ΜΠΕ - Δημόσια Διαβούλευση ΑΣΠΗΕ «ΑΥΛΙΔΑ 1» (θέση «ΠΑΤΗΜΑ»), Χαλκίδα

Επικαιροποίηση 15/6/2023:

 Στην ΝΕΑ Προοδευτική Εύβοια, φύλλο 999, 16-6-2023

 ολόκληρη η εφημερίδα με το άρθρο σε pdf

---

[ΕΠΠΠΟ: Φυσικά και προχωράνε στην Χαλκίδα τον ΑΣΠΗΕ. Αφού αυτοί είναι θρασύτατοι (οι επιχειρηματίες), το ΥΠΕΝ μόνο υποκριτικά ασχολείται με το περιβάλλον και οι Χαλκιδείς (Δήμος και πολίτες) οπαδοί μόνο της διασκέδασης και των θεαμάτων της Παραλίας. Σε λίγα χρόνια λοιπόν, εκεί που υπάρχουν αρχαία και μονοπάτια, δάση και θάμνοι, θα υπάρχει άλλη μία βιομηχανική ζώνη. 

Εκτός και εάν αρχίσουν επιτέλους να υπάρχουν πραγματικοί πολίτες, πραγματικές υπηρεσίες και προσπάθειες για το περιβάλλον. Δεν μιλάμε για κινήματα, γιατί στην ουσία τα περισσότερα είναι απλά παραμύθια συνειδήσεως... και συγκαλύψεις ανοησίας

Εκτενής σχολιασμός για το θέμα από τον Σιδερίτη, στο τέλος]

ΑΕΠΟ για Έργα/Δραστηριότητες Α2

Τίτλος Έργου ή Δραστηριότητας

ΜΕΛΕΤΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ «ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ, ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΗΣ ΙΣΧΥΟΣ 33,6 MW ΜΕ ΟΝΟΜΑΣΙΑ «ΑΥΛΙΔΑ 1», ΣΤΗ ΘΕΣΗ «ΠΑΤΗΜΑ» & ΤΩΝ ΣΥΝΟΔΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΩΝ, ΣΤΙΣ Δ.Ε. ΑΝΘΗΔΩΝΟΣ & ΑΥΛΙΔΟΣ, ΔΗΜΟΥ ΧΑΛΚΙΔΕΩΝ, Π.Ε. ΕΥΒΟΙΑΣ


https://eprm.ypen.gr/src/App/w2/8303
 

Αριθμός πρωτοκόλλου υποβολής: 40382

Ημερομηνία υποβολής: 2023-05-24

ΠΕΤ: 2305954923 

Η δημόσια διαβούλευση για το Έργο / Δραστηριότητα θα διενεργείται μέχρι 25/07/2023.

Φορέας Έργου ή Δραστηριότητας: GREEN REPOWER ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ

---

Σχολιασμός για το θέμα από τον Σιδερίτη

ΑΙΟΛΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ (ΑΣΠΗΕ) ΑΥΛΙΔΑ 1 – ΘΕΣΗ ΠΑΤΗΜΑ ΜΕΣΣΑΠΙΟΥ ΌΡΟΥΣ (ΧΤΥΠΑΣ)
ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΔΙΑΣΩΖΕΤΑΙ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΑΤΕΙΧΙΣΜΑ ΑΝΗΦΟΡΙΤΗ, ΕΝΩ ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΈΝΑ ΈΡΓΟ ΑΣΠΗΕ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΩΝΥΜΙΑ ΑΥΛΙΔΑ 1. ΕΝΤΟΣ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟΥ ΑΓΡΙΑΣ ΖΩΗΣ :
 
Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για απολύτως νέο έργο ΑΣΠΗΕ, διότι με την ίδια επωνυμία, Αυλίδα 1, υπήρξε Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, η δημόσια διαβούλευση της οποίας ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2022. Ο σύλλογός μας σε συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς είχε κάνει μεγάλο αγώνα για την αποτροπή αυτού του έργου ΑΣΠΗΕ το οποίο προσέβαλε το αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη. Συντάχθηκε από το σύλλογό μας ΣΙΔΕΡΙΤΗΣ υπόμνημα Δ11 με πλήρη τεκμηρίωση το οποίο χρησιμοποιήθηκε και από άλλους συλλόγους και πολίτες και το υλικό του χρησίμευσε και για την παράσταση στο ΚΑΣ και για την ενημέρωση βουλευτών, τοπικής αυτοδιοίκησης και υπηρεσιών. Επίσης έγιναν κινητοποιήσεις από τη μεριά του συλλόγου μας και στην αποτροπή του έργου συνέβαλαν φορείς και υπηρεσίες με τις αποφάσεις τους και τις ενέργειες τους.
Όπως φαίνεται και σε μια από τις παρακάτω εικόνες στο τότε έργο χωροθετούνταν 3 ανεμογεννήτριες στην κορυφή Κλεφτολούτσα και 2 στην κορυφή Μεσοβούνι πλησίον και επί του αρχαίου Διατειχίσματος Ανηφορίτη. Στη θέση Πάτημα χωροθετούνταν 3 ανεμογεννήτριες, σε απόσταση άνω των 2,5 χλμ από το Διατείχισμα.
Η τωρινή ΜΠΕ περιλαμβάνει 8 ανεμογεννήτριες στην θέση Πάτημα, δηλαδή προστέθηκαν άλλες 5, αφού απορρίφθηκαν οι 5 ανεμογεννήτριες που είχαν χωροθετηθεί στο Μεσοβούνι και στην Κλεφτολούτσα. Η θέση Πάτημα βρίσκεται νοτιοδυτικά του Χτυπά, αριστερά του ασφάλτινου δρόμου που οδηγεί προς την κορυφή στη θέση Προφήτης Ηλίας. Το νέο έργο Αυλίδα 1 χωροθετείται δηλαδή στην πίσω πλευρά του Χτυπά σε σχέση με τη Χαλκίδα. Σύμφωνα με τη νέα ΜΠΕ θα υπάρχουν δρόμοι πρόσβασης και εσωτερικής επικοινωνίας 5.782 μέτρων, υπόγειος αγωγός μεταφοράς Μ.Τ. παραγόμενης ενέργειας 19.182 μέτρων. Βρίσκεται σε απόσταση 2.700 μέτρων από το αρχαίο Διατείχισμα Ανηφορίτη και 1.800 μέτρα από την κοινότητα Λουκισίων. Η γη όπου χωροθετούνται οι Α/Γ ανήκει στους αγροτικούς συνεταιρισμούς Βαθέος και Δροσιάς και το έργο αναπτύσσεται εντός των Δημοτικών Ενοτήτων Αυλίδας και Ανθηδόνας του Δήμου Χαλκιδέων, ενώ τα συνοδά έργα (δίκτυα μεταφοράς ενέργειας) φτάνουν έως τους Δήμους Τανάγρας και Θηβαίων. Από την άποψη του φυσικού περιβάλλοντος αναπτύσσεται κυρίως σε πεδίο θαμνώνα, όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες, και βρίσκεται εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως Καταφύγιο Άγριας Ζωής (Κωδικός Κ 381).
Σαν σύλλογος θα παρουσιάσουμε τεκμηρίωση για το έργο ΑΥΛΙΔΑ 1 στη θέση Πάτημα του Μεσσαπίου Όρους, όπως συνηθίζουμε για τα έργα ΑΣΠΗΕ στην Αυλίδα και σε άλλες περιοχές της Εύβοιας,αλλά και της χώρας. Ήδη μελετάμε την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.
 



Η δημόσια διαβούλευση για το Έργο / Δραστηριότητα θα διενεργείται μέχρι 25/07/2023 στο ΗΠΜ του ΥΠΕΝ.
ΠΕΤ: 2305954923

Σχετικές Αναρτήσεις από τον ιστότοπό μας:

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Οξύλιθος-Κουρούνι-Κήποι. Δύο χρόνια πριν με 8 α/γ ! Σήμερα: ΧΩΡΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ !!!

Ο Σπίθας κάνει Αιολικό την Αμπουδιώτισα, την Βρωμονέρα, την Σκοτεινή, το Ξηροβούνι, τα Κοτύλαια

4ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Κύμης: Πρόγραμμα Παρασκευής 1 Σεπτέμβρη