Εβδομάδα της Αλήθειας. Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών (ΕΕΣ) και ΤΕΡΝΑ ENERGY

Εβδομάδα της Αλήθειας. Ας δούμε κάποια πράγματα ξεκάθαρα. 

Το κείμενο που ακολουθεί δημοσιεύθηκε στο φύλλο της Κυριακάτικης Δημοκρατίας της 27/2/2022. Αφορμή του υπήρξε η επιστολή του προέδρου της ΕΕΣ κ. Φαράντου, στην ίδια εφημερίδα (δημοσιεύθηκε στις 30/1/2022, μπορείτε να το βρείτε εδώ). Είναι η θέση μας για το τεράστιο θέμα του Πολιτισμού και του Περιβάλλοντος στο Νησί μας και την ιστορική Εταιρεία Ευβοϊκών Σπουδών (ΕΕΣ) που όχι μόνο δεν έχει -δυστυχώς- σταθεί ικανοποιητικά στις επάλξεις.  ΑΛΛΑ ακόμη χειρότερα δια τμήματος της προχώρησε σε έκδοση πολιτιστικού εντύπου με χορηγό την μεγαλύτερη εταιρεία ΑΠΕ στην Ελλάδα και την εταιρεία με την μεγαλύτερη μέχρι τώρα καταστροφή στο Νότιο μέρος του νησιού με την ανάπτυξη τεράστιων, βιομηχανικών αιολικών πάρκων (νομοτύπων ίσως δημιουργηθέντων αλλά με μεγάλα ερωτήματα για την πραγματική τους νομιμότητα και φυσικά απολύτως καταστροφικών για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία και οικονομία, με εξαίρεση κάποιους εργολάβους, μηχανικούς και μπορεί και εστιάτορες ή ξενοδόχους). 

Επίσης η ΤΕΡΝΑ, που διαμέσω των δήθεν διαφόρων χορηγιών κλπ απλά "ξεπλένεται" σχεδιάζει μέσα από διάφορα σχήματα, αιολικά πάρκα (ΑΣΠΗΕ) στην Κεντρική Εύβοια (περιοχή Βρωμονέρας κα) και φυσικά στην καμένη Βόρεια Εύβοια.

Είναι απλά αδιανόητο το ιστορικότερο πολιτιστικό σωματείο της Εύβοιας να εκδίδει βιβλίο για τα Μεσαιωνικά Μνημεία του Δήμου Κύμης-Αλιβερίου με χορηγία της ΤΕΡΝΑ ENERGY.

Ακολουθούν το φύλλο της εφημερίδας σε φωτογραφία και αρχείο pdf, το εξώφυλλο του βιβλίου της ΕΕΣ  και το κείμενό μας.

το κείμενό μας στην Κυριακάτικη Δημοκρατία (επάνω) και το εξώφυλλο του βιβλίου της ΕΕΣ με την χορηγική διαφήμιση της ΤΕΡΝΑ (κάτω)
 
https://blogger.googleusercontent.com/img/a/AVvXsEinRIu6jzRLFsJTaxPHp1TUBUeXjHS-mEOP8v-m_AL6N1_fKN3ky_hBPLytTAwNT348i7nFN_KQVLfH4U1WjxLsGvrf0khMcpwAMYmBGG0jqmes8NcwIGqg7Dzw_mpPLl6VEI2Of-fkhGLHGYpkch8BrqYSvheF9ERTzBsE2WKfcowd-LHxFx1To7p_=s1754
 
σε αρχείο pdf το κείμενο "Προστασία ευβοϊκού περιβάλλοντος και μνημείων: Αγωνιστές και «κήνσορες»" αλλά και το κείμενο "Βορά της... ανάπτυξης μνημεία και πόλεις" του Νίκ. Παπουτσόπουλου που επίσης αφορά και την Εύβοια

Εταιρεία Περιβάλλοντος Κύμης

Προστασία ευβοϊκού περιβάλλοντος και μνημείων: Αγωνιστές και «κήνσορες»


Στο κυριακάτικο φύλλο της 30ης Ιανουαρίου (σ. 36) της Δημοκρατίας είδαμε, με ευχάριστη καταρχάς έκπληξη, μια έντονη διαμαρτυρία και κάποιες ορθότατες επισημάνσεις για συγκεκριμένη δασική περιοχή στη Βόρεια Εύβοια, αυτού του τμήματος που επλήγη άγρια πέρυσι το καλοκαίρι και που όντως το ρημάζουν ασύστολα «γνωστοί-άγνωστοι»! Δεν συμφωνούμε ωστόσο με το αφ᾽ ύψους εισαγγελικό ύφος του επιστολογράφου κ. Χαράλαμπου Φαράντου, προέδρου της Εταιρείας Ευβοϊκών Σπουδών [ΕΕΣ] από το 2005, επειδή δεν συμβαδίζει με τα πεπραγμένα της Εταιρείας τα δεκαεπτά αυτά χρόνια που τη διοικεί. Επειδή το θέμα αφορά, πέραν των Ευβοέων, ευρύτερο κύκλο αναγνωστών, εξηγούμεθα:

1. Από το 2007 και εξής ξέσπασαν αλλεπάλληλες περιβαλλοντικές καταστροφές στο Νησί, όπως οι μεγάλες και θανατηφόρες πυρκαγιές, η απειλή της ΛΑΡΚΟ στα βουνά και τα δάση της οροσειράς της Δίρφης (πάνω από 100 γεωτρήσεις και νέα ορυχεία), το πρόβλημα του εξασθενούς χρωμίου (Cr6) στη Μεσσαπία (2009 και εξής), το αλόγιστο «φύτεμα» ανεμογεννητριών/αιολικών πάρκων (Α/Π) από την Καρυστία μέχρι την Κύμη-Αμάρυνθο. Η αιολική βιομηχανία έχει φέρει το νησί μας πρώτο σε ολόκληρη την χώρα ως προς την επιβάρυνση από Α/Π. Το πρόβλημα υφίσταται και επιδεινώνεται πέραν της 20ετίας και κανείς δεν μπορεί να μην το γνωρίζει και να μην αντιλαμβάνεται τις διαστάσεις και επιπτώσεις του. Υπήρξε καμμία δημόσια διαμαρτυρία της ΕΕΣ όλο αυτό διάστημα;

2. Ο κ. Φαράντος μιλάει για σοβαρές καταστροφές στη Νότια Εύβοια (Αλμυροπόταμο, Ζωοδόχο Πηγή, Στύρα, Κάψαλα) αλλά εκ των υστέρων, έχοντας αρνηθεί σύμπραξη με άλλους φορείς που αγωνίστηκαν για την αποτροπή του κακού! Συγκεκριμένα, η ΕΕΣ δια του προέδρου της δεν συνυπέγραψε το αίτημα 120 Συλλόγων και φορέων της Κεντρικής Εύβοιας, με το οποίο ζητούν την παύση κάθε άλλης βιομηχανικής δραστηριότητας ΑΠΕ στην Εύβοια και τη Σκύρο και την ανακήρυξη Εθνικού Πάρκου στην Κεντρική Εύβοια. Τρία τοπικά τμήματα της ΕΕΣ το έπραξαν, όχι όμως το Κεντρικό (Αθήνα) υπό τον κ. Φαράντο. Αναρωτιόμαστε, σε τι συνίσταται η συμβολή της ΕΕΣ σε φλέγοντα περιβαλλοντικά προβλήματα του τόπου μας.

3. Για να μη θεωρηθεί ότι είμαστε άδικοι ή υπερβολικοί στην κρίση μας, μνημονεύουμε μερικά παραδείγματα απειλής ευβοϊκού περιβάλλοντος και μνημείων, όπου η απουσία της ΕΕΣ ήταν κραυγαλέα και οδυνηρή: α) Το αρχαίο, ιστορικό κοιμητήριο της Χαλκίδας με την παλαιοχριστιανική «κατακόμβη» αφέθηκε να λεηλατηθεί αλύπητα από πλανόδιους συλητές επί σειρά ετών. β) Ο αρχαιολογικός χώρος των Στύρων - Νιμπορειού απειλείται άμεσα από τον κίνδυνο εγκατάστασης Α/Π. γ) Το πανάρχαιο, ιστορικό Ληλάντιο πεδίο, που απογυμνώθηκε με τις παράνομες αμμοληψίες, καταστράφηκε από τη θεομηνία του Αυγούστου 2020. δ) Σε απόσταση αναπνοής από τη Χαλκίδα, η αρχαιολογική θέση της Γαλατσίδας (όρος Χτυπά) απειλείται επίσης με εγκατάσταση Α/Π. ε) Η Μονή Λευκών (Αγ. Χαραλάμπους) Αυλωναρίου (12ος αι.) κινδύνεψε να συμπνιγεί από Α/Π. στ) Τα σημαντικότατα βυζαντινά μνημεία του Οξυλίθου και το ανενεργό ηφαίστειό του απειλούνται άμεσα από πρόγραμμα «φυτέματος» πυκνού Α/Π. ζ) Η διατηρητέα, παλαιά Δημοτική Αγορά Χαλκίδας λεηλατήθηκε και απειλήθηκε επανειλημμένα με κατεδάφιση. η) Ο πολύτιμος υγροβιότοπος του Κωλοβρέχτη Ψαχνών συνεχώς καταπατείται, κλπ. κλπ.

4. Διερωτάται εύλογα κανείς, αν η σημερινή ΕΕΣ έχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης, όταν αδυνατεί να διασώσει και αξιοποιήσει τη δική της περιουσία. Το γεγονός ότι επί οκτώ χρόνια δεν έχει κυκλοφορηθεί νέος τόμος του «Αρχείου Ευβοϊκών Μελετών» (1935 κ. εξ.), έστω στο αισθητά υποβαθμισμένο επίπεδο των τελευταίων χρόνων, μιλάει αφ᾽ εαυτού. Και δεν περιποιεί τιμή στην ΕΕΣ να κυκλοφορούν έντονες φήμες για νέα, «αφιλοκερδή» χορηγία προς έκδοση νέου τόμου, που μας καθιστούν πάλι εύλογα ανήσυχους. Διότι:

5. Είναι τραγικά οξύμωρο να κυκλοφορούν έντυπα για τον πολιτισμό τού νησιού (βλ. φωτογραφία) από τον αρχαιότερο και παλαιότερα τον σημαντικότερο πολιτιστικό του φορέα, την ΕΕΣ, με χορηγία οικονομικού κολοσσού, υπεύθυνου για ρύπανση στο Μαντούδι και για βιομηχανοποίηση κάθε εσχατιάς της Καβοντορίτικης Καρυστίας στο όνομα των Α/Π! Έναν φορέα, που ενέχεται πολλαπλά για την υποβάθμιση του ευβοϊκού περιβάλλοντος, από το βουνά της Αμαρύνθου και την Ι. Μ. Αγ. Νικολάου έως τα Δρακόσπιτα της Όχης, τα αρχαία λατομεία και τις περιοχές Natura 2000 της Νότιας Εύβοιας, έρχεται να τον … «ξεπλύνει» η ΕΕΣ; Αιδώς!

6. Από το 1935 έως το 2005, επί επτά δεκαετίες κοσμογονικών αλλαγών, η ΕΕΣ έδρασε και καρποφόρησε αποτελεσματικά (Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, μετάλλιο Δήμου Χαλκιδέων) μένοντας σταθερά έξω από κομματικές συναλλαγές. Για τούτο και μας προκάλεσε αλγεινή εντύπωση η «καινοτομία» του κ. Φαράντου, όπως την παραθέτει ο ίδιος στην επιστολή του: Απειλεί ανοιχτά ότι θα σαμποτάρει τυχόν νέα υποψηφιότητα του Δημάρχου Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Ι. Κοντζιά, για την εκλογή του οποίου «ενδιαφέρθηκε η Εταιρεία»(!). Μπορεί όλα να ζυγίζουν και ως πολιτική, αλλά το να συστρατεύεται ανοιχτά η ΕΕΣ σε μικροπολιτικό, τοπικό εκλογικό παιχνίδι είναι τουλάχιστον άκομψο και καταστροφικό για την ίδια.

7. Έχει δίκαιο στην καταγγελία του ο κ. Φαράντος για το δάσος της περιοχής Αγίου Αιδηψού, μόνο που είναι ο τόπος καταγωγής του. Δεδομένης της εμπλοκής του στις δημοτικές εκλογές, δύσκολο να μην αναρωτηθούμε για τον βαθμό αμεροληψίας του.

Ο κ. Χαράλαμπος Φαράντος είχε την τύχη να ανέλθει στην προεδρία της ΕΕΣ τρία χρόνια μετά τη λαμπρότερη ίσως περίοδό της (1990-2002, προεδρία Ιωάννου Καράκωστα, Ομότιμου Καθηγητή, Κοσμήτορα Νομικής Σχολής και Αντιπρύτανη ΕΚΠΑ). Στα χέρια τού σημερινού Προέδρου κατέληξε να είναι άφωνη, άπραγη, σχεδόν ανύπαρκτη, δίχως κύρος επιστημονικό και κοινωνικό, αναλωνόμενη σε ανωφελείς μικροτοπικούς διαπληκτισμούς και σε περιστασιακές, άνευ ουσιαστικού αντικρύσματος εκδηλώσεις. Είναι κρίμα για τη μεγάλη παράδοση της Εταιρείας και για τον τόπο μας γενικότερα!

Είμαστε μάλλον βέβαιοι σε τι επίπεδο θα κινηθεί τυχόν απάντηση του κ. Φαράντου, για τούτο δηλώνουμε ξεκάθαρα, ότι ο αγώνας μας δεν είναι για οφφίτσια και για ίδιον όφελος, αλλά για το καλύτερο και ανθρωπινότερο μέλλον του Νησιού μας και της πατρίδας μας ολόκληρης. Απαιτούμε διαφάνεια, εντιμότητα και δικαιοσύνη από όσους επιθυμούν να μας βοηθήσουν, επιθυμούμε συνέργειες και συμπράξεις ουσίας, αλλά ενοχλούμαστε όταν κάποιος χρησιμοποιεί ψευδο-εισαγγελική τήβεννο για στάχτη στα μάτια! Θα ανταπαντήσουμε λοιπόν μόνο όταν δοθούν ξεκάθαρες, τεκμηριωμένες και ευπρεπείς απαντήσεις στα ερωτήματά μας.

Τελειώνουμε, παρά ταύτα, με μία ευχή και ανοιχτή πρόσκληση: Να υψωθεί η ΕΕΣ στο ύψος των περιστάσεων και της ιστορίας της και ας φροντίσει ο ίδιος ο κ. Φαράντος για μία αναγέννησή της, που θα συμπαρασύρει και τον ευβοϊκό πολιτισμό προς τα άνω. Εμείς θα σταθούμε ανυστερόβουλα και ολόψυχα δίπλα της!

Με πολλή εκτίμηση και ευχαριστίες για τη φιλοξενία

1) Δημήτριος Δ. Σουφλέρης
Δικηγόρος, εκπρόσωπος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης,
Επιμ/θείς στο ΕΚΠΑ Βιώσιμη Ανάπτυξη & Περ/λον - Imperial College Clean Power Prof. Certificate.

2) Δημήτριος Δ. Τριανταφυλλόπουλος
Ομότ. Καθηγ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας Πανεπιστημίου Κύπρου – μέλος Δ.Σ. της ΕΕΣ (1970-2009) – μέλος Δ.Σ. Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης.

3) Δρ. Μαρία Παπαϊωάννου
Κοινωνιολόγος - συντ. εκπαιδευτικός, Γεν. Γραμματέας Συλλόγου των απανταχού Οξυλιθιωτών «Ο Ευαγγελισμός».

4) Μιχάλης Αργυροκαστρίτης
Πλοίαρχος Ε. Ν., "Ευβοϊκή Άγρια Φύση", μέλος της Εταιρείας Περιβάλλοντος Κύμης


------------------------------------------------------------------------------

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη