ΑΣΠΗΕ στην Χαλκίδα και την Αυλίδα: αρνητική απόφαση ΚΑΣ, άρθρο από τον Δ. Δ. Τριανταφυλλόπουλο κ.α.

Επικαιροποίηση 17/12/2022

πηγή: https://www.facebook.com/groups/369647630568294/permalink/1270066747193040/

Δημοσιεύτηκε η αρνητική απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού συμβουλίου ( ΚΑΣ) για τις ΜΠΕ των έργων Αιολικών σταθμών ΑΥΛΙΔΑ 1 και ΑΥΛΙΔΑ 2.
Τα αρχαία τείχη μας προστατεύουν και στις μέρες μας. Με την συνεπικουρία της αρνητικής γνωμοδότησης της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αποτροπής των έργων. Αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις και άλλων Υπηρεσιών.
Η αρνητική απόφαση του ΚΑΣ αποτελεί σημαντική νίκη του κινήματος στην Εύβοια όπως άλλωστε αναφέρει σε σχετικό δημοσιεύμα και ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης , ο οποίος συμμετείχε στην δημόσια διαβούλευση επι των ΜΠΕ και εστειλε υπόμνημα προς το ΚΑΣ. Συνεργάστηκε με τον σύλλογό μας επι του θέματος όπως και άλλα δημόσια πρόσωπα ,σύλλογοι, φορείς κ.α.
Ωστόσο η υπόθεση δεν μπορεί να πεί κανείς με σιγουριά οτι έχει τελειώσει. Αν χρειαστεί θα είμαστε εδώ , όπως πράττουμε συστηματικά τα τελευταία χρόνια με ενημερώσεις, συμμετοχή στην δημόσια διαβούλευση με πολύ καλή τεκμηρίωση
για το φυσικό περιβάλλον και τις αρχαιότητες της περιοχής όπως το Διατείχισμα Ανηφορίτη, οι εκεί οχυρώσεις , τα ταμπούρια του ΄21,δημοσιεύσεις , κινητοποιήσεις, προσπάθειες ανάδειξης, προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής κ.α.
ΑΔΑ Ψ9ΜΩ4653Π4-ΦΝ9
ΑΠΟΦΑΣΗ
.............................................................................................................................
8. Την ομόφωνη γνωμοδότηση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, όπως διατυπώθηκε στην υπ’ αρ. 49/21-11-2022 Συνεδρία του (θέμα 23ο). ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΥΜΕ Δεν εγκρίνουμε τις Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) των έργων με τίτλο «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 33,6 MW με ονομασία «ΑΥΛΙΔΑ 1», στη θέση «ΠΑΤΗΜΑ - ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ - ΚΛΕΦΤΟΛΟΥΤΣΑ» και των συνοδών του έργων, στις Δ.Ε. Ανθηδώνος και Αυλίδος, Δήμου Χαλκιδέων, Π.Ε. Εύβοιας, στη Δ.Ε. Τανάγρας, Δήμου Τανάγρας και στη Δ.Ε. Θηβαίων, Δήμου Θηβαίων, Π.Ε. Βοιωτίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας» και «Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 25,2 MW με ονομασία «ΑΥΛΙΔΑ 2», στη θέση «ΚΟΥΤΟΥΠΑ - ΓΑΛΑΤΣΙΔΑ» και των συνοδών του έργων, στις Δ.K. Βαθέως και Δροσιάς, Δ.Ε. Ανθηδώνος και Αυλίδος, Δήμου Χαλκιδέων, Π.Ε. Εύβοιας, στη Δ.Ε. Τανάγρας, Δήμου Τανάγρας και στη Δ.Ε. Θηβαίων, Δήμου Θηβαίων, Π.Ε. Βοιωτίας, Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», για την προστασία των κηρυγμένων αρχαιολογικών χώρων Αυλίδας, Γλύφας, Φρουρίου του Καράμπαμπα και της πόλεως της Χαλκίδας και για την προστασία του εκτενούς οχυρωματικού έργου της Ελληνιστικής περιόδου, που αναπτύσσεται στις κορυφές των υψωμάτων Γαλατσίδα, 4 Κλεφτολούτσα και Μεσοβούνι και το οποίο είναι ορατό σε πολλά σημεία, αλλά και των οχυρώσεων και των ταμπουριών που διαμορφώθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Εσωτ. Διανομή: ΔΙΠΚΑ/Α1 Η Προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Πολυξένη Αδάμ-Βελένη

---

Αρχική δημοσίευση:

Νεότερα για το έργο, ιδίως σε σχέση και με την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ.

Δημοσίευμα για το ΚΑΣ, από τη ΝΕΑ Προοδευτική  ΕΥΒΟΙΑ της 2/12/2022,  άρθρο του Δημ. Δ. Τριανταφυλλόπουλου στις Σελίδες Πολιτισμού της Κυριακάτικης Δημοκρατίας της 27/11/2022, το ίδιο άρθρο στη ΝΕΑ Προοδευτική  ΕΥΒΟΙΑ της 9/12/2022 και ένα σχόλιο μας, στο τέλος της ανάρτησης... θα το βρείτε στο κάτω-κάτω μέρος.

 

 
 
Οι προηγούμενες αναφορές μας στο θέμα:

Επίσης:

Η αρνητική Απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (για  Πάτημα - Μεσοβούνι - Λούτσα)

Σχόλιο ΕΠΠΠΟ:

"Στην συνεδρίαση του ΚΑΣ  απερρίφθη το έργο των ΑΣΠΗΕ  στην περιοχή αυτή. Η θέση του ΚΑΣ έχει σημασία γιατί είναι ξεκάθαρη (κάτι που πολλές φορές δεν το συνηθίζει, όπως πχ στην συγκλονιστική υπόθεση των Ρωμαϊκών Λατομείων στο Νημποριό-Στύρα). Η θέση του ΚΑΣ προστίθεται και στην αρνητική θέση της αρμόδιας Υπηρεσίας της Αεροπορίας για το ίδιο θέμα. Καμία άρνηση δεν σημαίνει απόλυτη απόρριψη ενός έργου, μέχρι που να αποφανθεί για αυτό το αρμόδιο για την αδειοδότηση όργανο. Επομένως χαιρόμαστε για την θέση που πήρε το ΚΑΣ και φυσικά θεωρούμε ως ελαφρώς μικροπρεπή τα σχόλια κάποιων ότι δεν είχε σημασία η απόφαση του ΚΑΣ λόγω της απόρριψης από την Πολιτ. Αεροπορία. 

Κάθε γνωμοδότηση έχει την αξία της. Του ΚΑΣ δείχνει ότι αναγνωρίζεται η αξία του αρχαιολογικού τόπου και προκρίνεται η προστασία του. Της πολ. αεροπορίας, που σε μεγάλο βαθμό αναδεικνύει παραβάσεις της ΜΠΕ τυπικές ως προς το ζήτημα, έχει φυσικά και αυτή πολύ μεγάλη σημασία. Σημειώνεται ότι το ΓΕΕΘΑ δεν γνωμοδότησε αρνητικά. Όμως οι δύο γνωμοδοτήσεις, από υγιώς σκεπτόμενους πολίτες και ενδιαφερόμενους για το θέμα, θα πρέπει να γίνονται αντιληπτές αθροιστικά. Όχι διαζευκτικά και έτσι να απαξιώνεται η προσπάθεια των πολιτών και φορέων που έκαναν επιτόπιες εκδηλώσεις και παράσταση στο ΚΑΣ"

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη