκίδας, που απειλούνται πλέον από την εγκατάσταση γιγάντιων ανεμογεννητριών, που εγκαθιστώνται μέσα από τη λογική της απεριόριστης «ανάπτυξης», χωρίς να κοιτούν τις κοινωνικές ενεργειακές ανάγκες.

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο:

«Είχε μείνει στην παιδική μνήμη η φράση του Χαλκιδέου ευπατρίδη, των από τους ιδρυτές του Ορειβατικού Χαλκίδος, την χρυσή εποχή εκτόξευσης της πόλης: του Μιχάλη Νικολάου μέσα της δεκαετίας του 1930!
“Κάθε φορά που ήταν αδύνατο ν’ ανέβουμε στον Χτυπά, πηγαίναμε στην Γαλατσίδα…”.
Αυτό, μικρό παιδί – πριν τον πόλεμο. Κι όταν δραματικά αργά ο Έλληνας μπορούσε να “πάρει τα βουνά” χωρίς να τον σκοτώσουν, ο Νικολάου ξανανέβηκε στην Γαλατσίδα. Μας περιέγραφε το υπέροχο βουνό, ότι στην κορυφογραμμή του μένανε ακέραια τα ταμπούρια του Κριεζώτη, πως η θέα είναι εντυπωσιακή. Ζηλέψαμε, κάποτε τον ακολουθήσαμε. Και η Γαλατσίδα γι’ αυτήν την αγάπη μας αποζημίωσε. Η Γαλατσίδα είναι η ψηλή κορυφή αριστερά από τον Ανηφορίτη. Όπως βλέπαμε από τον μικρό λόφο, μετά το Μέγα Βουνό. Πάνω από τα Τσιμέντα αυτό δεξιά.
Από τότε η Γαλατσίδα με τις σημαντικές της δυσκολίες ανάβασης ήταν πρώτη μας σε επισκεψιμότητα! Δασωμένη, ίσαμε η εγκληματική πυρκαγιά την ορφάνεψε από τα πεύκα της. Υπήρχαν όμως τα μονοπάτια, γίδια βόσκανε, στρατοκόποι μάζευαν ξύλα – η Γαλατσίδα ζούσε. Ίσαμε ακόμη μια πυρκαγιά, έδιωξε οριστικά τους βοσκούς, «έσβησε» τα μονοπάτια κρανίου τόπος η κορυφογραμμή. Οι στρατοκόποι δεν ξαναπέρασαν ποτέ. Ορφάνεψε. Έμειναν μόνο τα ταμπούρια του Εικοσιένα. Αυτός, ο εμπρησμός δεν είχε τι να κάψει. ΟΣ-ΗΣ».

Για το ίδιο θέμα δείτε και τα Η εκδήλωση στην Χαλκίδα κατά των ΑΣΠΗΕ δίπλα στην πόλη,   Μια ενημέρωση από τον ΣΙΔΕΡΙΤΗ για τους δύο ΑΣΠΗΕ σε Δημ. Διαβούλευση στην Χαλκίδα,   Δελτίο Τύπου της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης και του ΣΔΑΠΠΕ ΚΥΜΗΣ - Ιαν. 2022,   Αφίσα για να ξυπνήσει η Χαλκίδα (ΑΣΠΗΕ δίπλα στην παραλία της...)


 


 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη