Γιατί οι ενεργειακές κοινότητες κρύβουν πολλούς κινδύνους

Ήδη στα μέρη μας έχουμε αντιμετωπίσει (εν μέρει επιτυχώς) το ζήτημα αυτό στην περίπτωση της Ι. Μ. Αγ. Χαραλάμπους Λευκών (δείτε στο τέλος της ανάρτησης για το θέμα αυτό).

Δείτε όμως ένα περιστάτικό που "παίζει' τώρα στην πολύπαθη Καρυστία - Όχη

Σύμφωνα με ενημέρωση από τον Θ. Μπινιάρης, ο βουλευτής Κ. Αρσένης κατέθεσε επερώτηση (στην φωτογραφία και σε pdf) στον αρμόδιο Υπουργό για τη χορήγηση αδειών παραγωγής  ανεμογεννητριών στην κορφή της Οχης χωρίς περιβαλλοντική μελέτη. Πρόκειται για την ενεργειακη κοινότητα ΕΥΕΛΠΙΣ που σχεδιάζει να βάλει ανεμογεννήτριες πάνω από τον Καστανόλογγο και κοντά στο Δρακόσπιτο στις θέσεις Γεφυράκι, Νεράιδα και Στούμπος. Ο ΣΠΠΕΝΚ και ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Καρύστου ειχαν  καταθέσει αντιρρήσεις στη ΡΑΕ που τις αγνόησε και προχώρησε στην χορήγηση αδειών παραγωγής.

Αίσχος!
 

Χατζηγιαννάκης: Πρόταση μου είναι η δημιουργία μίας ενεργειακής κοινότητας με τους ανθρώπους που ζούσαν από το δάσος που χάθηκε

 


Σχόλια

  1. Ενεργειακές Κοινότητες στην Ελλάδα
    Ως Ενεργειακή Κοινότητα (Ε.Κοιν.) ορίζεται η κοινότητα ή ο συνεταιρισμός, που δημιουργείται είτε από φυσικά πρόσωπα είτε από νομικά, με στόχο την παραγωγή, αποθήκευση, ιδιοκατανάλωση, διανομή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.[1] βάσει του Ν. 4513/2018, «Ενεργειακές Κοινότητες και άλλες διατάξεις»
    (https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%95%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%B5%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%AD%CF%82_%CE%9A%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B5%CF%82_%CF%83%CF%84%CE%B7%CE%BD_%CE%95%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι είναι
    οι ενεργειακές
    κοινότητες;

    Οι ενεργειακές κοινότητες είναι συνεταιρισμοί που επιτρέπουν στους πολίτες να συμμετέχουν στην παραγωγή ενέργειας, μέσα από καθαρές ή ανανεώσιμες πηγές, ενισχύοντας το εισόδημά τους, προστατεύοντας το περιβάλλον και προωθώντας την ενεργειακή δημοκρατία.
    Τι σημαίνει
    ενεργειακή δημοκρατία;

    Ενεργειακή δημοκρατία σημαίνει ότι η παραγωγή ενέργειας δεν είναι θέμα μόνο λίγων μεγάλων “παικτών”, αλλά όλων μας. Πολίτες, τοπική αυτοδιοίκηση, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διαμορφώνουμε οι ίδιοι τους δίκαιους όρους της ενεργειακής μετάβασης σε μία οικονομία χωρίς ορυκτά καύσιμα.
    https://koinitasi.greenpeace.gr/ti-einai-oi-energeiakes-koinotites/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ενεργειακες κοινοτητες
    https://energypress.gr/news/energeiakes-koinotites

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τι είναι οι ενεργειακές κοινότητες (ΕΚΟΙΝ);

    Οι ενεργειακές κοινότητες είναι τοπικοί αστικοί συνεταιρισμοί αποκλειστικού σκοπού, μέσω των οποίων πρωτίστως οι πολίτες (είτε ως φυσικά είτε ως νομικά πρόσωπα) μπορούν να δραστηριοποιηθούν στον ενεργειακό τομέα, αξιοποιώντας τις καθαρές πηγές ενέργειας. Το νέο θεσμικό πλαίσιο διασφαλίζει ευνοϊκούς όρους για τη σύσταση και τη λειτουργία ενεργειακών κοινοτήτων, με στόχο την ενίσχυση όχι μόνο των ατομικών / οικογενειακών εισοδημάτων, αλλά και της τοπικής επιχειρηματικότητας, της αλληλέγγυας οικονομίας και την προώθηση της ενεργειακής δημοκρατίας.
    https://www.greenpeace.org/greece/issues/klima/4411/ola-gia-tis-energeiakes-koinotites/

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη